Wikipedia:Persbericht 2008 - 500.000ste artikel
Kort persbericht
Internet, 30 november 2008 — De Nederlandstalige versie van de online encyclopedie Wikipedia telt sinds vandaag meer dan een half miljoen artikelen. Het bewuste 500.000ste lemma is het artikel McLeod Ganj, een voorstad van Dharamsala in India waar momenteel de Tibetaanse regering en het Tibetaanse parlement in ballingschap verblijven.
De gratis Nederlandstalige encyclopedie zag het licht in 2001. Sindsdien is de groei ervan niet bij te benen: twee jaar na de oprichting bevatte de encyclopedie 10.000 artikelen, nog eens twee jaar later 100.000, en drie jaar daarna dus een half miljoen. Ter vergelijking: de Winkler Prins bevat 60.000 artikelen, de Wikipediaversies in het Frans en het Duits ongeveer 800.000, en de Engelse versie al bijna 2,7 miljoen.
De internetencyclopedie is een voorbeeld van het verschijnsel Web 2.0: de inhoud van Wikipedia wordt niet geschreven door betaalde redacteurs, maar door bezoekers van de website. De encyclopedie beschrijft een breed scala aan onderwerpen, van geschiedenis en wetenschap tot orkaanseizoenen, personages uit The Simpsons, deelnemers aan het Eurovisiesongfestival en antieke motorfietsmerken.
Maandelijks wordt de Nederlandstalige encyclopedie zo'n 150 miljoen maal geraadpleegd. Populair zijn artikelen over actuele onderwerpen: begin november was Barack Obama met afstand het meest bezochte artikel. De tijd van het jaar brengt met zich mee dat momenteel het artikel over Sinterklaas populair is. Onder de veel geraadpleegde artikelen bevinden zich echter ook blijvers als Tweede Wereldoorlog, Vincent van Gogh en Renaissance. Iedere bezoeker kan de artikelen op Wikipedia wijzigen, waardoor ze in de regel steeds langer en beter worden en bovendien actueel blijven. In totaal zijn al 15 miljoen van zulke wijzigingen doorgevoerd.
Wikipedia is te raadplegen op http://nl.wikipedia.org. De Nederlandstalige versie is onderdeel van de internationale Wikipedia, die meer dan 250 taalversies kent met in totaal meer dan 10 miljoen artikelen. De Nederlandstalige versie bezet een zevende plaats wat het aantal artikelen betreft.
Belangrijke links
- De Nederlandstalige wikipedia
- Wikimedia Foundation
- Vereniging Wikimedia Nederland
- Contacten voor de pers
- Dit persbericht op Wikipedia
Aanvullende informatie
De vrije encyclopedie Wikipedia is een van de projecten van de Wikimedia Foundation, een organisatie zonder winstoogmerk gevestigd in de Verenigde Staten. Naast Wikipedia faciliteert deze organisatie een aantal andere projecten, zoals Wikibooks met vrije leerboeken, Wikinews als vrije nieuwsbron, Wikisource met een database van vrije bronnen en Wikimedia Commons met meer dan 3 miljoen afbeeldingen en andere mediabestanden.
Volgens het onderzoeksbureau Multiscope scoort Wikipedia een 8,1 onder de Nederlandse internetgebruikers: één op de drie Nederlanders bezoekt Wikipedia minstens eenmaal per maand. Hoewel geen cijfers voor Vlaanderen beschikbaar zijn, kan aangenomen worden dat de appreciatie en bezoekscijfers gelijkwaardig zijn. Nederlandstaligen in de hele wereld werken mee en consulteren de Nederlandstalige Wikipedia. Wereldwijd trekt Wikipedia met meer dan 10 miljoen artikelen in over de 250 talen rond de 16 miljoen bezoekers per dag.
Al deze projecten worden mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers: binnen de gemeenschap worden deze aangeduid als "gebruikers", degenen die de artikelen schrijven, foto's maken en beschikbaar stellen, de vormgeving van de pagina's bedenken en nog veel meer achterliggende taken uitvoeren. Het worden van een "gebruiker" omvat niet meer dan het bewerken van een pagina, zelfs voor het verbeteren van een typefout: inschrijven is kosteloos, maar ook niet ingeschreven kan men zelf actief deelnemen aan het beschikbaar stellen van vrije kennis op het internet.
De informatie op de projecten van de Wikimedia Foundation is beschikbaar onder vrije licenties, wat betekent dat de inhoud, onder enkele voorwaarden, vrij verder verspreid, bewerkt en gebruikt mag worden. De meest gebruikte licenties zijn GFDL, met name gebruikt voor teksten, en CC-BY-SA, met name gebruikt voor afbeeldingen, maar binnen sommige projecten ook voor teksten.
Om dit alles in stand te houden is de Wikimedia Foundation afhankelijk van donaties: ook op dit moment worden bezoekers gevraagd een bijdrage te doen, die ten goede zal komen aan de projecten.