Wikipedia:Opinielokaal/Inschakelen visuele tekstverwerker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inschakelen visuele tekstverwerker[bewerken | brontekst bewerken]

Opiniepeiling
Onderwerp standaard inschakelen van de visuele tekstverwerker (VT)
Stelling de Nederlandstalige gemeenschap stemt in met inschakeling van de visuele tekstverwerker als standaard bewerk-optie op de Nederlandstalige Wikipedia
Begindatum 19 december 2019 - 12:00 (CET)
Einddatum 2 januari 2020 - 12:00 (CET)
Keuzes Voor/tegen/neutraal
Coördinator CaAl & Ciell
Opmerkingen Voor deze peiling gelden geen restricties in het stemrecht
overlegpagina
Een opiniepeiling verzamelt meningen van Wikipediagebruikers over een bepaald onderwerp en heeft geen bindende kracht. Gebruik hiervoor een stemming.

Samenvatting: In 2013 stemde de gemeenschap voor het tijdelijk uitschakelen van de visuele tekstverwerker. Anno 2019 is de software 6 jaar gegroeid, verder ontwikkeld, en getest en zijn de in 2013 aangegeven problemen (editten van sjablonen en afbeeldingen, largethumb, witte vlakken in artikelen en categorie-problemen) opgelost. Voorstel is nu om de Visuele Tekstverwerker in te schakelen als standaard optie voor het editten, door een extra bewerktab toe te voegen.

Wat is de visuele tekstverwerker?[bewerken | brontekst bewerken]

De visuele tekstverwerker is een software-ontwikkelingsinitiatief van de Wikimedia Foundation om het bewerken van Wikipedia (en andere sites met MediaWiki) eenvoudiger te maken. Dit laat mensen artikelen bewerken zonder dat ze de wikisyntax hoeven te kennen, waarbij de artikelen er tijdens het bewerken nagenoeg hetzelfde uitzien als tijdens het lezen en de wijzigingen zichtbaar zijn tijdens het typen, net als bij het schrijven van een document in een tekstverwerker.

De visuele tekstverwerker kan handig zijn voor (nieuwe) gebruikers die onervaren zijn met het werken met de wikisyntax en/of het werken hiermee als een drempel ervaren. Daarnaast vergemakkelijkt de visuele bewerker onder andere het invoegen van tabellen en is het mogelijk om direct vanuit het artikel op Wikipedia, Wikimedia Commons te doorzoeken en een afbeelding in te voegen in het artikel.

Voortgang[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 was er een opiniepeiling over het tijdelijk uitschakelen van de visuele tekstverwerker. Ondertussen zijn we 6 jaar verder en is er veel doorontwikkeld.

  • Sjablonen zijn nu simpel te bewerken via de VT;
  • Tabellen kunnen gemakkelijk gecreëerd en bewerkt worden: het toevoegen van een enkele kolom in lange (jaar)lijstjes kan in broncode onoverzichtelijk zijn, maar is in de VT heel overzichtelijk. Het is zelfs mogelijk om een csv bestand in de te bewerken pagina te slepen, waarop de VT de tabel converteert naar een wikitabel.
  • Verder is het mogelijk om via de VT naar Commons te uploaden (mits de gebruiker al enkele goedgekeurde uploads naar Wikimedia Commons heeft gedaan). Je hoeft nu dus de Wikipedia artikelpagina niet meer te verlaten om afbeeldingen up te loaden via Wikimedia Commons en in te voegen in het artikel, gelijk aan de mogelijkheden met de 2017 wikitext editor (die nog Beta is).
  • Referenties kunnen makkelijk ingevoegd worden: via de "referentie-knop" opent zich een linkgenerator en door de link te plakken in deze generator van de VT, wordt de informatie automatisch in de juiste referentie-opmaak gezet. Uitgesplitst worden onder andere de link, de bron, de schrijver indien beschikbaar en de bezoekdatum van vandaag. Uiteraard is het ook mogelijk om de diverse velden handmatig in te vullen, bijvoorbeeld bij boeken, kranten of andere offline publicaties. De velden worden door de VT in een referentie omgezet.
  • De eerdere problemen met de witte vlakken en het sjabloon large-thumb zijn opgelost.

Bekijk hier hoe het bewerken van een artikel in de VT eruit ziet, en probeer het in deze zandbak uit.

Het voorstel in deze stemming is om, naar de aangegeven algemene voorkeur in de in 2018 gehouden peiling, te kiezen voor een standaard waarin men de keuze heeft door 2 zichtbare tabjes "bewerken" en "broncode bewerken", zoals nu de situatie al is in de Beta-variant.

Wat betekent het in de praktijk?[bewerken | brontekst bewerken]

In de praktijk betekent het dat je bij het bewerken van een artikel standaard de keuze hebt tussen de broncode en de visuele tekstverwerker. Zelfs terwijl je de bewerkingspagina al hebt geopend, kun je heen en weer schakelen tussen beide opties door het tekentje van een potlood (broncode) en een oog (visuele tekst) rechtsboven het bewerkingsveld. Je verliest dan geen tekst, code of bewerking.
In je voorkeuren kun je deze instelling helemaal uitschakelen (opt-out), of zelfs van de VT je voorkeursoptie maken. Kijk hoe dit werkt op de Engelse Wikipedia.

Wil je enkel in broncode bewerken, omdat je dat al zo gewend was, klik dan op 'broncode bewerken'. Wil je in de VT bewerken, omdat je een nieuwe gebruiker begeleidt, of omdat je het handiger vindt om via de VT de referenties in te voegen, media in te voegen of een tabel te maken, dan klik je op 'bewerken'. En zoals al gezegd: ook tussentijds schakelen is mogelijk.
Naast een extra tabje rechtsbovenaan de pagina, zal ook bij ieder tussenkopje een optie om te werken met de VT zijn. De VT zal op dezelfde manier voor anonieme gebruikers ingeschakeld worden, als voor geregistreerde gebruikers.

De VT zal beschikbaar zijn op artikelpagina's, en in de Gebruiker-, Wikipedia- en in de Help-naamruimte.
De VT zal niet beschikbaar zijn op overlegpagina's.

Voorstel[bewerken | brontekst bewerken]

De visuele tekstverwerker in 2 tabjes wordt de standaardinstelling voor bewerken, zowel voor geregistreerde als voor anonieme gebruikers. Geregistreerde gebruikers kunnen deze optie uitschakelen via hun voorkeuren.

Voor[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Edoderoo (overleg) 19 dec 2019 12:09 (CET)Reageren[reageer]
  2. — Zanaq (?) 19 dec 2019 12:27 (CET) meer keuzevrijheid.
  3. Pomptidom (overleg) 19 dec 2019 12:46 (CET)Reageren[reageer]
  4. Mbch331 (overleg) 19 dec 2019 13:02 (CET) Gebruikers krijgen de keuze en hen wordt niet VE opgedrongen als enige keuzeReageren[reageer]
  5. Sir Iain overleg 19 dec 2019 13:05 (CET)Reageren[reageer]
  6. Elly (overleg) 19 dec 2019 13:35 (CET)Reageren[reageer]
  7. Thieu1972 (overleg) 19 dec 2019 13:56 (CET)Reageren[reageer]
  8. Tina (overleg) 19 dec 2019 14:21 (CET)Reageren[reageer]
  9. KKoolstra - Gebruikersvriendelijk, zeker voor beginners en geschikt voor de meest voorkomende bewerkingen.
  10. Face-smile.svg4ever(Overleg) 19 dec 2019 15:08 (CET)Reageren[reageer]
  11. Ymnes (overleg) 19 dec 2019 16:28 (CET)Reageren[reageer]
  12. Kattiel (overleg) 19 dec 2019 17:11 (CET)Reageren[reageer]
  13. Sum?urai8? 19 dec 2019 18:58 (CET) Zelf geen fan, maar de statistieken tonen dat het een betere gebruikerservaring oplevert voor nieuwe bewerkers. Gezien ingelogde gebruikers het kunnen uitschakelen is er niet echt een probleem mee.Reageren[reageer]
  14. Romaine (overleg) 19 dec 2019 19:04 (CET) - wikicodes verplicht moeten kennen is niet echt gebruikersvriendelijk, zeker niet voor nieuwelingenReageren[reageer]
  15. Nieuwelingen indachtig - kan zeker voor de kleinere wijzigingen een voordeel zijn. Keuze tussen beide modi is zeker een pluspunt. Met vriendelijke groet, Daniuu 19 dec 2019 19:09 (CET)Reageren[reageer]
  16. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 19 dec 2019 19:47 (CET) Het gaat er niet om of je zelf VE wilt of niet, maar of je iedereen, inclusief anoniemen de mogelijkheid wilt bieden voor VE te kiezen, dat lijkt me een nuttige zaak.Reageren[reageer]
  17. Sijtze Reurich (overleg) 19 dec 2019 20:08 (CET)Reageren[reageer]
  18. Wikiwerner (overleg) 19 dec 2019 21:16 (CET)Reageren[reageer]
  19. Iedereen kan kiezen, geregistreerd of niet, nieuwkomer of niet. Ik kan niets bedenken wat er dan op tegen zou zijn. Wutsje 19 dec 2019 21:30 (CET)Reageren[reageer]
    • Aanvulling: ik hoop overigens wel, dat de op dit moment in de VE nog bij de Opties onder de Geavanceerde instellingen aangeboden keuzemogelijkheid om zoekmachines de pagina wel of niet te laten indexeren bij de implementatie van de VE wordt weggelaten. Ik begrijp niet waarom je een artikel in de hoofdnaamruimte van deze encyclopedie niet zou willen laten indexeren. Bovendien zijn er goede redenen om indexeren in met name de gebruikersnaamruimte in beginsel juist niet toe te staan. Zie ook de discussie op Overleg Wikipedia:Kladblok#Noindex.
  20. Encycloon (overleg) 19 dec 2019 22:15 (CET)Reageren[reageer]
  21. RONN (overleg) 19 dec 2019 22:30 (CET) Ik houd graag vast aan de broncode, maar wil anderen de vooruitgang niet onthouden. KnipoogReageren[reageer]
  22. Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 19 dec 2019 23:03 (CET) Standaard twee tabs voor, standaard 1 tab (VE) tegen, dus gezien het huidige voorstel voorReageren[reageer]
  23. Themanwithnowifi (overleg) 20 dec 2019 10:00 (CET) Voor tabellen zou ik het wel handig vinden. Ik vind die syntax zeer moeilijk.Reageren[reageer]
  24. HenkvD (overleg) 20 dec 2019 11:01 (CET)Reageren[reageer]
  25. maarten|overleg 20 dec 2019 11:37 (CET) Voor mezelf niet nodig, ik zoek graag naar maatwerk. Maar voor nieuwe gebruikers lijkt het ideaal. Zeker het gemak van csv's slepen om tabellen te maken.Reageren[reageer]
  26. Flag of California.svg DimiTalen 20 dec 2019 12:07 (CET) Hoewel ik zelf zweer bij code, kan ik onmogelijk tegen zijn met de twee tabs-oplossing. Handig voor nieuwelingen.Reageren[reageer]
  27. Michielderoo (overleg) 20 dec 2019 15:22 (CET)Reageren[reageer]
  28. Beter laat dan nooit. Multichill (overleg) 20 dec 2019 21:14 (CET)Reageren[reageer]
  29. netraaM • 20 dec 2019 22:46 (CET) Maakt het voor nieuwe gebruikers laagdrempeliger om mee te gaan werken.Reageren[reageer]
  30. RonnieV (overleg) 21 dec 2019 14:46 (CET)Reageren[reageer]
  31. Royalty & Nassau Expert (overleg) 21 dec 2019 20:03 (CET)Reageren[reageer]
  32. Dqfn13 (overleg) 25 dec 2019 10:25 (CET) Ik kan er zelf onvoldoende mee over weg, maar ik weet dat het voor nieuwe gebruikers juist beter is. Ik raad nieuwe gebruikers ook altijd aan om het in te schakelen, maar dat zijn extra handelingen die dus gebruiksvriendelijk zijn. Dat de oude rotten het niet snappen, betekent niet dat je het de groentjes maar moet onthouden.Reageren[reageer]
  33. Tristan Surtel (overleg) 26 dec 2019 12:53 (CET) - per Dqfn13Reageren[reageer]
  34. Effeietsanders 29 dec 2019 23:59 (CET)Reageren[reageer]
  35. Greek hoplite with aspis.png Leonidas1206 (overleg) 30 dec 2019 12:48 (CET)Reageren[reageer]
  36. Mileau (overleg) 31 dec 2019 14:39 (CET)Reageren[reageer]
  37. Milliped (overleg) 1 jan 2020 14:03 (CET)Reageren[reageer]
  38. Brimz (overleg) 1 jan 2020 18:41 (CET) van niet bewegen ga je niet naar vorenReageren[reageer]
  39. Rots61 Overleg 2 jan 2020 01:28 (CET)Reageren[reageer]

Stemming gesloten

Tegen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. HT (overleg) 19 dec 2019 13:05 (CET) Het wordt een opt-out i.p.v. de opt-in die het nu is. Het werkt echter niet op OP's. Dan moet je het voor nu gewoon op de opt-in mogelijkheid houden. Je dient software pas te introduceren als het overal werkt. Het komt anders amateuristisch over.Reageren[reageer]
    Hoi HT, dat heeft niet te maken met software die niet werkt, maar met keuzes voor wat de beste optie is, met betrekking tot het doel en de bewerkers van de pagina. VT is geen goede keuze voor pagina's die veel en vaak bewerkt worden (ivm oa editconflicten): daarvoor is een nieuwe instelling in ontwikkeling, zoals door Ad aangekondigd in de Kroeg. Ciell 19 dec 2019 13:11 (CET)Reageren[reageer]
    Het komt op hetzelfde neer: de VE is niet ingesteld voor OP's. Het lijkt mij professioneler en gewoon beter om te wachten totdat die nieuwe instelling voor OP's naar tevredenheid werkt en vervolgens te incorporeren in de visual editor. mvg. HT (overleg) 19 dec 2019 14:23 (CET)Reageren[reageer]
  2. Richardkiwi - Overleg 19 dec 2019 13:17 (CET) Ik heb echt niets met die visuele editor, men kan per IP al kiezen. Ik klik altijd meteen op ESC.Reageren[reageer]
    Maar het gaat hier om alle geregistreerde gebruikers, en dan met name nieuwelingen. En zoals hierboven omschreven heeft het ook voor ons als "oude rotten" voordelen. Ciell 19 dec 2019 14:13 (CET)Reageren[reageer]
  3. oSeveno (overleg) 20 dec 2019 15:07 (CET)Reageren[reageer]
  4. Quistnix (overleg) 21 dec 2019 14:54 (CET) het is een dikke laag tussen het toetsenbord en de te bewerken tekst. Leuk voor de mensen die daarvan houden, maar daar behoor ik zelf absoluut niet toe.Reageren[reageer]
    Waarom zou je de mensen die daarvan houden, waar ik zelf ook niet toe behoor, deze mogelijkheid onthouden? — Zanaq (?) 30 dec 2019 13:27 (CET)
    De mogelijkheid verdwijnt toch niet? Wikidrinker overleg 30 dec 2019 17:29 (CET)Reageren[reageer]
    De mogelijkheid is er bij mijn weten niet voor anonieme gebruikers en gebruikers die de instellingen nog niet weten te vinden. — Zanaq (?) 30 dec 2019 21:14 (CET)
    Rechtsbovenin het bewerkvlak zit de optie voor geregistreerden al wel, maar niet zichtbaar tenzij je alle knopjes uit gaat proberen. Inderdaad heeft men nog geen "twee tabbladen" als men dit niet in de voorkeuren actief aanvinkt. Anoniemen hebben de optie niet. Ciell 31 dec 2019 22:56 (CET)Reageren[reageer]
  5. Wikidrinker overleg 30 dec 2019 17:12 (CET) Zie niet in waarom. Inderdaad, op het begin is het even wennen, maar niet meer dan dat. De keuze om het te gebruiken had ik wel, en die gebruikte ik dan ook als ik er niet uitkwam met wikitekst modus, en tegenwoordig alleen nog voor afbeeldingen of andere dingen die moeilijk met wikitekst te doen zijn. En Wikitekst voelt voor mij als iets dat bij Wikipedia hoort. Iets unieks. En die belevenis gaat nu te gronde omdat nieuwe gebruikers nooit meer wikitekst zullen gebruiken, omdat ze het zullen zien als een soort code achter de visuele tekstverwerker, die je niet hoeft te gebruiken, tenzij je een soort programmeur bent, terwijl het helemaal niet zo moeilijk is en meer mogelijkheden geeft. Dat komt omdat ze nooit, nadat ze op bewerken klikken, geconfronteerd zullen worden met wikitekst. Toen ik voor het eerst op bewerken klikte, dacht ik van: "Uh, oh, hoe werkt dit." en na wat zoeken en kijken deed ik mijn bewerking. Maar pas veel later ontdekte ik visuele tekstverwerker. De nieuwelingen hoeven alleen een tijdje geconfronteerd te worden, en daarna ontdekken ze visual editor, maar ze hebben dan al ingezien dat wikitekst niet zo moeilijk is en als we het zo houden, en ze willen effe snel een bewerking maken, zullen ze gewoon wikitekst gebruiken, en zullen ze niet eerst naar visual editor gaan en dan pas bewerken.Reageren[reageer]

Stemming gesloten

Neutraal[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Vdkdaan (Gif mo sjette) 19 dec 2019 13:27 (CET)Reageren[reageer]
  2.  Klaas `Z4␟` V:  19 dec 2019 14:08 (CET)Reageren[reageer]
  3. Toughfinish (overleg) 19 dec 2019 19:35 (CET)Reageren[reageer]
  4. The Banner Overleg 19 dec 2019 22:08 (CET) Ik heb nog steeds twijfel over de bruikbaarheid en stabiliteit maar ik wil andere mensen de keuzemogelijkheid niet ontnemen.Reageren[reageer]
  5. AnarchistiCookie Overleg 19 dec 2019 23:30 (CET) Misschien is het makkelijker, maar het blijft belangrijk dat er genoeg gebruikers in de toekomst overblijven die goed met de broncode overweg kunnen. Voor de rest per The Banner.Reageren[reageer]
  6. Philemonbaucis (overleg) 19 dec 2019 23:38 (CET)Reageren[reageer]
  7. Iooryz (overleg) 20 dec 2019 00:00 (CET)Reageren[reageer]
  8. De Wikischim (overleg) 20 dec 2019 10:14 (CET) Ik vind zelf de VT bijzonder onprettig om mee te werken. Op andere Wikiprojecten waar dit al standaard is vind ik het een crime dat ik 'm steeds eerst moet uitzetten. Het lijkt me sterk dat ik hierin de enige zou zijn, maar aangezien ik niet voor anderen kan spreken, dan maar neutraal. Ik zou overigens heel graag willen dat je 'm in je persoonlijke instellingen standaard kunt uitzetten als je (zoals ik) liever op de "oude" manier werkt. Is dat eigenlijk al mogelijk?Reageren[reageer]
    Ik weet niet of het in alle talen mogelijk is (de opties verschillen heel erg per wiki), maar uit de peiling gehouden in 2018 werd me duidelijk dat wij dit wel heel erg graag willen. Er zal dan ook zeker een 'opt-out' beschikbaar komen, naar Engels voorbeeld: "Kijk hoe de opt-out werkt op de Engelse Wikipedia." Ciell 20 dec 2019 11:33 (CET)Reageren[reageer]
    OK, dan zou ik eigenlijk het liefst zien dat er met de doorvoer van VT wordt gewacht totdat die opt-out er ook is. De Wikischim (overleg) 20 dec 2019 11:51 (CET)Reageren[reageer]
    Misschien was ik niet duidelijk genoeg: bij de invoering van de VT op de Nederlandstalige Wikipedia, komt gelijk ook de mogelijkheid voor de opt-out. Ciell 20 dec 2019 12:58 (CET)Reageren[reageer]
    OK, da's iig mooi. Al ben ik vooralsnog geen fan van standaard doorvoeren, maar ja, de goegemeente beslist? De Wikischim (overleg) 20 dec 2019 14:12 (CET)Reageren[reageer]
    Is niet duidelijk dat iedereen standaard twee knopjes krijgt? Eén voor de Visuele Tekstverwerker en een voor de Klassieke Tekstverwerker. Iedere gebruiker kan dus altijd zelf kiezen en er wordt dus geen standaard doorgevoerd. Tenzij ik het verkeerd begrepen heb natuurlijk. — Zanaq (?) 20 dec 2019 20:56 (CET)
    Je hebt het prima begrepen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 21 dec 2019 14:43 (CET)Reageren[reageer]
  9. Mx Lucy (overleg) 20 dec 2019 20:23 (CET)Reageren[reageer]
  10. FakirNLoverleg 22 dec 2019 11:45 (CET), ben zelf geen fan van de visuele tekstverwerker, maar wil het anderen niet verbieden.
  11. TheNk22 (overleg) 29 dec 2019 20:25 (CET) Zelfde argument als FakirNL.Reageren[reageer]
  12. Bob.v.R (overleg) 30 dec 2019 00:05 (CET)Reageren[reageer]

Stemming gesloten

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

Met 39 stemmen voor, 5 tegen en 12 neutrale stemmers, steunt een meerderheid het voorstel. Hiermee heeft de gemeenschap aangegeven dat zij wenst dat de Visuele Editor als standaard wordt ingeschakeld. Mede namens Ciell dank aan alle deelnemers aan deze peiling en de bijbehorende overleggen.

CaAl (overleg) 2 jan 2020 19:00 (CET)Reageren[reageer]