Wikipedia:Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Emoji u1f4dd.svg

Het kladblok is een subpagina van een gebruikerspagina, die elke ingelogde gebruiker ter beschikking heeft. Het kladblok is in de standaard-desktopvormgeving (Vector) te vinden via de gelijknamige link bovenaan het scherm. In de mobiele weergave en sommige desktopvormgevingen (MinervaNeue, Timeless) vind je het kladblok bij het gebruikerspictogram OOjs UI icon userAvatarOutline-minerva.svg rechts bovenaan. Ongeacht de vormgeving is het kladblok altijd te vinden via Speciaal:MijnPagina/Kladblok.

Teksten op het kladblok staan niet in de hoofdnaamruimte en zijn dus standaard ook niet te vinden met een zoekopdracht in de zoekregel.

Waar zijn kladblokpagina's voor?[bewerken | brontekst bewerken]

Een kladblok is te gebruiken naar eigen keus van de gebruiker. Voorbeelden zijn:

  • Het aanmaken van een uitprobeer- of conceptversie van een nieuw artikel, waarvoor de gebruiker rustig de tijd wil nemen om dat te completeren, of die de gebruiker eerst aan bepaalde anderen voor wil leggen alvorens het te verplaatsen naar de hoofdnaamruimte;
  • Het aanleggen van een lijstje van handige links, tekstjes etc. als bron voor artikelen, of als "to do"-lijst voor bijvoorbeeld pagina's die je op een later moment wilt gaan aanmaken.

Tot op zekere hoogte heeft men de vrijheid om teksten langdurig op zijn eigen kladblokpagina te laten staan en worden ze niet door anderen bewerkt of genomineerd voor verbetering of verwijdering. Een uitzondering hierop wordt gemaakt als het kladblok gebruikt wordt voor doelen waarvoor het duidelijk niet bedoeld is, zoals het plaatsen van reclame, lasterlijke teksten, zaken die niet met de encyclopedie van doen hebben, auteursrechtenschendende teksten, enzovoorts. Hoewel een kladblokpagina niet gevonden zal worden bij een normale zoekopdracht binnen Wikipedia, is een dergelijke pagina namelijk wel openbaar en valt onder Wikipedia's licentie. Wikipedia biedt geen "gratis" webruimte om uitsluitend je eigen ding te doen.

Kan ik andere kladblokpagina's aanmaken?[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Wikipedia:Gebruikerspagina#Kan ik ook een subpagina aanmaken?

Een kladblokpagina is niets anders dan een subpagina onder je gebruikerspagina. Je kunt er zoveel aanmaken als je wilt.

Overzicht van subpagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Je kunt je bestaande subpagina's vinden door op je eigen gebruikerspagina in de zijbalk onder "Hulpmiddelen" te klikken op de link "Subpagina's".

Je kunt op je kladblokpagina of gebruikerspagina ook een automatisch overzicht plaatsen van al je eigen subpagina's. Plaats daar dan de volgende code en vul op de puntjes je gebruikersnaam in:

{{Speciaal:Voorvoegselindex/Gebruiker:...}}

Kan ik een kladblokpagina ook verwijderen?[bewerken | brontekst bewerken]

Je kunt de pagina leeghalen als je wilt; nodig is het overigens niet.

Mocht je de kladblokpagina in z'n totaliteit willen laten verwijderen, plaats dan de volgende code op die pagina:

{{nuweg|op verzoek aanmaker}}

Een moderator zal de pagina dan verwijderen.

De link naar je standaard kladblokpagina blijft wel bovenaan het scherm staan, waarmee je in de toekomst de pagina weer opnieuw kan aanmaken.