Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Spam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Inleiding moderatorschap
Mopbucketmanual.jpg

Wikipedia is erg geliefd bij spammers. Probleem is dat Wikipedia zelf niet zo veel van externe links houdt, meer informatie daarover staat op Wikipedia:Wanneer extern linken. Laten we vooropstellen dat spam niet altijd even duidelijk als spam te herkennen is. Zo kan een bijzonder nuttige site nog steeds gespamd worden en daarom terecht worden geblokkeerd.

Voor ons is de vraag hoe je als moderator met spam kunt omgaan.

Hulp[bewerken]

Ook hier kun je weer hulp krijgen. Natuurlijk kun je hier de methoden voor gebruiken zoals vermeld op Wikipedia:Inleiding moderatorschap. Niet alle moderatoren zullen echter al je vragen over het bestrijden van spam kunnen beantwoorden. Wie wel?

Lokale spambestrijders[bewerken]

Neem eens kijkje in de geschiedenis van de belangrijke pagina's. Wie bewerken die pagina's veel? Kan een van hen je helpen?

Cross-wiki spambestrijders[bewerken]

Spam is op dit specifieke project niet zo erg aanwezig als op de Engelse Wikipedia of spam verspreid over meerdere projecten. Op de Engelse is er bijvoorbeeld een Wikiproject Spam. Cross-wiki spambestrijders kun je vooral op Meta vinden: m:Talk:Spam blacklist.

Expertise[bewerken]

Belangrijke pagina's[bewerken]

De belangrijkste lokale pagina is MediaWiki:Spam-blacklist. Dit is de zogenaamde blacklist. URLs die op die lijst staan kunnen niet meer als link aan Wikipedia worden toegevoegd. Die pagina mag enkel op verzoek bewerkt worden en zo'n verzoek moet geplaatst worden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Spam-blacklist.

In het geval van spam over meerdere projecten kan een URL ook op een globale zwarte lijst worden gezet. Die lijst staat op m:Spam blacklist. Meer informatie over cross-wiki spam staat op Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Cross-wiki spam.

Naast de blacklist is er ook een whitelist. Deze pagina is van belang voor URLs die globaal geblokkeerd zijn, maar op dit project wel gewenst zijn. Die kun je dan toevoegen aan MediaWiki:Spam-whitelist.

Mogelijkheden[bewerken]

Er zijn ruwweg drie mogelijkheden om spam tegen te gaan. De ene maatregel is daarbij ingrijpender dan de andere.

Blokkeren[bewerken]

Als de spam slechts door een beperkt aantal gebruikers wordt geplaatst, kun je die gebruikers blokkeren. Dit is vaak de minst ingrijpende maatregel en heeft daarom de voorkeur.

Beveiligen[bewerken]

Soms wordt er vanaf veel verschillende of vaak veranderende gebruikersnamen of IP-adressen gespamd. Als die spam dan beperkt blijft tot een klein aantal pagina's kun je besluiten die pagina's tijdelijk te beveiligen.

Blacklisten[bewerken]

De meest ingrijpende maatregel is het blacklisten van een domein of specifieke URL. Dit betekent dat er dan geen links naar dat domein of die URL meer kunnen worden toegevoegd. Dit is daarom een erg ingrijpende maatregel, maar daarom ook erg effectief.

Je kunt een URL blacklisten door deze toe te voegen aan MediaWiki:Spam-blacklist. Deze lijst werkt met reguliere expressies, dus bewerk die pagina enkel als je daar verstand van hebt. Zo niet, laat het dan aan iemand anders over. Ongeacht of je zelf een URL blacklist of als je het aan iemand anders over wilt laten, moet je dat vermelden op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Spam-blacklist. Op die manier is namelijk later terug te vinden waarom een URL aan de blacklist is toegevoegd. Vermeld daarom bij het toevoegen van een URL aan MediaWiki:Spam-blacklist ook de oldid van de verzoekpagina.

Als een URL of domein wordt toegevoegd aan MediaWiki:Spam-blacklist is die lokaal geblokkeerd. Dit betekent dat enkel op dit project geen links meer kunnen worden toegevoegd. In sommige gevallen is dat niet afdoende en wordt een URL aan de globale blacklist toegevoegd. Die maatregel is echter extreem ingrijpend en wordt enkel bij zeer ernstige vormen van spam gebruikt. Meer informatie daarover staat op Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Cross-wiki spam.

Hulpmiddelen[bewerken]

Een belangrijk hulpmiddel bij het opruimen van spam zijn zogenaamde bot reports op Meta. Sommige daarvan zijn specifiek voor de Nederlandse Wikipedia en die staan in m:Category:Open Local reports for nl.wikipedia.org. Zo'n report wordt aangemaakt als een bot detecteert dat een URL veelvuldig wordt toegevoegd. Meer informatie over die bot reports staat op Wikipedia:Inleiding moderatorschap/Cross-wiki spam.