Wikipedia:De kroeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:K)
Ga naar: navigatie, zoeken


Artiesten en hitlijsten[bewerken]

Bij een artikel bespreek je zaken vanuit het belang dat die zaken voor het onderwerp van dat artikel hebben. Althans, zo zou het moeten zijn. Bij artiesten lijkt het op nl omgedraaid. Daar lijken de hitlijsten belangrijker dan de artiest. Zie bijvoorbeeld Rudimental. Waar op de Engelse versie keurig wordt vermeld welke albums uit zijn gebracht en welke singles, mogen we dat op nl uit proberen te vinden door alle dubbelaars te schiften tussen de verschillende hitlijsten. Zijn hier ooit afspraken over gemaakt? En waarom wordt hierbij het belang van de artiest zo ondergeschikt gemaakt aan een paar arbitraire hitlijsten? BoH (overleg) 16 nov 2015 23:38 (CET)

Ik vermoed dat het vinden van de lijstinformatie makkelijker is dan het vinden en beschrijven van daadwerkelijke bandinformatie. Terwijl toch makkelijk het EN-artikel kan worden gebruikt als basis. Nietanoniem (overleg) 17 nov 2015 10:04 (CET)
Ik vind het onzin dat de discografie hier meestal in deze vorm bestaat ja. Het maakt het totaal niet overzichtelijker. Beter kan er op het bandartikel een kort overzicht staan, met de rest in het artikel Discografie van X. Sjoerd de Bruin (overleg) 17 nov 2015 10:05 (CET)
Ik ben radicaal tegen bezoedelen van artikelen met hitlijsten die ons erover informeren dat in jaar zus het nummer op plek 124 stond. Absurde bladvulling die muziekartikels uit balans brengen. Enige soberheid betrachten in dat soort toevoegingen zou welkom zijn. Beachcomber (overleg) 17 nov 2015 12:52 (CET)
Lijstjes die (in de ogen van sommigen) het vermelden waard zijn, kunnen eenvoudig in een uitklaptabel- of lijst worden verwerkt. Uitklapdingetjes zijn óók heel Engels! heinGlas z3.pngnlein'' 17 nov 2015 13:12 (CET)
Oei... uitklapdingetjes... daar zijn de meningen sterk over verdeeld, voor zover ik me kan herinneren. Richard 17 nov 2015 13:15 (CET)
Oh ja, tablets enzo... Die krengen zorgen ook voor hele discussies over afbeeldingsgroottes enzo. Technologie is zo beperkend! heinGlas z3.pngnlein'' 17 nov 2015 13:21 (CET)
Wat is de toegevoegde waarde van de datum van binnenkomst in een arbitraire hitlijst? Dat zou nog iets kunnen toevoegen op een artikel over het nummer zelf, maar op het artikel van de artiest is het volstrekt irrelevant. Het trekt de aandacht naar iets onbelangrijks, alsof in Verenigd Koninkrijk prominent gemeld wordt dat Newcastle upon Tyne de 43e stad van het land is (geen idee overigens). BoH (overleg) 17 nov 2015 13:31 (CET)
Nee, het is blijkbaar de 16e stad, en er wordt vanaf Verenigd Koninkrijk al naar verwezen, maar (nog) niet prominent! Glimlach Mvg, Trewal 17 nov 2015 14:07 (CET)
Hoog tijd om een hitlijst toe te voegen! Wat was de datum van binnenkomst? BoH (overleg) 17 nov 2015 14:29 (CET)
Ten tijde van Hadrianus, met een remake rond 1080 ;) Richard 17 nov 2015 14:32 (CET)
Die remix scoorde hoger dan het origineel? Jammer, hoor, het mist allemaal in het artikel door het ontbreken van een fatsoenlijke hitlijst. BoH (overleg) 17 nov 2015 15:24 (CET)
Je vroeg toch om een datum van binnenkomst? De hoogte is hier te vinden... Richard 17 nov 2015 15:48 (CET)
Toen al binnengekomen op 20, en nu nog steeds op 16? Dat is een blijvertje! Graag vermelden op een prominente plaats! Mvg, Trewal 17 nov 2015 15:54 (CET)

Om terug te keren naar het onderwerp: ik vind het altijd heel raar dat in artikelen over artiesten als The Fortunes, die hits hadden over de hele wereld, op de Nederlandse Wikipedia net gedaan wordt of ze alleen platen maakten voor de Nederlandse markt. Dat getuigt toch van een wat beperkte visie. Sijtze Reurich (overleg) 18 nov 2015 19:00 (CET)

Hier lijkt iedereen het erover eens. Alleen lijken de hitlijstliefhebbers te ontbreken. Weet iemand waar die uithangen? BoH (overleg) 21 nov 2015 21:14 (CET)
Die zijn het allemaal niet met jullie eens natuurlijk. Het zal aan de ene kant komen omdat deze discussie al vaker is gevoerd (je wilt niet continu in hetzelfde rondje lopen). Ook lijken me muziekliefhebbers en kroegoverleggers niet helemaal met elkaar te overlappen (ik kom hier ook liever niet, maar schrijf liever). Verder zijn we nogal wat muziekschrijvers kwijtgeraakt op Wikipedia, helaas. Ze zetten die gegevens ook niet voor niets in de artikelen, want het is per artikel veel werk.
Die hitnotaties horen dan ook gewoon in liedartikelen. Ze bieden gegevens waarin een bepaalde groep lezers zich interesseert. Ook is Wikipedia (niet alleen) een verhalenbundel waar artikelen vooral veel tekst moeten hebben en er als een plaatje uit moeten zien. Het is ook vooral een encyclopedie die de functie van een naslagwerk heeft. Je zoekt er dus ook doodsaai dingen in op. Ook gaat het bepaalde mensen om de feiten en niet om het verhaal. Verder staan die hitnotaties bezoekers niet in de weg. Wil je alleen het verhaal(tje) lezen, dan doe je dat alleen. Ook zijn er vast en zeker nog wel oplossingen voor te vinden, waarmee ze beter gepresenteerd worden. Ik zag ook al een staafdiagram die me goed beviel. Maar misschien is er nog wel meer te bedenken. Nu hebben we die schat aan gegevens in de artikelen staan. Gooi je ze eenmaal weg, dan ben je ze voor altijd kwijt. En mogelijk weer een paar muziekliefhebbers die niet aan iets willen schrijven wat straks zomaar weer in de Kliko kan verdwijnen. Doodzonde. Ymnes (overleg) 26 nov 2015 17:31 (CET)
Ik had het niet over liedartikelen, maar over artiestenartikelen. Nu moet ik naar de Engelse wiki om de discografie van een artiest te zien, omdat hier alleen een lijst van hitlijstnotaties staan. Die zijn secundair aan de discografie op een artiestenartikel. Als je de hitlijsten al wilt handhaven op die artikelen, dan zouden die onder de discografie moeten komen. BoH (overleg) 26 nov 2015 21:12 (CET)
Discografie op het artikel, hitlijsten uitklapbaar of in een apart artikel. Dat zou mijn voorkeur zijn. Nietanoniem (overleg) 26 nov 2015 21:17 (CET)
Oei, ik dacht dat het over liedartikelen ging. Even een paar dingen. Allereerst moet vooral de artikelschrijver bepalen hoe het artikel eruit komt te zien. Ik ben er absoluut geen voorstander van dat anderen dat allemaal maar gaan bepalen. Een beetje diversiteit is juist leuk. Je hoeft (dus) trouwens ook die sjablonen niet te gebruiken. Bij Pussycat ben ik bijvoorbeeld ook gewoon mijn eigen weg gegaan; in The Cats heb ik wel het sjabloon gebruikt maar er meteen de hele discografie in gehangen. Net wat zo uitkomt dus. Ik kan me trouwens voorstellen dat er artikelen geschreven worden die vooral benadrukken welke hitnoteringen een artiest/band heeft gehad. Soms denk ik wel eens: al heeft een artikel 5 of meer linken naar een artikel in een andere taal, dan wordt het alsnog verwijderd wanneer niet uit het artikel zelf + met bronnen duidelijk wordt dat het artikel E is. Ik vind het het hier op dat punt doorgeslagen. Het mag wel een tandje minder. Ik merk dat ik soms zelf ook overdreven bezig ben de E-waarde te beschrijven, in plaats van een leuk artikel te schrijven. Vandaar dat ik doorgeslagen noem. Ik moet me daar als schrijver vrijer in kunnen voelen. Om nog op de laatste reactie in te gaan: ik houd niet van uitklapbaar. Wie een PC heeft, heeft ruimte genoeg op het beeldscherm. Wie een gsm heeft, klapt alles in. Daartussenin bepaalt de gebruiker van het apparaat vaak zelf of hij voor desktop (uitgeklapt) of gsm (ingeklapt) kiest. Vooral niet opleggen vind ik, want daar is de lezer volgens mij helemaal niet blij mee. Ymnes (overleg) 26 nov 2015 21:46 (CET)
Een schrijver moet zeker enige ruimte hebben. Dat mag echter niet oneindig uitgerekt worden waarmee elke vorm van kritiek onmogelijk wordt. De bezwaren zijn hier duidelijk uiteen gezet en verdienen een inhoudelijke reactie. BoH (overleg) 26 nov 2015 21:54 (CET)
Die inhoudelijke reactie heb ik je gegeven en zelfs een antwoord op je waarom. Ymnes (overleg) 26 nov 2015 22:07 (CET)
Ook ik heb me wel eens tegen hitlijsten aan bemoeid, en wie weet zou ik eens wat vaker een artikeltje in die richting moeten schrijven, maar dat komt er niet echt van. Ik denk dat hierboven een belangrijke opening zit, die we zouden kunnen gebruiken. BoH heeft het over de artikelen van een artiest, Ymnes over de artikelen over de nummers. Mag ik de artikelen over de albums gemakshalve even in die laatste groep schuiven? Vaak staat er bij een artiest welke nummers (en albums) hij heeft uitgebracht en hoe die scoorden. Inderdaad, in een rijtje van tabellen met datum van binnenkomst, hoogste notering, duur van de notering en nog wat gegevens, in Nederland en Vlaanderen en liefst per land nog meerdere lijsten.
Wat mij betreft zou het een optie zijn om te volstaan met een lijst van uitgebrachte albums en uitgebrachte singles/nummers[1] met de mogelijkheid om te linken naar het betreffende album/nummer. Een nadeel is dat je dan, als je de informatie over een album of nummer wilt tonen, soms zit met een pagina waar inderdaad weinig tekst op te melden is, waar de relevantie moeilijker uit af te leiden is, wat dan voor sommigen weer aanleiding kan zijn om (al) die pagina's te gaan nomineren voor verwijdering. Wel denk ik dat een dergelijke pagina, meer dan nu, ook aandacht kan besteden aan de klasseringen in andere landen. Wat mij betreft hoeft dat, in ieder geval buiten het Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Suriname -hebben ze daar eigenlijk ook een Top-xx?- en de Eilanden), niet meer te zijn dan een lijstje landnamen en plaatsen waar (zeg) de Top-20 gehaald is. Als er iets bijzonders te melden is, bijvoorbeeld dat een nummer na vijf jaar opeens in een ander land opduikt, dan zou het jaartal er als bijzonderheid bij kunnen, en natuurlijk hoort dat in de tekst te staan. Misschien is het ook mogelijk om dan een tabelletje te maken, waarin staat hoe hoog en hoe lang een album/nummer genoteerd was in een bepaalde lijst en wanneer hij daar is binnengekomen, gegevens die je nu soms uit allerlei tabellen bij elkaar moet slepen, en waarbij bijvoorbeeld de gewoonte is ontstaan om in de Top-40 tabel ook tip-noteringen op te nemen en de noteringen in de Top-100 in het opmerkingen-veld op te nemen. Tja, soms zijn bewerkers van Wikipedia net zo creatief als andere softwaregebruikers...
Wel ontneem je daarmee de mogelijkheid om snel te zien dat vijf albums van een artiest op 1 gestaan hebben, of bijvoorbeeld drie opeenvolgende. Moet alles dan maar naar een 'Discografie van...'-pagina? Het biedt wellicht de ruimte om iets meer informatie te tonen, maar dit lijkt me iets dat niet standaard zou moeten zijn. Het is wel zo prettig als informatie op een pagina te vinden (en te bewerken) is. En tja, inklaplijstjes... In de tijd dat iedereen achter een computer Wikipedia las, was de techniek van de pagina's nog niet zo ver. Nu die techniek wel zo ver is, is de techniek van een aantal gebruikers weer flink achteruit gehold. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 27 nov 2015 00:01 (CET)
 1. Let wel, niet ieder nummer dat in een lijst is beland is ook als single uitgebracht. Voor allerlei Top-100's, Top-1000's enz. komen alle nummers in aanmerking, niet alleen de singles.
Ik heb nu bekeken hoe Ymnes het op Pussycat heeft gedaan en die oplossing is wat mij betreft ook mooi, zolang ook albums en singles zonder hitnotatie genoemd worden. Mogelijk valt dat te combineren met Wikidata, maar misschien is dat nog een brug te ver. BoH (overleg) 27 nov 2015 00:18 (CET)
Dan maar even een "hitschrijver". Die tabelletjes in artiestartikels lijken inderdaad wat veel. Maar....als "we" ze niet opnemen komt meteen de vraag waarom een artiest EN is. Die tabellen laten het duidelijk zien. Ook op de En komen dergelijke tabellen voor en ook in Discography of.... en dan nog met alle hitparades erbij. Overigens staan die tabellen er al van een moment dat ik van het bestaan van Wikipedia niets wist. Discussies zijn er ook vanaf dat moment geweest. De uitkomst is altijd, dat degenen die over muziek schrijven ze er wel in willen en degenen die er niet over schrijven niet of beperkt.Ceescamel (overleg) 27 nov 2015 02:25 (CET)
Dus als je de hitlijsten niet meeneemt, dan komt 'men' vragen of de Rolling Stones wel E zijn? Dat waag ik toch te betwijfelen. Daarnaast, dan nog is er niets mis met een discografie boven de hitlijsten. BoH (overleg) 27 nov 2015 18:38 (CET)
Je opmerking is echt superflauw BoH. Ten eerste zal niemand de E-waarde van de Rolling Stones in twijfel trekken, erg flauw voorbeeld dus. Het gaat dan ook om de bands die niet bij het grote publiek bekend zijn. Tel daarbij op, dat een voor de nominator onbekende band een verwijderreden is, het weer buiten en het humeur van de nominator van die dag een verwijderreden is, muziek die niet mooi gevonden wordt een verwijderreden is, enz. enz. enz. Ik heb al geregeld meegemaakt dat de verwijderredenen hier op Wikipedia vol uit de duim gezogen worden: de bron zou geschreven zijn door een lid van de groep, het artikel zou geschreven zijn door de persoon zelf, en nog zoveel van die redenen om een artikel of lemmaschrijver op valse gronden in diskrediet te brengen (de laatste twee voorbeelden zijn niet van muziekartikelen, maar wel waar gebeurd). Ik zag een artikel van Mager112001 over een lied van Jan Smit eens genomineerd worden, "omdat het nog maar één week uit was" (de vinyl-, cd- en download-single kwam binnen op nummer 1 van de Single Top 100!! maar nee, dat is toch niet E-waardig...?) Dan snap je ook meteen waar al die muziekschrijvers zijn gebleven intussen. Daarbij wordt het in deze tijd alleen maar moeilijker om de E-waarde van een band aan te tonen. Vroeger was een single via een platenmaatschappij voldoende, tegenwoordig zijn er releases via een eigen label en downloads via websites. Daar kun je geen E-waarde meer mee aantonen (zelfs een discografie krijg je bijna niet goed op een rij). Dus nee, ik vind je laatste reacties niet erg wijs overkomen, terwijl je klaagde dat er toch zo weinig kenners op dit gebied reageren. Je neemt er drie op een rij niet eens serieus... Hitscores zijn in elk geval nog harde valuta die voorkomen dat je bijdrages de kliko in gaan. Voor je het weet schraapt iemand je discografie leeg onder het motto WP:NIET (of welke andere ter plekke opgekomen reden dan ook). Terug op je vraag of de discografie van Rudimental beter kan: ja dat wel, maar niet door iets te verwijderen maar door het aan te vullen. Ymnes (overleg) 27 nov 2015 19:54 (CET)
Mijn opmerking is niet flauw. Je komt met een argumentatie die slechts geldt voor de kleine artiesten en nu ook nummers. Allereerst heb ik al aangegeven het niet over liedartikelen te hebben. Ten tweede kan de problematiek van de kleinere artiesten geen maatstaf zijn voor alle artiestenartikelen. Omdat een lied van Jan Smit het niet haalt, hoeft een artikel over grotere artiesten toch niet volgeplempt te worden met hitlijsten?
Ik probeer mee te denken over een oplossing die voor iedereen werkbaar is en heb al aangegeven jouw oplossing op Pussycat een aardige te vinden. BoH (overleg) 27 nov 2015 21:26 (CET)
Sorry, maar dit leidt tot niets. Want je opmerking is wel flauw, grote artiesten hebben niet alleen een uitgebreidere discografie nodig, over liedartikelen heb ik het helemaal niet (al kwam een voorbeeld binnen de context net even uit), haalde het lied van Jan Smit de streep wel maar gebruiker:Mager112001 niet... zucht. Zoals ik al zei, deze discussie leidt tot niets. Er wordt niet geluisterd, alleen maar meningen gedropt. Mijn laatste reactie hier. Ymnes (overleg) 27 nov 2015 21:39 (CET)
Wat is dit nu? Ben ik echt zo grof geweest? BoH (overleg) 27 nov 2015 21:47 (CET)
Nee, grof ben je niet. Er wordt aan argumenten voorbijgepraat. Daarom heeft het geen zin. Ymnes (overleg) 27 nov 2015 21:59 (CET)
Ik probeer te zoeken naar een oplossing waarbij een discografie niet ondergeschikt is aan een hitlijst. Jij schetst de mogelijke problemen als hitlijsten weg worden gelaten. Laten we dan zoeken naar een oplossing waarbij beide zaken tot hun recht komen. BoH (overleg) 27 nov 2015 22:04 (CET)
Het antwoord heb ik al gegeven: die artikelen aanvullen. Voorbeelden heb ik ook al gegeven van gevallen waarin ik het zelf heb gedaan. Als stuurlui aan wal gaat het niet lukken en met verdere discussie komt het niet verder. Ymnes (overleg) 27 nov 2015 22:13 (CET)
Aanvullen is een goede optie. Maar dan moeten de muziekschrijvers wel weten dat de Pussycat-oplossing tegemoet komt aan de wensen van velen hierboven. BoH (overleg) 27 nov 2015 22:16 (CET)
Hoeveel instructies wil je bouwen voor nieuwe gebruikers dan? Schrap er liever een hoop. Ymnes (overleg) 27 nov 2015 22:18 (CET)
Ik heb het niet over instructies. Ik heb het over niet de kop in het zand steken voor enkele legitieme bezwaren en daaraan tegemoet proberen te komen. BoH (overleg) 27 nov 2015 22:35 (CET)
Dat bestrijd ik. "Enkele" is volgens mij één en "legitiem" is bestreden. Zijn we weer op het punt dat dit overleg geen zin heeft. 90% heeft een mening en 10% moet het doen, maar steeds minder willen het om die omstandigheden doen. Reden twee waarom dit overleg geen zin heeft. Ga nou maar met je eigen onderwerpen bezig of steek je armen uit de mouwen. Maar klaag niet zo. Ymnes (overleg) 27 nov 2015 22:44 (CET)
Wat is het bezwaar voor jou om in het vervolg bij artiesten de Pussycat-constructie te gebruiken? BoH (overleg) 27 nov 2015 22:51 (CET)
Omdat het probleem gefabriceerd is. Ymnes (overleg) 27 nov 2015 23:47 (CET)
Gefabriceerd? Tellen de bezwaren van iedereen hierboven dan niet? BoH (overleg) 28 nov 2015 00:14 (CET)
En tellen de tegenbezwaren dan niet? Ik vind het bedroevend wat je met de aangeleverde (zeer) goede tegenargumenten doet: helemaal niets, volgens mij lees je ze niet eens of laat je ze niet eens tot je doordringen. En volgens mij ligt dat eraan dat jij waarschijnlijk bitter weinig ervaring hebt met het schrijven over muziek. Doe het eens een jaar, dan heb je meer muziekervaring dan met het luisteren naar de radio alleen.
Want jouw probleem is inderdaad geen probleem, maar beschrijft de werking van Wikipedia. De wereld die jij graag wilt is dat jij kunt toveren. Je tikt een keer met je toverstaf en ineens waren alle artikelen van artiesten gevuld met lange biografieën en waren er hele discografieën in opgenomen, inclusief hits tot en met in Canada en Australië en inclusief de flops op grammofoonplaten, cd's, digitale downloads, streaming, videoreleases en noem maar op. En écht, je gelooft ook nog dat dat kan.
Ondertussen snap je blijkbaar niet hoe Wikipedia werkt. Er zijn mensen die graag biografieën schrijven, er zijn mensen die graag taalfouten uit artikelen halen en er zijn mensen die graag muzieklijsten aanvullen. Laat die laatste groep met rust BoH! Want die hitlijsten zijn superhandig en er zijn lezers voor. Dit is niet eens jouw onderwerp, snap dan ook dat je dan wel eens iets niet snapt. Er is geen probleem en er moet niet gewerkt worden aan een oplossing - don't fix if it ain't broke. Goede tegenargumenten heb je genoeg gehad.
Je praat aan argumenten voorbij en daarom is dit écht mijn laatste inbreng. Ymnes (overleg) 28 nov 2015 08:54 (CET)
Nieuwsgierig geworden door het bovenstaande, net even naar Rudimental gekeken. Ik moet zeggen dat me hier werkelijk de schoenen van uitvallen. Leuk zo'n arbitraire lijst van hitnoteringen, maar dit heeft toch niets met een encyclopedisch artikel te maken? Helemaal opnieuw schrijven met als voorbeeld het Engelse artikel zou hier denk ik de beste oplossing zijn. (Het Duitse artikel geeft tenminste nog een voorgeschiedenis erbij, al had ik van de-wiki hier eigenlijk ook wel wat beter verwacht). De Wikischim (overleg) 28 nov 2015 09:20 (CET)
Nou waar wacht je nog op dan, want dát is toch het probleem. Dat iedereen die er een probleem mee heeft het zelf niet doet? Ymnes (overleg) 28 nov 2015 09:28 (CET)
Jij houdt je toch eerder bezig met dit soort onderwerpen? De Wikischim (overleg) 28 nov 2015 09:31 (CET)
Ok, Ymnes wenst niet aangesproken te worden op wat hij aflevert. Prima. Hopelijk komt er een andere muziekliefhebber langs die constructief mee kan denken. BoH (overleg) 28 nov 2015 14:55 (CET)
Even voor de goede orde: het artikel Rudimental is niet door Ymnes geschreven, maar hij verdedigt wel de opzet ervan (die m.i. volkomen onencyclopedisch is). De Wikischim (overleg) 28 nov 2015 15:04 (CET)
Wat eindig jij dit overleg op een bedenkelijk laag niveau BoH, terwijl ik uitgerekend constructief was. In plaats van een zuivere conclusie donder je een bak ergernis over je overlegpartner heen. Op zo'n manier wil toch überhaupt niemand nog met je overleggen? Van wat ik op je overlegpagina zie, moet ik ook al zo fronsen. In tegenstelling tot jouw domme verwijt, is Rudimental niet van mijn hand, zoals De Wikischim ook al opmerkt. Het is een artikel dat wacht op verdere ontwikkeling waar de hitnoteringen al aanwezig zijn. En Pussycat was een artikel dat er beroerd bij lag en het werk dat je er nu uit herkent is wel van mijn hand. Dát is de kwaliteit die ik wel aflever. Die ondermaatse trap na hier net boven en je omhalen om niet op tegenargumenten van een ander in te gaan, is de kwaliteit die jij laat zien. Bah! Ymnes (overleg) 28 nov 2015 16:17 (CET)
Ik heb nergens gesteld dat Rudimental van jouw hand was.
De reden dat ik stel dat je niet constructief bezig bent, is omdat je blijft hangen in wat je denkt dat het negeren is van jouw opmerkingen, terwijl ik die wel degelijk mee probeer te nemen. Maar dan wel dat deel dat relevant is. Dus inderdaad negeer ik je opmerkingen over liedartikelen, omdat ik die niet heb bedoeld.
Vervolgens probeer ik een modus te vinden voor de artiestartikelen die voor alle partijen aanvaardbaar is. Daarbij geef ik nota bene aan gecharmeerd te zijn van je Pussycat-constructie. Voor zover ik kan zien, komt die tegemoet aan alle partijen. Vertel nu eens met welk deel van je argumentatie ik geen rekening heb gehouden. BoH (overleg) 28 nov 2015 16:23 (CET)
Alleen al het feit dat ik je moet uitleggen dat ik het op mijn eerste bijdrage na al niet meer over liedartikelen heb, toont aan hoe slecht je luistert naar wat er ingebracht wordt. Je wilt alleen ja-knikkers, terwijl je op geen enkele manier overtuigt. Nu moet ik zeker alle argumenten weer opnieuw uitleggen. Hou toch op zeg. Ymnes (overleg) 28 nov 2015 16:36 (CET)
Geef nu eens gewoon antwoord. In hoeverre komt de Pussycat-constructie niet tegemoet aan je bezwaren? BoH (overleg) 28 nov 2015 16:45 (CET)

Ik heb Rudimental aangepast. Suggesties of opmerkingen? BoH (overleg) 29 nov 2015 13:23 (CET)

Ik vind het een verbetering. Overzichtelijk plus er is een mogelijkheid om andere relevante landen toe te voegen plus je ziet ook nog eens van welk album een bepaalde single afkomstig is. Het is natuurlijk jammer dat zo'n artikel uit twee regeltjes inleidende tekst en verder enkel uit tabellen en een infobox bestaat. Ik ken de band niet, maar word van zo'n artikel niet echt veel wijzer. Maar dat staat uiteraard buiten deze discussie. GeeJee (overleg) 30 nov 2015 11:54 (CET)

Hr.Ms. Rinjani of Hr.Ms. Rindjani[bewerken]

Op de OP van de pagina heb ik de vraag gesteld. Stunteltje (overleg) 18 nov 2015 14:43 (CET)

Opgelost. Hr.Ms. Rindjani heeft beredeneerd de voorkeur, dus vernoemd. Stunteltje (overleg) 23 nov 2015 21:21 (CET)

Edit-a-thon in Gent vandaag[bewerken]

Vandaag (10.00 tot 17.00) begeleid ik samen met Geertivp een edit-a-thon bij de Faculteitsbibliotheek Letteren en Wijsbegeerte van de Universiteit Gent. De informatiepagina over de dag vinden jullie hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:GLAM/Edit-a-thon_Library_Lab_UGent_2015.

We verwachten ongeveer 10 deelnemers. Thema: vrouwelijke schrijvers en (bekende) vrouwen uit de geschiedenis van de Universiteit Gent. De gebruikersnamen van de deelnemers staan reeds grotendeels op de infopagina. Naar goede gewoonte krijgt iedereen een introductie over de Vijf Zuilen en adviseren we iedereen met klem om op hun kladblok te werken (en naar ervaring weet ik dat het niet altijd lukt om dit echt te verplichten). Indien er vragen, problemen of opmerkingen zijn, neem bij voorkeur contact met mij op via mijn overlegpagina - die volg ik het beste op in de loop van de dag! Spinster (overleg) 20 nov 2015 09:03 (CET)

Ik zou het woord ´vandaag´ vermijden. Je moet rekening dat deze tekst meerdere dagen na het evenement blijft staan.Smiley.toerist (overleg) 24 nov 2015 11:25 (CET)

Van A tot Z[bewerken]

Ik kwam vandaag toevallig Categorie:A-Z_lijsten tegen, waarin een groot aantal "artikelen" staat, dat niks meer is dan een alfabetische opsomming van artikelen over een bepaald onderwerp. Willekeurig voorbeeld: Muzieknotatie van A tot Z. De inhoud is nagenoeg gelijk aan die van Categorie:Muzieknotatie, met twee belangrijke verschillen:

 1. De inhoud van de categorie wordt automatisch geüpdated: zodra iemand een lemma schrijft dat met muzieknotatie te maken heeft, komt het in de categorie. Alleen als men speciale moeite doet, komt het ook op "Muzieknotatie van A tot Z"
 2. De categorie heeft niet de pretentie een artikel te zijn. Het lemma "Muzieknotatie van A tot Z" geeft nergens in de titel duidelijk aan dat het eigenlijk een lijst of categorie betreft. Het is een droge opsomming van lemma-titels zonder enige vorm van context. (Die context is er bij lijsten doorgaans wel, zie bijv. Lijst van grootste gemeenten in Nederland).

Samengevat: de toegevoegde waarde van die "van A tot Z" ontgaat me volledig. Zie ik goede argumenten die deze "artikelen" bestaansrecht geven over het hoofd? Zo niet, dan ben ik voornemens om na de discussie hier een massa-nominatie te starten. CaAl (overleg) 20 nov 2015 10:51 (CET)

Ik kwam vanochtend, ook toevallig, voor het eerst zo'n van A tot Z lijst tegen, en ik dacht hetzelfde als jij. Vinvlugt (overleg) 20 nov 2015 10:53 (CET)
Daar ben ik voorstander van, CaAl. Die lijsten hebben geen toegevoegde waarde en zijn altijd incompleet. JurriaanH (overleg) 20 nov 2015 10:55 (CET)
(na bwc) Het zijn louter doublures van de categoriepagina's, totaal geen toegevoegde waarde dus. Ik vind meteen verwijderen zelfs een reële optie. De Wikischim (overleg) 20 nov 2015 11:00 (CET)
Nuweg is natuurlijk onzin: "In het geval van werkelijke onzin of als een artikel alleen maar (grove) fouten bevat, kan het hier genomineerd worden voor onmiddellijke verwijdering". Vinvlugt (overleg) 20 nov 2015 11:11 (CET)
De Nederlandstalige Wikipedia begon in de zomer van 2001. Die A-Z lijsten waren in de eerste jaren van de Nederlandstalige Wikipedia wel nuttig omdat er ten eerste nog geen categorieën bestonden, maar ook om te voorkomen dat er weespagina's waren (pagina waar geen enkele andere pagina naar wijst) en toch snel te kunnen zien welke artikelen er al wel bestonden in een bepaald vakgebied. Er is ooit een discussie geweest in 2004 of we op de Nederlandstalige Wikipedia wel of niet met het toen nieuwe categorie-systeem zouden gaan werken. Sommige waren tegen, andere voor en weer anderen alleen onder de voorwaarde dat de A-Z lijsten niet zouden worden verwijderd als gevolg van die nieuwe categorieën. In het streven naar consensus is toen besloten te gaan categoriseren maar wel de A-Z lijsten te behouden. Ruimt 10 jaar later is de gemeenschap anders van samenstelling en zou je die beslissing kunnen heroverwegen. Nuweg gaat me te ver. De meeste kunnen wat mij betreft wel weg, al zijn er ook zoals Suriname van A tot Z die ik wel zou willen behouden en dat dan o.a. omdat landencategorieën naar mijn mening veel te ver opgesplitst zijn in sub-sub-subcategorieen die bijna leeg zijn. Dan is zo'n redelijk goed bijgewerkte A-Z lijst een mooi alternatief. - Robotje (overleg) 20 nov 2015 11:16 (CET)
Wat Robotje zegt. Als ik kijk naar Australië van A tot Z dan zie ik daarin een artikel over de voetbalcoach Frank Farina en over het Sydney Opera House. Deze zitten niet in dezelfde categorie (ja, uiteindelijk wel, maar door de vele lagen van de categorieboom kun je die nooit samen in 1 overzicht vinden). Deze 'lijst' geeft dus een mooi overzicht van alle artikelen die met Australië te maken hebben. Dat biedt best toegevoegde waarde voor lezers die willen zien wat er allemaal te vinden is over 1 onderwerp. De categoriestructuur is hiervoor te onhandig ingericht. Nietanoniem (overleg) 20 nov 2015 11:26 (CET)
Mijn intentie was nooit om een nuwegnominatie te plaatsen, het gaat om reguliere 14-dagen-nominaties. Wat de toegevoegde waarde is om een contextloze pagina over Australië te hebben met daarop honderden Australische personen (zoals Farina), Australische gebouwen (zoals het Opera house), plaatsen, biermerken, etc. wèl, maar allerlei andere Australische zaken niet, ontgaat me. Als je alleen al kijkt naar de 17 pagina's die momenteel in de "root" van Categorie:Australië staan, zie je dat zo'n beetj de helft ervan helemaal niet in de A-tot-Z-lijst staan (Australian National Heritage List, Boyne Island, ECHELON, Mamungkukumpurangkuntjunya Hill, Thomas Townshend, Trans-Pacific Partnership, Volken van het Dampier-schiereiland en Wapen van Australië) of dat artikels in de A-tot-Z-lijst niet op de lemmanaam, maar op een redirectnaam (Aboriginals) in de lijst staan. Als je al een handmatige lijst wil, dan moet die op z'n minst goed bijgehouden worden. CaAl (overleg) 20 nov 2015 12:33 (CET)
Dat zo'n lijst moet worden bijgehouden spreekt voor zich. Dat zal moeilijk af te dwingen zijn, iedereen werkt hier tenslotte vrijwillig zonder vastomlijnde regels aan artikelen. Dan zou je eigenlijk iemand/een afdeling moeten hebben die tot taak heeft dagelijks/wekelijks van alle nieuwe artikelen te kijken of die in 1 of andere 'van A tot Z'-lijst kunnen worden opgenomen. Maar even voorbijgaand of de inhoud up-to-date is of niet: ik zie een toegevoegde waarde omdat de categoriestructuur niet goed is ingericht. Op z'n minst zou je altijd de hoogste categorieën bij een onderwerp kunnen plaatsen. Eigenlijk zouden alle categorieën bij een onderwerp moeten zodat de categorieën ook echt ergens toe dienen. Nu heb je er vaak net niets aan. Zodra dat is geregeld kunnen die A-Z-lijsten weg. Nietanoniem (overleg) 20 nov 2015 13:22 (CET)
Ik ben bang dat Suriname van A tot Z een van de weinige is die de afgelopen jaren redelijk goed bijgehouden is. Het bestaan van de categorieën heeft er waarschijnlijk voor gezorgd dat het steeds minder logisch werd om na het aanmaken van een artikel meteen die A-Z lijsten bij te werken. - Robotje (overleg) 20 nov 2015 13:36 (CET)
@Nietanoniem: Als er gewoon goed en consequent gecategoriseerd wordt, zijn alle artikelen in de trant "XXX van A tot Z" 100% compleet overbodig. Overigens lijkt er hier een soort weerzin te zijn tegen het in veel categorieën tegelijk onderbrengen van onderwerpen (waarom is mij nooit duidelijk geworden). Men is bang voor "overcategorisatie", maar dat lijkt me een irreële fobie. De juiste weg lijkt me dus gewoon de categorisatiestructuur verbeteren, ipv dit soort "artikelen" eindeloos te behouden. De Wikischim (overleg) 20 nov 2015 13:43 (CET)
Dan moeten we dus wel gaan "overcategoriseren" (zoals sommigen het noemen). Dus nu zijn deze lijsten helaas nog nodig. Nietanoniem (overleg) 20 nov 2015 13:56 (CET)
Voor Voor verwijderen van alle A-Z lijsten. Nutteloos, worden niet bijgehouden, hebben we categorieën voor. vr groet Saschaporsche (overleg) 20 nov 2015 13:45 (CET)
Voor Voor verwijderen van A-Z lijsten. Vrijwel altijd nutteloos omdat het vergaarbakken zijn en ze niet worden bijgehouden; inderdaad er zijn bovendien categorieën mvg HenriDuvent 20 nov 2015 14:02 (CET)
Zou iemand zo vriendelijk willen zijn in te gaan op het argument dat A-Z-lijsten een andere opsomming tonen dan een categorie op hetzelfde niveau. Zie mijn voorbeeld over Australië. Nietanoniem (overleg) 20 nov 2015 14:07 (CET)
Tegen Tegen verwijderen, categoriën daarentegen mogen bij het oud vuil, dat schijnt hier niet te kunnen. Peter b (overleg) 20 nov 2015 14:04 (CET)
@De Wikischim, neem de categorie Fiji. Als ik het goed geteld heb gaat het daar om 101 (sub)categorieën op een totaal van misschien 140 artikelen. Enkele categorieën zijn redelijk gevuld (57 artikelen in de categorie 'Fijisch eiland‎' en 14 in de categorie 'Provincie van Fiji‎') maar in de meeste zijn bijna of geen enkel artikel. Neem de categorie 'Verkeer en vervoer in Fiji‎' met geen enkel artikel maar wel een subcategorie 'Luchtvaart in Fiji‎' met ook weer geen enkel artikel maar wel de subcategorie 'Vliegveld in Fiji‎' met welgeteld één artikel. Dat lijkt me een prima voorbeeld van te ver doorgeschoten categorisatie. Dan heeft een lezer toch veel meer aan een goed bijgewerkte A-Z lijst waar alle zeg 140 Fiji-artikelen bij elkaar staan. - Robotje (overleg) 20 nov 2015 14:07 (CET)
Volgens mij staan er op de toolservers wel tools om alle artikelen in bv. de categorie Suriname én alle subcategorieën te zien. En met zo'n tool, kom je precies op zo'n A-tot-Z pagina uit (maar dan gegarandeerd actueel). CaAl (overleg) 20 nov 2015 14:16 (CET)
Dat tooltje ken ik, en vind ik leuk (niet gebruikersvriendelijk, maar leuk). Maar mijn buurman wil gewoon onder een artikel kunnen klikken op Categorie-Fiji en dan alles zien wat daarmee te maken heeft. En niet eerst via allerlei subcats of hulpprogramma's de informatie kunnen vinden. Dan haakt hij af, of komt mij lastig vallen. Nietanoniem (overleg) 20 nov 2015 14:20 (CET)
Zou jouw bezwaar tegen verwijdering van deze pagina's dan wegvallen als we op een "logische plek" een link naar dat tooltje neerzetten? (Bijvoorbeeld dat er bovenaan elke categorie met subcats iets als "Klik hier om alle pagina's in en onder deze categorie te zien".) CaAl (overleg) 20 nov 2015 14:42 (CET)
Als er (via een tool of anderszins) makkelijker gezocht kan worden naar artikelen (op soortgelijke wijzen als de A-Z-lijsten bieden), zie ik deze onderhoudsonvriendelijke lijsten het liefst zo snel mogelijk verdwijnen. Nietanoniem (overleg) 20 nov 2015 16:29 (CET)

Hoi sjabloonplakkers. Dit is de Kroeg, geen stempagina. Ik vroeg hier expliciet om een discussie op basis van argumenten voordat een (eventuele) nominatieprocedure start. Houd die accolades nog even op zak dus. CaAl (overleg) 20 nov 2015 14:16 (CET)

Hoi CaAl, soms kan een sjabloon plakken toch handig zijn voor het overzicht in een discussie. Zoals je ziet hebben alle sjabloonplakkers hun motivatie/overwegingen achter hun "stem" geplakt. vr groet Saschaporsche (overleg) 20 nov 2015 14:28 (CET)
Hoi CaAl, je had het hierboven over ".. met zo'n tool, kom je precies op zo'n A-tot-Z pagina uit (maar dan gegarandeerd actueel)." maar dan komt op die lijst van 'Suriname van A-Z' opeens ook het artikel Erik of het klein insectenboek (boek) te staan en dat heeft dus niets met Suriname te maken. Via de 'broodkruimel'
Suriname - Cultuur in Suriname - Taal in Suriname - Nederlands - Nederlandstalige literatuur‎ - Werk van Godfried Bomans‎
zit het artikel over dat boek immers via-via in die categorie. Misschien wel gegarandeerd actueel maar waarschijnlijk met zoveel ruis dat het onbruikbaar wordt. - Robotje (overleg) 20 nov 2015 14:39 (CET)
(na bwc) Helemaal eens met CaAl. Ik ben deze lijsten regelmatig tegengekomen en heb er zo af en toe zelfs aan meegewerkt, maar het nut ervan ontgaat me volkomen. Ik kan me inderdaad de tijd nog wel herinneren dat er nog geen categorieën bestonden en in die tijd was het een soort noodgreep. Tegenwoordig is de encyclopedie natuurlijk ook veel te groot geworden voor dit soort opsommingen. Alleen Polen van A tot Z al zou uit vele duizenden artikelen bestaan. Wat zou een mens in vredesnaam met zo'n lijst kunnen doen? Wat mij betreft gewoon weg met die boel (niet nuweg natuurlijk, al vraag ik me wel af of het zin heeft om al die lijsten individueel te gaan nomineren). Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 20 nov 2015 14:42 (CET)
Ik heb net Lijst van Nederlandse marineschepen in de Tweede Wereldoorlog bijgewerkt, die is nagenoeg gelijk aan Categorie:Nederlands marineschip in de Tweede Wereldoorlog. Het verschil is dat in de categorie de redirects van het schip onder een andere naam groen worden weergegeven, maar in de lijst ook schepen voorkomen waar nog geen artikel over geschreven is. Beide hebben dus in dit geval hun eigen functie. Stunteltje (overleg) 20 nov 2015 16:15 (CET)
Dan wel inderdaad, net zoals het voorbeeld van de lijst waar ik mee kwam. Maar, mede omdat de A-tot-Z-lijsten beperkt zijn tot blauwe links, is de toegevoegde waarde daarvan akelig klein. CaAl (overleg) 20 nov 2015 16:27 (CET)
In feite is de enige reden om Lijst van Nederlandse marineschepen in de Tweede Wereldoorlog als apart artikel te handhaven dus het hebben van een overzicht van nog niet aangemaakte artikelen op dit gebied, verder is het enkel een doublure met de betreffende categorie. Dat overzicht is op zich een goed doeleinde, maar is de hoofdnaamruimte hiervoor bedoeld? Het lijkt me dan eigenlijk iets wat hier hoort: Wikipedia:Portalen#Hoofdportalen De Wikischim (overleg) 20 nov 2015 17:47 (CET)
Voor wat betreft die lijst en met de inhoud zoals ik die zojuist gezien heb, ben ik dat met je eens. Behalve de namen van de schepen en heel af en toe een fotootje staat er niets in de lijst. Zou de lijst wat meer vertellen, zou ik er mogelijk anders over denken. Richard 20 nov 2015 17:53 (CET)
Op zich is dat laatste mogelijk, zie hoe het bijv. hier op de Duitse WP is gedaan, compleet met een inleiding. Ik ben derhalve ook niet per se tegen lijsten als eigen artikel in de hoofdnaamruimte (al blijft het voor mijn gevoel voor alles een noodloplossing als elders integreren van de betreffende info niet lukt), maar als ze enkel en alleen dubbelop zijn met categorieën doordat het niets meer is dan een kale opsomming heeft het m.i. geen enkele zin. De Wikischim (overleg) 20 nov 2015 17:58 (CET)
We dwalen af. We hebben het hier niet over lijsten in het algemeen, maar over lijsten volgens het stramien XXX [meestal een land] van A tot Z. Dat zijn er bij elkaar wel een paar honderd. Wat die lijsten met elkaar gemeen hebben, is dat ze bedoeld zijn als een volledig overzicht van alle artikelen die met dat onderwerp samenhangen. De vraag is was voor meerwaarde zoiets heeft.
Misschien zou het een idee zijn om dit niet via TBP te doen, maar er een stemming over op te zetten. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 21 nov 2015 01:17 (CET)
Ik voel wel voor een stemming. Ik moet er dan eerst nog eens over nadenken of ik voor of tegen ben. Overigens bevat Filatelie van A tot Z wel degelijk rode links, dus is het tegelijk ook een lijstje van gewenste artikelen. De onderwerpen hebben we, nu de auteurs nog... Sijtze Reurich (overleg) 21 nov 2015 12:38 (CET)
Ik denk zeker weten dat er voor dit onderwerp een peiling/stemming nodig is. Als gemeenschap hebben we ooit besloten ze te maken en te behouden, dan is het ook aan de gemeenschap om te besluiten wat ze er nu mee wil doen: houden of niet. Het lijkt me onjuist om zo'n groot onderwerp te leggen op een bord van een enkele moderator om daar een oordeel over te vellen. Het is goed dat er hier eerst argumenten verzameld worden, dat kan een goede basis worden voor een peiling. Wel moeten we ons realiseren dat de hier aanwezige gebruikers mogelijk geen goede afspiegeling vormen van de gemeenschap, om daar goed een beeld van te krijgen is er een peiling of stemming nodig die breed aangekondigd is. Romaine 22 nov 2015 10:30 (CET)
Persoonlijk lijkt het mij een prima hulpmiddel om artikelen te kunnen vinden, ondanks de gebreken. Als een service aan de onervaren gebruiker pleit ik voor behoud. Hoeveel mensen gebruiken trouwens de categoriën als zoekweg? The Banner Overleg 22 nov 2015 11:06 (CET)
Ik zoek geregeld via een categorie. Ze worden vaak bezocht, is mij via http://stats.grok.se/ wel eens opgevallen. Ymnes (overleg) 22 nov 2015 11:13 (CET)

Categorisatie van redirects[bewerken]

Stunteltje, Waarom staan die redirects daar eigenlijk? Dat heeft helemaal geen nut. EvilFreD (overleg) 22 nov 2015 10:39 (CET)
Het nut is, dat een schip ook onder haar oude naam gecategoriseerd is. Stunteltje (overleg) 22 nov 2015 10:56 (CET)
Ik vind dat die redirects in categorieën tot een minimum beperkt moeten worden. Zoals Stunteltje het bijvoorbeeld doet, wordt een schip twee maal genoemd in een categorie. Op de Engelse Wikipedia zag ik dat van sommige muziekalbums alle liedjes een redirect krijgen die opgenomen worden in de categorie "Songs of ..." Ik hoop niet dat het hier ook die kant op gaat. Want dan verliest een categorie zijn functie. Ymnes (overleg) 22 nov 2015 11:01 (CET)
Dat zeg ik, compleet nutteloos dus om dat standaard te doen en volgens mij zelfs ongewenst (ivm overzichtelijkheid). De redirects staan telkens in alle categorieën waar het artikel zelf ook al in staat en die oude naam wordt ook in het artikel genoemd. EvilFreD (overleg) 22 nov 2015 11:07 (CET)
In mijn optiek is een categorieindeling bedoeld om zaken gemakkelijker terug te kunnen vinden en vooral om min of meer gelijke zaken bij elkaar te kunnen zetten. Als een schip dus vele namen heeft en maar onder één naam beschreven is (en dat is in mijn ogen ook de juiste manier), dan vind je - als je via een heel andere route in een categorie kijkt - het schip ook via haar andere namen terug. Vaak ook in andere categoriën, bijvoorbeeld als een schip onder een andere nationaliteit een andere naam krijgt. Stunteltje (overleg) 22 nov 2015 11:17 (CET) Hoe dat werkt kan je bijvoorbeeld zien via HMS Jude (1941) Stunteltje (overleg) 22 nov 2015 11:25 (CET) Vergeet niet te kijken bij IJM-103 Dolfijn (schip, 1920). En voor er vragen over komen: oorlogsschepen zijn gecategoriseerd op jaar van eerste indienststelling, vissersschepen, als alle andere schepen, op jaar van oplevering bij de werf. Stunteltje (overleg) 22 nov 2015 11:30 (CET)
Redirects in een ándere categorie kan natuurlijk wel degelijk van nut zijn. Dat staat ook duidelijk uitgelegd op WP:Redirect. EvilFreD (overleg) 22 nov 2015 11:33 (CET)
AtotZ-lijsten kunnen wel degelijk nuttig zijn om overcategorisatie te ontwijken. We kunnen een lijst Saxofonisten van A-Z aanmaken met daarin o.a. Bill Clinton die hier gelukkig niet, maar op :en helaas wel in de cat Amerikaanse saxofonist staat. Derhalve Tegen Tegen verwijderen. Cg,  Klaas `Z4␟` V:  27 nov 2015 11:57 (CET)

WP:TBP[bewerken]

In het verlengde van het bovenstaande: zie ook Wikipedia:Te beoordelen pagina's/Toegevoegd 20151123#Toegevoegd 23/11: Deel 2. De Wikischim (overleg) 23 nov 2015 16:00 (CET)

watwaswaar.nl verdwijnt per 1 januari :-([bewerken]

Ik las zojuist op watwaswaar.nl dat deze handige website per 1 januari 2016 zal verdwijnen Bedroefd. Ik gebruikte deze site om de locatie van niet meer bestaande plaatsen en gebouwen zo nauwkeurig mogelijk te bepalen (je kunt oude en nieuwe kaarten over elkaar heen leggen op die site). Dus wie nog coördinaten aan artikelen wil toevoegen: wees er snel bij, want voor je het weet is deze bron foetsie! - Quistnix (overleg) 22 nov 2015 14:37 (CET)

Wat zonde! Je hebt tegenwoordig wel topotijdreis, maar die is lang niet zo compleet als watwaswaar.nl. Pompidom (overleg) 22 nov 2015 14:39 (CET)
En welja, net als kich.nl dat een aantal jaar geleden ter ziele ging en superhandig was om de locatie van dingen goed vast te stellen, gaat ook watwaswaar.nl onderuit. Zonde zonde zonde. Romaine 22 nov 2015 14:45 (CET)
Ik lees dat de digitale kadastrale kaarten een nieuw onderdak hebben gekregen, dus dat die in elk geval niet verloren gaan. En over de rest lees ik: "Met de instellingen die deze collecties hebben aangeleverd wordt overlegd wat hiermee gedaan zal worden." Wie weet kan dat materiaal wel ergens binnen Wikimedia/Wikipedia opgeslagen worden? Erik Wannee (overleg) 22 nov 2015 14:49 (CET)
Achtergrond. Die scans van de collectie Kadastrale Kaarten 1811-1832 zou ik wel graag op Commons willen hebben! Multichill (overleg) 23 nov 2015 20:58 (CET)

Vandalen die hun eigen vandalisme weer terugdraaien[bewerken]

Al tijden vraag ik me af waarom je toch zo vaak bewerkingen ziet waarin een niet-ingelogde iets geks in een lemma zet en dat even later zelf weer ongedaan maakt, zoals net nog in André van Duin. Maar zie, ineens brak het inzicht door: dat zijn mensen die gewoon even willen testen of het echt waar is dat iedereen Wikipedia kan bewerken, dat moet het wel zijn.MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 16:53 (CET)

Tot ongeveer die conclusie was ik ook al gekomen, ik heb er anders ook geen zinnige verklaring voor. Oxygene7-13(vragen staat vrij) 22 nov 2015 16:57 (CET)
Als ik dat zie, maak ik er een {{zb}}-melding van op de OP, en rapporteer het daaronder als 'zelfhersteld vandalisme'. Erik Wannee (overleg) 22 nov 2015 17:10 (CET)
Het gebeurd veel vaker dat er lui zijn die dat doen. En zolang het niet ernstig is wat ze tussentijds neerzetten, laat ik het meestal voor wat het is. Zo'n dossierregel neerzetten vind ik dan weer erg overdreven. En zolang ze het maar weer weghalen, moet je denken: dan zullen ze misschien ook nog wel een keer serieuze bewerkingen doen. ARVER (overleg) 22 nov 2015 17:34 (CET)
Iets minder van overtuigd... Oxygene7-13(vragen staat vrij) 22 nov 2015 17:36 (CET)
Het lijkt mij ook nergens voor nodig een dossier aan te leggen bij gebruikers die hun eigen vandalisme terugdraaien. Dat ze het zelf ongedaan maken getuigt juist van goede wil, dus waarom zou je ze niet gewoon verwelkomen, ervan uitgaande dat ze geen kwaad in de zin hebben en misschien wel serieus willen bijdragen? Bovendien, aan wie zou er gerapporteerd moeten worden? Woodcutterty|(?) 22 nov 2015 17:42 (CET)
Vaak zijn het hit-and-run-IP-gevallen. Dossierregel is dan ook zinloos. The Banner Overleg 22 nov 2015 18:02 (CET)
Ik kan je wel vertellen waarom ze dat doen (waarom ik denk dat ze dat doen): Iedereen weet/heeft gehoord dat je alles op Wikipedia kunt veranderen. Niet iedereen heeft dat ook daadwerkelijk gedaan, en de beste manier is om dat gewoon eens te proberen. En omdat de zandbak/overlegpagina's/etc voor een nieuweling niet te vinden zijn, proberen ze wat uit op een pagina waar ze toevallig zijn: hun woonplaats, favoriete artiest, whatever. Ze slaan hun wijziging op om te zien wat er gebeurt, en oh je! Inderdaad, je kunt zomaar alles veranderen. Snel terugdraaien dus. Ik zou adviseren zulke gebruikers netjes een {{welkom}} te geven, want een {{pbr}} of {{zb}} zijn geen vriendelijk welkom, en ook niet echt conform GUVGW. ed0verleg 23 nov 2015 09:00 (CET)
Dat soort gepuber moet je niet gaan belonen. Laat ook maar snel bekend worden dat als je loopt te klooien op Wikipedia dat daar dan tegen opgetreden wordt, dan bedenkt men zich hopelijk wel voordat men begint. Agora (overleg) 23 nov 2015 13:16 (CET)
Als we één les uit de geschiedenis kunnen leren, dan is dat wel dat men zich niet bedenkt voordat men begint, maar dat men het beste leert van zelfgemaakte fouten. Als men zijn eerste probeersel zelf herstelt, is er weinig aan de hand. Als men daarna nog zo'n bewerking doet, dan wordt het tijd op te treden. Mvg, Trewal 23 nov 2015 13:25 (CET)
(na bwc)@Agora: :::Dus moet je die persoon meteen straffen omdat die persoon iets probeert? Wie zegt dat het kwaadwillig is? Wat voor schade geeft het aan de site als iemand "hallo" neerzet en het weer weghaalt? Een heel ander verhaal wordt het als iemand gaat schelden of privacyschending doet of gewoon de hele pagina leeghalen. En dan nog vind ik dat je met een {{hola}} veel meer teweeg kan brengen. En ik spreek uit ervaring, want ook ik ben begonnen met, zoals jij het noemt, "gepuber en geklooi". Ook puur uit de gedachte, zoalsed0 zei "Niet iedereen heeft dat ook daadwerkelijk gedaan, en de beste manier is om dat gewoon eens te proberen. En omdat de zandbak/overlegpagina's/etc voor een nieuweling niet te vinden zijn, proberen ze wat uit op een pagina waar ze toevallig zijn: hun woonplaats, favoriete artiest, whatever. Ze slaan hun wijziging op om te zien wat er gebeurt, en oh je! Inderdaad, je kunt zomaar alles veranderen". Want ik wist zelf ook niks af van een zandbak zoals menig nieuwe mensen dat ook niet weten. Mvg, DottyMcFear13 (overleg) 23 nov 2015 13:26 (CET)
Ach je hebt natuurlijk straffen en je hebt straffen. Maar dit soort bewerkingen blijven wel vandalisme en de schade is dat ze wel onderdeel worden van de bewerkingsgeschiedenis van een lemma. Juist dat 'zomaar' bij alles veranderen moet erg uit, dat is niet vrijblijvend. Agora (overleg) 23 nov 2015 13:31 (CET)
Mijn ervaring is dat wanneer je je begint te storen aan iets op Wikipedia, het tijd wordt om even wat anders te gaan doen. Precies om die reden heb ik vorige week mijn moderator-bitje weer ingeleverd, en om die reden doe ik nooit hele dagen vandalisme bestrijden, of OTRS-tickets afhandelen. Als het af gaat stompen, moet je even naar buiten, met de hond wandelen of naar de muziek van de stofzuiger gaan luisteren. ed0verleg 23 nov 2015 13:36 (CET)
Bij een eerste onschuldig probeerseltje 'zomaar' een sticker op iemands voorhoofd plakken die hij er zelf niet meer af mag halen (want dan breekt de pleuris uit!) is ook niet vrijblijvend! Glimlach Mvg, Trewal 23 nov 2015 13:44 (CET)
Er is ook nog de {{zb|Paginatitel|hersteld}} waarbij men netjes op de zandbak gewezen wordt. Dqfn13 (overleg) 23 nov 2015 13:58 (CET)
Ik krijg wel eens de indruk dat dat soort zelf hersteld vandalisme het gevolg is van twee scholieren die naast elkaar, ieder achter een PC, op Wikipedia zitten waarbij de ene trost laat zien wat hij/zij uitgehaald heeft op Wikipedia en de ander denkt, dat kun je niet maken, en het herstelt. Ik geef het meteen toe, het is maar een idee, dus wellicht zit ik er helemaal naast. Het komt volgens mij ook wel eens voor dat bij zo'n tweetal de ene trost laat zien wat hij uitgehaald heeft en de ander daarop met zich ook gaat bezighouden met vandalisme. Of mijn aanname klopt, we zullen er in de meeste gevallen nooit achter komen. - Robotje (overleg) 23 nov 2015 17:43 (CET)
Geïnspireerd door een eerdere discussie over dit onderwerp heb ik ook bij enkele zichzelf corrigerende gebruikers een welkomstsjabloon geplaatst (i.p.v. een zandbaksjabloon), maar dan wel met direct eronder een toelichtende zin, waaruit de goede verstaander kan opmaken dat de bewerking eigenlijk ongewenst was, maar dat-ie die wijziging gelukkig zelf al ongedaan had gemaakt, plus een verwijzing naar de zandbak. Zie bijvoorbeeld deze overlegpagina. Bever (overleg) 24 nov 2015 22:01 (CET)

Het overleg op Beyoncé Knowles[bewerken]

Kan iemand mij adviseren wat ik hier mee moet?
Gekopieerd van Overleg:Beyoncé Knowles#En alweer kan het artikel niet bewerkt worden Omdat Wikipedia weinig vrouwelijke auteurs heeft, is maanden geleden de oproep gedaan om Wikipedia wat vrouwvriendelijker te maken door meer werk te maken van artikelen die vrouwen interesseren. Het leek mij een aardige bijdrage om het artikel over Beyoncé Knowles, het tot nu toe belangrijkste vrouwelijke rolmodel van deze eeuw, uit te breiden, met name door te vertalen uit hetzelfde artikel op de Engelse Wiki. Kort daarop werd een bewerking teruggedraaid over de dochter van de artiest. Uiteindelijk gevolg: een langdurige beveiliging die elke Wikipediaan aan het hart zou moeten gaan, niet alleen omdat een artikel waarvoor je veel belangstelling zou verwachten niet verbeterd kan worden, maar ook omdat wie de sfeer op de overlegpagina van het artikel opsnuift, zich wel tweemaal zal bedenken om zich bij dit project aan te sluiten. Hoewel ik daaraan zelf niet onschuldig ben, betreur ik deze loop van de zaak en ik neem aan dat mijn opponenten dat ook doen. Verandering van de toestand zit er niet in. Aanvankelijk ging het alleen over het noemen van de naam van die dochter en tja, je noemt die naam wel of je noemt die naam niet. Daartussen is geen middenweg, dus heb ik geaccepteerd de naam niet te noemen. Maar vandaag is het artikel weer voor bewerking vrij gegeven en hoewel de naam er dus niet meer in stond, is alle andere, van bronnen voorziene informatie over het kind er ook uitgehaald. Kortom, er bestaat geen enkele bereidheid om tot een compromis te komen. Mijn opponent in deze kwestie wil niet een beetje, maar voor de volle honderd procent zijn eigen zin doordrijven en ik zie geen reden om daarvoor nog verder te buigen dan ik al gedaan heb. Mijn voorstel is dus: we laten wel de naam weg, maar houden de informatie over de optredens van het kind er in.MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 18:10 (CET)

Grapjas! Maar in ieder geval geef je nog steeds geen serieuze argumenten waarom we de privacy-richtlijn opzij moeten schuiven en de privacy van een minderjarige moeten schenden. The Banner Overleg 22 nov 2015 18:29 (CET)

Einde kopie die door de plaatser zonder bron overgenomen was. Vermelding geplaatst door The Banner

Wie heeft jouw toestemming gegeven mijn bijdrage integraal te kopiëren zonder daarbij fastsoenlijk aan te geven waar je het vandaan hebt?
En nee, dit schiet inderdaad niet op aangezien je nog steeds faalt aan te geven waarom het gewenst is de privacyrichtlijn te schenden. En in tegenstelling tot wat macky beweerd, was er consensus dat het het belang van het artikel niet dusdanig groot is dat daarvoor de richtlijn terzijde geschoven kan worden. The Banner Overleg 22 nov 2015 19:12 (CET)
Iets anders dan leugens verspreiden kan jij echt niet, he?MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 21:10 (CET)
Je bent grappig maar het maakt wel duidelijk hoe jij het overleg stelselmatig negeert. Gewoon even de overlegpagina lezen.
Zoals onder meer CaAl al stelde: (...), maar m.i. is het ook binnen de richtlijn om uitzonderingen te maken, maar wel dan en slechts dan wanneer dit goed onderbouwd is. Oftewel: onderbouwen dat de uitzondering niet op gaat hoeft niet (want dit is de 'default'), en als je een uitzondering wilt, dien je dat te onderbouwen.. En meerdere collega's hebben zich op een gelijkaardige manier uitgesproken, o.a. Josq en Zwitser. Helaas zijn jouw argumenten tot nu toe niet overtuigend gebleken. The Banner Overleg 22 nov 2015 21:22 (CET)
Jij negeert toch altijd alle argumenten, want jouw wil moet hier wet zijn. wie daaran twijfelt kan inderdaad gewoon even de overlegpagina lezen.MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 21:33 (CET)
Misschien wordt het tijd dat mackyBeth en The Banner elkaar even een tijdje uit de weg gaan, deze discussie gaat namelijk niet een goede kant op. Dqfn13 (overleg) 22 nov 2015 21:36 (CET)
Dat heeft geen zin, is gebleken. Daarom kaart ik dit in de kroeg aan, want ik was bezig het artikel uit te breiden door te vertalen van de Engelse Wikipedia. Ik heb er dus last van als het artikel niet vrij is om te bewerken, want ik wil dat dit zo snel mogelijk een goed artikel wordt dat de evenknie is van de Engelse versie. Zulke problemen heeft The Banner niet, want die is er alleen op uit om eventjes te komen bepalen wat wel en niet mag en gaat dan weer verderop kijken.MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 21:41 (CET)
Daar heb je gelijk in, Dqfn13! Er wordt zoveel onzin en misinformatie verspreidt dat de discussie simpelweg geen resultaat op KAN leveren. Ik zal mij wel even met andere, nuttiger, zaken bezig houden. Misschien dat Macky ooit nog eens met zinvolle argumenten aan komt... The Banner Overleg 22 nov 2015 21:43 (CET)
Een goed voorbeeld van die onzin en misinformatie is TheBanners opmerking hierboven over de richtlijn. Die richtlijn gaat puur over het noemen van de naam van het kind. Mijn voorstel was de naam weg te laten, maar wel de informatie over publieke optredens van de dochter te behouden. Dat TheBanner deze informatie meteen heeft verwijderd toen het artikel vrij kwam heeft niets met enige richtlijn te maken, maar is gewoon pure treiterij.MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 21:51 (CET)
Macky, dan nog is het niet de bedoeling met woorden als treiterij of leugens verspreiden te gebruiken. Dqfn13 (overleg) 22 nov 2015 21:55 (CET)
Hoe anders moet ik dit dan noemen? TheBanner vraagt een beveiliging aan met de opmerking dat de ellende opnieuw begint met privacyschending. Er is na opheffing van de blokkade helemaal niets toegevoegd, alleen heeft TheBanner informatie verwijderd waar de naam van het kind niet in genoemd wordt. Maar als je tegen mijn woorden bezwaar hebt, dan wil ik het wel "pesten" en "jokken" noemen hoor. Ik ben hier al maanden witheet over.MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 22:05 (CET)
Dat je witheet bent zie ik, mijn woorden komen niet eens een beetje door, bewerken met emoties die door je hele lijf gieren is niet goed. Ik ga nu slapen, neem daar een voorbeeld aan. Dqfn13 (overleg) 22 nov 2015 22:23 (CET)
Dank voor je begrip, maar ik ga nog even verder met het Vondelmonument.MackyBeth (overleg) 22 nov 2015 22:32 (CET)
Beste MackyBeth. Ik zou u met alle liefde alle gelijk van de wereld willen geven (GIRLPOWER!!!) maar helaas, the banner heeft in deze discussie gelijk. Zie dit. Daaruit voortvloeiend is het logisch om niet de activiteiten van de kinderen te benoemen in een lemma i.v.m. privacy schending. (Zie andere lemmata over bekenden en hun kinderen.) De aanwezigheid van de dochter van Beyoncé is in deze situatie onschuldig, maar heeft geen meerwaarde aan het lemma over de zangeres. De dochter heeft (nog) niets gepresteerd en het lemma gaat over Beyoncé. Niet over haar dochter. Ook niet over haar man Jay-Z. Dus er staat geen informatie over de man met wie ze getrouwd is. Helaas is de discussie omtrent wel/niet inderdaad in een "welles/nietus" spelletje uitgemond. U en the banner kunnen niet van elkaar winnen in dit geval, omdat men nooit wint in een "welles/nietes" spelletje. Dat is voor geen enkele partij wenselijk. Jammer voor het lemma, jammer van de samenwerking, jammer voor Wikipedia. Dat emoties hoog kunnen oplopen begrijp ik maar al te goed. Als de collega waarmee U overlegt U witheet krijgt, slik dan even laat het rusten en bekijk het daarna objectief. Er zijn vele collega's die anders werken dan U zou verwachten of willen. Negeer de personen waarmee het lastig is samen te werken en zoek collega's waarmee het fijn is om mee samen te werken. Er zijn collega's binnen Wikipedia die heel rustig vragen willen beantwoorden over het wel of niet. (IK vraag me suf over van alles aan Jan en Alleman.) Wikipedia heeft een groot verleden en veel lemmata. Observeer hoe andere lemmata zijn geschreven over bekende mensen. Zoek wat er eventueel in het verleden is afgesproken over Uw vraag. (Het is sowieso interessant voor iedereen om in het verleden van Wikipedia te snuffelen.) Soms is loslaten van de gedachte erg ontspannend. Ik wil dit hele verhaal niet over laten komen als een "standje". Zie het als een tip om verder mee te kunnen. Als het U geruststelt: Collega Josq heeft een stemming opgezet. Persoonlijk vind ik het zonde van de tijd, omdat de vraag waarover het gaat een antwoord heeft. (Het 1 is een logisch gevolg van het ander.) Hoe meer beschreven regels, hoe minder zuil vijf van de vijf zuilen tot uiting kan komen. Met vriendelijke groeten, Nuvola apps kmoon.png Maan Meis 23 nov 2015 01:51 (CET)
Dank voor je uitvoerige reactie, maar het conflict gaat helemaal niet over de naam, want die stond allang niet meer in het artikel. Je kunt zelf nakijken dat toen het artikel vandaag vrijkwam, er meteen andere informatie is verwijderd. De peiling waarnaar je linkte is dus helemaal niet relevant voor deze kwestie. Er was al meteen sprake van een nieuwe bwo nog voordat ik het in mei begonnen werk aan het artikel kon voortzetten. Het gaat ook niet over samenwerken, want TheBanner werkt helemaal niet aan het artikel. Vrolijke groet,MackyBeth (overleg) 23 nov 2015 02:27 (CET)
De door mij verwijderde "bronnen" boden geen realistische bijdrage aan de onderbouwing van het artikel. Ze noemden echter wel de naam van de dochter. In ieder geval leek het er op dat dat de enige reden was waarom die "bronnen" toegevoegd waren. Je gaf echter geen inhoudelijk commentaar bij je reverts, dus is het lastig te bepalen waarom jij de nutteloze "bronnen" terugzette. The Banner Overleg 23 nov 2015 09:38 (CET)
Aparte artikelen over personen die op dat ogenblik nog minderjarig zijn horen niet thuis in een encyclopedie, maar ik begrijp niet goed de commotie die nu wordt gemaakt omdat er wordt/werd vermeld dat Beyoncés dochter ook optreedt. Dat is totaal onschuldige informatie die je ook in andere wiki's terugvindt. Beachcomber (overleg) 23 nov 2015 10:26 (CET)
Het punt is de naam van de dochter die weliswaar na heftige discussies over WP:PVD in de artikeltekst niet meer genoemd wordt, maar die na de (al dan niet zorgvuldige keuze) van bronnen wel in het "ref" element staat. Het komt me persoonlijk te dicht bij wp:punt, maar een bron(beschrijving) die de naam niet noemt is vermoedelijk te prefereren. Zwitser123 (overleg) 23 nov 2015 12:02 (CET)

Ik zie in de toevoegingen van MackyBeth niet direct privacyschending. De bronvermelding van De Telegraaf is overbodig, omdat er al een bron wordt gegeven m.b.t. de geboorte. Maar de zin "Nog voor haar derde jaar was zij al te zien geweest in de video's van haar moeder en op het podium tijdens award shows" zegt toch ook wat over de activiteiten van de moeder en de relatie in professioneel opzicht richting haar gezin? Het is misschien niet van hele grote encyclopedische waarde, maar onder een kopje "privéleven" misstaat het wat mij betreft niet. En dat er in bronnen namen worden genoemd die we zelf niet (zo snel) zouden noemen, is geen privacyschending door Wikipedia. GeeJee (overleg) 23 nov 2015 12:32 (CET)

Even een puntje van orde; gaan we nu hier de discussie voeren of op de overlegpagina van Beyoncé Knowles? MatthijsWiki (overleg) 23 nov 2015 13:27 (CET)

Dit lijkt mij een algemene discussie. De vraag is hier wat privacyschending nu precies is. GeeJee (overleg) 23 nov 2015 23:17 (CET)
Volgens mij is de vraag meer of we iets met WP:BLP willen doen. Er is een vrij grote groep gebruikers die waarschijnlijk liever van die richtlijn af zou zijn. Voor alle inhoud geldt al dat we geen zaken opnemen die niet met goede bronnen te onderbouwen zijn (WP:GOO, WP:VER). Bij levende personen geeft WP:BLP aan dat we daarom extra streng moeten zijn. Dat wil dus zeggen: strenger dan de "normale" richtlijn WP:GOO. Woudloper overleg 24 nov 2015 12:39 (CET)
Nee, ik denk dat GeeJee wel gelijk heeft: noch de naam van de peuter, noch haar "optreden" in shows van haar moeder stond als zodanig ter discussie. Het ging om de naamsvermelding in nl-wikipedia in de lopende tekst en/of in de beschrijvende tekst van de referenties en/of hun URI. Zwitser123 (overleg) 24 nov 2015 14:19 (CET)
Als ik het mij goed herinner werd de informatie over het optreden past geplaatst NA dat de discussie over de naam van het kind was losgebarsten. En werd dat geschraagd met een artikel waarin de naam van het kind in de titel stond, die ook prompt genoemd werd. The Banner Overleg 24 nov 2015 14:58 (CET)
Ik denk dat wij de regels ter bescherming van personen kritisch moeten beoordelen en misschien aanpassen. Er wordt nu veel te krampachtig mee omgegaan. Hier is het niet echt problematisch voor het artikel behalve voor de verhitte emoties. Maar denk ook even aan de herhaalde felle discussies over Joris Demmink waar wij eindigen met een flink stuk zelfcensuur. Bijna alle mensen die deze naam opzoeken willen meer weten over juist... De discussies moeten ook verder gaan dan alleen over het juist toepassen van de regels. Dit doet mij denken dat veel Amerikanen die het wapenbezit rechtvaardigen omdat dit een grondwettelijk recht is.Smiley.toerist (overleg) 24 nov 2015 15:36 (CET)
En ik denk daar juist anders over ;-) Dus dat helpt niet veel verder. Het gaat hier niet over censuur en ook niet over zelfcensuur, maar over het met rust laten van mensen die niet om aandacht gevraagd hebben. Als "bijna alle mensen" hier komen voor de laatste nieuwtjes dan hebben we een voorlichtingsprobleem, we zijn namelijk een encyclopedie en geen krant (overigens, hoe weet jij wat bijna alle mensen motiveert?). Afgezien daarvan zou ik het risico niet willen nemen dat we ons m.b.t. levende personen voor een of andere laster/smaad actie laten misbruiken. Waarom de discussies nu en dan zo fel zijn, weet ik helaas ook niet. Het doel van richtlijnen is m.i. zodanig duidelijkheid te scheppen, dat discussies over specifieke gevallen overbodig zijn. (WP:BLP zegt zelfs expliciet, dat betwiste info onmiddelijk en zonder discussie verwijderd moet worden).
Over de richtlijn als zodanig kunnen we natuurlijk een gestructureerde discussie openen zo gauw iemand een concreet wijzigingsvoorstel doet... Zwitser123 (overleg) 24 nov 2015 17:41 (CET)

Wikipedia Taskforce[bewerken]

Een tijdje geleden las ik iets over het Wikipedia Taskforce. Het leek mij een zeer interessant onderwerp en ik wilde direct mijn naam aan de lijst toevoegen om mee te helpen met dit project, maar toen zag ik dat het project inactief was. Ik vond het zeer jammer dat dit initiatief gestopt was, daarom leek het mij wel een goed idee om het terug een nieuw leven in te blazen, ik denk dat ik misschien iets te enthousiast was en daarom de verkeerde beslissing had genomen om direct op eigen initiatief terug het sjabloon aan te maken. Maar dat neemt wel niet weg dat ik het een briljant concept vind, vandaar mijn vraag waarom het eigenlijk gestopt is én of er een mogelijkheid bestaat om het te herstarten. Als dit zou lukken zijn er natuurlijk nog wat andere vrijwilligers nodig. Ik ben alvast bereid om mee te werken! Indien er Wikipedianen zich geroepen voelen om met mij samen te werken aan het Wikipedia Tasforce-project, laat het dan zeker hieronder weten door je naam te plaatsen.

Graag reactie of commentaar. JP001 (overleg) 23 nov 2015 21:22 (CET)

Hoi JP, ik heb het project destijds gestart. Er bleek bar weinig animo voor te zijn, dus het eerste project is niet eens afgerond. Erg zonde. Hopelijk heb jij meer succes! Voel je vrij om de boel te revitaliseren. Groeten, Grashoofd (overleg) 23 nov 2015 22:57 (CET)
Hoi JP, ik ben altijd bereid om ergens bij te helpen (ben ook coach...). Als je het project opnieuw leven in wilt blazen dan ben ik zeker bereid om aan dit project deel te nemen. Dan is er meteen een ander project waarbij geholpen kan worden: dat van heraldiek is langzaamaan aan het doodbloeden omdat een aantal leden namelijk niet meer actief lijken te zijn. Dqfn13 (overleg) 24 nov 2015 10:38 (CET)
Zou op zich geen slecht project zijn. Ik heb binnenkort te intentie om artikelen vanaf de Engelse WP te gaan vertalen, dus het stukje "Dit kan variëren van het doorlezen en controleren van een vers geschreven artikel" is voor mij wel interessant. Ik weet van mijzelf dat ik daarin nog wel eens wat foutjes kan maken ( dan doel ik meer op dingen als grammatica (d of dt), koppeltekens, Anglicisme ) dus zou het wel interessant zijn als er een pagina is waar ik voor de zekerheid zulke dingen kan laten nakijken. Dat is voor mij ook weer een leerproces omdat ik dan precies zie welke fouten ik maak en op welke fouten ik dus moet letten. En tevens ben ik ook bereid om te helpen op plekken waar ik dus wel kan helpen, dus het is voor mij voor beide kanten interessant. Mvg, DottyMcFear13 (overleg) 24 nov 2015 13:13 (CET)
Bedankt voor jullie reactie, allemaal. Blij dat jullie zo positief zijn over mijn voorstel. Ik ben zelf nog niet zo ervaren, dus ik hoop dat er nog een paar andere gebruikers reageren om mee te helpen aan dit project. JP001 (overleg) 24 nov 2015 18:14 (CET)

Hoi JP, Ik ben inderdaad ook kortstondig met het project bezig geweest. Ik ben het eens met Grashoofd, het is erg zonde dat dit project is gestopt. Dit project is juist bedoeld om op bepaalde plekken hulp in te roepen van gebruikers, hetgeen volgens mij zeer gewenst is. Ik blijf dan ook zeker mijn inschrijving hierin handhaven. Ik denk dat er genoeg ideeën zijn en genoeg problemen om te verhelpen. Groeten, JetzzDG 25 nov 2015 12:43 (CET)

Ik vind het een bijzonder sympathiek voorstel maar er is nog zoveel meer meer-urgent werk te doen. Bijvoorbeeld nalooplijsten ook daadwerkelijk nalopen, WP:AD etc. The Banner Overleg 25 nov 2015 12:58 (CET)

Tech News: 2015-48[bewerken]

23 nov 2015 21:26 (CET)

Wikipedia bij het Oog op Morgen[bewerken]

Voor wie dat leuk vindt: Effeietsanders was gisteravond te gast bij Met het Oog op Morgen in het kader van de Erasmusprijs. Item is hier terug te luisteren vanaf minuut 26. Huskyoog.jpg Husky (overleg) 24 nov 2015 01:26 (CET)

Dat was dan dus eigenlijk een dag te vroeg Knipoog Dqfn13 (overleg) 24 nov 2015 10:40 (CET)
Daarom heet het programma ook Met het oog op morgen. Kattenkruid (overleg) 26 nov 2015 22:32 (CET)

Wat een walgelijk mens ben jij[bewerken]

Zo, nu heb ik jullie aandacht. Glimlach Wikipedia is weliswaar geen blog (hoewel... Knipoog), maar ook hier laten we ons wel eens verleiden om minder nette dingen tegen anderen te zeggen. Het kan dan ook geen kwaad om eens dit artikel te lezen. Misschien tegen beter weten in, maar ik zal me altijd in blijven zetten voor een fijne werkomgeving.

Dus, spread the word & wie weet is dit ooit geen utopie meer! Mvg, Trijnstel (overleg) 24 nov 2015 17:20 (CET)

Syntaxfoutjes[bewerken]

Ik viel me op dat er op enkele pagina's syntaxfouten staan. Ik heb al zitten denken wat er nu precies fout is, maar ik zie het niet... Misschien dat iemand anders wel zo veel inzicht en kennis hiervan heeft, dat diegene het wel kan oplossen. De fout is heel duidelijk zichtbaar en ik denk dat het allemaal over dezelfde fout gaat. Dit zijn de volgende 16 pagina's:

 1. Lakeville (Connecticut)
 2. Cummington
 3. Måløy
 4. Aguas Calientes
 5. Kalvåg
 6. Vågsvåg
 7. Grodås
 8. Byrknes
 9. Seimsdalen
 10. Brandsøy
 11. Langhaugane (Sogn og Fjordane)
 12. Bryggja
 13. Raudeberg
 14. Svelgen
 15. Mount Friesland
 16. Hardbakke

JP001 (overleg) 24 nov 2015 19:32 (CET)

Uitgevoerd Opgelost - Dank je voor het melden van het probleem. Het gewoon invullen van de coördinaten had de foutmelding ook kunnen doen oplossen. Mocht je dit vaker tegenkomen verneem ik het graag op mijn overlegpagina, dan kan ik snel ingrijpen en het probleem oplossen. Romaine 24 nov 2015 19:39 (CET)
OK, bedankt voor je hulp. En ik zal je zeker contacteren indien ik nog zo iets tegen kom. JP001 (overleg) 24 nov 2015 21:09 (CET)

Handboek soldaat[bewerken]

Destijds afgekeurd (Nee, geen S5, thanks for asking) heb ik nooit het Handboek soldaat in huis gehad, maar na een paar hernoemingen vandaag ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig hoe daarin Russische vliegtuigen en wapens aangeduid werden. Heeft iemand er een eentje liggen? (De Sukhoi /Soechoi is waar ik in eerste instantie naar op zoek ben, maar ik kan me van meer wapensystemen voorstellen dat die wat anders aangeduid worden. Milliped (overleg) 24 nov 2015 23:45 (CET)

Ik heb dat grijze boekje nog wel liggen, maar kan me geen afbeeldingen van Russische wapens herinneren. Ik ga zoeken. Voor de liefhebber: hier te koop Vysotsky (overleg) 25 nov 2015 00:44 (CET)

Ik kan me wel profielplaatjes herinneren van diverse tanks. Van wapensystemen kan ik me niets herinneren. Het maakte allemaal geen verschil. Ik was te slecht in voertuigherkenning (ik kan ook geen onderscheid maken in autotypes), leverde me een paar dagen straf op. Ceescamel (overleg) 25 nov 2015 11:32 (CET)

Doet me denken aan de conference De Bom van Henk Elsink (te zien op YouTube). Made in Germany. Ja, dat zetten ze er altijd op. Richard 25 nov 2015 11:39 (CET)

Heb hier editie 1991, die bevat alleen rollend materieel (tanks, geschut, persoeelsvervoer) en helikopters. Geen vliegtuigen helaas. Maar de hernoeming van al die vleigtuigen (bv Soechoj Su-9 naar Soechoj Soe-9) lijkt me minder gelukkig omdat die dingen internationaal nu eenmaal bekend staan als Su-xyz en niet als Soe-xyz, wat de "officiële transliteratieregels" ook moge zeggen. 82.95.112.83 25 nov 2015 18:41 (CET)

Goedemorgen![bewerken]

Goedemorgen allemaal! Het wordt een ongetwijfeld leuke dag, een groot compliment voor Wikipedia als samenwerkingsproject van ons allemaal. Ik mag dan misschien wel op het podium staan straks, maar de Erasmusprijs is voor de hele, internationale, Wikipediagemeenschap. Van harte dus alvast!

Vandaag zal er ook veel aandacht zijn voor Wikipedia in diverse journalistieke kanalen. Ik weet niet of er een uitputtend overzicht is, maar in ieder geval heb ik meegewerkt aan een stuk in de Trouw en Telegraaf - wellicht dat andere kranten er ook aandacht aan besteden. Maar er zijn vandaag misschien ook nog journalisten die - heel origineel - de reactiesnelheid van Wikipedia gaan 'uittesten'. Misschien dan ook goed om de nieuwe bijdragen extra goed in de gaten te houden zodat er niet een fout in de encyclopedie glipt dankzij een journalist. Laten we iedereen met een licht achterdochtige glimlach verwelkomen :).

Laten we er een mooie dag van maken, of je nu in Amsterdam zit of niet! Wellicht tot snel, Effeië T.Sanders 25 nov 2015 07:57 (CET)

En ik hoorde je voorbijkomen op 3FM. Succes in Amsterdam vandaag. JurriaanH (overleg) 25 nov 2015 09:14 (CET)
Succes, Met het oog op morgen ging iig prima, mvg HenriDuvent 25 nov 2015 09:26 (CET)

Hier een lijstje met aandacht voor Wikipedia in de media, nov-dec 2015. Vysotsky (overleg) 25 nov 2015 10:13 (CET)

Misschien interesseert het jullie wel dat Marianne Zwagerman (althans, ik geloof dat die het was) zich zojuist op Radio 1 uiterst kritisch uitliet over m.n. het moderatorenkorps hier, n.a.v. de uitreiking die vandaag op het programma staat. Ik kan haar eerlijk gezegd niet helemaal ongelijk geven. Luister het maar even terug (radio1.nl). Gezellige middag nog verder. De Wikischim (overleg) 25 nov 2015 11:05 (CET) P.S. Persoonlijk vind ik de Erasmusprijs eigenlijk toch net iets te veel eer, mede gezien de niet onaanzienlijke gebreken die er na 15 (wat zeg ik, bijna 16) jaar nog steeds aan Wikipedia kleven. Maar da's verder helemaal mijn mening hoor. De Wikischim (overleg) 25 nov 2015 11:12 (CET)
(naar minuut 54 skippen) Beachcomber (overleg) 25 nov 2015 11:32 (CET)
Je hebt me nieuwsgierig gemaakt, De Wikischim, en ik heb dat fragment van mevrouw Zwagerman even teruggeluisterd. Uiteraard is er altijd verbetering mogelijk, maar zij spreekt zich wel ontzettend zuur en denigrerend uit over de vrijwilligersgemeenschap, een "kliekje" dat "sektarisch" is. Maar de reden van haar harde woorden is duidelijk: ze geeft zelf al aan geblokkeerd te zijn en geeft ook al aan dat ze een stuk van haar website had gekopieerd en op Wikipedia had gegooid, en dat dat niet werd getolereerd is natuurlijk onbegrijpelijk! Dus deze mevrouw Zwagerman heeft, zeer zacht uitgedrukt, geen objectieve blik op het project Wikipedia. (Ze schildert de moderators af als sociaal gestoorde boswachters die liever politieman waren geworden, maar ik meen dat er veel moderatoren zijn die ook hierbuiten een belangrijke maatschappelijke functie heeft. We hebben er alleen geen belang bij onszelf te etaleren.) Overigens wordt in dat gesprek op Radio 1 ook aangehaald dat Wikipedia onbetrouwbaar is als bron, maar dat lijkt mij een enorm open deur. Ik vind de Nederlandstalige Wikipedia zeer betrouwbaar, zeker ondanks het gegeven dat iedereen zomaar iets kan bewerken, maar het is absoluut ongeschikt als formele bron. Volgens mij is dat ook iets dat jonge kinderen al vanaf de basisschool geleerd krijgen. Groet, JurriaanH (overleg) 25 nov 2015 12:07 (CET)
Ik vind het wel humor wat die mevrouw Zwagerman uitslaat. Dat zegt duidelijk meer over haarzelf dan over Wikipedia, en gelukkig laat ze zelf ook weten wat ze fout gedaan heeft, hoewel ze daarbij niet echt schuldbewust lijkt. Ze laat meteen merken dat ze vervolgens geen enkel onderzoek heeft gedaan naar de achtergrond van haar verbanning, en gaat dan totaal bronloos iets roepen over gefrustreerde boswachters. Daarmee diskwalificeert ze zichzelf ernstig als serieuze journalist. Erik Wannee (overleg) 25 nov 2015 12:21 (CET)
Niets nieuws. "Zwagerman is mede-oprichter van de publieke omroep PowNed. Daarnaast was ze directeur digitale media bij de Telegraaf Media Groep, waar zij onder meer verantwoordelijk was voor de overname van de website GeenStijl." De bron hiervan is wel Wikipedia... Apdency (overleg) 25 nov 2015 12:29 (CET)
Met het oog op het 'uittesten van Wikipedia' verwijs ik iedereen graag nog een keertje door naar de geniale RTRC-tool van Krinkle en dan met name in deze instelling: KLIK. Ik heb de hele ochtend al weggewerkt. Groet, Grashoofd (overleg) 25 nov 2015 11:31 (CET)
Hier worden we verwacht een compliment in ontvangst te nemen, oefen gerust thuis eerst even voor de spiegel om te weten hoe dat voelt.
(na bwc) Laten we vooral vandaag ons richten op de positieve kant en de bedankjes in ontvangst nemen. De rest van het jaar wordt er al genoeg geklaagd over de negatieve kanten. We bedienen dagelijks duizenden mensen van informatie, vrije kennis, we zijn misschien wel het grootste samenwerkingsproject van de moderne tijd, laten we dat vooral niet vergeten. En laten we ook niet vergeten dat geen mens foutloos is en dus op een dergelijk groot samenwerkingsproject als Wikipedia iedereen fouten maakt en gebreken heeft. Ik denk altijd: Wie geen compliment ontvangen kan, kan ook geen goed werk leveren. Romaine 25 nov 2015 11:39 (CET)
+1 Romaine. Het wordt een mooie dag vandaag! Huskyoog.jpg Husky (overleg) 25 nov 2015 11:48 (CET)
@allen, die mevrouw Zwagerman kletst uit haar nek en baseert - nota bene - haar mening over de betrouwbaarheid Wikipedia op haar eigen blokkade die ze kennelijk ooit opliep. Ikzelf denk dat het beste van Wikipedia beter is dan welke encyclopedie ook. Er is ook heel veel slecht - Oude Testament is altijd mijn lievelingsvoorbeeld - en er is ook heel veel dat er totaal niets toe doet en dat het imago van Wikipedia omlaag haalt (ik denk aan jeugdvoetballers die even hebben mogen meespelen in het eerste elftal, of aan de beschrijving van allerlei afleveringen van de pulpproducten van Studio 100). Dat journalisten Wikipedia niet zouden gebruiken is onzin. Op mijn kleine terreintje - dat van de Katholieke Kerk - heb ik talloze malen meegemaakt dat ik mezelf letterlijk geciteerd zag, of hoorde worden. In de, overigens uitstekende, biografie van kardinaal Simonis stonden minstens acht passages over katholieke randverschijnselen, die ik letterlijk herkende als door mijzelf geschreven. In een korte emailcorrespondentie die ik met de auteur had, beloofde hij me - bij een eventuele tweede druk - ook Wikipedia als bron te vermelden. Op deze feestelijke dag, waarmee we ons als Wikipedianen heus wel mogen feliciteren, rest de onvermijdelijke vraag hoe we het geheel ooit beheersbaar maken. Er is geen mens meer die de twee miljoen artikelen die we zo ongeveer hebben, kan beoordelen of kan verbeteren. Ik las vanochtend in Trouw dat er feitelijk maar 200 redacteuren zijn die dagelijks - iets - bijdragen. Omdat ik daar vermoedelijk één van ben, gaf me dat het deprimerende gevoel, van een taak die feitelijk veel te groot is. Maar laten we niet simmen en somberen op deze heugelijke dag, want Wikipedia is en blijft het beste dat het wereldwijde web heeft voortgebracht, juist omdat het optimaal gebruik maakt van de mogelijkheden van dat web, en omdat het vrije verspreiding van kennis voorstaat. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 25 nov 2015 15:47 (CET)
Allen gefeliciteerd en applaus voor jezelf! Onlangs was ik in het Nationaal Militair Museum waar ik een interessante interactieve display zag genaamd Defensie bij jou in de buurt of iets dergelijks. Hiermee kun je inzoomen op de kaart van Nederland en (voormalige) defensieobjecten aanklikken voor meer informatie. Tot mijn verbazing zag ik toen ineens een paar foto's van mijn hand voorbijkomen! Dat is toch wel leuk... - ArjanHoverleg 25 nov 2015 17:01 (CET)

Felicitaties[bewerken]

Zojuist is de Erasmusprijs uitgereikt. Bij deze wil ik al mijn collega's feliciteren met het ontvangen van deze prijs en laten we er de komende 15 evenzo succesvole jaren van maken, waarbij we kwaliteit en onze gezamelijke visie hoog in het vaandel hebben staan! Nogmaals mijn felicitaties. Live vanuit het paleis... Romaine 25 nov 2015 16:33 (CET)

Het valt me op dat men in de Nederlandse versie van de visieverklaring vergeten is 'sum of' te vertalen. Meneer Wales heeft dit jaar nog bevestigd dat niet 'the total of all knowledge' bedoeld wordt, maar 'the summary of all knowledge'. Woodcutterty|(?) 25 nov 2015 18:35 (CET)
Was leuk om mensen in persoon te ontmoeten. Moeten we vaker doen! Wae®thtm©2015 | Als je aan zijn bijdragen op overlegpagina's komt zal hij je bijten 25 nov 2015 23:40 (CET)
Het was een mooie dag mensen. Gaan we zaterdag natuurlijk nog even dunnetjes over doen ! TheDJ (overleg) 26 nov 2015 10:23 (CET)
Gefeliciteerd aan alle collega's! Woudloper overleg 27 nov 2015 05:11 (CET)

Artikelen van de Dag[bewerken]

Robotje is het er niet mee eens dat ik een artikel over Oscar van Dillen handhaaf bij de opknappertjes. Naar zijn mening heeft de beslissing van de moderatoren op WP:TBP ook als gevolg dat het van de opknaplijst af moet omdat de argumentatie niet meer zou kloppen. Naar mijn mening heeft een beslissing op WP:TBP helemaal geen invloed op WP:AD. Prompt begon Robotje mijn legitimiteit als beheerder van de lijst in twijfel te trekken.

Mochten er liefhebbers zijn om die rol van mij over te nemen, dan hoor ik dat graag. Ik geloof dat Robotje het geheel ook graag in uitvoerige reglementen vast wilt leggen, dus liefhebbers die daar mee aan de slag willen zijn ook van harte welkom. The Banner Overleg 25 nov 2015 15:19 (CET)

Klein beetje terzijde misschien, maar het is me niet helemaal duidelijk waarom Indiase architectuur van de betreffende lijst is verwijderd, terwijl er zo te zien nog niets aan dat artikel was gedaan sinds de nominatie. De Wikischim (overleg) 25 nov 2015 15:26 (CET)
Het is wel van de daglijst verwijderd maar niet van de voorraadlijst. Zoals beschreven bovenaan de WP:AD-pagina Wordt er gedurende een maand niets gedaan aan het artikel, dan mag je hem verwijderen uit de lijst.. Na een maand stilte is het artikel nu vervangen door een ander artikel en teruggeplaatst in de voorraadlijst. Ik ben het met je eens dat het gebrek aan effectieve actie op de opknappers erg jammer is. The Banner Overleg 25 nov 2015 15:38 (CET)
Om te beginnen nogal vreemd om hier een discussie te starten waarbij mijn naam genoemd wordt en mij daarover niet te informeren. Het artikel over Van Dillen staat nu op de lijst met als omschrijving "twijfelachtige E-waarde onvoldoende onderbouwd door betrouwbare bronnen (31/10/2015)" Het artikel is genomineerd geweest voor verwijdering omdat het NE zou zijn en in de afgelopen weken is het artikel deels herschreven en aangevuld met tal van bronnen (aantal voetnoten is gestegen van zo'n 4 naar 20) waarna de moderator van dienst besloot dat het artikel behouden kon blijven. Blijkbaar was de moderator van dienst intussen ervan overtuigd dat het genoeg E was. Het leek me daarom dat dat artikel wel van de lijst af kon. Prompt zette The Banner het weer terug met dezelfde tekst die hij er eerder op had gezet; dus wederom met die twijfelachtige E waarde is dus wat intussen nogal over komt als zijn POV. Ook een tweede poging werd prompt gerevert. En toen ik hem op z'n OP daar vragen over ging stellen, beweerde hij dat hij de lijstbeheerder is. Na doorvragen zoals, hoe hij dag geworden is, wat die functie inhoud en wie bepaald heeft wat die functie inhoud werd het hele item van z'n OP verwijderd. Dus hij motiveert zijn revers met een functie als lijstbeheerder maar weigert uit te leggen hoe dat zit. Tja, wordt het dan niet tijd dat dat privé-project dat zo nadrukkelijk bovenaan de kroeg staat en blijkbaar misbruikt wordt voor eigen 'politieke' spelletjes (zie o.a. zijn opmerking over het artikel over Oscar en Tjako dat hij gewist heeft van z'n OP), daar verwijderd wordt? - Robotje (overleg) 25 nov 2015 15:35 (CET)
Ik heb je ook heel duidelijk gevraagd: "Wie ben jij om dit te beslissen?" toen jij het artikel voor de tweede keer van de lijst haalde. Daar heb ik geen antwoord op gekregen. The Banner Overleg 25 nov 2015 15:41 (CET)
Wist ik veel dat er een lijstbeheerder was. Bovendien heb ik het e.e.a. ook op je OP uitgelegd maar dat heb je intussen weer gewist ([3]). Dat is natuurlijk ook een methode om van blijkbaar te lastige vragen af te komen over jouw functie als lijstbeheerder. - Robotje (overleg) 25 nov 2015 15:44 (CET)
Praat er maar omheen dat je feitelijk zelf aan het pushen was. Maar als je de rol van mij over wilt nemen (en langer dan alleen tot je het gewraakte artikel verwijderd hebt) ben je van harte welkom. Maar organiseer dan wel even een nette verkiezing, taakomschrijving en reglement. The Banner Overleg 25 nov 2015 15:52 (CET)
Als jij op je strepen gaat staan als lijstbeheerder (zoals hier op je OP en ook hierboven met teksten als "Prompt begon Robotje mijn legitimiteit als beheerder van de lijst in twijfel te trekken.") dan lijkt het me niet meer dan logisch dat je ook kan hardmaken dat jij de lijstbeheerder bent. Tot nu toe heb je geen enkele onderbouwing in de vorm van een link of zo gegeven waaruit blijkt dat je überhaupt die functie hebt laat staan dat je daaruit rechten kan claimen. Als jij dat niet kan onderbouwen, erken dat dan gewoon in plaats van hierboven te gaan klagen dat ik je legitimiteit als lijstbeheerder in twijfel durfde te trekken. Blijkbaar is er alle reden toe om daaraan te twijfelen. - Robotje (overleg) 25 nov 2015 16:01 (CET)
De facto ben ik de lijstbeheerder omdat niemand anders het deed. Maar als jij de rol over wilt nemen, graag. The Banner Overleg 25 nov 2015 16:25 (CET)
Dan ben je niet de lijstbeheerder (dat klinkt namelijk als een officieel erkende functie) maar de persoon die vrijwillig de lijst bijhoudt. Er is dus geen sprake van overnemen van je 'functie'. Wat je nu doet is je iets toe-eigenen. Nietanoniem (overleg) 25 nov 2015 16:27 (CET)
Noem mij dan de Artikel van de Dag-Zot, qua inhoud van wat ik doe voor de lijsten van opknappers maakt het niets uit. En als iemand het over wilt nemen, graag. The Banner Overleg 25 nov 2015 16:31 (CET)
Moet er een titel aan dat werk hangen. Dit doen we toch met zijn allen? Fijn dat iemand zich hier dagelijks om bekommert, maar dat betekent niet dat die persoon het alleenrecht heeft. Verder wat Peter b hieronder zegt. Nietanoniem (overleg) 25 nov 2015 16:44 (CET)
Als het lemma over Oscar als NE wordt genomineerd en dan behouden blijft dan is het op zijn minst vreemd om het dan op jouw Daglijstje te gooien en daarbij te roepen dat E niet zou blijken uit onafhankelijke bronnen, dat klinkt toch wel heel erg als een punt maken en daar lijkt die lijst niet voor bedoeld, ik ben het voor de verandering een keer helemaal eens met Robotje. Peter b (overleg) 25 nov 2015 16:39 (CET)
Als het geen officiële functie is, is het ook geen functie die overgenomen / overgedragen kan worden en kan het bijhouden, zoals vrijwel alles op Wikipedia, gedaan worden door iedereen die het op dat moment nodig acht. Gaan schermen met kreten als 'organiseer een nette verkiezing' etc. geeft dan geen pas. Dit doet er uiteraard niets aan af dat het tonen van betrokkenheid bij zo'n lijst en de werkzaamheden die ermee samenhangen wel gewaardeerd worden, zelfs al krijg je dat zelden of nooit te horen. Richard 25 nov 2015 16:43 (CET)
Het was Robotje die vroeg wanneer ik gekozen was terwijl hij toch beter moest weten. Maar goed, als iemand klaagt over het gebrek aan vrijwilligers op rotklusjes uit te voeren, kan zhij gewezen worden op deze discussie. The Banner Overleg 25 nov 2015 16:59 (CET)
Jij noemde jezelf lijstbeheerder. Daarna vroeg Robotje door wie je dan gekozen was. En dat ben je niet. Zoals ik hierboven al schreef: fijn dat iemand die taak op zich neemt, dus voel je niet miskend. Nietanoniem (overleg) 25 nov 2015 17:04 (CET)
Zo'n Lijstbeheerder, wat schuift dat? En is dat bedrijfswagen inbegrepen? Glimlach Beachcomber (overleg) 25 nov 2015 17:10 (CET)
Nee, het schuift niets. Alleen kritiek wanneer iemand zijn zin niet krijgt. The Banner Overleg 25 nov 2015 17:27 (CET)
Naar mijn bescheiden mening kun je het artikel niet meer NE noemen als het bij sessie is behouden. Dat staat los van de vraag of het verbeterd moet worden. Het onderwerp kan best E zijn, terwijl de uitwerking nog steeds te wensen overlaat. Sijtze Reurich (overleg) 25 nov 2015 23:05 (CET)
Van Graaf Statler weet ik het niet zeker. Maar van meneer de Banner wel vrij zeker. Dit is gewoon een persoonlijk zeer met dhr van Dillen en daarom zal hij het zo lang uitrekken als hij het kan. Wae®thtm©2015 | Als je aan zijn bijdragen op overlegpagina's komt zal hij je bijten 25 nov 2015 23:43 (CET)
Ik snap sowieso dat obsessieve gedoe van sommige mensen niet. Wordt de encyclopedie er nu werkelijk zo verschrikkelijk door geschaad als er een paar artikelen zijn over componisten van wie de relevantie op het randje is? Ik ga mij nu bezondigen aan een vreselijke reductio ad voetballum, maar: zolang voor voetballers vijf minuten op een voetbalveld in de ene of andere divisie al genoeg is om een artikel te "verdienen", zou ik niet weten waarom dat niet zou moeten gelden voor componisten wier werk minstens vijf minuten in het Concertgebouw heeft geklonken. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 25 nov 2015 23:58 (CET)

Wat een niveau weer. Een poging tot discussie door Robotje wordt doodleuk door The Banner van zijn OP gegooid, en dan komt meneer hier in de Kroeg verhaal halen. Dapper hoor. Wellicht in de vacaturetekst voor lijstbeheerder opnemen dat je een klein beetje tegen kritiek moet kunnen? Verder eens met Peterb en Waerth. Vinvlugt (overleg) 26 nov 2015 07:23 (CET)

Je ziet wel vaker dat gebruikers lopend overleg dat hun onwelgevallig is zomaar van hun overlegpagina verwijderen, en het verbaast me eerlijk gezegd dat zoiets (scheldpartijen en dergelijke daargelaten) geaccepteerd wordt. Je persoonlijke overlegpagina is niet je eigendom, maar een platform waarop anderen met jou van gedachten kunnen wisselen. Gezien het belang van overleg voor de encyclopedie zouden voor dergelijke pagina's eigenlijk dezelfde regels moeten gelden als voor alle andere overlegpagina's. Marrakech (overleg) 26 nov 2015 08:31 (CET)
Tja, ik ben er ook niet gelukkig mee. Zo'n regel is alleen moeilijk te handhaven, vrees ik. Sommigen laten hun overlegpagina tot in der eeuwigheid staan, anderen laten oud overleg automatisch archiveren of doen het zelf, weer anderen halen gewoon alles weg en ten slotte zijn er ook mensen die selectief te werk gaan. Dat laatste is natuurlijk een soort geschiedvervalsing en ik ben het met je eens dat zoiets ongewenst is. De vraag is alleen: is het belangrijk genoeg om er actie op te ondernemen? Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 26 nov 2015 10:25 (CET)
En daar komt Vinvlugt ook nog even klagen over die vreselijke The Banner. Maar ter informatie: ik heb boven aan mijn overlegpagina staan dat ik bijdragen van Robotje direct verwijder. Dat ik nog inging op hem, moet hij beschouwen als een meevaller. Pas toen hij begon te zeuren heb ik het er af gegooid. En, zoals de wel vaker slechtlezende Vinvlugt niet opgemerkt heeft, heb vervolgens de rol ter beschikking gesteld aan een liefhebber. Maar niemand lijkt geïnteresseerd te zijn in die rol. The Banner Overleg 26 nov 2015 11:28 (CET)
Ik weet heel goed dat jij dat boven jouw OP hebt staan. Ik vind alleen dat het geen pas geeft om niet met iemand te willen overleggen, maar dan wel in de Kroeg je beklag te komen doen. Vinvlugt (overleg) 26 nov 2015 11:46 (CET)
Lees effe goed, Vinvlugt. Het was minder beklagen dan het bereidwillig ter beschikking stellen van de rol. Als ik het niet goed doe, mag iemand die rol overnemen. The Banner Overleg 26 nov 2015 12:23 (CET)
De reactie van Marrakech van 08.31 verdient meer aandacht. Ik constateer, dat het met enkele mensen op dit project haast onmogelijk wordt om op hun OP een inhoudelijke discussie te voeren. De exponent daarvan is The Banner. In de artikelruimte draagt hij nauwelijks bij. Zijn belangrijkste aanwezigheid is op de TBP-pagina. Dat is een pagina, die bij uitstek tot discussie leidt en daar is ook niets mis mee. In de laatste weken heeft The Banner echter iedere kritiek op zijn handelen van in ieder geval vier collega 's op zijn OP met astronomische snelheid verwijderd. Zie bijvoorbeeld hier, hier,hier,hier,hier en hier. De inhoudelijke motivatie voor die verwijdering bestond uit niets anders dan opmerkingen als (das dan jammer voor jou) , onnuttige bijdrage verwijderd , saai gezeur verwijderd , niet relevant, ongelezen prullenbak in , (flauw gezeur verwijderd) . Als ik iets verder terug zou gaan in de geschiedenis van die OP dan de laatste weken kunnen er veel meer voorbeelden gegeven worden. Ik vind dat in het geval van normale kritische opmerkingen ( scheldpartijen en dergelijke uitgezonderd) voor een OP van een gebruiker dezelfde regels moeten gelden als bij een andere overlegpagina. Het wordt helemaal te gek, als – zoals The Banner doet- hij alleen de hem onwelgevallige opmerkingen verwijdert en de rest van de discussie laat staan met het gevolg dat deze dappere strijder tegen ieder onrecht op dit project daarmee ook een heel vals beeld van de aard van de discussie creëert. Renevs (overleg) 26 nov 2015 22:01 (CET)
Nuttige commentaar laat ik doorgaans wel staan. Maar een persoonlijk aanval met een verwijzing naar een artikel dat ik heb aangemaakt over een Michelin-restaurant verwijder ik wanneer de discussie gaat over de "volksuniversiteit". Die persoonlijke aanval was een pure en bewuste aanval op de goede sfeer aangezien ik Boekenworm een normaal advies gaf hoe het artikel te verbeteren. Jouw aanval was van nul en genenwaarde voor de lopende discussie op mijn overlegpagina. Ik hoef geen persoonlijke aanvallen te tolereren. The Banner Overleg 26 nov 2015 23:05 (CET)
"doorgaans"... Wammes Waggel (overleg) 27 nov 2015 13:06 (CET)
Yep, "doorgaans". Soms begint een discussie nuttig maar als de discussie afglijdt in flauwigheden, gezeur en persoonlijke aanvallen gaat de hele discussie de prullenbak in. The Banner Overleg 29 nov 2015 00:02 (CET)

Kernartikelen?[bewerken]

Gebruiker:RJB merkte het hierboven al op dat het voor die enkele tientallen redacteurs onbegonnen werk is om meer dan een miljoen artikelen te onderhouden... In het verleden zijn er, mee ik me te herinneren, al discussies geweest over het samenstellen van een Lijst met kernartikelen voor Wikipedia, een lijst dus waar we extra aandacht aan zouden moeten besteden omdat ze de belangrijkste onderwerpen behandelen. Controle uitoefenen op alle Wikipedia-artikelen is in de praktijk niet haalbaar, maar het monitoren van een beperkt aantal ervan zou toch moeten kunnen. Deze bestaande lijst was al een mooi begin, maar wordt sinds 2009 niet meer aangevuld: "Artikelen die elke Wikipedia zou moeten hebben". Heeft hier iemand ideeën over? Beachcomber (overleg) 25 nov 2015 16:20 (CET)

Wikipedia:Archief/Wikipedia:Artikelen die elke Wikipedia zou moeten hebben is een lijst uit 2004 en die was bedoeld om te kijken welke artikelen van die top-1000 we eigenlijk nog misten (dat was nog redelijk in het prille begin van de Nederlandstalige Wikipedia) die elders als belangrijk werden ingeschat. Intussen zijn al die onderwerpen vast wel voorzien van een artikel. - Robotje (overleg) 25 nov 2015 16:26 (CET)
Lijkt me eerder een werk in wording omdat het zo onvolledig is. Ik kijk bijvoorbeeld naar "Literatuur" en vind daar slechts 11 lukraak (?) opgesomde boeken. Kan worden aangevuld natuurlijk, maar het is verre van klaar. Beachcomber (overleg) 25 nov 2015 16:37 (CET)
(na bwc) We zouden misschien een oproep kunnen doen aan gebruikers die over een bepaald onderdeel veel weten, maar over sommige dingen binnen dat gebied te weinig om er zinvol over te kunnen schrijven. Ik noem altijd Oude Testament, een aanfluiting, maar ik ben geen theoloog en ben bovendien katholiek (en dus te weinig onderlegd in de H. Schrift) om er zelf wat aan te verbeteren.Het gaat mij dus niet in eerste instantie om artikelen die hier ontbreken, maar om artikelen die er wél zijn maar die bedroevend zijn, terwijl we weten dat de klanten er hier graag iets zinvols over zouden willen lezen. Er zijn, als voldoende deskundigen zich met elkaar verstaan, denk ik heel veel hier reeds beschreven onderwerpen te vinden die nog ondermaats zijn, maar waarvan men kan vermoeden dat die door onze klandizie vaak geraadpleegd willen worden. Veel van de Amerikaanse presidenten, bijvoorbeeld, zijn dat, om over Duitse politici nog maar te zwijgen. Zo is het vast ook in het mij, verder totaal onbekende, gebied van de Natuurwetenschappen of van de Economie. Die gebruikers zouden samen een lijst kunnen maken van artikelen die dringend verbetering behoeven en vervolgens zou er bijvoorbeeld een schrijfweek kunnen worden uitgeschreven voor het opknappen ervan. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 25 nov 2015 16:49 (CET)
Goed idee, per vakgebied de koppen bij elkaar steken. Daar kan iets moois uit bloeien :) Beachcomber (overleg) 25 nov 2015 16:56 (CET)
(na bwc) Ik van mijn kant wil in dit verband graag toch ook weer even Wikipedia:Dit kan beter onder de aandacht brengen. Met name daar staan nog veel artikelen die wmb gerust tot de "kernartikelen" mogen worden gerekend, maar die veelal slecht – of gezien het onderwerp hoe dan ook nog onvoldoende – zijn uitgewerkt. Het zijn er meer dan de meesten hier zullen vermoeden. (Een steekproef: Wikipedia:Dit kan beter#Landen & Volken. O.a. het onderwerp economie is nog zeer slecht vertegenwoordigd op nl-wikipedia; heel veel landelijke economieën hebben überhaupt nog geen artikel. Verder zijn veel artikelen over belangrijke geografische onderwerpen zoals Oceaan nog steeds heel mager.) Al helemaal nu Wikipedia als ontvanger van de Erasmusprijs een reputatie hoog heeft te houden, lijkt me dit iets wat beslist meer prioriteit zou moeten krijgen. De Wikischim (overleg) 25 nov 2015 17:21 (CET)
Hmmm, de meeste van de daar genoemde artikelen zul je ook terug vinden op Wikipedia:Artikelen van de dag/Opknappen. The Banner Overleg 25 nov 2015 17:26 (CET)
Volgens mij staat hier een nuttig overzicht van de huidige stand van zaken met betrekking tot kernartikelen: Gebruiker:Joopwiki/Statistiek2. The Banner Overleg 25 nov 2015 17:20 (CET)
Nuttig, zeker (volledig, neen), ook de dit kan beter-lijstjes waar we dan zelf moeten uitvissen welke de belangrijke artikelen zijn. Het zijn echter verspreide initiatieven zonder dat we echt kijk hebben op wat onze kernartikelen zijn. Om te beginnen zullen we dat op de een of andere manier moeten brainstormen. Beachcomber (overleg) 25 nov 2015 17:42 (CET)
Nee, volledig is die lijst zeker niet (Ik mis essentiële artikelen als Ierland (land), Ierland (eiland), County Clare. Kilfarboy, Kilmurry Ibrickane, Milltown Malbay, Willie Clancy en Willie Clancy Summer School Glimlach) maar het lijkt mij toch een heel goede start voor de discussie. The Banner Overleg 25 nov 2015 19:09 (CET)

Ik lees hierboven absoluut behartigenswaardige dingen. Toch zijn het niet zozeer de kernartikelen (zeg maar, de artikelen in de Top 10000) waar ik me zorgen over maak, maar eerder de artikelen die juiste ergens onderaan de ranglijst bungelen. Artikeltjes die ooit eens door iemand zijn neergepend, waar verder nooit meer een haan naar gekraaid heeft en die ook (bijna) niemand op zijn volglijst heeft staan. Zo kom ik regelmatig in artikelen over buitenlandse politieke partijen tegen dat ze X zetels hebben, terwijl dat sinds de verkiezingen van 2009 niet meer het geval is en de partij in sommige gevallen niet eens meer bestaat. Of burgemeesters van wie niet vermeld wordt dat ze allang niet meer in functie zijn. Er komt een moment dat we met biografieën zitten van mensen die waarschijnlijk al zijn overleden, zonder dat iemand ooit de moeite heeft genomen dit te checken. Volgens mij is het eerder de veroudering die vroeg of laat een groot probleem gaat worden. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 25 nov 2015 23:42 (CET)

Jij doelt op het zogenaamde Henk Krol syndroom? 😜 Vinvlugt (overleg) 26 nov 2015 07:27 (CET)
Nee, hij doelt erop dat we ooit de hele bende zullen moeten nakijken. Een papieren encyclopedie zou dat doen bij een nieuwe editie, maar zo'n moment kennen wij niet. Dus we kunnen het tijdstip zelf kiezen, maar dan liefst wel voordat onze lezers aangeven dat we verouderd zijn. Sander1453 (overleg) 26 nov 2015 10:34 (CET)
Niettemin, een encyclopedie wordt toch eerder beoordeeld op de uitwerking van kernartikelen, artikelen die iedere encyclopedie zou moeten hebben, en niet op het actueel houden van biljartuitslagen of partijverkiezingen. We moeten ergens beginnen, en dan lijken de hoofdartikelen me prioritair te zijn. Beachcomber (overleg) 26 nov 2015 11:11 (CET)
Om een heel banaal voorbeeld te geven: Tafel (meubilair). Helemaal niets Eén zinnetje over de geschiedenis van dit meubelstuk, geen nadere gegevens over hoe en wanneer het is ontstaan e.d. Verder overwegend informatie die eerder in een woordenboek hoort (dat het woord van het Latijnse tabula komt is leuk om te weten, maar hier net weer minder belangrijk omdat het fenomeen tafel behandeld hoort te worden, niet het woord tafel zelf). De informatie onder "Soorten tafels" is ronduit triviaal. De Wikischim (overleg) 26 nov 2015 11:35 (CET)
Dat is inderdaad een ander probleem. Dergelijke artikelen zullen niet gauw het risico lopen dat ze verouderd raken, maar dat betekent uiteraard niet dat ze niet ondermaats kunnen zijn. Uitbreiding is in dit soort gevallen natuurlijk op zijn plaats. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 26 nov 2015 11:36 (CET)
Collega RichardKiwi heeft hier eens een dingetje neergezet met een opsomming van artikels die langst niet meer bewerkt zijn. Het enige nadeel van deze lijst is de grote hoeveelheden dp's die er tussen staan. Maar als dat uiteindelijk op 1 of andere manier er ook nog uitgefilterd kan worden, dan heb je denk ik een mooi iets om aan te beginnen. Het jammere verder er aan is dat sommige artikels uit 2005 stammen en alleen nog maar door bots bewerkt zijn daarna, en daardoor niet in deze lijst voorkomen omdat de laatste botbewerking minder lang geleden is. ARVER (overleg) 26 nov 2015 20:15 (CET)
Allemaal goed en wel, maar we dwalen sterk af. Het gaat hier om de kernartikelen, niet om wat anders dat we ook nog zouden kunnen doen. De taak die voor ons ligt is 1) het in kaart brengen van de belangrijkste artikelen en 2) op basis van deze lijst nakijken of ze goed zijn uitgewerkt (streefpunt etalagekwaliteit). Daarbij kan ieder eens nadenken welke lemma's in zijn of haar vakgebied zeker niet mogen ontbreken. Ik denk aan projectgroepen die de opdracht krijgen om samen (bijvoorbeeld) de honderd belangrijkste lemma's te kiezen uit natuurwetenschap, techniek, informatica, biologie, scheikunde, filosofie, psychologie, kunst, literatuur enz. Beachcomber (overleg) 26 nov 2015 20:34 (CET)
Het artikel literatuur zelf? Erg veel is dat ook nog niet (eerder was het nòg minder). De Wikischim (overleg) 26 nov 2015 21:45 (CET)
Heel "goed" voorbeeld. Hoe kan het nu dat het nog in deze staat is na al die jaren? Effeietsanders was gisteravond te gast bij het radioprogramma Met het Oog op Morgen en merkte ook op dat we met de kriebelbeestjes aan de top zijn (het kan zijn dat hij ze insecten noemde :), maar dat we met bijvoorbeeld literatuur en kunst nog nergens staan. Als we dan zien dat artikels als Literatuur, toch wel als belangrijk lemma aan te merken, nog erg mager zijn, tja, dan zou dat ons toch moeten aansporen om de kernartikelen eens na te kijken. Beachcomber (overleg) 26 nov 2015 23:14 (CET)

Ik ben het wel eens met Beachcomber dat we hier op nlwiki een probleem hebben met de kernartikelen. Er valt best het nodige af te dingen op de lijst op Gebruiker:Joopwiki/Statistiek2, maar als barometer voor hoe het er voor staat geeft deze wel het nodige inzicht. Op meta wordt op basis van die 1000 artikelen een rangorde van wikipedia's opgesteld. Deze rangorde wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde artikelgrootte van die 1000 artikelen en het gewicht van de taal in kwestie. Nlwiki staat in die rangorde op de 25e plaats. Als je puur naar de gemiddelde artikelgrootte kijkt, staat nlwiki zelfs slechts op de 30e plaats, net iets boven de Macedoniërs. Joplin (overleg) 28 nov 2015 12:12 (CET)

Wij scoren dus 'hoog' met het percentage beginnetjes en onvoldoende met de goed uitgewerkte artikelen, zelfs als je de botmatig aangemaakte artikelen buiten beschouwing laat. Er is zoals Joopwiki zegt echt wel een probleem. Beachcomber (overleg) 28 nov 2015 12:27 (CET)
(na bwc) Kortom: nog veel werk aan de winkel. Ik denk dat hiervoor het beste een apart subproject kan worden opgezet, ook al omdat anders de overzichtelijkheid ver te zoeken is. Zie overigens ook: Wikipedia:De kroeg/Archief/20141225, m.n. het stuk vanaf de opmerking die gebruiker:Renevs maakt. (Deze discussie van een jaar geleden is gearchiveerd zonder dat er verder iets mee is gedaan, jammer.) De Wikischim (overleg) 28 nov 2015 12:34 (CET)
Ik ben het volledig eens met wat Renews daar schrijft. Ik citeer:
De geloofwaardigheid van dit project is echter niet zozeer gediend met een uitbreiding van het aantal artikelen, maar veel meer met het herschrijven en verbeteren van tienduizenden, zo geen honderdduizenden artikelen van nu vaak erbarmelijke kwaliteit. Alleen al in in mijn voornaamste interessegebied ( Centraal-Azië, China) zou ik snel enkele honderden artikelen kunnen benoemen die in de begintijd van dit project geschreven zijn, zonder enige fatsoenlijke bronvermelding en die de meest volstrekt idiote nonsens en fouten bevatten en nog nooit echt gecorrigeerd zijn . Andere collega's kunnen dit voor hun interessegebied ongetwijfeld ook benoemen. (Renews, einde citaat)
Beachcomber (overleg) 28 nov 2015 13:00 (CET)
Ik geloof dat er hier genoeg schrijfcapaciteit aanwezig is om de kernencyclopedie op te krikken, maar dat het ontbreekt aan focus. Zelf ben ik momenteel niet zo heel actief, maar als ik een onderwerp uitkies om aan te pakken, kijk ik wel naar de relevantie van dat onderwerp voor de kernencyclopedie. Ik wil me dus best verbinden aan een project om de kernencyclopedie te verbeteren. Een project schrijft natuurlijk geen artikelen, maar kan wel wervend werken als mensen zien dat er gewerkt wordt om de situatie te verbeteren. Joplin (overleg) 28 nov 2015 13:42 (CET)
Misschien beginnen met wat de Engelse Wikipedia de "Core topics" noemt (een 300-tal) - zie Key article? Beachcomber (overleg) 28 nov 2015 15:29 (CET)
Waar ik aan zit te denken is om met die top1000 lijst te beginnen en eventueel de indeling in categorieën aan te passen (ik mis bijvoorbeeld sport). Die lijst zou uitgebreid kunnen worden tot zeg 5000 artikelen, waarin ook artikelen die in het Nederlandse taalgebied belangrijk zijn opgenomen worden. Dat maakt het meer een nlwiki-lijst waardoor meer mensen zich betrokken voelen. Spelregels afspreken over de voorwaarden voor opname van een artikel. Misschien is zo'n systeem als bij Wikipedia:Wikiproject/Wist je dat wel handig. Daar nomineer je een weetje voor opname, maar die moet wel nog door anderen goedgekeurd worden voordat die opgenomen wordt. Zo voorkom je dat al te particuliere hobby's de lijst gaan domineren.
Dat is dan de eerste fase. Daarna zou je initiatieven moeten gaan ondernemen om tot verbetering te komen. Onder de aandacht brengen bij taalverbeteraars en vandalismebestrijders bijvoorbeeld. Maar ook checken of het artikel in orde is, neutraal of ondermaats. En dan gaan verbeteren natuurlijk. Misschien een speciale schrijfwedstrijd voor artikelen uit die lijst? Joplin (overleg) 28 nov 2015 16:37 (CET)
Wmb in ieder geval een goed voorstel. De Wikischim (overleg) 28 nov 2015 17:07 (CET)
Strak plan. Beachcomber (overleg) 28 nov 2015 18:13 (CET)

Coen en Sander[bewerken]

Nu live bij Coen en Sander. Jcb - Amar es servir 25 nov 2015 17:12 (CET)

De Coen en Sander Show feliciteert ons met de Erasmusprijs. Jcb - Amar es servir 25 nov 2015 17:20 (CET)
Goh, daar luister ik niet meer naar, dat is wel heel commercieel geworden. Maar jij behoort dus nog bij de Coen en Sander-inboedel. :-) JurriaanH (overleg) 25 nov 2015 18:11 (CET)
Linkje naar de uitzending. Jcb - Amar es servir 25 nov 2015 23:10 (CET)
Leuk JCB Wae®thtm©2015 | Als je aan zijn bijdragen op overlegpagina's komt zal hij je bijten 25 nov 2015 23:26 (CET)
Een hoop lollig doen, maar blijft heel respectvol en waarderend. Salix2 (overleg) 25 nov 2015 23:44 (CET)
Toch nog een gemiste kans. Nooit op een verzoek ingaan, maar altijd duidelijk maken dat IEDEREEN aan Wikipedia mag meewerken, en ze het artikel voor Hannelore Dingejuf dus zelf hadden kunnen inspreken ;-) Maar leuk dat we ook daar weer de nodige aandacht hebben gegenereerd. ed0verleg 26 nov 2015 09:06 (CET)

Your input requested on the proposed #FreeBassel banner campaign[bewerken]

This is a message regarding the proposed 2015 Free Bassel banner. Translations are available.

Hi everyone,

This is to inform all Wikimedia contributors that a straw poll seeking your involvement has just been started on Meta-Wiki.

As some of your might be aware, a small group of Wikimedia volunteers have proposed a banner campaign informing Wikipedia readers about the urgent situation of our fellow Wikipedian, open source software developer and Creative Commons activist, Bassel Khartabil. An exemplary banner and an explanatory page have now been prepared, and translated into about half a dozen languages by volunteer translators.

We are seeking your involvement to decide if the global Wikimedia community approves starting a banner campaign asking Wikipedia readers to call on the Syrian government to release Bassel from prison. We understand that a campaign like this would be unprecedented in Wikipedia's history, which is why we're seeking the widest possible consensus among the community.

Given Bassel's urgent situation and the resulting tight schedule, we ask everyone to get involved with the poll and the discussion to the widest possible extent, and to promote it among your communities as soon as possible.

(Apologies for writing in English; please kindly translate this message into your own language.)

Thank you for your participation!

Posted by the MediaWiki message delivery 21:47, 25 November 2015 (UTC) • TranslateGet help

Bron toevoegen[bewerken]

Op de Nederlandstalige Wikiversiteit probeer ik een bron toe te voegen op de volgende pagina: https://beta.wikiversity.org/wiki/User:Timboliu/Project_natuur/Vogels/Alexanderparkiet. Mijn vermoeden is dat de Appendix template nog geïmporteerd moet worden. Klopt dit? Verder vroeg ik me af in hoeverre ik teksten uit de bron mag overnemen. Heb ik e.e.a. voldoende aangepast of lijkt het nog te veel op de oorspronkelijke tekst? Timboliu (overleg) 26 nov 2015 09:20 (CET)

En wat is überhaupt het nut van die pagina? Kattenkruid (overleg) 26 nov 2015 09:23 (CET)
Je kunt in principe Sjabloon:Appendix overnemen mits je in de bewerkingssamenvatting aangeeft dat het afkomstig is van de Nederlandstalige Wikipedia. - Robotje (overleg) 26 nov 2015 15:33 (CET)

Lieven Scheire past artikelfoto van Natalia aan tijdens "Van Gils & Gasten"[bewerken]

Deze avond paste Lieven Scheire, onder Wikipedianen ook bekend onder Gebruiker:Mushlack, de artikelfoto aan van Natalia Druyts tijdens de talkshow Van Gils & Gasten. Bij deze het fragment: [4]. (normaal gezien ook door de Nederlandse vrienden te bekijken) Veel tijd kreeg Scheire niet maar de basisprincipes werden wel aangehaald. Het feit dat ALLE anonieme bewerkingen binnen het kwartier worden gecontroleerd is wat optimistisch maar naar de buitenwereld misschien niet verkeerd. De achterstand anonieme controle is ondertussen opgelopen tot 18 november. Ook de term van moderator werd nog maar eens verkeerd gebruikt maar dat is hem bij deze vergeven. Iedereen kan namelijk vandalisme controleren! Bij deze moeten we misschien ook Gebruiker:MatthijsWiki bedanken om de door de uitzending ontstane vandalisme te bestrijden. Globe.svg Druyts.t overleg 27 nov 2015 01:26 (CET)

Ik vind het een gemiste kans dat het artikel dan onmiddellijk beveiligd wordt na wat vandalisme. Natuurlijk zijn er mensen die de uitzending zien en dan zeggen: "He, ik wil ook wel eens proberen of je effectief dingen kan veranderen". Dat die veranderingen niet ten goede zijn, staat buiten kijf. Terugdraaien is de boodschap, en bij voorkeur de pleger vriendelijk verwelkomen! Ineens beveiligen is jammer, want ongetwijfeld hebben daarna nog veel mensen geprobeerd. Die dan de indruk krijgen dat je bij een select clubje moet horen om te kunnen wijzigen. Op korte termijn begrijp ik het beveiligen, op lange termijn zou het volgens mij beter zijn om even door de zure vandalisme-appel te bijten en een halfuurtje vandalisme terug te draaien, tot de probeer-storm is afgelopen na de uitzending. We laten kansen liggen! Vidjgz (overleg) 27 nov 2015 09:41 (CET)
Als een artikel binnen korte tijd heel veel vandalisme te verduren krijgt is beveiliging beter, anders is het dweilen met de kraan open... Dat lijkt mij ook niet handig. Mensen krijgen de boodschap dat ze op de overlegpagina te lezen krijgen waarom er beveiligd is, dat lijkt mij wel voldoende. Als er door één beveiliging mensen weg blijven dan zijn dat de mensen die toch al niet de moeite zouden willen nemen om echt te gaan bewerken. Mensen die serieus bij willen gaan dragen doen dat toch wel, die laten zich niet weerhouden door één artikel dat niet bewerkt kan worden. Dqfn13 (overleg) 27 nov 2015 09:45 (CET)
Dweilen met de kraan open is echter niet per se slecht. Dan kan je net zo goed zeggen dat het geen zin heeft om les te geven aan 7 jarigen omdat ze zoveel fouten maken bij het schrijven van roos. Van fouten maken leer je. Het niet in staat worden gesteld om fouten te maken leidt enkel tot het niet participeren in onderwijs. We hebben het hier niet over een persoon die de hele tijd een artikel bewerkt, maar over meerdere mensen die hun eerste stapjes probeerden te zetten, op een plek die blijkbaar ook nog goed in de gaten gehouden werd en nog steeds wordt, met dus beperkte risico's. Eerder heb je dan meer leraren nodig, meer klaslokalen, meer geduld etc... Wat dat betreft is dit vergelijkbaar met het feit dat we 'gedeelde' ip adressen van scholen en kantoren ook niet rücksichtslos bannen voor langere duur, omdat je ongeacht hoe vervelend de 'bad actor' zich gedraagt, tegelijk anderen niet de ruimte tot participatie wilt ontzeggen. Just my 2cents. TheDJ (overleg) 27 nov 2015 10:55 (CET)
Correctie, gedeelde IP-adressen van scholen en kantoren bannen we wel rücksichtslos voor een lange duur. Natuur12 (overleg) 27 nov 2015 11:59 (CET)
@TheDJ: "Eerder heb je dan meer leraren nodig (...)" Exact. Zolang er nog altijd meer vandalisme bestreden moet worden, dan er vandalismebestrijders en moderatoren zijn, ben ik tegen een softe aanpak. Wanneer er geen achterstand is in de te controleren anonieme bijdragen is het natuurlijk geen enkel probleem om mensen te laten experimenteren op een andere pagina. Maar helaas is dat voorlopig nog lang niet het geval. Je kunt dan niet van de vandalismebestrijders verwachten dat ze vrijwillig meer werk op zich nemen dan noodzakelijk is. Bovendien heb ik zelden tot nooit meegemaakt dat van zulke kliederaars waardevolle bijdragers gekomen zijn. Uiteraard vind ik het wat anders wanneer mensen wel proberen om bij te dragen, maar het net niet goed uitpakt. Die wil ik altijd, en met veel liefde en geduld, begeleiden. Maar voor het pure 'uitproberen' is de zandbak geschikt, en niet de artikelen in de hoofdnaamruimte. PS. De suggestie van Natuur12 hierboven dat "[we] gedeelde IP-adressen van scholen en kantoren [..] wel rücksichtslos voor een lange duur [bannen]" is onjuist. We blokkeren IP-adressen van scholen, en in mindere mate van kantoren, wanneer er met die IP-adressen over een zeer lange periode gevandaliseerd is en er geen contact mogelijk is met die instellingen en/of er niet gereageerd wordt. Dat wilde ik toch echt even kwijt. Trijnstel (overleg) 28 nov 2015 20:18 (CET)
Misschien heb ik het mis maar is het niet zo dat er scholen zijn die 4-6 jaar blokkade hebben wegens 6-10 maal vandalisme in diezelfde tijdspanne? Sterker nog, delen we geen tweejaarsbloks uit terwijl de RvM dit niet ondersteunen? (Ja, je kan gebruik maken van de uitzonderingsclausule die de RvM biedt maar dat is zogezegd een uitzondering en geen standaard shortcut.) En is het niet zo dat we like 10+ scholen in een keer blokkeren omdat ze toevallig tot dezelfde scholengemeenschap behoren? Laat het antwoord op die vragen nou aantoonbaar ja zijn. Natuur12 (overleg) 30 nov 2015 02:47 (CET)
Eens even rekenen... Na drie keer vandalisme (op een dag) een dag blok. Na zes keer vandalisme drie dagen, na negen keer een week, na twaalf vernielingen twee weken, vijftien keer levert een maand op, achtien keer twee maanden... En dan hanteer ik de aanname dat na drie vernielingen "automatisch" een blok volgt, wat lang niet altijd het geval is.
Ik nodig hierbij Natuur12 uit een voorbeeld te verschaffen van een school die na 6-10 vandalisme 4 tot 6 jaar zijn geblokkeerd. In mijn ervaring zijn de tweejaarsblokken het gevolg van een uitgebreid dossier zonder nuttige bijdragen, maar misschien zie ik dat verkeerd. Kleuske (overleg) 30 nov 2015 13:08 (CET)
Overleg gebruiker:145.85.0.0/16 en Overleg gebruiker:145.89.0.0/16 komen aardig in de buurt (tweede heeft veel dossierregels voor een en hetzelfde incident) en Overleg gebruiker:145.81.0.0/16 is natuurlijk helemaal belachelijk. Twee jaar blok voor sporadisch vandalisme. Minder lange duur maar eerste lichte vandalisme in meer dan een jaar tijd en hoppa Overleg gebruiker:145.101.64.0/20. 1 jaar blok. Let wel op dat de verhogingsregel bij ingelogde gebruikers na 6 maanden vervalt. Het contact zoeken gebeurt kennelijk ook niet in alle gevallen. Overigens sprak ik over "in diezelfde tijdspanne". De voorbeelden die ik aanhaal zijn allemaal grote hogescholen waarbij de nodige mensen die capabel zijn om bij te dragen vast komen te zitten achter een blok. Natuur12 (overleg) 30 nov 2015 14:31 (CET)
@Trijnstel: Ik blijf het een kortzichtige en te rigide aanpak vinden. We hebben het hier niet over een onopvallend stukje wiki. Het stond op de radar en was onder controle. Er moest wat geschoven worden met aandacht natuurlijk, maar mensen hielden dit in de gaten (waarvoor dank) en het was geen permanent probleemgebied ofzo. Wikipedia heeft geen harde regels had hier prima toegepast kunnen worden.
Door zo hard de deur dicht te meppen in het gezicht van onbekenden, ben ik van mening dat we nu als gedachtegoed uitdragen: 'Je bent te min, je ben niet waardig, je mag hier niet zijn en we willen je ook niet', en daar kan ik niet achter staan. Een subtieler, meer gedoseerd geluid is nodig. Maar ik weet dat ik in het moderne Wikipedia gedachtegoed helaas een uitzondering ben geworden... TheDJ (overleg) 30 nov 2015 12:55 (CET)
@TheDJ: Da's al te gemakkelijk roepen vanaf de zijlijn. Even praktisch, een voorbeeld. Leg uit hoe je deze kwestie "subtieler, meer gedoseerd" zou aanpakken, want als vandalismebestrijder ben ik benieuwd naar deze methode. Kleuske (overleg) 30 nov 2015 13:13 (CET)
"Mensen krijgen de boodschap dat ze op de overlegpagina te lezen krijgen waarom er beveiligd is, dat lijkt mij wel voldoende." -- Was het maar zo'n feest. Open Natalia Druyts eens in een incognito-tab. Stel, ik ben een nieuwe gebruiker, en wil de pagina bewerken. Maar ik kan nergens een knop 'bewerken' vinden?! Ik snap er nu al niets meer van. Oké, misschien dat ik nog net zo ver kom dat ik op 'Brontekst bekijken' klik (maar ik wil geen brontekst bekijken, ik wil bewerken?). Dan krijg ik vervolgens dit te zien:

Op deze pagina zijn bewerkingsbeperkingen van toepassing
Indien u Wikipedia alleen wilt lezen, is dit van geen enkel belang. U heeft toegang tot al de aanwezige informatie.


 • Dit is een semibeveiligde pagina. U kunt deze pagina nu niet bewerken, omdat u niet aangemeld bent of uw account te nieuw is.

Uuuh... help? valhallasw (overleg) 27 nov 2015 11:37 (CET)
Oh, en op de overlegpagina staat helemaal niet waarom de pagina beveiligd is ;-) Merk overigens op dat het probleem 'm niet per se bij het beveiligen zit, maar we zouden eens moeten kijken hoe we ondanks de beveiliging toch nieuwe gebruikers binnen kunnen halen. valhallasw (overleg) 27 nov 2015 11:41 (CET)
Mogelijke oplossing: een botje dat na beveiliging een bericht op de overlegpagina plaatst, met daarbij de informatie die nu in MediaWiki:Protectedpagetext plus het commentaar uit het beveiligingslogboek; dan kunnen we MediaWiki:Protectedpagetext aanpassen tot 'Deze pagina is [beveiligd/semibeveiligd]. Zie [de overlegpagina] voor details'. Als we dan de knop hernoemen naar 'Bewerken niet mogelijk' dan komen we denk ik een heel eind? valhallasw (overleg) 27 nov 2015 11:54 (CET)
Wat meer medewerkers uit Vlaanderen/België kan dit project nu net heel goed gebruiken (ik herinner nog maar eens aan economie van België, het is ronduit beschamend voor nl-wikipedia dat dit momenteel een rode link is). De Wikischim (overleg) 27 nov 2015 11:51 (CET)
Valhallasw, goed dat je dat aanstipt. Het lijkt me niet nodig dat botmatig te doen, dat kunnen moderators ook handmatig zelf doen met een zelf geschreven verklaring. Dit zou inderdaad veel beter moeten gebeuren. JurriaanH (overleg) 27 nov 2015 12:43 (CET)
Ieder project krijgt de bewerkers die het verdient. ed0verleg 29 nov 2015 10:05 (CET)
@Edo: die opmerking is duidelijk weer een sneer naar anderen. Waarom stop je er dan niet gewoon mee, als het hier kennelijk zo vreselijk is? Trijnstel (overleg) 29 nov 2015 14:01 (CET)
Omdat jouw conclusie niet is wat ik bedoel. Maar als wij het hek voor nieuwe bewerkers op slot gooien, moeten we ook niet klagen dat we ze niet binnen krijgen. De focus ligt teveel op welke edits we niet willen hebben, en blijkbaar gooien we graag het kind met het badwater weg. Na twee vandalistische ip-edits willen sommigen alles alvast beveiligen, en als iets op tv is geweest, raken we standaard in paniek. En als ik dan het bijltje er bij neer gooi, blijven alleen de paniekzaaiers verward achter. Ik weet dat er een taboe op heerst om problemen te benoemen, en als je het toch doet, mensen denken dat je dat doet omdat je een zuurpruim bent en precies de lezer overal de schuld van wil geven, maar als we de problemen niet meer mogen benoemen, gaat ook niemand de problemen aanpakken. En als we niet open staan voor nieuwelingen, zullen ze ook niet komen. Voor die mensen blijven we de encyclopedie die te bewerken is voor mensen die hier al vier dagen lang meedoen. ed0verleg 29 nov 2015 16:19 (CET)
@Trijnstel: verdorie, laat een ander toch eens zijn of haar eigen standpunt hebben zonder dat je de frontale aanval inzet. Edo plaatst een kritische noot en dat kunnen we of van de hoge toren vegen of we kunnen het in ieder geval overdenken. Natuur12 (overleg) 30 nov 2015 02:47 (CET)

Auteursrecht: "Vrij gebruik" in OTRS sjabloon is in strijd met verplichte naamsvermelding CC-BY-SA[bewerken]

Beste allen,

Een fotograaf bij een museum die me onlangs 200 encyclopedische foto's voor Wikimedia Commons wilde geven maar vermeld wilde worden bij hergebruik, schrok van het bijbehorende OTRS-sjabloon. Dat heeft het namelijk over "vrij gebruik". In Commons-jargon blijkt dat na onderzoek bij een OTRSer te betekenen dat je geen toestemming voor gebruik buiten Wikimedia hoeft te vragen, maar in gangbaar Nederlands betekent "vrij gebruik" dat alles er mee mag en niets hoeft. Dus ook geen verplichte naamsvermelding van de auteur. Maar dat is in strijd met de licentie CC-BY-SA als die erbij staat, die wel tot naamsvermelding verplicht.
Ik doe een voorstel ter verbetering op Template_talk:PermissionOTRS/nl en nodig jullie uit je licht over deze kwestie te laten schijnen.
PS. Nederlandse media roven elke dag foto's uit Commons zonder de vaak wel verplichte naamsvermelding te geven. Niet vreemd, als ze "vrij gebruik" zien staan.
Groeten, Hansmuller (overleg) 27 nov 2015 13:08 (CET)

Misschien mis ik iets maar als ik zeg je mag het vrij gebruiken doe ik toch geen afstand van mijn morele rechten? Net zoals vrij gebruiken geen statement is dat inhoudt dat de fotograaf afstand heeft gedaan van de morele rechten. Zal op Commons reageren op het voorstel. Natuur12 (overleg) 27 nov 2015 15:29 (CET)
Als de heer Muller eens bij die onzorgvuldige journalisten ging klagen in plaats van hier in deze kroeg zou hij meer bereiken mag ik hopen. Licentie lezen en op waarde schatten is voor sommigen nogal moeilijk lijkt het.  Klaas `Z4␟` V:  28 nov 2015 09:20 (CET)
Zou het kunnen dat wat als "vrij" vertaald is uit het Engels, in feite "gratis" betekent? Elly (overleg) 29 nov 2015 10:09 (CET)

Onopgemerkt overleg[bewerken]

Soms kom ik artikeloverlegpagina's tegen die ooit door een lezer zijn aangemaakt, maar waar nooit op is gereageerd. Sommige vragen staan er zelfs al jaren. Mogelijk is de aanmaker van het artikel niet meer actief of heeft niemand het artikel op zijn volglijst staan. Zaak is dus dat op de een of andere manier de aandacht wordt getrokken. Is dit niet heel makkelijk op te lossen door elk artikel standaard te voorzien van een template-overlegpagina met daarin een faq, inclusief een link naar Wikipedia:Overleg gewenst, of een speciale subpagina daarvan? Ik noem nu natuurlijk maar wat, maar het is weinig chique dat vragen van betrokken mensen zo blijven verstoffen... heinGlas z3.pngnlein'' 27 nov 2015 13:36 (CET)

Die pagina bestaat wel, maar functioneert momenteel niet echt: Wikipedia:Onbeantwoord overleg. Tekstman (overleg) 27 nov 2015 15:49 (CET)
Mogelijk dat met een SQL query een geschikte lijst te vinden is van pagina's met onbeantwoord overleg. Waarbij enkel onbeantwoord overleg op verder lege overlegpagina's makkelijk te herkennen is doordat er maar één edit op een dergelijke pagina is. Op quarry heb ik een poging gewaagd, deze query vind overlegpagina's met maar één bewerking (hier een setje van de eerste 100 resultaten). De resultaten hebben nogal last van redirects en afbeeldingssuggesties, maar er staat best wat onbeantwoord overleg en vragen van nieuwe gebruikers tussen. Mvg, Bas (o) 27 nov 2015 23:53 (CET)
Oké even verder gesleuteld. Op Gebruiker:Basvb/OnbeantwoordOverleg staat nu een voorbeeld van 100 overlegpagina's die maar door één persoon bewerkt zijn, en slechts dan als die persoon minder dan 500 bewerkingen heeft (even als makkelijke definitie van een nieuwe gebruiker genomen). Als er interesse is om dit langs te gaan kan ik kijken een meer uitgebreide lijst te plaatsen (ik denk dat het om een 1000-3000 overlegpagina's zal gaan). Is het nog een verbetering om enkel overlegbijdragen met vraagtekens te pakken? Dan missen we wel de verbetersuggesties. Mvg, Bas (o) 28 nov 2015 00:13 (CET)
Staat nu een volledige lijst, het moet ook mogelijk zijn het op datum te sorteren, zodat nieuwe vragen bovenaan staan (er staan veel vragen uit 2007 enz. tussen). Bas (o) 28 nov 2015 00:25 (CET)
Netjes, dat is een mooie stap in de richting! Het laat zien hoe omvangrijk dit probleem fenomeen is, je zou je bijna gaan afvragen waarom die functie 'overlegpagina' eigenlijk bestaat. heinGlas z3.pngnlein'' 28 nov 2015 02:18 (CET)
Goed initiatief. Ik heb de lijst op mijn volglijst gezet en zal meehelpen deze leeg te krijgen. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 28 nov 2015 08:14 (CET)
Bij het aanmaken van een nieuw overlegpagina verschijnt de volgende tekst:
Aanhalingsteken openen

Kijk voordat je deze pagina aanmaakt eerst of XXX wel bestaat.

 • Als je wilt, kun je hieronder een nieuwe pagina aanmaken.
 • Testen kan in de zandbak.

Lees ook: het schrijven van een nieuwe pagina.

Aanhalingsteken sluiten
Als deze tekst nu eens wordt aangepast? Het is dezelfde als de tekst voor een gewone pagina, terwijl het toch twee verschillende dingen zijn. In de heading van een bewerkingsscherm van een nieuwe overlegpagina kan bijvoorbeeld doorverwezen worden naar de pagina Overleg gewenst, dan weet de aanmaker zeker dat zijn vraag wordt opgemerkt. Zoiets als dit:
Aanhalingsteken openen

Deze pagina is bedoeld voor overleg over XXX.

 • Plaats hieronder een nieuw kopje met je vraag of opmerking.
 • Plaats op Wikipedia:Overleg gewenst het verzoek om te reageren.

De medewerkers van Wikipedia zullen hun best doen om het verzoek in behandeling te nemen.

Aanhalingsteken sluiten
Oké, misschien wat anders geformuleerd, maar zoiets... heinGlas z3.pngnlein'' 28 nov 2015 09:44 (CET)
PS: Wat vooral verontrustend is, is dat de artikelen over de bekendere onderwerpen vaak het oudst zijn, vaak rond de tien jaar, en dat de aanmakers van deze artikelen soms allang niet meer actief zijn. Met als resultaat dat veel van die artikelen bij niemand op de volglijst staan. heinGlas z3.pngnlein'' 28 nov 2015 09:54 (CET)
Het "Testen kan in de zandbak." moet er denk ik zeker in blijven. Als extra punt kan het wel, maar ik denk dat er beter nagedacht moet worden over de formulering en breder (aangekondigd) overleg erover te voeren (elders). Romaine 29 nov 2015 14:31 (CET)

Oproep: Bassel Khartabil[bewerken]

Aan iedereen: Free Bassel/Banner Lotje (overleg) 27 nov 2015 17:39 (CET)

Meer info in meerdere talen (nog niet in het Nederlands...) op Meta.  Klaas `Z4␟` V:  28 nov 2015 09:28 (CET)
Lijkt me inderdaad goed dat er heel snel een artikel Bassel Khartabil komt, zodat de banner op NL-Wiki daarheen kan verwijzen. Is er een vertaler die dat op kan pakken? Erik Wannee (overleg) 28 nov 2015 14:40 (CET)
Het is super dringend lijkt me. Lotje (overleg) 28 nov 2015 16:17 (CET)
Opvallend dat je hier een 'super dringende' oproep plaatst maar zelf nog geen stem hebt uitgebracht. Eerst maar eens zien hoe die peiling, die tot negen uur vanavond (onze tijd) loopt, uitpakt. Er is namelijk niet bij verteld bij welke uitkomst de banner er komt (gewone meerderheid of gekwalificeerde), en de opkomst is bijzonder laag vergeleken met het aantal actieve gebruikers. Woodcutterty|(?) 28 nov 2015 16:37 (CET)
Ik heb zo mijn eigen manier om dit aan te kaarten, en wat dat 'stemmen' betreft... dat houd ik in het midden. Lotje (overleg) 28 nov 2015 17:51 (CET)
Waarom gebruik je eigenlijk een ROFL-smiley onder een kopje als dit? Sjoerd de Bruin (overleg) 29 nov 2015 12:31 (CET)
Ik bedoelde natuurlijk big-cry, dat heb je ervan wanneer je teveel op de Engelstalige versie zit. Sorry. Dit moet verschrikkelijk zijn overgekomen bij zijn familie, vandaar dat ik'em vlug weghaalde, dat mocht ik? Lotje (overleg) 29 nov 2015 17:38 (CET)

Uit de oude diadoos[bewerken]

Museum and policestation 02-1980.jpg

Dit is te lang geleden voor mijn geheugen (1980) en het zal wel een plek zijn waar ik minder vaak kom, maar iemand zal het wellicht herkennen.Smiley.toerist (overleg) 27 nov 2015 17:48 (CET)

Nou dat wapen boven de deur lijkt veel op dat van Diksmuide (West-Vlaanderen) en dat gebouw lijkt wel op het lokale gemeentehuis.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 27 nov 2015 18:19 (CET)
Diksmuide.jpg
Dat moet 'm zijn! Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 27 nov 2015 18:26 (CET)
Ik zie bij het modern beeld geen politiebureel meer. Bestaat het museum nog? Ik neem aan dat dit grote granaten waren voor de trappen.Smiley.toerist (overleg) 27 nov 2015 19:04 (CET)

Advertentie voor naturisme[bewerken]

Wat doet een advertentie voor naturisme op de hoofdpagina?? Volgens mij is de omschrijving rechtstreeks overgenomen van een belangenbehartiger. Mooie reclame krijg je dan... Josq (overleg) 28 nov 2015 09:11 (CET)

Wie of wat bedoel je precies, beste Jos? De beweging, de dame of het bewuste eiland? Alle drie wellicht?  Klaas `Z4␟` V:  28 nov 2015 09:33 (CET)
Welk deel van het door Josq gebruikte woord "omschrijving" begrijp je niet? MrBlueSky (overleg) 28 nov 2015 14:08 (CET)
Ik deel Jos' zorgen over de omschrijving. Frappant genoeg ging het twee jaar geleden nog over een betrekkelijk onbekende stichting. Dan lijkt me een onderwerp als naturisme meer geschikt, maar het probleem met de omschrijving is dat (louter) pluspunten worden vermeld. Ik lees liever informatie over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis of de invloed van het onderwerp, maar voor zover daarover iets in het artikel 'Naturisme' wordt geschreven, is het niet of nauwelijks met bronnen onderbouwd. Misschien kunnen we het beste voor volgend jaar een ander onderwerp/artikel kiezen? Mathonius 28 nov 2015 11:50 (CET)
Het probleem is dat omschrijving vrij kort moet zijn. Dan kun je niet de nuances meenemen. Veel negatieve associaties/reacties gaan namelijk over het naaktlopen wat niet helemaal hetzelfde is als naturisme. Sommige naaktplaatsen worden misbruikt als homo ontmoetingsplaatsen, maar dat heeft helemaal niets met het naturisme te maken, die grotendeels in familieverband (ook met kinderen) plaatsvind. Als tweede generatie naturist (die al meer dan 40 jaar niet meer in naturistenkampen is geweest en geen lid meer is van de beweging) vind ik het artikel wel neutraal maar het kan wel aangevuld worden voor de geschiedenis. Oorspronkelijk is het voortgekomen uit de vroegere gymnastiek beweging en de cultus van het perfecte lichaam eind negentiende en twintigste eeuw. Werd gedeeltelijk gekaapt door het nazisme in Duitsland. Ik zal eens kijken wat voor bronnen er zijn.Smiley.toerist (overleg) 29 nov 2015 01:46 (CET)
Heb flink gesnoeid en uitgebreid, maar meer is denk ik nodig. mvg HenriDuvent 29 nov 2015 13:01 (CET)

Dirkjanstrip[bewerken]

In het Ad/Haagsche Courant staat een strip over Wikipedia.Smiley.toerist (overleg) 28 nov 2015 15:09 (CET)

Nu ben ik wel benieuwd. Nergens op internet te vinden? Sjoerd de Bruin (overleg) 29 nov 2015 10:49 (CET)
Jawel. EvilFreD (overleg) 29 nov 2015 11:03 (CET)
Hier gaat het verder. En er wordt nog netjes aan bronvermelding gedaan ook. EvilFreD (overleg) 30 nov 2015 04:50 (CET)
Even nagekeken: Er zijn een paar zinsneden overgenomen, maar het is niet alles en er is toegevoegd zoals (de facto) etc. Dichterlijke vrijheid is wel genomen.Smiley.toerist (overleg) 30 nov 2015 12:35 (CET)
Op Eerste Kamer der Staten-Generaal staat onder het kopje "bevoegdheden": "De Eerste Kamer is samen met de Tweede Kamer medewetgever: alle wetten moeten door de Senaat worden goedgekeurd." [...] "In tegenstelling tot de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer geen recht van amendement. Ze kan de wetten die zijn goedgekeurd door de Tweede Kamer niet meer wijzigen, doch slechts goed- of afkeuren. Maar doordat de debatten met de bewindslieden deel uitmaken van de wetsuitleg, kunnen de toezeggingen van de ministers en staatssecretarissen wel gebruikt worden in rechtszaken wanneer deze iets zeggen over de toepassing van de wet." En even verderop: : "Hoewel de Eerste Kamer zich dus in de praktijk (de facto) bezighoudt met een laatste controle van wetgeving op degelijkheid en samenhang met andere wetten, heeft ze staatsrechtelijk (de jure) dezelfde bevoegdheden, met uitzondering van recht van amendement en het recht van initiatief waarvoor in de plaats een novelle kan worden ingediend ter aankondiging een wetsvoorstel te verwerpen als het ongewijzigd blijft."
In de strip werd dit: "De Eerste Kamer is samen met de Tweede Kamer medewetgever: alle wetten moeten door de Senaat worden goedgekeurd. In tegenstelling tot de Tweede Kamer heeft de Eerste Kamer geen recht van amendement. Maar doordat de debatten met de bewindslieden deel uitmaken van de wetsuitleg kunnen de toezeggingen van de ministers en staatssecretarissen wel gebruikt worden in rechtszaken wanneer deze iets zeggen over de toepassing van de wet."
En op het volgende plaatje: "Hoewel de Eerste Kamer zich dus in de praktijk (de facto) bezighoudt met een laatste controle van wetgeving op degelijkheid en samenhang met andere wetten, heeft ze staatsrechtelijk (de jure) dezelfde bevoegdheden met uitzondering van recht van recht van initiatief waarvoor in de plaats een novelle kan worden ingediend ter aankondiging een wetsvoorstel te verwerpen."
Er werd dus niets toegevoegd, maar slechts weggelaten. Begrijpelijk ook, Mark Retera kon toch zeker maar slecht de gehele tekst overnemen. Niet alleen zou zoveel tekst moeilijk in de tekstballonen te passen zijn, maar daarnaast zou de strip zo wel héél erg saai geworden zijn. EvilFreD (overleg) 30 nov 2015 21:24 (CET)
Hahahaaaaa! Michiel (overleg) 30 nov 2015 22:02 (CET)

Vrijwilligers gezocht![bewerken]

Zoals ik al eerder in De Kroeg aanhaalde, was ik van plan om het Wikipedia Taskforce-project te revitaliseren. Het sjabloon en de hoofdcategorie zijn al teruggeplaatst, dus het begint stilaan terug op gang te komen. Natuurlijk een project kan je niet alleen opstarten. Dqfn13, DottMcFear13 en JetzzDG hebben al gezegd dat ze bereid zijn om mee te helpen met het project. Maar dit is nog niet echt voldoende, we zoeken nog altijd gebruikers die zich geroepen voelen om mee te helpen met dit fantastische project. Indien je graag wilt meehelpen, gelieve dan hieronder je naam te plaatsen en te zeggen op welke manier je wilt meehelpen. JP001 (overleg) 28 nov 2015 20:06 (CET)

m.i. ongewenste gebruikersnaam[bewerken]

Hallo,

Zojuist kwam ik een nieuwe gebruiker tegen die zich Ondercategorieën (Zie hier) noemt. Lijkt me niet wenselijk en verwarrend, bovendien incorrecte spelling. Helaas weet ik niet meer het sjabloon te vinden om e.e.a. te melden op zijn/haar OP. Kan iemand hierop reageren. B.v.h.d. Nuvola apps bug.pngalgont overleg 28 nov 2015 23:41 (CET)

Normaliter meld je dat met het sjabloon {{og}}, of eigenlijk liever met een persoonlijk berichtje, maar waarom zou deze gebruikersnaam 'niet wenselijk en verwarrend' zijn? En wat zou de goede spelling zijn, als een juiste spelling van gebruikersnamen er al toe zou doen? Woodcutterty|(?) 28 nov 2015 23:43 (CET)
Bedankt voor je reactie Woodcutterty. Daarom gooide ik ook eigenlijk eerst een balletje op in de kroeg. Een tweede, ...(etc.) mening horen kan nooit kwaad. Mvg. Nuvola apps bug.pngalgont overleg 28 nov 2015 23:50 (CET)
Ik zie zelf ook geen probleem met de gebruikersnaam. Hij is duidelijk uit te spreken en veroorzaakt, voor mij in ieder geval, geen verwarring met wat dan ook. Mvg, DottyMcFear13 (overleg) 29 nov 2015 12:29 (CET)
Ik begrijp wel wat Algont bedoelt. Er kan volgens hem verwarring mogelijk zijn omdat de gebruikersnaam iets met Wikipedia te maken heeft. Maar het is nu niet echt een gebruikersnaam zoals er hieronder beschreven wordt. Volgens mij is er helemaal geen incorrecte spelling in zijn naam gebruikt, dat moet je me toch even uitleggen, Algont.
Citaat van Wikipedia:Gebruikersnaam:
Namen die verwarring opleveren, waaronder: Namen als "Administrator", "Beheer Wikipedia" of "Arbitragecommissie"
JP001 (overleg) 29 nov 2015 12:48 (CET)
bedoel je qua spelling http://taaladvies.net/taal/advies/vraag/72/ ? - B.E. Moeial 29 nov 2015 13:49 (CET)
Het woord is goed gespeld.  Klaas `Z4␟` V:  29 nov 2015 14:14 (CET)
Zelfs al was het een incorrecte spelling dan was er nog geen probleem. De vraag is meer of de naam OG is, maar volgens mij is de naam dat niet. Een naam als "administrator" of "bureaucraat" kan verwarrend werken omdat die persoon dan ook als een admin of bureaucraat aangezien kan worden. Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat deze naam verwarrend kan werken omdat er geen persoonsfunctie "ondercategorie" is. Mvg, DottyMcFear13 (overleg) 29 nov 2015 14:17 (CET)
Ik zie niet welke van deze richtlinen wordt overtreden in de naam 'Ondercategorieën'. Aan collega Algont de vraag wat hij wel ziet en anderen niet.  Klaas `Z4␟` V:  29 nov 2015 15:01 (CET)
Die vraag heeft collega Algont al beantwoord in zijn eerste bericht. EvilFreD (overleg) 29 nov 2015 15:13 (CET)
De gebruikersnaam is een beetje raar, maar voldoet niet echt aan de criteria van een ongewenste gebruikersnaam. Gewoon laten zitten dus, er zijn ergere dingen op de wereld om je druk over te maken. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 29 nov 2015 15:38 (CET)

Sandra Rientjes en de Volkskrant[bewerken]

In een column van Margriet Oostveen in de Volkskrant van vandaag wordt Sandra Rientjes, directeur van Wikimedia Nederland, geciteerd. Zij zou o.a. het volgende gezegd hebben: "...Bovengemiddeld veel Wikipedianen hebben iets in het autismespectrum: houd je daar een beetje rekening mee?" Ik zou graag willen weten of Sandra Rientjes hier correct wordt geciteerd en zo ja, waarop ze deze - als feit gepresenteerde - mening baseert? Alvorens een oordeel over deze zaak te geven zou ik graag eerst een een reactie van Sandra Rientjes vernemen of zij hier correct wordt geciteerd. Gouwenaar (overleg) 30 nov 2015 11:48 (CET)

Staat er ook bij in welke context we deze bewering kunnen zien: plaats, tijd en dergelijke?  Klaas `Z4␟` V:  30 nov 2015 12:05 (CET)
Zoek op Twitter naar "Wikipediaan", dan kun je de column gratis lezen. Als je via de site van de Volkskrant gaat, loop je tegen een paywall aan. Sjoerd de Bruin (overleg) 30 nov 2015 12:07 (CET)
Een tamelijk juichend stuk getiteld "Leve de Wikipediaan" waarin de schrijfster zich (o.a.) verbaast dat bewerkingsoorlogen zonder bloedvergieten worden opgelost (verbaast mij ook wel eens). De opmerking over het autismespectum heb ik kennelijk gemist... Kleuske (overleg) 30 nov 2015 12:08 (CET)
Hoera, ik word ook genoemd, tenminste.. mijn boekaanvraag. Knipoog RONN (overleg) 30 nov 2015 12:26 (CET)
"Bovengemiddeld": we hebben het er zelden tot nooit over, maar volgens mij moeten velen hier dat wel eens gedacht hebben. Ik in elk geval wel. Daarmee is het nog steeds geen feit, natuurlijk. Sander1453 (overleg) 30 nov 2015 12:36 (CET)
Ook de stelling dat 80% man is, is niet wetenschappelijk bewezen, maar natte vingerwerk. Dat er bovengemiddeld veel autisten op Wikipedia afkomen, en ook bovengemiddeld blijven hangen, is wel empirisch te bepalen. Dat je dat niet hardop mag zeggen, was mij 1,5 jaar geleden ook al duidelijk geworden. Houd er trouwens rekening mee dat een journalist graag dingen net iets scherper in de krant zet, dan ze vaak worden uitgesproken. Maar bij veel Wikipedianen leeft de indruk dat we iets met autisten hebben, mede daarom is er vorig jaar een communicatie-workshop-special geweest waar dat onderwerp tamelijk prominent werd behandeld. Met de meeste autisten is niets mis, zeker niet als je ze op de juiste manier benaderd. Ieder persoon heeft een handleiding wordt vaak beweerd, en veel niet-autisten hebben geen idee hoe ze die communicatie moeten lezen. Veel wel-autisten trouwens ook, op die middag van de workshop, die door zo'n 20 wikipedianen bezocht werd, ook aanwezig waren. ed0verleg 30 nov 2015 12:49 (CET)
Zie ook het artikel My life as an autistic Wikipedian dat begint met "Two years ago, I discovered that I was on the autism spectrum. .." Wellicht heeft het er wat mee te maken. - Robotje (overleg) 30 nov 2015 13:04 (CET)

Los van of het correct (of problematisch) is dat we bovengemiddeld veel autisten hebben: Wikipedia krijgt niet zo vaak een artikel over de wereld achter Wikipedia in de media. Als voorzitter van Wikimedia NL zien de media je als woordvoerder van de Wikipedia-gemeenschap. Ik vraag me af hoe verstandig het is om dan de gemeenschap weg te zetten als ruziemakende, bewerkingsoorlogvoerende, seksistische autisten. Het was mooier geweest als "onze" woordvoerder juist de fijne kanten van Wikipedia in het zonlicht zou zetten: gebruik de krant om via een mooi stukje nieuwe gebruikers te werven. Dán doe je je werk goed. CaAl (overleg) 30 nov 2015 13:01 (CET)

Ik ben het eens met Gouwenaar en CaAl. Met verbijstering heb ik kennisgenomen van dit artikel in de Volkskrant en ik ben echt benieuwd wat Rientjes' reactie hier op is. Zij is overigens alleen transparant richting journalisten, blijkbaar, want mengen in Wikipedia doet ze nooit en wat die betaalde krachten doen blijft voor de gemiddelde vrijwilliger vaag. Oh, mogen wij als vrijwilligers boeken laten bestellen op kosten van de organisatie? Fantastisch, en fantastisch ook dat dat duidelijk richting de journalist wordt gecommuniceerd, maar absoluut niet richting de vrijwilligersgemeenschap. Dat hoort in vette hoofdletters in een bericht van Rientjes in deze kroeg te staan, niet ergens in een column! In deze periode van veel media-aandacht blijkt wel hoe amateuristisch de Nederlandstalige Wikipedia om gaat met die aandacht: ik ben er oprecht van geschrokken, en vrienden/familie die weten van mijn werkzaamheden voor dit project hebben uit verbazing mij ook gevraagd wat ik van sommige artikelen vond. Hier moet mijns inziens heel veel veranderen, maar dit kopje zal ik daar niet voor gebruiken. Feit is dat ik een doodnormale, relatief jonge student ben die geen autistische trekjes heeft en – verdomd! – een normaal sociaal leven leidt. De aannames van mevrouw Rientjes in het artikel vind ik beneden alle peil. Groet, JurriaanH (overleg) 30 nov 2015 13:19 (CET)
ik wil Sandra Rientjes graag verdedigen. M.i. deed ze er zeer goed aan alle (voor)oordelen over wikipedia meteen maar even te noemen, waarna het artikel een zeer positieve wending nam. Wie wikipedia achter te schermen beziet, hoeft geen psycholoog of querulant te zijn om een aantal aparte trekjes te ontwaren, stijfkoppigheid en soms forse ruzies. Dat er autistentrainingen zijn voorgesteld bij wikipedia is niet voor niets, en sowieso dat er nagedacht wordt over een soort training teneinde omgangsvormen te verbeteren. Dat het woord autisme geregeld in verband wordt gebracht met ICT-liefhebbers en met ook Wikipedia, binnen en zeker ook buiten Wikipeida mag toch geen verrassing heten? Kortom, ik had geen enkel probleem met het artikel en ben blij dat Effeietsanders, Andre Engels, Sjoerd de Bruin, Sandra Rientjes en vast veel anderen wikipedia op de kaart hebben gezet, op een manier die past, overwegend mooi en goed en soms even wat minder mooi en goed, net als in de gewone samenleving het geval is. mvg HenriDuvent 30 nov 2015 13:37 (CET)
@JurriaanH De FOKA-regeling is al vaker langsgekomen in deze kroeg en wordt ook op andere manieren onder de aandacht gebracht. Je hoeft geen lid te zijn van Wikimedia Nederland om een aanvraag in te dienen. RONN (overleg) 30 nov 2015 16:13 (CET)

Ik heb het artikel vanochtend gelezen en vond het eigenlijk wel een aardig stukje. Weet niet zeker of ik de link naar het gratis te lezen artikel zo kan plaatsen. Probeer het anders even via deze tweet. De opmerking over de Wikipedianen met "iets in het autismespectrum" wordt vooraf "off the record" in het telefoongesprek tussen Sandra en de journaliste gemaakt. De rest is een soort van verslag/weergave van de conferentie van afgelopen zaterdag, waarbij André Engels en Sjoerd de Bruin speciale aandacht krijgen. De opmerkingen over de werksfeer en de ruzies komen volgens mij uit een presentatie die Sandra hield op de conferentie. Zo heel verschrikkelijk en verrassend en ver van de waarheid af, is dit toch niet? Ik herken het allemaal wel! GeeJee (overleg) 30 nov 2015 13:54 (CET)

Bedankt voor de tweet link. Ik kon het eerder hiet inzien. Leuk om te lezen. Het staat momenteel op nr 5 van de meest gelezen opiniestukken dus het doet het goed. Leuk om over Andre Engels en Sjoerddebruin te lezen, en ook MoiraMoira staat ergens verstopt :). Ik verwacht niet dat dit enige schade zal doen, enkel goed dat er media-aandacht is. Dat levert nieuwe bewerkers op. Hoe meer hoe beter. Mvg, Taketa (overleg) 30 nov 2015 14:04 (CET)
Lijkt me geen scherp stuk, ik krijg tenminste nergens de indruk dat we met onze par­tes pos­te­riores bloot gaan. En zoals Geejee al opmerkte is het allemaal niet ver bezijden de (subjectief aangevoelde) waarheid vermits we zelf die enquête hebben ingevuld. Beachcomber (overleg) 30 nov 2015 14:17 (CET)
In alle eerlijkheid vind ik, met mijn licht autistische koppie, dit stukje in de VK zelfs positief over Wikipedia. Zoals ik het lees is de schrijfster vol lof over de mensen die niet ondanks maar juist dankzij hun autisme of andere kwalen/gebreken/ruzies zo'n mooie encyclopedie op weten te bouwen. Dqfn13 (overleg) 30 nov 2015 14:25 (CET)
(Ik moet het stuk zelf nog lezen). Nieuwe bewerkers? Ja graag. Maar laten wij als gemeenschap er dan ook voor zorgen dat deze goed opgevangen worden en een serieuze kans krijgen om een blijvende bijdrage te leveren aan dit mooie project. Te vaak lijkt het binnentreden van de Wikipedia-gemeenschap voor mensen een te hoge drempel te vormen. Een gemeenschap die niet (voldoende) nieuwe mensen binnenhaalt, sterft uiteindelijk uit. Natuurlijk mogen we wel eisen stellen aan de bijdragen, ook van nieuwe bewerkers, maar laten we dat alsjeblieft op een menselijke en vriendelijke wijze doen, op een wijze die uitnodigt om dingen de volgende keer beter te doen en niet op een manier die mensen in hun schulp doet kruipen en Wikipedia de rug toe doet keren. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 30 nov 2015 14:26 (CET)
Zullen we die opmerking van jou RonnieV onder een apart kopje zetten? Het ging namelijk helemaal niet over nieuwe medewerkers. Dqfn13 (overleg) 30 nov 2015 14:28 (CET)
Ik vind het ook een prima stuk. Ook de opmerkingen van Sandra lijken met inderdaad helemaal niet ver bezijdens de waarheid. Niets om je zo druk over te maken lijkt me zo. Magalhães (overleg) 30 nov 2015 14:40 (CET)
Iets met storm en een glaswater...... Positief stukje toch? vr groet Saschaporsche (overleg) 30 nov 2015 14:53 (CET)
Beetje lullig dat die opmerking zo uit z'n verband is gerukt. Sandra Rientjes kan natuurlijk ook niet redelijkerwijs verwachten dat een op zich geen oneerlijke waarschuwing geciteerd wordt in de krant. Voor de rest vind ik het een beetje een onsamenhangend stuk dat wat diepgang mist. Natuur12 (overleg) 30 nov 2015 14:55 (CET)
Zoals het al gezegd is nemen media, zeker geschreven media, uitspraken van personen niet al te letterlijk. Maar zelfs als het zo exact gezegd is denk ik persoonlijk dat er niet echt iets mis mee is: op 13 december 2014 hebben een aantal gebruikers van nl-wiki een training georganiseerd over communicatie en autisme (aankondiging en verslagje). De expert die daar uitleg heeft gegeven over autisme heeft ons verteld dat hij een hele serie berichten van Wikipedia heeft gelezen en dat hij daarin zeer sterk aspecten van het autismespectrum is tegengekomen. Ik denk dat daar de uitspraak vandaan komt, maar wie een beetje oplet op de wiki kan denk ik ook gemakkelijk tot dergelijke conclusies komen. Romaine 30 nov 2015 14:59 (CET)


De afgelopen week heeft Wikipedia veel media-aandacht gekregen - zie dit lijstje - en die aandacht is overwegend positief. Van al die media-uitingen vind ik juist de column van Margriet Oostveen één van de sympathiekste, en degene waaruit de meeste warme waardering spreekt voor Wikipedia en de Wikipedianen.
Maar naar de kern van de zaak: het al dan niet bovengemiddelde aantal mensen in de Wikipedia-gemeenschap dat zich in het autistische spectrum zou bevinden. Ja, dat is in het voorgesprek aan de orde gekomen en volgens mij is het ook zo.
Is het een bewezen feit? Nee. (Feit: het gemiddelde onder de bevolking wordt geschat op iets boven 1%. Dat komt overeen met circa 13 actieve Nederlandstalige Wikipedianen)
Leeft het vermoeden breder binnen de beweging en wordt daar al langer openlijk over gesproken? Ja.
Op de Engelstalige Wikipedia staat al sinds 2012 een essay dat Wikipedia omschrijft als een ‘honey-trap’ voor mensen in het autismespectrum. Eerder werd al verwezen naar de recente blogpost van Guillaume Paumier over zijn persoonlijke ervaringen met autisme. En zoals Edoderoo en Romaine meldden, is er vorig jaar hier in Nederland een workshop geweest over communicatie en autisme waarvan een verslag in De Kroeg heeft gestaan.
Is het trouwens een probleem? Nee, volgens mij niet. Ik denk dat Wikipedia er de afgelopen 15 jaar alleen maar van heeft geprofiteerd. Wat Margriet Oostveen niet in haar column heeft vermeld is dat mensen in het autismespectrum kwalitatief en kwantitatief volgens mij ook een bovengemiddelde bijdrage leveren aan Wikipedia. Maar ook hiervoor ontbreekt empirisch bewijs. Sandra Rientjes - Wikimedia Nederland (overleg) 30 nov 2015 17:02 (CET)

Mevrouw Rientjes, ik kan alleen voor mezelf spreken, maar dit was helemaal niet de kern van de zaak. Dat er een bovengemiddeld aantal vrijwilligers een bijdrage levert aan Wikipedia, dat wil ik best geloven. Ikzelf maak geen deel uit van die groep. Wel meen ik dat hierboven enkele concrete, kritische vragen zijn gesteld en opmerkingen zijn gemaakt die helemaal niet gingen over de vraag hoe groot het aandeel van autistische vrijwilligers is. Jammer dat die vragen schijnbaar ontweken worden – hopelijk kan daarop alsnog gereageerd worden. JurriaanH (overleg) 30 nov 2015 17:35 (CET)
@Sandra Rientjes, dank voor je reactie. Het is onmogelijk om zonder de nodige specifieke kennis op dit terrein en zonder de mensen waarover het gaat überhaupt te kennen dit soort verstrekkende diagnostische uitspraken te doen. Het is volkomen irrelevant wat de specifieke achtergronden van Wikipedianen zijn en speculatie daarover is al helemaal onverstandig. Ieder zou hier slechts op de kwaliteit van zijn/haar bijdragen beoordeeld moeten worden. Al het andere doet niet terzake. Gouwenaar (overleg) 30 nov 2015 17:44 (CET)
Over de kwaliteit van elkaars bijdragen zijn we het vaak, maar lang niet altijd eens. Zo niet, dan volgt overleg en in deze communicatie is het besef functioneel dat niet iedereen alle communicatie hetzelfde ervaart. Dat bevordert de samenwerking. Speculatie over wie en hoeveel collega's wat voor etiketjes kunnen worden opgeplakt is niet echt nuttig, maar ontkennen of stilzwijgen ervan nog veel minder.
Interessanter wmb is de openstaande vraag van CaAl of het zinvol is Wikipedianen in de pers te karakteriseren als "ruziezoekende seksistische autisten" en of Sandra Rientjes dat gedaan heeft, cq moet doen. Graag laat ik aan Sandra over om voor zichzelf te spreken, maar ik noteer alvast met genoegen dat De Volkskrant haar reactie "verfrissend helder" noemt. Die houding past ons wel en transparantie past ook bij de tijdgeest. Sander1453 (overleg) 30 nov 2015 18:16 (CET)
Ik snap de ophef niet helemaal. Er is in veel artikelen, mede dankzij de inzet van Sandra, een lofzang op Wikipedia gedaan. Ook dit stuk is overwegend positief. Daarvoor is een open houding naar de pers noodzakelijk, en daar complimenteer ik Sandra graag voor. Ik heb het van iets dichter bij voorbij zien komen, en ben onder de indruk van haar professionaliteit. Ik snap ook niet helemaal waarom het breed levende vermoeden dat er bovengemiddeld veel Wikipedianen op het autisme-spectrum zitten zo verschrikkelijk zou zijn om naar buiten te brengen. Dit is bepaald geen geheim, en maakt wederom uit van de open houding die we hanteren naar de pers. Dit vermoeden is neutraal verwoord, algemeen gesteld en verwijst niet naar specifieke personen (wat ik anderen wel regelmatig zie doen). Daarnaast zie ik ook niet in waarom het per se iets negatiefs over een gemeenschap zou zeggen, als zich daar bovengemiddeld veel mensen met autisme zouden bevinden. Dat zegt wel iets over het type werk dat we doen, wellicht vrijwilligerswerk waar een deel van de autisten zich bij thuisvoelt. Daar kun je natuurlijk ook gewoon blij mee zijn... Effeië T.Sanders 30 nov 2015 18:35 (CET)
Ik vind dat het wel wat profesioneler had gemogen. Ik heb hem via Blendle gelezen en dat kostte 25 cent. Veel meer moeite heeft de journaliste naar mijn mening ook niet hoeven doen want de woorden werden haar toch wel een beetje in de mond gelegd. Ik kreeg bijna de indruk dat alle mannen hier binnen het autistische spectrum vallen en alle vrouwen nooit bekvechten, wat niet waar is. Ik krijg ook sterk de neiging om me te verdedigen en te benoemen dat ik niet in het autische spectrum val. Wat maar onderstreept hoe vervelend het is wanneer een voorzitster van WMN zoiets in de media verkondigt. Een journaliste is immers geen vriendin en een voorzitster heeft ten eerste een pet op die ze verdedigt. Maar goed, ik hoop dat ze nog een keer reageert en laat weten dat ze het een volgende keer anders zou doen. En, wat ik ook mis, is dat geen mannelijke gebruiker overbodig is. Dat mag ook wel eens gezegd worden tegen de strijders tegen de gendergap. Er zijn te weinig vrouwen, maar ook nog steeds te weinig mannen. Ymnes (overleg) 30 nov 2015 19:47 (CET)
@Effeietsanders, het gaat er uiteraard helemaal niet om of er meer of minder mensen met iets uit dat spectrum bijdragen aan dit project. Waar ik mij, met gelukkig enige anderen, aan heb gestoord is dat mevrouw Rientjes iets murmelt over de samenstelling van de gemeenschap hier terwijl zij daar werkelijk nul komma niks van weet ondanks dat onzinnige dure opendeurproject dat zij nu twee keer hier over ons heeft uitgestort. Ik gruwel van dit soort goedkope prietpraat, ik ben geen lid van die club maar ik mag hopen dat de leden van die club tegen die mevrouw zeggen dat zij een volgende keer gewoon haar mond houdt als haar zo iets doms wordt gevraagd. Ja, ik heb me idd vreselijk geërgerd aan dat domme geneuzel. Peter b (overleg) 30 nov 2015 21:46 (CET)
Ik vond het ook geen handige zet. Hoe trek je meer nieuwe gebruikers aan? Als je zegt dat ze terechtkomen tussen een groepje autisten, of als je zegt dat ze terechtkomen tussen volstrekt normale, vriendelijke en behulpzame mensen? Het laatste toch? (En dan moeten we nog even leren om ons met z'n allen normaal, vriendelijk en behulpzaam te gedragen. Je moet dan wel aan het beeld voldoen.) Sijtze Reurich (overleg) 30 nov 2015 21:55 (CET)
Ergernis doet er niet toe. Daarom hoeft Peter b zijn mond niet te houden. Evenmin neem ik hem altijd serieus, genoeg anderen waar ik wél wat van opsteek. Josq (overleg) 30 nov 2015 21:58 (CET)

Over Wikimedia[bewerken]

Ymnes en anderen, Sandra Rientjes is directeur, Frans Grijzenhout is voorzitter van de vereniging. Voor wie meer wil weten over de Vereniging Wikimedia Nederland, schroom niet om deze of gene een vraag te stellen, eens te kijken op WP:MW, of op chapter:nieuwsbrief. Wie behoefte heeft aan (geldelijke) ondersteuning voor een activiteit, om in te gaan op de vraag van JurriaanH, al was het maar een boek, kijkt eens op Financiële Ondersteuning Kleine Activiteiten. Vergeet overigens niet dat 99,9% van de autisten geen Wikipediabewerker is en dat tenminste 95% (of misschien wel 98%) van de actieve bijdragers aan de Nederlandstalige Wikpedia geen autist is. De 'nerds' van de Nederlandstalige Wikipedia hebben met elkaar in vijftien jaar tijd een geweldige encyclopedie geschreven. Met de uitkomst van het onderzoek onder de bewerkers wil WMNL wat doen. Ter ondersteuning van de community is een training voor arbcomleden, moderatoren en andere geïnteresseerden in voorbereiding. Voor wie mee wil stemmen op wat de ontwikkelaars zouden moeten gaan ontwikkelen, zie de wensenlijst. Voor wie ideeën heeft wat er tegen intimidatie en pesterij gedaan kan worden, zie de raadpleging over intimidatie en pesten. En wist je al dat je niet langer je adres hoeft op te geven als je lid wilt worden van WMNL? Op WP:O kun je zien dat de Kerstborrel 19 december is dit jaar op kantoor te Utrecht. Voor Elly het lichtjesfeest. De nieuwjaarsborrel is 16 januari 2016 op een nader te bepalen plaats. Enne, jullie hebben deze uitzending vanaf minuut dertien vast nog niet gezien. Tot slot, vergeet niet familie en vrienden te vertellen dat je de Erasmusprijs hebt gewonnen! Ad Huikeshoven (overleg) 30 nov 2015 20:09 (CET)

Nu zijn we nog nerds ook. Dit gaat in elk geval niet meer over het artikel in de Volkskrant en daarom heb ik er even een nieuw kopje van gemaakt. Ymnes (overleg) 30 nov 2015 20:13 (CET)
Ad: je geeft het perfecte voorbeeld van hoe (de rest van..) WMNL zou moeten communiceren met de vrijwilligersgemeenschap. Helder, duidelijk, concreet. Waarvoor dank. Dat project Financiële Ondersteuning Kleine Activiteiten kende ik niet, ik zal daar eens naar kijken. Jammer dat daar zo weinig aandacht aan is besteed. Begrijp ik je goed dat slechts 5% van de Nederlandstalige Wikipedia autistisch is? Is dat feitelijk onderzocht of is dat een gokje van jouw kant? Als dat echt waar is, die 5%, dan geeft dat maar aan – met alle respect – hoe verkeerd de uitspraak van mevrouw Rientjes is. Dan hebben we namelijk een onnodige stigmatisering te pakken. Verder hoop ik net als Ymnes nogmaals op een reactie van mevrouw Rientjes, maar dank voor deze informatieve toelichting Ad. (Ymnes, nerds vind ik een stompzinnige benaming, maar ik begrijp het wel. Ongetwijfeld met een positieve toon vanuit Ad ;-).) JurriaanH (overleg) 30 nov 2015 20:18 (CET)
Hoi JurriaanH, dank voor de complimenten. Ik zet het frame anders; en op je vraag over gokje, dat is o.a. gevoed door wat gebruikers prijsgeven in bepaalde gebruikersboxen op hun gebruikerspagina. Wat ik belangrijk vind zijn de vriendelijke ruimte verwachtingen. Of zoals André Klapper het laatst verwoordde: "Phrasing that directly refers to a person (or interprets the intentions of a person in a certain way) is not particularly helpful when you want to make a (potentially valid) point. ... criticize ideas, not people." Ad Huikeshoven (overleg) 30 nov 2015 20:50 (CET)
Hoeveel procent van de gebruikers met autisme heeft op zijn/haar gebruikerspagina ook aangegeven staan dat zij autistisch zijn? Misschien is dat maar een kleine fractie van de werkelijke gebruikers met autisme. Mbch331 (Overleg) 30 nov 2015 21:21 (CET)

Collegae die een afwijking hebben[bewerken]

Het is volstrekt irrelevant of en zo ja hoeveel Wikimedianen een p-stoornis hebben. Net zomin of ze een schildklier-, hartritme-, gezichts-, gehoor- enz. stoornis hebben. Dat is iets tussen hen, hun familie en hun therapeut(en). Daar moet de vereniging en al helemaal journalisten zich niet mee bemoeien of over schrijven, lijkt me.  Klaas `Z4␟` V:  30 nov 2015 22:30 (CET)

Tech News: 2015-49[bewerken]

30 nov 2015 17:16 (CET)

Rock around the clock[bewerken]

Hoe kan 't zijn dat de pagina Rock Around the Clock (nummer) vandaag pas is aangemaakt, maar er wél al vanaf 2012 al een blauwe link ernaar toe bestaat? Zie: [[11]] Is deze pagina ooit verwijderd geweest ofzo? Oxygene7-13(vragen staat vrij) 30 nov 2015 19:23 (CET)

Huh, wat bedoel je? Sjoerd de Bruin (overleg) 30 nov 2015 19:24 (CET)
Ik zag dat de pagina Rock around the clock vandaag was aangemaakt, als nieuwe pagina. Ik dacht, het kan niet waar zijn dat er over zo'n beroemd nummer pas een pagina wordt gemaakt. Ik kijk in de geschiedenis; 1 bewerking (het plaatsen). Ga ik vervolgens kijken op de pagina van Bill Haley blijkt deze alreeds naar dit nummer te linken, zonder bewerking van de zelfde gebruiker. Dus begin ik daar even de geschiedenis door te bladeren, blijkt er al vanaf 2012 naartoe gelinkt te worden. En over het algemeen leven rode linkjes niet zo lang, laat staan 3 jaar... Oxygene7-13(vragen staat vrij) 30 nov 2015 19:40 (CET)
In oudere versies worden ook koppelingen naar later aangemaakte pagina's blauw weergegeven. Het is dus niet aan de geschiedenis te zien of die link toen ook al blauw was. Woodcutterty|(?) 30 nov 2015 19:34 (CET)
Maar alle versies van vóór 2012 verschijnt 'ie wél rood... Oxygene7-13(vragen staat vrij) 30 nov 2015 19:40 (CET)
Dat is een andere link: Rock around the ClockRock Around the Clock. Woodcutterty|(?) 30 nov 2015 19:49 (CET)
Aha, hoofdlettergebruik. Maar is die rode link dan echt zó lang blijven staan? Oxygene7-13(vragen staat vrij) 30 nov 2015 19:52 (CET)
Ja hoor, niks bijzonders. Om maar één voorbeeld te noemen: Phil Solomon. Die bovenste link is al sinds 2011 rood. Als ik even verder zoek, vind ik vast nog wel oudere. Ik hoop trouwens wel dat onze nieuwe aanwinst nog wat wordt uitgebreid. Tip: het is ook nog gezongen door de Zangeres Zonder Naam, begeleid door Normaal. Leuk om erin te zetten. Sijtze Reurich (overleg) 30 nov 2015 20:20 (CET)
Als één van de bekende cover versies IDD. Ik kan alleen niks verifiëren. Geen data, hit-noteringen... Oxygene7-13(vragen staat vrij) 30 nov 2015 20:26 (CET)
Daar is-ie. Sijtze Reurich (overleg) 30 nov 2015 22:23 (CET)