Wikipedia:Snelcursus (Wikipedia links)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Deze pagina is (voorlopig) niet in gebruik
Deze pagina maakte onderdeel uit van een oudere versie van Wikipedia:Snelcursus.
Zie voor de huidige hulppagina over het gebruik van links: Help:Gebruik van links.

Het linken van Wikipedia-artikelen is erg belangrijk. Deze gemakkelijk te maken links maken het de lezer mogelijk informatie die met het artikel dat hij leest te maken heeft snel te vinden en voegen veel toe aan het gebruiksgemak van Wikipedia.

Wanneer linken[bewerken | brontekst bewerken]

De gemakkelijkste manier om te leren wanneer je moet linken is door naar Wikipedia-artikelen te kijken voor voorbeelden. Niet elke mogelijke link is functioneel. Als je twijfelt wel of geen link te maken, vraag jezelf dan af "Als ik dit artikel zou lezen, zou deze link voor mij dan bruikbaar zijn?" Zie ook Help: Wanneer is een link functioneel?.

Wanneer je een link wilt maken naar een andere Wikipedia-pagina (genoemd een wiki link) dan moet je het in dubbele rechte haken zetten, zoals dit:

[[Zandbak]]

Als je de getoonde tekst van een link een andere tekst wilt geven, kan je dat doen door een pipe "|" scheiding (SHIFT + BACKSLASH op Nederlandse en andere toetsenborden) in te typen, gevolgd door de alternatieve naam. Bijvoorbeeld:

[[Doelpagina|andere tekst]]

Ga alsjeblieft na of je links naar het correcte artikel verwijzen. Bijvoorbeeld Amsterdam verwijst naar het artikel over de stad, terwijl Amsterdam (schip) de titel is van een artikel over het VOC-schip. Er zijn ook "doorverwijs" pagina's - dit zijn geen artikelen, maar pagina's die links naar artikelen met gelijksoortige namen bevatten. Sommigen, zoals Amsterdam (doorverwijspagina) zijn duidelijk, terwijl andere zoals Banaan de eigen titel gebruiken. Deze verschillende titels maken piped links erg handig, omdat een link naar Banaan (fruit) slechter leesbaar is dan een pipe link Banaan.

Je kunt het artikel ook samen met anderen over hetzelfde onderwerp in een categorie zetten. Type [[Categorie:]], en zet de naam van de categorie tussen de dubbele punt en de haken.

Om een link naar een Categoriepagina te maken (bijvoorbeeld, als referentie voor verder onderzoek), zet simpel een dubbele punt (:) voor het woord "Categorie" tag, zoals:

[[:Categorie:Astrofysica]]

Dit zal het volgende opleveren:

Categorie:Astrofysica

Wanneer je categorie plaatst op een artikel over een persoon is het handiger wanneer het artikel gecategoriseerd wordt op de achternaam van die persoon. Voorbeeld:

[[Categorie:Amerikaans acteur|Murphy, Eddie]]

In de categoriepagina zie je nu dat het artikel over Eddie Murphy onder de "M" staat.

Het is erg belangrijk de correcte categorieën op te nemen zodat anderen je werk gemakkelijk kunnen vinden. De beste manier om te vinden welke categorieën je op kunt nemen is door te kijken naar pagina's over gelijksoortige onderwerpen, en na te gaan welke categorieën ze gebruiken. Bijvoorbeeld, als je een artikel schrijft over een boomsoort, kijk dan naar een artikel over een andere boomsoort om te zien welke categorieën geschikt zouden kunnen zijn.

Voor meer informatie zie de Categoriepagina.
Test wat je geleerd hebt in de zandbak
Vervolg de snelcursus met externe links