Wikipedia:De kroeg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:K)
Ga naar: navigatie, zoeken


Wikidata workshop 20 oktober[bewerken]

Wij houden van Wikidata

Wikimedia Nederland is bezig met het ontwikkelen van workshops waar vrijwilligers hun technische vaardigheden en kennis delen met anderen. In de derde workshop staat Wikidata centraal. Het project werd in 2012 in het leven geroepen door Wikimedia Duitsland en heeft als doel een gemeenschappelijke bron te zijn van data. Wikidata is eigenlijk een centrale opslagplaats die er voor zorgt dat de informatie op de verschillende Wikimedia-projecten up-to-date is. Zo zijn onder andere geboortedata terug te vinden op Wikidata. Als je links naast een artikel kijkt op Wikipedia, zie je in welke talen een artikel beschikbaar is. Dit is dankzij Wikidata. Wil je meer weten over Widata en heb je enige kennis van Wikipedia? Geef je dan op voor de workshop op 20 oktober. Tijdens de workshop zal er uitleg gegeven worden over Wikidata. Na de uitleg is er ruimte om zelf aan de slag te gaan en vragen te stellen.

We willen iedereen dan ook vragen om een laptop mee te nemen. We starten de avond om 18:30 uur, op het kantoor van Wikimedia Nederland (Mariaplaats 3, Utrecht). Wij zorgen voor avondeten. Opgeven voor deze workshop kan via het inschrijfformulier, voor overige vragen kun je contact met ons opnemen via info@wikimedia.nl Wil je de vorige workshop fotografie terug kijken? Bekijk dan hier de beelden.SindyM3 (overleg) 22 sep 2016 12:06 (CEST)

Wikidata[bewerken]

In een weinig bezocht hoekje van Wikipedia (Wikipedia:Te beoordelen sjablonen) zijn een aantal mensen aan het beslissen dat het onwenselijk is dat sjablonen gebruik maken van informatie die op Wikdata voorhanden is. Die discussie concentreert zich nu rond Sjabloon:Standaardlinks tennisser waar een erg lelijk waarschuwingssjabloon op geplakt is dat blijkbaar geen waarschuwingsjabloon is. (Zie Wikipedia:Te beoordelen sjablonen/Toegevoegd 2016 week 39#Toegevoegd donderdag 29/09, af te handelen vanaf 13/10

Maar is het gebruik van informatie aanwezig op Wikidata wel onwenselijk? The Banner Overleg 1 okt 2016 12:17 (CEST)

Nee, dat is niet onwenselijk, afhankelijk van de omstandigheden. BoH (overleg) 1 okt 2016 18:11 (CEST)
Daar gaat het in die bewerkingen eigenlijk niet over. Hier gaat het over de wenselijkheid om in een artikel een externe link toe te voegen die rechtstreeks verwijst naar een pagina op Wikidata (bijvoorbeeld zo een pagina https://www.wikidata.org/wiki/Q15238465). Dergelijke externe links werden reeds eerder als ongewenst beschouwd.
Gelieve, als je een bericht plaatst in de kroeg, alles wel correct te verwoorden. Dat is wel handig zo voor gebruikers die willen reageren, zodat ze weten waar alles over gaat. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2016 20:35 (CEST)
Eerlijk gezegd begrijp ik niet waar deze discussie nou wezenlijk over gaat. Op ieder artikel *staat* al een link naar het wikidata-item (in de linker kolom onder 'hulpmiddelen'), plus – voor diegenen die dit in hun voorkeuren hebben ingesteld – nog een kopietje van die link bovenaan de pagina, vlak onder de lemmatitel. Wat is nou het priniciële probleem om (nog) een kopie van die link op de pagina te zetten? Vinkje83 (overleg) 1 okt 2016 21:45 (CEST)
Dus alle artikelen hebben al een link, en voor de liefhebber is er een tweede link te activeren. En dan vraag je je af wat het principiële bezwaar is tegen een derde link? Den Hieperboree (overleg) 1 okt 2016 21:59 (CEST).

Ik was dacht ik deel van de discussie en ik wist niet dat het hierover ging, ik dacht dat het heel ergens anders over ging, namelijk het onderwerp dat The Banner aangaf. Fijn, dan kan ik me eruit terugtrekken. –Frank Geerlings (overleg) 1 okt 2016 22:13 (CEST)

Ja, in dit geval gaat het om (nog) een link die in het artikel zelf wordt gevoegd. Zie als voorbeeld het artikel Mark Knowles (tennisser), waarbij onder de kop "Externe links" een linkje wordt geplaatst naar Wikidata: "Wikidata-logo-without-paddings.svg Bewerk bovenstaande links op Wikidata". Het gaat dus om de wenselijkheid van deze link. De rest wordt hier niet ter sprake genomen. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2016 22:31 (CEST)
Het is prettig dat u altijd weet waar ik het over heb, dan is de regie van het gesprek in ieder geval in goede handen. Deze link heb ik toegevoegd om aan te geven hoe en waar deze informatie bewerkt moet worden, omdat dat de gebruiker anders niet eenvoudig duidelijk wordt, omdat het in het sjabloon verstopt zit. Maar omdat Wikipedia primair bedoeld is voor de lezer, en eenvoudige snelle bewerkbaarheid niet nodig is mag de link van mij wel achterwege blijven. Er zijn immers al 1 of voor experts 2 links, we moeten het niet te makkelijk maken. –Frank Geerlings (overleg) 1 okt 2016 22:38 (CEST) – oeps, even vergeten dat ik me eruit ging terugtrekken. –Frank Geerlings (overleg) 1 okt 2016 22:40 (CEST)
De extra link naar wikidata onder het kopje Externe links bij Mark Knowles vind ik lelijk, aangezien daarna de lijst met externe links wordt voortgezet. Eens met Frank Geerlings (inmiddels doorgestreept), dit lijkt een feature voor bewerkers waar lezers alleen maar last van hebben. Den Hieperboree (overleg) 1 okt 2016 22:44 (CEST).
Helaas, alweer schijn ik iets niet te begrijpen. Het sjabloon Sjabloon Wikidata-informatie (waarvan de nominatie zojuist werd ingetrokken) gaat namelijk niet over het plaatsen van een link naar wikidata, maar over het gebruik van wikidata-informatie in artikelen. Vinkje83 (overleg) 1 okt 2016 22:49 (CEST)
Dat sjabloon doet hier ook niet ter sprake. Het gaat hier enkel over die ene externe link in Sjabloon:Standaardlinks tennisser. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2016 22:58 (CEST)
Sjabloon:Sjabloon Wikidata-informatie is zeker een relevant in deze discussie omdat het de functie heeft van waarschuwingssjabloon. Maar het linken naar Wikidata is nergens verboden. Dat er dan toch een sjabloon verschijnt dat, zoals u eerder beweerde, niet waarschuwt voor het gebruik van Wikidata-links, is op zijn minst vreemd. Zonder duidelijke functie is dat sjabloon weinig meer dan optische vervuiling. The Banner Overleg 1 okt 2016 23:29 (CEST)
Het heeft geen functie van waarschuwingssjabloon, maar de functie van informatiesjabloon. Wel een duidelijke functie, dus. Je verwijst in die BWO op Sjabloon:Standaardlinks tennisser trouwens naar een discussie hier, en plots haal je hier iets op dat niets met die BWO te maken heeft. Bij die teruggedraaide bewerking door jou, haalde ik enkel die externe link naar Wikidata weg en deed ik enkele wijzigingen aan de sjabloonbeschrijving (wat niets wijzigt aan het sjabloon zelf). Ik krijg de indruk dat je zelf niet goed weet waar het hier precies over gaat. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2016 23:35 (CEST)
Mja, het was voornamelijk ene Dinosaur918 die tig keer dat waarschuwingssjabloon teruggezet heeft. En je gaf zelf bij het plaatsen van dat waarschuwingssjabloon aan dat het met Wikidata te maken had: Templatedata hoort op deze manier te worden weergegeven - op deze manier extern linken naar Wikidata werd tot nu toe bij elk (soortgelijk) sjabloon als ongewenst beschouwd, deze dus ook. Ik zou het fijn vinden wanneer je ophield met verhaaltjes te vertellen. The Banner Overleg 3 okt 2016 23:44 (CEST)
Nogmaals, dat informatiesjabloon en die externe link staan bij de bewerkingen los van elkaar. Bij de bewerkingen die jij tig keer terugdraaide, kwam dat informatiesjabloon nooit ter sprake. Daarbij kwam enkel die externe link voor. Het ging dus enkel om deze inhoud die je telkens weghaalde: "Wikidata-logo-without-paddings.svg Bewerk bovenstaande links op Wikidata". Effectief niets meer en niets minder aan het sjabloon zelf, inclusief dat informatiesjabloon werd ongewijzigd. Ook bij de bewerking die je aanhaalt werd aan de werking van het sjabloon niets gewijzigd.
Je vraagt daarbij zelf: "Vraag 1: waar is afgesproken dat dat niet mag?", doelend op het gebruik van die externe link, en hier begin je plots de discussie over het gebruik van Wikidatasjablonen. Een externe link of een Wikidata-sjabloon zijn wel twee totaal verschillende dingen. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 4 okt 2016 00:06 (CEST)
Tig keer is in feite vier keer dat ik de links terug zette. Ene Dinosaur918 haalde de links 9 keer weg... The Banner Overleg 4 okt 2016 01:01 (CEST)
En nu zijn ze uiteindelijk tóch weggehaald (door gebruiker Vinkje83), omdat er hier (bij deze discussie) geen steun voor was. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 4 okt 2016 10:01 (CEST)
Ik begrijp helemaal niets van dit sjabloon en ook niets van deze discussie. Mag ik jullie vragen om van technofobe mensen, zoals ik er een ben, niet te gaan eisen dat ze sjablonen gaan gebruiken waar ze niets van snappen? Nu zal ik niet gauw een artikel over een tennisser aanmaken, maar misschien verzinnen jullie ook eens een keer zoiets voor een schrijver of popmuzikant. Zorg er alsjeblieft voor dat mensen als ik niet hoeven af te haken omdat je eisen aan ze stelt waar ze onmogelijk aan kunnen voldoen. Sijtze Reurich (overleg) 1 okt 2016 23:40 (CEST)
Het gaat hier enkel om de wenselijkheid van die ene externe link naar Wikidata in Sjabloon:Standaardlinks tennisser, welke bijvoorbeeld te zien is op artikel Mark Knowles (tennisser). Die link is ongewenst, maar The Banner draait telkens mijn wijziging op dat sjabloon terug.
Het gaat hier dus niet om Sjabloon:Sjabloon Wikidata-informatie. Dat sjabloon werd genomineerd, maar de nominatie is ondertussen blijkbaar ingetrokken. Als je wil reageren op de nominatie van een sjabloon, is dan ook de meest logische plaats WP:TBS en niet WP:K. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 1 okt 2016 23:47 (CEST)
Blijkbaar begrijp je niet wat ik bedoel. Wat ik wil zeggen is dat ik geen spat begrijp van dat sjabloon "Standaardlinks tennisser" en het dus ook niet kan gebruiken. Net als bijvoorbeeld het sjabloon "Citeer web". Begrijp ik ook niet, en zal ik dus ook nooit gebruiken, simpelweg omdat ik er niets mee kan. Ik zou gewoon willen vragen om niet te veel sjablonen aan te maken waar mensen als ik niets mee kunnen. Sijtze Reurich (overleg) 1 okt 2016 23:59 (CEST)
Dat begrijp ik volledig. Dat is namelijk ook de reden waarom er nog geen consensus is voor het gebruik van dergelijke Wikidata-sjablonen. Ik (en ook ook nog enkele andere gebruikers) hebben reeds geprobeerd dit meermaals duidelijk te maken bij de voorstanders hiervan, maar zonder effect.
Hoe dan ook heeft de wenselijkheid van die sjablonen niet rechtstreeks met dit bericht hier te maken.Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 00:05 (CEST)
Bot gesteld komt de door Dinosaur voorgestelde methode neer op het negeren van beschikbare moderne hulpmiddelen en informatie en het bevorderen van dubbel werk en handwerk. The Banner Overleg 2 okt 2016 00:43 (CEST)
Het is de mening van Dinosaur918 dat linken naar Wikidata ongewenst is. Er is echter nimmer door de gemeenschap een besluit genomen dat het niet mag. Toch hanteert "men" op Ter Beoorling voorgedragen Sjablonen de stelling dat het niet mag. En tevens worden niet-waarschuwende-maar-informerende sjablonen geplaatst om gebruikers te informeren/waarschuwen over de volledig correcte links naar Wikidata. Het zou toch vreemd zijn om informatie die beschikbaar is in de database van een zusterproject niet te gebruiken om.... (eigenlijk heb ik nergens een steekhoudende reden gezien om het niet te doen, behalve het argument "ongewenst"). The Banner Overleg 2 okt 2016 00:22 (CEST)
En opnieuw gaat deze discussie ergens ander over dan waar ze voor is opgestart. Het ging hier enkel over het gebruik van één externe link. Een die ondertussen zelfs al van het sjabloon gehaald is.
Maar als je het gebruik van die sjablonen hier ook zó graag wil bij betrekken, kan ik wel het volgende zeggen: Er is echter nimmer door de gemeenschap een besluit genomen dat het wél mag. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 12:17 (CEST)
Je wilt dus een stemming of peiling afdwingen? Of kunnen we het gewoon op een vriendelijke manier bespreken met een duidelijke inbreng van argumenten? Want tot op heden heb ik van de tegenstanders nog niet gehoord wat nu eigenlijk de bezwaren zijn. Ik ben daar namelijk wel benieuwd naar. The Banner Overleg 2 okt 2016 16:12 (CEST)
Ik wil niets afdwingen. Ik volg hier enkel de vraag van verschillende gebruikers op TBS, die zelf aangaven dat zij wilden afwachten op consensus (of zelfs een peiling/stemming).
Het is ondertusen echter wel al duidelijk dat er zonder een peiling hoogstwaarschijnlijk geen consensus bereikt zal/kan worden. In zo'n situatie kan een peiling dus de doorslag geven tot een consensus. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 16:39 (CEST)
Doen we niet meer aan VJVEGJG? Ecritures (overleg) 2 okt 2016 15:26 (CEST)
Daaronder valt ook de zin: "Ga je gang betekent helemaal niet dat je je van niemand iets hoeft aan te trekken of dat al je wijzigingen klakkeloos zullen worden geaccepteerd." Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 15:38 (CEST)
Uiteraard. Niettemin gebeurt het nogal eens dat bepaalde zaken uit alle macht worden tegengehouden met een beroep op 'geen consensus'. Of dat nu terecht is of onterecht (dat scheelt nogal per geval) het geeft een behoorlijke asymmetrie, die me niet helemaal in lijn lijkt met de ideeën achter Wikipedia. Er lijkt me ook niets mis met op beperkte schaal experimenteren met nieuwe technieken. Alleen op die manier kunnen we zien of die een meerwaarde zijn of de zaak alleen maar in de weg zitten. Maar ik krijg hier een beetje het idee dat sommigen bang zijn dat het toestaan op één plaats of enkele plaatsen betekent dat het binnen de kortste keren overal zo gebeurt. Die angst lijkt me ongegrond, maar op die manier worden dus wel alle potentiële innovaties in de kiem gesmoord. Noch de lezers, noch de gemeenschap zijn daarbij gebaat. Paul B (overleg) 2 okt 2016 15:51 (CEST)
Met name met het laatste deel van het bovenstaande ben ik het helemaal eens. Geef al dit soort dingen nu gewoon een kans en ga niet bij wijze van spreken overal voor liggen, dan zijn vanzelf al dit soort discussies (waar menigeen hier zich nogal eens aan stoort, waarna er weer wordt geklaagd dat de overlegsfeer zo te wensen overlaat) ook niet of iig veel minder nodig. De Wikischim (overleg) 2 okt 2016 16:05 (CEST)
Die "angst" komt volgens mij omdat er verschillende gebruikers zijn die zeggen dat ze liefst alle sjablonen willen vervangen of aanpassen naar deze manier, op zo veel mogelijk artikelen. Dat ook deze sjablonen (nu op dit moment enkel nog maar Sjabloon:Standaardlinks tennisser) al op heel wat artikelen effectief geplaatst zijn, hoort daar ook bij en doet ook geen goed aan die "angst". Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 16:07 (CEST)
Jouw "angst" of de angst van de gemeenschap? The Banner Overleg 2 okt 2016 16:15 (CEST)
Aangezien dit een reactie was op de reactie van Paul B, heb ik het over de "angst" die hij eerst besprak (vandaar ook de aanhalingstekens). Maar het gaat hier dus voornamelijk over de "angst" van de gemeenschap, wat reeds eerder bleek na verschillende discussieberichten (ook hier) van meerdere gebruikers. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 16:21 (CEST)
(bwc, @Dinosaur918) Het gaat om één sjabloon, dus eventuele schade is heel aardig in de hand te houden. Ik heb al wel gekkere dingen langs zien komen waar minder discussie over was (zoals het wegwerken van data in gemeente-infoboxen in verschillende lagen van elkaar aanroepende sjablonen). In dit specifieke geval wordt een rist aan ook al niet zo inzichtelijke sjablonen (zoals {{Link Fed Cup|id=20003290}}) vervangen door één sjabloon. Aan die oude sjablonen viel toch al niets zinnigs te bewerken, dus per saldo is er in ieder geval niets verslechterd. En alle sjablonen vervangen of aanpassen op die manier, op zoveel mogelijk artikelen? Is dat werkelijk zo gezegd? Dat zou ik graag in de context zien. Paul B (overleg) 2 okt 2016 16:23 (CEST)
Het gaat hier eigenlijk om meer sjablonen (zie Categorie:Wikipedia:Sjablonen Wikidata-informatie), maar de gebruiker die deze discussie hier startte, wekt (foutief) de indruk dat het maar om één sjabloon zou gaan. Op TBS werd door de aanmaker (en voorstanders) van deze sjablonen gezegd dat zij heel graag deze infoboxen wilden doorvoeren en dat hebben ze dan ook effectief gedaan. De sjablonen werden wel door verschillende gebruikers van de artikelen weggehaald (met uitzondering van Sjabloon:Standaardlinks tennisser), dus ze zijn op dit moment niet (meer) in gebruik. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 16:36 (CEST)
Nee, jij probeert de aandacht af te leiden van de werkelijke vraag, namelijk of het linken naar Wikidata werkelijk onwenselijk is, zoals jij beweerd. The Banner Overleg 3 okt 2016 12:55 (CEST)
Nogmaals, waarom draai je dan een bewerking terug met verwijzing naar deze discussie als beide niets met elkaar te maken hebben? Dat maakt het op zich al héél verwarrend. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 3 okt 2016 12:58 (CEST)
Ze hebben wel iets met elkaar te maken aangezien jij dat sjabloon plaatste als waarschuwing voor het linken naar Wikidata. Waarschuwen (of informeren zoals jij het eufemistisch noemt) voor iets wat gewoon mag, is tamelijk onzinnig. En aangezien jij het gebruik van dat sjabloon verdedigde met de stelling dat er geen consensus vóór gebruik was, ben ik deze discussie om duidelijk te krijgen of er misschien een consensus tegen gebruik bestaat. Maar als je de discussie een beetje leest, bestaat die consensus tegen in ieder geval niet. The Banner Overleg 3 okt 2016 14:04 (CEST)
Ik stel bij dezen een alternatief voor: voortaan een waarschuwingssjabloon bij een link vanaf hier naar elk zusterproject van Wikipedia. (Afijn, het voorgaande was natuurlijk niet serieus bedoeld. Hopelijk is mijn punt wel voldoende duidelijk.) De Wikischim (overleg) 3 okt 2016 14:15 (CEST)

Waar gaat deze discussie nu eigenlijk over? Ik zie dat er regelmatig over consensus wordt gesproken, maar dat vereist een dialoog. En dan wel een duidelijke dialoog waarin mogelijkheden en onmogelijkheden worden geschetst, de wenselijkheid en de voor- en nadelen. Daar zie ik helemaal niets van terug. BoH (overleg) 2 okt 2016 17:37 (CEST)

Dat heeft echter nog steeds niets te maken met de teruggedraaide bewerking, zie hier. Het enige dat hier (en bij die andere terugdraaiingen) werd teruggedraaid, was het weghalen van die ene externe link en een paar wijzigingen aan de sjabloonbeschrijving. Dat kader bovenaan werd bij die wijzigingen noch toegevoegd, noch weggehaald. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 3 okt 2016 16:36 (CEST)
Dino, kom op zeg. Dat gedraai is niet leuk meer. Jij verklaart linken naar Wikidata ongeldig met wat vaag gebabbel over het gebrek aan consensus. En je plaatst een nutteloos waarschuwingssjabloon op een sjabloon om te waarschuwen ovr het feit dat er links naar Wikidata in dat sjabloon staan. Maar hoe hard je ook roept, linken naar Wikidata is niet verboden. Dat maakt het sjabloon volledig nutteloos. Maar voorlopig is er geen consensus te vinden dat linken naar Wikidata verboden moet worden. De meerderheid van de reactie die ik hier lees zijn in meer of mindere mate positief over linken naar Wikidata, hoewel men doorgaans voorzichtig is vanwege onbekendheid met de mogelijkheden. The Banner Overleg 3 okt 2016 21:24 (CEST)
Waarom hou je dan een BWO die hier niets mee te maken heeft? Die BWO had enkel te maken met die ene externe link en niet over dat informatiesjabloon, of het bestaan, nut of werking van Wikidata-sjablonen in het algemeen. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 3 okt 2016 23:16 (CEST)
Daar is deze discussie eigenlijk helemaal niet voor opgestart, maar is wel tot zover (onverwachts) geëscaleerd. Het is dus ergens logisch dat de voor- en nadelen hier niet vermeld staan/stonden, als je bedenkt dat zo'n discussie hier eigenlijk niet bedoeld was. Er zijn wel op deze nog niet opgestarte peiling, enkele voor- en nadelen terug te vinden. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 17:47 (CEST)
Het gaat terdege wel over de wenselijkheid of onwenselijkheid van direct linken naar Wikidata alsmede de voor- en nadelen daarvan. Deze discussie is bedoelt om via discussie en argumenten tot consensus te komen, bij voorkeur zonder het breekijzer genaamd peiling/stemming. The Banner Overleg 2 okt 2016 18:01 (CEST)
Die discussie heb je (zoals aangegeven op Sjabloon:Standaardlinks tennisser) gestart over de wenselijkheid van één externe link op dat sjabloon die verwijst naar een specifieke Wikidata-pagina en niet zo zeer over het in een artikel invoegen van gegevens vanaf Wikidata. Beide zijn twee totaal verschillende dingen, dus mogen niet met elkaar verward worden. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 18:30 (CEST)
Nee, dat heb ik niet. Er staat duidelijk in mijn startbijdrage aan deze discussie: Maar is het gebruik van informatie aanwezig op Wikidata wel onwenselijk? The Banner Overleg 2 okt 2016 21:07 (CEST)
Waarom draai je dan een bewerking van mij op Sjabloon:Standaardlinks tennisser terug, met een verwijzing naar de discussie hier, als beide zo te zien niets met elkaar te maken hebben? Bij die bewerkingen ging het over het gebruik van een externe link naar de algemene Wikidata-pagina. Hier gaat het (blijkbaar) zo te zien over de wenselijkheid van zogenaamde Wikidata-sjablonen. Beide zijn wel iets totaal verschillend. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 3 okt 2016 12:51 (CEST)
Dino, kom op zeg. The Banner Overleg 3 okt 2016 21:24 (CEST)

Voordelen van direct linken naar Wikidata[bewerken]

 • Minder onderhoud
 • Meer artikelen up-to-date
 • Wikidata is in essentie van toepassing op alle taalgebieden. Door Wikidata in wikipedia te gaan gebruiken, kan de Nederlandstalige wikipedia putten uit kennis toegevoegd door anderstalige wikipedia/wikidata-gebruikers. Nu moet uit elk taalgebied bijvoorbeeld het BNP van een bepaald land worden toegevoegd aan alle Wikipedia's
 • De gestructureerde vorm waarin kennis wordt opgeslagen in Wikidata, maakt het eenvoudiger om bestaande gevalideerde en gezagdragende databronnen in Wikidata te importeren. De herkomst en relevantie van een stelling is dan ook explicieter middels referenties en qualifiers.
 • Het betreft eigenlijk juist een vereenvoudiging van de staande praktijk; bijvoorbeeld inwonertallen worden nu met een complexe syntax uit lokaal aanwezige lijsten gevist.
 • Een klein deel van de 'vrije bewerkbaarheid' wordt alleen verplaatst naar Wikidata; aanvankelijk zal dat misschien wat moeizaam zijn, maar zoals de interwikilinks middels Wikidata nu bewerkbaar zijn is het uiteindelijk een grote vooruitgang.
 • Vandalismebestrijding met betrekking tot in Wikidata opgeslagen gegevens verloopt centraal; controle en bestrijding is meteen effectief voor alle wiki's.
 • De syntaxis is weliswaar lastig, maar niet serieus ingewikkelder dan andere syntaxis in sjablonen; het sop is de kool meer dan waard.
 • Het is vrij eenvoudig om een lokale parameter van een sjabloon voorrang te laten hebben boven data in wikidata. Hierdoor functioneert wikidata uitsluitend als een fallback wanneer data op onze Wikipedia incompleet is. Op deze wijze worden incomplete artikelen iets completer, maar veranderen al complete artikelen niet totdat iemand de informatie op Wikidata heeft gecontroleerd.

The Banner Overleg 2 okt 2016 18:01 (CEST) Ontleend aan de ruim een jaar oude nimmer gestarte peiling Wikipedia:Opinielokaal/Gebruik properties Wikidata

Nadelen van direct linken naar Wikidata[bewerken]

 • Status quo: geen properties in artikelen
 • Vrije bewerkbaarheid komt onder druk
 • Er is ook op Wikidata vandalisme, waar (op het moment van schrijven) niet structureel aan vandalismebestrijding wordt gedaan
 • De syntax van de parserfuncties is voor de normale gebruiker vrij ingewikkeld.
 • Het is niet altijd duidelijk dat het om gegevens op Wikidata gaat
 • Het is niet altijd duidelijk wat de bron van de gegevens is

The Banner Overleg 2 okt 2016 18:01 (CEST) Ontleend aan de ruim een jaar oude nimmer gestarte peiling Wikipedia:Opinielokaal/Gebruik properties Wikidata

Waarom is die peiling eigenlijk niet doorgegaan? Jammer. De Wikischim (overleg) 2 okt 2016 18:09 (CEST)
Op die vraag kan ik echter geen antwoord geven. Ik heb (net als andere gebruikers) die vraag ook al meermaals gesteld, maar een antwoord is mij nog niet gegeven. Ik denk wel dat er op dit moment nog wordt gekeken om enkele van die voor- en nadelen ietwat te wijzigen of aan te vullen. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 2 okt 2016 18:34 (CEST)

Wat is de omvang van vandalisme op Wikidata? Ik stel mij voor dat het moeilijker is voor de gemiddelde scholier om daar terecht te komen en te vandaliseren, maar ik kan er naast zitten. BoH (overleg) 2 okt 2016 18:59 (CEST)

Er is genoeg vandalisme op Wikidata, ook vanuit Nederlandse scholen. Soms duurt het een maand, een jaar of jaren(!) totdat iemand dit heeft opgemerkt. Sjoerd de Bruin (overleg) 2 okt 2016 19:03 (CEST)
Het zou toch jammer zijn als er enkel om die reden vanaf hier niet naar Wikidata gelinkt zou kunnen worden? In feite verklaar je het hele project daarmee onbruikbaar. De Wikischim (overleg) 2 okt 2016 19:16 (CEST)
Ook op NLWP komt vandalisme voor dat pas jaren later ontdekt wordt. (Ik ben het voorbeeld even kwijt maar het werd hier in De Kroeg genoemd). Wat je ook doet, vandalisme zal blijven bestaan, net zo als inbrekers blijven bestaan. Sterker, de kans is groter dat gerotzooi op Wikidata opgemerkt wordt wanneer de gegevens gebruikt gaan worden. De zichtbaarheid van de informatie werkt het tegengaan van vandalisme op Wikidata juist in de hand. The Banner Overleg 2 okt 2016 21:07 (CEST)
Niet elk vandalisme zal opgemerkt worden omdat de gegevens hier niet zijn aangepast en de pagina hier dus niet bewerkt word. Vandalisme op Wikidata is alleen daar op te merken, tenzij op de een of andere manier een infobox of ander sjabloon enorm veel ruimte in gaat nemen. Dqfn13 (overleg) 3 okt 2016 14:15 (CEST)
Ik zie bewerkingen op Wikidata gewoon in mijn volglijst hier. BoH (overleg) 3 okt 2016 14:22 (CEST)
Dat zijn dan zaken die jij in je volglijst hebt staan (ik overigens niet, terwijl ook ik zaken in mijn volglijst heb staan). Het gaat over zaken die je niet in je volglijst hebt staan. Als vandalismebestrijder zie je niet alles meer, omdat je niet alles op Wikidata ziet en hier dus ook niet elke wijziging meer kan zien. Dqfn13 (overleg) 3 okt 2016 14:26 (CEST)
Klopt. Maar is dat nadeel groot genoeg om Wikidata in artikelen geheel uit te sluiten? BoH (overleg) 3 okt 2016 14:40 (CEST)
Als het vandalisme niet voor iedereen zichtbaar is wel ja. Er zijn ook mensen die namelijk geen vandalisme plegen, maar reclame maken. Ongewenste bewerkingen gaan veel verder van alleen vandalisme. Tegen dat soort dingen kunnen wij hier dus onvoldoende optreden, tenzij we dus alle artikelen ook visueel in de gaten gaan houden en niet alleen naar de recente wijzigingen gaan kijken. Aangezien vandalismebestrijding op Wikidata nog altijd erg klein is, moeten we dus hier met meer voorzichtigheid te werk gaan. Dqfn13 (overleg) 3 okt 2016 14:46 (CEST)
Hoe wordt er via Wikidata reclame gemaakt? BoH (overleg) 3 okt 2016 17:22 (CEST)
Wikidata kent minder strenge normen m.b.t. EW, maar reclame maken via een wikidata-eigenschap lijkt me lastig. In een geboortedatum of een externe identificatiecode kun je niet zoveel kwijt. De beschrijvingen wel, maar die worden niet geïmporteerd. Maar vandalisme is er zeker, zij het niet op de schaal van de wiki's. Lymantria overleg 3 okt 2016 19:25 (CEST)
Als Wikidata echt nog zó slecht is dat Wikipedia er niet intern heen mag linken, hoort het project in feite in de incubator. De Wikischim (overleg) 3 okt 2016 20:36 (CEST)

Wenselijkheid[bewerken]

Wat nog mist in deze discussie is de wenselijkheid. In welke sjablonen en artikelen zou het wenselijk zijn om Wikidata toe te voegen? BoH (overleg) 4 okt 2016 12:48 (CEST)

Hint: Overleg gebruiker:Apdency#Even ter herinnering: de Top 2000 in artikelen.... De Wikischim (overleg) 4 okt 2016 12:58 (CEST)

Misschien is een betere vraag: van wat voor soort properties is het wenselijk om deze te gebruiken? --bdijkstra (overleg) 4 okt 2016 13:08 (CEST)

Zou het een idee zijn om dergelijke plannen en wensen te bundelen en bespreken in een wikidata-project? (Ik houd er niet zo van om voorstellente doen die anderen 'kunnen' gaan uitvoeren) maar er is zoveel ativiteit mbt de verbinding wikipedia <>wikidata dat het me handig lijkt de krachten te bundelen en overzicht, overleg te creëren? Ecritures (overleg) 4 okt 2016 13:11 (CEST)

Samenvatting[bewerken]

Tenzij ik het verkeerd lees, valt deze discussie samen te vatten als:

 1. Er is consensus dat het linken naar Wikidata niet verboden is
 2. Er is veel onbekendheid en koudwatervrees richting Wikidata
 3. De toegankelijkheid van informatie op Wikidata en het gebruik daarvan op NLWP is, vanwege technische oorzaken, moeizaam. Verbetering van de toegankelijkheid is noodzakelijk om breder gebruik (zowel qua info als qua gebruikers) mogelijk te maken.
 4. Met bovenstaande twee zaken meegenomen is men heel voorzichtig maar wel positief over gebruik van links naar Wikidata.

Ik hoop dat ik het zo correct heb samengevat. The Banner Overleg 4 okt 2016 11:52 (CEST)

Het valt daarbij wel op dat er geen rekening word gehouden met de reacties van verschillende gebruikers op Wikipedia:Te beoordelen sjablonen/Toegevoegd 2015 week 50, Wikipedia:Te beoordelen sjablonen/Toegevoegd 2016 week 09 en Wikipedia:De kroeg/Archief/20160911#Wikidata-sjablonen. Maar dat zullen waarschijnlijk te oude reacties zijn en zo te zien houden we dus geen rekening meer met de mening van gebruikers als deze meer dan een paar maanden oud is. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 4 okt 2016 19:49 (CEST)
Klopt, ik heb alleen rekening gehouden met deze discussie voor het samenvatten van deze discussie. Niet met discussies elders qua plaats of tijd. The Banner Overleg 5 okt 2016 00:52 (CEST)
Trouwens, de discussie van begin september echoot dezelfde teneur als mijn samenvatting. The Banner Overleg 5 okt 2016 01:12 (CEST)
Het is zo te zien wel zo dat verschillende gebruikers blijkbaar meer te vinden zijn om de werkwijze te hanteren waarbij gegevens die lokaal op het artikel staan, voorrang krijgen op wat op Wikidata staat. Dit houdt dus in dat de gegevens op Wikidata in artikelen gebruikt wordt, tenzij er iets in het artikel zelf staat. In dat geval word de inhoud op het artikel zelf gebruikt. (Een beetje vergelijkbaar met [ondertussen niet meer in gebruik genomen] interwiki-links.) Men geeft wel aan (nog) niet volledig van Wikidata afhankelijk te willen zijn, waarbij de werkwijze is dat sjablonen en inhoud niet hier (maar enkel op Wikidata) bewerkt kunnen worden. Verschillende reeds aangemaakte sjablonen werken echter volgens de tweede werkwijze. Daarnaast zijn er bij de discussie in september nog gebruikers die geen voorstander van Wikidata zijn (op dit moment). Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 5 okt 2016 10:06 (CEST)
Een klein aantal gebruikers is inderdaad fel tegen. Dat klopt. En men is voor voorzichtig introduceren, dat klopt ook. Maar men heeft - by and large - geen behoefte aan een verbod op het gebruik.
Wat jij hier boven beschrijft is een voorbeeld van voorzichtig introduceren. (Optie ingevuld, wordt getoond. Optie leeg, info van Wikidata halen). Wat ik zo lees in de discussies is dat men problemen heeft met de toegankelijkheid van Wikidata en op Wikidata-gebaseerde sjablonen. Op zich is dat geen probleem maar een uitdaging. De (huidige) gebruikers worden uitgedaagd om de gebruikte technieken en methoden begrijpelijk te maken. Ik kan mij namelijk voorstellen dat een kreet als "property34" hoogst onduidelijk is maar dat moet - naar mijn bescheiden mening - met onderwaterteksten wel verduidelijk kunnen worden. The Banner Overleg 5 okt 2016 13:20 (CEST)
Dat is iets wat ik reeds in september in de kroeg gemeld heb. Er dienen voor deze sjablonen op zijn minst uitgebreide en duidelijke informatie en (dus Nederlandstalige) documentatie te bestaan. Dat is tot op heden nog steeds niet (overal) gebeurd. Net als de vraag en het verzoek van verschillende gebruikers (reeds in het verre begin) om een peiling af te wachten alvorens alles verder te zetten.
Dergelijke dingen wil (of kan) men blijkbaar niet doen, maar het verder zetten, aanmaken, gebruiken, integreren en bewerken van deze sjablonen, is blijkbaar dan weer geen probleem en wordt zeer druk uitgevoerd alsof het volgende week te laat zou zijn. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 5 okt 2016 14:33 (CEST)
Tja, het lijkt mij niet dat gebruik maken van Wikidata direct zal leiden tot het ontploffen van NLWP. Jij doet jouw uiterste best om het onvermijdelijke tegen te houden, zonder echt inhoudelijke argumenten te geven. Waarom er een peiling moet komen is mij geheel onduidelijk.
Dat voor het proces verbetering wenselijk is, maakt het proces niet automatisch slecht. The Banner Overleg 5 okt 2016 15:42 (CEST)
Die vraag naar een peiling was voornamelijk de vraag van verschillende gebruikers na de nominatie van enkele van deze sjablonen. Ook het gebruik en het aanpassen van reeds bestaande sjablonen, kreeg deze reactie of antwoord. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 5 okt 2016 15:44 (CEST)
Gezien de discussie hier, is die peiling of stemming overbodig. The Banner Overleg 6 okt 2016 13:20 (CEST)
Er is een groot verschil tussen een discussie en een peiling. Zeker als er geen (duidelijke) consensus aanwezig is. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 6 okt 2016 20:47 (CEST)
Wat denk je in hemelsnaam te winnen met het verzet tegen linken naar Wikidata? vanwege de kleine kans dat er iets mis gaat? Men is begonnen met uitleg en documentatie te verschaffen op de sjablonen, precies zoals jij had gevraagd (die documentatie ontbreekt trouwens bij vrijwel alle sjablonen.) The Banner Overleg 7 okt 2016 22:13 (CEST)
Ik heb al gezegd dat er een groot verschil is tussen linken naar Wikidata en info vanaf Wikidata in artikelen invoegen (al dan niet door middel van een sjabloon). Daarnaast bevatten de meeste Wikidata-sjablonen hier nog geen deftige documentatie. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 7 okt 2016 22:42 (CEST)
Ik verwacht dat 99,5% van die links naar Wikidata richting de infoboxen zal gaan en niet in de broodtekst van een artikel zal komen. En het gebrek aan documentatie is een drogreden aangezien ook de gewone sjablonen en infoboxen over het algemeen geen "deftige documentatie" hebben. Het gebrek aan documentatie is echter een uitdaging om daar wat aan te doen, geen reden om daarom sjablonen af te keuren. The Banner Overleg 8 okt 2016 09:36 (CEST)
Ik vrees dat je nog altijd niet het verschil begrijpt tussen (extern) linken naar Wikidata en Wikidata-gegevens in artikelen invoegen.
Heel wat sjablonen (ongetwijfeld de meeste) beschikken hier wél over documentatie. Daarnaast zijn die (gewone) sjablonen een stuk makkelijker te gebruiken dan Wikidatasjablonen. Het is dus wél een (van de) belangrijk(st)e reden. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 8 okt 2016 11:27 (CEST)
Ik vrees dat jij eigenlijk nog steeds niet door hebt dat deze discussie met name gaat om het gebruik van links naar Wikidata (properties) in sjablonen e.d.. The Banner Overleg 8 okt 2016 21:13 (CEST)
Dat weet ik wel, maar jij zegt hierboven net: "Ik verwacht dat 99,5% van die links naar Wikidata richting de infoboxen zal gaan en niet in de broodtekst van een artikel zal komen.". En dat is iets anders. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 8 okt 2016 22:18 (CEST)
spijkers, laag water en zo. The Banner Overleg 9 okt 2016 10:26 (CEST)
Een reactie als die bevestigd dan ook alleen maar mijn vermoedens. Heel jammer.... Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 9 okt 2016 11:48 (CEST)
Waarmee je precies zegt wat ik al verwachtte: geen argumenten maar wel tegen. The Banner Overleg 14 okt 2016 09:42 (CEST)
Het belangrijkste argument is hier dat er geen rekening is gehouden met de mening van andere gebruikers. Iets was héél belangrijk is op een samenwerkingsproject. Ik weet echter al langere tijd (van verschillende andere gebruikers) dat je dat eigenlijk niets kan schelen. Vandaar dat je reacties hierboven mij alles behalve verwonderen. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 15 okt 2016 21:42 (CEST)
En nog steeds geen argumenten maar wel op de man spelen. En met de mening van de gemeenschap is terdege wel rekening gehouden bij de samenvatting van deze discussie. Argumenten elders genoemd zijn inderdaad niet in de samenvatting van deze Kroeg-discussie meegenomen. The Banner Overleg 15 okt 2016 23:40 (CEST)
Misschien zit daar de fout? Waar een mening door wie dan ook is achtergelaten, maakt niets uit en die mening heeft van evenveel belang. Het is jammer dat je daar geen rekening mee wil/kan houden. Dus ja, dan dient het maar volgens jou "op de man gepeeld" te worden. Maar ik kan natuurlijk ook enkel reageren op jouw reacties... Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 16 okt 2016 01:13 (CEST)

Oktober zoekplaatje[bewerken]

Ik kan mij nog vaag herinneren dat ik met een excursie meegegaan ben vermoedelijk in Limburg. Het zou best kunnen dat dit allemaal verdwenen is. Bijzonder is de gedeeltelijke elektrische tractie dat hoogst ongebruikelijk is voor een industriële spoorweg. Ik heb nog iets teruggevonden over een opgeheven industriespoorlijn: [1] (ook duidelijk te herkennen op Google). Wie weet er meer van?Smiley.toerist (overleg) 5 okt 2016 14:46 (CEST)

In foto III zie ik overslag van stortgoederen, bv. graan of suiker maar kolen zou ook kunnen (zoals bij Zolder gedolven werd). Elektrificatie suggereert een kort traject. De firma Vollert Anlagenbau heeft maar een paar honderd van hun rangeerautomaten gemaakt; misschien kan je hun vragen. --bdijkstra (overleg) 5 okt 2016 17:26 (CEST)
Het complex op de derde foto heeft wel wat weg van een maalderij, à la De Nieuwe Molens in Gent of Ceres in Brussel. Niet dat het ook een van die twee zal zijn overigens. Zijn die eerste twee foto's trouwens op dezelfde locatie genomen? Die geven weer meer de indruk van dagbouw. Apdency (overleg) 6 okt 2016 19:36 (CEST)
De volgende opname en tevens zoekplaat.
De nummers op de dia´s zijn 11, 12 en 15 (in die volgorde). Dia III zou best ergens anders kunnen zijn. Dit soort plaatsen werden echter zeker tijdens een georganiseerde excursie bezocht. (Ik heb nu en toen geen auto) Dia III is typisch opgezet voor fotografen. De volgende dia nummer 16, is bij een spoorhalte. Ik vermoed Zolder, dit zou dan prima passen, maar het zou ook bijvoorbeeld Houthalen kunnen zijn.Smiley.toerist (overleg) 7 okt 2016 12:29 (CEST)
Er zijn in elk geval de nodige overeenkomsten met deze foto, die van de andere kant lijkt te zijn genomen. Apdency (overleg) 7 okt 2016 21:27 (CEST)
Niet de andere kant maar in dezelfde richting genomen, maar meer oostwaarts vanaf de flauwe bocht met een sterke tele. Aan de andere kant is een zeer lang recht stuk spoorlijn. De overweg is ook maar aan een kant van het station. De rangeersporen zijn niet zichtbaar evenmin als de verlichtingspalen. (Dat zou door de trein niet zichtbaar zijn). De hoge verlichtingslampen zijn er om de overweg te verlichten. De halte is vanaf 1993 gesloten geweest om in 2004 weer heropend te worden. Het stationsgebouw lijkt zeer modern en is waarschijnlijk later gekomen.Smiley.toerist (overleg) 7 okt 2016 21:44 (CEST)
Als ik kijk naar [2] lijkt het op een mijn en het lijkt dat ze regelmatig wat organiseerden voor spoorhobbysten. Er was ook een industrielijn zie [3]. Wie is de architect trouwens van het nieuwe stationsgebouw?Smiley.toerist (overleg) 8 okt 2016 09:59 (CEST)
Op de foto daaronder op die pagina zie je rechts hetzelfde gebouwtje als rechts op jouw foto I. --bdijkstra (overleg) 8 okt 2016 10:07 (CEST)
Ik ben tot de conclusie gekomen dat alle opnames in Zolder zijn genomen met het station van Zolder en de steenkoolmijn van Zolder. Er zijn nog een paar open vragen:
 • Wie is de architect van het nieuwe stationsgebouw van Zolder?
 • Welk gedeelte van het sporencomplex was elektrisch?
 • Meer gegevens over de locomotieven. Alleen een type locomotief, de Vollert Shunting Robots, is herkend.Smiley.toerist (overleg) 11 okt 2016 01:25 (CEST)
Op foto III, vlnr:
1. Bo'Bo' krokodil elektrische of electro-diesel rangeerloc, gezien logo wellicht ex-ÖBB, misschien BBÖ 1070 of voorloper van SBB Ee 922
2. type BB Brissonneau et Lotz
4. SNCF type Y 8000
--bdijkstra (overleg) 11 okt 2016 14:38 (CEST)
Thanks: Ik heb gegevens bijgewerkt in de Commons.Smiley.toerist (overleg) 16 okt 2016 10:13 (CEST)

Lijsten van afleveringen[bewerken]

Zojuist zie ik deze wijziging. Nou gaat het me uitdrukkelijk niet om deze specifieke collega, maar wel om dit soort artikelen: lijsten van afleveringen van TV-series, waarin over het algemeen op niet erg encyclopedische wijze uit de doeken wordt gedaan wat er allemaal op TV gebeurde. Mijn insteek is "beter niets dan iets", en dan vallen dit soort lijsten wat mij betreft dus af. Ben benieuwd naar andere meningen. Vinvlugt (overleg) 10 okt 2016 10:11 (CEST)

Volgens mij wordt deze discussie met enige regelmaat gevoerd, en zijn de antwoorden dus behoorlijk voorspelbaar. Er springt een groepje op die er schande van spreekt, "men weet niet wat een encyclopedie is", maar om een of andere reden hebben we al duizenden tv-afleveringen beschreven. Net als alle mogelijke combinaties van voetbalinterlands, minimale (en naar ik begreep vaak niet kloppende) beschrijvingen van allerhande beestjes, voornamen, en ga zo maar door, zaken die je in een papieren encyclopedie uit opa's boekenkast inderdaad nooit terug zal vinden. ed0verleg 10 okt 2016 10:55 (CEST)
Beste Edo, als het op bronnen gebaseerd is en in fatsoenlijk Nederlands gesteld, ben ik al lang tevreden. Ik heb vooral moeite met "Jeanne haar moeder is ziek en Jeanne weet de uitslag van haar moeder maar omdat Gijs denkt dat Jef ziek is zit er ruzie in het spel" en een paragraaf als dit. Vinvlugt (overleg) 10 okt 2016 11:01 (CEST)
De ene lijst is de andere niet. Vinvlugt ziet dit zelf ook, getuige zijn bijdrage van 11:01 hierboven, maar die nuance was niet zo duidelijk in de bijdrage van 10:11. Een lijst met afleveringnummer, regisseur, eerste uitzenddatum, kijkcijfers en andere feitjes is wat anders dan een lijst met "Ludo en Janine hadden ruzie en Arnie is nog steeds vermist". Het lijkt me goed om duidelijk te hebben dat die eerste soort lijst hier niet ter discussie wordt gebracht. CaAl (overleg) 10 okt 2016 11:42 (CEST)
Je maakt me toch nieuwsgierig CaAl. Ik lees zojuist dat Arnies stoffelijk overschot pas in 2005 gevonden is, en dat zijn dood tot op de dag van vandaag een diepe wond nalaat bij de familie Alberts, dat dan weer wel GlimlachVinvlugt (overleg) 10 okt 2016 13:32 (CEST)
Voor 2005 maakten Ludo en Janine ook al ruzie. CaAl (overleg) 10 okt 2016 20:28 (CEST)
Wie zijn Ludo en Janine? ed0verleg 11 okt 2016 08:40 (CEST)
Zie Ludo Sanders en Janine Elschot. De Wikischim (overleg) 11 okt 2016 09:09 (CEST)
Er is nu eenmaal geen goede coördinatie op dit moment tussen Wikipedia en o.a. Wikia in het Nederlands, dat is een wikisite die speciaal is bedoeld voor al dit soort vrijetijds-/hobbyzaken (zie hier de startpagina in het Engels). Maar nl-wikia is nog nauwelijks ontwikkeld. Al die uitgebreide plotbeschrijvingen e.d. staan dus nu maar hier omdat er gewoon geen betere plek op internet voorhanden is. Het heeft daarom eigenlijk pas zin om deze discussie te (her-)starten als er eenmaal wel een goede coördinatie is tussen Wikipedia en andere wikisites. Dan kan er "onderhandeld" worden over teksten overzetten e.d. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 11:39 (CEST)
Analoge voorbeeldpagina op en-wikia. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 11:48 (CEST)
Wij hebben niets te maken met Wikia. Als het hier niet hoort, gaat het weg, ongeacht of er een ander plekje voor is. Als het hier wel hoort, kan het gewoon blijven staan, ook als het elders ook (of zelfs beter) terecht zou kunnen. Wikia is een commercieel vehikel met advertenties, dat niets gemeen heeft met Wikipedia behalve dat het ook de MediaWiki-software gebruikt en ook mede door ene J.D. Wales is opgericht. Inderdaad zou dat een betere plek kunnen zijn voor een deel van de fancruft die we op Wikipedia aantreffen. Maar ons redactioneel beleid hier mag niet afhangen van het al dan niet beschikbaar zijn van andere plekken waar het mogelijk (ook) geplaatst zou kunnen worden. Paul B (overleg) 10 okt 2016 11:49 (CEST)
Dank Paul B, helemaal mee eens! Vinvlugt (overleg) 10 okt 2016 11:51 (CEST)
Ik heb geen problemen met lijsten van afleveringen van tv-series; sterker nog, ik ben voor de integratie ervan. Maar dergelijke lijsten moeten natuurlijk ook de kwaliteitsstandaard halen, en daar knelt soms wel eens het schoentje. Wat de bronnen voor dergelijke lijsten betreft: de afleveringen zijn bronnen op zich. Een loutere beschrijving van wat er in een aflevering gebeurt, is bijvoorbeeld geen origineel onderzoek, aangezien er hierbij geen sprake is van een eigen interpretatie. Mooi is de wereld (overleg) 10 okt 2016 12:34 (CEST)
Jawel, want je moet een samenvatting, een selectie van gegevens maken. Dat vergt interpretatie: wat is relevant, wat zijn de kerngegevens. Ik ben overigens niet geheel tegen het gebruik van primaire bronnen, maar dat moeten niet de enige bronnen zijn. Josq (overleg) 10 okt 2016 12:47 (CEST)
Maar ook bij een onderwerp dat duidelijker als E wordt gezien maakt de auteur afwegingen. Welke bronnen gebruik ik wel? En welke niet? Wat moet ik allemaal wel/niet opnemen? Ik heb trouwens meer problemen met beschrijvingen waarin een teaser wordt gegeven, maar niet de hele plot. Alsof ik een reclame zie in een tv-gids of een aanprijzing van een boek. In een encyclopedie wil je juist elke verhaallijn uitgeschreven hebben. Hoewel ik het graag gebruik (van de EN-wiki) hoeven al die samenvattingen van tv-series (of films, of boeken etc.) trouwens niet, zeker niet als er geen duiding (obv bronnen) wordt gegeven aan het verhaal. Nietanoniem (overleg) 10 okt 2016 13:08 (CEST)
Persoonlijk heb ik geen probleem met samenvattingen van afleveringen, anders zou ik ze zelf niet toevoegen. Volgens Wikipedia-artikel Wikipedia:Wat_Wikipedia_niet_is#Losse_verhaal-lijnen mag een artikel de inhoud van een aflevering bevatten, maar is het niet de bedoeling dat je van een aflevering een aparte pagina maakt. In dat opzicht is de enige plaats om een synopsis toe te voegen, in een artikel dat een overzichtslijst van de afleveringen bevat. Ino mart (overleg)
Of je er wel of geen problemen mee hebt zegt niets over de werkelijke kwestie, zijn die lijsten, in welke vorm dan ook, E of niet. Edo heeft gelijk dat die discussie steeds terugkeert, dus laat hem een peiling en dan een stemming organiseren. Regeltjes bedenken wanneer die lijsten wel of niet acceptabel zouden zijn is slechts een recept voor pagina's oeverloos geleuter. Peter b (overleg) 10 okt 2016 12:59 (CEST)
In ieder geval is het navertellen van televisieprogramma's origineel onderzoek en heeft het als zodanig geen plaats op Wikipedia. Het zou nog wat anders zijn als er in ieder geval betrouwbare bronnen zijn waarin het een en ander beschreven staat. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 10 okt 2016 13:02 (CEST)
En zo is het. Er is dus ook geen reden voor een peiling of een stemming, want de regels bestaan al en zijn niet voor tweeërlei uitleg vatbaar. Het wordt dan ook tijd voor een grootscheepse verwijderactie. Marrakech (overleg) 10 okt 2016 13:07 (CEST)
(na bwc) @IJzeren Jan: sorry maar nu moet ik het toch even grondig met je oneens zijn. Dat het samenvattend navertellen van verhaallijnen in artikelen OO zou zijn is echt onzin. Ergens in de richtlijnen (ik kan het nu in de gauwigheid niet terugvinden maar ik weet wel zeker dat het ergens staat, heb het eerder ook gezien) staat juist letterlijk dat het in eigen bewoordingen samenvatten van plots een van de vaste onderdelen is van artikelen die een boek, film, stripverhaal, hoorspel, toneelstuk e.d. behandelen. Het is niet eens wenselijk om bij dat soort onderwerpen geen samenvatting van de plot te geven. Het issue hier draait om de vraag hoever je hier op Wikipedia moet gaan met zeer gedetailleerde beschrijvingen van allerlei individuele afleveringen e.d. van tv-series. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 13:12 (CEST)
@ Marrakech:Hoewel ik het inhoudelijk 100% met je eens ben zal ook jij weten dat het zo, helaas, niet werkt. Ik heb vele lijsten van afleveringen of met wat voor criterium dan ook, juist om die reden ooit genomineerd. Op een enkele na hebben ze die nominatie steeds overleeft. Dat is de harde realiteit die je zonder stemming niet gaat wijzigen. Peter b (overleg) 10 okt 2016 13:15 (CEST)
Volgens mij vatten we altijd een bron samen, anders wordt het overschrijven, en dat is meestal een auteursrechtenschending. Dat samenvatten kan dan nooit origineel onderzoek zijn vanuit de definitie. Origineel onderzoek is (voor mij) het trekken van conclusies die de bron nooit getrokken heeft. Dat doe je (als het goed is) niet bij het samenvatten van een televisieserie. Of die samenvatting u wel of niet op zo'n lijst hoort vind ik persoonlijk niet zo belangrijk, voornamelijk omdat ik a) bijna geen tv kijk en b) die lijsten alleen zie als ze geen wikidata-item hebben. ed0verleg 10 okt 2016 13:18 (CEST)
Ik heb het idee dat heel veel van die samenvattingen nou juist niet op een bron gebaseerd zijn, maar dat kan ik helemaal fout hebben. Mij lijkt dat wanneer er geen bron is (schrijver vertelt gewoon na wat hij op TV heeft gezien), er sprake is van OO en het dus verwijderd kan worden. Vraag twee: wat doen we met al die kwalitatief ondermaatse beschrijvingen, ook al ligt er een bron aan ten grondslag? Vinvlugt (overleg) 10 okt 2016 13:28 (CEST)
Als iemand in eigen bewoordingen iets navertelt wat hij/zij op tv heeft gezien of ergens heeft gelezen, is er wel degelijk sprake van een bron, namelijk het verhaal zelf. En die bron staat per definitie ook al in het artikel, het is nl. het onderwerp van het artikel zelf. Ofwel: de redenering dat het voornoemde een vorm van OO is houdt op geen enkele manier stand. Bovendien wordt er nu ineens tegen iets aangeschopt wat al vanaf het begin van WP common practise is. Er zou dus ineens een fundamentele wijziging in de richtlijnen nodig zijn. Graag weer terug naar een serieuze discussie, het begon hierboven best zinvol. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 13:35 (CEST)
Als jij het geen serieuze discussie vindt (ik wel), dan staat het je méér dan vrij om je er buiten te houden. Graag zelfs. Vinvlugt (overleg) 10 okt 2016 13:40 (CEST)
Je stelt hier ineens iets heel basaals ter discussie, en als iemand daarover dan een andere mening heeft kan die zich er volgens jou maar beter helemaal buiten houden. Tja, zo kan ik ook wel heel gemakkelijk discussies voeren. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 13:46 (CEST)
Nee hoor, dat zie je helemaal verkeerd. Iedereen is welkom, juist mensen met een andere mening! Alleen mensen die menen dat ik geen serieuze discussie voer en als een betweter oproepen tot een serieuze discussie, die verzoek ik vriendelijk doch dringend ergens anders de boel te gaan lopen verstoren. Vinvlugt (overleg) 10 okt 2016 14:08 (CEST)
Als je je echt open zou stellen voor andere meningen, was je inhoudelijk ingegaan op het eerste deel van mijn bijdrage hierboven van 13:35 waarin ik aangaf dat er wel degelijk sprake is van een bron en dat het daarom wel erg merkwaardig is om in dit verband van OO te spreken. In plaats daarvan vertel je mij in reactie enkel in min of meer verkapte bewoordingen dat ik me beter helemaal buiten de discussie kan houden. Hoe moet ik dat rijmen met Iedereen is welkom, juist mensen met een andere mening? De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 14:22 (CEST)
Je bedoelt die bijdrage waarin je stelt "Graag weer terug naar een serieuze discussie, het begon hierboven best zinvol"? Ik ben gekke Henkie niet. Vinvlugt (overleg) 10 okt 2016 14:50 (CEST)
Prima verder, maar ga dan a.u.b. niet tegelijk beweren dat je je in deze discussie openstelt voor andere meningen want dat is dus duidelijk niet zo. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 14:53 (CEST)
Ik wil er op wijzen dat er een oude peiling waar unaniem beslist werd dat samenvattingen encyclopedisch zijn. Dus bindend (nou ja, totdat je een nieuwe organiseert). Verwijderen is m.a.w. tegen de richtlijnen (hoewel ik akkoord gaat dat de opmaak hierboven beter kan). Verder is die discussie hierboven een zeer creatieve interpretatie van GOO.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 10 okt 2016 13:36 (CEST)
Er kwam in ieder geval uit de peiling dat een verhaallijn/samenvatting niet niet encyclopedisch is. Volgens de Wat Wikipedia niet is wordt in ieder geval gezegd dat een plot of verhaal op zichzelf geen artikel kan zijn. Er moet dus meer bij staan (duiding, uitzenddata, aantal kijkers etc).Nietanoniem (overleg) 10 okt 2016 13:56 (CEST)
Inderdaad, een verhaallijn/samenvatting is van zichzelf geen encyclopedisch artikel. Maar artikelen over boeken, films, toneelstukken e.d. hebben in de regel ook nooit die vorm, of anders worden ze meteen verwijderd wegens het niet voldoen aan de artikelconventies. Dat is echter iets heel anders dan dat dergelijke samenvattingen niet in artikelen zouden horen wegens OO, zoals hierboven door enkelen wordt gesuggereerd. Dat is weer een typische non-discussie, er is immers al lang een vaste afspraak dat dergelijke plots standaard onderdeel zijn van het betreffende artikel (zie ook Sjabloon:Leeswaarschuwing). Het artikel voldoet dus niet eens aan de standaard richtlijnen zonder zo'n plot erbij. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 14:06 (CEST)
Zelfs als het inderdaad een vaste afspraak zou zijn dat plots standaard onderdeel zijn van artikelen over onder meer film en televisie-afleveringen, dan volgt daar nog niet uit dat de beschrijving van zo'n plot 'eigen onderzoek' mag zijn. Immers, als die plot echt van encyclopedisch belang is, wordt er in gezaghebbende bronnen ongetwijfeld aandacht aan besteed, en daar kan de artikelschrijver zich dan op baseren. Zie overigens ook hier, waar erop gewezen wordt dat het "niet de bedoeling [is] dat de plot van elke aflevering naverteld wordt." Marrakech (overleg) 10 okt 2016 15:05 (CEST)
Ik beweer toch helemaal niet dat een samenvatting op zich encyclopedisch is? Er wordt hier echter gesproken over GOO en verwijderen van alle samenvattingen (dus televisieseries, films, boeken,... ) zonder een goede bron. Dat zijn 2 totaal verschillende dingen. Dus wees ik erop dat een peiling was waarbij alle stemmen samenvattingen acceptabel acht (unaniem, dus bindend). Verder @De Wikischim ik neem aan dat je deze richtlijn bedoeld? Het staat in de cat richtlijnen, maar bovenaan staat een sjabloon dat het geen harde regel is. Ach dan is het eerder een soort aanbeveling dat het toegestaan is om een boek te lezen en die samenvatting in een goed artikel te zetten. Zowel de peiling als die aanbeveling + het 'gebruik' van al die samenvattingen betekent dat de status quo duidelijk samenvattingen toestaat (behalve die creatieve interpretatie van GOO). Dus als je het wil veranderen, begin je maar een peiling/stemming. Indien niet, wel dan is dit een nutteloze discussie.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 10 okt 2016 15:14 (CEST)
Het was ook niet mijn bedoeling/gedachte dat jij zou beweren dat een 'losse' samenvatting al E zou zijn. Dat was meer een losse opmerking van mij. Nietanoniem (overleg) 10 okt 2016 17:06 (CEST)
Dat beweert Dragonhunter hier ook nergens, noch iemand anders in deze discussie. Volgens mij is de huidige miscommunicatie ontstaan doordat Marrakech hierboven schrijft [...] Zie overigens ook hier, waar erop gewezen wordt dat het "niet de bedoeling [is] dat de plot van elke aflevering naverteld wordt, met een link naar hier, waar echter nog meer staat, nl., dat een samenvatting alleen niet voldoende is voor een compleet artikel over een film, boek, tv-serie e.d. (en dat laatste is natuurlijk volkomen duidelijk). De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 17:17 (CEST) P.S. Er staat inderdaad ook dat samenvattingen van individuele afleveringen als NE gelden. Als dat echt heel strikt wordt toegepast, tja, dan zitten we dus met vele honderden pagina's van het type "Lijst van afleveringen van..." die niet aan de conventies voldoen. Ofwel: weer een beerput, de zoveelste. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 17:23 (CEST)
@Marrakech: de algehele communicatie verloopt een stuk prettiger als je daadwerkelijk reageert op de inhoud van wat iemand anders in zijn bijdragen schrijft, en niet door alleen maar je eigen visie op dit soort zaken steeds opnieuw te herhalen . In de pagina die je aanhaalt staat het volgende: Artikelen die (vrijwel) alleen bestaan uit het navertellen van de inhoud zijn niet toegestaan ; dat is toch precies wat Dragonhunter en ikzelf hierboven al opvoerden? En wijs nu eens de pagina aan waar als richtlijn staat dat het in artikelen in eigen woorden navertellen van een plot onder OO valt. Is zo'n pagina er niet, dan stel ik voor de discussie op dit punt gewoon te beëindigen want dit gaat echt nergens meer over. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 16:24 (CEST)
Ik kan ook geen richtlijn aanwijzen waarin heel specifiek staat dat iemand voor 'etter' uitmaken als een persoonlijke aanval geldt. Met andere woorden: gebruik je gezond verstand, Wikipedia kan niet elk mogelijk afzonderlijk geval in haar richtlijnen noemen. Marrakech (overleg) 10 okt 2016 17:01 (CEST)
Jaja, zo lust ik er ook nog wel een paar. De Wikischim (overleg) 10 okt 2016 17:12 (CEST)
Als een Tv-programma een primaire bron is en een encyclopedie geschreven wordt op basis van secundaire bronnen dan klopt er toch iets niet wanneer je het complete plot op gaat hangen aan primaire bronnen? Natuur12 (overleg) 11 okt 2016 14:28 (CEST)
Dan is er dus blijkbaar iets mis met een van de basaalste richtlijnen voor artikelen over al dit soort onderwerpen, wat betekent dat vele duizenden, waarschijnlijk tienduizenden artikelen fundamenteel verkeerd in elkaar zitten. Dat zou dus nogal kwalijk zijn. Als verdere discussie hierover wenselijk is, moet die niet hier gevoerd worden maar in het kader van een drastische beleidsomvorming. De Wikischim (overleg) 11 okt 2016 14:53 (CEST)
Beste De Wikischim, laten we het niet groter maken dan dat het is. Tienduizenden artikelen, dat zal toch wel meevallen? En het beleid hoeft voorlopig ook nog niet om, het is alleen goed om hier eens over van gedachten te wisselen, niets meer en niets minder. En dan helpt het echt als je wat zakelijker zou discussiëren, want op deze manier maak je het je gesprekspartners weinig aantrekkelijk. Groet, Vinvlugt (overleg) 11 okt 2016 15:25 (CEST)
laten we het niet groter maken dan dat het is. Tienduizenden artikelen, dat zal toch wel meevallen? En het beleid hoeft voorlopig ook nog niet om  » Nee, zo eenvoudig is het dus niet, wees dan ook gewoon consequent in alles. Volgens Marrakech en Natuur12 hierboven zijn plotbeschrijvingen OO omdat er geen secundaire bronnen voor zijn gebruikt, maar de auteur zich rechtstreeks heeft gebaseerd op wat hij heeft gelezen//gezien. Veel succes dan met leeghalen van vele tienduizenden artikelen. Je zult Wikipedia er ongetwijfeld een grote dienst mee bewijzen. De Wikischim (overleg) 11 okt 2016 15:32 (CEST)
Dit is dus waarom er niet met jou te discussiëren valt. Om welke tienduizenden artikelen gaat het in vredesnaam? Artikelen die puur zijn gebaseerd op wat de auteur gelezen of gezien heeft, ja die vallen inderdaad (meestal) onder OO lijkt me. Wij beschrijven toch wat er in bronnen staat en niet wat we zelf menen te weten? Ik sta ervan te kijken dat de stelling dat bijvoorbeeld dit onder OO valt, zo veel weerstand oproept. Vinvlugt (overleg) 11 okt 2016 15:37 (CEST)
Het is toch heel simpel: er zijn heel veel artikelen die precies zo in elkaar zitten als die Kotmadamlijst die je aanhaalt. Verder zijn er nog veel meer (zeker enkele duizenden, ik schat zelfs wel in totaal tienduizend) artikelen over individuele stripalbums van Suske en Wiske, Kuifje, Jerom en allemaal dat soort spul, maar blijkbaar heb jij die artikelen dan nooit gezien. Ikzelf heb de afgelopen paar jaar in totaal zeker een stuk of honderd van zulke artikelen (deels) herschreven. En terzijde: als je het zo graag zakelijk houdt zoals je zegt, waarom maak je het dan zelf juist weer persoonlijk met jijbakken als Dit is dus waarom er niet met jou te discussiëren valt? De Wikischim (overleg) 11 okt 2016 15:49 (CEST)
DW heeft gelijk met die tienduizenden. Dit zullen al toch wel 10.000 artikelen zijn en dat zijn slechts alleen films. Dan hebben we het nog niet over televisieprogramma's, boeken en stripalbums. Zo'n artikelen worden al jaren toegestaan. GOO is een richtlijn sinds 2012. In GOO staat er betrouwbare bronnen als kopje en een Meer informatie: Wikipedia:Betrouwbaarheid van bronnen (wat geen richtlijn is, eerder een soort aanbeveling. Hier staat letterlijk
Aanhalingsteken openen

Soms kunnen primaire bronnen als betrouwbare bron worden ingezet, maar meestal niet. Wanneer ze wel worden gebruikt, dient dit te gebeuren met inachtneming van de geen origineel onderzoek-richtlijn. Primaire bronnen zijn betrouwbaar voor beweringen over feiten die in de bron vermeld zijn, zo kan een roman bijvoorbeeld worden gebruikt voor het controleren van feiten in de samenvatting van haar plot. Er mogen geen hele stukken tekst gebaseerd worden op een primaire bron. Primaire bronnen zijn niet geschikt als betrouwbare bron voor interpretaties, conclusies of analyses, zo is die roman geen geschikte bron voor het thema van die roman. Dergelijke beweringen moeten ontleend worden aan secundaire bronnen.

Aanhalingsteken sluiten
De richtlijn GOO verwijst voor meer informatie van betrouwbare bronnen naar dit dat primaire bronnen in zo'n gevallen toestaat. Verder heb ik al een link naar een oude peiling gegeven. Hier zijn de 5 opties:
 1. Samenvattingen zijn NE , 0
 2. Samenvattingen zijn acceptabel indien tekst onzichtbaar, 4
 3. Samenvattingen zijn acceptabel indien leeswaarschuwing, 28
 4. Samenvattingen zijn acceptabel zonder leeswaarschuwing, 16
 5. Samenvattingen zijn acceptabel indien aparte pagina en zie hoofdartikel, 5
Diegene die bronloze (secundair) samenvattingen eerder in de discussie tegen GOO vinden ingaan, negeren dat stukje over betrouwbare bronnen en zo heb je een creatieve interpretatie van GOO. Wel als ik die peiling creatief interpreteer, dan zie ik 53 E, 0 NE. Dus samenvattingen in een artikel (dus niet als eigen artikel ofzo) zijn E volgens een unanieme peiling (dus bindend). Nu heb ik zelfs aangehaald dat GOO het toestaat (wel bij een Meer informatie). Het is dus m.a.w. volgens de huidige richtlijnen. Als je het wilt veranderen, organiseer je maar een stemming. Overigens @Vinvlugt ik heb het niet over jouw voorbeeld. Ik heb het hier al de hele tijd over de visie van sommigen in de discussie dat plots maken op basis van primaire bronnen (film kijken en samenvatten, boek lezen en samenvatten) een schending is van GOO, terwijl dit al jaren een uitzondering is. Massa's verwijderen wordt teruggedraaid. Verder voor het argument dat een Verhaal hoort bij de basisindeling van zo'n artikelen. Voor films is dat zeker zo, lees (niet bindend, aanbeveling) Wikipedia:Wikiproject/Film/Richtlijnen die worden gesteund door de huidige deelnemers van het project, maar ook vroegere deelnemers die dat project hebben opgericht en die aanbeveling hebben gemaakt.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 11 okt 2016 16:43 (CEST)
Dat is veel te creatief geïnterpreteerd. In die peiling kwam de vraag of samenvattingen op primaire bronnen moegen worden gebaseerd niet eens aan de orde. Marrakech (overleg) 11 okt 2016 17:15 (CEST)
@Marrakech: ben je bekend met een "impliciete aanname"? Voor alle duidelijkheid, in dit geval houdt die aanname een positief antwoord op je vraag in. Als die aanname er in het geval van de hierboven gelinkte peiling uit 2006 niet was geweest, zouden er dan zo veel stemmen voor Samenvattingen en plots zijn acceptabel met leeswaarschuwingen zijn geweest, denk je? Terzijde, je kunt natuurlijk altijd proberen een nieuwe peiling hierover op te zetten. Ik heb daar geen enkel bezwaar tegen, ongeacht de uitkomst. De Wikischim (overleg) 11 okt 2016 18:08 (CEST)
Op dergelijke wel erg speculatieve impliciete aannames kun je geen encylopedie bouwen. Al die lijsten blijken in te druisen tegen de richtlijnen. De volgende stap is dus een massale verwijdering. Marrakech (overleg) 11 okt 2016 18:30 (CEST)
Ik neem aan dat je zelf ook wel inziet dat dit niet realistisch is, zo kortzichtig ben je immers niet. Wat wél een mogelijke volgende stap is, is een nieuwe peiling/stemming hierover. Zoals gezegd, van mij mag je die gerust proberen op te zetten. Er is inmiddels stof genoeg waar je je op kunt baseren. De Wikischim (overleg) 11 okt 2016 18:33 (CEST)
Dat is juist heel realistisch; we horen immers de richtlijnen te volgen. Een peiling is niet nodig. Marrakech (overleg) 11 okt 2016 18:42 (CEST)
Toon mij dan een peiling/stemming/regel waarin expliciet staat dat dit niet toegestaan is? Tot nu toe werd er alleen GOO aangehaald, maar dat is ook een creatieve interpretatie zoals meerdere gebruikers al hebben vermeld waaronder ik in mijn vorige 2 reacties. Je hebt ook de niet-bindende WP:VER waar voor betrouwbare bron opnieuw (net als GOO) een link is naar die niet-bindende aanbeveling staat die ik hierboven gequoteerd hebt. Verder zijn de enige argumenten die ik zie ik vind.... Wel dat is POV en is prima voor een peiling of een stemming, maar niet voor dit, want in de hoofdnaamruimte is WP:NPOV een bindende richtlijn. Overigens wordt er voor betrouwbare bronnen opnieuw daar verwezen naar de niet-bindende Wikipedia:Betrouwbaarheid van bronnen. Hoewel ik zeker geen inclusionist ben, noem ik dit deletionisme. Het verwijderen van zoiets druist m.a.w. in tegen de huidige richtlijnen en er inhoudelijk geen enkel argument nog van overeind staat die voor verwijderen pleit. Dan moet je maar een stemming organiseren.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 11 okt 2016 18:40 (CEST)
Nou de originele discussie terug. Wel dat hangt af van de opmaak. Het zou beter zijn om in dit geval beter zijn artikels per seizoen te maken en de verhaallijnen naar daar te verplaatsten. + een beetje snoeien en poetsen Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 10 okt 2016 15:16 (CEST)
Volgens mij hebben we deze discussie al vaker gevoerd. Ik wou twee dingen in de groep gooien.
 1. Je maakt bij een artikel vrijwel altijd een samenvatting, en niet alleen als je over een boek of een film schrijft. Als je een artikel over een schrijver aanmaakt, pak je een biografie en maak je daarvan een samenvatting. Maak je een artikel over een boek van die schrijver aan, dan pak je voor de paragraaf "Samenvatting" het boek erbij - en maak je een samenvatting. Je doet in beide gevallen precies hetzelfde. Je beslist wat je opneemt en wat je weglaat. In beide gevallen is het resultaat perfect verifieerbaar. Waarom het ene geen origineel onderzoek is en het andere wel ontgaat mij.
 2. Anders wat. In de Lijst van afleveringen van De Kotmadam, waar de discussie mee begon, zie ik bijvoorbeeld aflevering 25, “Turks fruit”, uitgezonden op 15 maart 1993: “Betty's Turkse vriend Bülent brengt een bezoekje. Ook Teddy Philips, een professor van de Universiteit van Oxford, meldt zich. Al snel blijkt dat er sprake is van racisme.” In mijn optiek is dit geen samenvatting, maar een teaser, een tekst die bedoeld is om nieuwsgierigheid naar de aflevering op te wekken. Deze aflevering is niet op dvd verschenen, dus de opgewekte nieuwsgierigheid kan niet worden bevredigd. Overigens is deze tekst gebaseerd op IMDb, een website waar iedereen zelf informatie kan toevoegen. Niet de meest betrouwbare bron dus. Het nut van dit soort teasers vind ik dubieus, en de verifieerbaarheid is ook niet je dat.
Goed, nu mogen jullie gaan schieten. Sijtze Reurich (overleg) 11 okt 2016 21:33 (CEST)
Punt 1) had ik hierboven ook al eens zo gesteld, dus daar sluit ik me bij aan
Punt 2) je geeft hier een inhoudelijke reden om een deel van de lijst te schrappen, of daagt anderen uit om het te verbeteren. Dat lijkt me een prima basis om verder te discussieren of het artikel aan te pakken.
ed0verleg 12 okt 2016 09:11 (CEST)
Wat punt 1) betreft is het fundamentele verschil dat een biografie van een schrijver secundaire literatuur en zijn boek zelf primaire literatuur is. Marrakech (overleg) 12 okt 2016 09:29 (CEST)
So what? Je kunt moeilijk andermans samenvatting gaan overnemen, want dan kom je in de knoop met het auteursrecht. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het zeer aan te raden is om bij het maken van zo'n samenvatting ook te kijken wat anderen daarvan gebrouwen hebben. In dit verband is het wel grappig om te vermelden dat ik bij het schrijven van de samenvatting in het artikel Silas Marner één andere samenvatting tegenkwam waarbij ik me afvroeg: "Heeft die persoon echt wel hetzelfde boek gelezen als ik?" Dat was uitgerekend in het corresponderende artikel op de Engelse Wiki. (Overigens is dat artikel intussen flink verbeterd. Daar heb ik ook nog aan meegewerkt.) Sijtze Reurich (overleg) 12 okt 2016 10:24 (CEST)
Je kunt je op die samenvatting(en) baseren, zoals je je altijd op secundaire bronnen baseert bij het schrijven aan een artikel. Waarom zou er voor de inhoud van romans, films en wat dies meer zij van de regels voor brongebruik mogen worden afgeweken? Als die inhoud niet wordt naverteld in gezaghebbende bronnen, moet van een samenvatting worden afgezien. Marrakech (overleg) 12 okt 2016 14:45 (CEST)
En daar is nu net Wikipedia contradictorisch: verhaallijnen zijn toegelaten (tenzij het artikel niet meer dan de verhaallijn bevat), maar je kan je bij een boek, film, strip, ... meestal maar enkel baseren op primaire bronnen (zie ook mijn conclusie verder). En een "verhaallijn/korte inhoud" is nu ook net "een interpretatie van hoe de schrijver van het artikel die film, boek, strip, tv-aflevering, ...beleeft", althans volgens Wikipedia-artikels. Maw: het is in Wikipedia toegelaten om een korte inhoud te maken op basis van de interpratie van de schrijver. Als je van mening bent dat dat niet mag, dan zal iets aan de werking van Wikipedia moeten veranderen met een stemming om "korte inhouden in het algemeen te laten verbieden en uit bestaande artikels te verwijderen."Ino mart (overleg)
Ik sta ed0 bij. Wikipedia laat omwille van auteursrechterlijke redenen niet toe om teksten zomaar integraal over te nemen, dus meestal kan je niet anders dan een artikel in je eigen woorden te schrijven.
Wat punt 2 betreft: Ik geef toe dat dit misschien op een teaser lijkt. Dat de aflevering niet op dvd is verschenen, lijkt me ook niet direct een probleem. Zender vtm zendt regelmatig herhalingen uit. Zo is deze specifieke aflevering heruitgezonden geweest op 14 juli 2016 (Google: "de kotmadam turks fruit tv gids" en bij mij gaat de eerste link al naar die betreffende herhaling. Ik heb me gebaseerd op wat er in een andere televisiegids stond). Nu heb ik bij het maken van deze synopsis een overweging moeten maken: ik laat dit leeg omdat ik er inhoudelijk niet veel kan over zeggen, of ik vul datgene in wat ik wel weet zodat anderen dat kunnen aanvullen/verbeteren. Wikipedia stelt ook duidelijk dat iets "niet af" moet zijn en het dus juiste de bedoeling is dat anderen het aanvullen. Als ik al een stap kan geven in die aanvulling...Ino mart (overleg) 12 okt 2016 11:13 (CEST)
Als je de uitzendingen inderdaad nog eens terug kunt kijken, worden de samenvattingen zeker beter verifieerbaar. Sijtze Reurich (overleg) 12 okt 2016 12:29 (CEST)
Als men zich voor "de korte inhoud" (ook) moet baseren op een secundaire bron, dan kan dat voor een boek, film, strip, tv-aflevering, ... enkel maar gebaseerd zijn op informatie dewelke bijvoorbeeld in een televisiegids stond (wat op zich gebaseerd is op informatie dat van de zender/productiehuis komt). Zich baseren op een artikel van een recensent lijkt me geen goed idee, want die zijn doelstelling is meestal het geven van een persoonlijke visie. In geval van bijvoorbeeld "De Kotmadam" zou een secundaire bron een boek zijn van een of meerdere schrijvers waar per aflevering wordt beschreven wat er gebeurde. Maar de auteurs van dat boek kunnen zich toch ook enkel baseren op een primaire bron? Primaire bronnen voor een televisie-aflevering zijn volgens mij onder andere de uitgezonden aflevering en het script/draaiboek ervan. Aan het script/draaiboek geraak je normaal gezien niet tenzij een acteur of cameraman dat ergens heeft laten rondslingeren. En dan nog zou ik me zorgen maken om een gevonden script/draaiboek te gebruiken, tenzij je toestemming hebt van de auteur ...
 1. Mijn eerste conclusie: Ik zou me vragen stellen over de "korte inhoud" van een film, boek, strip, tv-aflevering wanneer men zich niet mag baseren op de primaire bron. Als een "televisie-aflevering" op zich niet in aanmerking mag komen als primaire bron, dan zou dit ook willen zeggen dat ENKEL iemand die rechtstreeks werkte aan de betreffende aflevering een "korte inhoud" mag maken, want die heeft wel toegang tot andere primaire bronnen. En dan kan men zich beginnen af te vragen of die persoon dan wel een korte inhoud mag maken omdat hij er te rechtstreeks bij betrokken is en bijgevolg ook geen objectieve informatie geeft.
 2. Los van dat alles: Wat is nu eigenlijk het punt van gebruiker Vinvlugt? Ik vermoed dat hij zich afvraagt of het nuttig is om voor afleveringen van een televisieserie een korte inhoud te geven. (Een andere interpratie gebaseerd op de tweede zin is of hij zich afvraagt of gewoonweg een "lijst met een overzicht van afleveringen" nodig is, maar daar ga ik niet vanuit) Mijn insziens: Ja, een korte inhoud is nuttig en mag. Zoals hierboven al aangehaald, is het toegelaten om zulke korte inhoud te geven. Het artikel Losse verhaallijnen beschrijft enkel dat het niet toegelaten is om een pagina aan te maken met enkel een losse verhaallijn. De losse verhaallijn van een film, boek, etc (en onder "etc" versta ik dan ook televisieaflevering, stripboek, ...) is wel toegelaten als onderdeel van een artikel.
 3. Als je het Wikipedia-artikel verhaallijn leest, dan gaat dit over de "beschrijving van het begin, verloop en einde van wat een personage meemaakt en dat er subplots kunnen zijn". Mogelijk bezie ik het verkeerd, maar in dat opzicht lijkt een verhaallijn hetzelfde te omschrijven als "Korte inhoud".
 4. Er bestaat ook nog de pagina Samenvatting met de paragraaf: "Alleen de opvatting van de oorspronkelijke schrijver wordt hierin weergegeven in eigen woorden zonder directe citaten uit de tekst." In dit artikel is "oorspronkelijke schrijver" mij niet duidelijk. Wil dit zeggen dat een samenvatting enkel door de auteur van het boek, film, strip, ... mag gemaakt worden? Of mag eenieder op "een korte inhoud" de term "samenvatting" plakken? Ik ga er even van uit dat dit laatste van toepassing is. Op school, universiteit, werk, ... vraagt men toch ook altijd om van iets "een samenvatting" te maken ongeacht je de oorspronkelijke auteur bent of niet
 5. Mijn persoonlijke eindconclusie: Ervan uitgaande dat we onder verhaallijn ook "korte inhoud" en "samenvatting" verstaan, is het binnen Wikipedia toegelaten om bij een televisie-aflevering een korte inhoud te zetten met daarin de opvatting van de schrijvers van het artikel. Of misschien nog beter: als er een Wikipedia artikel is met een korte inhoud van een film, boek, aflevering, ... dient de voorafgaande titel "Verhaallijn" te zijn en is er geen verdere discussie nodig, want verhaallijnen zijn toegelaten.Ino mart (overleg)
Deze discussie is nog altijd bezig en er zijn geen nieuwe argumenten gegeven... Wel de conclusie was dat de huidige richtlijnen het overnemen van de samenvatting op basis van de primaire bronnen toestaat (dus boek lezen en samenvatten, film kijken en samenvatten), maar dat analyses,... op basis van primaire bronnen niet is toegestaan. WP:GOO (en andere pagina's die ik hierboven wel eens noem) hebben het niet over secundaire bronnen, maar over betrouwbare bronnen. Daarvoor wordt er gelinkt naar deze niet-bindende richtlijn Wikipedia:Betrouwbaarheid van bronnen die beschrijft dat primaire bronnen in zo'n situaties (samenvatten) ook betrouwbare bronnen zijn. De enige argumenten die voor verwijderen naar voren heeft gebracht is GOO (wat verscheidene gebruikers inclusief ik al op hebben gewezen dat dat een foutieve interpretatie is) en ik vind... (POV-pushen). Voor de argumenten tegen verwijderen lees je best nog maar eens mijn eerdere bijdragen in deze discussie. Verder heb ik erop gewezen dat het prima veranderd kan worden door een stemming en dat deze discussie dus zinloos is. Verder gaf ik toe (met het voorbeeld waarmee de discussie begon) zoals iemand anders opmerkte dat het er vanaf hangt of de tabellen netjes zijn of niet zoals in dat voorbeeld.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 12 okt 2016 16:10 (CEST)

Bronnen, relevantie, betrouwbaarheid, onderbouwing en andere begrippen[bewerken]

Wat mij stoort in de eindeloze bronnendiscusie hierboven is dat men niet een stapje terug neemt en fundamenteel nadenkt over wat de rol is van bronnen. Brongebruik is de beste methode om de betrouwbaarheid en de verifieerbaarheid van het geschrevene, maar niet altijd de enige methode. Helaas wordt nu oorzaak en gevolg nu door elkaar gehaald en worden het bestaan van bronnen onterecht als een exclusieve relevantiecriteria gebruikt. De mantra ´Een onderwerp is alleen relevant als er betrouwbare bronnen voor zijn´ die eindeloos wordt ingedramd door sommigen, klopt niet: Het omgekeerde: Onderwerpen waarover veel over geschreven is (waar dus bronnen voor beschikbaar zijn) zijn niet altijd relevant voor Wikipedia. Als men toch over zo een onderwerp schrijft dan gaan de tegenstanders zich verdedigen, met het excuus dat de bronnen niet betrouwbaar en/of gezaghebbend zijn. De discussie over de relevantie verplaatst zich hierdoor alleen maar. Wie bepaald wat gezaghebbend en betrouwbaar is? Of men sluit zich op in de ivorentoren van alleen academische bronnen. Het bedoeling van deze mantra is om de eeuwige subjectieve discussies over relevantie te vermijden door het Wikipediaschip op de automatische bronnenpiloot te zetten. Wij houden onszelf voor de gek.Smiley.toerist (overleg) 13 okt 2016 13:18 (CEST)

Hoe kun je dan wel de relevantie voor Wikipedia bepalen? Een basisprincipe is dat onderwerpen van wezenlijk belang zijn voor de mens in het algemeen. Dat gaat van existentieele onderwerpen zoals de Opwarming van de Aarde tot onderwerpen zoals voetbalwedstrijden waar veel mensen zich druk over maken, maar op het dagelijks leven weinig invloed heeft, maar wel in de belevingswereld van veel mensen. Dan heb je de onderwerpen die geen praktisch invloed op het dagelijks leven maar wel levensvragen zijn zoals de Evolutie van de mens.Smiley.toerist (overleg) 13 okt 2016 13:18 (CEST)

Een andere fundamentele vraag is of zich druk moet maken over relevantie. Of zich kan artikel over een flutinsect geen kwaad zolang het artikel kwalitatief goed is en de eventuele noodzakelijke onderhoud snel uitgevoerd wordt. Ik zie relevantie meer als prioriteringscriteria om efficient om te gaan met de inzet van schrijvers. Er moet echter wel ruimte zijn voor de schrijver om over hun leuke onderwerpen te schrijven om gemotiveerd te blijven. Als mensen bereid zijn om een ´niet´ relevant onderwerp met goede artikelen te onderhouden zie ik geen enkele reden om de artikelen te verwijderen. Het verwijderen werkt zelf averechts: nog minder schrijvers om de wel relevante artikelen te onderhouden.Smiley.toerist (overleg) 13 okt 2016 13:18 (CEST)

En moet je voor alles een bron hebben? Gezond verstand is vaak voldoende. Als voorbeeld zie Overleg:Zeilschip#Snelheid. Bijna allemaal vanzelfsprekenheden maar moet je voor alles een bron vinden? Dat een zeil hoog in de mast door het hefboomeffect meer invloed op de stabiliteit heeft dan een lager zeil?Smiley.toerist (overleg) 13 okt 2016 13:18 (CEST)

Die 'mantra' is het enige wat ons onderscheidt van een willekeurige 'user-generated' website of hobbywebsite met 'weetjes' of 'interessante info die ik ergens heb gelezen maar ik weet niet meer waar'. Wat een geschikte of betrouwbare bron is, hangt ook van het onderwerp af, en je kunt niet anders dan dat per geval bekijken. Maar ik hoop dat we het erover eens kunnen zijn dat een onderwerp waarover geen betrouwbare bronnen zijn, hier niet thuishoort, of dat nu vanwege 'relevantie' is of gewoon omdat de bronnen onbetrouwbaar zijn en dus daarop gebaseerde artikelen ook. Paul B (overleg) 13 okt 2016 13:25 (CEST)
@Smiley.toerist: ook dat laatste wat je noemt is een voortdurend terugkerend discussie-onderwerp, zie bijv. Overleg:Stofdoek. De ene houdt steevast vast aan het ene standpunt, de andere aan dat andere en zo kun je dus tot in de eeuwigheid elkaar vliegen blijven afvangen. Afijn, ikzelf heb er eerder aan meegedaan maar pas daar in het vervolg toch maar zo veel mogelijk voor. De Wikischim (overleg) 13 okt 2016 13:40 (CEST)
Niet het enige wat ons onderscheid van de rest. Uiteindelijk is onze kennis en ervaring waarbij wij elkaars artikelen/wijzigingen kritisch controleren de belangrijkste bescherming tegen troep. Een bronvermelding is op zich geen garantie. Deze bronnen moeten ook kritisch geverifieerd worden. Bij twijfel vraag ik om een bron of ga ik die natrekken, maar als ik onzin zie, dan verwijder ik die, bron of geen bron. Je heb gelijk dat deze discussies regelmatig herhaald worden, maar dit is onvermijdelijk. Er zijn nieuwelingen en de lange kroegdiscussies met daarin kleine opmerkingen worden niet gelezen door de meeste kroegbezoekers. Belangrijke standpunten horen af en toe in herinnering gebracht te worden en duidelijk geformuleerd te worden. Anders kunnen sommige herhaalde uitspraken sluiperderwijze een harde regel worden zonder dat er een formele (peiling) beslissing is.Smiley.toerist (overleg) 14 okt 2016 12:24 (CEST)
Bronvermeldingen zijn beslist geen garantie, inderdaad. Soms lijkt het omgekeerde wel het geval: hoe meer bronvermeldingen, hoe kritischer er naar het artikel gekeken moet worden. Maar dat is naar mijn mening iets anders dan het bestaan van bronnen over een onderwerp om de relevantie daarvan aan te tonen. En laat er geen misverstand over bestaan: hoewel ik de stelling dat relevantie rechtstreeks gerelateerd is aan het bestaan van betrouwbare bronnen onderschrijf, is dat beslist geen richtlijn, en zul je genoeg respectabele Wikipedianen vinden die daar niets van moeten hebben. Paul B (overleg) 14 okt 2016 12:58 (CEST)
als we het criterum van verifieerbaarheid via gezaghebbende betrouwbare bronnen overboord gooien, is het einde zoek. Daar zou ik zeer tegen zijn. Dus bronvermelding, ja graag, maar als de veriefieerbaarheid duidleijk is niet altijd per se nodig. Dat vermelding van een bron niet garndeert dat het lemma goed is moge waar zijn maar bronnen geven in ieder geval duidelijk aangrijpingspunten. Gezond verstand is ook fijn, maar lang niet voldoende. Er zijn nogal wat gdzond-verstand-uitlatingen die ik niet graag op wikiepdia zie. Ik zou zeggen liever strengere eisen dan nog losser. Bij recente en slecht gedocumenteerde thema's geeft dat soms problemen, dat is waar, maar geduld is soms een schone zaak. mvg HenriDuvent 14 okt 2016 14:08 (CEST)

Bio-tex briefkaarten[bewerken]

Ik heb twee Bio-tex briefkaarten met ingekleurde kinderen gescand. Een voorbeeld: deze De foto´s zelf zien er oud uit en ik veronderstel dat het merk Bio-tex zelf briefkaarten is gaan heruitgeven. [4] Op beide staat in ´Printed in Italy´ Ik heb drie vragen:

 • Sinds wanneer bestaat Bio-tex?
 • Hoe zit het met auteursrechten met het inkleuren van oude zwart-wit foto´s? Het is lastig te achterhalen wanneer de inkleuring heeft plaatsgevonden. Ik vind genoeg oude ingekleurde briefkaarten.
 • Hoe oud zijn de foto´s?Smiley.toerist (overleg) 10 okt 2016 13:58 (CEST)

PS: Naast de Gendergap waar men zich druk om maakt, vind ik dat de kinderonderwerpen er ook zeer mager uitkomen: Geen artikel over kindermode en de opvoeding en aanverwante artikelen zijn mager. Ik heb in het verleden nog twee andere leuke beelden opgeladen: File:Le petit jardinier.jpg en File:Idyllic staged children postcard.jpgSmiley.toerist (overleg) 10 okt 2016 14:04 (CEST)

Rechtsbovenin de eerste briefkaart lijkt het alsof iets is weggewerkt, handschrift ofzo. Iemand die het kan ontcijferen? Midden-onderin de tweede briefkaart lees ik "Sazerac" (en daaronder "Phot."); Roger Sazerac, fotograaf in Parijs: [5] [6] [7]. Het lijkt erop dat de kaarten oorspronkelijk al ingekleurd gepubliceerd werden. --bdijkstra (overleg) 10 okt 2016 14:48 (CEST)
In deze meen ik hetzelfde kindmodel te zien.Smiley.toerist (overleg) 10 okt 2016 15:33 (CEST)
Voor de kinderen is er wel wat, toegegeven het kan altijd beter. Vorig jaar was ik begonnen aan het artikel over de vliegende Hollander, uiteindelijk was Quistnix mij voor, maar mijn foto staat gelukkig nog altijd in het artikel. Dqfn13 (overleg) 11 okt 2016 13:23 (CEST)
Het antwoord op de eerste vraag is 1963. Omdat het bij de kaarten om herdrukken gaat, zegt dit weinig over de oorspronkelijke datum. Met vriendelijke groet, Gasthuis(overleg) 11 okt 2016 19:05 (CEST).

Off-topic: relatie met de gendergap[bewerken]

Het is grappig dat je met een wat negatieve connotatie de gendergap noemt "waar men zich druk om maakt..." en daarna een onderwerp noemt waar men zich wel eens druk over zou mogen maken, namelijk opvoeding cq kinderonderwerpen. Het is opvallend omdat het gebrek aan (goede) artikelen op dat gebied (en op andere 'vrouwelijke' onderwerpen nou juist vaak wordt toegeschreven aan die gendergap (een ondervertegenwoordiging van vrouwelijke bewerkers op Wikipedia.) Jimmy Wales hemzelf zei in 2011 (toevallig?) over bv opvoeding het volgende "The main thing is to bring in people of all different backgrounds. If you do that, you increase the knowledge base of the site, which can only be a good thing. At the moment, we are relatively poor in a few areas; for example, biographies of famous women through history and issues surrounding early childcare.". Grappig toch dat jij je onbedoeld en onbewust ook druk maakt om die gendergap. Ecritures (overleg) 15 okt 2016 11:33 (CEST)

Had je niet beter eerst Smiley.toerist persoonlijk kunnen benaderen met de vraag of hij het wel zo bedoelde als jij nu stelt? Nu zien we een interpretatie van zijn terloopse opmerking, direct gevolgd door een daarop voortbouwend betoog. Volgens mij speelt dat gendergapsceptici juist in de kaart. Die zullen denken: "O nee, wéér daarover?". Voor mezelf sprekend: het zou heel goed kunnen dat ik me ergens eens laat ontvallen "Die Donald Trump waar zo veel over te doen is ...", maar daarmee is niet gezegd dat ik vind dat dat onterecht is; integendeel, ik ben dat steeds meer terecht gaan vinden. Ook de uitspraak uit 2011 van Wales kan op verschillende manieren opgevat worden. Hij noemt gewoon twee voorbeelden van gebieden waarin Wikipedia op dat moment(!) volgens hem(!) 'poor' was, maar ik zie er geen verbanden tussen gelegd worden. Zulke uitspraken gretig hineininterpretieren werkt m.i. averechts. Maar het is maar mijn mening, corrigeer me gerust als je meent dat dat nodig is. Apdency (overleg) 15 okt 2016 16:04 (CEST)
ha Apdency, "hineininterpretieren" is niet nodig hoor: er is genoeg wetenschappelijk onderzoek over de relatie tussen "vrouwenonderwerpen" en het feit dat mannen daar (bv op wikipedia) minder over schrijven. Maar ik ben het daarbij zeker ook met je eens dat het gevaar van "Oh nee, weer daarover" het best te vermijden is: ik heb dan eigenlijk ook helemaal geen zin om verder over dat onderwerp door te gaan. Er is trouwens een verschil tussen de uitdrukkingen "waar veel over te doen is" en "waar men zich druk over maakt" (= waar men zich over opwindt). Ik vond het grappig dat in een PS-je even vermeld werd dat er mensen "zich opwinden" over de gendergap, maar dat vervolgens werd benoemd dat een ander onderwerp te weinig aandacht krijgt (terwijl dat nu juist door dezelfde gendergap komt). Ik moest daar om gniffelen, that's all. Die ellende-troefkaart komt namelijk wel vaker voorbij als het hier gaat om genderongelijkheid :)– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Ecritures (overleg · bijdragen)
"Naast de Gendergap waar men zich druk om maakt, vind ik dat de kinderonderwerpen er ook zeer mager uitkomen". Wij lezen dat kennelijk verschillend. Maar goed, net als jij heb ik ook geen zin om op dat onderwerp door te gaan. Wat een eensgezindheid. ;) Apdency (overleg) 15 okt 2016 21:02 (CEST)
Ik heb geen waardeoordeel gegeven of men zich er terecht druk over de gendergap maakt. Ik had misschien iets anders kunnen formuleren zoals: waar veel aandacht voor is...Aan de andere kant het is niet zo dat het onderwerp bij alle Wikipedianen leeft. Het is niet productief om over het zinvol zijn van de interesses/belangstelling die Wikipedianen hebben, te discuteren. Zo interesseert voetbal mij geen bal, maar ik respecteer de Wikipedianen die daar veel tijd en energie in het onderwerp steken.Smiley.toerist (overleg) 16 okt 2016 09:51 (CEST)

Persoonlijke overlegpagina's[bewerken]

Wikipedia stelt aan iedere gebruiker een overlegpagina beschikbaar waar anderen, zo staat op deze bladzijde te lezen, vragen aan hem of haar kunnen stellen of opmerkingen tegen hem of haar kunnen maken. Volgens diezelfde bladzijde mogen gebruikers vragen waar niets meer mee gebeurt naar een archief verplaatsen, en hebben ze ook wat meer vrijheid met de indeling en inhoud van hun overlegpagina.

Toch zie ik geregeld gebruikers tegen deze regels zondigen. Serieuze vragen of opmerkingen die hun om de een of andere reden niet bevallen worden door hen vrijwel meteen geschrapt en/of naar een archief verplaatst (zie hier voor een zeer recent voorbeeld). Op die manier frustreren zij het overleg, terwijl die persoonlijke pagina's daar juist voor bedoeld zijn. Zou het daarom omwille van de duidelijkheid een idee zijn om op de bladzijde die ik hierboven noem expliciet te stellen dat dergelijke bewerkingen niet geoorloofd zijn? Marrakech (overleg) 12 okt 2016 21:07 (CEST)

Je doelt hiermee op Gebruiker:The Banner en Gebruiker:Rodejong?Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 12 okt 2016 21:12 (CEST)
Wanneer sommige gebruikers exclusief komen om een felle discussie uit te lokken door middel van bewerkingsoorlogen bijvoorbeeld, dan hou ik mij het recht om dat overleg op mijn manier te archiveren. Zeker een gebruiker als Marrakech (toeval?) die meerdere malen bij verschillende gebruikers zijn mening wil doordrammen. Niet toevallig dat je van mijn OP verbannen bent. Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ ✉️ @     🕘 12 okt 2016 21:17 (CEST)
(bwc) Er zijn er denk ik wel meer die wat al te voortvarend discussies deels archiveren. Volgens mij heeft het weinig zin hierover te gaan discussiëren. We kunnen er een expliciete opmerking over maken, maar het handhaven daarvan gaat dan weer leiden tot onverkwikkelijke toestanden en verspilling van tijd en moeite. Als een gebruiker dit doet met een legitieme vraag, leidt dat naar mijn idee vooral tot het (terecht) niet meer serieus nemen van de selectieve archiveerder, en dat lijkt me wel weer genoeg 'straf' en gedoe. Paul B (overleg) 12 okt 2016 21:19 (CEST)
Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar ben bang dat zulke selectieve archiveerders absoluut niet beseffen dat hun gedrag hun geloofwaardigheid ondermijnt. Bovendien, als je ze niet op hun overlegpagina kunt aanspreken over een of andere bewerking, waar moet je dan terecht? En moeten we echt afzien van een toch alleszins plausibele regel omdat de handhaving ervan tot gedoe kan leiden? Marrakech (overleg) 12 okt 2016 23:35 (CEST)
Moin Marrakech, er gaat een langer verhaal vooraf aan de vraag van deze collega. Die laat je mooi achterwegen.
 1. Een gebruiker redigeert mijn persoonlijke naamruimte en tekst, zonder vooraf te overleggen of toestemming te vragen.
 2. Ik waarschuw die gebruiker op zijn op om dat niet meer te doen. Hij doet het toch. (Ik bezie hem dus als een vandaal)
 3. Ik geef hem een laatste waarschuwing, en hij reageert of ik die tekst wil verwijderen.
 4. Ik lees het amper en haal de tekst weg
 5. Vervolgens doet hij het nogmaals en gaat dan mijn sjabloon nomineren.
Sowieso vind ik de gewraakte tekst onschuldig. Zeker daar een benaming als Bromsnor en Flipsen, 2 veldwachters uit kinderseries, toch zeker niet een PA kan zijn. Ik koos juist voor de veldwachters omdat ze overeen kwamen in de manier hoe deze collega's zich gedroegen bij de bewerkingsoorlogen van pasgeleden. Dat hij het na terugdraaiingen eindelijk eens vraagt, is tot daarraan toe. Maar gewoon te laat. Hij had eerst moeten komen vragen, en dan via een Overleg Gewenst of zo aandacht moeten vragen. Dat deed hij niet. Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ ✉️ @     🕘 13 okt 2016 01:19 (CEST)
Ik stel een algemeen probleem aan de orde, waarbij ik jouw recente misdragingen slechts als voorbeeld aanvoer. Maar ook hier eis jij met veel verontwaardigd gepuf en geblaas weer alle aandacht voor jezelf op. Marrakech (overleg) 13 okt 2016 08:19 (CEST)
Ik heb in het verleden ook weleens selectief iets naar het ronde archief gearchiveerd. Meestal gaat dit om mededelingen (van bots) die ik gelezen heb en verder als niet heel relevant beschouw. In een enkel geval ging het om bijdragen van gebruikers welke weinig constructief waren, en de verwijdering was in dat geval een signaal vanuit mijn zijde dat ik meende dat overleg geen zin zou hebben. Overleg tussen twee constructieve bijdragers is waardevol, kritiek is welkom, maar als iemand keer op keer bewezen heeft dat overleg met deze persoon nergens toe leidt dan is een ronde archivering wmb een prima oplossing. Bas (o) 12 okt 2016 21:27 (CEST)
Het probleem is dat Gebruiker Martijnovic iets op mijn OP ziet wat hem niet aanstaat. Hij gaat vervolgens in mijn sjabloon editen wat ik uiteraard terugdraai, en waarschuw hem gelijk dat dit not done is. Maar gewoon doorgaan met editen. Dan als hij weer terug gedraaid is, een vraag gaan stellen of ik het wil verwijderen. Nou zo werkt dat dus niet. En met zo'n persoon ga ik dus niet in overleg. Dat Marrakech dat allemaal niet heeft meegekregen is jammer voor hem, maar zijn openingsverhaal gaat in deze niet op. Ik ga niet met een vandaal in gesprek, en dus wordt zijn vraag ongelezen gearchiveerd. Nu hij zijn zin gewoon niet krijgt, gaat hij het dan maar nomineren en edit nog maar eens in mijn gebruikersnaamruimte. Meerdere waarschuwingen heeft hij gekregen, maar hij wil gewoon een WP:Punt maken. Dus heeft hij een blokverzoek aan zijn broek hangen. Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ ✉️ @     🕘 12 okt 2016 22:04 (CEST)
Je vergeet voor het gemak te vermelden dat deze gebruiker zojuist hiervoor mijn gebruikerspagina's was gaan redigeren. Dus nee, dat is geen goed voorbeeld. Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ ✉️ @     🕘 12 okt 2016 21:21 (CEST)
Beste Marrakech, ook ik erger me wel eens aan dit soort archiveergedrag, maar ik sluit me aan bij Paul B: het zegt meer over degene die niet in overleg wil, al zullen ze dat zelf meestal niet doorhebben. Vinvlugt (overleg) 13 okt 2016 08:28 (CEST)
Veel gebruikers selecteren wel eens selectief - en als iets overduidelijk getrol of een 'systeemboodschap' van een bot is, is dat totaal geen probleem. Als het een serieuze medegebruiker is die in discussie wil, wel. Reageren is niet verplicht, maar selectief archiveren levert een vertekend beeld van de discussie op. Hier kan je m.i. het beste ad hoc tegen optreden (waarbij soms het negeren van het probleem het beste optreden is), ik zie weinig heil in specifieke regels. Het antwoord op Marrakech's vraag "als je ze niet op hun overlegpagina kunt aanspreken over een of andere bewerking, waar moet je dan terecht?": de regblokpagina (in het uiterste geval). Als iemand getrol/geklier negeert, is dat prima. Als iemand weigert samen te werken, is Wikipedia de verkeerde plek voor die gebruiker. CaAl (overleg) 13 okt 2016 10:40 (CEST)
Gezien de opmerking "Als je ze niet op hun overlegpagina kunt aanspreken over een of andere bewerking, waar moet je dan terecht?" zou ik willen aangeven dat het tegenovergestelde van "selectief archiveren" - namelijk niet archiveren of bijna nooit archiveren - net zo onwenselijk is omdat het niet meer mogelijk is een gebruiker aan te spreken omdat de OP niet meer goed opent en bewerkt kan worden. Zou het daarom omwille van de aanspreekbaarheid van een collega een idee zijn om op dergelijke onbewerkbare OP's te stellen dat het nalaten van archiveren ook niet wenselijk dan wel niet geoorloofd is? Ecritures (overleg) 14 okt 2016 08:10 (CEST)
Opmerking Opmerking Zie ook deze reactie en deze vraag op mijn OP.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vraagje? 15 okt 2016 21:09 (CEST)

Historisch moment[bewerken]

Na veertien jaar ben ik zowaar voor het eerst genomineerd voor een regblok. Zoiets moet toch gevierd eigenlijk. Ik heb hier vele aangename usen doorgebracht en ben daar dankbaar voor, maar ik heb ook veel zien verloederen. Eerlijk gezegd zou ik met die blokkade niet eens zo ontevreden zijn. Maar Wikipedia gaat me toch een beetje aan het hart. Of liever eigenlijk onze lezers die hier komen omdat ze behoefte hebben zzn informatie die ze voor de verandering eens kunnen vertrouwen. Daarom is NPOV altijd een hoeksteen geweest. Zonder dat wordt wiki een zoveelste leugenblad. En nee je kunt daarin niet gaan voortrekken. Je zult over gebeurtenissen op een afgewogen wijze de waarheid moeten zeggen, de hele waarheid en niets dan de waarheid. Daarom moet ook een studentenclub die op een akelige wijze in het nieuws komt een bladzij krijgen waarin dat niet verzwegen wordt. Blijkbaar mag ik op zo'n bladzijde geen NPOV sjabloon meer zetten, want ook dat wordt gereverteerd. Ik mag ook de waarheid daarover niet in de kroeg zetten want dan word ik bedreigd met blokkade. Het zij zo. Blokkeer maar Wutsje.

Maar Wikipedianen moeten wel begrijpen dat ze daarmee een keuze maken. Je kies ervoor onbetrouwbaar te worden.

Jcwf (overleg) 14 okt 2016 05:43 (CEST)

Trek het je niet teveel aan. Ik ben ook een paar maal voor WP:REGBLOK gesleept, en vaak liep dat met een sisser af, en toen ik eenmaal werd geblokkeerd, snapte niemand waarom die ene keer nu wel. Blijkbaar raakt die studentenclub sommigen hier recht in het hart, eerder heb ik gemerkt dat als je het onderwerp stoppen met roken aansnijdt, bij sommige mensen hun bloeddruk gelijk oploopt. Het wordt dan ook gelijk heel erg moeilijk om er inhoudelijk mee te gaan discussieren, voor alle partijen (jij, de tegenstander en toevallige passanten). Baal er van, maar vergeet het daarna ook snel weer, gebruikers die te lang in hun vermeende onrecht blijven hangen zijn vaak nog erger dan een moderator of gebruiker die ergens een keer uit de bocht slipt! ed0verleg 14 okt 2016 09:28 (CEST)
Tja, je mag van Wutsje het weglaten van onwelgevallige zaken nu eenmaal geen censuur noemen. Doe je het toch, krijg je dus een blokverzoek. De Wikischim (overleg) 14 okt 2016 10:09 (CEST)
'Onwelgevallige zaken'? Waaruit blijkt dat het om 'onwelgevallige zaken' gaat? Je veronderstelt een bepaald motief achter de verwijdering van de tekst die er eerder stond, maar je draagt daarvoor geen spat bewijs aan. In plaats van te speculeren over de motieven van andere bewerkers (en ze indirect toch nog even van censuur te betichten) zou je ook inhoudelijk kunnen bijdragen aan de discussie. Paul B (overleg) 14 okt 2016 12:00 (CEST)
@Jcwf: wees gerust, ik heb jouw blokverzoek voor mij ook als een historisch moment ervaren. Niet in gunstige zin uiteraard. Paul B (overleg) 14 okt 2016 12:01 (CEST)
Niemand is eigenaar van een artikel. Iedereen mag daar aan werken. Dat heb je te accepteren. Das mooi in theorie. Maar de praktijk is heel anders. Sommige mensen zitten wel degelijk als waakhond op bepaalde lemmata. En owee als je daar tegenin gaat. Hen betichten van censuur is helemaal uitgesloten natuurlijk. Das mooi tegen vandalen. Maar funest voor collega's die met goede bedoeling de lemmata willen aanvullen. Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ ✉️ @     🕘 14 okt 2016 12:05 (CEST)
Ik heb op Regblok een verzoek tot deblokkade ingediend. Elly (overleg) 14 okt 2016 12:14 (CEST)
Ik ga uit van je goede bedoelingen, Ellywa, maar ik hoop dat het niet uitdraait op olie op het vuur. Daar heeft noch Wikipedia, Nog Jcwf nog het artikel in kwestie iets aan. Een zakelijke discussie op de overlegpagina van het artikel is wat wel nodig is. ed0verleg 14 okt 2016 20:51 (CEST)
Beste Jcwf, van mij had je niet geblokkeerd hoeven te worden hoor, want de goede lezer ziet op de OP van Vindicat toch wel dat Wutsje probeert een inhoudelijke discussie te voeren en dat jij niet veel verder komt dan een beetje zielig "censuur!" roepen. Vinvlugt (overleg) 15 okt 2016 12:29 (CEST)

Editing News #3—2016[bewerken]

15 okt 2016 19:49 (CEST)

Zoekplaatje[bewerken]

Oude aansluitspoor uit Watergraafsmeer ter hoogte van Duivendrecht.jpg

Hoewel ik deze dia opgeborgen heb onder België heb ik een vermoeden dat dit mogelijk in Nederland is. Ik denk aan Duivendrecht. In 1983 was de ringspoorlijn nog niet aangelegd. (De Schiphollijn liep dood in Amsterdam Rai) maar er was wel een ongelijkvloerse aansluiting van de Utrecht - Amsterdam spoorlijn met Watergraafsmeer. Het is een typisch polderlandschap en rond het huidig Duivendrecht station was het vrij landelijk.Smiley.toerist (overleg) 17 okt 2016 00:05 (CEST)

Je hebt helemaal gelijk dit is Duivendrecht, overduidelijk voordat het station werd gebouwd. Zeer goed duidelijk is de spoorlijn Utrecht - Amsterdam te zien op de achtergrond die vanwege de metro gescheiden ligt. Dank je, eindelijk een foto meer uit mijn buurt ;) ARVER (overleg) 17 okt 2016 07:18 (CEST)
Als je op de huidige kaart kijkt en vergelijkt met de situatie uit 1982 blijkt dat deze onderdoorgang nog bestaat maar als een fietspad. (De aansluiting bestaat nog steeds maar is verlegd ten zuiden van het station Duivendrecht, vandaar dat het moeilijk herkenbaar is) Vermoedelijk is foto genomen vanaf de overweg bij de Rijksstraatweg. Kan iemand vanaf deze locatie een foto nemen?Smiley.toerist (overleg) 17 okt 2016 10:46 (CEST)
Met Google Street View kan je die kruising (met Meidoornpad) zien. Dezelfde sloot met bomen aan de linkerkant lijkt nog te bestaan. Vanaf de zuidwesthoek van de kruising kan je nog net de doorgang zien. --bdijkstra (overleg) 17 okt 2016 11:32 (CEST)
@Smiley, het klopt dat het spoor is veranderd qua aanleg. Staat volgens mij bij (als ik een oude kaart uit Amsterdam nog kan vinden hier thuis) dat de huidige lus vanuit Diemen-Zuid/Watergraafsmeer naar Bijlmer-ArenA nu op de plek ligt waar vroeger de lus vanuit Bijlmer-ArenA naar Diemen-Zuid/Watergraafsmeer lag. Maar daarvoor zal ik even de kaart moeten vinden als die er nog is uit 1988. ARVER (overleg) 20 okt 2016 16:16 (CEST)
De plek die bdijkstra bedoeld op streetview.
En als ik de stadskaart van 1989 mag geloven ligt de huidige lus inderdaad op de oude lus van de tegenovergestelde richting. ARVER (overleg) 20 okt 2016 16:36 (CEST)
Ondertussen een nieuwe foto gemaakt en gekoppeld aan de 1983 opname.Smiley.toerist (overleg) 20 okt 2016 17:15 (CEST)

Rodejong's voorstellen[bewerken]

Het is geenzins mijn bedoeling om de recente ruzie nieuw leven in te blazen, maar het lijkt mij mogelijk handig om even op het volgende te wijzen:

Rodejong heeft nu een voorstellenpagina, waarop hij wijzigingen voorstelt, die vervolgens door andere gebruikers, op eigen verantwoordelijkheid, kunnen worden doorgevoerd. De Arbcom heeft inmiddels geoordeeld dat deze werkwijze van Rodejong legitiem is.

Ik hoop dat dit voor iedereen de duidelijkheid verschaft, die in de vorige discussie zo leek te ontbreken. 83.208.207.158 17 okt 2016 03:07 (CEST)

Autopatrol[bewerken]

Er staat me iets bij dat dit al eens eerder aan de orde geweest, maar gezien de actualiteit wens ik dit (opnieuw) aan de orde te brengen. Naar verwachting gaat binnenkort een moderator zijn knopjes verliezen, mede vanwege het feit dat door moderatoren nieuw aangemaakte pagina's automatisch als gecontroleerd worden gemarkeerd. Naar ik begrijp uit deze pagina kan deze optie, die bij moderatoren nu dus standaard aangevinkt staat, ook uitgezet worden.

Ik heb toch al nooit goed begrepen waarom moderatoren automatisch dit privilege verkrijgen. Het vertrouwen dat er in iemand is dat hij of zij onderhoudstaken zal uitvoeren conform de wens van de gemeenschap brengt niet automatisch met zich mee dat er tevens het vertrouwen is dat hij uitsluitend pagina's zal creëren die niet gecontroleerd behoeven te worden. Deze twee zaken zijn zo wezenlijk anders dat het ronduit bizar is om het één aan het ander te verbinden. Eén moderator raakt hierdoor nu zijn knopjes kwijt, en ook voor aspirantmoderatoren geldt dat het mogelijk een bezwaar zou kunnen vormen om voor te stemmen (bijvoorbeeld omdat hij nog onvoldoende actief is geweest in de hoofdnaamruimte). Dit alles terwijl er meer dan voldoende niet-moderatoren zijn wier nieuwe pagina's geen controle behoeven.

Door autopatrol uit te schakelen voor moderatoren, en tegelijkertijd vertrouwde gebruikers de mogelijkheid te geven dit privilege aan te vragen (of automatisch toe te kennen), verminderd de werkdruk voor markeerders (autopatrol voor Der Belsj alleen al heft de toename van de werkdruk, die het gevolg is van het afschaffen van autopatrol bij moderatoren, volledig op).

Mijn voorstel is dan ook om autopatrol voor moderatoren af te schaffen, en een verzoekpagina te creëren waar voor vertrouwde (door henzelf of door anderen) gebruikers dit privilege aangevraagd kan worden (naar voorbeeld van rollback). EvilFreD (overleg) 17 okt 2016 09:42 (CEST)

Ik steun dit voorstel. Dat hele systeem (waarvan ik nu overigens pas begrijp dat het "Autopatrol" heet) staat me eigenlijk al jaren tegen. Het straalt zoiets af van "Als een moderator een bewerking doet, is het altijd goed; doet iemand anders het, oh jee, dan moet er eerst nog eens heel goed gekeken worden of het wel in orde is." Verder heeft het een heel belangrijk nadeel wat EvilFreD hier dus al noemt. De Wikischim (overleg) 17 okt 2016 09:59 (CEST)
Terzijde: autopatrol betreft uitsluitend nieuw aangemaakte pagina's. Uitbreidingen van bestaande pagina's kunnen niet automatisch als gecontroleerd gemarkeerd worden. Dat is dus ook nu niet het geval bij moderatoren. EvilFreD (overleg) 17 okt 2016 10:04 (CEST)
Huh? Dat is geheel nieuw dan. Hier staat toch echt: De wijzigingen van een moderator zijn automatisch gemarkeerd als gecontroleerd, zonder nadere specificering. En op andere projecten (zoals Wikiquote en Wikibooks) werkt dit ook zo. De Wikischim (overleg) 17 okt 2016 10:13 (CEST)
Je hebt gelijk. Dat staat bij ons inderdaad kennelijk ook standaard aangevinkt. Op die Engelse pagina staat nochtans duidelijk: Article expanders also do not benefit from this user right. EvilFreD (overleg) 17 okt 2016 10:20 (CEST)
Op fr-wp werkt autopatrol, net als hier dus, ook breder dan alleen voor de aanmaak van nieuwe artikelen, zie fr:Aide:Statuts des utilisateurs#Utilisateur autopatrolled. De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 10:26 (CEST)
Dat een wijziging is gemarkeerd als gecontroleerd, duidt alleen aan dat het geen vandalisme, niet-encyclopedische bijdrage of privacyschending is. Wou je beweren dat deze moderator zich geregeld schuldig maakt aan een of meer van deze drie dingen? --bdijkstra (overleg) 17 okt 2016 11:01 (CEST)
Er zijn blijkbaar verschillende inzichten wat het markeren precies betekent. Ik markeer niets als ik twijfels heb over de inhoud en dat heeft niets te maken met vandalisme. Iemand kan naar eer en geweten onjuiste informatie hebben geplaatst. Het gevaar als je niet verifieert met bronnen.Smiley.toerist (overleg) 17 okt 2016 11:28 (CEST)
Ik markeer een wijziging alleen als gecontroleerd als ik zie dat die wijziging klopt. En ja, dat doe ik ook bij ingelogde gebruikers. Vaak genoeg meegemaakt dat ik zag dat een wijziging onbedoeld niet correct was (en dat kan iets simpels zijn als een spelfout tot het fout interpreteren van een bron). Daarnaast controleer ik regelmatig terugdraaiingen. Niet elke terugdraaiing is correct. Soms voegt een anoniem iets onhandig toe wat wel klopt, maar wat dan door een onwetende vandalismebestrijder als ongewenste wijziging wordt gezien. Nietanoniem (overleg) 17 okt 2016 11:37 (CEST)
Wat dat laatste betreft, zie bijv. dit recente voorbeeld. Door de werking van autopatrol zijn de terugdraaiingen, die hier werden gedaan door twee gebruikers die beiden modrechten hebben, hier meteen automatisch gemarkeerd, terwijl het wmb beter op een andere manier opgelost had kunnen worden. Nu weet ik op zich ook wel dat de moderatoren hier met weinig zijn en ze dus soms wel wat minder tijd zullen hebben om dit soort zaken te verbeteren ipv geheel ongedaan te maken, maar dan nog, dit soort dingen blijven jammer en het demotiveert wellicht mogelijke nieuwe bijdragers. De Wikischim (overleg) 17 okt 2016 11:47 (CEST)
Ik heb geen idee wat deze terechte terugdraaiing met autopatrol heeft te maken. Waarom is het de taak van een moderator om hier een neutrale tekst van te maken? Daar is echt niet tegenop te redigeren, dan maar beter verwijderen. Vinvlugt (overleg) 18 okt 2016 08:33 (CEST)
Totaal niet wat ik bedoelde. Dit is toch een terugdraaiing, de samenvattingstekst heeft niets te maken met autopatrol. Zoals altijd weet jij weer iets toe te voegen wat niets met het onderwerp te maken heeft. Nietanoniem (overleg) 18 okt 2016 09:22 (CEST)
Het is de terugdraaiactie door twee mods die hier automatisch werd gemarkeerd, dus die actie valt voor buitenstaanders niet op, al is de terugdraaiing zeker niet onomstreden zoals ik hierboven aangaf. Dat is het verband met het huidige onderwerp, ik dacht dat dat duidelijk genoeg was. Terzijde, aangezien je meteen met een reactie als Zoals altijd weet jij weer iets toe te voegen wat niets met het onderwerp te maken heeft (was toch aan mij gericht?) komt, laat ik het hier verder maar bij. De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 10:04 (CEST)
Waar zie jij 2 terugdraaiacties? MatthijsWiki (overleg) 18 okt 2016 10:07 (CEST)
De eerste werd gedaan door jou, de tweede door MoiraMoira. En jullie zijn toch allebei mod? De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 10:11 (CEST)
De mijne was geen terugdraaiactie maar een 'ongedaan maken'. Het verschil is dat bij de 2e het mogelijk is om een opmerking te plaatsen, wat ik dan ook gedaan heb. MatthijsWiki (overleg) 18 okt 2016 10:12 (CEST)
In beide gevallen geldt dat de handelingen al automatisch gecontroleerd zijn. Daardoor vallen ze dus voor derden veel minder op dan wanneer er een uitroepteken had gestaan. En daar gaat het hier toch over? De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 10:15 (CEST)
Jij doet alsof een door mij gedane 'ongedaan maken' inclusief motivatie hetzelfde is als een terugdraaiactie, iets wat ik hier gewoon even recht zet omdat het zo kan lijken alsof ik onterecht gebruik maak van het terugdraai-bitje. Dat deze bewerkingen minder op zouden vallen vraag ik me af, maar dat is dan ook de reden van mijn vragen hieronder. Ik twijfel er namelijk of het echt verschil maakt of er wel of geen uitroepteken bij staat. MatthijsWiki (overleg) 18 okt 2016 10:29 (CEST)
Niet helemaal wat ik bedoelde. Zowel een rollback als een gewone "ongedaan maken" is toch automatisch gemarkeerd als het een mod is die het doet? Of klopt dat niet? De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 10:32 (CEST)
Met "terugdraaiactie" doelde ik hierboven zowel op een gewone "Ongedaan maken" die iedereen kan doen, als op geavanceerdere functies zoals de rollback. Blijkbaar heeft dat voor enig misverstand gezorgd. De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 10:37 (CEST)
Beide worden inderdaad automatisch gemarkeerd, maar blijft mijn vraag wel of die uitroepteken inderdaad echt ergens een belletje laat rinkelen of dat het alleen maar voor de administratie is zonder dat er ook echt iets mee gebeurt. MatthijsWiki (overleg) 18 okt 2016 11:05 (CEST)
Precies, het ging mij dus vooral daarom: Beide worden inderdaad automatisch gemarkeerd. Of het veel verschil maakt of puur "administratief" is zoals jij zegt, is iets waar verder over te discussiëren valt. Terzijde, waarom Nietanoniem het hierboven nodig vond mij even een zeer onvriendelijke opmerking toe te voegen enkel omdat ik het voornoemde hier ter sprake probeerde te brengen ontgaat me geheel, maar het zal wel aan mij liggen. De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 11:14 (CEST)
Het probleem is al duidelijk, jij komt met een voorbeeld waarbij je er gelijk bijhaalt dat ze niet hadden mogen terugdraaien maar een bewerkingssamenvatting hadden moeten geven. En nog meer blabla. Dat leidt allemaal af van het (al lang duidelijke) probleem: een beperkte groep gebruikers krijgt automatisch een gecontroleerd-markering bij hun aanpassingen (punt). Nietanoniem (overleg) 18 okt 2016 11:26 (CEST)
Wat nou, "blabla"? Ik heb hierboven meermaals proberen aan te geven welk verband ik zie met het hoofdonderwerp waar het hier om gaat, de autopatrol. Jij mag natuurlijk best vinden dat het voorbeeld dat ik gaf in dezen geheel off-topic is, maar waarom je het daarbij meteen nodig vindt om een uiterst schofferende opmerking te maken ontgaat me volkomen. Anyway heb ik op deze manier geen enkele behoefte om nog met jou hier verder te discussiëren, hopelijk kun je je dat een beetje voorstellen. De Wikischim (overleg) 18 okt 2016 11:33 (CEST)
Toch wordt er vaak gesteld dat een moderator geen godheid is maar een normale gebruiker met wat extra, vrijwillige, taken. Maar waarom heeft een normale gebruiker geen autopatrol en een normale gebruiker/moderator wel? En voor zover ik weet zijn moderatoren gewoon menselijk, dus de kans dat ze fouten maken is net zo groot als bij gewone medewerkers. The Banner Overleg 20 okt 2016 13:03 (CEST)
Vraagje aan EvilFreD; wat zou de toevoeging zijn als de bewerkingen niet worden afgevinkt? Worden nu alle bewerkingen van ingelogde gebruikers gecontroleerd (zoals bij IP's) en hoort dit ook voor de bewerkingen van mods te gebeuren (wat terecht zou zijn in dat geval)? Of mis je nu bewerkingen op artikelen die op je volglijst staan omdat ze automatisch worden afgevinkt?
Ik vermoed eigenlijk dat lang niet alle bewerkingen van ingelogde actieve gebruikers worden gecontroleerd (is onbegonnen werk) en vraag me dan ook af of het uit maakt of deze bewerkingen wel of niet automatisch gemarkeerd worden. Kortom, waar worden straks deze bewerkingen wel zichtbaar waar ze dat nu nog niet zijn? MatthijsWiki (overleg) 18 okt 2016 09:14 (CEST)
Ik weet wel zeker dat lang niet alle bewerkingen worden gecontroleerd, maar dat is nog geen reden om die bewerkingen dan wel zo te laten zien. Nu lijkt het alsof ze zijn gecontroleerd, en dat is kwalijk te noemen. Nietanoniem (overleg) 18 okt 2016 09:23 (CEST)
Dus het is meer een principieel probleem dan een praktisch probleem? Of is dat te kort door de bocht? MatthijsWiki (overleg) 18 okt 2016 09:30 (CEST)
Wanneer ik de recente wijzigingen controleer, kijk ik alleen naar anoniemen. Toch vind ik het vreemd dat de bijdragen van moderatoren automatisch zijn afgevinkt. Nou denk ik niet dat er veel mensen ook alle ongecontroleerde edits van geregistreerde gebruikers nalopen, maar toch zie ik de meerwaarde van autopatrol niet in. Het nadeel (uitstralen dat hun bijdragen nooit gecontroleerd hoeven te worden) vind ik groter dan een eventueel voordeel. Wat mij betreft afschaffen dus. Vinvlugt (overleg) 18 okt 2016 11:10 (CEST)
Maakt voor mij niet zoveel uit. Alles wat veranderd op mijn volglijst, (ik heb een zeer lange lijst) gemarkeerd of niet gemarkeerd kijk ik na. Is het echter gemarkeerd of is het gewijzigd door iemand waar ik vertrouwen heb, dan kijk ik het heel maar vluchtig na. (Het zal wel goed zijn) Hoe dan ook als ik twijfels heb en het is in mijn kennisgebied ga ik op onderzoek uit.Smiley.toerist (overleg) 18 okt 2016 11:20 (CEST)
Ik sluit me aan bij Vinvlugt en Smiley.
Daarbij: Het lijkt een principieel probleem, maar het zit dieper. Er worden nu onterecht (en helaas soms ook foutief) bijdragen goedgekeurd waar niet naar gekeken is. Maar ook vanuit de mensen met dat bitje is het blijkbaar een principieel probleem. Uitzetten is volgens mij zo gebeurd, maar liever praten we door over een werkwijze die niet klopt. Of wil je dat bitje niet opgeven? Nietanoniem (overleg) 18 okt 2016 11:22 (CEST)
Het zal toch niet zo zijn dat er moderatoren zijn die waarde hechten aan dit bitje? EvilFreD (overleg) 18 okt 2016 11:56 (CEST)
Ik in elk geval niet. Sterker, ik heb het ook altijd een beetje vreemd gevonden. Zelf ben ik wel voorstander van een lijst met gebruikers waarvan de bewerkingen automatisch worden afgevinkt, dan hebben die uitroeptekens misschien nog wat nut. Overigens hebben we natuurlijk ook nog WP:VP/EB, voor wanneer de bewerkingen van een gebruiker echt steeds gecontroleerd moeten worden. Maar die pagina wordt niet heel actief gebruikt zo te zien. MatthijsWiki (overleg) 18 okt 2016 12:39 (CEST)

Even een opmerking helemaal de andere kant op: persoonlijk loop ik van de pagina's op mijn volglijst vaak ook de gecontroleerde versies nog even na. Soms blijken gecontroleerde versies bij nader inzien toch complete onzin te zijn (en een enkele keer zelfs neigen naar vandalisme). Wel geef ik eerlijk toe dat ik met de inhoudelijke controle op juistheid van een wijziging bij sommige gebruikers duidelijk minder ver ga dan bij andere. Richard 18 okt 2016 13:21 (CEST)

Ik begrijp het punt, vind het niet erg als het wordt afgenomen van de mods, maar ben tegen het instellen van een aparte autopatrolgroep. Je creëert er enkel nog meer hiërarchie mee en dat moeten we niet hebben. Bovendien vind ik het een beetje rommelen in de marge. Er zijn dan wel belangrijker dingen om je druk om te maken, zou ik zeggen. Zoals: hoe krijgen we meer vrijwilligers (en daarmee samenhangend: meer mods) die tijd willen besteden aan ons prachtige project? En ja, ik weet dat ik jaren geleden het voortouw nam om een aparte rollbackgroep in te stellen, maar toch zie ik dat anders. Dat had namelijk een specifiek doel: het werk van de mods verlichten. Door dit bitje van mods af te nemen (wat voor mij toch niet veel uitmaakt, want nieuwe artikelen van bekende gebruikers vink ik toch sneller af dan die van echt nieuwe mensen), creëer je enkel meer werk. Door weer een aparte autopatrolgroep aan te maken, zou je dat potentieel kunnen afnemen, alleen creëer je dan meer hiërarchie. En daar voorzie ik enkel nadelen van (waarom zijn mijn edits wel vertrouwd en die van jou niet?). Dat mods het hebben is dan ergens gemakkelijker uit te leggen dan van 'willekeurige' bijdragers. Kortom: verander niets alsjeblieft, want je zorgt alleen maar voor meer onrust en dat kunnen wij op z'n zachtst gezegd niet gebruiken. Trijnstel (overleg) 20 okt 2016 00:39 (CEST)
Gezien deze discussie is er juist nu onrust omdat van een selecte groep gebruikers automatisch bewerkingen worden afgevinkt. Iedereen maakt fouten, dat is niet voorbehouden aan 'willekeurige' bijdragers. Even wat korter door de bocht, het is van de zotte dat bewerkingen automatisch worden afgevinkt, van welke gebruiker dan ook. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat alle rode uitroeptekens uit de lijsten moeten verdwijnen, maar als er bij een wijziging nu geen rood uitroepteken staat, ga ik er (dus onterecht) van uit dat deze door iemand is gecontroleerd. Nietanoniem (overleg) 20 okt 2016 13:46 (CEST)
Ik zie juist wel een voordeel in een autopatrolgroep. Deze hoeft niet alleen uit moderatoren te bestaan, maar kan ook uit andere ervaren en vertrouwde gebruikers bestaan. We zouden dus juist meer vrijwilligers kunnen krijgen die niet voldoen aan de eisen van een moderator zijn, of die het niet zijn willen, maar wel actief mee helpen aan vandalisme bestrijding. Op de Deense Wiki hebben we dat ook zo, en dat werkt prima. Dat heeft - denk ik - niets met hiërarchie te maken. want die twee groepen kunnen rustig naast elkaar bestaan. De supervisie bij geschillen loopt gewoon de normale weg of je nu moderator bent of niet. Ik ben voor zo'n autopatrolgroep. Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ ✉️ @     🕘 20 okt 2016 01:10 (CEST)
Ik meen me vaag iets te herinneren van een tijdje geleden dat er al eens zoiets werd voorgesteld, dus om ook de edits van een deel van de "gewone" gebruikers na verloop van tijd vertrouwd, dat wil zeggen automatisch gecontroleerd te maken. Daar was kennelijk onvoldoende steun voor. Als alternatief is hier dus geopperd om het hele autopatrol-systeem in zijn huidige vorm af te schaffen, aangezien het (onbedoeld) een oneerlijke hiërarchie tussen mods en niet-mods creëert dan wel in stand houdt. De Wikischim (overleg) 20 okt 2016 13:10 (CEST)
Geheel afschaffen is voor mij ook een optie. Al zie ik wel een voordeel in de mogelijkheid om dit bitje toe te kennen aan bepaalde gebruikers. Met name aan (vertrouwde) 'kilometervreters' waar het op nieuw aangemaakte artikelen aankomt. EvilFreD (overleg) 20 okt 2016 13:30 (CEST)
Vertrouwen is goed, controleren is beter. Ook 'vertrouwde kilometervreters' kunnen een fout maken. Een wijziging zonder rood uitroepteken zou nagekeken moeten zijn. Nietanoniem (overleg) 20 okt 2016 13:48 (CEST)
Krek. Ik offer het bitje graag op voor dat uitgangspunt. Groet, Magere Hein (overleg) 20 okt 2016 14:10 (CEST)
Ik vraag me inderdaad af wat de toegevoegde waarde van autopatrol is voor een kleine groep gebruikers, zeker omdat deze instelling niet aansluit bij hetgeen waarvoor ze aangesteld zijn. De inhoud schrijven en bewaken we met zijn allen, moderatoren hebben daarbij een ondersteunende functie. Wel zou het prettig zijn als in de geschiedenis van een pagina ook direct te zien zou zijn welke versies nog niet gecontroleerd zijn. Dat geeft extra toegevoegde waarde (maar zal vast bij de ontwikkelaars liggen). Bij de volglijst en bij recente wijzigingen kan dit wel, het lijkt me geen grote ingreep.
Met @Trijnstel ben ik het eens dat een extra groep gebruikers niet zo veel toevoegt. Met vriendelijke groet, RonnieV (overleg) 20 okt 2016 14:39 (CEST)

Nieuwe oproep voor vertaalverzoeken vanuit anderstalige Wikipedia’s naar het Nederlands[bewerken]

Beste iedereen,

Als onderdeel van het Educatieprogramma zijn afgelopen maand twee stagiaires van de ITV Hogeschool voor Tolken en Vertalers aan de slag gegaan met het op verzoek vertalen van Wikipedia-artikelen uit het Duits naar het Nederlands. Een recente oproep op de interne vacaturebank van de ITV-H heeft veel nieuwe reacties opgeleverd van studenten die graag voor hun stage in het vertaalproject aan de slag zouden willen gaan. Dit betekent dat er binnenkort nog meer stagiaires aan het werk zullen gaan, en wel voor het Frans, Italiaans en Spaans.

Zijn er dus goede artikelen op de Duitse, Franse, Italiaanse of Spaanse Wikipedia die nog niet op de Nederlandse bestaan, maar daar wel thuishoren? Aarzel dan niet en zet ze nu op de verzoeklijst op de projectpagina! Zie voor meer informatie en een paar "spelregels" ook de projectpagina.

Met vriendelijke groet, AWossink (overleg) 17 okt 2016 12:29 (CEST)

Het lijkt mij objectiever, nuttiger en voor de vertalers leuker om de bezoekersaantallen als uitgangspunt te nemen, of althans niet te negeren. Dus kijk naar de bezoekersstatistieken van de NL Wikipedia en geef prioriteit aan de meest bezochte artikelen die hier op de NL-Wiki ondermaats zijn maar in een andere taal goed ontwikkeld. Zo krijgen de vertalers eer van hun werk.MackyBeth (overleg) 17 okt 2016 20:54 (CEST)
Beste MackyBeth, dank je voor de suggestie! Ik vind het zeker een interessant idee om zulke artikelen aan te pakken. Op de projectpagina zijn ook al dergelijke voorstellen gedaan: zo is bijvoorbeeld voorgesteld om stukken uit het Duitse artikel over Dresden naar het Nederlands te vertalen. Het blijft dan wel de verantwoordelijkheid van de aanvrager om ervoor te zorgen dat de nieuwe stukken zodanig geïntegreerd worden dat wel recht gedaan wordt aan de Nederlandse teksten die er al waren. Dus aarzel niet en doe vooral een voorstel op de projectpagina! Met vriendelijke groet, AWossink (overleg) 18 okt 2016 09:30 (CEST)
Dank voor je vriendelijke uitnodiging. Zelf heb ik vorig jaar het artikel over Elvis Presley uitgebreid door materiaal van het Engelse artikel te vertalen en dat bleek veel meer tijd te kosten dan ik had gedacht. Want als je zo'n artikel alleen maar leest kun je het zonder woordenboek begrijpen, maar ga je vertalen dan zit je bij elke zin wel iets in het woordenboek op te zoeken. Dus alvast mijn waardering voor de vertalers en laat hen vooral onderwerpen uitkiezen waarin ze zelf ook aardigheid hebben! Zelf besteed ik mijn wikitijd het liefst aan het schrijven van artikelen op basis van bronnen, maar mocht je er iets aan hebben: het grootste kwaliteits- en omvangsverschil in populaire onderwerpen dat mij is opgevallen zit in de artikelen over Frank Sinatra en Marilyn Monroe. In het Nederlands summiere lemma's, op de Engelse Wikipedia uitgebreide lemma's met hoge kwaliteitsrating. Groet MackyBeth (overleg) 18 okt 2016 10:34 (CEST)
Beste MackyBeth, dat zijn mooie suggesties, alleen werkt er momenteel geen stagiaire voor Engels binnen het programma. Mogelijk gaat dat in de toekomst wel gebeuren. Er zijn straks 5 stagiaires aan het werk (2 voor Duits en 1 voor Frans, Italiaans en Spaans elk) en we willen eerst de resultaten daarvan afwachten om te bepalen of het programma juist groter of kleiner moet worden. Groet, AWossink (overleg) 20 okt 2016 12:31 (CEST)
Moeten het per sé nieuwe artikelen zijn? Sedilo, Alghero en Grotta di Nettuno zijn namelijk heel povere artikelen waarbij mijns inziens opnieuw beginnen en vervangen het beste werkt. Argentiera ontbreekt geheel maar is op ITWP ook al klein, dus misschien handig voor het "warmlopen en praktijk kennis opdoen". The Banner Overleg 20 okt 2016 01:06 (CEST)
Necropoli di Su Crucifissu Mannu, Mar di Sardegna (opwarmer) etc. The Banner Overleg 20 okt 2016 01:35 (CEST)
Beste The Banner, nee dat hoeft niet per sé! Ik kan mij inderdaad voorstellen dat het soms beter is om een artikel opnieuw te beginnen, dan het verder uit te breiden. Die keuze - proberen het artikel te redden of in zijn geheel vervangen - ligt dan wel bij de aanvrager. Dus als je denkt dat opnieuw beginnen beter is, en je verwacht dat andere betrokken bewerkers daar ook geen probleem mee hebben, draag de artikelen dan vooral voor vertaling voor! Misschien is het ook wel goed om dat inderdaad ook op de projectpagina nog als optie aan tegeven. Met vriendelijke groet, AWossink (overleg) 20 okt 2016 12:17 (CEST)
Je hebt hierboven al zes namen van artikelen. Ik hoop dat jouw vertalers daar wat mee kunnen (of willen, afhankelijk van de hoeveelheid binnenkomende verzoeken). The Banner Overleg 20 okt 2016 12:55 (CEST)
Volgens mij mag je je suggesties zelf aan de vertaalpagina toevoegen The Banner, maar let wel op dat het dan jouw suggesties zijn en jij verantwoordelijk wordt voor de juiste wiki-opmaak. Ciell 20 okt 2016 14:26 (CEST)
Waarom houde de vertalers zich niet met de opmaak bezig? Het is zo gemakkelijk hier en daar wat [[,{{ en }},]] toevoegen is toch niet zo moilijk en die ==, === enz. voor §-titels heb je ook zo onder de knie, zeker als je professioneel taalkundige (in spé?) bent.  Klaas `Z4␟` V:  21 okt 2016 13:33 (CEST)
zo. ed0verleg
@Klaasz4usV: is het al eens in je opgekomen dat de studenten van het ITV in de meeste gevallen totaal geen ervaring met de syntax hier hebben, tenzij ze heel toevallig al eens eerder wat bewerkingen op Wikipedia hebben gedaan? Wat jij voorstelt is zoiets als van iemand die nog nooit piano heeft gespeeld, verlangen dat hij/zij ineens Eine kleine Nachtmusik foutloos speelt, of zoiets. De Wikischim (overleg) 21 okt 2016 14:06 (CEST)

Tech News: 2016-42[bewerken]

17 okt 2016 18:42 (CEST)

WP:Overleg gewenst[bewerken]

Ik ben wat ongelukkig met de discussie die nu gaande is rondom WP:OG. Enige tijd terug is de wijze waarop overleg aangevraagd kan worden gestandaardiseerd. Ik heb tot nu toe niet gevonden waar dat afgesproken is, maar dat terzijde. Niet iedereen is even blij met die standaardisering. Toch lijkt het bestempelt te worden tot norm en worden afwijkingen van die norm gelijk genomineerd voor verwijdering. Het lijkt mij niet dat een gestandaardiseerde invoermethode ook verplicht is. In theorie zouden verschillende, persoonlijke, invoersjablonen gebruikt kunnen worden. Naar eigen smaak en zo, conform "Voel je Vrij en Ga je Gang". The Banner Overleg 20 okt 2016 16:42 (CEST)

Waar moet het overleg hierover gevoerd worden? Glimlach CaAl (overleg) 20 okt 2016 17:15 (CEST)

Off-topic[bewerken]

Joke Alert Deze pagina of de volgende alinea bevat materiaal dat door sommigen humoristisch bedoeld is. Het navolgende is derhalve niet bedoeld voor serieus gebruik.
De Banner is wat ongelukkig, hij moet dat toch ergens kwijt kunnen Glimlach. Een vrouw zou een stukje chocola nemen voor wat geluksgevoel. Maar wat moet een banner doen om gelukkig te zijn. Misschien een beetje wapperen in een zacht warm windje? Elly (overleg) 20 okt 2016 17:47 (CEST)
Ik heb net bonen gegeten, dat "zacht warm windje" komt vanzelf. Of is dat te veel informatie? Rolling on the floor RONN (overleg) 20 okt 2016 18:01 (CEST)
'k Weet niet hoe ver van Cliffs of Moher Banner woont, maar de dagen dat daar geen wind is zijn op 1 hand te tellen.  Klaas `Z4␟` V:  20 okt 2016 18:10 (CEST)
Ik moet er wel om lachen en ik ben er zelf mee begonnen, maar ik vrees dat het toch het verkeerde soort humor is. Ik kan de laatste tijd geloof ik niets meer goed doen. Ik ga ook een stukkie chocola pakken. Slaafvrije versie voor zover mogelijk. Met zeezout.... Elly (overleg) 20 okt 2016 18:11 (CEST)
Oh die zijn erg Elly, zeezout met karamel in een oranje verpakking... Dqfn13 (overleg) 20 okt 2016 18:15 (CEST)
Elly, pas je wel op dat je jezelf niet bevlekt met die chocolade? EvilFreD (overleg)%
Ja Fred :-). Inderdaad die oranje met ongelijke stukken Dqfn13. :-) Elly (overleg) 20 okt 2016 18:59 (CEST)
Fair trade?  Klaas `Z4␟` V:  21 okt 2016 13:36 (CEST)
zo. ed0verleg
Die repen zijn van Tony's Chocolonely en zijn "gegarandeerd slaafvrij". Dqfn13 (overleg) 21 okt 2016 14:56 (CEST)
Helaas bleek die leus niet realiseerbaar, zie https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Tony%27s_Chocolonely&type=revision&diff=47769292&oldid=47769237. Elly (overleg) 21 okt 2016 15:10 (CEST)

Terug naar de discussie[bewerken]

Ik ben wat ongelukkig met de discussie die nu gaande is rondom WP:OG. Enige tijd terug is de wijze waarop overleg aangevraagd kan worden gestandaardiseerd. Ik heb tot nu toe niet gevonden waar dat afgesproken is, maar dat terzijde. Niet iedereen is even blij met die standaardisering. Toch lijkt het bestempelt te worden tot norm en worden afwijkingen van die norm gelijk genomineerd voor verwijdering. Het lijkt mij niet dat een gestandaardiseerde invoermethode ook verplicht is. In theorie zouden verschillende, persoonlijke, invoersjablonen gebruikt kunnen worden. Naar eigen smaak en zo, conform "Voel je Vrij en Ga je Gang". The Banner Overleg 20 okt 2016 16:42 (CEST)

Ik geloof niet dat we echt verplicht zijn ons in een keurslijf(je) te laten drukken. Daar zou eerst over gestemd dienen te worden om de schijn van democratie hier hoog in het vaandel te kunnen blijven dragen.  Klaas `Z4␟` V:  21 okt 2016 13:40 (CEST)
zo. ed0verleg
Er is niets afgesproken, iemand heeft gewoon een sjabloon gemaakt en een knopje. Het kan wellicht worden bestempeld als norm om het de meestgebruikte manier is, maar dat wil nog niet zeggen dat afwijking niet is toegestaan. Diegenen die afwijkingen willen verwijderen moeten eerst het draagvlak aantonen. --bdijkstra (overleg) 21 okt 2016 14:27 (CEST)
Ik zie niet in wat het probleem is. Er zijn verschillende wegen naar Rome. Aandacht vragen voor een mogelijk probleem kan op vele manieren. In sommige gevallen kan een kroegdiscussie gestart worden als het niet te specifiek is of een boodschap plaatsen bij de OP van een invloedrijke Wikipediaan (die veel volgers heeft) als er geen reactie komt op de OP van het artikel (of als je daar vastloopt). De OG procedure lijkt mij wel in de meeste gevallen aangewezen. Belangrijk is dat de discussie ergens centraal plaatsvind en niet versnipperd is.Smiley.toerist (overleg) 21 okt 2016 15:01 (CEST)
Het sjabloon heeft een probleem aangepakt wat destijds bestond. Ongewenste discussies en vergeten linkjes. Het sjabloon fungeerde correct, en daarom snap ik ook niet waarom het sjabloon direct maar genomineerd diende te worden. Het overleg was nog niet klaar. Het beste lijkt mij is dat de nominatie voor nu wordt doorgehaald, en als dat nodig is, later opnieuw wordt ingediend. Flag Denmark Bornholmsflaget.svg  Rodejong  ¯\_(ツ)_/¯ ✉️ @     🕘 21 okt 2016 16:07 (CEST)