Naar inhoud springen

Wikipedia:Oversight

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gebruikers met Oversight-toegang kunnen versies verwijderen uit de geschiedenis van een pagina.

Het gebruik van oversight is toegestaan in vier gevallen zoals beschreven in de oversight policy. Deze betreffen:

  1. Verwijdering van niet-publieke persoonlijke informatie zoals telefoonnummers, thuisadressen, werkplekken of identiteitsgegevens of pseudoniemen van anonieme personen die hun identiteit niet publiek hebben gemaakt, of van publieke personen die deze persoonlijke informatie niet publiek hebben gemaakt.
  2. Verwijdering van potentieel beschadigende informatie hetzij: a) op aanraden van de Wikimedia Foundation-raadsman of b) indien het voorwerp specifiek de verwijdering van deze informatie uit de geschiedenis heeft gevraagd, het een duidelijk geval betreft, en er geen redactionele reden bestaat om de versie te behouden.
  3. Verwijdering van copyrightschendingen op aanraden van de Wikimedia Foundation-raadsman.
  4. Verwijdering van schaamteloze aanvalsnamen op geautomatiseerde lijsten en in logboeken, waar dit niet een verstorende werking heeft in de bewerkingsgeschiedenis. Het gebruik van dergelijke aanvalsnamen is duidelijk bedoeld om te denigreren, te bedreigen, als smaad, als belediging of iemand lastig te vallen.
"Oversight" via versies verwijderen

Het verwijderen van versies wordt besloten gelogd, enkel zichtbaar voor andere oversight-gebruikers en voor stewards, via Speciaal:Logboeken/suppress. De log noteert wie de verwijdering uitvoerde, wanneer, welke pagina het betrof en het toegevoegde commentaar. Verder is de bewuste wijziging voor oversighters nog wel in te zien.

Oversight en suppression

[bewerken | brontekst bewerken]

Met het oude systeem (oversight) werden verwijderde versies permanent ontoegankelijk gemaakt. Daardoor konden zij niet toevallig zichtbaar worden wanneer een pagina werd verwijderd of teruggeplaatst. Zij konden enkel handmatig zichtbaar worden gemaakt door een ontwikkelaar, als een fout werd begaan. Oversighters kunnen met het nieuwe systeem (suppression) wijzigingen onzichtbaar maken via versies verwijderen, waar een extra knop bij staat: Deze beperkingen ook op moderatoren toepassen. Ze kunnen daarnaast ook pagina’s, tijdens het verwijderen, direct onderdrukken met een speciale knop (tevens voor gebruikers blokkeren) en filtermeldingen in het filterlogboek verbergen met de knop zichtbaarheid aanpassen.

De Nederlandstalige Wikipedia heeft geen gebruikers met lokale oversight-toegang. Stewards kunnen zichzelf tijdelijk lokale oversight-toegang toekennen voor het verwijderen met oversight na een besloten e-mailverzoek via stewards-oversight(at)wikimedia.org of via een IRC-privébericht. U kunt de stewards vinden in het chatkanaal #wikimedia-stewards.

Plaats uw verzoek alstublieft niet op de wiki of in een openbaar IRC-kanaal.