Wikipedia:Meldingen botimport nieuwe artikelen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op deze pagina kunnen botgebruikers melden dat ze van plan zijn door middel van een bot artikelen te importeren (toe te voegen aan Wikipedia). Omdat het aanmaken van grote aantallen makkelijker is dan ze later aan te passen of te verwijderen, is het gewenst dat de gemeenschap vooraf inzicht heeft in het aantal en 'format' van de te importeren artikelen.

Het wordt ten sterkste aangeraden op deze pagina melding te doen van alle geplande botimport groter dan 100 artikelen. Dit omdat in het verleden is gebleken dat er anders veel weerstand tegen een dergelijke import kan ontstaan bij andere gebruikers, wat kan leiden tot grote ophef binnen de gemeenschap. Een groter importproject dat meerdere botruns vereist, kan beter niet hier gemeld worden, maar op overlegplaatsen die meer onder de aandacht van andere gebruikers komen, zoals de kroeg. Vervolgens kunnen de afzonderlijke botruns op deze pagina gemeld worden. Met andere woorden: de wenselijkheid van een project kan elders besproken worden, de afzonderlijke botruns die daadwerkelijk de artikelen aanmaken kunnen hier gemeld worden.

Deze pagina is enkel bedoeld voor melding van de geplande botruns. Feedback, vragen en discussie over de geplande import is mogelijk op de overlegpagina van de botgebruiker die de import uit zal voeren.

Procedure[bewerken]

Voor het doen van de melding kan gebruik gemaakt worden van Sjabloon:Melding botimport

Het is raadzaam de import tenminste twee dagen voor aanvang hier te melden, zodat andere gebruikers tijd hebben te reageren. De botoperator kan op basis van een eventuele discussie op de overlegpagina van de bot, de botoperator, of projectpagina zijn voorstel en voorbeeldpagina aanpassen. Pas als de discussie over de import afgerond is, zou de botrun van start moeten gaan.

Indien een voorstel hier gemeld is, kunnen na de import enkel de afzonderlijk aangemaakte artikelen voor verwijdering voorgedragen worden, omdat de import als geheel vooraf inzichtelijk is gemaakt en beschikbaar was voor discussie en feedback. Indien een import hier niet gemeld is, kan hij in zijn geheel voorgedragen worden voor verwijdering, indien de artikelen niet aan de minimumvoorwaarden voldoen en/of zeer slecht van kwaliteit zijn.


Overzicht beheerpagina's
Zie WP:MBA
Zie WP:VBA

Overzicht verzoeken[bewerken]

Wikiproject Verzetskranten: aanmaken 1200 artikelstubs (buiten de hoofdnaamruimte)[bewerken]

Omdat ik geen eerdere ervaring heb op het gebied van bots en de procudures hieromtrent, vermeld ik mijn verzoek zekerheidshalve op deze pagina, om feedback van de community te ontvangen:

Gebruiker:OlafJanssen en Gebruiker:PHPetra werken momenteel aan het Wikiproject Verzetskranten dat tot doel heeft om op systematische en uniforme wijze alle pm 1300 Nederlandse verzetskranten te beschrijven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn uitgegeven. We hebben daarvoor een database met verzetskranteninfo gemaakt, waarmee we m.b.v. een sjabloon en een (nog niet actieve) VerzetskrantenBot plukje voor plukje automatisch pm 1300 artikelstubs willen gaan genereren (die stubs zullen qua inhoud heel er gaan lijken op dit artikel.

Deze stubs komen niet direct in de hoofdnaamruimte te staan, maar in de subdirectory Wikiproject/Verzetskranten/Artikelstubs. Op deze plek kunnen Wikipedianen dan de stubs aanvullen tot volwaardige artikelen, waarna ze handmatig naar de hoofdnaamruimte onder de Categorie:Illegale pers in de Tweede Wereldoorlog gekopieerd worden.

De VerzetskrantenBot die we willen gaan draaien is een puur lokale bot die dus stubs moet gaat neerzetten onder de ingang Wikipedia:Wikiproject/Verzetskranten/Artikelstubs (de drie voorbeeldjes die er nu in staan heb ik er even met de hand in gezet ter illustratie. Voorlopig vragen we nog geen botflag/status aan, eerst maar even proefdraaien

Mijn vraag is dus nu: kunnen we hiermee verder, of bestaan er bezwaren tegen deze opzet? Zo ja: hoe kunnen we e.e.a. aanpassen?

Met vriendelijke groeten, --OlafJanssen (overleg) 11 aug 2015 18:46 (CEST)

Wegens het uitblijven van feedback/commentaar ga ik er vanuit dat de beschreven aanpak in orde is. We gaan er dus mee verder... --OlafJanssen (overleg) 25 aug 2015 12:22 (CEST)
Ik zie nu pas dit bericht. Is het niet handiger om dit in Wikipedia:Overleg gewenst of de kroeg aan te kondigen? Dit lijkt mij namelijk een pagina die niet veel bezocht wordt, het is altijd fijn om goedkeuring van anderen te hebben. Sjoerd de Bruin (overleg) 25 aug 2015 12:25 (CEST)
OK, ik gooi het daar even heen! --OlafJanssen (overleg) 28 aug 2015 11:24 (CEST)
Die drie beginnetjes zijn wel heel erg kort! Ik zou toch zien of er niet minstens een infobox op kan, want met al die gestandaardiseerde gegevens uit een database gaat dat vaak makkelijker dan lopende tekst. Wanneer mogelijk zou ik ook een bronvermelding erbij zetten. ed0verleg 28 aug 2015 14:34 (CEST)
Ja, die heb ik er in de gauwigheid even opgezet, die stubjes worden natuurlijk nog uitgebreid met infobox, bronnenapparaat etc. --OlafJanssen (overleg) 23 sep 2015 13:29 (CEST)
Vanwege de oproep voor commentaar: De werkwijze die je voorstelt (eerst voorbereiden, dan stuk voor stuk plaatsen) bevalt me, maar het lijkt me een tamelijk specialistsch gebied. Ik kan me voorstellen dat een groot deel van de publicaties niet E is. Daarvoor is immers het bestaan van de krant niet voldoende: hij moet boven gemiddelde invloed hebben gehad blijkens secundaire bronnen. Anders gezegd, het betreffende blad moet meer zijn dan al in illegale pers op overkoepelend niveau beschreven wordt. Ik begrijp de fascinatie van het projekt op zich, maar is het niet eerder wat voor de website van b.v. de KB? Zwitser123 (overleg) 28 aug 2015 14:41 (CEST)

Lopende individuele projecten (+)[bewerken]

Momenteel geen lopende (grote) projecten bekend.Oplossen DPs[bewerken]

Aanmaak van ongeveer 5000 doorverwijspagina's naar aanleiding van het project Indonesië van Michiel. Grashoofd 18 jun 2013 23:09 (CEST)

Plaatsen in Tibet[bewerken]

Het Engelse artikel en:List of populated places in the Tibet Autonomous Region geeft een overzicht van plaatsen in de Tibetaanse Autonome Regio. Bij de meeste artikelen staan de coördinaten vermeld, waardoor een botimport een waardevolle bijdrage is, vooral wanneer er een paragraaf "Plaatsen in de nabije omgeving" aan wordt toegevoegd, zoals bij Amsterdam (Ohio). Vooral dat laatste zou een erg handige toevoeging zijn.

Dit zullen geen artikelen zijn die nooit meer worden bekeken of bewerkt, want ik wil later ook kopjes als "geboren in" toevoegen en ik ga nog naar foto's op zoek. Ook reisverhalen als Zeven jaar in Tibet e.a. worden er een stuk leuker op, als je de plaatsen onderweg op Wikipedia kunt bezoeken. Ook op die manier denk ik nog wel eens wat informatie aan een plaats te kunnen toevoegen.

Ik kan zelf niet met bots omgaan (alleen met AWB een beetje), maar als ik wat hand- en spandiensten kan leveren, zodat dit verzoek vergemakkelijkt wordt, doe dan gerust een beroep op mij. Zou iemand dit willen doen? Davin (overleg) 23 jun 2012 18:04 (CEST)

Zie ook[bewerken]