Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Geschiedenis herstellen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inleiding moderatorschap

Het is altijd belangrijk om de geschiedenis van een artikel ook daadwerkelijk bij dat artikel te houden. Soms wil iemand echter de naam van een artikel wijzigen door de inhoud van de ene naar de pagina te kopiëren. In dat geval is het aan een moderator om de geschiedenis te herstellen.

Er is waarschijnlijk geen speciale plek waar je terecht kunt voor vragen op dit gebied. Volg dus de methoden zoals vermeld op Wikipedia:Inleiding moderatorschap.

Expertise[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijke pagina's[bewerken | brontekst bewerken]

In dit geval gaat het erom dat aan de gebruiksvoorwaarden en de daarbij horende licenties wordt voldaan, dat wil zeggen dat men de auteurs van een artikel kan opzoeken.

Mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

In de meeste gevallen zul je een pagina moeten verwijderen en later terugplaatsen.

Er zijn veel verschillende situaties mogelijk. In sommige gevallen is het heel simpel op te lossen en in andere gevallen een stuk moeilijker.

Simpele situatie 1[bewerken | brontekst bewerken]

 • Situatie: Pagina A is verplaatst naar pagina B door de inhoud te kopiëren en te plakken. Er zijn verder geen nieuwe waardevolle edits toegevoegd aan de kopie op pagina B. Op pagina A staat nu een met de hand aangemaakte redirect naar B of nog de oorspronkelijke tekst die net is gekopieerd.
 • Doel: Geschiedenis en inhoud correct naar pagina B verplaatsen.

Stel dat iemand de inhoud van pagina A heeft verplaatst naar pagina B zonder de titel van pagina A te wijzigen. In dat geval staat de geschiedenis van het artikel nog bij pagina A, en een gekopieerde inhoud zonder volledige geschiedenis bij pagina B. We nemen aan dat op pagina A niets is aangepast of eventueel een doorverwijzing is aangelegd naar de kopie op pagina B.

Dit is simpel op te lossen door de gekopieerde pagina B te verwijderen, en pagina A te verplaatsen met een titelwijziging naar de 'nieuwe' pagina B maar nu met volledig geschiedenis behoud. Waarschijnlijk dient een revert plaats te vinden naar een eerdere versie (om de aangebrachte doorverwijzing op te heffen).

Kortom:

 1. Verwijder pagina B;
 2. Verplaats pagina A naar de titel van pagina B;
 3. Controleer of nu de juiste versie op pagina B staat en revert eventueel naar de correcte versie.

Simpele situatie 2[bewerken | brontekst bewerken]

 • Situatie: Pagina A is verplaatst naar pagina B door de inhoud te kopiëren en te plakken.
 • Doel: Geschiedenis bij pagina B.

Stel dat iemand de inhoud van pagina A heeft verplaatst naar pagina B zonder de titel van pagina A te wijzigen. In dat geval staat de geschiedenis van het artikel nog bij pagina A, maar de inhoud bij pagina B.

Dit is simpel op te lossen door alsnog de titel van pagina A te wijzigingen in pagina B. Hierbij zal de moderator worden gevraagd om pagina B te verwijderen en dat moet je dan inderdaad doen. Nu staat de geschiedenis van de pagina op de juiste plek, namelijk bij pagina B, maar omdat je een deel hebt verwijderd klopt de inhoud niet meer. Je zult daarom de verwijderde versies van pagina B moeten terugplaatsen en dan klopt het weer.

Kortom:

 1. Verplaats pagina A naar pagina B en verwijder daarbij pagina B;
 2. Plaats de verwijderde versies van pagina B terug.

Complexe situatie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Situatie: Pagina A is verplaatst naar pagina B door de inhoud te kopiëren en te plakken, maar daarna is een nieuw artikel geschreven op pagina A.
 • Doel: De geschiedenis van de inhoud die op pagina B staat bij pagina B te plaatsen, maar de geschiedenis van de nieuwe inhoud van pagina A bij pagina A te laten.

Ga uit van de vorige situatie, maar nu wordt pagina A weer bewerkt, terwijl de oude inhoud van pagina A naar pagina B is verplaatst. Er zijn dus twee verschillende stukken tekst met elk een eigen geschiedenis.

De werkwijze in deze situatie lijkt op die van de vorige situatie, maar is net wat moeilijker. We beginnen met het verwijderen van pagina A, maar let daarbij op de datum en tijd van het kopiëren van de inhoud naar pagina B. Die tijd noemen we even T. Plaats nu alle versies van pagina A terug van voor tijd T. Wijzig de titel van pagina A in pagina B en verwijder daarbij pagina B. Nu staat de ene geschiedenis bij pagina B en de andere nog bij pagina A en komt het weer overeen met de inhoud, maar die inhoud moeten we nog wel herstellen. Plaats daarom pagina B terug en plaats pagina A terug. Als je het goed hebt gedaan blijven dan bij pagina A enkel versies van na tijd T over.

Kortom:

 1. Onthoud het tijdstip van de foute verplaatsing van pagina A naar pagina B.
 2. Verwijder pagina A.
 3. Plaats de versies van pagina A van voor de verplaatsing terug.
 4. Verplaats pagina A naar pagina B en verwijder daarbij pagina B;
 5. Plaats de verwijderde versies van pagina B terug.
 6. Plaats de overgebleven versies van pagina A terug. Deze zouden alle van na de verplaatsing van pagina A naar pagina B moeten zijn.

Onmogelijke situatie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Situatie: Pagina A, pagina B en pagina C zijn samengevoegd op pagina D, maar alle pagina's hebben een geschiedenis die overlapt in tijd.
 • Doel: Het toegankelijk maken van de lijst van auteurs.

Dit is een onmogelijk geval, omdat je niet wilt dat de geschiedenis van de hak op de tak springt. Hiermee bedoelen we dat als je de geschiedenis van pagina D zou bekijken dat de ene versie een oude versie van pagina A is en de volgende versie een oude versie van pagina B.

Het beste is om in dit geval de geschiedenis van de verschillende pagina's te behouden en daarnaar te verwijzen in de geschiedenis van pagina D. Op die manier komt de geschiedenis van pagina A, B en C namelijk nog overeen met de inhoud van die pagina's die nu misschien alle doorverwijzen naar pagina D. Je kunt met een permanente link naar die pagina's verwijzen door pagina D te bewerken en in de bewerkingssamenvatting die links op te nemen. Je kunt daarbij een dummy edit maken door bijvoorbeeld enkel een witregel toe te voegen.