Wikipedia:Archief/Wikipedia:Lezenswaardig

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Archivering gedaan door Romaine op 9 feb 2008 18:34 (CET) na verworpen te zijn tijdens peiling.[reageer]


Dit was een voorstel, maar is naar aanleiding van een peiling niet tot beleid verheven

Lezenswaardige artikelen zijn artikelen die sterk boven het gemiddelde artikel uitsteken maar (nog) niet voldoen aan de strenge criteria van de Wikipedia:Etalage. Het idee is afkomstig van de Duitse Wikipedia, waar men reeds lang een categorie "Lesenswerte Artikel" heeft.

Lezenswaardige artikelen zijn (met de etalageartikelen) de voor de hand liggende artikelen om Uitgelicht te worden op de hoofdpagina en/of de Portalen.

Artikelen die als lezenswaardig zijn aangemerkt zijn herkenbaar aan het symbool in de rechterbovenhoek.

Alle als lezenswaardig aangemerkte artikelen staan in de Categorie:Wikipedia:Lezenswaardig.

Hoe geef je aan dat een artikel lezenswaardig is[bewerken | brontekst bewerken]

Je kunt aangeven dat een artikel lezenswaardig is door {{lezenswaardig}} bovenaan het artikel te zetten. Daarmee plaats je het sjabloon Sjabloon:Lezenswaardig, waardoor automatisch het symbool in de rechterbovenhoek wordt gezet en het artikel in de bijbehorende categorie wordt opgenomen.

Dat doe je natuurlijk pas als het artikel aan de criteria voldoet en volgens de hieronder beschreven procedure mag worden aangemerkt als lezenswaardig.

Op dit moment staat er een voorstel op Wikipedia:Lezenswaardig/Wat is Lezenswaardig? een voorstel voor het aanscherpen van de richtlijnen. Op de bijbehorende overlegpagina kan een discussie gevoerd worden, met als doel om uiteindelijk vaste richtlijnen voor deze categorie te verkrijgen.

Minimumeisen voor markering als lezenswaardig:

Zie Wikipedia:Lezenswaardig/Wat is Lezenswaardig?

Huidige richtlijnen:

  • Vooralsnog is er geen strakke procedure om een een artikel als lezenswaardig te markeren. Het idee is echter dat de lezenswaardige artikelen aan de meeste van de etalage-eisen voldoen.
  • Als er twijfel rijst omtrent de lezenswaardigheid van een artikel, kan op Overleg Wikipedia:Lezenswaardig een acceptatiepeiling gehouden worden waar binnen een week duidelijk moet ontstaan.
  • Nominatie van artikelen van eigen hand is niet toegestaan.