Wikipedia:De kroeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:K)
Ga naar: navigatie, zoeken


Vrouwenonderwerpen[bewerken]

Meestal neem ik die klaagzang over de achteruitgang van Wikimedia met bakken zout. Laatst wilde ik een leuk weetje invoeren over het invoeren van het Franse vrouwenstemrecht die wettelijk goedgekeurd is in tijdelijk parlement in Algiers, Algerije tijdens de oorlog. (zie en-france-les-femmes-obtiennent-le-droit-de vote:1944 aanpassing wet, eerste verkiezing in 1945, vrouwen in senaat in 1946). De schrik sloeg mij om het hart wanneer ik echter de artikelen Vrouwenkiesrecht en Vrouwenemancipatie onder ogen kreeg. Wat een troep. Ik had tenminste een lijst verwacht van alle landen van wanneer vrouwen kiesrecht kregen. En in vrouwenemancipatie wordt het vrouwenkiesrecht niet eens vermeld in de tekst! Met zo iets kan ik begrijpen dat er weinig vrouwen schrijven in Wikimedia. Dit moet dringend eerst aangepakt worden voordat het gebrek aan artikelen over de mode aan de orde komt. Kiesrecht is trouwens ook zeer summier: Je moet op zijn minst de beperkte stemrechten behandelen voor alleen grondbezitters of belastingbetalers.Smiley.toerist (overleg) 1 okt 2015 11:58 (CEST)

Het artikel vrouwenstemrecht kan worden uitgebreid aan de hand van het Duits- (redelijk algemeen), Engels- (heeft voor elk land een kort stukje!) en Franstalige artikel (geeft een mooi chronologisch overzicht), die bovendien allen voorzien zijn van referenties. Mvg., Evil berry (overleg) 1 okt 2015 12:19 (CEST)
Over vrouwenemancipatie: wat betekent Rond 1977 moesten scholen voor specifieke mannenopleidingen ook voor meisjes/vrouwen toegankelijk geworden nou eigenlijk precies? Verder vind ik dat er in het betrokken artikel naar verhouding wel erg veel aandacht gaat naar de observaties van een paar individuele personen (Alexis de Tocqueville, ene Couprie). Dan zie ik ook nog deze formulering: ...dat zij geïrriteerd zijn over dat mannen de rommel niet opruimen. Ik ben welhaast geneigd te denken dat hier het beste van voren af aan kan worden begonnen. De Wikischim (overleg) 1 okt 2015 12:40 (CEST)
"Rond 1977"? Was dat niet een eeuw eerder? Zie o.a. Aletta Jacobs en Anna Wolterbeek. RONN (overleg) 1 okt 2015 20:20 (CEST) PS Op 10 oktober is er weer een 'gendergap-schrijfmiddag' op het kantoor van Wikimedia in Utrecht. Je bent welkom!
Universiteiten waren er (aanzienlijk) eerder bij, maar de LTS was kennelijk toch echt alleen voor jongens tot ca. 1977 (heb er nog geen exact jaartal voor kunnen vinden, maar het is 'een paar jaar' vóór 1980 geweest: [1]). Paul B (overleg) 5 okt 2015 01:38 (CEST)
Nu een weetje van gemaakt (onder maatschappij).Smiley.toerist (overleg) 5 okt 2015 14:57 (CEST)

Algiers[bewerken]

Om dat weetje over vrouwenstemrecht in Frankrijk die in Algiers is aangenomen door het tijdelijk Frans parlement klaar te krijgen, moest ik wel de ingewikkelde en lange geschiedenis van de stad Algiers invullen en samenvatten. (Alleen het tijdelijk Franse parlement vermelden tijdens de Tweede Wereldoorlog kan je niet doen) Ik moet nog veel bronnen toevoegen, (gelukkig is de Franse Wikipedia vrij uitgebreid, maar de islamistische geschiedenis is een doolhof voor de leek) maar ik kwam de volgende bron tegen waar ik mijn twijfels heb: crethiplethi.com: In 700 wordt Algiers (hoofdstad van Algerije) veroverd door de moslimlegers en is het christendom verdwenen in Noord Afrika. Ik heb geen twijfels over de vermelde feiten, maar het is wel een website met een agenda en ik heb mijn twijfels over de duiding en/of ze de feiten weglaten die hun stellingen niet welgevallig zijn.Smiley.toerist (overleg) 3 okt 2015 01:53 (CEST)

Geschiedenishoofdstuk is nu afgerond maar heeft waarschijnlijk een taalpoets nodig.Smiley.toerist (overleg) 3 okt 2015 14:43 (CEST)
Volgens andere bronnen nam de Islam geleidelijk over de eeuwen heen het christelijk geloof over bij de Berberstammen langs de Noord Afrikaanse kust. Het christendom was na de invasie dus niet gelijk over.Smiley.toerist (overleg) 4 okt 2015 00:24 (CEST)

Afgeschaft?[bewerken]

Het is 1 oktober 2015 in de namiddag en de Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus is nog steeds niet opgestart. Zijn de betreffende moderatoren stilzwijgend herbevestigd of is er een kink in de kabel? Sonuwe () 1 okt 2015 15:13 (CEST)

Heb je haast ofzo? Het zou misschien ook zo kunnen zijn dat het aan de aandacht van de actieve moderatoren is ontsnapt. Er zijn vele taken die door de actieve moderatoren soms wel wekenlang te laat afgehandeld worden. Te beoordelen pagina's, is het meest in het oog springende geval, maar te beoordelen sjablonen en -categorieën zijn beide al maandenlang te laat. Kortom: er zijn meer actieve moderatoren nodig. Dqfn13 (overleg) 1 okt 2015 15:24 (CEST)
Of ze kunnen zich wat minder bemoeien met pagina's waar ze geen kaas van gegeten hebben en er zeker geen bewerkingsoorlogen gaan voeren. Dan komt er automatisch meer tijd vrij om de belangrijkere dingen uit te voeren. Sonuwe () 1 okt 2015 15:29 (CEST)
De herbevestigingsprocedure voor moderatoren wordt toch niet door moderatoren zelf gecoördineerd, maar door een steward? Mvg, Trewal 1 okt 2015 15:37 (CEST)
Nee, door een bureaucraat. Maar daar is, net zoals bij de moderatoren, een onderbezetting. Sjoerd de Bruin (overleg) 1 okt 2015 15:40 (CEST)
Enkel de arbcomverkiezing is specifiek een taak voor bureaucraten. De herbevestiging is geen taak van de bureaucraten, het is een taak van de gehele gemeenschap. Mvg, Taketa (overleg) 1 okt 2015 18:40 (CEST)
Ja, daarmee was ik denk ik in de war. Sjoerd de Bruin (overleg) 1 okt 2015 18:45 (CEST)
Dat kan uiteraard nooit een argument zijn. De herbevestigingsprocedure is hier standaard op 1 maart en 1 oktober, daar kan niet zomaar van worden afgeweken omdat alle stewardsbureaucraten net even met reces zijn oid. De Wikischim (overleg) 1 okt 2015 15:48 (CEST)
Dat het in de verleden op de eerste van de maand begon, houdt niet in dat het op de eerste van de maand moet beginnen. Het reglement zegt dat het in oktober moet gebeuren - dus het zal in oktober gebeuren. Ik snap dat je staat te springen om je steun aan onze moderatoren te geven, maar het wordt deze keer blijkbaar net wat later in de maand. Spannend he? CaAl (overleg) 1 okt 2015 15:52 (CEST)
Ik meende dat het standaard de eerste dag van de maand begon, maar vooruit, ik kan me daarin op zich vergissen. Mag ik er voorts aan herinneren dat de procedure in totaal 14 dagen duurt? Betekent dat het uiterlijk de 17e echt moet beginnen. De Wikischim (overleg) 1 okt 2015 15:57 (CEST)
Moeten is dwang. Vergaat de wereld op 18 oktober? ed0verleg 1 okt 2015 16:02 (CEST)
In de regelingen voor moderatoren staat niet vastgelegd dat de procedure twee weken moet duren (mogelijk elders wel), maar ik ga er inderdaad van uit dat hij wel twee weken zal duren en dus uiterlijk de 17e begint. CaAl (overleg) 1 okt 2015 16:02 (CEST)
Er staat in de regelingen eigenlijk helemaal niets, behalve dat hij gewoonlijk in oktober en april wordt gehouden. Er staat dus ook geen hard gebod dat de uitslag op 1 november bekend moet zijn. Althans, niet in de regelingen die ik tot nu toe heb gelezen. ed0verleg 1 okt 2015 16:14 (CEST)


Aan wie stel je de vraag, en van wie verwacht je dat dit hele circus wordt opgestart. Of waarom heb je het niet zelf gedaan, maar verwacht je van een ander dat die het doet? ed0verleg 1 okt 2015 15:38 (CEST)
Ik kan mij voorstellen dat Sonuwe bang is voor het resultaat wanneer er geen procedure plaats vind. Immers, geen enkele moderator heeft dan het vertrouwen gekregen en allen moetn dus hun bitje inleveren. Glimlach The Banner Overleg 1 okt 2015 15:42 (CEST)
De regelingen rond moderatoren zijn duidelijk: "De opiniepeilingen vinden tweemaal per jaar plaats, in oktober [..][en] in april". De maand duurt nog meer dan 30 dagen. De dubbele vraag "zijn de betreffende moderatoren stilzwijgend herbevestigd of is er een kink in de kabel" kan dus met een dubbele ontkenning, nee voor beide onderdelen, beantwoord worden. CaAl (overleg) 1 okt 2015 15:48 (CEST)
na bwc: Gelukkig werkt het niet zo, al kan ik mij voorstellen dat Sonuwe mij graag ziet vertrekken als moderator. Helaas voor hen die mij graag zien vertrekken ben ik pas over een half jaar weer aan de beurt. Dqfn13 (overleg) 1 okt 2015 15:50 (CEST)
ArbCom heeft de hoogste prioriteit.  Klaas `Z4␟` V:  1 okt 2015 16:05 (CEST)
Ach, die 1e ronde mag van mij toch wel overgeslagen worden. Ik stem enkel in de 2e ronde. Knipogende smiley Agora (overleg) 1 okt 2015 18:16 (CEST)
Tja bij de arbcom loopt het geen storm en bij de aanmelding voor nieuwe moddertorren ook niet. Ik ben wel bereid wat te doen, maar de mensen willen me niet. Dus aan mij licht het niet. Misschien tijd om de herbevestiging gewoon te stoppen en de drempels te verlagen? Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 1 okt 2015 19:57 (CEST)
"maar de mensen willen me niet. Dus aan mij licht het niet" - een van deze twee stellingen kan niet kloppen, en ik vrees de tweede (te "licht" bevonden?). Paul Brussel (overleg) 1 okt 2015 20:30 (CEST)
Lech je bezwaren tegen sommige collegae eens uit.. Mensen als Waerth brengen een enorme hoeveelheid ervaring mee, kennis van zaken die weinig mensen beheersen. Wie veel verkast kan veel vertalen.  Klaas `Z4␟` V:  2 okt 2015 10:15 (CEST)
Hierbij wat speelgoed voor diegenen die iets zoeken achter het feit dat de procedure nog niet gestart is:
, Lasius.flavus.jpg
Annabel(overleg) 2 okt 2015 15:25 (CEST)

Coördinatie herbevestigingen[bewerken]

De herbevestigingen kunnen in principe door iedereen worden gecoördineerd, maar het spreekt voor zich dat in ieder geval de her te bevestigen moderatoren die rol niet vervullen. Idealiter wordt de coördinatie gedaan door een moderator die niet aan de beurt is en anders moet een niet-moderator het doen. In januari 2012 werd de herbevestiging bijvoorbeeld gecoördineerd door Wiki13, die toen geen moderator was. Het is natuurlijk wel handig om de bereidheid om te coördineren eerst aan te kondigen, zodat daarover geen misverstand of ophef ontstaat.

Ik heb zelf de herbevestigingen in het verleden een aantal keer gecoördineerd. In mijn gebruikersnaamruimte staan enkele hulpmiddelen: Gebruiker:Mathonius/Herbevestiging (eerste ronde) kan worden gebruikt voor de inhoud van de herbevestigingspagina. De verdere invulling, zoals de toelichting en de regels bovenaan de pagina, kan worden overgenomen van oude herbevestigingspagina's, die op Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus gelinkt staan. Gebruiker:Mathonius/Herbevestigingsbericht (eerste ronde) kan worden gebruikt om de betrokken moderatoren te informeren. Voel je vrij om de in dat bericht vermelde begindatum te updaten. Daarnaast moet de herbevestiging op WP:M, WP:K en via het volglijstkader bekend worden gemaakt.

Tijdens de eerste ronde zal gewoonlijk over drie onderwerpen worden gediscussieerd: 1) de wenselijkheid van de eerste ronde; 2) de vraag of bezwaren definitief zijn of mogen worden ingetrokken; en 3) de vraag of bepaalde bezwaren door de coördinator mogen worden geschrapt, zoals bezwaren zonder toelichting of protestacties door bij iedereen bezwaar te maken. Bedenk daarom voor vraag 2 en 3 van tevoren welke regels je wil hanteren en vermeld die in de toelichting bovenaan de herbevestigingspagina.

Voor de tweede ronde heb ik Gebruiker:Mathonius/Herbevestiging en Gebruiker:Mathonius/Herbevestiging/Bericht (let op de datum) in mijn gebruikersnaamruimte staan.

Mocht iemand de handschoen willen oppakken: veel succes! Ik ben zelf ditmaal aan de beurt, maar laat het gerust weten als er vragen zijn. Mathonius 2 okt 2015 18:08 (CEST)

Een andere optie is een stemming te organiseren met als stelling: "de moderatorherverkiezingen dienen per direct afgeschaft te worden." Met een looptijd van veertien dagen kan het nog net voor de zeventiende. EvilFreD (overleg) 2 okt 2015 18:43 (CEST)
Voor Voor. Magere Hein (overleg) 2 okt 2015 19:30 (CEST)
Ammenooitniet. Dan zijn de kneuzen helemaal niet meer weg te krijgen, nu is het al moeilijk zat. The Banner Overleg 2 okt 2015 19:38 (CEST)
"de kneuzen"... En dan verwacht jij dat mensen jou direct serieus nemen. Pas gewoon ff op je taalgebruik. Dan maak je wat meer kans. Trijnstel (overleg) 2 okt 2015 19:51 (CEST)
Dit soort stupide uitingen (was er trouwens niet een arbcomuitspraak die er in jouw geval wat over zei?) van gebruikers die continu ongevraagd hun negativiteit in de ronde spuiten, zorgt er in ieder geval voor dat bij mij de behoefte om een herbevestiging te organiseren tot ver onder een nulpunt hebben laten dalen. Blijkbaar vindt jij het zo belangrijk dat de herbevestiging er komt (en blijkbaar ben je nog steeds in de veronderstelling dat jouw opvatting over de moderatoren een meerderheidsopvatting is)? Dan lijk je me de ideale kandidaat om deze rol op je te nemen. Mathonius heeft je handige linkjes gegeven, succes met de organisatie! CaAl (overleg) 2 okt 2015 21:58 (CEST)
Nee hoor, jullie hoeven mij niet serieus te nemen. Het interesseert mij niets hoe men over mij denkt. Ik handel gewoon op de wijze die volgens mij het beste is voor Wikipedia. Soms is met het daar mee eens, soms niet, soms heeft men voor mijn voorstellen/ideeën een teiltje nodig en soms raakt men in paniek en haalt prompt de ArbCom-uitspraak weer van stal. The Banner Overleg 2 okt 2015 23:37 (CEST)
Ik vond je vorige bijnaam toch leuker .... kon ik neurien ... en steeds hoor je de .... Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 2 okt 2015 23:46 (CEST)
Voor Voor idee van EvilFred. Is voor zeker voor dit moment gewoon veel beter, zodra er dan weer meer dan 75 moderators ofzo zijn (als dat ooit nog gebeurd) kan het wel weer worden ingevoerd. ARVER (overleg) 2 okt 2015 20:16 (CEST)
Ook Voor Voor dat idee. De herbevestiging wordt steeds vaker misbruikt om oude vetes op te rakelen in plaats van voor het beoordelen van de moderatoren. Michiel (overleg) 2 okt 2015 20:32 (CEST)
Tegen Tegen Sonuwe () 2 okt 2015 23:08 (CEST)
Ook Voor Voor afschaffen, maar nu zal EvilFred wel weer Tegen Tegen worden omdat hij het uit gewoonte nooit met mij eens is ;) Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 2 okt 2015 23:28 (CEST)
Daar ben ik ook wel Voor Voor. M.vr.gr. Brimz (overleg) 3 okt 2015 10:39 (CEST)
Ik ben voor afscaffen van ronde 1 om de procedure sneller af te wikkelen in bijvoorbeeld 1 week. Hoeven we pas op 24 oktober te starten met deze (on)gein.  Klaas `Z4␟` V:  3 okt 2015 11:53 (CEST)
Ik ben ervoor dat iemand die voornemens is om in de eerste ronde een nominatie te doen de coördinatie op zich neemt. (Het is vreemd om aan moderatoren te vragen hun eigen herbevestiging te regelen - je vraagt aan een terdoodveroordeelde ook niet om zelf de electrische stoel in elkaar te zetten.) Als niemand die coördinatie op zich neemt, is er blijkbaar niemand met de behoefte aan een eerste en tweede ronde en kunnen we de moderatoren per acclamatie herbevestigen. CaAl (overleg) 3 okt 2015 12:24 (CEST)
Al wordt de procedure ingezet als een soort executie (of onvrijwillige euthenasie), het is bepaald niet het eind van je leven - gelukkig :) -- een 'terdoodveroordeelde' van vorig jaar. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Effeietsanders (overleg · bijdragen) 3 okt 2015 12:31 (CEST)
Ik verkeer in de veronderstelling dat dit soort verkiezingen doorgaans door een bureaucraat (of hoger?) worden gecoördineerd. Zo niet een moderator die geen kandidaat is. Wellicht is het mogelijk een aparte verkiezingscommissie te benoemen?  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 08:11 (CEST)
Ik heb hier een voorstel gedaan om de moderatorverkiezingen anders vorm te geven. Dat vervangt de eerste ronde door een beoordeling van de inzet van de moderator.
Wat de zittingsduur van moderatoren betreft, ik proef weerstand tegen een benoeming voor het leven. Ik denk daar een oplossing(srichting) voor te hebben:
 1. Iedere zes maanden (1 april en 1 oktober) worden alle moderatoren beoordeeld;
 2. Een moderator die minder dan vier maanden daarvoor is aangesteld, krijgt een mandaat voor de komende zes maanden;
 3. Een moderator die in de voorgaande zes maanden minimaal 1000 bewerkingen heeft gedaan, minimaal twee nieuwe (en behouden) artikelen van een zekere omvang heeft geschreven en minimaal 20 moderatorhandelingen heeft gedaan, krijgt een mandaat voor de komende zes maanden;
 4. Een moderator die in de voorgaande zes maanden minimaal 100 bewerkingen heeft gedaan en minimaal 20 moderatorhandelingen heeft gedaan, mag zich herkiesbaar stellen (de huidige tweede ronde). Bij voldoende steun (75%?) volgt een nieuw mandaat voor zes maanden;
 5. De overige moderatoren verliezen automatisch hun moderatorschap. Zij kunnen zich weer verkiesbaar stellen als zij verwachten wel inzet te kunnen leveren.
Als we daar nu een stemming over zouden houden om dat in twee stappen in te voeren (nu voor de mod's van wie het mandaat deze maand verloopt, in april voor de rest van de moderatoren. Ik wil vanavond wel 'even' kijken welke moderatoren onder welke categorie zouden vallen. Al lijkt het me eerlijker om na een stemming over wijziging van de beoordeling de moderatoren eerst de tijd te geven om van deze normen kennis te nemen, voordat we ze daarmee de maat gaan nemen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 13:03 (CEST)
Of ik moet het verkeerd begrijpen, maar voor gevoel word hierbij de drempel stukke hoger gelegd dan dat ie nu is, oftewel minder mensen die moderator willen worden of blijven. ARVER (overleg) 6 okt 2015 13:14 (CEST)
Effectief zou het betekenen dat actieve moderatoren geen herbevestiging meer krijgen en minder actieve krijgen dubbel zo veel herbevestigingen. Tegelijk worden nieuwe moderatoren pas na 10-12 maanden beoordeeld, ipv de huidige 6-12 maanden. Hiernaast zou het activiteitscriterium veranderen van 250 bijdragen per jaar naar 100 bijdragen +20 modhandelingen per half jaar, wat inderdaad een verzwaring is Als ingevoerd verwacht ik een verlies van een tiental moderatoren in een jaar of twee. Mvg, Taketa (overleg) 6 okt 2015 13:24 (CEST)
Mee eens. Dit lijkt mij echt geen vooruitgang. Bovendien: waarom zouden moderators minstens twee artikelen geschreven moeten hebben per half jaar? Er zijn mods die nooit artikelen schrijven en datzelfde geldt voor gewone gebruikers. Daarbij vind ik de eis van 250 bewerkingen per jaar toch eigenlijk al te zwaar... Liever heb ik gewoon helemaal geen herbevestigingen meer, maar enkel beoordelingsronden (zonder dat mensen knopjes kunnen verliezen). Bij veel commentaar in die ronde kan op basis daarvan altijd nog een afzettingsprocedure gestart worden, denk ik dan. Trijnstel (overleg) 6 okt 2015 14:08 (CEST)
Allereerst bedankt dat je er over nagedacht hebt en met een voorstel komt. Als dit systeem zou worden ingevoerd, kan het natuurlijk niet bij deze (her)bevestiging al gelden, aangezien moderatoren hiervan niet op de hoogte waren en je niet de spelregels kunt veranderen tijdens het spel om het maar even zo te zeggen. Wat betreft de nieuwe regels, ben ik het eens met de opmerkingen van Trijnstel, je moet niet willen dat moderatoren die bijvoorbeeld tijdelijk wat minder actief zijn opeens hun bitje verliezen. Mijn voorstel zou dan ook zijn om in de voorgaande zes maanden minimaal 100 bewerkingen heeft gedaan te veranderen in in de voorgaande twaalf maanden minimaal 250 bewerkingen heeft gedaan. Of een knopjesquotum een goed idee is, weet ik ook niet helemaal. Er zijn er nu al tien die daar voor het afgelopen halfjaar niet aan zouden voldoen, wat een daling van bijna 20% van het aantal moderatoren zou betekenen. Dat lijkt me onwenselijk. Sikjes (overleg) 6 okt 2015 16:47 (CEST)
Dat de invoering niet voor herbevestiging zou kunnen, ben ik direct met je eens, en gaf ik volgens mij ook al aan. Wat het knopjesgebruik betreft, wat is een moderator die de knopjes niet gebruikt meer dan een gewone gebruiker? In mijn ogen wordt iemand moderator omdat hij(zij) iets wil gaan doen waar knopjes voor nodig zijn. (Het is immers geen eretitel). De andere taken kan hij ook als gewone gebruiker. (Of zie ik hierbij iets essentieels over het hoofd?) En ja, op zich kan je de gemeenschap volgen door alleen te observeren wat er gebeurt zonder er zelf aan deel te nemen. Dan kom je niet aan de (vereiste) 100 bewerkingen in zes maanden (nog altijd minder dan de huidige 250 in 12 maanden, maar wel met een bredere spreiding. Nu kan iemand voor het activiteitscriterium een dag in het jaar 250 kleine wijzigingen doen en daarna 364 dagen mod zijn zonder iets te doen.) Maar is het heel vreemd dat een moderator ook binding met het project houdt? Overigens ben ik niet principieel tegen het hanteren van de norm 250 bewerkingen in 12 maanden.
Wat de nieuwe moderatoren betreft, daar zouden we iets op kunnen verzinnen als die tien maanden te lang gevonden wordt. Inderdaad geeft mijn voorstel iemand de ruimte om 10 maanden mod te zijn zonder dat hij beoordeelt wordt. De afzetprocedure kan nog altijd gebruikt worden als een (nieuwe) moderator niet aan de verwachtingen voldoet. Van een mod die net een week mod is, is het wat stellig om meteen 20 modacties te verwachten. Het lijkt mij sterk dat iemand die moderator wil worden verkozen wordt als hij in de voorgaande maanden geen activiteit op dit project heeft laten zien, dus voor die 100 bewerkingen ben ik niet echt bang. We zouden deze moderatoren eerder mee kunnen nemen in de beoordeling, met een gecorrigeerde waarde. Bijvoorbeeld 5 modacties per (hele) maand voor iemand die er minder dan vier maanden zit.
Wat het schrijven van nieuwe artikelen betreft, het doel van Wikipedia is het verzamelen van kennis en het vastleggen daarvan in artikelen. Door dit actief te doen, blijf je ook ervaren wat de gewone gebruiker ervaart bij zijn inzet voor Wikipedia. Daarmee wil ik geenszins zeggen dat zaken als vandalismebestrijding, allerlei klein onderhoud en andere werkzaamheden niet belangrijk zouden zijn. Overigens staat er nergens dat je nieuwe artikelen moet schrijven, alleen kan je door dat te doen voor automatische verlenging in aanmerking komen. Doe je het niet, dan kan je onder 4. vallen en 'gewoon' de herverkiezingsronde ingaan. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 18:45 (CEST)
Sommigen zijn niet goed in het schrijven van een heel artikel en delen hun kennis door kleine beetjes aan bestaande artikelen toe te voegen. Omdat een moderator niet goed kan schrijven, maar bijvoorbeeld wel regelmatig artikelen aanvult, wordt die toch "veroordeelt" tot de herverkiezingsronde terwijl die zich wel bezig houdt met het verzamelen en vastleggen van kennis. Ik ben dus tegen een criterium van x artikelen schrijven. Mbch331 (Overleg) 6 okt 2015 19:02 (CEST)
(na bwc) Die nieuwe artikelen moet je op die manier niet willen. Er zijn (aanstaande) moderators die bijvoorbeeld door een beperking moeite hebben om artikels te kunnen schrijven (denk aan mensen met dyslexie). Deze mensen zet je daar direct mee buiten spel om automatisch een verlenging te geven. Ze moeten dan elk half jaar een herbevestiging ondergaan en worden daarmee gestraft omdat ze dyslectisch zijn. Ook al zijn ze bijvoorbeeld ijzersterk in vandalismebestrijding en halen ze met gemak de 1000 bewerkingen. Ik ben het wel met je eens dat 20 mod-handelingen per half jaar wel een soort verplichting kan worden. Op die manier hou je tenslotte ook de moderators actief. En 20 handelingen zijn er niet zoveel. ARVER (overleg) 6 okt 2015 19:05 (CEST)
Die 20 handelingen zijn wel degelijk erg veel. Er zijn ook handelingen die uitsluitend door moderatoren gedaan mogen worden (denk aan het behouden van ter beoordeling voorgelegde artikelen/sjablonen/categorieën of het niet blokkeren van op regblok of ipblok voorgelegde gebruikers) en niet zichtbaar zijn in de automatische tellers. Als ik dus een artikel beoordeel wordt dat in de tellers getoond als ik het artikel verwijder, maar het wordt niet getoond als ik de beoordelingssessie verleng of als ik het artikel behoud. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 19:20 (CEST)
(na bwc) Het argument van dyslexie zou valide zijn als er zou staan dat de mod dat artikel volledig in zijn eentje geschreven zou moeten hebben. Er staat nergens in het voorstel dat anderen niet zouden mogen bijdragen aan dat artikel, bijvoorbeeld om het taalgebruik te verbeteren. Je zou de vraag kunnen stellen of je een echte banketbakker bent als je voortdurend alleen maar de bruidspaartjes op de top van een bruidstaart plaatst. Maar goed, als we voor of na regel 3. de volgende tussenvoegen: #. Een moderator die in de voorgaande zes maanden minimaal 1500 bewerkingen heeft gedaan en minimaal 20 moderatorhandelingen heeft gedaan, krijgt een mandaat voor de komende zes maanden;, kom ik dan tegemoet aan deze bezwaren? En nogmaals, dit gaat alleen om het verkrijgen van vrijstelling van de (huidige) tweede ronde). Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 19:25 (CEST)
Ik vind het fijn dat er meegedacht wordt, maar ik mis wel iets essentieels: hoe trekken we meer nieuwe moderatoren aan? Want deze nieuwe regels zijn allemaal wel leuk en aardig, alleen lijkt het er op dit moment op dat we meer bureaucratie krijgen en meer moderatoren zullen verliezen. Maar uiteindelijk is het ook de bedoeling dat er meer moderatoren bij komen - eigenlijk vind ik dat nog wel belangrijker. Ook dat is voor mij een van de redenen om de herbevestiging compleet af te schaffen. Zodat mensen zich wat gemakkelijker kandidaat durven te stellen en het moderatorschap eens gaan proberen. Het is allemaal niet zo eng of moeilijk. Maar hoe meer regels, richtlijnen en ronden er bij komen, wordt het dan bijna wel... Trijnstel (overleg) 6 okt 2015 19:59 (CEST)
Beste Trijnstel, Een van de dingen waar tegenaan gehikt lijkt te worden is de herverkiezing. Door actieve moderatoren automatisch een verlenging van hun mandaat te geven en voor de minder actieve moderatoren de eerste ronde af te schaffen, komt er in ieder geval minder ruimte voor het 'moderator bashen'.
Verder ben ik het met je eens dat het prettig zou zijn als er meer mensen bereid zijn om actief te worden in een van de rollen die we hier hebben. Bij de Arbitragecommisie is nu één kandidaat voor drie plaatsen, het aantal moderatoren staat op 50. Dat is veel hoger geweest, in een tijd dat Wikipedia minder artikelen had en minder geplaagd werd door vandalisme.
Is de sfeer hier op Wikipedia een oorzaak hiervan? Tja, het commentaar dat twee kandidaten bij de laatste AC-verkiezing kregen was af en toe om te huilen. De sfeer op nl-wiki is bij het recente Motivation-onderzoek door velen als ruzie-achtig en argwanend betiteld. Veel nieuwe bewerkers haken snel af of lopen zich te pletter tegen de muren van het Wikipedia-bastion. En houden ze het langer vol, dan blijken er veel plaatsen te zijn waar niet een inhoudelijk debat op argumenten wordt gevoerd, maar waar veel mensen lange tenen blijken te hebben en zich met allerlei snauwen denken te moeten verweren tegen iedereen die maar in de buurt van die tenen zou kunnen komen. Willen we de ontwikkelingen in de maatschappij bijhouden (de encyclopedie actueel houden) en ook ruimte bieden aan meer kennis, dan zal het aantal constructieve bewerkers omhoog moeten. Dat redden we niet met de huidige groep bewerkers, van wie mensen het na een tijd(je) wel gezien hebben of in ieder geval niet meer de productiviteit van het verleden halen. Het lijkt me echter verstandiger om die discussie niet te voeren onder het kopje over het organiseren van de herbevestigingen. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 22:49 (CEST)

Alles goed en wel, maar zoals de vlag er nu bij hangt zijn de moderatoren die op de rol staan voor herbevestiging op 1 november gewoon hun bitje kwijt. Men heeft immers geen steun gekregen tijdens de herbevestiging, wat volgens de regels een vereiste is. The Banner Overleg 6 okt 2015 23:24 (CEST)

Ik ben zelf voor het kwijtraken van het bewerkbitje voor medewerkers die meerdere keren van gebruikersnaam zijn veranderd, maar dat terzijde. Waar haal je die wijshijd vandaan dat dit het geval zou zijn? Ik zou haast willen zeggen geen herbevestiging tot 1 november om jouw theorie uit te testen. Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 6 okt 2015 23:27 (CEST)
Misschien moet The Banner de kleine lettertjes van de regels nog eens doorlezen:
Samenvatting van de regels: "Moderatorschap wordt voor 1 jaar verleend. Na een jaar worden de andere gebruikers middels een peiling in staat gesteld, bij voorkeur gemotiveerd, bezwaren in te dienen tegen een moderator. Indien er minder dan vier bezwaren bestaan tegen een moderator, dan behoudt deze de status. Wanneer er vier of meer bezwaren zijn, dan verliest de moderator de moderator-status indien minder dan 75% steunbetuigingen zijn ontvangen. Er is geen eis aan het minimaal aantal steunbetuigers verbonden. Het betreft geen stemming, maar een peiling waarin men onvrede tot uitdrukking kan brengen. Het doel is enerzijds om een stemming, waaraan zonodig iedereen moet meedoen, te vermijden (als er namelijk geen bezwaren zijn, dan hoeft er ook geen steun betuigd worden) [...]"
De vereiste steun is pas iets wat in de tweede ronde vereist is en die tweede ronde is alleen van belang voor moderatoren tegen wie in de eerste ronde vier of meer bezwaren zijn geuit. Als niemand van de gemeenschap de moeite neemt om een peiling te coördineren, dan is er geen eerste ronde, en dan is er ook geen enkele moderator die in de eerste ronde vier of meer bezwaren heeft gekregen. Alle moderatoren behouden dan automatisch de status, volgens de regels. Want als er in de eerste ronde minder dan vier bezwaren bestaan tegen een moderator, dan behoudt deze de status. Geen bezwaren? Dan geen tweede ronde om steun te peilen en dan worden dus ook geen bitjes afgenomen. Zo zijn de regels, en zo wordt het gespeeld. Wil je dus iemand afzetten middels een herbevestiging, dan zul je (als niemand anders het doet) de moeite moeten nemen die herbevestiging zelf te coördineren en in de eerste ronde bezwaren uiten tegen de moderator(en) die je wilt afzetten. Succes ermee! Mvg, Trewal 7 okt 2015 00:02 (CEST)
Creatief geredeneerd maar er staat gewoon dat er een peiling gehouden waarin voldoende steun voor een moderator geuit moet worden. Hetzij stilzwijgend in de eerste ronde, hetzij door te stemmen in de tweede rond. Geen peiling, geen steunbetuiging. Edoch, Sonuwe heeft de uitdaging aangenomen dus dit blijft verder theorie. The Banner Overleg 7 okt 2015 03:27 (CEST)

Ik ben het wachten beu en heb de pagina klaargemaakt. Start op 8 oktober 2015 00:01 (CEST). Gelieve eventuele fouten die ik zou kunnen gemaakt hebben te melden op de overlegpagina. Sonuwe () 7 okt 2015 00:44 (CEST)

Blijft over dat ik het heel aardig zou vinden als een ieder die commentaar heeft op mods zich eerst zelf eens aan zou melden. Trijnstel (overleg) 7 okt 2015 01:21 (CEST)
Misschien dat als voorwaarde opnemen? Je mag alleen klagen als je a)Mod bent b)Je jezelf op dat moment aanmeldt c) Ooit al eens mod bent geweest :) Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 7 okt 2015 02:15 (CEST)
En nooit als mod bent afgezet Glimlach The Banner Overleg 7 okt 2015 03:19 (CEST)

@Sonuwe, complimenten! Het zou toch echt te gek zijn als de normale procedure deze keer in het water zou vallen. Het is bevreemdend dat geen van de moderatoren de taak op zich genomen heeft. Paul K. (overleg) 7 okt 2015 03:33 (CEST)

Inderdaad, complimenten voor Sonuwe om dit op te pakken! Er blijft wel meer liggen momenteel en juist door dit soort zaken niet goed op te pakken wordt de schijn gewekt dat het niet goed zit bij/ met/ tussen (vul maar in) de moderatoren. De situatie met de Arbcom versterkt dat idee. Dat kan ook de instap voor versterkingen ook juist beperken. Agora (overleg) 7 okt 2015 13:37 (CEST)
De enige schijn die gewekt wordt, is de schijn die je zelf wilt lezen. Er staat nergens in de reglementen dat een moderator de coördinatie hoeft te doen. Lui achterover leunen en wachten tot iemand van het modcorps het klusje doet, werkt dus niet. Dat Sonuwe dit taakje nu op zich neemt, laat alleen maar zien dat ook (sommige) niet-mods betrokken zijn bij de organisatie van Wikipedia. Dat lijkt me alleen maar goede schijn wekken en totaal geen reden om hier ook alweer een probleem achter te zoeken. CaAl (overleg) 7 okt 2015 13:43 (CEST)
Complimenten? Sonuwe (en vele anderen overigens) doet normaal gesproken niets, maar dan ook niets, aan de herbevestigingen anders dan al jaren bezwaren indienen. Bij Robotje onafgebroken sinds 2009. En dan moeten we hem nu ineens de hemel in prijzen omdat hij dit doet? Hopelijk beseft Sonuwe ook dat je als coördinator er voor moet zorgen dat de herbevestigingen (die twee weken duren in totaal) rustig en ordelijk verlopen. En dat je als coördinator geacht wordt niet mee te stemmen of bezwaren in te dienen, want die hoort neutraal te blijven. Trijnstel (overleg) 7 okt 2015 15:07 (CEST)
PS. Waar het pas niet goed zit, is bij de gemeenschap in z'n totaliteit. Wil je iets veranderen (en meer moderatoren krijgen, een werkende arbcom etc), dan zul je er toch echt iets aan moeten doen. Veel mensen denken dat problemen zich vanzelf wel oplossen, maar dat is niet zo. Zie je gedrag wat je onacceptabel vindt, dan moet je daar wat van zeggen. Hoe meer we accepteren, hoe meer de grenzen opgerekt gaan worden. Ik zet er nu alvast een streep onder. De eerste de beste die het waagt om met persoonlijke aanvallen te komen bij de herbevestigingen, krijgt van mij een veeg uit de pan. Trijnstel (overleg) 7 okt 2015 15:07 (CEST)
@Trijnstel, op mijn OP heb ik voormiddag al geantwoord dat ikzelf geen bezwaar zal formuleren en dat de leiband kort zal gehouden worden om deze procedure niet te laten uitgroeien tot een circus. Een PA zal dan ook verwijderd worden. Sonuwe () 7 okt 2015 15:26 (CEST)
Ik hoop dat je bij de eerste de beste PA ook die persoon meteen voor zal dragen voor een blokkade? Ik heb er afgelopen ronde zelfs een paar gekregen bij de "bezwaren", een enkeling was niks anders dan een mooie lange, vermomd als zware kritiek, kleinerende belediging. Gelukkig waren er meerdere mensen alert toen waardoor dat "kritiek" meteen hard is aangepakt. Dqfn13 (overleg) 7 okt 2015 15:35 (CEST)

Sponsornaam bij sportclubs[bewerken]

Waar ik me wat aan erger (al heel lang) is dat namen van sportclubs soms gewijzigd worden in de tijdelijke sponsorbenaming. Wielrenploegen hebben misschien geen officiële naam, maar normale sportverenigingen wel. Zo heet Topvolley Antwerpen gewoon Topvolley Antwerpen, zoals op de eigen website staat aangegeven en ook bij de Federale Overheidsdienst te vinden is. De club heet niet Topvolley Precura Antwerpen of Topvolley CALLANT Antwerpen omdat het een sponsor toevallig behaagt een jaar lang zijn naam aan de club te verbinden. Evenzo heet volleybalvereniging Meppel AZ gewoon Meppel AZ, zoals bij de Kamer van koophandel te vinden is, en niet Volleybalvereniging Van Dorsten Makelaars Meppel AZ of misschien nog erger Volleybalvereniging Fizz reclame + communicatie Meppel AZ.

We moeten niet mee willen doen aan die onzin. Een redirect naar de "echte naam" volstaat. Een naam wijzigt alleen contractueel bij een notaris of wanneer de nieuwe naam zo bij de KvK te vinden is. Het is overbodig op Wikipedia steeds te gaan hernoemen, het bezorgt een hoop werk om links te repareren, en je werkt er alleen maar aan mee dat bedrijf X of Y heel comfortabel een tijdlang gratis reclame op Wikipedia kan maken. De nietszeggende sponsornamen in infoboxen (Bakkerij E. de Vries, Glashandel Marcel, P. de Vries Installatietechnieken BV) zijn al erg genoeg.

Zijn jullie het ermee eens, denk ik er dan eens aan wanneer jullie zo'n titelwijziging zien. ErikvanB (overleg) 2 okt 2015 01:53 (CEST)

Volkomen mee eens. Bever (overleg) 2 okt 2015 02:39 (CEST)
Gewoon het donor-principe volgen, dus de officiele naam. Daar doen wij niet aan mee is niet neutraal, net zoals destijds bij het artikel plompzakken dat niet verwijderd is, omdat het een smerige praktijk zou zijn. Wij hebben geen mening, en zijn niet belerend, en maken geen reclame als het niet per se hoeft. Daarmee ben ik het grotendeels met ErikvanB eens, maar vind ik wel dat we er totaal geen mening in mogen vormen. ed0verleg 2 okt 2015 08:02 (CEST)
Als ik het goed heb gold was de afspraak bij het amateurvoetbal al zo dat de sponsornaam niet in de naam vermeld zou worden. Ook al moet ik wel toegeven dat het soms lastig is omdat bijvoorbeeld teletekst van de NOS het dan weer wel doet. ARVER (overleg) 2 okt 2015 08:26 (CEST)
"We moeten niet mee willen doen aan die onzin" is niet neutraal. Als een club ervoor kiest zich zo te noemen dienen we dat over te nemen. Donorprincipe. Maarten vdM (overleg) 2 okt 2015 09:46 (CEST)
Alleen als de naamswijziging officieel bekrachtigd is door een notaris en als zodanig bij de Kamer van Koophandel geregistreerd.  Klaas `Z4␟` V:  2 okt 2015 10:06 (CEST)
Nee, maar er zit wel een verschil tussen 'zich noemen' en officieel de verenigingsnaam veranderen. In het eerste geval hoeven we dat voor de titel van een lemma niet te volgen, noemen in het lemma zelf is echter wel handig. In het tweede geval dan is dat ook echt de naam en hebben we die maar te volgen, wat voor gedrocht het ook geworden is maar wel eigen keuze. KvK is in NL in ieder geval een goede bron omdat daar haast altijd de statuten van de vereniging gedeponeerd zijn en dus een officiële naam weergeven. - Agora (overleg) 2 okt 2015 10:11 (CEST)
Ik kan me goed vinden in het voorstel van ErikvanB, dat ik als volgt wil uitwerken:
De artikelnaam volgt de officiële naam (voor Nederland vastgelegd bij de KvK, voor andere landen nader uit te werken);
In de inleidende alinea kan iets staan als: Meppel AZ (in 2014/15: Volleybalvereniging Fizz reclame + communicatie Meppel AZ) is een volleybalvereniging uit Meppel.
Op de artikelpagina kan (ergens onderaan, want niet de meest relevante informatie) een overzichtje gegeven worden van de historie van deze namen;
De tijdelijke naam kan toegevoegd worden als redirect naar deze pagina;
Bij seizoenspagina's kan de schrijver kiezen of hij (consequent!) voor de officiële naam of de seizoensnaam gaat. Waarschijnlijk zegt de seizoensnaam op dat moment meer.
Basketballers hebben hier ook een handje van, net als honkballers. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 2 okt 2015 10:20 (CEST)
Ja, zoiets inderdaad als Ronnie zegt. Ook zou je in een infobox eventueel een kopje "Ook bekend als" of "Andere namen" kunnen hebben. ErikvanB (overleg) 2 okt 2015 16:14 (CEST)
Het opnemen van de actuele naam in de infobox valt te overwegen, maar het daar presenteren van de 10 voorgaande sponsoren lijkt mij niet gewenst. Moet dit nog naar OG, moet hier een peiling of stemming over gehouden worden of voegen we dit ergens (waar??) toe aan de Help? Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 6 okt 2015 12:47 (CEST)
De geschiedenis van sponsoren hoort (tegenwoordig) ook bij de geschiedenis van een club. In de infobox lijkt me dat niet mooi worden, want over 20 jaar staan er misschien ook 20 sponsoren in zo'n box. Maar een kopje met een opsomming kan m.i. wel. Nietanoniem (overleg) 6 okt 2015 12:52 (CEST)

Naam gebouw Haagse Hogeschool[bewerken]

Halte die niet is afgewerkt.jpg

Wat is de naam van het gebouw met de gekleurde vierkante ramen? En de architect?Smiley.toerist (overleg) 2 okt 2015 11:38 (CEST)

Dat is het ROC Mondriaan, locatie Waldorpstraat. Architect is Erik Schotte. Zie verder hier. Sikjes (overleg) 2 okt 2015 11:53 (CEST)
Het is dus niet van de Haagsche Hogeschool, maar van het plaatselijke ROC. Ik ken het gebouw toevallig, het staat vlakbij Den Haag HS. Dqfn13 (overleg) 2 okt 2015 13:19 (CEST)
Ik moest even zoeken wat een ROC was, verder is het lastig dit soort scholen te classificeren in the Commons. Vallen de ROCs nu onder High schools and secondary schools in the Netherlands of Universities and colleges in the Netherlands? Ik heb nergens een ROC voorbeeld kunnen vinden.Smiley.toerist (overleg) 2 okt 2015 13:52 (CEST)
Het Horizon College is er ook een. Ik denk dat een Middelbaar beroepsonderwijs-instelling eerder een high school-niveau heeft dan university of college, aangezien university en universiteit gelijkend zijn en hoge school en college ook wel. Dqfn13 (overleg) 2 okt 2015 14:06 (CEST)
Misschien moet je een categorie aanmaken die past bij en:Vocational education (beroepsonderwijs). Maar naar mijn mening is de categorisatie op Commons volledig doorgeslagen en maakt het afbeeldingen eerder onvindbaar dan vindbaar. The Banner Overleg 2 okt 2015 14:28 (CEST)
Op dit ROC wordt (naast MBO-opleidingen) ook vavo (volwasseneonderwijs) aangeboden, dit is op middelbare schoolniveau. Universities and colleges in the Netherlands is ook wat dat betreft dus geen goede classificatie. Sikjes (overleg) 2 okt 2015 20:57 (CEST)
De overgrote meerderheid van studenten aan ROC's volgen middelbare vakopleidingen, dus in dezelfde categorie als hbo en wo. Het zijn geen middelbare scholen, die zijn algemeen vormend en voorbereidend, dat er ook vavo's zijn is extra inkomsten, mijn oude middelbare school had ook avondklasjes voor volwassenen. Hans Erren (overleg) 4 okt 2015 18:50 (CEST)
MBO-opleidingen (middelbaar onderwijs) vallen uitdrukkelijk niet in de categorie HBO en WO (hoger onderwijs). Sikjes (overleg) 4 okt 2015 19:25 (CEST)
De ROC Modriaan heeft twee gebouwen op de foto. Een aan de linkerkant en diegene met de vierkante blokken en vensters. Beide gebouwen zijn verbonden met gesloten voetbrug (hier niet zichtbaar) Ik zal meer fotos nemen en opladen.Smiley.toerist (overleg) 10 okt 2015 01:22 (CEST)

Een wiki starten[bewerken]

Beste mensen,

Ik heb het voornemen een wiki te starten en ik weet wat ik daar voor nodig heb de software MediaWiki waar bijna alle Wiki-projecten op draaien maar wat is een goedkope service om je web online te knallen? En hoe zit dat met Creative Commons, graag hoor ik van iemand die er een beetje verstand heeft en zelf ook zoiets geprobeerd heeft te doen.

- NederlandMijnVaderland 2 okt 2015 14:34 (CEST)

Een beetje provider biedt vaak ook wel de Mediawiki-software. Dus gewoon wat websites van verschillende providers bezoeken en prijzen vergelijken. Heb het zelf ook gehad bij een bedrijf van me. Alleen voor intern gebruik om makkelijk documentatie op te slaan en informatie te delen. Nietanoniem (overleg) 2 okt 2015 14:37 (CEST)
Help:Helpdesk is een betere plaats voor dit soort vragen. En ik ben erg tevreden over niet-goedkope maar betrouwbare De Heeg. The Banner Overleg 2 okt 2015 14:38 (CEST)
of Wikia proberen, gratis voor particulieren. Lotje (overleg) 2 okt 2015 14:49 (CEST)
Oké ik weet voorlopig genoeg, iedereen bedankt voor de tips, ik zal indd. kijken welke provider kansen biedt en of je iets met KvK moet doen of niet.

- NederlandMijnVaderland 2 okt 2015 15:21 (CEST)

Voor het claimen van een domeinnaam heb je geen inschrijving KvK nodig. Nietanoniem (overleg) 2 okt 2015 15:23 (CEST)
Deze pagina op mediawiki.org is misschien ook interessant. MrBlueSky (overleg) 3 okt 2015 03:18 (CEST)
Of deze in het reeds genoemde Wikiadomein.  Klaas `Z4␟` V:  3 okt 2015 12:00 (CEST)

De meeste zijn spotgoedkoop alleen richten sommige service zich op één soort doelgroep, alleen dat creatieve communis is verplicht ofzo..

Mvg. NederlandMijnVaderland 3 okt 2015 12:45 (CEST)

Wat voor services? Je bedoelt volgens mij Creative Commons: dat is een licentie. Die is niet verplicht. De licentie van de software is uiteraard wél verplicht: je mag immers geen rechten opeisen over de vrijgegeven software. Velocitas(↑) 4 okt 2015 19:00 (CEST)
Voot TiddlyWiki heb je zelfs geen server nodig.  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 11:09 (CEST)
Werkt TiddlyWiki dan vanaf je PC (offline)? Of zet je je gegevens nog wel op een website? Ymnes (overleg) 4 okt 2015 19:44 (CEST)
TiddlyWiki werkt offline vanaf je computer. Maar je kan het ook op een website zetten. MrBlueSky (overleg) 5 okt 2015 14:02 (CEST)

Flow[bewerken]

Sinds de afgelopen update van de MediaWiki software is er een mogelijkheid om Flow te activeren op je eigen overlegpagina. Echter wordt die optie om dit te kunnen doen, pas aan de beta-sectie van de gebruikersvoorkeuren op een Wiki toegevoegd als de gemeenschap akkoord is dat sommige gebruikers dit testen op hun eigen overlegpagina. In tegenstelling tot de meeste beta-functies die men verzint zal deze optie na het toevoegen aan de beta-sectie nooit automatisch aanstaan, ook niet voor gebruikers die automatisch alle beta-functies laten activeren. Je moet altijd als gebruiker er expliciet voor kiezen om Flow te activeren voor je overlegpagina. Het activeren van Flow op een gebruikersoverlegpagina kan over het algemeen weinig kwaad. Het wordt voor gebruikers even wennen aan de manier waarop het stellen van een vraag verloopt. Ik heb flow geactiveerd op mijn overlegpagina op Wikidata en ik vind het wel een fijn systeem. Zijn er gebruikers die het mogelijk maken van het activeren van Flow op een overlegpagina via een formele peiling/stemming willen laten lopen, of is een discussie hier in de kroeg voldoende. Even ter verduidelijking: anonieme gebruikers (oftewel IP-gebruikers) kunnen dit sowieso niet activeren en de meeste nieuwe gebruikers zullen de optie ook nog niet kennen en dit ook niet activeren (alhoewel ze wel de mogelijkheid hebben). Oud overleg zal ook niet verdwijnen, dit wordt automatisch gearchiveerd. Graag jullie reactie. (Mocht niemand gereageerd hebben op het moment dat deze tekst door de bot gearchiveerd wordt, zal ik aannemen dat iedereen die in de kroeg komt akkoord is.) Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 15:15 (CEST)

Was de ontwikkeling van Flow niet in de ijskast gezet? Lijkt mij vrij onhandig om niet-ondersteunde functies te activeren. Sjoerd de Bruin (overleg) 3 okt 2015 15:18 (CEST)
Het is volgens de ontwikkelaars voldoende ontwikkeld om het als een beta-functie te kunnen activeren en verdere ontwikkeling in de ijskast te zetten. Er komen dus voorlopig geen nieuwe features meer voor Flow. Bugs worden nog wel opgepakt en het blijft ondersteund worden door WMF. Dat is wat ik er van begrepen heb. Je mag er dus nog steeds Phabricator tickets voor loggen en die worden nog wel nagekeken, zolang het om storingen gaat en niet om nieuwe wensen. Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 15:25 (CEST)
En flow gaat samen met Echo (het systeem achter de notificaties bovenaan de pagina) de basis vormen voor het nieuwe Workflows systeem waar men zich nu op gaat focussen. Maar Gebruiker:DannyH (WMF) heeft bevestigd dat bugs nog gewoon opgepakt worden door het team achter Flow. En de ervaringen die men krijgt van gebruikers die met Flow werken, worden meegenomen in Workflows. Zie ook de uitleg op Wikidata (in het Engels). Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 15:31 (CEST)
Sorry dat ik het zeg, maar dit is in mijn ogen het marketingpraatje dat WMF al een hele tijd probeert uit te storten over tal van wikigemeenschappen. Dat terwijl Flow vrijwel niet van de grond komt en in combinatie met allerlei gebreken en onhandigheden niet echt warm wordt ontvangen door lokale wikigemeenschappen. De ontwikkelaars hebben van de visuele tekstverwerker destijds ook gezegd dat het voldoende ontwikkeld was, maar in werkelijkheid was het uitermate primitief en moesten gebruikers de rommel ervan opruimen.
En zoals Sjoerddebruin, het is na de vele bezwaren vanuit de lokale gemeenschappen in de ijskast gezet en gaat dus juist niet samen met Echo de basis vormen van een nieuw "workflow-systeem".
Een Kroeg-vraag is zeker niet voldoende om het hier te activeren. Romaine 8 okt 2015 02:58 (CEST)
Misschien een rare vraag maar wat is Flow? The Banner Overleg 3 okt 2015 21:13 (CEST)
Flow is een nieuwe manier van het gebruik van overlegpagina's. Je kan daarmee 1 onderwerp volgen in plaats van een volledige overlegpagina. Je kan makkelijk een discussie als afgehandeld markeren. Bij het linken, link je naar een gesprek, niet naar een kopje dat van titel kan veranderen. Je hoeft niet meer te ondertekenen, omdat je naam al meteen wordt weergegeven als je reageert met link naar OP en bijdragen. Als je een onderwerp afsluit kan je optioneel een samenvatting meegeven die mensen zien in plaats van de volledige discussie. Mbch331 (Overleg) 3 okt 2015 21:26 (CEST)

Wie bepaalt bij overlegstructuren als deze wanneer een discussie beëindigd wordt?  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 09:15 (CEST)

Door Hitler of de nazi's erbij te betrekken? - Brimz (overleg) 4 okt 2015 10:38 (CEST)
@KlaasZ4usV: Dat wordt bepaald door de gebruiker wiens OP het is. Maar het is zelfs dan nog steeds mogelijk te reageren en dan wordt de conversatie gewoon heropend. Het is dus meer het niet langer inzichtelijk hebben dan de discussie, maar alleen het onderwerp en een eventuele samenvatting. Maar de reactiemogelijkheid blijft altijd bestaan. Je moet dan alleen eerst het onderwerp heropenen (en dat kan iedere gebruiker). Het is niet mogelijk om het kunnen reageren op een discussie onmogelijk te maken. Mbch331 (Overleg) 4 okt 2015 12:38 (CEST)
Lijkt me weinig mee mis om te experimenteren op kleine schaal, maar voor de zekerheid misschien een obvious vraag: kan de gebruiker ook terug naar het standaardsysteem zonder de bijdragen daarvoor en tijdens het experiment te verliezen? Effeië T.Sanders 4 okt 2015 13:19 (CEST)
De OP wordt op het moment van wisselen naar Flow gearchiveerd. Bij het terugschakelen wordt de Flow pagina gearchiveerd en de oude pagina teruggezet. Gebruiker kan zo vaak schakelen als hij/zij wil. Iedere keer dat er geschakeld wordt, wordt er gearchiveerd. Mbch331 (Overleg) 4 okt 2015 13:32 (CEST)
Dat betekent dus dat de bedragen gedaan in Flow dus niet in de geschiedenis van de overlegpagina terug te vinden zijn als van systeem gewisseld wordt. Het risico is dus bijzonder groot dat het eerdere overlegbijdragen onvindbaar zijn. Kijkende in de geschiedenis van je overlegpagina op Wikidata kan ik de eerdere bijdragen in je overlegpagina aldaar niet vinden. In mijn ogen tast dit primaire principes van een wiki aan: overleg dat niet meer teruggevonden kan worden op een normale manier. (En ja, ik heb de link naar je archief gezien, maar dat is optioneel.) En dit was slechts een voorbeeld van de problemen die ik elders al tegengekomen was. Experimenteren en testen lijkt me zinvol als het daardoor beter wordt. Hier hebben de ontwikkelaars kenbaar gemaakt dat ze de ontwikkeling gestopt hebben, dus testen en experimenteren dient dus nergens meer toe. Flow kan in de toekomst potentie hebben als het eerst doorontwikkeld wordt, zodat de basis goed werkt, maar nu is het gewoon nog steeds slecht ontwikkeld. Laat ze alsjeblieft eerst een degelijk product ontwikkelen, voordat ze dat gaan uitrollen her en der. Ow wacht, ze hebben de ontwikkeling gestopt... Romaine 8 okt 2015 02:58 (CEST)

Opmerkelijk[bewerken]

Gisteren al gezien maar door allerlei andere dingen pas nu gemeld: Twee Utrechters verbreken wereldrecord tv-series kijken. Fantastisch niet? Gelukkig is deze prestatie van de helden niet onopgemerkt gebleven. Ze kregen een forse bos bloemen en de gelegenheid om even uitbundig te juichen over hun heldendaad. Goeie god: 94 uur achtereen moeten kijken naar Penoza, Sherlock en The Blacklist. Wat zullen ze afgezien hebben. Hebben we al lemma's over Tom de Rijk (19) en Ruden Nijsse (24)? Want het is nu in het nieuws, de heren hebben een wereldrecord geboekt, dus tijd voor de volgende carrièrestap: een Wikipedia-artikel. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 02:13 (CEST)

Ik vind zoiets niet encyclopedisch, eenmalig in de media, statistiek in een boek en nooit meer naar om kijken. Ik heb ook een guiness wereldrecord. Met de meeste mensen ooit een reanimatieles gegeven. Ook in de krant. Dat maakt je niet E. Mvg, Taketa (overleg) 4 okt 2015 08:28 (CEST)
Er staan dagelijks duizenden dingen in de krant, als er wellicht een of twee een wikipedia artikel krijgen, krijgen er dus duizenden artikelen geen wikipedia-artikel. Ik snap de smaak/spraakmakende toon van dit artikel dan ook niet. Wikiklaas, je snijdt een probleem aan dat er niet is, wat wil je dat we doen? ed0verleg 4 okt 2015 08:59 (CEST)
Gun Nisse en de Rijk een paragraafje, alinea of een regeltje in Televisieserie.  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 09:18 (CEST)

Volgens mij was de suggestie van Wikiklaas sarcastisch bedoelt en trappen jullie er met beide benen in. Dit is de kroeg, en Wikiklaas wou om 2 uur 's nachts even zijn hart luchten.😋 En als ik er naast zit en Wikiklaas gaat toch iets triviaals schrijven dan wordt het hoog tijd voor een artikel over Wikiklaas. 😋 vr groet Saschaporsche (overleg) 4 okt 2015 10:23 (CEST)

Je zit er niet naast. Bij diverse onderwerpen is hier al beargumenteerd dat er in de encyclopedie aandacht aan moest worden besteed omdat ze in het nieuws waren, bekend werden, de kranten en internetnieuwspagina's erover schreven en er dus bronnen beschikbaar waren. Dit leek me een mooi geval om te laten zien voor wat voor trivialiteiten zulke argumenten eigenlijk allemaal opgaan. Twee heren bijvoorbeeld die niks anders hebben gedaan dan 94 uur achtereen televisiekijken en daarom nu bejubeld worden. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 10:39 (CEST)
Kijk aan, in zes talen: binge-watcing. (Comakijken???) Volgen wij?  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 10:54 (CEST)
Het sarcasme lag er zo dik op dat ik mijn boterham ermee kon smeren Glimlach. Maar 96 uur tv kijken Wikipedia waardig? Pfft... dan moet het toch op zijn minst 96 uur netflixen op een tablet of 96 uur non-stop selfies posten op Facebook. Tv kijken is uit! DottyMcFear13 (overleg) 4 okt 2015 11:39 (CEST)
Beter nog 98 uur wikificeren.  Klaas `Z4␟` V:  4 okt 2015 11:47 (CEST)
Ondanks dat het sarcasme overduidelijk was, vind ik het wel een prestatie. Ik ben het series kijken meestal na twee afleveringen wel weer beu. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 4 okt 2015 11:54 (CEST)
Wikiklaas, bedankt voor dit fantastische inzicht. Ik ben gelijk op zoek gegaan naar meer NE personen en heb nog Mevrouw Oliekan [2] en Michiel Muller [3] voor je gevonden. mvg, Michielderoo (overleg) 4 okt 2015 12:03 (CEST)
Klaas gaat hier wat kort door de bocht. Iedereen weet toch dat je pas E bent als je je eigen real life soap of glossy hebt? 82.95.112.83 4 okt 2015 12:30 (CEST)
Een minuut balletje-trappen volstaat. (Reductio ad Foeballerum). Kleuske (overleg) 4 okt 2015 12:42 (CEST)
Sarcasme is niet aan mij besteed. Wat me opvalt is dat iedereen het eens is. Toont toch wel dat we allemaal nadenken over relevantie en hetzelfde willen bereiken. Als we het een keer niet allemaal eens zijn, ben je het dus niet eens met iemand die je serieus moet nemen. Je kunt je eigen standpunten uitleggen en andermans standpunten lezen, en niet standpunten wegzetten als onzin, of erger op de persoon spelen. Maar ik zal wel weer iets verkeerd gelezen hebben ;). Interessant wat je kunt zien in een kroeg. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 4 okt 2015 13:51 (CEST)
De artikelen zijn ook niet gemaakt volgens mij, dus waarom zo sarcastisch? Dat jij het niets vindt, wil trouwens nog niet zeggen dat de 2 Nederlanders hebben moeten afzien. Mij zou het ook wel leuk lijken. Misschien ga ik volgend jaar dat record wel proberen te verbreken. Hierbij wil ik gelijk aangeven dat ik geen artikel over mijn persoon wil hebben. Binge watching is trouwens wel een fenomeen (en dus E-waardig in mijn ogen) en wordt ook aangemerkt als verslaving door sommige therapeuten. Nietanoniem (overleg) 5 okt 2015 13:02 (CEST)

Rijksmuseum laat kenners vogels op schilderijen analyseren[bewerken]

Leuk nieuws op dierendag: Het Rijksmuseum laat kenners vogels op schilderijen analyseren

http://www.nu.nl/cultuur-overig/4138351/rijksmuseum-laat-kenners-vogels-schilderijen-analyseren.html#Wikipedia

Vooral het deel over Commons en wikipedia is in deze context wel aardig. :-) C Fenijn (overleg) 4 okt 2015 17:24 (CEST)

En! Als het het museum bevalt dan volgt er een dag met mensen die kastelen kunnen herkennen werd er ergens gemeld. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 13:03 (CEST)
Zie Wikipedia:GLAM/Rijksmuseum/Vogelen in het Rijksmuseum, hoewel het bij ons wel iets meer gepromoot had mogen worden... Trijnstel (overleg) 5 okt 2015 16:43 (CEST)
Meer media-aandacht en links heb ik toegevoegd op Overleg Wikipedia:GLAM/Rijksmuseum/Vogelen in het Rijksmuseum.
De activiteit was bedoeld voor vogelaars, zodoende is er naar gebruikers op Wikipedia niet echt gecommuniceerd omdat het niet echt voor hen georganiseerd was. Overigens lijkt deze activiteit een opstapje te worden om de data voortgekomen uit dit experiment uitgebreider in te passen in Commons, maar dat moet nog besproken worden. Groetjes - Romaine 8 okt 2015 03:02 (CEST)

Natuurkunde[bewerken]

Massa en traagheid...[bewerken]

Het niveau van artikelen over (met name) natuur- en wiskundige onderwerpen is bedroevend. Om deze stelling te verduidelijken, een aantal voorbeelden over wat er over elementaire (d.i. tweede klas havo) onderwerpen als massa en traagheid wordt werd beweerd.

"Experimenteel blijkt dat naarmate een voorwerp sterker door de aarde wordt aangetrokken, dus een grotere zware massa heeft, het ook moeilijker te versnellen is, dus meer trage massa heeft. [...] In de klassieke mechanica werden deze twee - toch in oorsprong verschillende - grootheden aan elkaar gelijk gesteld."

Kort en goed... Kletskoek. Er is geen verschil tussen "zware massa" en "trage massa" en ze zijn aan elkaar gelijk sinds Newton e.e.a. definieerde in zijn "Principia".

"Wat vóór die tijd een opmerkelijke speling der natuur leek te zijn, de evenredigheid van twee zo verschillende grootheden als trage en zware massa, was voortaan een logisch gevolg van het equivalentieprincipe."

Nou, nee. Het equivalentieprincipe houdt in dat zelfs massaloze (en daarmee traagheidsloze) fotonen door zwaartekracht, of liever de kromming van de tijdruimte, worden afgebogen. De valversnelling (en daarmee de ontkrachting van die "opmerkelijke speling der natuur") werd al door Newton himself verklaard.

In het artikel "traagheid", sterk met het begrip massa verbonden, was het nog erger.

"De newtoniaanse relativiteit van traagheid is een hoeksteen van de newtoniaanse bewegingsleer."

Watte? Newtoniaanse relativiteit? En ik met mijn colleges natuurkunde maar denken dat die Relativiteit de specialiteit van Appie Einstein was. Het gaat echter verder...

"Het kost kracht om een voorwerp te doen versnellen, en het kost evenveel kracht om dat voorwerp weer te doen vertragen. Daardoor kan je aan het versnellen en vertragen niet meten welke nou versnellen of vertragen was. Alle snelheid is relatief, dus vanuit een ander gezichtspunt gezien zijn het versnellen en weer vertragen van rol gewisseld. Het enige dat je daadwerkelijk kan meten is de mate van snelheidsverandering."

Ik heb behoorlijk lang naar dat gedrocht gekeken om te zien of het toch niet ergens zinnig was, maar ik heb niets kunnen ontdekken. Wie het ziet, mag het melden. Het is natuurlijk zo dat we snelheden meten "ten opzichte van". "De snelheid" van een auto, bijvoorbeeld, is de snelheid ten opzichte van de weg. De snelheid van een auto ten opzichte van de zon is ronduit verbazingwekkend hoog en daar hoef je je gaspedaal niet eens voor in te trappen.

Het bovenstaande is geen hogere wiskunde, geen geavanceerde natuurkunde. Het is doodsimpele Havo-2 natuurkunde (in mijn tijd, tenminste). Als we het wel wat geavanceerder willen maken, noemen we de lagrangiaan en de hamiltoniaan, maar dat zal wel te moeilijk zijn.

Het andere grote probleem is dat de wiskundige lemmata (conservatief vectorveld) niet alleen door een wiskundige zijn geschreven, maar ook voor een publiek van wiskundigen is bedoeld. Voor een leek is er geen touw aan vast te knopen. Nu is het lastig om wiskundige (en in de regel zeer abstracte) onderwerpen zo te beschrijven dat iedereen het snapt, maar het moet beter kunnen.

Nu stikken we op wikipedia van de projecten. Er zijn projecten voor Bier, IJshockey en Michelinsterren. Allemaal Leuk&Aardig, maar waar is het project Wiskunde of Natuurkunde? Natuurlijk weten we allemaal dat Noethers theorema of de Boltzmann-vergelijking lang niet zo belangrijk zijn als Buitenlandse voetbalclubs en voetballers, maar zijn dit nou niet net de onderwerpen waar een encyclopedie uitsluitsel over zou moeten geven? Is dat niet de hoofdzaak? Menselijke kennis? Wie er wanneer welke wedstrijd gewonnen heeft, is arbitrair. Dat een voorwerp bij een gelijke zwaartekracht een constante valversnelling heeft (Hier op aarde ongeveer 9.81 m/s2) niet.

Als iemand in een of andere vergelijking een + in een - verandert, 1 in 0 is dat dan een verbetering of vandalisme? Ik heb me al vaker achter de oren moeten krabben en mijn hersens moeten laten kraken om een beslissing te nemen. Da's niet erg, daar houd ik van, maar als de benodigde kennis nou gewoon ontbreekt? Waar zou een wijzigingencontroleur dan moeten aankloppen om dat te weten te komen?

Daarom deze philippica, deze jeremiade. Het wordt hoog tijd om een project Wikipedia:Wikiproject/Wis- en Natuurkunde in te stellen, zodat we het peil enigzins kunnen opkrikken en een aanspreekpunt kunnen bieden. Kleuske (overleg) 4 okt 2015 22:33 (CEST)

Goed plan. Wammes Waggel (overleg) 4 okt 2015 22:38 (CEST)
Als ik dat zo lees, is dat wel nodig. Kijk ook eens naar deze versie van Som-product-methode. Aan de geschiedenis te zien, was er vaak verwarring over plussen en minnen. Het is er nu weer even rustig. Wikiwerner (overleg) 4 okt 2015 23:00 (CEST)
(bwc) Het onderscheid tussen 'zware massa' en 'trage massa' wordt zeker wel gemaakt, en is zinvol ([4]). Dat ze 'al sinds Newton gelijk zijn' is zowel waar als onwaar. Het is inderdaad dezelfde m die in de zwaartekrachtswet en in de derde eerste tweede wet van Newton figureert, maar daar wordt verder geen verklaring voor gegeven in die wetten. Het is 'gewoon' zo. Men heeft in de 19e eeuw nauwkeurige metingen verricht om te zien in hoeverre deze equivalentie inderdaad standhoudt. Het was kennelijk allemaal niet zo vanzelfsprekend. Het equivalentieprincipe is een belangrijk onderdeel van een theorie die de twee op een meer fundamenteel niveau verbindt. Het equivalentieprincipe wordt in de meeste formuleringen niet uitgedrukt door het over fotonen te hebben, maar inderdaad door te stellen dat een zwaartekrachtsveld in een stilstaand frame of reference niet - op geen enkele wijze - te onderscheiden is van een versnellend frame of reference zonder externe kracht. Aldus worden 'zware massa' en 'trage massa' met elkaar verbonden. 'Newtoniaanse relativiteit' zei me niets, wel Galileïsche relativiteit maar dat blijken min of meer synoniemen te zijn. Uiteraard is dat achteraf zo genoemd, nadat de relativiteit van 'Appie' er al was.
Dat neemt allemaal niet weg dat er in de citaten een aantal onbegrijpelijke (of op zijn minst beroerd geformuleerde) beweringen wordt gedaan, en de kwaliteit van natuurwetenschappelijke artikelen nogal wisselend is. De jeremiade lijkt me daarmee terecht, hooguit is de directe aanleiding dat niet helemaal. Dat project lijkt me een prima idee, en ik zal er graag m'n leerboeken en collegedictaten voor afstoffen. Paul B (overleg) 4 okt 2015 23:19 (CEST)
Denkfout, volgens mij. Zware massa en trage massa gaat over de manier waarop je het meet. Dat is niet triviaal. De massa van de aarde bijvoorbeeld, is makkelijker te bepalen aan de hand van de valversnelling van de maan, dan door de aarde op een weegschaal te leggen. We kijken in zo'n geval naar de "actieve massa". Wegen we een hoeveelheid suiker, dan heeft het weinig zin te onderzoeken welke aantrekking die op de omgeving uitoefent, maar we leggen die hoeveelheid juist wél op een balans: dan meten we de passieve massa. Trage massa gaat over de kracht die nodig is om een massa te versnellen. Ook dat is een manier om massa te meten, maar ook die massa verschilt niet fundamenteel van de actieve of passieve massa. Dus doe nou niet net of die drie fundamenteel van elkaar verschillen. WIKIKLAAS overleg 4 okt 2015 23:37 (CEST)
Sinds de algemene relativiteitstheorie snappen we kennelijk min of meer waarom de 'zware massa' en de 'trage massa' gelijk zijn, of in ieder geval hebben we een duidelijk theoretisch kader waarin we die twee op equivalente wijze kunnen behandelen. Voor die tijd was het helemaal niet duidelijk dat er geen fundamenteel verschil was. Het gaat er niet alleen om hoe je het meet, het gaat er om wat precies het verband is tussen de m in F = m × a en de m in F = (M × m) / r2. Die zijn dezelfde maar uit de Newtoniaanse mechanica blijkt niet waarom dat zo is. Eötvös heeft niet voor niets nauwkeurige metingen gedaan om vast te stellen dat 'de' massa (voor zover hij kon meten) inderdaad niet afhangt van of je ze meet aan de hand van de traagheid of aan de hand van het 'gewicht'. Het onderscheid tussen 'actieve massa' en 'passieve massa' was mij niet als zodanig bekend, en Newtons zwaartekrachtswet maakt daartussen geen fundamenteel onderscheid (al heeft men wel de neiging om een grote M te gebruiken voor bijv. de Aarde en een kleine m voor die kilo suiker). Het besef dat die twee 'soorten massa's' hetzelfde zijn, is een van de grote verdiensten van Newton geweest. Paul B (overleg) 5 okt 2015 00:30 (CEST)
Exact. En aangezien Newton dat al in 1687 publiceerde, en we sindsdien dus wijzer zijn, heeft het geen zin om nu nog een onderscheid te maken. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 00:45 (CEST)
Dat gaat (als ik het nog kan volgen) over het door jou genoemde onderscheid tussen 'actieve' en 'passieve' massa. Beide zijn 'zware' massa. Het onderscheid tussen 'zware' en 'trage' massa staat daar los van. Dat onderscheid is er in de algemene relativiteitstheorie (ART) niet (meer) maar dan ben je wel vrij ver voorbij de middelbareschoolnatuurkunde. Zoals gezegd was het tot de ART helemaal niet duidelijk waarom die twee niet fundamenteel verschillend waren. Net zoals we nog steeds een conceptueel onderscheid maken tussen golven en deeltjes, of tussen elektriciteit en magnetisme, is het nog steeds zinvol om een conceptueel onderscheid te maken tussen de twee (in de dagelijkse ervaring) verschillende manifestaties van massa, ook al weten 'we' dat er geen fundamenteel verschil is. In een encyclopedische bespreking van het begrip 'massa' heeft zoiets ook beslist een plaats. Paul B (overleg) 5 okt 2015 01:00 (CEST)
Zolang je maar niet de indruk probeert te wekken dat er een fundamenteel verschil tussen de twee (of meer) is, mag je daarover in elk artikel los gaan. Een lichaam heeft echter maar één massa, en die blijkt volgens de verschillende manieren om die te meten steeds dezelfde te zijn. Daarin heeft Einsteins theorie maar marginaal verschil gebracht, en niet binnen de grenzen waarover we het nu hebben. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 01:10 (CEST)
De m in F = m × a (trage massa) en de m in F = (M × m) / r2 (zware massa) zijn dezelfde, maar uit de klassieke mechanica zelf blijkt niet waarom die twee hetzelfde zouden moeten zijn. Pas de ART gaf kennelijk een theoretisch kader waarin die twee op min of meer equivalente wijze beschreven kunnen worden. Dat is vanuit praktisch oogpunt wellicht een 'marginaal verschil' (een kilo suiker is een kilo suiker) maar niet vanuit een conceptueel oogpunt. Maar zolang men niet doet alsof het onderscheid 'zware massa'/'trage massa' een soort verzonnen probleem is dat al sinds Newton niet meer relevant is, vind ik het allemaal best. Paul B (overleg) 5 okt 2015 01:21 (CEST)
De vraag "waarom" doet er niet zo veel toe (en een waarom-vraag is ook vrijwel nooit te beantwoorden). De klassieke mechanica postuleert een zwaartekracht. Op de vraag waarom een voorwerp valt, antwoordt die theorie dat het door de zwaartekracht komt. Sinds Einstein in 1915 beweerde dat er helemaal niet zoiets als een zwaartekracht is, en dat lichamen doen wat ze doen doordat ze in vrije val zijn in een tijdruimte die onder invloed van massa gekromd wordt, weten we dat dat antwoord van de klassieke mechanica vermoedelijk onjuist is, maar daarmee zetten we niet ineens de hele klassieke mechanica als achterhaald en onbruikbaar overboord. Die waarom-vraag wordt dus wel vaker niet of zelfs onjuist beantwoord. Maar wie die aanname doet, en ermee rekent, kan nog steeds berekeningen doen die een zeer grote voorspellende waarde hebben. Dat is wat we graag willen. Ongeacht of een waarom-vraag beantwoord is of niet. Het gaat er dus om dat er geen verschil is tussen trage massa en zware massa, niet waarom dat zo is. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 09:47 (CEST)
Korter: uit de klassieke mechanica blijkt ook niet waarom lichamen elkaar aantrekken. Van de verklaring die de theorie postuleert is later vast komen te staan dat die op z'n minst twijfelachtig, zo niet onhoudbaar is. WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 09:51 (CEST)
Mja, als je niet in 'waarom' gelooft (overigens een uitstekend standpunt - ik had het woord natuurlijk beter niet kunnen gebruiken) postuleert de zwaartekrachtswet ook niet eens een verklaring en is het in essentie slechts een formule waarmee we kunnen uitrekenen hoe twee lichamen elkaars beweging beïnvloeden. Die formule is niet exact, en de algemene relativiteitstheorie geeft een betere beschrijving. De vraag naar de equivalentie van 'zware massa' en 'trage massa' is dan niet een vraag die onontkoombaar is: men kan ook stellen dat de vraag niet zinvol is en dat men gewoon moet rekenen en meten ("Shut up and calculate!"). Wat niet wegneemt dat vele fysici, en niet de minste, het wel degelijk opmerkelijk vonden dat de twee exact gelijk zijn. Men zou wellicht zelfs kunnen speculeren dat zonder verwondering over die equivalentie de algemene relativiteitstheorie niet toen door Einstein zou zijn geformuleerd. Paul B (overleg) 5 okt 2015 14:20 (CEST)
Paul B Zodra ik je serieus ga nemen als het over natuurkunde gaat, zal ik het je laten weten.
Stel we hebben een deeltje (met een kleine massa m) in de buurt van en planeet (met grote massa M). We laten het deeltje los en kijken wat er gebeurt.
F=m \cdot a = G{ {M \cdot m} \over r^2 }
We delen door 'm' (constant en ongelijk aan 0, dus dat mag) en krijgen
 a= {d^2x \over dt^2} = G {M \over r^2}
Waaruit we concluderen dat de kleine massa geen invloed heeft op de valversnelling, die valt namelijk uit de vergelijking. Da's allemaal precies zo als Galilei het al empirisch had vastgesteld en wat Neil Armstrong op de maan demonstreerde met een hamer en een veer.
En als je het graag over het waarom wilt hebben, ook Einstein geeft er geen verklaring voor hoe massa het voor elkaar krijgt de tijdruimte te buigen. Einstein vertelt alleen dat massa dat doet en zelfs precies hoeveel, maar niet waarom.
De zwaartekrachtsvergelijking van Newton gaat niet over de definitie van massa, maar over de kracht die werkt op een massa. Dat 'zware massa'/'trage massa' van je is geen verzonnen probleem, het is kletskoek. Het is exact de soort kletskoek waar ik een project voor in het leven wil roepen. Er zijn teveel gevallen waarbij men de klok heeeft horen luiden, maar waar men kennelijk in het ongewisse verkeert waar men de kerktoren dient te zoeken. Jouw betoog is een prima voorbeeld. Kleuske (overleg) 5 okt 2015 11:25‎ (CEST)
Heb je de link naar de Google Books-zoekopdracht gevolgd? Heb je een van die boeken weleens gelezen? Het conceptuele onderscheid 'zware massa'/'trage massa' is geen kletskoek. Het zijn twee manifestaties van massa waarvan niet a priori evident is (of in ieder geval was) dat dezelfde m in beide verschijnselen moet figureren. Het woord 'waarom' had ik wellicht niet moeten gebruiken, dat is altijd wat hachelijk. Feit is dat men tot de ART wist dat de twee dezelfde moesten zijn, en dat zelfs experimenteel had geverifieerd tot op grote nauwkeurigheid (Eötvös) maar dat het nog niet was gelukt de twee in hetzelfde theoretische kader te krijgen. Dus om terug te komen op het allereerste citaat waar je zo ongelooflijk tegen tekeer gaat: die tekst moet aangepast worden (de grootheden zijn namelijk niet 'in oorsprong verschillend', dat weten we nu) maar het mag allemaal wel wat minder agressief. Verder is het wat merkwaardig dat je nu zo tekeer gaat tegen het gebruik van het woord 'waarom' terwijl je hierboven zelf stelt dat 'Newton himself' de valversnelling al had 'verklaard'.
Die vergelijking van je hierboven werkt prima, maar vooronderstelt natuurlijk dat mzwaar = mtraag. Dat is precies wat Newton stelt, en het komt overeen met alle metingen, al sinds Galilei en Newton. Daar hoor je mij niet over, maar conceptueel is het niet triviaal dat die twee totaal verschillende effecten worden beschreven door dezelfde grootheid. Waarom (excusez le mot) zou de mate waarin een voorwerp wordt aangetrokken door een ander voorwerp a priori hetzelfde zijn als de mate waarin een voorwerp 'weerstand biedt' wanneer je ertegen duwt? Het is niet verwonderlijk dat men zich daar bij vlagen het hoofd over brak tot begin 20e eeuw. Maar toegegeven, als je er formeel naar kijkt, kun je inderdaad zeggen: de derde eerste tweede wet van Newton definieert wat massa is, nl. traagheid, en de zwaartekrachtswet geeft ons slechts een middel om uit te rekenen wat de kracht is die twee lichamen op elkaar uitoefenen. Dat dat laatste alleen afhangt van de 'traagheden' en van de afstand tussen de voorwerpen, is nu eenmaal zo, dat blijkt immers overtuigend uit de waarnemingen. Case closed. Maar lees hier wat Einstein er zelf over te zeggen had: [5] ("That these two radically different definitions lead to the same value for the mass of a body is, in itself, an astonishing fact"). Wat niet wil zeggen dat die waardering onontkoombaar is, en misschien is het onderscheid zware massa/trage massa wat te populair geformuleerd, maar het lijkt me - wederom - geen kletskoek. Paul B (overleg) 5 okt 2015 13:48 (CEST)
Heb jij de Principia gelezen? WIKIKLAAS overleg 5 okt 2015 19:28 (CEST)
Nee, hooguit 'indirect', in citaten. Maar zal ik 'dat is precies wat Newton stelt' alvast maar schrappen dan? Dat was natuurlijk onzorgvuldig geformuleerd. Laat ik het dan vervangen door "dat is precies wat impliciet aangenomen wordt in de moderne formuleringen van de tweede wet (traagheidswet) van Newton en de gravitatiewet van Newton." Op die manier vermijden we ook geharrewar over wat er nu precies wel en niet in Lex II (Axioma II) staat zoals we die in de Principia vinden. Paul B (overleg) 5 okt 2015 20:34 (CEST)
Omdat ik heftig geïntrigeerd ben door het getij, de verklaring van dat verschijnsel, en alles wat daarover in de loop der tijd is gefilosofeerd, heb ik er nogal wat over gelezen. Daarbij las ik ook vaak "Newton zegt dit" en "Newton zegt dat". Benieuwd naar wat Newton nou precies had gezegd, schafte ik dus de Principia aan, dat wil zeggen: een facsimile van de eerste Engelse vertaling daarvan, uit 1729. Waar het cruciaal was, heb ik de Latijnse tekst, die van alle drie de drukken online beschikbaar is, ernaast gelegd. Wat bleek? Newton heeft over dit onderwerp eigenlijk verbazingwekkend weinig gezegd.
Hierboven beweerde je met grote stelligheid: ""Dat is precies wat Newton stelt." En vanwege mijn ervaring met mensen die Newton citeren, vraag ik me dan af of je ook hebt gelezen wat hij precies heeft gesteld, en waar hij dat deed. Je zou namelijk een uitzondering zijn als je dat inderdaad kon aanwijzen. Maar nu blijkt dat je geen uitzondering bent, en dat je met droge ogen Newton je eigen woorden in de mond legde. Dat is geen manier om aan een discussie bij te dragen. WIKIKLAAS overleg 6 okt 2015 08:44 (CEST)
Point taken. Maar volgens mij dwalen we af van waar we het eigenlijk over zouden moeten hebben: is het onderscheid dat in het artikel werd gemaakt tussen 'zware massa' en 'trage massa' "kletskoek"? Paul B (overleg) 6 okt 2015 12:58 (CEST)
Omdat het kletskoek is. Wat ook het punt van Hawking was, maar ik twijfel of je dat gesnapt hebt. Kleuske (overleg) 6 okt 2015 13:17 (CEST)
Waarom zouden we Hawking erbij slepen? Volgens mij is afdoende aangetoond dat gerenommeerde auteurs een conceptueel onderscheid tussen 'zware massa' en 'trage massa' (die aanhalingstekens staan daar met een reden) op zijn minst benoemen. Dan hoeven we niet het hele artikel eraan op te hangen, zoals eerder wel het geval was, maar ik zie ook geen reden om het "kletskoek" te noemen. Paul B (overleg) 6 okt 2015 15:54 (CEST)

Afgeleide eenheden[bewerken]

Helaas is het lemma Afgeleide eenheden om te huilen. – Maiella (overleg) 5 okt 2015 09:57 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd Kleuske (overleg) 5 okt 2015 12:07 (CEST)

Project Wis-en Natuurkunde van start (hulp gevraagd)[bewerken]

De projectpagina is er, ik heb een vraagbaak ingericht. Het staat eenieder (lid of geen lid) vrij onderwerpen aan te dragen, vragen te stellen of te melden dat artikelen "om te huilen" zijn. Ik hoop dat ik dat niet in m'n eentje hoef te doen, want mijn kennis is ook maar beperkt. Kleuske (overleg) 5 okt 2015 12:39 (CEST)

Een wikiproject heeft weinig zin als mensen die kennis van zaken hebben weggepest worden. Je eerdere opmerking "Paul B Zodra ik je serieus ga nemen als het over natuurkunde gaat, zal ik het je laten weten." raakte al kant noch wal, maar dit slaat helemaal alles. Ik was van plan het project te volgen, en bij te dragen als er iets uit mijn vakgebied langskwam, maar op deze manier hoeft het voor mij ook niet. valhallasw (overleg) 7 okt 2015 12:59 (CEST)
Helemaal mee eens, En dan meteen ook nog een ouderwetse edit war over wie er deel mag nemen aan dit project. Heerlijk! We zijn weer heel volwassen bezig. Erik Wannee (overleg) 7 okt 2015 13:24 (CEST)
Het is ronduit potsierlijk dat iemand die notabene is gepromoveerd in de theoretische natuurkunde eerst met sommetjes uit een Havo-2 leerboek om z'n oren wordt geslagen en vervolgens wordt weggejorist van het Project Wis- en Natuurkunde. Er zijn in het verleden al vele artikelen op internet verschenen over hoe specialisten op hun vakgebied door de eerste de beste nitwit met een mening worden weggepest van Wikipedia maar ik had het eerlijk gezegd tot nu toe nog niet zo duidelijk geïllustreerd zien worden. 82.95.112.83 7 okt 2015 18:38 (CEST)
Van mijn kant enkele opmerkingen, en daar wou ik het eigenlijk bij laten: 1. Als een zogenaamde 'specialist' in discussie raakt met een zogenaamde 'leek' gaat het nog steeds om de bronnen en de argumenten. Daar hoeft geen extra eerbied voor diploma's, boekjes en titels bij. 2. De grondslagen van de mechanica zijn nooit mijn specialisme geweest, en dat geldt ook voor de speciale en algemene relativiteitstheorie. In die laatste (ART) heb ik ook nooit college gevolgd. Een intelligente en geïnteresseerde leek met een kwantitatieve inslag kan een fysicus die niet in die onderwerpen gespecialiseerd is echt wel 'inhalen'. 3. Het project is sowieso de moeite waard, denk ik, en het initiatief is toe te juichen. De wens om qua deelnemers een beetje het kaf van het koren te scheiden en er geen praathuis van te maken, is begrijpelijk maar in de structuur van Wikipedia erg lastig te realiseren. 4. Zo veel artikelen over 'mijn' vakgebied schrijf ik niet, dat valt eigenlijk nogal tegen. 5. De rest schuif ik maar af op onder meer stijfkoppigheid van mijn kant en enige allergie voor straffe termen als 'kletskoek' en 'illusie', alsmede een manier van werken en overleggen die niet altijd compatibel is met die van Kleuske. Paul B (overleg) 7 okt 2015 19:40 (CEST)
Paul, je hebt een groot hart. Laten we het er dan inderdaad maar op houden dat jullie manier van werken en overleggen inderdaad niet altijd compatibel is. Ik kan me goed voorstellen dat je er geen zin meer in hebt. Sterkte! 82.95.112.83 8 okt 2015 01:51 (CEST)
Ik vond de opmerking van Kleuske vooral arrogant. Ongepast ook om in een discussie aan te geven dat je de gesprekspartner diskwalificeert. Lymantria overleg 8 okt 2015 09:04 (CEST)
Sowieso komt het mij wat vreemd over dat je in een gemeenschapsproject, dat erom bekend staat dat iedereen uitgenodigd wordt mee te helpen, clubjes gaat vormen waar bij voorbaat mensen uitgesloten worden. Als je niet in het eliteclubje zit, mag je dan straks ook geen artikelen meer bewerken die in het aandachtsgebied van het deelproject vallen? Richard 8 okt 2015 11:31 (CEST)
Van degenen die zich verder nog voor dit project hadden ingeschreven naast Paul B en ondergetekende, heeft niemand tot nu toe volgens mij daadwerkelijk iets aan een artikel gedaan (OK, Kleuske zelf daargelaten). Paul B en ondergetekende hebben kort geleden een paar pogingen gedaan, maar zijn vervolgens door Kleuske resoluut van de lijst geschrapt. Mij lijkt dit toch enigszins de omgekeerde wereld. De Wikischim (overleg) 8 okt 2015 11:44 (CEST)
Kleuske neemt nu een wikibreak. Dit hoop dat deze break rust gaat geven en het project toch opgepakt kan worden.Smiley.toerist (overleg) 8 okt 2015 11:59 (CEST)
..En zo werd het project al in de knop geknakt, dankzij een boel puberaal gekissebis. Wat jammer toch dat het zo moest lopen. Erik Wannee (overleg) 8 okt 2015 13:26 (CEST)
Niet getreurd hoor, er zijn nog genoeg alternatieven. Mijn eerste voorstel zou zijn om Wikipedia:Dit kan beter/Wiskunde en Wikipedia:Dit kan beter/Natuurkunde meer onder de aandacht te brengen. De Wikischim (overleg) 8 okt 2015 13:31 (CEST)

Schrijfweek Amersfoort[bewerken]

Beste allemaal,

de schrijfweek Amersfoort is begonnen! Iedereen kan meedoen door te schrijven over Amersfoort. Meer informatie kun je lezen in deze kranten [6] [7].

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 5 okt 2015 06:51 (CEST)

Zo'n vlag vind ik onzin, maar toevallig vind ik deze vlag typografisch wel interessant. – Maiella (overleg) 5 okt 2015 10:31 (CEST)
Ik zal eens kijken wat ik voor Amersfoort kan betekenen, al ben ik wel van mening dat deze schrijfweek tegelijkertijd met de schrijfwedstrijd en kort voor een andere schrijfweek niet echt handig is. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 11:17 (CEST)
Er is geen artikel Vlag van Amersfoort ? Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 13:38 (CEST)
Die is er nog niet inderdaad. Mvg, Taketa (overleg) 5 okt 2015 14:50 (CEST)
Nu is ie er wel LOL Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 14:55 (CEST)
Te weinig inhoud voor behoud helaas :(. Mvg, Taketa (overleg) 5 okt 2015 15:00 (CEST)
Weet ik, maar misschien dat iemand anders er wat mee kan ;) Verwijderlijst is 14 dagen toch? Ik had eigenlijk verwacht dat een verwijderneuroot het daar al had geplaatst. Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 15:01 (CEST)
Mag wel verwijderd worden nu... dan pak ik het later wel op om er een fatsoenlijk artikel van te maken. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 15:09 (CEST)
Hoeft helemaal niet nu weg, je kan er zo ook wel iets van maken zonder het te nuweggen. Het voldoet niet aan de nu weg criteria, het is geen vandalisme, het is geen onzin en het zijn geen foute feiten :p Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 5 okt 2015 15:11 (CEST)
Ik geef alleen aan dat het kan, niet dat het ook uitgevoerd moet worden. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 15:13 (CEST)
Als je graag voor dit Amersfoort-project een nieuw vlagartikel wil aanmaken, over de vlag van Hoogland bestaat nog geen artikel. - Robotje (overleg) 6 okt 2015 12:09 (CEST)
Joh, ik wist niet eens dat die er is! Zie met korte Google-zoekactie dat er een groene vlag is met daarop het wapen van Hoogland. Ik pak die wel even op dan, kan vanavond wel al af zijn denk ik. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 12:12 (CEST)
Zie hier voor meer info. - Robotje (overleg) 6 okt 2015 12:17 (CEST)
TADAAAAAA, een mooi nieuw artikel over de vlag van Hoogland is daar. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 21:23 (CEST)
Vort jongens, ga Wikipedia béter maken, in plaats van ruzie te maken over wie het beter wéét! ed0verleg 6 okt 2015 08:55 (CEST)
Welke ruzie? Sjoerd de Bruin (overleg) 6 okt 2015 09:01 (CEST)
<kijkt verschrikt op/> Ruzie? Welke ruzie? Ik zie alleen miscommunicatie. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 10:36 (CEST)
Welke ruzie? Edo aan de paddo's? Wae®thtm©2015 | klagen over Waerth als je hem stout vindt ... maar pas op .... hij bijt! 6 okt 2015 13:10 (CEST)
Ter info. Mocht je klachten hebben over de sitenotice, zie twee kopjes hieronder #Sitenotice werkt weer. Mvg, Taketa (overleg) 6 okt 2015 15:06 (CEST)

hotcat[bewerken]

(helaas kreeg ik geen antwoord op de helpdesk, dus probeer ik het hier...) Ik gebruik al jaren met plezier de functie 'hotcat' - helaas werkt deze ongeveer een week niet meer bij (de meeste?) artikelen. Op Wikipedia:HotCat nog wel, op Ernest Louis van Hardenbroek van Lockhorst en Van Hardenbroek niet meer. Enig idee waar dit aan ligt? Dank! Effeië T.Sanders 5 okt 2015 08:46 (CEST)

Er was al eerder hier iemand met hetzelfde probleem, maar op een gegeven moment was het probleem ook weer weg. Gezien je staat van dienst hier kan het zijn dat je verouderde scripts hebt draaien. Die kunnen er voor zorgen dat andere scripts niet kunnen laden. Kun je kijken of er iets in je console staat? Sjoerd de Bruin (overleg) 5 okt 2015 08:57 (CEST)
Hotcat werkt bij mij wel, vreemd genoeg. Ik moet wel zeggen dat ik het af en toe ook heb op pagina's dat Hotcat in ene niet werkt en een paar minuten later, op hetzelfde artikel/bestand, weer wel. Dqfn13 (overleg) 5 okt 2015 11:16 (CEST)
Ik had hetzelfde probleem. Na het uitzetten van de beta functie voor Vertalen werkt hotcat gewoon weer. Het schijnt een bug in de beta vertaal extensie te zijn. Jane023 (overleg) 5 okt 2015 15:13 (CEST)
Dat laatste is correct. Bij het uitschakelen van die nieuwe translate-tool, blijken inderdaad verschillende andere tools (die niet meer werkten) uiteindelijk terug te werken. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 5 okt 2015 23:59 (CEST)
Gerapporteerd op Phabricator - graag andere ervaringen toevoegen. Effeië T.Sanders 9 okt 2015 08:51 (CEST)
Bedankt, maar zoals daar opgemerkt wordt, werkt alles inderdaad terug normaal. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 10 okt 2015 10:48 (CEST)

Tech News: 2015-41[bewerken]

5 okt 2015 20:32 (CEST)

Sitenotice werkt weer[bewerken]

Beste allemaal,

mijn excuses dat er nu voor de 4e keer een sitenotice staat over hetzelfde. Er was een probleem waarbij sommige gebruikers geen sitenotice te zien kregen. Nu is dit (als het goed is) opgelost, zie Phab:T114652. Twee weken geleden werkte de notice over de schrijfwedstrijd perfect. Ik denk dat het huidige probleem te maken had met het probleem van de flitsen die mensen zien na het wegklikken van de sitenotice, een probleem dat nu 2 maanden loopt, zie Phab:T108513. Waarschijnlijk heeft iemand van de WMF de laatste twee weken iets veranderd en dat niet aangegeven. In ieder geval is de sitenotice nu zichtbaar voor iedereen en dit is de laatste keer dat je dezelfde notice hoeft weg te klikken.

Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 6 okt 2015 15:01 (CEST)

Fijn dat het opgelost is! Natuur12 (overleg) 6 okt 2015 15:49 (CEST)

Activiteiten Erasmusprijs[bewerken]

In het kader van de uitreiking van de Erasmusprijs wil ik jullie graag wijzen op twee nieuwe activiteiten.
Wetenschappelijke conferentie
Het programma voor het KNAW symposium ‘Reading Wikipedia’ is bekend. Meer informatie is te vinden op de website van de SPE of de projectpagina. Let op! Inschrijven kan pas vanaf vrijdag 9 oktober via een formulier op de site van de KNAW, en niet via de e-mail zoals korte tijd op de projectpagina heeft gestaan.

Bezichtiging historische encyclopedieën
Op 25, 26 en 27 november biedt de UvA, Bijzondere Collecties de mogelijkheid om een aantal historische encyclopedieën te bezichtigen uit de 15de en 18de eeuw. De (privé) bezichtigingen zijn in een klein gezelschap en onder begeleiding van een conservator. De bezichtigingen op woensdag (voorafgaand aan de uitreiking) zijn speciaal gereserveerd voor Wikipedianen. Zie voor meer informatie de projectpagina. Vriendelijke groet FrankT (overleg) 6 okt 2015 15:58 (CEST)

Mag [Generalized_Phrase_Structure_Grammar] asjeblieft zónder hoofdletters[bewerken]

Naar aanleiding van een discussie op Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen. Moet ik dezelfde argumenten hier nog eens gaan noemen? – Maiella (overleg) 6 okt 2015 20:08 (CEST)

Noem ze anders op de overlegpagina van dat artikel. Het lijkt me niet handig om de discussie hier in de Kroeg te houden. Paul B (overleg) 6 okt 2015 20:15 (CEST)
Deze discussie gaat niet over de naamgeving van éen lemma, maar over de consequenties in het algemeen. Zodra iemand dwars gaat liggen is het niet meer mogelijk om in de titel van een lemma hoofdletters te veranderen in kleine letters indien een moderator nodig is voor deze operatie. Hoe kan iemand bewijzen dat de titel van het lemmma géen eigennaam is, die (wel of niet) door het merkenrecht wordt beschermd? Kun je mij vertellen wat in casu de juiste overlegpagina is voor zo'n algemene kwestie? – Maiella (overleg) 6 okt 2015 20:31 (CEST)
Dan zou ik het ook niet ophangen aan één hernoemingsverzoek op WP:VP/AV. Overigens is het inderdaad een onhandige situatie dat één dwarsligger zo'n verzoek kan blokkeren, maar dat is nu eenmaal hoe we het hebben afgesproken. Op WP:VP/AV horen in principe alleen niet-controversiële verzoeken. Over andere verzoeken zou eerst moeten worden gediscussieerd op de overlegpagina van het betreffende artikel. Bij consensus (die niet door één dwarsligger kan worden voorkomen als er voldoende andere deelnemers zijn) kan het verzoek (opnieuw) worden gedaan op WP:VP/AV. Een algemenere discussie, indien gewenst, zou vermoedelijk thuishoren op Overleg Wikipedia:Benoemen van een pagina. Ik neem aan dat die dan zou moeten uitmonden in iets concreets dat op Wikipedia:Benoemen van een pagina kan worden toegevoegd zodat we daar ook echt klaar mee zijn. Paul B (overleg) 6 okt 2015 20:46 (CEST) P.S. Informele algemene discussie is niet verboden in de Kroeg, maar zoals gezegd zou ik dan duidelijk maken dat de discussie algemeen is en niet alleen over één specifiek artikel gaat. Paul B (overleg) 6 okt 2015 20:47 (CEST)
Ik heb al heel veel pagina's (honderden) zelf zonder enig bezwaar hernoemd naar minder hoofdletters. En ik heb al vele tientallen pagina's zonder enig bezwaar door moderatoren doen hernoemen met minder hoofdletters. Dus op een bepaalde manier heb ik verstand van deze kwestie. Het is dus volstrekt toeval (of juist niet) dat ik in deze casus op genoemde verzoekpagina in een lange discussie verzeild ben geraakt. Dat iemand een stok in het wiel steekt, en blijkt dat inderdaad een principiële kwestie aan de orde is. Dat is heel vervelend als je anders gewend bent. – Maiella (overleg) 6 okt 2015 21:11 (CEST)
Mijn uitgangspunt is dat te gemakkelijk te veel hoofdletters worden gebruikt, op basis van een boektitel (iedereen kan weten dat in het angelsaksisch domein héel veel hoofdletters worden gebruikt, dat is een kwestie van typografie), of op basis van een hoofdletter-afkorting. – Maiella (overleg) 6 okt 2015 21:20 (CEST)
Ik vind ook dat deze discussie op de betreffende OP thuishoort eventueel (met een linkje) in het Taalcafé. Zeker niet in deze kroeg waar het al druk genoeg is met algemene zaken.  Klaas `Z4␟` V:  8 okt 2015 08:45 (CEST)

Opleiding - Hoe schrijf ik artikels voor Wikipedia[bewerken]

Op woensdag 28 oktober 2015 geeft Geertivp een opleiding over Hoe schrijf ik artikels voor Wikipedia? voor Vorming+ te Brugge (België). Inschrijven verplicht! Er zijn nog 6 plaatsen vrij. Geertivp (overleg) 7 okt 2015 10:27 (CEST)

Waarom is het betaald? Sjoerd de Bruin (overleg) 7 okt 2015 18:42 (CEST)
Alleen wikiholisten werken, reizen, verblijven en geven les voor niets, beste Sjoerd. There is no such thing as free lunch.  Klaas `Z4␟` V:  8 okt 2015 08:51 (CEST)
Bedankt weer voor dit zeer nuttige antwoord... Sjoerd de Bruin (overleg)
Klaas, zou je degene aan wie de vraag gesteld wordt antwoord willen laten geven in plaats van boven op alles wat Sjoerd zegt te duiken? Dank u! Vinvlugt (overleg) 8 okt 2015 08:56 (CEST)
Waarom staat Geertivp hier niet genoemd?  Klaas `Z4␟` V:  8 okt 2015 22:51 (CEST)
Omdat a) de rechten niet zijn aangevraagd en b) er nog steeds geen duidelijkheid is over de exacte werking van de cursus extensie en c) er nog geen concrete afspraken zijn wanneer iemand die rechten kan krijgen. Ik weet dat o.a. Romaine die extensie aan het testen was een er zou volgens mij iets van een handleiding volgen, maar ik heb er al lang niets meer over gehoord. Mbch331 (Overleg) 9 okt 2015 00:53 (CEST)
Deze cursus wordt ingericht op vraag van Vorming+ Brugge dat een onafhankelijk opleidingcentrum is in Vlaanderen. Het bestuur van Wikimedia België heeft beslist om geen formeel bedrag te vragen voor een cursus “Artikels schrijven op Wikipedia” omdat we een zo breed mogelijk publiek willen aanspreken. Dit kadert in onze strategie van Iedereen betrekken bij vrije kennis. We willen organisaties met een beperkt budget niet afschrikken om onze ondersteuning te vragen. We vragen wel aan organisaties die het kunnen om een ondersteunend lidmaatschap te nemen (20 € per jaar of meer) om onze eigen werking financieel te ondersteunen. Zie https://be.wikimedia.org/wiki/Lidmaatschap. Een onafhankelijk opleidingscentrum mag toch zelfstandig het tarief bepalen van hun opleidingen? Zie hier de korte inhoud van de training - Geertivp (overleg) 9 okt 2015 22:49 (CEST)

Herbevestiging moderatorschap oktober 2015[bewerken]

De eerste ronde van de herbevestigingsprocedure voor 24 moderatoren is op donderdag 8 oktober 2015 00:01 (CEST) op deze pagina begonnen. Gebruikers die aan de voorwaarden voldoen, hebben tot 15 oktober 2015 00:01 uur (CEST) de gelegenheid om eventuele bezwaren tegen de herbevestiging van deze moderatoren kenbaar te maken.

Coördinator is Sonuwe (overleg).

Ik heb hier mijn taak als stemcoördinator neergelegd. De redenen zijn duidelijk verwoord. Sonuwe () 8 okt 2015 22:33 (CEST)

Flauwe actie. Je probeerde je rechten aan te matigen die je niet hebt. Een beetje humor had dit ook op kunnen lossen. The Banner Overleg 8 okt 2015 22:41 (CEST)
Ik vind dit gewoon heel ernstig, alle lof voor Sonuwe dat ie het wilde proberen. Een SCHANDE! voor iedereen die zich zo te keer laat gaan daar op die overlegpagina. En van een aantal had ik toch wel beter verwacht qua gedrag. En ik hoop dat iedereen nu Natuur12 steunt, zodat op het einde van de herbevestiging deze rel vergeten kan zijn (ook al verwacht ik helaas van niet). ARVER (overleg) 9 okt 2015 07:43 (CEST)
Blijbaar lees ik een andere OP dan jij, want ik zie helemal niemand die zich laat gaan. Ik snap dan ook niet dat Sonuwe die discussie meteen afkapte. Wat was er mis met die discussie, die door het uiterrst sympathieke bericht van brimz begon? Met alle beroepsklagers die op de herbevestiging af plegen te komen, vond ik zijn oproepje wel welkom. Vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 9 okt 2015 07:48 (CEST)
Ik kan me juist vinden in het punt dat het meteen werd afgekapt. Zou als ik coördinator was hetzelfde hebben gedaan, misschien in wat andere bewoording. Voor je het weet gaat het weer onder het mom stemmen ronselen vallen en krijgen we hetzelfde gedonder als 2 jaar geleden. ARVER (overleg) 9 okt 2015 08:37 (CEST)
Maar waarom roep je hier dan heel hard schande? Wie gaat daar dan zo tekeer volgens jou? Vinvlugt (overleg) 9 okt 2015 09:03 (CEST)
Omdat men het weer het laten gebeuren dat er verliezers zijn, oftewel Sonuwe. Terwijl de 1e ronde nog geen 24 uur oud was. Terwijl het wel te voorkomen was. ARVER (overleg) 9 okt 2015 09:20 (CEST)
Sonuwe heeft dit ook aan zichzelf te danken. Iedereen had zelf kunnen bedenken dat de overlegpagina voor overleg is en dat de projectpagina daar niet voor bedoelt is. Had Sonuwe zich beperkt tot het verplaatsen van overleg van de projectpagina naar de overlegpagina en het aangeven dat er voldoende stemmen zijn geplaatst bij deelnemer X, dan had er niks aan de hand geweest. Het eventueel voordragen voor een blokkade van iemand die op de OP een persoonlijke aanval plaatst had ook nog gekund als coördinator. Dqfn13 (overleg) 9 okt 2015 09:25 (CEST)
Tja, weer die vervelende "men" die het gedaan heeft. Ik zie alleen Trewal, Evilfred en Wutsje terecht vraagtekens zetten bij het zo abrupt afkappen van een vriendelijk verzoek van brimz, verder niets. Discussie verloopt zakelijk, weinig aan de hand naar mijn mening. Vinvlugt (overleg) 9 okt 2015 09:56 (CEST)
Het 'verzoek' van Brimz, vriendelijk of niet, had vooral veel weg van gestook of op zijn minst een niet ter zake doende flauwiteit. Wat voor 'strategisch stemadvies' had 'men' gehad willen hebben? Dat de coördinator daar wat geprikkeld op reageert, is niet verwonderlijk. Paul B (overleg) 9 okt 2015 10:09 (CEST)
Geprikkeld reageren of iemand verbieden op een overlegpagina bij te dragen is nogal wat. Blijkbaar snapt Brimz het niet en heeft hij nog wat uitleg nodig. Als die was gegeven had iedereen kunnen lezen hoe dom de vraag van Brimz eigenlijk was. Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 10:13 (CEST)
Brimz snapt prima hoe het werkt, die loopt hier al lang genoeg rond. De uitleg is trouwens gegeven ([13]) maar kennelijk vond 'men' het nodig daarna nog een meta-discussie te beginnen. Paul B (overleg) 9 okt 2015 10:16 (CEST)
Wat ik bedoelde was door simpelweg de procedure aan Brimz uit te leggen en aan te geven dat zijn vraag geen zin heeft (er kan geen sprake zijn van stemadvies bij het uitbrengen van bezwaren) hij wordt neergezet als een stoker. Brimz heeft een lijntje uitgegooid, Sonuwe heeft gehapt. Door zakelijk te antwoorden knip je het lijntje door. Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 10:20 (CEST)
Brimz wilde duidelijk een jeremiade aanheffen tegen de lopende procedure. Daar hebben we de Kroeg al voor of desnoods Overleg Wikipedia:Regelingen rond moderatoren of Overleg Wikipedia:Regelingen rond moderatoren/Bevestiging moderatorstatus, op de OP van de procedure is geen drank te verkrijgen. Hoe meer ik erover nadenk, des te terechter vind ik de uitgevoerde afblokking. Sonuwe () 9 okt 2015 15:59 (CEST)
Ik snap werkelijk totaal niet waarom er aan iets werkelijk volslagen onbenulligs als dit zoveel aandacht wordt besteed en de oorspronkelijke coördinator hierdoor zelfs afhaakt. Dit is puur een WP:PUNT-bijdrage van iemand die het niet eens is met de hele procedure (wat verder iedereen z'n goed recht is). Laat zoiets toch gewoon helemaal voor wat het is, zodat de procedure op de normale manier kan doorgaan. Heel simpel. De Wikischim (overleg) 9 okt 2015 11:24 (CEST) P.S. Wat me vooral een buitengewoon slecht idee lijkt is het belonen van dergelijke acties. Dat laatste is precies wat er momenteel gebeurt. Ziet niemand anders dat nu? De Wikischim (overleg) 9 okt 2015 13:15 (CEST)

Duitse talen[bewerken]

Karte der deutschen Mundarten (Brockhaus).jpg

Ik vind dit wel een leuke kaart. Het verwonderd mij dat Fries niet tot de Duitse taalfamilie hoort. Deze kaart is misschien niet onpartijdig en vraag mij af wat de huidige taalkundigen ervan vinden.Smiley.toerist (overleg) 8 okt 2015 11:10 (CEST)

Ik kan me vergissen, maar Ost-Friesisch, Friesisch en Friesisch-Westfälisch staan toch gewoon ingetekend? De Friese talen (het zijn er meer) vallen onder de West-Germaanse talen. Richard 8 okt 2015 11:26 (CEST)
Het gebied rond Leeuwarden wordt wit getekend met een grenslijntje als talen niet behorende bij de Duitse familie. (Norderfriesch) Ost-Friesisch en Friesisch-Westfälisch hoort er dan weer wel bij. Ik dacht trouwens dat het Deense taal ook veel Duitse invloed heeft. Waar wordt de grens getrokken?Smiley.toerist (overleg) 8 okt 2015 11:48 (CEST)
De kaart gaat niet zozeer over talen (Sprachen) als wel over dialekten (Mundarten). Fries en Deens zijn echte talen. Nederlands staat er ook niet op (Nederfrankisch, Hollands, Brabants en dergelijke wél). Richard 8 okt 2015 12:01 (CEST)
Lijkt me typisch een vraag voor het Taalcafé.
Ik denk dat de Duitse Wikipedia een betrouwbaar beeld geeft: "Die „traditionelle Zuordnung“ der niederländischen Dialekte zum Niederdeutschen findet sich heute fast ausschließlich in der nichtwissenschaftlichen Sekundärliteratur wieder". Ook dit lijkt me wel illustratief (vooral door de rechte lijn in het noordwesten, die toch ook een zekere willekeur suggereert). Fransvannes (overleg) 8 okt 2015 16:51 (CEST) En voor de goede orde: als het Nederlands geen "Duits" is, is het Fries dat al helemaal niet.
De kaart dateert uit 1908, dus zeker niet heute. Richard 8 okt 2015 16:59 (CEST)
De vraag was dan ook (lijkt me) of de opvatting van 1908 heute nog steeds aanhang heeft. Antwoord: nauwelijks. Fransvannes (overleg) 8 okt 2015 17:07 (CEST)
De kaart klopt wel, hij laat goed de relatie tussen de frankische, nedersaksische en friesche dialecten zien, fries is geen Nederduits. Maar verwant aan engels en deens, daarom is het wit op de kaart Hans Erren (overleg) 8 okt 2015 21:23 (CEST)
Die "rechte lijn in het noordwesten, die toch ook een zekere willekeur suggereert" is de Eenheids-pluralislijn; van oudsher de scheidslijn tussen de saksische en de frankische ("hollandse" zo u wil) dialekten. Hans Erren (overleg) 8 okt 2015 23:39 (CEST)
Het Ost-Friesisch en het Friesisch-Westfälisch zoals ze op deze kaart staan, zijn volgens de opsteller van de kaart kennelijk Nederduitse dialecten die resp. in Oost-Friesland en in delen van Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland worden gesproken. Die zijn dus geel. De witte gebieden zijn het Westerlauwers Fries en het Saterfries (witte stukje ten zuiden van Ost-Friesisch). Dat zijn Friese talen/dialecten. Paul B (overleg) 8 okt 2015 23:07 (CEST)

Cijfers over allochtonen in Loverboy artikel.[bewerken]

De statistische informatie over allochtonen in het artikel Loverboy (persoon) is een week geleden verwijderd. Zie [14]. Heeft iemand het rapport dat genoemd wordt als referentie zodat nagekeken kan worden of de statistische informatie in de bron genoemd wordt? Alice2Alice (overleg) 9 okt 2015 12:03 (CEST)

Ik zit toevallig in de bibliotheek en daar hebben ze dat werkje:
Overzicht 3 - Verdachten naar autochtone en allochtone achtergrond (N=87)
Verdachten
autochtone achtergrond   10 (11%)
allochtone achterfrond   77 (89%)
Totaal           87 (100%)
Overzicht 4 - Nationaliteit en ethnische achtergrond verdachten (N=84)


           Nederlandse nationaliteit       Andere nationaliteit       Totaal
===================================================================================================
Marokkaans              21                10          31 (37%)
Turks                11                 3          14 (17%)
Surinaams              12                 -          12 (14%)
Antilliaans             10                 -          10 (12%)
Autochtoon              11                 -          11 (13%)
Anders                5                 1           6 (7%)
Totaal                70                14          84 (100%)
Anke van Dijk en Linda Terpstra
Loverboys: feiten en cijfers Een quick scan
ISBN 90 6665 673 5
2005 B.V. Uitgeverij SWP Amsterdam
p.24,25
Groet, Magere Hein (overleg) 9 okt 2015 12:45 (CEST)
Bedankt, Magere Hein. Ik heb deze gegevens (opnieuw) verwerkt in het artikel. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 9 okt 2015 12:49 (CEST)
Bedankt voor de informatie. Gezien de zeer kleine steekproef die men gebruikt vraag ik me af of het statistisch verantwoorde informatie betreft voor een encyclopedie. Alice2Alice (overleg) 9 okt 2015 13:01 (CEST)
Een quick scan uit 2005? Uiteraard is dat geen verantwoorde informatie voor een encyclopedie. 82.73.216.116 9 okt 2015 13:08 (CEST)
In de tekst in duidelijk aangegeven wanneer de gegevens gepubliceerd zijn, en in de voetnoot is de omvang van de respondentengroep ook aangegeven. Het al dan niet trekken van conclusies is aan de lezer. Overigens ben ik het met je eens dat recentere gegevens, liefst ook over een grotere groep, wenselijk zouden zijn. Misschien is hier nieuwere informatie te beluisteren, maar ik heb op dit moment geen beschikking over geluid. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 9 okt 2015 13:12 (CEST)
Dat lemma pretendeert over Loverboys iha te gaan, die flutcijfers horen er gewoon niet in thuis, Loverboys als begrip is omgeven met vooral fantasie, in de literatuur bij het lemma wordt verwezen naar moeder en dochter uit Zwolle, dat geeft de basis van het lemma goed weer. 82.73.216.116 9 okt 2015 13:15 (CEST)
Wat er ook in de bron staat, het artikel gaf zonder dat verder te nuanceren die percentages. Dat is dubieus, ook al omdat de bron helemaal niet zegt dat 89% van 'de daders' allochtoon is - die doet uitdrukkelijk alleen uitspraken over de verdachten die in dat boekje zijn meegenomen. En om het nog gekker te maken: ons artikel beperkt de cijfers strikt genomen niet eens tot Nederland! Het nog steeds in 'ons' artikel staande 'daderprofiel' wordt in de bron omschreven als 'een eerste voorlopige aanzet voor' een daderprofiel. Dat is echt volstrekt onvoldoende om dat hier zo stellig te kunnen neerzetten. Het rapport is trouwens hier online in te zien. Paul B (overleg) 9 okt 2015 13:50 (CEST)

Te beoordelen pagina's[bewerken]

Waarom zijn de pagina's Te beoordelen pagina's eigenlijk verdeeld in deel 1, deel 2 en deel 3? Als er bijvoorbeeld al wat pagina's in deel 2 staan, twijfel ik nog wel 'ns of ik er nog eentje onder moet zetten of dat ik in deel 3 verder moet gaan, zodoende. Oxygene7-13(vragen staat vrij) 9 okt 2015 15:18 (CEST)

Volgens mij om bij lange discussies toch nog een beetje overzicht te houden. Vooral handig als je iets wil toevoegen. Lijkt me nog handiger om elke pagina die erop gezet wordt een eigen kopje te geven. Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 15:22 (CEST)
(bwc) Vroeger waren die pagina's vaak zodanig lang dat het erg onoverzichtelijk werd, zie bijvoorbeeld Wikipedia:Te_verwijderen_pagina's/Toegevoegd_20061129. Het is dan makkelijker om een deelpagina te bewerken - dat verkleint ook de kans op onbedoelde bewerkingsconflicten. Inmiddels lijkt me drie delen vaak wat veel van het goede, maar zo komt het dus. Iedere pagina een eigen kopje is niet onhandig, maar ik meen dat zoiets al eens is geprobeerd en toen bij 'de gemeenschap' niet heel erg aansloeg. Paul B (overleg) 9 okt 2015 15:25 (CEST)
OK, mijn vragen zijn beantwoord. Hartelijk dank. Oxygene7-13(vragen staat vrij) 9 okt 2015 15:27 (CEST)
Hier overigens wat meer over dat 'kopjesexperiment': Wikipedia:De kroeg/Archief 20101114. Da's alweer vijf jaar geleden, dus geen reden om het niet nog eens te proberen als daar animo voor blijkt te zijn. Paul B (overleg) 9 okt 2015 15:27 (CEST)
Het lijkt me iets gebruikersvriendelijker voor nieuwelingen. Als die op bewerk klikken en dan hun weg moeten vinden in 1 grote letterbrij, kan ik me voorstellen dat ze soms wat kribbig worden. Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 15:29 (CEST)
Daarnaast kunnen de moderatoren straks deel voor deel afhandelen, waardoor de brokken wat minder groot zijn. Nu kan een moderator aan de slag gaan met blok 1 en dat na afronding afsluiten. Dan kan zhij wat anders gaan doen, of verder gaan met deel 2. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 9 okt 2015 15:29 (CEST)
De discussie die ik linkte is nogal een brij. Het daadwerkelijke experiment staat op Wikipedia:Te verwijderen pagina's/Toegevoegd 20080324. Paul B (overleg) 9 okt 2015 15:30 (CEST)
Eerlijk gezegd houd ik me in beginsel altijd aan de drie dagdelen voor de drie delen: alles voor 12 uur in deel 1, tussen 12 en 18 uur in deel 2, na 18 uur in deel 3. Paul Brussel (overleg) 9 okt 2015 15:31 (CEST)
Persoonlijk ben ik wel voor: per pagina een eigen kopje... Maar waar is dit aan te spreken? Oxygene7-13(vragen staat vrij) 9 okt 2015 15:34 (CEST)
Of een TBP met 50 tot 100 tussenkopjes nu zo overzichtelijk is, betwijfel ik. Paul Brussel (overleg) 9 okt 2015 15:36 (CEST)
Alfabetiseren, misschien? Oxygene7-13(vragen staat vrij) 9 okt 2015 15:42 (CEST)
Volgens mij gaat het meer om de hoeveelheid kopjes, niet over de sortering ervan. Sjoerd de Bruin (overleg) 9 okt 2015 15:44 (CEST)
Je vindt dan wel sneller het artikel. De laatste paar dagen schommelde het volgens mij rond de 30 nominaties. Dus dat is nog wel overzichtelijk. Bij doorgestreepte nominaties kan dan natuurlijk ook gelijk het blokje weg. Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 15:47 (CEST)
Ik ben natuurlijk ook maar relatief nieuw hier en ik heb het dan ook niet voor het zeggen, zou wel moeten, eigenlijk... ;-) maar wat gaan we nu doen? (als we er al iets aan zouden willen veranderen) Oxygene7-13(vragen staat vrij) 9 okt 2015 15:53 (CEST)
Naar goed wiki-gebruik gaan we eerst nog even er over praten, niet zo fanatiek joh :) Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 15:56 (CEST)
je gaat me niet vertellen dat je bovenstaande nou écht serieus neemt, of wel!? Oxygene7-13(vragen staat vrij) 9 okt 2015 16:34 (CEST)
Mijn ervaring is dat WP:TBP irritant bewerken is via een klein scherm (bv smartphone). Tussenkopjes zouden kunnen helpen, maar 50+ tussenkopjes is ook geen pretje. Er zijn verschillende soorten nominatie: nominaties waar we het eigenlijk allemaal wel over eens zijn over pagina's die na twee weken inderdaad de prullenbak in belanden; en nominaties waar uitgebreide discussie overkomt - en alles ertussen in. Het is nu al gebruik om pagina's met veel discussie een eigen tussenkopje te geven. Dit zou m.i. wel een stuk sneller mogen, bijv. al nadat er ca. 4 bijdragen over de nominatie zijn geweest. Op die manier houd je 1 lijst over met alle "discussievrije" nominaties, en een aantal (meestal niet meer dan 10) kopjes met iets uitgebreidere discussies. CaAl (overleg) 9 okt 2015 15:54 (CEST)
Persoonlijk ben ik zelfs voor individuele pagina's, waarbij je ook gelijk de vorige discussies over de pagina ziet. Tevens zou je de boel dan dynamisch kunnen aanpakken. Je zou automatisch lijsten kunnen genereren, daarnaast zou je een script kunnen bouwen wat de nominatie plaatst en de aanmaker inlicht. Sjoerd de Bruin (overleg) 9 okt 2015 15:54 (CEST)
Na bwc - Ik kreeg net een brainwave: waarom niet de TBP alleen gebruiken als verzamelpagina, discussie kan dan op de overlegpagina bij het artikel. Dan blijft ook veel beter in de toekomst bewaard dat het artikel genomineerd is geweest. Je raakt dan wel de discussie kwijt als het artikel uiteindelijk wordt verwijderd. Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 15:56 (CEST)
Dus eigenlijk soortgelijk als Sjoerd voorstelt. Misschien van onderwerpen die wel E zijn, maar het artikel niet behouden zijn het overleg bewaren? Nietanoniem (overleg) 9 okt 2015 15:57 (CEST)
Door middel van {{behouden}} kan reeds op de overlegpagina aangegeven worden dat het artikel genomineerd is geweest, dus dat lijkt me geen goede reden de discussie naar de overlegpagina te verplaatsen (naast het feit dat de discussie inderdaad verloren gaat of verplaatst moet worden als het artikel wel verwijderd wordt). Woodcutterty|(?) 9 okt 2015 16:08 (CEST)
Ik heb net een dag afgehandeld, maar we lopen wel erg achter nu zie ik. Zijn er wat mods gestopt met dit werk of speelt dit al langer? De sessie van 26 september staat zelfs nog open. Joris (overleg) 9 okt 2015 23:28 (CEST)

Part-Up[bewerken]

Vorige week liep ik tegen Part-Up (www.part-up) aan. Een platform dat online samenwerken ondersteund. Maar ik ben het met Martijn Aslander eens dat Part-Up wel eens een hele nieuwe manier van werken introduceert (zie Youtube, 25 minuten). Graag zou ik een artikel op Wikipedia willen plaatsen over dit bijzondere platform. Op mijn eigen website heb ik al wat informatie verzameld (http://www.kizumba.nl/part-up/) maar kan iemand mij helpen om er een encyclopedisch artikel van te maken? Timboliu (overleg) 9 okt 2015 23:38 (CEST)

Wilt u een artikel over Part-Up plaatsen omdat het een encyclopedisch relevant onderwerp betreft (zo ja, waar blijkt dat dan uit; verzamel eerst onafhankelijke, betrouwbare bronnen die het onderwerp behandelen), of omdat u het een bijzonder platform vindt? Woodcutterty|(?) 9 okt 2015 23:51 (CEST)
Part-Up bestaat nog niet eens een week. Zijn er al onafhankelijke bronnen? Ik vermoed dat het nog wat te vroeg is. Ze waren vandaag te gast op de verjaardag van het Permanent Future Lab, aardige mensen! ed0verleg 9 okt 2015 23:52 (CEST)
Lijkt me een kansloze missie om hier nu een artikel over te plaatsen. Er is geen encyclopedische relevantie. Joris (overleg) 9 okt 2015 23:56 (CEST)
Dat artikel gaat er dan ook niet komen. En als het er wel komt, verdwijnt het weer even snel. Maar het was natuurlijk een mooie gelegenheid om kizumba.nl te promoten. EvilFreD (overleg) 10 okt 2015 00:00 (CEST)
Ik denk dat je in zo'n geval beter op je eigen site er zoveel over kunt schrijven als je wilt. Zo'n artikeltje in de piranha-vijver hier gooien betekent dat het gegarandeerd binnen no-time verscheurd is. Groet, Paul2 (overleg) 10 okt 2015 08:44 (CEST)

Moe en slaap[bewerken]

Weten jullie waar ik heel moe van word? Van artikelen met als enige inhoud "Pietje Puk is een Verweggistaanse voetballer die bij voorkeur in de basis speelt." Hier is er zo eentje. Zó moe dat ik zo meteen maar eens mijn bed in stap. Dat is toch geen levensbeschrijving meer? Ik wens iedereen een mooi weekend. Doe jullie best! Vriendelijke groet, ErikvanB (overleg) 10 okt 2015 04:02 (CEST)

Allerlei interessante lijsten moesten in de loop van de jaren weg, maar dit soort artikeltjes blijft bestaan. Inderdaad word je daar niet altijd vrolijk van. Bob.v.R (overleg) 10 okt 2015 07:26 (CEST)
Juist, weg met het weggooien! Groet, Paul2 (overleg) 10 okt 2015 08:41 (CEST)
Ik denk dat bovenstaande schrijvers dàt niet bedoelden. Het zou hier een mooie troep worden als we nooit iets zouden weggooien. Erik Wannee (overleg) 10 okt 2015 08:48 (CEST)
Dat je om 4 uur 's nachts moe wordt, kan ook een andere oorzaak hebben. Wikiwerner (overleg) 10 okt 2015 11:37 (CEST)