Naar inhoud springen

Wikipedia:Snelcursus/Overlegpagina's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie


Overleggen op Wikipedia

Soms is het nodig om dingen met elkaar te overleggen. Bijvoorbeeld als je vindt dat iets anders moet, of omdat je het niet eens bent met iemands aanpassing. Maar overleggen is op Wikipedia vooral belangrijk om artikelen te verbeteren. Op overlegpagina's kan je hierover met elkaar in gesprek gaan.


Overlegpagina's zijn een sleutelonderdeel van Wikipedia, die het mogelijk maken over artikelen en andere zaken met andere Wikipedianen te discussiëren.

Als je commentaar op een artikel hebt, maak dan een aantekening op de overlegpagina van het artikel. Linksboven ieder artikel staat een tabje met het opschrift Overleg. Hoe werkt het toevoegen van overleg?

 1. Als het Overleg-tabje rood is, bestaat er nog geen overlegpagina:
  • Klik op het Overleg-tabje.
  • Voeg in het bewerkingsscherm je opmerkingen toe
  • Klik op Pagina publiceren
 2. Als het Overleg-tabje blauw is, bestaat er wel een overlegpagina:
  • Klik op het Overleg-tabje. Je hebt nu twee mogelijkheden:
   1. Klik op Bewerken om je opmerkingen toe te voegen aan een bestaande discussie, en vul onderaan eventueel de bewerkingssamenvatting in; óf:
   2. Klik op het tabje rechtsboven met het opschrift Kopje toevoegen om een nieuwe opmerking toe te voegen onderaan de pagina, en vul bovenaan eventueel de titel van je bijdrage in
  • Klik op Wijzigingen publiceren

Het is gebruikelijk om een nieuwe opmerking onderaan de discussie toe te voegen. Incidenteel worden opmerkingen ook tussengevoegd, maar dit maakt de discussie onoverzichtelijk. Om bijdragen van elkaar te onderscheiden, worden verschillende niveaus van inspringing gebruikt. Daartoe kun je aan het begin van een regel een of meer dubbele punten (:) invoegen.

Handtekening

Sluit je commentaar altijd af met vier tildes: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop die boven het bewerkingsscherm staat (zie afbeelding) geeft hetzelfde. Hierdoor verschijnt automatisch je handtekening wanneer je de pagina opslaat. Die handtekening bestaat uit je gebruikersnaam en het tijdstip van je bijdrage. Gebruik je handtekening alleen op overlegpagina's, en zeker niet in artikelen.

Experiment...

Klik eens op het Overleg-tabje bovenaan deze pagina; je treft dan een voorbeelddiscussie aan.

Laat een berichtje achter op deze overlegpagina. Voeg een nieuwe opmerking toe of probeer op een ander bericht te reageren. Vergeet niet te ondertekenen. Kijk na een paar uur of een paar dagen eens of iemand heeft gereageerd.

Gebruikersoverlegpagina's

Elke Wikipediaan heeft een overlegpagina waarop andere Wikipedianen berichten kunnen achterlaten. Als iemand een bericht voor je heeft achtergelaten, zie je bovenin het scherm een oranje balk met daarin "Je hebt nieuwe berichten", met een link naar je overlegpagina. Dat ziet er (in het Engels) zo uit:

Je kunt op twee manieren antwoorden. De eerste is een bericht te zetten op de overlegpagina van degene aan wie je antwoord geeft. De andere is om je antwoord op je eigen pagina te zetten onder het originele bericht. Dat tweede is het gebruikelijkste, omdat dit de discussie centraal houdt.

De titel van een gebruikersoverlegpagina begint met Overleg gebruiker:, gevolgd door de naam van de betreffende gebruiker. Als je ingelogd bent, zie je rechts bovenin je gebruikersnaam staan, met daarnaast het woordje "Overleg". Als je op Overleg klikt, kom je op je eigen overlegpagina.

Andere projectpagina's

Een overlegpagina kun je herkennen doordat de titel met Overleg: begint. Naast overlegpagina's zijn er veel andere soorten pagina's die de Wikipedianen helpen met elkaar te communiceren. Deze verschillende gebieden worden vaak naamruimtes genoemd.

Pagina's in de Help- en in de Wikipedia-naamruimte (zoals deze snelcursus) bevatten allerlei projecten en informatie met betrekking tot de algemene gang van zaken op Wikipedia. Ook vindt er overleg plaats. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Wikipedia:De kroeg, Wikipedia:Taalcafé en Help:Helpdesk.