Wikipedia:Persbericht 2004 - 30000ste artikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Concept-persbericht[bewerken | brontekst bewerken]

Voor commentaar: zie de overlegpagina bij deze pagina

30.000ste artikel toegevoegd aan Wikipedia

De grootste en vrij toegankelijke encyclopedie op internet

DATUM, HET INTERNET: Het 30.000ste artikel is toegevoegd aan de Nederlandstalige Wikipedia. Dit is een vrij toegankelijke encyclopedie op Internet die door een gemeenschap van vrijwilligers wordt samengesteld.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Sedert .... 2002 wordt door een groot aantal vrijwilligers gewerkt aan een vrij toegankelijke encyclopedie op internet. De naam van de encyclopedie is Wikipedia. Naast een Nederlandstalige Encyclopedie met inmiddels 30.000 artikelen over allerlei onderwerpen, bestaan er ook encyclopedieën in allerlei andere talen. Zo bevat de Engelse Wikipedia inmiddels zo'n 300.000 artikelen. Maar ook in talen als Chinees, Afrikaans en Fries bestaat er een wikipedia. Er wordt door velen aan deze encyclopedie gewerkt. Iedereen die daar zin in heeft kan en mag een bijdrage leveren. Onderling proberen de auteurs elkaars artikelen bij te stellen en te verbeteren. Wikipedia is zodoende ook een middel om samen met anderen informatie samen te stellen en te delen. Het is bijzonder bevorderend voor het kweken van belangstelling in allerlei onderwerpen.

Verschillende encyclopedieën

Wereldwijd wordt door mensen in allerlei talen gewerkt aan deze encyclopedie. Voor wie het japans kan lezen is het heel aardig om eens te zien hoe in het Japans wordt geschreven over het lemma economie Ook is er een versie in het Russisch, het Farsi, het Klingon... De Nederlandse versie heeft vele artikelen. Sommigen (bijvoorbeeld over schilderkunst, oorlogen, bijbelwetenschap) hebben een zeer hoog niveau. Anderen moeten nog verder worden uitgebreid en verbeterd. Ook onder het gedachtenstreepje rechten en sociologie zouden nog vele bijdragen kunnen worden geplaatst. Het is aardig om te zien dat verschillende mensen vanuit verschillende disciplines hier samenwerken.

Medewerkers

Verschillende medewerkers zijn reeds lang bij dit project betrokken. Sommigen ervaren het project als boeiend maar ook als zeer verslavend. Anderen delen ook die mening. Naar de mening van de medewerkers voorziet de encyclopedie in een duidelijke behoefte. Dagelijks raadplegen circa.... mensen de Nederlandse site van wikipedia. De encyclopedie is te bezoeken onder: nl.wikipedia.org. Ieder heeft vrije toegang toe deze encyclopedie. Ook mogen de artikelen vrij gebruikt worden, bijvoorbeeld voor een scriptie of een spreekbeurt. Ook zou het leuk zijn als mensen het resultaat van hun studie willen toevoegen aan wikipedia.

Problemen

Het samenstellen van een vrije encyclopedie roept ook allerlei onvermoede problemen op, zoals:

  • Auteursrechtelijke beperkingen met betrekking tot citeren en het overnemen van beeldmateriaal
  • Privacyvraagstukken, zoals het vermelden van minderjarige slachtoffers van zedendelicten
  • Kwaliteitszorg: niet alle (anonieme) bijdragen van vrijwilligers zijn van voldoende kwaliteit.

De samenstellers van de encyclopedie moeten daar in onderling overleg uit zien te komen.

Toekomst

Beoogd wordt om uit te groeien tot een grote en vrij toegankelijke encyclopedie. Daar zijn veel medewerkers voor nodig. Ook is goede kwaliteit en relevantie belangrijk.

Dit persbericht is tot stand gekomen door medewerking van X medewerkers en is totaal ? keer geredigeerd.