Wikipedia:Review/Kandidaten voor de Etalage

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kandidaten voor de Etalage[bewerken]

Een review is een belangrijke stap op weg naar een etalageartikel. Na een succesvolle review is een artikel aanmerkelijk verbeterd en wellicht klaar om als etalagekandidaat te worden voorgesteld.

Als een artikel wordt voorgesteld voor de etalage en er voor wordt gekozen om het artikel nog in de review te houden wordt het Sjabloon:Naar etalage gebruikt. Zet {{Naar etalage|Naam van artikel}} onder het kopje en verander "Naam van artikel" in de naam van het artikel.

Een artikel voorstellen voor een review:

  • Voeg een sectie toe voor het artikel (nieuwe artikels bovenin) en licht je nominatie toe met een kort commentaar. Daaronder zal de evaluatie van en de discussie over het artikel plaatsvinden.
  • Voeg bovenaan de overlegpagina van het artikel het {{RV}}-sjabloon in.
  • Pas het volglijstkader aan. (Klik hier)

Nomineer een nieuw artikel

James Lick[bewerken]

In de nasleep van mijn bewerking van de Californische goldrush kwam ik James Lick op het spoor. Hij was een excentriekeling die een avontuurlijk leven leidde dat hem via enkele Zuid-Amerikaanse landen naar Californië voerde waar hij als een van de weinigen echt rijk werd van de Californische goldrush. Zijn vermogen liet hij na aan liefdadige, patriottische, educatieve en wetenschappelijke projecten, die voor een deel tot op de huidige dag doorwerken. In 2008 is een lemma over James Lick aangemaakt dat in 2011 een belangrijke aanvulling heeft gekregen, maar het deed nog steeds onvoldoende recht aan het belang van de man. Geholpen door de informatie over Lick die de laatste jaren online beschikbaar is gekomen heb ik het artikel geheel herschreven. Ik plaats het hier om het door collega's te laten reviewen op weg naar een etalagenominatie. Met vriendelijk groet, Sylhouet overleg 2 nov 2018 21:55 (CET)

Mooi en interessant artikel, Sylhouet! Lick heeft heel wat bedrijven op poten gezet, maar je noemt alleen Lick House als bedrijfsnaam. Zijn er geen pianomerken of zo bekend? heinGlas z3.pngnlein'' 3 nov 2018 07:44 (CET)
Dank voor het compliment. In de bronnen ben ik geen andere merk- of bedrijfsnamen van Lick tegengekomen. Ik had er echter niet gericht naar gezocht. Dat heb ik inmiddels wel gedaan en niets gevonden. Ik blijf uitkijken en als ik iets vind meld ik dat. Groet, Sylhouet overleg 4 nov 2018 22:04 (CET)
Inderdaad erg mooi! En over Californië, dat maakt me altijd blij ^^.
Kleine suggestie van mijnentwege: ik denk dat de beschrijving van zijn levensloop in de inleiding wel wat kernachtiger kan. Dat zijn zoon het gebouwde huis weigerde, lijkt me bijvoorbeeld niet relevant genoeg voor de inleiding. Ook de twee zinnen over zijn korte terugkeer naar de VS, om zijn vriendin ten huwelijk te vragen, nemen veel plaats in en voegen niet zoveel toe. Flag of California.svg DimiTalen 4 nov 2018 18:03 (CET)
Door jou (de review van Alpine County) ben ik in Californië terecht gekomen! Ik denk nog na over jouw suggesties. De inleiding mag wat mij betreft ook de nieuwsgierigheid van de lezer prikkelen. Beide door jou genoemde passages hebben nmm die functie. Groet. Sylhouet overleg 4 nov 2018 22:04 (CET)
De afwijzing door de vader van zijn vriendin was voor Lick een traumatische ervaring die de rest van zijn leven gekleurd heeft. De gebeurtenissen waar jij op doelt zijn daarom belangrijk genoeg om in de inleiding vermeld te worden. De passage over de zoon vind ik bij nader inzien te zwak; die heb ik uitgebreid. Sylhouet overleg 7 nov 2018 16:43 (CET)
Het is een interessant onderwerp en mijn complimenten met het werk dat je hebt verricht! Ik heb inhoudelijk niets op het artikel aan te merken, maar wel een opmerking betreffende de opmaak/aankleding. Onder het hoofdstuk 'Nalatenschap' staan redelijk wat afbeeldingen waarvan ik me afvraag of ze allemaal nodig zijn. Ik vind de kwaliteit van de foto van het monument in Fredericksburg het artikel bijvoorbeeld geen recht doen. Met vriendelijke groet, Nick (overleg) 4 nov 2018 19:37 (CET)
Blij dat je het artikel waardeert. De afbeeldingen zijn bedoeld om een beeld te geven van de nalatenschap van Lick. Van mij hadden het er meer mogen zijn en ook de kwaliteit had beter gemogen. Nmm zijn de afbeeldingen die er nu staan functioneel. Groet, Sylhouet overleg 4 nov 2018 22:21 (CET)
Bij het doorkijken van dit artikel denk ik: wat jammer dat ik nu geen tijd heb om het echt te lezen. Het ziet er interessant en verzorgd uit. En dat in de tijd van Abraham Lincoln een baard zonder snor gewoon de mode was, had ik me eigenlijk nooit zo gerealiseerd.MackyBeth (overleg) 4 nov 2018 22:11 (CET)
Hopelijk vind je later wel tijd; ik ben benieuwd naar jouw oordeel, bv over de inleiding. Groet, Sylhouet overleg 4 nov 2018 22:21 (CET)
Dank voor je waardering, ik zal proberen spoedig het artikel te lezen. Het biografische gedeelte van de inleiding kan nog wel wat gecomprimeerder, het is niet nodig om hier elke fase in het verwerven van het fortuin te noemen. Maar ik doel ook op de schrijfstijl. "Californie, dat toen een veelbelovende gebied was" kun je korter zeggen met "het veelbelovende Californie". De omvangrijke paragraaf 3, over zijn nalatenschap, zou iets meer in de inleiding vertegenwoordigd mogen zijn.MackyBeth (overleg) 7 nov 2018 21:48 (CET)

@DimiTalen: en @MackyBeth: Het commentaar dat jullie gaven op de Inleiding heb ik even laten bezinken. Bij nader inzien lijkt het me verstandig de tekst sterk te comprimeren. Zojuist heb ik een poging daartoe gewaagd. Ben benieuwd of ik jullie signalen goed verstaan heb. Sylhouet overleg 10 nov 2018 19:02 (CET)

Sorry voor het late antwoord; ik heb je nieuwe inleiding nu pas bekeken. En ja, veel beter, vind ik! Perfect zo Glimlach. Groetjes, Flag of California.svg DimiTalen 12 dec 2018 10:08 (CET)

Een beetje laat, maar beter laat dan nooit. Ten eerste een technisch detail: De infobox wordt op mobiel in de mobiele weergave automatisch weergegeven op de eerste witregel, wat bij dit artikel leidt tot een infobox tussen delen van de introtekst, in plaats van een infobox tussen de introtekst en subkoppen. Misschien kun je van de introtekst één alinea maken, zodat dit probleem niet optreedt. Ten tweede is de spelling Argentinie niet correct, dat moet natuurlijk Argentinië zijn. Ten derde vraag ik me af in welk opzicht Californië veelbelovend was (kon hij rijk worden door goud te zoeken en/of kon hij rijk worden door geld te verdienen aan de goudzoekers en/of woonden er veel mooie vrouwen om een nieuwe relatie mee te beginnen, en/of ...) Ten vierde vraag ik me af of de laatste zin van de introtekst wel geschikt is voor die plaats, dit lijkt meer meer iets voor het kopje trivia. Ten vijfde is mij onduidelijk wat wordt bedoeld met "Zijn levensstijl veranderde Lick niet" (onderdeel Chili en Peru). Wordt hiermee bedoeld dat Lick zijn levensstijl niet veranderde of wordt hiermee bedoeld dat Lick hetzelfde bleef, ondanks dat hij zich in de kring van welgestelden bevond? Ten zesde twijfel ik aan de spelling van "$ 30 000". Moet daar niet net als bij "$ 200.000" een punt tussen? En moet datzelfde niet gebeuren bij "$ 7500", "$ 3000" en "$ 7000"? En moeten de punten bij duizendtallen ook niet verwerkt worden in de hoogten van de twee genoemde bergen? En (ja, ik weet het, het gaat maar door) moet de spatie tussen het dollarteken en de bedragen niet consequent uitgevoerd worden, ook bij "$15.000" (onderaan het artikel, een-na-laatste alinea). Ook zo ik een keuze maken tussen het dollarteken en het woord dollar, bij "$ 25 miljoen dollar" (dezelfde alinea). Ten zevende heb ik nog de vraag: Verkocht Lick de chocoladerepen in Lima, onderweg, in Amerika of een combinatie daarvan? Ten achtste vraag ik mij af of "Vermeldenswaard" niet vermeldenswaardig moet zijn. Ten negende wordt, zover ik weet, maan niet met een hoofdletter geschreven, zolang het geen eigennaam is (zoals bij de zangeres). Verder een heel mooi artikel! Met vriendelijke groet, ABPMAB (overleg) 10 dec 2018 20:16 (CET).

Zie voor getallen onder andere Getal (wiskunde)#Getallen schrijven in het Nederlands PAvdK (overleg) 10 dec 2018 20:29 (CET)
@PAvdK: De consistentie blijft dan voorop staan, wat alsnog leidt tot verbeteringen. Ook hanteert Onze Taal punten tussen cijfers in plaats van spaties. Overigens vraag ik me af waarom in het artikel "het getal 1.000.000.000" wel weer met punten is geschreven, in tegenstelling tot de rest van de cijfers. ABPMAB (overleg) 10 dec 2018 20:40 (CET).
Wat die infobox betreft, dat is niet per se iets permanent.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 10 dec 2018 22:43 (CET)
Dat 'probleem' heeft bovendien veel artikels met een forse inleiding, dat lijkt me eerder iets dat projectbreed moet worden bekeken. heinGlas z3.pngnlein'' 11 dec 2018 07:01 (CET)

Kleine aanmerking. Is de zin over de maankrater Lick en de planetoïde echt relevant om te noemen in de inleiding? Het lijkt op het eerste gezicht meer een triviaal feitje. Tenzij de vernoeming van een krater iets uitzonderlijks is natuurlijk, maar dat lijkt me niet het geval. TheBartgry (overleg) 10 dec 2018 23:58 (CET)

Dank voor de suggestie; is opgevolgd. Groet, Sylhouet overleg 11 dec 2018 13:33 (CET)

@ABPMAB: Mijn dank voor je commentaar en suggesties. Ik heb eea in het artikel verwerkt en geef hieronder mijn reactie:
1. Voor de problemen met de Infobox zie de opmerkingen van @TheDragonhunter: en @Heinonlein: hierboven
2. Argentinie was duidelijk een tikfout
3. de kwalificatie 'veelbelovend' heb ik weggelaten
4. informatie over het vernoemen van de maankrater en de planetoïde hoort idd niet thuis in de Inleiding
5. ik heb de 'levensstijl' van Lick toegelicht
6. de inconsequente notatie van de geldbedragen was me niet opgevallen; is gecorrigeerd
7. de verkoopplaats van de chocolade heb ik toegevoegd
8. vermeldenswaard en vermeldenswaardig zijn synoniemen met de aantekening dat vermeldenswaard alleen predicatief gebruikt kan worden
9. als je in de tekst klikt op Maan zie je waarom ik het met een hoofdletter heb geschreven.
Met vriendelijke groet, Sylhouet overleg 11 dec 2018 13:29 (CET)

Opmerkelijk vlot geschreven. Een verademing met wat ik vaak elders lees. Complimenten! Je schrijft 'vijf' en 'twaalf', maar ook '13'. Ik zou conform de Taalunie alle cijfers tot en met twintig voluit schrijven. Wat betreft de geldbedragen. Het lijkt mij dat een bedrag als '$ 100 000' aangepast wordt naar '$100.000' Dat er een spatie tussen de munteenheid en het bedrag zit, ken ik eigenlijk niet. Het is elk geval ongebruikelijk. Conform wat ABPMAB hierboven zegt zou ik conform de Taalunie ook voor een punt kiezen i.p.v. voor de tweede spatie. De inleiding zou ik zelf anders brengen. Voor mijzelf komt de e-waarde van Lick pas als je schrijft dat hij bij leven de rijkste man van Californië was en dat hij het was die het geld heeft gegeven voor de bouw van de Lick Observatory, evenals zijn naam. Al dat andere lijkt mij niet echt iets voor een aanhef. Je lost dan ook meteen het probleem op van de verkeerde plek waar de infobox staat. Indertijd barstte het overigens van de ongewenste zwangerschappen, nu nog steeds in de U.S. Je schrijft verder over een bedrag van $100.000 dat Lick aan zijn advocaat betaald heeft. Dat lijkt mij sowieso een bovenmatig groot bedrag, dat vandaag de dag ruim twee miljoen US-dollars zou zijn en dus ook voor hedendaagse maatstaven erg veel geld voor een relatief klein advocatenklusje. Ook als het zo in je bron staat, zou ik het toch dubbel checken bij andere bronnen, maar misschien heb je dat al gedaan. Succes verder! mvg. HT (overleg) 12 dec 2018 10:42 (CET)
Beste HappyTravels, Je overlaadt me met complimenten, waarvoor gepaste dank. Wat getalnotatie betreft, ik heb eea nog eens gecontroleerd en aangepast conform deze interne notitie. Over de inleiding denk ik – weer eens – na. Het onwaarschijnlijke bedrag dat de advocaat incasseerde laat ik weg. Het is slechts in een van de bronnen terug te vinden. Het is daar een verhaal dat betrouwbaar oogt; Lick was des duivels en de klus leek zeer moeilijk. Het roept in het artikel echter vragen op en is niet echt nodig om Licks excentriciteit te illustreren. Groet, Sylhouet overleg 12 dec 2018 21:56 (CET)

@ABPMAB: en @Happytravels: Ik heb de inleiding naar aanleiding van jullie opmerkingen sterk ingekort. Groet, Sylhouet overleg 13 dec 2018 16:36 (CET)