Wikipedia:Opiniepeiling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Stemmen en peilenEen opiniepeiling op de Nederlandstalige Wikipedia is bedoeld om bij een aanvankelijk gebrek aan consensus te achterhalen of er voor een standpunt een duidelijke meerderheid lijkt te bestaan. Een opiniepeiling is niet-bindend maar een duidelijke uitkomst zou de minderheid alsnog kunnen overtuigen om tot overeenstemming/consensus te komen.

Een eenvoudige opiniepeiling zou er zo uit kunnen zien:

 • Een duidelijke stelling, waar mensen "voor" of "tegen" kunnen zijn.
 • Daaronder ruimte waar je je mening kan uiten.

De stelling kan ook ingewikkelder zijn, met meerdere mogelijke antwoorden, maar dat wordt niet aanbevolen. Er kan dan verwarring ontstaan over de bedoeling van de vraag en over de uitslag.

Een fictief voorbeeld van een opiniepeiling:

Stelling: Op Wikipedia mogen geen artikelen over hapsnurkers worden geplaatst

Voor

 1. Gebruiker 1, 27 jan 2014 20:47 (CEST)
 2. Gebruiker 2, 27 jan 2005 20:57 (CEST)
 3. Gebruiker 3 28 jan 2005 19:47 (CEST)
 4. Gebruiker 4, 29 jan 2005 22:53 (CEST)

Tegen

 1. Gebruiker 5, 27 jan 2005 20:48 (CEST)
 2. Gebruiker 6, 27 jan 2005 20:55 (CEST)
 3. Gebruiker 7, 30 jan 2005 15:12 (CEST)

Neutraal

 1. Gebruiker 8, 28 jan 2005 16:14 (CEST)

Een opiniepeiling kan zonder verdere formaliteiten door iedereen op een willekeurige overlegpagina worden opgezet. Het opinielokaal is de meest aangewezen plaats. De kroeg is ongeschikt vanwege het grote aantal bewerkingen. Indien de opgezette peiling er een betreft die over specifieke gebruiker(s) gaat, voeg dan een {{noindex}}-sjabloon toe bovenaan de peilpagina en bijbehorende overlegpagina.*

Hoe zorgvuldiger een opiniepeiling wordt opgezet, des te meer ze het karakter krijgt van een formele stemming, en des te meer gewicht zal er door de meeste Wikipedianen aan toegekend worden.

Schroom echter niet om door middel van een opiniepeiling snel knopen door te hakken, als resultaten zeer duidelijk zijn. Als binnen een etmaal bijvoorbeeld 54 stemmen voor een keuzeoptie zijn, en 3 tegen, en het onderwerp specialistisch of detaillistisch is of een enkele Wikipediaan betreft, enzovoorts, kan op grond daarvan al een beslissing worden genomen. Een peiling kan ook een werktuig zijn om in gevallen waar spoed geboden is, een (desnoods voorlopige) beslissing te nemen.

Suggesties om met behulp van een opiniepeiling tot een oplossing te komen:

 • Een opiniepeiling is vooral bedoeld om gebruikt te worden wanneer overleg echt vastloopt; een peiling is doorgaans een vervolgstap en geen beginpunt.
 • Leg vooraf goed uit wat er met het resultaat zal worden gedaan.
 • Maak de keuzes zo neutraal mogelijk.
 • Zorg voor een enkelvoudige stelling, niet twee of meer stellingen in één peiling.
 • Het sjabloon {{Opiniepeiling}} staat ter beschikking.
 • Een looptijd van 1 week is gebruikelijk.
 • Maak de peiling bij aanvang bekend op Wikipedia:Mededelingen en {{Lopende peilingen}}, pas het aantal lopende peilingen op Wikipedia:Mededelingen/volglijstkader/data aan. (Zie ook: Portaal:Gebruikersportaal/Mededelingen#Peiling.)
 • Verander tussentijds de onderwerpen niet.
 • Een peiling heeft geen verplicht quorum.
 • Een stelling behaalt een meerderheid als deze de meeste stemmen achter zich krijgt.
 • Het kopje "neutraal" kan toegevoegd worden aan de peiling. Houd bij het schrijven van de conclusie ook rekening met het aandeel (en de meningen van) gebruikers die neutraal stemmen.
 • Archiveer de afgesloten peiling in Wikipedia:Opinielokaal/Archief en plaats een peiling in de Categorie:Wikipedia:Archief peilingen.