Naar inhoud springen

Wikipedia:Snelcursus/Bewerken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sommige pagina's zijn beveiligd. Deze pagina's hebben een blauw of rood slotje rechtsboven. De pagina die je nu leest is ook beveiligd en heeft zo'n icoontje rechtsboven. Pagina's die beveiligd zijn kun je niet zomaar bewerken: in plaats van de knop "bewerken" staat er een knop "brontekst bekijken". Door hierop te klikken (probeer maar) kun je de inhoud van de pagina bekijken, maar je kunt deze niet veranderen. Meer informatie: Help:Beveiligde pagina's.

Zoals je hebt kunnen zien, gaat het bewerken van Wikipediapagina's in drie stappen:

Stap 1: Klik op Bewerken

Boven iedere pagina staat een knop Bewerken. Kijk maar:

Stap 2: Wijzig de tekst

Als je op Bewerken hebt geklikt, verschijnt er een bewerkingsvenster met daaronder de pagina. Typ in het bewerkingsvenster om informatie te veranderen of toe te voegen.

Stap 3: Klik op Wijzigingen publiceren

Als je klaar bent met bewerken, kun je bovenaan het bewerkingsvenster op de knop Wijzigingen publiceren klikken:

Als je op Wijzigingen publiceren hebt geklikt, zijn je wijzigingen voortaan zichtbaar voor iedereen, waar ook ter wereld! Het is een goede gewoonte om ook in het kort te omschrijven wat je hebt gewijzigd of waarom de wijziging er gekomen is. Dit helpt diegenen die de wijzigingen controleren. De omschrijving is tevens zichtbaar in de bewerkingsgeschiedenis.

Tip: Heb je de tekst al opgeslagen en kom je erachter dat je toch een fout hebt gemaakt? Geeft niets! Je kunt gewoon opnieuw op "bewerken" klikken en de fout verbeteren.

In dit geval wordt ook "kleine wijziging" aangevinkt...

Gebruikersnaam

Om mee te helpen artikelen te schrijven, corrigeren en uit te breiden is geen aanmelding nodig; je kan meteen aan de slag. Maar wie dat wil (en dat wordt aangemoedigd) kan heel eenvoudig een gebruikersnaam aanmaken.

Publiceren met een eigen account heeft een aantal voordelen:

  • je kan artikelen hernoemen,
  • je kan beveiligde artikelen bewerken,
  • je kan je bijdragen gemakkelijk terugvinden,
  • je kan artikelen in de gaten houden op een volglijst,
  • je kan e-mail versturen en ontvangen,
  • een gebruikersnaam vergemakkelijkt communicatie met andere gebruikers.

Bemerk dat je een gebruikersaccount slechts eenmalig hoeft aan te vragen; hetzelfde account kan in alle Wikimedia-projecten worden gebruikt.

Broncode bewerken

Naast de standaard visuele tekstbewerker is het ook mogelijk om met wikicode een pagina te bewerken.