Wikipedia:Strategie 2017/Cyclus 1

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Discussie van 2017
voor een
2030-strategie
14 maart - 5 mei 11 mei - 12 juni 3 juni - 28 juli
Cyclus 1
Stellingen genereren


Verslag

Cyclus 2
Thema's bediscussiëren
Cyclus 3
Uitdagingen

Bijeenkomsten[bewerken | brontekst bewerken]

Uw discussie[bewerken | brontekst bewerken]

Start hieronder uw onderwerp om te bediscussiëren. Wat willen we samen bouwen of bereiken over de komende 15 jaar? Wat is het belangrijkste dat we over de volgende 15 jaar samen kunnen bereiken? Wat kan ons verenigen en ons inspireren als beweging? Hoe kunnen we het best groeien als beweging?

Ter inspiratie zijn hier enkele punten die reeds bij de andere taalgemeenschappen naar boven zijn gekomen (zie hier voor meer details):

  • Technologische verbeteringen zouden een sterke focus moeten krijgen, waaronder grotere investeringen in alternative kennisformaten (zoals audio en kaarten), mobiel, spraaksgewijs zoeken, augmented reality, AI en Wikidata.
  • De behoefte aan betere meertalige software en taalondersteuning, mogelijk zelfs door het oprichten van meertalige projectwiki's of het integreren van bestaande wiki's; en een focus op de kwaliteit van de inhoud, mogelijk inclusief betaalde inhoudsbijdrages.
  • De behoefte aan een vriendelijkere en gastvrijere omgeving, inclusief een uitbreiding van maatregelen tegen intimidatie/stalking en de "gender gap" (meer vrouwelijke bijdragers).
  • Een nauwere samenwerking met onderwijsinstellingen, mogelijk zelfs met Wikimedia-kantoren in deze entiteiten.
  • De Engelstalige en Aziatische gemeenschappen neigen offline-ontwikkeling en outreach voor afgelegen gebieden te benadrukken, om zo Wikimedia naar elk dorp te brengen.
  • Sommige gemeenschappen herhalen welbekende standpunten met betrekking tot de behoefte aan betere technische samenwerking door de WMF en een bezorgdheid dat de beweging haar educatieve focus verliest door politisering en WMF-centralisatie.

Wikipedia (en zusterprojecten) inpassen in de bredere Open Inhoud beweging[bewerken | brontekst bewerken]

Wereldwijd delen gedreven individuën kennis, omdat ze daar zin in, en tijd voor hebben, en omdat ze het leuk vinden. Er zijn ook veel instellingen die collecties en kennis willen delen. Wikipedia, Commons, Wikidata zijn voorbeelden van platformen waarmee wereldwijd in veel talen kennis gedeeld worden. Maar dat zijn niet de enige. Er zijn volop kansen voor partnerschappen en allianties met biblitheken, archieven, musea, hogescholen, universiteiten, en met bijvoorbeeld Open Street Map, Creative Commons, Quora. De Nederlandstalige Wikpedia zal in het jaar 2030 nog steeds bestaan. Ook in het jaar 2030 zullen er nog honderden vrijwilligers dagelijks bijdragen aan dit mooie project. En als het kan in beleefde en respectvolle omgang met elkaar. Wie weet staat de Visuele Tekstbewerker in het jaar 2030 wel standaard aan voor nieuwe bewerkers. Wie weet is er in het jaar 2030 een ander systeem voor de overlegpagina's. Misschien is in het jaar 2030 de pagina Wikipedia:Te beoordelen pagina's wel weg. Bijvoorbeeld omdat als er een kwestie is met een pagina die dan op de overlegpagina bij die pagina zelf wordt besproken, in plaats van ergens anders. En dat er een geautomatiseerd systeem is om pagina's waar een kwestie mee is te kunnen volgen, in plaats van handmatig onderhoud met sjablonen. Het zou mooi zijn als er een gevoel van saamhorigheid of gemeenschap zou ontwikkelen in de groep actieve gebruikers, en dat die openstaat voor mensen die voor het eerst gaan bijdragen en dat deze nieuwkomers verwelkomd worden. Misschien zullen in het jaar 2030 alle studenten aan hogescholen en universiteiten wel een keer een vak krijgen waarbij een van de opdrachten is bij te dragen aan Wikipedia. Het effect voor het grote publiek, de lezers van Wikipedia, is en zal zijn dat Wikipedia een redelijk betrouwbare tertiaire bron van kennis is, opvallend actueel, over een zeer breed scala aan onderwerpen. Het effect voor de (zeer)actieve bijdragers aan Wikipedia is anders, zij besteden een (zeer)groot deel van hun (vrije) tijd aan dit nobele doel. Dat is goed zolang ze er zelf niet aan onderdoor gaan. Wie weet zijn we in het jaar 2030 in staat om ontspannen met elkaar om te gaan, rustig te overleggen, en in staat om het zelf-organiserend vermogen van onderop te verterken en samen te werken met organisaties in binnen- en buitenland die als primaire doelstelling hebben dit project te ondersteunen. Met dank aan de lezers die jaarlijks ruimhartig doneren. Je kan de vraag ook anders stellen. Het ziet er naar uit dat de Wikimedia beweging tot het jaar 2030 pakweg een miljard dollar gaat ophalen bij lezers en ook gaat uitgeven. Waar is het hardste noodzakelijk om te investeren? Eerlijk gezegd denk ik dan aan investeren in de samenwerking tussen bijdragers aan Wikipedia (en zusterprojecten) en in samenwerking met kennisinstellingen. Wat denk jij? Ad Huikeshoven (overleg) 4 apr 2017 21:39 (CEST)[reageer]