Wikipedia:Strategie 2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Discussie van 2017
voor een
2030-strategie
14 maart - 18 april 11 mei - 12 juni 28 juni - 28 juli
Cyclus 1
Stellingen genereren


Verslag

Cyclus 2
Thema's bediscussiëren
Cyclus 3
Prioriteren

Welkom bij de strategiediscussie. Het is tijd om de thema's te bediscussiëren.

De 1800 thematische stellingen die we vanuit de eerste discussieronde hebben ontvangen zijn gegroepeerd naar 5 grote thema's met subthema's. Dit zijn niet de definitieve thema's, het is slechts een initiële werkversie van de kernconcepten.

We nodigen u uit om de vijf thema's die samengevat zijn op deze pagina na te kijken en te bediscussiëren tot 12 juni 2017. De discussie is zowel online als offline, inclusief met diegenen die nog niet betrokken zijn bij de projecten en misschien geen internettoegang hebben. We zullen de offline perspectieven samenvatten en ze delen wanneer ze beschikbaar zijn. Nadat u ze allemaal gelezen hebt kan u op het onderwerp klikken om naar het individuele thema te gaan. Daar staat dan meer informatie over het thema en hoe deel te nemen aan die discussie. U kunt deelnemen aan zoveel discussies als u wenst; we vragen u om degene te kiezen die het meest (of minst) belangrijk zijn voor u.

Voor elk thema stellen we vijf vragen om de impact van deze potentiële thema's te begrijpen alsook de compromissen die we zullen moeten maken. Om in een strategieproces te slagen moeten we niet alleen bepalen wat we zullen doen, maar ook wat we niet zullen doen. We vragen u om uw argumenten te onderbouwen met onderzoek en andere citeerbare gegevens en dat u deelneemt op een eerlijke en respectvolle manier.

Go-next-purple.svg
Bekijk de vijf thema's en neem deel aan de discussie
Waarover gaat dit?

Wat willen we samen bouwen of bereiken
over de komende 15 jaar?

Al 16 jaar werken Wikimedianen samen om de grootste gratis kennisbron in de geschiedenis van de mensheid te bouwen. Gedurende deze periode zijn we van een kleine groepen redacteuren naar een diverse gemeenschap van redacteuren, ontwikkelaars, aangeslotenen, lezers, donateurs en partners uitgegroeid.

Vandaag zijn we meer dan alleen een groep websites. We zijn een beweging die ingeworteld is in waarden en een krachtige visie:


Een wereld waarin elke persoon vrijelijk kan delen in de som van alle kennis.


Ieder van ons heeft nu de kans om te beslissen waar we naartoe gaan. We kunnen beslissen hoe we onze visie realistisch maken. Wat zullen we binnen vijftien jaar hebben bereikt? Welke rol willen we in de wereld van 2030 vervullen? Wie zal er bij onze beweging zijn bijgekomen? Wat ligt er nog voor ons? Dat zijn vragen die we samen kunnen beantwoorden.

Als beweging zijn we een brede discussie gestart over de rol van Wikimedia in de wereld in de toekomst en voor het ontwikkelen van een gezamenlijke strategie om die rol waar te maken. U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan deze conversatie.

Er zijn drie discussiecycli gedurende de eerste helft van 2017; momenteel loopt de tweede cyclus tot 12 juni. Op deze pagina's (zie boven) kunt u als Nederlandstalige gemeenschap deelnemen aan de strategiediscussie. Zie het portaal op MetaWiki voor meer informatie over het bredere proces.