Wikipedia:SHEIC/Archief/2018-06

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lint[bewerken]

Zoals je hier kunt zien zijn er momenteel ongeveer 2,3 miljoen fouten/issues door lint gevonden op de nl-wiki. Wikipedia maakt gebruik van software van Mediawiki. De technici van Mediawiki hebben met Parsing/Replacing Tidy#Detailed information about what to fix aangegeven wat er aangepast moet worden als je van Tidy overstapt op RemexHtml. Daarbij staan tabellen met in de rechterkolom een 'Linter category'. Lang niet elke Linter categorie komt daarin voor.

Gevraagd naar waarom Rodejong die edits deed bij o.a. GP's van andere wikipedianen kwam hij met de stelling dat dat voor juli 2018 moet want het zijn punten die op Speciaal:LintErrors/bogus-image-options staan. De Linter categorie 'bogus-image-options' komt niet voor op de pagina van Mediawiki van punten die gefixt behoren te worden voordat je stopt me Tidy. Van die ruim 2 miljoen Lint issues op nl-wiki hoeft gelukkig maar een klein deel ook werkelijk aangepast te worden maar daar zitten dus niet de punten bij die op de lijst staan die Rodejong blijkbaar aan het wegwerken is. Bij de poging van Rodejong om mij te blokkeren schreef hij [1] "Dit is echter noodzakelijk daar volgende maand Tidy wordt verwijdert van Mediawiki. Hiermee worden alle fouten, die nu door Tidy worden verborgen, zichtbaar." De technici van Mediawiki geven aan slechts bij enkele Linter categorieën een aanpassing nodig is. Ondanks aandringen bij Rodejong komt hij niet met een link waaruit blijkt dat de technici van Mediawiki fout zitten. Hij houdt wel vol dat als ik maar alle discussies gevolgd had ik het wel begrepen zou hebben dat hij gelijk heeft (en dat die technici van Wikimedia het dus niet goed begrepen hebben).

Is hier iemand die mij kan uitleggen waar ik meer kan vinden over de denkfout van de technici van Mediawiki want met Rodejong kom ik niet verder. De moderator die mij opriep om edits van Rodejong ongemoeid te laten wanneer dat gaat om Lint errors geeft op diens OP aan niet te begrijpen waar het over gaat. Vooralsnog is onduidelijk of die moderator zich realiseerde bij het nemen van de moderatorbeslissing dat er meer lint errors op nl-wiki staan dan dat er artikelen zijn. - Robotje (overleg) 1 jun 2018 16:13 (CEST)

Wat in mijn bewering klopt er niet? Wanneer volgende maand Tidy wordt verwijdert van Mediawiki worden alle fouten, die nu door Tidy worden verborgen, zichtbaar. Ik loop alle Lintproblemen na en verwijder deze. Nu hebben 4 andere personen gezegd dat er niets mis is met mijn bewerkingen, maar toch dram je door. Je bleef mijn bewerkingen terugdraaien. Dat is de reden waarom ik een blokverzoek indiende, en waarom jou verzocht werd dit niet meer te doen. •   Rodejong   ✉️ 👀 → 🕘  1 jun 2018 16:22 (CEST)
Er zijn ongeveer 2,3 miljoen Lint fouten gevonden op nl-wiki (na 17 jaar nl-wiki gaat dat dus om een groei van ongeveer 135k fouten per jaar). Jij geeft hierboven aan "Ik loop alle Lintproblemen na en verwijder deze." Volgens de technici van Mediawiki zijn lang niet alle Lint fouten een probleem bij het overstappen van Tidy op RemexHtml. Het gaat volgens hen slechts om een deel van de daar opgesomde Linter categorieën. Maar jij weet het zeker beter. - Robotje (overleg) 1 jun 2018 16:29 (CEST)
  • Opmerking Opmerking: Some wikis will switch to use the Remex parsing library. This is to replace Tidy. It will happen on 30 May and 13 June. Wikis with fewer than 100 linter issues in the main namespace in all high-priority linter categories will switch. This includes Wikidata. Tidy will probably be removed on all wikis in the first week of July.
Het gaat hierom dat Wiki's met minder dan 100 Lintproblemen op 30 mei en 13 juni reeds overstappen. Tidy wordt op die wiki's dan ook verwijderd. Tidy wordt in juli verwijderd van ALLE overige wiki's.
Het feit is hier, dat Wikimedia op die twee data de Wikipedias gaat overzetten, die minder dan 100 problemen hebben in de hoogste categorie. Dat betekent niet dat de problemen van de lagere categorien er niet toe doen. Maar die gebruiken zij niet als eikpunt.  •   Rodejong   ✉️ 👀 → 🕘  1 jun 2018 16:47 (CEST)
(na bwc) Tidy wordt geactiveerd op Wiki's met minder dan 100 fouten in de high category linter errors in de hoofdnaamruimte. (Zoals in tech news staat: Wikis with fewer than 100 linter issues in the main namespace in all high-priority linter categories will switch.) De fouten met de bogus-image-options vallen daar niet onder, die moeten uiteindelijk wel een keer gefixt worden, maar hebben geen prio (en zullen waarschijnlijk stuk maken als ze niet opgelost zijn). Verder is het nog altijd zo dat je niet zomaar dingen aanpast in de gebruikersnaamruimte van een ander. Deze fouten zijn geen urgente fouten, dus kunnen ook op de OP van een gebruiker aangekaart worden. Als dan een GP er niet meer uitziet na de parser migratie, dan is dat het probleem van de gebruiker. Mbch331 (Overleg) 1 jun 2018 16:48 (CEST)
Misschien doet Rodejong iets wat niet zo hard nodig is, een beetje vergelijkbaar met een vuilnisman die niet de containers leeggemaakt, maar de papiertjes opraapt. Prima toch? Wel jammer dat er dan een Robotje achteraan loopt om te roepen dat het niet mag en om de papiertjes weer op de grond te gooien — bertux 1 jun 2018 16:53 (CEST)
Eens met bertux. Vinvlugt (overleg) 1 jun 2018 17:01 (CEST)
Als ik het onkruid ga wieden bij de voortuin van een wild vreemde gooi ik misschien wel plantjes weg die hij graag wilde houden. In principe heb ik daar niets te zoeken, en als je je toch ergens aan stoort, waarom niet eerst even vragen. Ik heb in het verleden heel vaak iemand gevraagd of ik diens GP mocht aanpassen of dat hij/zij iets daar voor mij wilde aanpassen. Maar goed, weten B222 of Vinvlugt misschien waar ik meer kan vinden over de noodzaak om voor juli 2018 de issues uit de Linter categorie bogus-image-options verholpen moeten worden? Daar gaat het hier over. - Robotje (overleg) 1 jun 2018 17:06 (CEST)
Robotje, je vergelijking gaat volslagen mank. Deze fouten zijn uitsluitend per vergissing ontstaan en acht miljard mensen minus een zullen blij zijn als de vergissing hersteld wordt. Er kan geen sprake van zijn dat iemand het bestaan van deze fouten nuttig vindt.
Als Rodejong zoiets op mijn pagina deed zou ik hem bedanken (als ik het de moeite waard vond) en het terugdraaien zou ik als een vandalistische daad beschouwen. De regel op Wikipedia is, dat iets niet beoordeeld wordt op de vraag of het al dan niet in strijd is met afspraken, maar dat het beoordeeld wordt op zijn gevolgen. Het is een van de basisprincipes: Be bold, ignore the rules — bertux 1 jun 2018 17:18 (CEST)
Wat ik als onkruid beschouw ziet een ander als mooi. Een Lelietje-van-dalen wat overal tussen de tegels omhoog komt vind de ene verschrikkelijk en de ander mooi. Als iemand zich stoort aan de Lelietje-van-dalen bij de buren omdat ze van daaruit met uitlopers ook in zijn tuin steeds blijven opduiken, dan vraag je je buurman toch eerst of je die in zijn voortuin weg mag halen of heb jij dan zo iets van 'be bold'. Jij kan wel schrijven "uitsluitend per vergissing ontstaan" maar dat staat helemaal niet vast. Neem deze edit waar Rodejong een 'w' weghaalt. Is dat uitsluitend per vergissing daar neergezet? Verder heb je bij elke edit ook weer de kans dat je nieuwe problemen creëert die veel erger zijn dan wat er mee opgelost wordt (zie bijv. [2]) wat lang niet altijd meteen opgemerkt zal worden. - Robotje (overleg) 1 jun 2018 17:26 (CEST)
Nee, het hoeft geen vergissing te zijn, het kan ook vandalisme zijn. In elk geval, als Rodejong op jouw pagina een fout heeft verwijderd, mag je die terugzetten, maar zelfs dat zou ik als een heel dubieuze actie van jou beschouwen. Mensen hebben het vaak over "Mijn GP" en "Mijn OP", maar dat is tegen doel en opzet van Wikipedia. Het moet zijn: "De GP/OP van Wikimedia, die Wikimedia aan mij ter beschikking heeft gesteld." Als iemand daar onderhoudswerk komt verrichten, zijn we moreel verplicht diegene toe te laten. Vergelijk het met mijn keuken die gerenoveerd wordt: ik zit daar niet op te wachten en zou liever mijn vertrouwde keuken met oude geiser houden, maar alle woningen in mijn complex worden gerenoveerd en ik kan niet weigeren. Jammer voor mij, maar volkomen terecht — bertux 1 jun 2018 17:56 (CEST)
Robotje, je predikt dit nu al de halve dag tegen een koor dat enkel uit jezelf bestaat. Leg je neer bij het feit dat niemand tot nu toe het met je eens is.  •   Rodejong   ✉️ 👀 → 🕘  1 jun 2018 17:59 (CEST)
Ik denk dat Robotje teveel tijd heeft. BoH (overleg) 1 jun 2018 18:20 (CEST)
Die kan hij dan beter besteden aan het leegmaken van Speciaal:LintErrors/bogus-image-options deze pagina ;-)  •   Rodejong   ✉️ 👀 → 🕘  1 jun 2018 18:23 (CEST)

Het is niet voor niets dat lintfouten van hoge prioriteit standaard geopend worden met het migratiehulpmiddel (action=parsermigration-edit) en die van normale prioriteit niet. Alleen die van hoge prioriteit geven problemen in Remex. Bovendien zijn wij al maanden geleden overgestapt op Remex vanwege het lage aantal lintfouten van hoge prioriteit. Er is dus nu geen haast en bovendien is het voor grote aantallen (in feite) niet-noodzakelijke wijzigingen zeer sterk aanbevolen om daarvoor een bot te gebruiken. –bdijkstra (overleg) 1 jun 2018 19:28 (CEST)

Fijn dat er geen haast bij is dan. Maar dat neemt niet weg dat ze wel gedaan moeten worden.  •   Rodejong   ✉️ 👀 → 🕘  1 jun 2018 19:58 (CEST)
Nee, ze zijn niet noodzakelijk. Ze mogen gedaan worden, als dat niet teveel overlast veroorzaakt. En terugdraaien lijkt me niet de beste methode om de overlast te verminderen; integendeel. –bdijkstra (overleg) 1 jun 2018 20:18 (CEST)
Hoi Rodejong, bij je poging om mij te laten blokkeren schreef je over je bewerkingen van o.a. andermans GP: [3] "Dit is echter noodzakelijk daar volgende maand Tidy wordt verwijdert van Mediawiki. Hiermee worden alle fouten, die nu door Tidy worden verborgen, zichtbaar." Intussen is duidelijk dat we al enkele maanden geen Tidy meer hebben. Kun je eens aan de hand van deze edit van zo'n pagina laten zien welke fout er rond 14 maart 2018 zichtbaar geworden is? - Robotje (overleg) 1 jun 2018 21:03 (CEST)
Het ontbreekt mij aan de technische kennis om te beoordelen of het nodig is, of alleen maar wenselijk, maar dat het onwenselijk zou zijn, dat heeft niemand, ook Robotje of MoiraMoira mij nog niet overtuigend aangetoond. Het aantal bytes dat Robotje inmiddels heeft geproduceerd in deze discussie (en op alle andere plekken) ontneemt me alle puf om op hem in te gaan. Vinvlugt (overleg) 2 jun 2018 00:54 (CEST)

Tech News: 2018-23[bewerken]

4 jun 2018 23:54 (CEST)

Improvements coming soon on Watchlists[bewerken]

Rc-beta-tour-welcome-ltr.gif

Hello

Sorry to use English. Help met het vertalen naar uw taal! Dank u.

In short: starting on June 18, New Filters for Edit Review (now in Beta) will become standard on Watchlists. They provide an array of new tools and an improved interface. If you prefer the current page you will be able to opt out. Learn more about the New Filters.

What is this feature again?

This feature is used by default on Special:RecentChanges, Special:RecentChangesLinked and as a Beta feature on Special:Watchlist.

Based on a new design, that feature adds new functions to those pages, to ease vandalism tracking and support of newcomers:

  • Filtering - filter recent changes with easy-to-use and powerful filters combinations, including filtering by namespace or tagged edits.
  • Highlighting - add a colored background to the different changes you are monitoring. It helps quick identification of changes that matter to you.
  • Bookmarking to keep your favorite configurations of filters ready to be used.
  • Quality and Intent Filters - those filters use ORES predictions. They identify real vandalism or good faith intent contributions that need help. They are not available on all wikis.

You can know more about this project by visiting the quick tour help page.

About the release on Watchlists

Over 70,000 people have activated the New Filters beta, which has been in testing on Watchlist for more than eight months. We feel confident that the features are stable and effective, but if you have thoughts about these tools or the beta graduation, please let us know on the project talk page. In particular, tell us if you know of a special incompatibility or other issue that makes the New Filters problematic on your wiki. We’ll examine the blocker and may delay release on your wiki until the issue can be addressed.

The deployment will start on June 18 or on June 25, depending on the wiki (check the list). After the deployment, you will also be able to opt-out this change directly from the Watchlist page and also in your preferences.

How to be ready?

Please share this announcement!

If you use local Gadgets that change things on your Watchlist pages, or have a customized scripts or CSS, be ready. You may have to make some changes to your configuration. Despite the fact that we have tried to take most cases into consideration, some configurations may break. The Beta phase is a great opportunity to have a look at local scripts and gadgets: some of them may be replaced by native features from the Beta feature.

Please share your questions and comments on the feedback page.

On behalf of the Collaboration team, Trizek (WMF) 7 jun 2018 15:15 (CEST)

Tech News: 2018-24[bewerken]

11 jun 2018 23:55 (CEST)

Update on page issues on mobile web[bewerken]

CKoerner (WMF) (talk) 12 jun 2018 22:58 (CEST)

Tech News: 2018-25[bewerken]

18 jun 2018 23:47 (CEST)

Tech News: 2018-26[bewerken]

26 jun 2018 01:10 (CEST)