Wikipedia:Overleg gewenst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Help  ·  Alfabetische index  ·  Helpdesk  ·  Gebruikers  ·  Onderhoud  ·  Projecten  ·  Verzoeken  ·  Overleg gewenst  ·  Mededelingen  ·  Mededelingen Wikimedia


Zie het artikel WP:OG verwijst naar hier. Voor ongewenste gebruikersnamen, zie Wikipedia:Gebruikersnaam en {{Ongewenste gebruikersnaam}}.
Een nieuw onderwerp toevoegen
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:OG

Op deze pagina wordt de aandacht gevestigd op lopende discussies. Vermeld in een paar woorden:

 1. waarover de discussie gaat (de mening van beide kanten);
 2. op welke overlegpagina de discussie plaatsvindt.

Voeg nieuwe bijdragen onderaan toe en onderteken ze met je naam, tijd en datum (~~~~).

Let op: op deze pagina worden geen discussies gevoerd. Houd hier dus geen pleidooien voor een bepaald standpunt, maar verwijs beknopt naar een overlegpagina. Wil je ergens op reageren, doe dat dan ook op de desbetreffende overlegpagina.

Plaats alstublieft in de bewerkingssamenvatting een duidelijke omschrijving van het verzoek.

Wanneer een kwestie is opgelost, kan de bijdrage van deze pagina worden verwijderd. Bijdragen aan deze pagina worden na één maand verwijderd.

Zie ook de terugkerende discussies en verzoek voor vertaling.

Eventueel kan een verzoek op een subpagina van Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren worden geplaatst. Korte mededelingen kunnen hier geplaatst worden.


Sjabloon:Bronvermelding anderstalige Wikipedia[bewerken]

Wat is de juiste manier van toepassen van Sjabloon:Bronvermelding anderstalige Wikipedia? Is het voor een juist gebruik qua licentie nodig de vereiste velden taal, titel en oldID in te vullen of is dat niet nodig. Volgens mij is deze vorm (die verwijst naar de gebruikte versie) vereist, volgens Piet Wijker is deze vorm (die verwijst naar de laatste versie) voldoende. We komen er niet uit, dus meer input welkom. De discussie loopt hier: Overleg gebruiker:The Banner#Tom Gage. The Banner Overleg 4 jan 2016 12:08 (CET)

Nederlands Palestina Komitee[bewerken]

Ik krijg een uiterst ongemakkelijk gevoel over een edit op Nederlands Palestina Komitee:

"In een interview met het Reformatorisch Dagblad in 2008 sprak voorzitter Wim Lankamp de wens uit dat Israël de 4 miljoen Palestijnse vluchtelingen onmiddellijk zou toelaten. Dat dit het einde van de staat Israël zou betekenen erkende Lankamp met de woorden "Dat klopt. Daar ijveren wij ook voor"."

Naar mijn gevoel is het krantencitaat uit zijn verband gerukt en krijgt meer waarde (en opname in het artikel) toegekend dan het volgens mij waard is.

Discussie vind plaats hier: Overleg:Nederlands Palestina Komitee#De staat Israël moet verdwijnen. The Banner Overleg 5 jan 2016 23:54 (CET)

Amerigo[bewerken]

Een maand geleden plaatste ik een reactie op Overleg:Amerigo onder het kopje Andere titel. Zonder reacties. Dan maar proberen via deze weg wat meningen te sprokkelen. Had in het bijzonder graag wat meningen/reacties van Vlamingen gehad, al zijn Nederlanders, Surinamers, .... ook welkom. Globe.svg Druyts.t overleg 6 jan 2016 15:26 (CET)

Ingeborg Oderwald[bewerken]

Graag advies of een uitgebreide opsomming van exposities in het artikel over Ingeborg Oderwald al dan niet wenselijk is (zie overlegpagina). Gouwenaar (overleg) 9 jan 2016 15:16 (CET)

Scheepvaartrecht[bewerken]

Ik heb een artikel geschreven over de scheepvaartrechten. En omdat in de Nederlandstalige Wikipedia artikelen enkelvoud wordt aangehouden, werd het Scheepvaartrecht. De eerste vraag is dus: Wordt het enkel- of meervoud? Daarnaast bleek dat er al vele jaren discussie is over het betalen van scheepvaartrechten, maar dan meestal onder de noemer van Vaarbelasting. En om nu de functie van informatievoorziening van Wikipedia recht te doen, heb ik de discussie opgenomen in het artikel. Dan hoeft de vaarweggebruiker niet straks, als ongetwijfeld opnieuw de vraag om vaarbelasting opduikt, alles weer vanaf het begin op te zoeken. Dan kan voor verder onderzoek Wikipedia het startpunt zijn. Maar de tweede vraag is dus, of Vaarbelasting geen eigen artikel moet krijgen en ook of dat in deze vorm kan. De belasting is er niet, kan er volgens de tot nu toe aangedragen argumenten ook nooit komen, en dan zijn er hier altijd scherpslijpers die een artikel over een niet-bestaande belasting gelijk op de verwijderlijst plaatsen. Dan moet ik het artikel weer verdedigen en gaat het niet over de inhoud, maar over dat uitgangspunt, dus fundamenteler. Dat voorkom ik liever door die discussie vooraf te voeren. Het alternatief is een artikel Discussie Vaarbelasting, die komt namelijk om de paar jaar weer terug. Maar eigenlijk vind ik dat een zwaktebod. De discussie graag op de OP van de pagina. Stunteltje (overleg) 10 jan 2016 11:58 (CET)

Hier al gevoerd overleg verplaatst naar de OP van de gelinkte pagina in mijn kladblok hier. Stunteltje (overleg) 11 jan 2016 09:21 (CET)

Beeldhouwerslijsten[bewerken]

Ik kom er met Jane niet uit, noch met de botontwikkelaar (op zijn OP geen bevredigend antwoord). Het gaat me vooral om de kopjes van de tabelkolommen. nniet consistent in het Nederlands (bv. Article - let ook op de hoofdletter A...) en waar het wel zo is ook inconsequent: de ene keer sterf-, de andere keer overlijdens- e.d. Daar overleggen dus!  Klaas `Z4␟` V:  11 jan 2016 08:42 (CET)

reacties verplaatst naar de plek waar ze thuishoren
hier. Op deze pagina gelieve niet te overleggen!

 Klaas `Z4␟` V:  13 jan 2016 09:07 (CET)

Verzoekpagina om commentaar[bewerken]

Graag reacties op te hanteren archiveertermijn van stilgevallen verzoeken om commentaar. Zie Overleg_Wikipedia:Verzoekpagina_om_commentaar#Archiveertermijn. Elly (overleg) 11 jan 2016 13:39 (CET)

Links zusterprojecten in het linker menu[bewerken]

Er is een nieuwe feature ontwikkeld die op basis van Wikidata links naar zusterprojecten in het linkermenu toont, net zoals we dit zelf reeds in 2007 hebben ingesteld. Deze feature wijkt op een aantal punten af van ons bestaande systeem. Of we doen niets en het linker menu krijgt twee secties met hetzelfde doel, of we kiezen een andere optie op basis waar onze voorkeur naar uit gaat. Om die voorkeur vast te stellen heb ik een peiling opgezet op Wikipedia:Opinielokaal/Links zusterproject in het linker menu. Feedback graag op de overlegpagina van de peiling. Romaine 14 jan 2016 04:28 (CET)

Lijst van personen overleden in .....[bewerken]

Gaarne jullie inbreng in de discussie over gewenste/ongewenste rode links in deze lijsten. Momenteel lijkt de gangbare praktijk om rode links te verwijderen indien er -na verloop van enige tijd- geen wikipediapagina over de desbetreffende overledene is aangemaakt. De discussie vindt op deze OP plaats. vr groet Saschaporsche (overleg) 18 jan 2016 12:48 (CET)

Benaming Gemeenten-pagina's[bewerken]

Hoi iedereen, Momenteel worden er op de Nederlandstalige wiki vier verschillende benamingen gebruikt voor pagina's over een gemeente per land zijnde: Nederlandse gemeente, Gemeente (Frankrijk), Gemeente in Hongarije en Gemeenten van Spanje. Zou het niet beter zijn hier een duidelijke lijn in te trekken?? Zoja, welke van de vier wordt dan best gebruikt? Robberty (overleg) 20 jan 2016 14:37 (CET)

Waar wil je hierover overleggen? Deze pagina is namelijk geen overlegpagina. Misschien op de overlegpagina van WP:BENOEM? Dqfn13 (overleg) 20 jan 2016 14:41 (CET)
Heb hier een topic aangemaakt; Overleg Wikipedia:Benoemen van een pagina#Benaming Gemeenten-pagina's. Robberty (overleg) 20 jan 2016 14:53 (CET)

Gilbert Frans Redant[bewerken]

Iemand stopt veel energie in dit lemma, maar onduidelijk is of de persoon Redant een plekje verdient op Wikipedia. Wie heeft verstand van amateurpodiumkunst en dialect in Vlaanderen en kan over Redant iets zinnigs zeggen? mvg HenriDuvent 20 jan 2016 23:20 (CET)

Reclamewijziging op Voormalige sigarettenfabriek Palazzo?[bewerken]

Ik wil graag even horen of deze wijziging reclame is of niet. In de commentaar wordt er een url meegegeven. Er lijkt mij relevante info verwijderd te zijn. Ik ken er echter te weinig van om op eigen houtje te oordelen, vandaar dat ik hier even om hulp vraag. Qampina 21 jan 2016 08:21 (CET)

Intussen in orde gebracht door een andere gebruiker, waarvoor dank. Qampina 21 jan 2016 13:40 (CET)

Filmtrailers[bewerken]

Op Overleg sjabloon:Infobox film#Voorstel een voorstel van Trijnstel over het opnemen van een trailer in de infobox van filmartikelen. Meningen van meerdere gebruikers worden op prijs gesteld. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 21 jan 2016 23:03 (CET)

Politiek onderwerp, bias op Carola Schouten, Commissie Stiekem[bewerken]

Het artikel over Carola Schouten vulde ik gisteren aan nadat de media gisteren genadeloos reageerde op het rapport over de Commissie Stiekem. Schouten was commissievoorzitter van dat onderzoek. Ik heb ernstig het vermoeden dat er drie gebruikers sympathie hebben voor haar partij, de Christen Unie. De vurigheid (bijna geen bereidheid tot overleg) speelt mee bij mijn vermoeden. Al is dat vermoeden nogal groot. In de media is heel teleurgesteld gereageerd (ook dat is een eufemisme). Volgens politiek verslaggever Frits Wester is het rapport schadelijk voor het imago van de politiek, en vooral dat mag niet genoemd worden. Het wordt steeds weer verwijderd, terwijl ik het ook al op BNR Nieuwsradio hoorde. Gisteren heb ik het echter neutraal gehouden door het beeld te noemen die de commissie gaf plus daarbij de reactie van de media en van Frits Wester. Echter wordt telkens de commissie en parlement.nl als bron opgevoerd en gezien het onderwerp valt dat naar mijn mening onder de noemer "Wij van WC Eend adviseren WC Eend". In de redacties op het artikel is het blijkbaar de bedoeling elke kritiek steeds weer te omkleden met beschrijvingen die blijkbaar als eufemismen bedoeld zijn, om het oordeel van geluiden buiten de 2e kamer niet zo hard te laten landen. Ook de bronvermelding is trouwens heel slordig, interpretaties worden onverantwoord er tussen geplaatst of naar eigen overtuiging geredigeerd. Ik zou graag willen dat zich meer neutrale mensen mengen. Het overleg vindt trouwens plaats in Wikipedia:De Commotie. Ymnes (overleg) 22 jan 2016 22:11 (CET)

Overleg is verplaatst naar Overleg:Carola Schouten. Op Wikipedia:De Commotie wordt alles na 30 dagen gearchiveerd, en het is natuurlijk wel de bedoeling dat overleg over het artikel over Carola Schouten daarna ook nog te vinden is. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 22 jan 2016 22:47 (CET)

Stemming over bijdragen van derden op de verzoekpagina voor sokpopcontrole[bewerken]

Na twee vastgelopen discussies is het plan om vanaf dinsdag 26 januari maandag 1 februari 20.00 uur een stemming te houden over overlegbijdragen van derden op de verzoekpagina voor sokpopcontrole. Het stemvoorstel staat hier. Marrakech (overleg) 25 jan 2016 11:26 (CET)

Uitklapbaarheid van navigatiesjablonen[bewerken]

Op Overleg sjabloon:Navigatie N-VA wordt de wenselijkheid van de uitklapfunctie bij verschillende navigatiesjablonen in twijfel getrokken (Sjabloon:Navigatie N-VA, Sjabloon:Navigatie sp.a, Sjabloon:Navigatie Groen, Sjabloon:Navigatie Vlaams Belang, Sjabloon:Navigatie PVDA, Sjabloon:Navigatie Parti Socialiste (België), Sjabloon:Navigatie Open Vld en Sjabloon:Navigatie LDD). Enkele sjablonen daarvan bevatten hooguit maar enkele links. Reacties zijn altijd welkom, maar gelieve op de eerstgenoemde overlegpagina te reageren. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 25 jan 2016 13:15 (CET)

Lijst van astronauten op de Maan[bewerken]

In dit artikel staat vermeld 'In de buurt van', maar die specificatie is nogal onduidelijk. Dat kan vast beter worden gedaan, maar ik weet niet hoe. Zie ook Overleg:Lijst van astronauten op de Maan. Nietanoniem (overleg) 27 jan 2016 14:02 (CET)

Hanne Verbruggen[bewerken]

Op deze pagina loopt een discussie over wat wel en wat niet een betrouwbare verifieerbare bron is. Graag de mening van andere Wikipedianen. Groet, Truckerruud (overleg) 27 jan 2016 18:22 (CET)

Op welke pagina? Op de overlegpagina van het artikel vind ik geen discussie terug. Richard 27 jan 2016 18:58 (CET)
kijk in de bewerkingsgeschiedenis, ik heb in november al wat geschreven op de Overleg pagina, maar daar is maar één reactie op gekomen, maar er drijgt wel een BWO. Truckerruud (overleg) 27 jan 2016 19:19 (CET)
Overleg:Hanne Verbruggen#Sociale media als bron The Banner Overleg 27 jan 2016 19:45 (CET)
Prima, nu is er in ieder geval een begin van een discussie. Richard 27 jan 2016 19:46 (CET)

Portobuffolè[bewerken]

Op bijna alle wiki's is de naam van deze gemeente op basis van blijkbaar steekhoudende argumenten en op vraag van een Italiaanse niet opgevende en gebruiker, veranderd naar Portobuffolè. Hier wordt deze wijziging door een kleine groep gebruikers, die blijkbaar elkaar opjutten, met alle middelen tegengehouden. Blijkbaar zou dit geleid hebben tot een blokkade van één maand van een volledige Italiaanse IP-range. Ik had graag deze discussie opengetrokken gezien naar een ruimer deel van de gemeenschap. Akadunzio (overleg) 29 jan 2016 00:53 (CET)

PS, ik heb geen enkele sympathie met deze Italiaanse anoniem voor zover daar twijfel over zou bestaan. Akadunzio (overleg) 29 jan 2016 01:08 (CET)
Goede argumenten voor Portobuffolé die worden tegengehouden met een "ja maar wij op de NLWP laten ons niets voorschrijven" zonder ook maar een enkel goed argument voor Portobuffolè buiten het aantal Google-hits (dat overigens ook te verklaren blijkt te zijn). Joostik (overleg) 5 feb 2016 10:25 (CET)
Dit is niet de pagina om te overleggen over deze kwestie (of over welke andere kwestie dan ook). Hier wordt slechts opgeroepen om deel te nemen aan overleg elders. Dat gezegd hebbend: ik geloof niet dat de tegenargumenten zich laten samenvatten als "wij van NLWP laten ons niets voorschrijven"). EvilFreD (overleg) 5 feb 2016 10:33 (CET)

Ruimtetelescoop Hubble[bewerken]

Er is onenigheid over een nieuwe versie van het artikel ruimtetelescoop Hubble. Deze werd vertaald uit de Engelstalige versie van de pagina, en is uitgebreider dan de vorige versie. Sommige gebruikers vinden dat dit het werk van vorige wikipedianen ondermijnt. Anderen vinden dat er te veel informatie in de nieuwe versie zit om volledig weg te werpen. Zie de overlegpagina hier. Mvg, Academicsman Overleg Academicsman 31 jan 2016 13:35 (CET)

Overleg:LUCA[bewerken]

De titel van de pagina LUCA is een afkorting en ik kan me niet voorstellen dat dat heel wenselijk is. Duivelwaan (overleg) 4 feb 2016 00:25 (CET)

Verbeteren sorteervolgorde artikelen in categorieën[bewerken]

Naar aanleiding van een verzoek op Wikipedia:Verzoekpagina_voor_bots#Defaultsorts heb ik op Phabricator een verzoek ingediend (phab:T125774) om de sorteervolgorde voor categorieën correct in te stellen. Op het moment wordt 'Breštane' na 'Brez' gesorteerd, terwijl in het Nederlands taalgebied het artikel tussen 'Brest' en 'Bret' in zou komen. Voordat deze aanpassing doorgevoerd kan worden moet er eerst duidelijke on-wiki consensus voor zijn -- daarom graag jullie reactie op Wikipedia:SHEIC#Verbeteren sorteervolgorde categoriëen. Alvast bedankt. valhallasw (overleg) 4 feb 2016 18:11 (CET)

Hardcore house[bewerken]

Op het artikel hardcore house is in september 2015 door ErikvanB een {{twijfel}}-sjabloon geplaatst, aangezien het artikel weinig betrouwbare bronnen citeert voor grote lappen tekst. Bij dezen vraag ik eenieder om een kijkje te nemen om dit op te lossen. Het is een veelbezocht artikel, dus het lijkt me belangrijk dat dit z.s.m. verholpen wordt. Duivelwaan (overleg) 4 feb 2016 23:21 (CET)

 • Bedankt voor de oproep. Het verschil met toen, zie ik nu, is dat er nog geen enkele voetnootbron was, maar nu wel. Echter, zoals Duivelwaan zegt, het is een veelbezocht en belangrijk artikel, dus wie nog mogelijkheden tot verbetering ziet, is zeker van harte welkom. ErikvanB (overleg) 4 feb 2016 23:27 (CET)
  • @ErikvanB: Het artikel lijkt redelijk verbeterd, maar iemand zal er nog met de fijne stofkam doorheen moeten. Ondertussen is er met de subgenres ook van alles aan de hand. Bijna geen enkele van deze lemma's is van een bronvermelding voorzien, maar noemen wel allerlei ontwikkelingen, doen dubieuze beweringen en zijn dichtgeplamuurd met hele tritsen niet ter zake doende artiesten die weinig of geen encyclopedische relevantie hebben. Een paar lemma's zijn van voetnoten voorzien, maar die linken bijna allemaal naar Discogs CD-release pagina's zonder verdere inhoudelijke informatie. Een aantal subgenres lijken voor marketingdoeleinden bedachte gelegenheidsconstructies te zijn. Ik heb elk van de lemma's over de subgenres beoordeeld en van {{twijfel}}- of {{ne}}-sjablonen met bijpassende toelichtingen voorzien. Duivelwaan (overleg) 5 feb 2016 02:57 (CET)
   • Graag overleggen op een andere pagina. Deze pagina is alleen bedoeld om op te roepen om op een andere pagina over dit onderwerp te discussieren. Deze pagina is niet de plaats voor discussies. Mbch331 (Overleg) 5 feb 2016 10:55 (CET)
   • Duivelwaan, ik ben het geheel, van A tot Z, met je eens. ErikvanB (overleg) 5 feb 2016 13:07 (CET)
    • Deze oproep is meer iets voor De kroeg, want van enige overlegnoodzaak is geen sprake. Op de OP wordt al jaren niet meer overlegd.MackyBeth (overleg) 5 feb 2016 20:32 (CET)

Jean Pierre Knaepen[bewerken]

Het lemma Jean Pierre Knaepen verdient misschien een plek hier. Dat het hier thuis hoort is zeker de stellingname van de gelijknamige aanmaker. Anderen twijfelen. Wie heeft verstand van moderne experimentele muziek/kunst? mvg HenriDuvent 5 feb 2016 13:56 (CET)

Gedoe tussen links en rechts?[bewerken]

Ik heb me nog niet in de zaak verdiept, maar er lijkt een edit war gaande op Anti-Fascistische Aktie. Inbreng van meerderen is welkom, de OP lijkt al ruim vijf jaar niet bewerkt. Vinvlugt (overleg) 6 feb 2016 17:57 (CET)

Graaf van de Veluwe[bewerken]

Op Overleg:Diederik I Flamens is een discussie gaande over de vraag of deze Diederik wel of niet "graaf van de Veluwe" was. De discussie dreigt nogal vast te lopen; input van derden is gewenst. Michiel (overleg) 7 feb 2016 10:53 (CET)

Wikiquote[bewerken]

Graag input van anderen over de wenselijkheid van links naar Wikiquote, op Overleg:Wikiquote. Alvast dank! Vinvlugt (overleg) 11 feb 2016 14:08 (CET)

Zoals ik op die overlegpagina al aangaf vindt ik dat deze discussie niet bij het artikel Wikiquote gevoerd hoort te worden. Alice2Alice (overleg) 11 feb 2016 14:52 (CET)