Wikipedia:Hulpmoderator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Wikipedia:Moderator-light)
Voorstel De onderstaande tekst is een voorstel dat momenteel geen deel uitmaakt van de regels en richtlijnen op de Nederlandstalige Wikipedia.
Raadpleeg de overlegpagina voor discussie over dit voorstel.
WP:HM

Een hulpmoderator of moderator-light is een gebruiker die blokkades kan opleggen, maar onder striktere voorwaarden dan een moderator. De maximale blokkadeduur is korter dan die omschreven in de richtlijnen voor moderatoren, en blokkades hebben louter als doel om gebruikers "af te koelen" die herhaald vandalisme plegen. Ook mogen hulpmoderatoren pagina's kortstondig semibeveiligen.

Een hulpmoderator is niet meer dan een andere gebruiker, maar kan wel meer — de bevoegdheid gaat uit van de gemeenschap van Wikipedia in zijn geheel. Een hulpmoderator behoort zich in het algemeen redelijk te gedragen, goed bereikbaar te zijn en zich zorgvuldig uit te drukken in communicatie met andere gebruikers. Hij of zij geeft het goede voorbeeld en volgt procedures correct, ook als dat extra werk oplevert.

Blokkeren[bewerken | brontekst bewerken]

Een hulpmoderator mag

of

  • een niet-autobevestigde gebruiker of een geregistreerde gebruiker die minder dan 10 serieuze edits gedaan heeft

een blokkade of deelblokkade opleggen met een duur van maximaal 2, 6 of 12 uur[1] onder de voorwaarden dat

  • de betrokkene doorgaand vandalisme[2] pleegt
  • en reeds op de eigen overlegpagina gewaarschuwd is[3]
  • en na deze waarschuwing toch doorgaat met vandalistische bewerkingen.

Als de richtlijnen voor moderatoren daar reden toe geven, kan de kortstondige blokkade tussentijds door een moderator omgezet worden naar een blokkade met een langere of onbepaalde duur.

Voor IP-adressen gelden verder dezelfde aandachtspunten als in de richtlijnen voor moderatoren:

  • IP-adressen worden soms voor lange tijd (statisch) toegewezen aan een persoon, soms voor kortere tijd (dynamisch). Het is dus mogelijk dat een andere persoon dan degene die je wilde blokkeren dat IP-adres zal krijgen toegewezen.
  • Iemand met verstand van internet kan al snel een nieuw IP-adres hebben.
  • Achter een IP-adres kan een proxyserver schuilgaan, of een organisatie of school. Je loopt dan het risico met één blokkade zeer veel mensen af te sluiten. Wanneer er ook goede bijdragen vanaf het IP-adres komen, neem dan in je overweging mee dat iemand onterecht zou kunnen worden geblokkeerd. Een IP-adres kun je natrekken op verschillende manieren, waarvoor er doorgaans links aanwezig zijn in het waarschuwingssjabloon (achter Whois). Zo weet je van wie dat IP-adres is, of het nog in gebruik is, en of het mogelijk een proxyserver is. Blokkeer daarom niet meteen het adres van iemand die met goede bedoelingen zit te knoeien - doe dit alleen bij wie duidelijk bewust destructief bezig is. Oftewel: weet wat je blokkeert.

Semibeveiligen[bewerken | brontekst bewerken]

Een hulpmoderator mag

  • een pagina en/of de titel van een pagina
  • semibeveiligen voor maximaal 6 uur

onder de voorwaarde dat

  • vanuit meerdere accounts eenzelfde pagina doorgaand gevandaliseerd[2] wordt.

Aanmelding geschiedt via Wikipedia:Aanmelding hulpmoderator en staat open voor gebruikers die minstens 6 maanden actief zijn en 750 niet-vandalistische bewerkingen gedaan hebben. Daarnaast moet hij/zij minstens drie maanden aan vandalismebestrijding gedaan hebben of er anderszins mee te vertrouwen zijn (bijvoorbeeld door langere ervaring hiermee op vergelijkbare Wikimedia-projecten).

Andere gebruikers mogen een (zakelijke) steunverklaring dan wel bezwaarmaking uiten; het eindoordeel is aan een van de bureaucraten.

Voorlopig, gedurende de testfase, kunnen er maximaal zes hulpmoderatoren actief zijn.

Afname kan in vijf situaties gebeuren en een verzoek daartoe kan eveneens op Wikipedia:Aanmelding hulpmoderator worden ingediend. Deze situaties zijn:

  1. Op eigen verzoek
  2. Bewust misbruik van de blokkeerfunctie, waarbij de betreffende (ex-)hulpmoderator tevens een blokkade voor een maand zal worden opgelegd
  3. Structureel onjuist/onkundig gebruik van de blokkeerfunctie
  4. Inactiviteit, dat wil zeggen minder dan 100 edits in de afgelopen 6 maanden
  5. Bij het eindigen van de testfase, tenzij de gemeenschap besluit dat deze functie behouden blijft