Wikipedia:Markeer als gecontroleerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:Markeer
Markeerstift

Alle bijdragen op Wikipedia worden in de bewerkingsgeschiedenis van de betreffende pagina voorzien van een rood uitroepteken, wat inhoudt dat deze bijdrage nog niet gecontroleerd is door een andere (geregistreerde) gebruiker. De rode uitroeptekens zijn alleen zichtbaar voor geregistreerde gebruikers (4 dagen na registratie) en verdwijnen automatisch na een maand.

Een wijziging markeren als gecontroleerd kan door eerst uit de opties "(wijz | gesch)" "wijz" te selecteren. Hierna zie je de wijziging die gedaan is. Je markeert deze door op "[Als gecontroleerd markeren]" te klikken. De gebruiker die de bewerking als gecontroleerd markeert, zonder verdere bewerkingen te doen, is van mening dat de bijdrage geen vandalisme en/of geen onzin betreft. In het geval van vandalisme, een niet-encyclopedische bijdrage of een privacyschending kan de ingelogde gebruiker na markeren direct actie ondernemen, zoals de bewerking ongedaan maken en/of melden bij moderatoren voor verdere acties zoals blokkade. Dit gebeurt bij voorkeur via de verzoekpagina voor moderatoren. Om dubbel werk bij vandalismebestrijding te voorkomen is het handig altijd te markeren, de bewerking verdwijnt daarmee uit de recente wijzigingen.

Indien de bewerking per ongeluk als gecontroleerd gemarkeerd is, dan kan dit niet ongedaan worden gemaakt.

Als je benieuwd bent naar wie een bepaalde bewerking als gecontroleerd gemarkeerd heeft (bijvoorbeeld die van jouzelf), dan kan je dit als volgt terugzien:

Gemarkeerd door wie?[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn twee manieren om te zien wie de bewerking als gecontroleerd gemarkeerd heeft.

1:

  • Open de (bewerkings)geschiedenis van het betreffende lemma of projectpagina.
  • Klik op 'Logboek van deze pagina bekijken' in blauwe kleine letters, direct onder de koptekst.
  • Op pagina 'Alle logboeken', klik op de tekst Markeerlogboek weergeven om het markeerlogboek weer te geven.

2:

  • In het kader links, onderin de lijst hulpmiddelen selecteer Speciale pagina's.
  • Onder kop recente pagina's en logboeken selecteer logboeken.
  • Op pagina 'Alle logboeken', klik op de tekst Markeerlogboek weergeven om het markeerlogboek weer te geven.

Markering nieuwe artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe artikelen kunnen niet via de geschiedenis gemarkeerd worden. Ga daarvoor naar de pagina zelf, rechtsonder staat dan een blauwe link [Dit artikel als gecontroleerd markeren].

Op Speciaal:NieuwePaginas staat een lijst met nieuwe artikelen. Bij klikken op een artikel met een geel blok als achtergrond (ipv wit) komt rechts bovenaan op de (nieuwe) pagina [Dit artikel als gecontroleerd markeren] te staan (tenzij een andere Wikipediaan in de korte tussentijd de pagina reeds als gemarkeerd heeft afgevinkt). Bij wijzigingen op bestaande artikelen staat dit rechts bovenaan en ook rechts onderaan.

Moderatoren[bewerken | brontekst bewerken]

Moderatoren en stewards hebben het privilege dat hun bijdragen automatisch gemarkeerd worden, dit wordt in de lijst weergegeven met (automatisch) achter de tekst als gecontroleerd. Dit privilege is inherent aan het moderatorschap, maar staat niet omschreven op regelingen rond moderatoren. (Het automatisch als gecontroleerd markeren betekent uiteraard niet dat bewerkingen van moderatoren altijd perfect zijn.)

Top 1000 markeerders[bewerken | brontekst bewerken]

Deze pagina geeft een overzicht van de top 1000 markeerders.

Vandalismebestrijding[bewerken | brontekst bewerken]

Als je een bewerking ziet die als gecontroleerd is gemarkeerd, terwijl dat niet had mogen gebeuren, zoek dan eerst uit of dit structureel gebeurt door een bepaalde -geregistreerde- gebruiker, die een bewerking van een zogenaamde sokpop of een ingelogde vandaal als gecontroleerd markeert. Als jouw vermoeden bevestigd wordt, dan is er sprake van sokpopmisbruik en kan je dit eerst melden bij betreffende gebruiker. Mocht dit niet het gewenste resultaat hebben, doe dan een melding hier of op overlegpagina van een van de moderatoren.

Verbergen van de markeermogelijkheid[bewerken | brontekst bewerken]

Het is mogelijk om de link met de tekst [Dit artikel als gecontroleerd markeren] standaard onzichtbaar te maken. Er dient daartoe een subpagina common.css in de persoonlijke naamruimte te worden aangemaakt, met daarin opgenomen volgende code:

.patrollink {display:none}

Verlopen[bewerken | brontekst bewerken]

Na één maand worden alle ongemarkeerde bewerkingen automatisch als gecontroleerd gemarkeerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]