Wikipedia:Schrijfwedstrijd/Archief 2004 (jul: uitslag)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De inschrijvingsperiode voor de eerste Wikipedia:schrijfwedstrijd is verstreken. De jury is inmiddels in beraad geweest; de uitspraak is onderaan te vinden.

Genomineerde artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Juryrapport[bewerken | brontekst bewerken]

  1. De door de jury beoordeelde artikelen zijn Karel Appel, James Bruce, Emden, Kurt von Schuschnigg, Franchise, IJzeren Poort, Duitse opmars door België tijdens de Eerste Wereldoorlog (op bovenstaande volgorde van inschrijving). Alle deelnemers, hartelijk bedankt voor jullie bijdragen!
  2. Allereerst wil de jury niet onvermeld laten, dat zij zonder uitzondering alle genomineerde artikelen van bovengemiddelde kwaliteit acht; het viel dan ook niet mee om tot een uitspraak te komen.
  3. Toch kwam de jury na overleg tot een top-drie; diverse stemrondes bleken noodzakelijk om overeenstemming omtrent een winnaar te bereiken. De jury prijst het artikel over Karel Appel voor de bijzondere vormgeving, de hoeveelheid research en in het bijzonder de succesvolle moeite om de afbeeldingen beschikbaar te krijgen. De jury is tevens vol lof over Emden, en prijst in het bijzonder de volledigheid van dit artikel, dat opvalt door een zeer boeiend gedeelte over de geschiedenis, waardoor het belang van deze Duitse stad voor het Nederlandse taalgebied duidelijk naar voren komt. In het bijzonder valt hier de informatieve waarde van de illustraties op.
  4. Bovenaan de top-drie prijkt de winnaar: IJzeren Poort; er is sprake van een nipte overwinning. De jury is gefascineerd door dit artikel over een hen tot dusver volstrekt onbekend onderwerp, waarover zij op anderstalige wikipedia's niet veel informatie kon vinden. Met zijn heldere structuur en opbouw, is dit volgens de jury toch het meest uitgebalanceerde artikel.
  5. Tenslotte betreurt de jury het wegvallen van een aantal kandidaatartikels; naar met name de voltooiing van Balthasar Gerards en Thermohaliene circulatie kijkt zij reikhalzend uit.

Namens Sander en Ad (die ter plekke over mijn schouders meelezen!) oscar 9 jul 2004 18:29 (CEST)[reageer]