Wikipedia:Portalen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht hulppagina's
Wikipedia-terminologie
Overzicht beheerpagina's
Overzicht navigatie
  Portalen in Wikipedia
Zie WP:P

Een portaal is een niet-encyclopedisch onderdeel van Wikipedia dat dient als een startpagina in een eigen naamruimte, bedoeld om een totaaloverzicht te scheppen van een bepaald onderwerp. Deze pagina's dienen als startpunt en toegangspoort voor een bepaald thema met doorklikmogelijkheden om specifieke artikelen te vinden. Portalen zijn bedoeld om te dienen als navigatiehulpmiddel om via die weg de informatie in artikelen voor lezers te ontsluiten. Portalen zijn dus niet bedoeld als vervanger van encyclopedische informatie of encyclopedie-artikelen.

Soorten portalen[bewerken | brontekst bewerken]

Portalen hebben de functie van toegangspoort en kunnen die rol op drie manieren vervullen.

 • De eerste groep van portalen zijn de navigatie- en hulpportalen.
 • De tweede groep zijn de hoofdportalen voor algemene onderwerpen.
 • De derde groep zijn de subportalen voor specifiekere onderwerpen.

Navigatie- en hulpportalen[bewerken | brontekst bewerken]

De groep van navigatie- en hulpportalen heeft als doel om bezoekers een overzicht te bieden van alle hulp- en beheerpagina's alsmede een overzicht te bieden hoe men artikelen (zonder specifiek onderwerp) kan bereiken. De volgende 7 portalen zijn aangewezen als navigatie- en/of hulpportaal:

Hoofdportalen[bewerken | brontekst bewerken]

De groep van hoofdportalen is een van de twee groepen onderwerp-portalen die bezoekers een overzicht geven wat er van een bepaald onderwerp aan artikelen op Wikipedia te vinden is. Hoofdportalen zijn portalen die een groot algemeen onderwerp beschrijven en tevens dienen als overkoepelend portaal voor andere portalen met een specifieker onderwerp. De volgende 10 portalen zijn aangewezen als hoofdportaal op Wikipedia:

Subportalen[bewerken | brontekst bewerken]

De overige portalen zijn de groep van de subportalen en is een van de twee groepen onderwerp-portalen die bezoekers een overzicht geven wat er van een bepaald onderwerp aan artikelen op Wikipedia te vinden is. De subportalen zijn portalen die een relatief specifiek onderwerp beschrijven ten opzichte van de hoofdportalen en vormen de grootste groep van portalen op Wikipedia. Ze worden gegroepeerd onder de hoofdportalen en op de van toepassing zijnde portalen weergegeven in een kader (door middel van een van de subportaal-sjablonen) zodat bezoekers naast de artikelen op het portaal ook verder kunnen navigeren naar de subportalen. In alle overzichten van portalen zijn ook de 10 hoofdportalen en 7 navigatie- en hulpportalen opgenomen, maar een overzicht van alle 250 subportalen kan gevonden worden op twee pagina's:

Portaal van de week[bewerken | brontekst bewerken]

Vastgelegde regels
Zie Wikipedia:Portaal van de week voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Er wordt elke week een stemming gehouden welk portaal PvdW gaat worden. Een portaal dat al PvdW is geweest mag na 50 portaal-van-de-weken weer verkozen worden.

Het doel van het portaal van de week is om één portaal per week uit te lichten dat kwalitatief voldoende is om extra in de schijnwerpers te staan. De stemming over welk portaal het portaal van de week moet gaan worden is enerzijds bedoeld om te bepalen welk portaal bedoeld, en anderzijds bedoeld om gebruikers die een portaal onderhouden feedback te geven over het portaal zodat ze het portaal verder kunnen verbeteren.

Wanneer linken naar een portaal[bewerken | brontekst bewerken]

Vastgelegde regels
Zie Wikipedia:Linken naar portalen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 • Alleen op de relevante categorieën
 • Alleen op de belangrijkste, direct gerelateerde artikelen met betrekking tot dit onderwerp
 • Hierbij alleen gebruikmaken van een standaardopmaak om uniformiteit te behouden (zie Sjabloon:Link portaal)
 • Zoveel mogelijk integreren van een link naar het portaal in bestaande navigatiesjablonen, zijbalk-sjablonen en infobox-sjablonen

Een portaal opstarten en onderhouden[bewerken | brontekst bewerken]

Op Wikipedia mag iedereen een portaal over een onderwerp opstarten mits het portaal in kwestie voldoet aan minimale uitgangspunten die gelden voor portalen.

Allereerst dient een portaal in de naamruimte voor portalen te staan want portalen zijn geen encyclopedische inhoud en hebben een eigen naamruimte toegewezen gekregen. Pagina's die beginnen met het voorvoegsel Portaal: staan in de portaal-naamruimte, zoals bijvoorbeeld: Portaal:Sport. Een onderwerp-portaal is in principe één pagina waarop alles te vinden is, maar voor het gemak in verband met de vaak vele tabelcodes kunnen er subpagina's gebruikt worden om het portaal mee op te bouwen. De subpagina's die specifiek bij één portaal horen, hebben altijd als voorvoegsel de naam van het portaal met naamruimte, gevolgd door een schuine streep met daarachter de naam van de subpagina: Portaal:Portaalnaam/Naam_subpagina . Bij het Portaal:Sport is dit bijvoorbeeld Portaal:Sport/Actuele Sportevenementen en wordt op de pagina Portaal:Sport getoond.

Naast de naam die we voor een portaal gebruiken, moet ook het onderwerp wat gekozen wordt geschikt zijn om een portaal voor te maken, moet het portaal echt een portaalfunctie vervullen en moet het er goed uitzien.

Wanneer is een onderwerp geschikt als portaal?[bewerken | brontekst bewerken]

Portalen hebben een portaalfunctie en zijn bedoeld om een uitgebreid overzicht te bieden van alle artikelen met eventueel een overzicht van de daarbij relevante categorieën die gerelateerd zijn aan het onderwerp. Ze zijn bedoeld als navigatiehulpmiddel en toegangspoort om gebruikers op een andere wijze dan de reeds bestaande manieren via categorieën en artikelen, toegang te verschaffen tot een uitgebreid onderwerp.

Om geschikt te zijn om er een portaal over op te starten dient een onderwerp uitgebreid genoeg te zijn, verspreid over een grote groep artikelen. Een portaal heeft immers een portaal-functie en dat behelst meer dan alleen een simpel overzicht van relevante artikelen.

Niet-geschikte onderwerpen zijn doorgaans de:

 • Onderwerpen die slechts bestaan uit één artikel of slechts een paar artikelen.
 • Onderwerpen met een (hoofd)artikel waarop (vrijwel) alle relevante artikelen met betrekking tot dat onderwerp reeds genoemd worden.
 • Onderwerpen die slechts één categorie hebben en/of slechts een paar onderliggende categorieën hebben.
 • Onderwerpen die doen denken aan fansites, zoals voetbalclubs, televisieseries, etcetera. Wikipedia is immers bedoeld als neutrale encyclopedie en is dus niet bestemd voor fancruft.

Hoe zou een portaal eruit moeten zien?[bewerken | brontekst bewerken]

Portalen kunnen vrij worden opgezet in de vorm die gebruikers zelf aan een portaal willen geven. Wel is het belangrijk daarbij in de gaten te houden wat het doel van een portaal is: om te dienen als startpagina en toegangspoort naar artikelen (en categorieën) over een bepaald thema en op die manier bezoekers een navigatiehulpmiddel met doorklikmogelijkheden te bieden.

De onderdelen die op een portaal opgenomen worden dienen alles bij elkaar een totaaloverzicht te bieden van het gekozen onderwerp. Net als voor encyclopedische artikelen in de hoofdnaamruimte, gelden voor portalen een aantal uitgangspunten waaronder de volgende.

 • Het onderwerp wordt vanuit een wereldwijd standpunt weergegeven (behalve bij locatiegebonden portalen).
 • Het onderwerp wordt neutraal weergegeven.
 • Het onderwerp wordt breed weergegeven. Bekijk een onderwerp vanuit meerdere invalshoeken.
 • Het portaal ziet er verzorgd uit en wordt (waar nodig) onderhouden.
 • Het portaal maakt het eenvoudig en gemakkelijk om snel te navigeren naar de relevante artikelen en maakt artikelen beter vindbaar.


Op een portaal zouden zeker de volgende elementen te vinden moeten zijn:

 • Link naar hoofdartikel(en): Het portaal gaat over een bepaald onderwerp en bezoekers moeten (relatief) bovenaan een portaal direct kunnen navigeren naar het hoofdartikel of de allerbelangrijkste artikelen met betrekking tot het portaal-thema.
 • Het weergeven welke deelonderwerpen/facetten het onderwerp kenmerken en wat de belangrijkste artikelen zijn, dit overzichtelijk weergeven en een duidelijk overzicht verstrekken over het onderwerp. Denk hierbij aan relevante artikelen en eventueel relevante categorieën. Vergeet ook de relevante lijsten niet!
 • Hoofdportalen geven een overzicht van de subportalen die aan het hoofdportaal gerelateerd zijn. Subportalen geven een overzicht weer van andere portalen die gerelateerd zijn aan hetzelfde hoofdportaal. Hiervoor worden meestal sjablonen gebruikt uit de Categorie:Wikipedia:Sjablonen subportalen.

Optioneel (als extraatje) kunnen ook de volgende onderdelen worden opgenomen op een portaal:

 • Nieuws met betrekking tot dit onderwerp (wereldwijd), mits dit up-to-date is en bijgehouden wordt.
 • Uitgelichte artikelen die noemenswaardig, lezenswaardig of etalagekwaliteit hebben waarbij een korte selectie van dit artikel wordt uitgelicht met verwijzing(en) naar de betreffende artikelen. Deze artikelen kunnen per bezoeker of periodiek worden ververst.
 • Uitgelichte afbeeldingen die kenmerkend zijn voor een breed gedeelte van het onderwerp, met verwijzing(en) naar artikelen met meer informatie. Deze afbeeldingen kunnen per bezoeker of periodiek worden ververst.
 • Het vermelden van wist-je-datjes: net als op de hoofdpagina zijn dat zinnen met een markant of opmerkelijk feit met woorden gelinkt naar relevante artikelen.
 • Het weergeven van de gewenste artikelen, relevant voor het portaalonderwerp, mits dit up-to-date is en bijgehouden wordt.
 • Het weergeven van artikelen die beter kunnen, omdat ze erg mager zijn en relevant zijn voor het portaalonderwerp, mits dit up-to-date is en bijgehouden wordt.
 • Het weergeven van welke nieuwe relevante artikelen er onlangs bijgekomen zijn op Wikipedia, mits dit up-to-date is en bijgehouden wordt.
 • Het weergeven van relevante etalage-artikelen.

Wat je moet voorkomen?

 • Een portaal is geen encyclopedisch artikel. Maak de intro dus niet te lang maar hou die kort en bondig en beperk de hoeveelheid encyclopedische informatie die in de artikelnaamruimte thuishoort. Ook lijsten van een bepaald onderwerp horen an sich niet in de portaalnaamruimte thuis, maar worden gezien als encyclopedisch artikel.
 • Geen links naar doorverwijspagina's.
 • Dat bepaalde onderdelen niet bijgehouden worden, zoals in het nieuws, gewenste artikelen, dit kan beter, etcetera.
 • Uitgelichte artikelen, afbeeldingen en wist-je-datjes die automatisch worden ververst maar (nog) niet volledig geschreven/aangemaakt zijn en rode links geven naar een subpagina op een portaal.

Hoe kan ik een portaal maken?[bewerken | brontekst bewerken]

De gemakkelijkste manier om een portaal te maken is door te kijken of je op Wikipedia een portaal tegen komt wat er volgens jou goed uitziet en gebruikt kan gaan worden. Vervolgens pas je de kleurstijl aan en vul je de verschillende onderdelen van het portaal in.

Een andere optie is door gebruik te maken van een van de standaardportalen die gebruikers opgezet hebben om het beheren en bouwen van een portaal eenvoudiger te maken. Zie voor een overzicht van standaardportalen de pagina Standaardportalen.

Omdat een portaal meestal erg veel tijd kost wordt het sterk aanbevolen om een portaal samen met andere gebruikers op te zetten. Onderlinge afstemming hieromtrent vindt plaats op Wikiproject portalen.