Wikipedia:Niet dreigen met juridische actie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie WP:JUR
Zie WP:ND
Zie WP:LEGAL
Zie WP:NLT
Overzicht beheerpagina's
Dreig niet met juridische acties tegenover andere gebruikers van Wikipedia.
Notendop Deze pagina in een notendop: Het dreigen met juridische acties tegen Wikipedia is onbehoorlijk, en als je besluit je stappen door te zetten, word je mogelijk geblokkeerd totdat het afgehandeld is, om verdere escalatie te voorkomen.

Dreig niet met juridische acties tegenover andere gebruikers van Wikipedia. Behalve dat het onbehoorlijk is, levert het een aantal ernstige problemen op:

  • Het leidt tot een ernstige belemmering van het vrij bewerken van pagina’s, een concept dat absoluut noodzakelijk is om te verzekeren dat Wikipedia neutraal blijft. Zonder deze vrijheid riskeren we dat één partij in een geschil de andere intimideert waardoor een systematische kleuring van onze artikelen ontstaat.
  • Het veroorzaakt een slechte sfeer en een gebrekkig vertrouwen binnen de Wikipedia-gemeenschap, wat ons vermogen om snel, efficiënt en met een aanvangsvertrouwen in elkaars wederzijdse goede bedoelingen te werken, beschadigt.
  • Wikipedia heeft in het verleden nare ervaringen gehad met gebruikers die met juridische actie dreigden, en door te dreigen met juridische actie, kan je jouw reputatie op Wikipedia schaden.
  • Dreigen met rechtszaken kan leiden tot een blokkade (dit wordt per geval beoordeeld), om de problemen, althans buiten de rechtszaal om, niet te verergeren.

Probeer in de plaats daarvan eerst je conflicten via bemiddeling op te lossen. Vaak zal dit tot een oplossing leiden, zonder naar het wapen van de justitie te grijpen. Als bemiddeling je probleem niet oplost, kan je justitie gebruiken met de wetenschap dat je al het redelijke gedaan hebt het probleem op een vriendschappelijke manier op te lossen. Maar, als je echt de noodzaak voelt om juridische actie te ondernemen, kunnen wij je niet tegenhouden. Toch willen we je dan dringend vragen om niets op Wikipedia te veranderen totdat de rechtszaak beëindigd is, om te verzekeren dat alle wettelijke procedures via de juiste kanalen verlopen.

Als je besluit om door te gaan met je juridische actie, moet je de zaak privé met de gebruiker via e-mail afhandelen. Vervuil er De Kroeg of andere overlegpagina's op Wikipedia niet mee. Het kan blijken dat andere gebruikers de zijde van de tegenpartij kiezen (zou je werkelijk een groep gebruikers willen aanklagen mocht dit gebeuren?). Als Wikipedia zelf het onderwerp van je zaak vormt, neem je contact op met de overkoepelende organisatie, de Wikimedia Foundation.

Auteursrechten en smaad[bewerken | brontekst bewerken]

Dreig niet met juridische acties betekent uiteraard niet dat men geen actie tegen auteursrechtenschending kan ondernemen. Als je de auteursrechten bezit op materiaal dat zich op Wikipedia bevindt, is een duidelijke verklaring omtrent de licentie hiervan welkom en op zijn plaats. Beschermd materiaal zonder geschikte licentie voor Wikipedia, is ongewenst en zal – wanneer aanwezig - verwijderd worden.

Ook laster en smaad worden niet getolereerd op Wikipedia. Wanneer dergelijke duidelijke gevallen - die Wikipedia in gerechtelijke problemen kunnen brengen - opduiken, dienen zij onmiddellijk onder de aandacht van een moderator of de gehele gemeenschap te worden gebracht. Meningsverschillen over iemands identiteit, iemands motieven voor een bepaalde handeling, meningen van derden over iemand etc. vallen evenwel niet onder laster; men mag dan ook niet met een rechtszaak dreigen om zijn eigen standpunten in artikelen door te drukken.