Wikipedia:Te beoordelen categorieën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Klik hiernaast voor naar onder  Naar inhoud
Naar onder

1rightarrow.png WP:TBC
1rightarrow.png WP:CVW
1rightarrow.png WP:VC
1rightarrow.png WP:TVC

Inhoud

Uitleg[bewerken]

Overzicht beheerpagina's

Let op: Het is NIET de bedoeling de artikelen in een categorie vast uit die categorie te halen, alvorens deze te nomineren voor verwijdering. De moderator die de verwijdering uitvoert, zal na het verwijderen van een categorie ook de verwijzingen naar die categorie weghalen of aanpassen. Dit moet niet vooraf gebeuren, omdat men commentaar moet kunnen leveren op een verwijderingsnominatie. Als de verwijzingen naar de categorie voortijdig worden verwijderd (of bijvoorbeeld door een bot worden aangepast), is het zeer moeilijk deze artikelen en verwijzingen weer terug te vinden als na discussie de categorie toch niet wordt verwijderd.

Deze pagina is bestemd voor het vermelden van categorieën die in hun geheel uit het systeem verwijderd kunnen worden. Dit kunnen categorieën zijn waarvan je vindt dat deze niet thuishoren in Wikipedia of waarvan de inhoud moet worden verplaatst. Geef hier duidelijk de reden aan; geef ook aan of het om een hernoeming van de categorie gaat en vermeld in dat geval ook de nieuwe naam van de categorie. Plaats tevens op de categorie zelf het {{catweg}}-sjabloon; indien het om het hernoemen van de categorie gaat, plaats je het sjabloon {{catweg|h=Nieuwe_naam_van_de_categorie}} op de categorie.

Pas nadat een categorie verwijderd is, moeten de links naar die categorie ook nog verwijderd of aangepast worden.

Mocht je het niet eens zijn met het plaatsen van een categorie op deze lijst, dan kan je dat aangeven. Langere discussies over het al dan niet verwijderen van een categorie zijn het meest op hun plaats op de overlegpagina bij de betreffende categorie en kunnen verplaatst worden. (Geef dan even aan op deze pagina dat de discussie daarnaartoe is verplaatst.) Langere discussies, zoals over de structuur van de categorieën, vinden plaats in het Categoriecafé.

Plaats een nieuwe kandidaat voor verwijdering onderaan deze lijst, bij de dag van vandaag. Als het om een typfout in de titel gaat (of je eigen fout), dan kan het onder de kandidaten voor directe verwijdering, met vermelding van de juiste titel.

Een pagina (dus ook een categorie) die definitief is verwijderd, wordt in het logboek verwijderde pagina's vermeld. Zie ook Archief 2007 voor de discussies (vanaf juli), en de geschiedenis van Wikipedia:Te beoordelen categorieën voor oudere discussies

Recente beoordelingsessies[bewerken]

Hier staan recent afgehandelde subpagina's. Het is niet de bedoeling om de sub-pagina's op te schonen, ze dienen als archief van verwijdernominaties

Week 21[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 18/05, te verwijderen vanaf 01/06[bewerken]

Tegen Tegen verwijderen Er volgen nog meer artikelen die in deze categorie thuis horen. Elke staat, hoe klein of groot, verdient een categorie.LeonardH (overleg) 25 mei 2015 00:30 (CEST)
Tegen Tegen verwijderen Er volgen nog meer artikelen die in deze categorie thuis horen. Elke staat, hoe klein of groot, verdient een categorie.LeonardH (overleg) 25 mei 2015 00:30 (CEST)

Toegevoegd dinsdag 19/05, te verwijderen vanaf 02/06[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

Toegevoegd woensdag 20/05, te verwijderen vanaf 03/06[bewerken]

 • ...

Toegevoegd donderdag 21/05, te verwijderen vanaf 04/06[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 22/05, te verwijderen vanaf 05/06[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 23/05, te verwijderen vanaf 06/06[bewerken]

Toegevoegd zondag 24/05, te verwijderen vanaf 07/06[bewerken]

 • ...

Week 24[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 08/06, af te handelen vanaf 22/06[bewerken]

Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

Toegevoegd dinsdag 09/06, af te handelen vanaf 23/06[bewerken]

Moet het trouwens niet Categorie:Bundesliga (mannenvoetbal), Categorie:Bundesliga (vrouwenvoetbal), Categorie:Eredivisie (mannenvoetbal) en Categorie:Eredivisie (vrouwenvoetbal) zijn? Als we hier aan beginnen, laten we het dan gelijk ook goed doen. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 18 jun 2015 10:00 (CEST)
Opmerking Opmerking - ik heb verkozen de naam met haakjes te gebruiken, zowel bij de mannen als de vrouwen. ed0verleg 24 jun 2015 23:59 (CEST)

Toegevoegd woensdag 10/06, af te handelen vanaf 24/06[bewerken]

Toegevoegd donderdag 11/06, af te handelen vanaf 25/06[bewerken]

 • Categorie:Metropolitane steden van Italië - hernoemen naar Categorie:Metropolitane stad van Italië - Categorienamen in enkelvoud. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 11 jun 2015 23:07 (CEST)
 • Categorie:Nederlands republikein - Categorie gebaseerd op de namenlijst van [1]. Wat slechts een lijstje namen is. De site zelf stelt Het lidmaatschap van het Republikeins Genootschap is het doel ervan. Het genootschap heeft geen statuten of plannen. Dat lijkt me dan ook geen reden om hiervoor een categorie aan te maken. De meeste personen in de categorie zijn ook bekend en E vanwege allerlei zaken maar niet vanwege deze politieke overtuiging. Eerder is een soortgelijke categorie in 2013 al verwijderd (zie hier). Destijds met de argumentatie totaal geen afbakening, dit is puur een verzamelbak voor al dan niet door bronnen ondersteunde personen. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 11 jun 2015 22:00 (CEST)
  • Republicanisme in Nederland is een relevant thema voor Wikipedia. Er bestaan artikelen over het Republikeins Genootschap (niet zomaar een lijstje namen; als je tegen de categorie bent om die reden, moet je tegen dat artikel als geheel zijn) en het Nieuw Republikeins Genootschap. In tegenstelling tot 2013, laat ik met bronnen zien wie er lid is van het Republikeins Genootschap (op ongeveer een derde van de pagina's stond al dat ze lid of medeoprichter van het Republikeins Genootschap waren, op veel pagina's was het überhaupt de enige bron, voordat ik er kwam was niets van die persoon onderbouwd). De eis voor bronnen kan zeker niet je enige argument zijn als je de vermelding republikein te zijn niet weghaalt bij Ewout Irrgang, Frits Hoogesteger en Erik van den Muijzenberg, waar ik de cat zónder bron heb toegevoegd en jij die hebt laten staan (als je er eentje wil, kan ik daar best voor zorgen, maar vraag dát dan). Ik zie niet in waarom de bewijslast dat iemand republikein is ineens zo hoog moet zijn vergeleken bij of iemand socialist of liberaal is (behalve dan omdat het thema controversieel is onder monarchisten). Met vriendelijke groet, Nederlandse Leeuw (overleg) 12 jun 2015 01:03 (CEST)
  • Zo, alvast voor Irrgang en Hoogesteger bron toegevoegd. Ik wijs er overigens op dat deze categorie allang bestond op de Friese Wikipedia, Engelse Wikipedia en zelfs de Perzische Wikipedia en Arabische Wikipedia, terwijl dit thema eigenlijk veel relevanter is voor de Nederlandstalige Wikipedia, maar goed. Met vriendelijke groet, Nederlandse Leeuw (overleg) 12 jun 2015 01:26 (CEST)
   • Dat het Republikeins Genootschap niet zomaar een lijstje met namen is, dat zijn ze zelf blijkbaar niet met u eens. Het citaat Het lidmaatschap van het Republikeins Genootschap is het doel ervan. Het genootschap heeft geen statuten of plannen. komt namelijk van hun eigen website. Maar dat is het probleem niet. Het probleem zit hem in het feit dat er her en der bij artikelen over personen vermeld wordt dat zij republikein zouden zijn, met daarvoor als bron niet meer dan datzelfde lijstje. Dat is nu niet bepaald wat men hier verstaat onder deugdelijke bronvermelding. Daarbij zijn het vaak mensen die bekend en relevant zijn vanwege van alles en nog wat, maar niet omdat ze zich actief inzetten of uitspreken voor een republiek. Logisch, want zoals het namenlijstje zelf al zegt, is dat ook hun doel niet. Maar daarmee verdwijnt ook het nut van het vermelden van hun lidmaatschap van dat namenlijstje op Wikipedia, en zeker van het plaatsen in een speciale categorie. Bij de voorbeelden die jij noemt, (Ewout Irrgang, Frits Hoogesteger en Erik van den Muijzenberg) is er iets anders (meer) aan de hand dan slechts de vermelding op het eerder genoemde lijstje. Maar de twijfelgevallen laat ik altijd ook iets langer staan, om daar later nog eens naar te kijken. De bewijslast ineens zo hoog? Dat is kolder, en dat weet je zelf denk ik ook. Een enkele vermelding van een naam op een lijstje is in alle gevallen onvoldoende om iemand aan een politieke voorkeur te koppelen. En voldoet ook gewoon niet aan Wikipedia:Betrouwbaarheid van bronnen . Helemaal geen hoge bewijslast dus, gewoon de standaard eisen voor bronvermelding die voor alle informatie op Wikipedia gevraagd wordt. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 12 jun 2015 22:25 (CEST)
  • Met de huidige vulling een zinloze categorie. Gooi er dan een paar echte republikeinen in, zoals Pieter Jelles Troelstra in plaats van ze voor de helft met salonrepublikeinen te vullen. Paul B (overleg) 13 jun 2015 01:03 (CEST)
   • Voor Voor verwijderen de lijst met namen is niet volledig overgenomen; als dat wel zo zou zijn zie ik nog het nut van deze categorie niet. Eventueel een lijst zou misschien kunnen.  Klaas `Z4␟` V:  13 jun 2015 09:55 (CEST)
    • Voor Voor verwijderen - zoals het nu gebruikt wordt kan het beter zo snel mogelijk weg (zie ook reacties in De Kroeg). - Robotje (overleg) 13 jun 2015 13:26 (CEST)
     • Paul B en Klaas ik heb een beginnetje gemaakt (de ledenlijst van het RG en een paar prominente leden van het NRG leken me daarbij een goed uitgangspunt), maar toen werd ik tegengewerkt door LeeGer. Als je iets incompleet vindt, dan hebben we daar sinds jaar en dag WP:VJVEGJG. Dat het incompleet is omdat ik actief wordt tegengewerkt, kun je me niet verwijten en kan geen reden zijn om voor verwijdering te zijn. Nederlandse Leeuw (overleg) 14 jun 2015 01:44 (CEST)
      • Als je een categorie aanmaakt en kort daarop vooral gaat vullen met ruis (artikelen die er niet in thuishoren), dan is het niet vreemd dat zo'n categorie wordt aangemeld voor verwijdering. LeeGer voelde zich vrij om artikelen die daar niet thuishoorde te verwijderen en werd daarbij door jou tegengewerkt (reverts). Uit de reacties in o.a. De Kroeg bleek dat er redelijke consensus was dat de manier waarop jij artikelen in die categorie stopte ongewenst is. Zo bezien valt het jou wel degelijk het een en ander te verwijten want jij stopt er behoorlijk wat artikelen in die er niet horen en als iemand anders zich vrij voelt om daar wat aan te doen dan ga jij hem tegenwerken! - Robotje (overleg) 14 jun 2015 20:17 (CEST)
       • Dag Robotje, inmiddels is in Wikipedia:De kroeg#Republikeins genootschap m.i. een consensus ontstaan waarmee alle partijen lijken te kunnen leven: men moet actief voor een republiek hebben gepleit om als republikein te worden gecategoriseerd; louter lid zijn van het Republikeins Genootschap volstaat niet. Het valt mij achteraf wel te verwijten dat ik ook mensen heb opgenomen die er verder niet zo veel mee doen (bijv. Jasperina de Jong), dus die personen zijn inmiddels (terecht) weer verwijderd. Wat ik wilde zeggen is dat het me m.i. niet te verwijten valt is dat een categorie incompleet is; Wikipedia is nou eenmaal voortdurend werk in uitvoering, en terwijl ik bezig was met categoriseren stuitte ik daarbij op weerstand van LeeGer over mijn (achteraf inderdaad niet geheel correcte) werkwijze, zodat het nog niet voltooid was (en vermoedelijk nog steeds niet is) voordat Klaas en Paul hier hun opmerkingen plaatsten. Nogmaals, als jullie uitgesproken Nederlandse republikeinen kennen die nog niet in de categorie staan, schroom dan niet om die zelf toe te voegen. Dat gezegd zijnde lijkt het me inmiddels duidelijk dat deze categorie an sich van toegevoegde waarde is en dus niet verwijderd hoeft te worden. Mvg, Nederlandse Leeuw (overleg) 15 jun 2015 00:33 (CEST)

Gezien de huidige invulling, waarbij de categorie voornamelijk gevuld lijkt met personen die zich meer uitgesproken inzetten voor een republiek in Nederland, kan de categorie m.i. behouden blijven. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 29 jun 2015 20:07 (CEST)

Toegevoegd vrijdag 12/06, af te handelen vanaf 26/06[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 13/06, af te handelen vanaf 27/06[bewerken]

 • Categorie:De Slimste Mens ter Wereld - weg? - Twee van de drie artikelen in deze categorie zijn op dit moment genomineerd. Laten we eerst de nominatie afwachten alvorens een categorie aan te maken voor maar drie artikelen. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 13 jun 2015 23:39 (CEST)
  • Dat had ik ook gedaan, en vermits het artikel over het seizoen 2014 afgelopen was en het artikel was behouden, kwam er een {{nocat}} op te staan, dus had ik de categorie dan maar aangemaakt. Ik had niet verwacht dat het artikel onmiddellijk een tweede keer genomineerd zou worden. Indien het verwijderd wordt mag inderdaad deze categorie ook weer weg. Groeten, Rickie97 (overleg) 14 jun 2015 09:36 (CEST)
   • De categorie bevat ondertussen maar één artikel meer, te weinig dus voor een categorie. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 30 jun 2015 19:17 (CEST)
    • Inderdaad, het andere is verwijderd. Echter ga ik hier niet mee akkoord (Gezicht met tong uit de mond), en zou ik eerst het relaas op WP:TERUG willen afwachten. Als dat (helaas) ook op niets zou uitdraaien, dan is deze categorie dus inderdaad totaal overbodig en mag ze weg. Rickie97 (overleg) 1 jul 2015 00:20 (CEST)
Nuvola apps knotes.png
Uitgevoerd
Onderstaande verzoeken zijn door een moderator bekeken en uitgevoerd als daar aanleiding toe was.

Toegevoegd zondag 14/06, af te handelen vanaf 28/06[bewerken]

 • Categorie:Film uit 2016 - Categorie voor films die in 2016 zijn uitgebracht. Aangezien 2016 nog meer dan een half jaar op zich laat wachten, is aanmaken van deze categorie voorbarig, en lopen we hiermee vooral risico op foute categorisering. Civil Jack of the Netherlands.svgLeeGerCivil Jack of the Netherlands.svg 14 jun 2015 22:11 (CEST)

Week 25[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 15/06, af te handelen vanaf 29/06[bewerken]

Toegevoegd dinsdag 16/06, af te handelen vanaf 30/06[bewerken]

 • ...

Toegevoegd woensdag 17/06, af te handelen vanaf 01/07[bewerken]

Categorie:Sint-Maartense sportcompetitie - hernoemen naar Categorie:Sint-Maartense sportcompetitie (Franse Antillen)
Categorie:Sint-Maartense voetbalcompetitie - hernoemen naar Categorie:Sint-Maartense voetbalcompetitie (Franse Antillen)
Skuipers (overleg) 18 jun 2015 10:14 (CEST)
Dank je. Hier geldt inderdaad hetzelfde voor. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 18 jun 2015 10:47 (CEST)

Toegevoegd donderdag 18/06, af te handelen vanaf 02/07[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 19/06, af te handelen vanaf 03/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 20/06, af te handelen vanaf 04/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 21/06, af te handelen vanaf 05/07[bewerken]

 • ...

Week 26[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 22/06, af te handelen vanaf 06/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd dinsdag 23/06, af te handelen vanaf 07/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd woensdag 24/06, af te handelen vanaf 08/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd donderdag 25/06, af te handelen vanaf 09/07[bewerken]

Toegevoegd vrijdag 26/06, af te handelen vanaf 10/07[bewerken]

Toegevoegd zaterdag 27/06, af te handelen vanaf 11/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 28/06, af te handelen vanaf 12/07[bewerken]

 • ...

Week 27[bewerken]

Weekpagina aan volglijst toevoegen | Geschiedenis van weekpagina bekijken | Alleen weekpagina bekijken

Toegevoegd maandag 29/06, af te handelen vanaf 13/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd dinsdag 30/06, af te handelen vanaf 14/07[bewerken]

 • Categorie:Perfect getal - Arbitraire subgroep van de natuurlijke getallen, een stuk arbitrairder in elk geval dan priemgetallen. In het Sjabloon:Navigatie bijzondere getallen staan tal van andere voorbeelden van types getallen die ook leuke eigenschappen hebben, waarvan bij een aantal wellicht betere redenen zijn een subcategorie aan te maken. Hoewel er een oneindig aantal perfecte getallen is zullen er niet meer artikelen voor komen. Een alternatief is om voor de andere bijzondere getallen ook categorieën aan te maken maar het lijkt me dat voor deze getallen een lijst volstaat zoals die de eerste getallen die staat in het artikel Perfect getal. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 30 jun 2015 10:47 (CEST)
 • Categorie:Muziek in Noord-Korea, Categorie:Amusement in Noord-Korea en Categorie:Noord-Koreaans zanger bevatten maar 1 artikel (Ri Sol-ju) dat zelf in de categorieën 'Partner van Noord-Koreaans staatshoofd' en 'Noord-Koreaans zanger' zit. Die eerste categorie lijkt me terecht. Over het zanger(es) zijn staat in het artikel enkel "Er wordt gezegd dat zij een voormalige zangeres is van het Pochonbo Electronic Ensemble, ...." Een artikel over een levend persoon categoriseren op basis van een vermoeden lijkt me onjuist. Als dat artikel uit de categorie 'Noord-Koreaans zanger' wordt gehaald wordt dat een lege categorie en daarmee ook categorieën 'Muziek in Noord-Korea' en 'Amusement in Noord-Korea'. Ik stel daarom voor om die 3 categorieën te verwijderen. - Robotje (overleg) 30 jun 2015 13:21 (CEST)
  • En het lijkt er op dat die vermoedens ook niet kloppen. Op de Engelstalige Wikipedia staat: "South Korean intelligence officials tentatively identified her as Hyon Song-wol, a former singer for the Pochonbo Electronic Ensemble, a musical group popular in North Korea. However, on 25 July 2012, North Korean state media announced that she was actually Kim's wife, saying she was "his wife, Comrade Ri Sol-ju"." Bovendien staan er bronnen bij. Voor Voor verwijderen. Trijnstel (overleg) 30 jun 2015 14:29 (CEST)
   • Je leest wel erg selectief. Even verderop staat: "JoongAng Ilbo and some commentators have identified Ri Sol-ju as a singer in the Unhasu Orchestra that has made several overseas performances." Ook op het artikel Unhasu Orchesta is te lezen: "Ri Sol-ju, the wife of Kim Jong-un, is a former singer in this group." Vgl. ook D. Tudor & J. Pearson, North Korea Confidential: Private Markets, Fashion Trends, Prison Camps, Dissenters and Defectors, Tuttle Publishing 2015, p. 71: (over "well-known musical acts in North Korea") "There is also the Unhasu Orchestra, in which Kim Jong Un's wife, Ri Sol Ju, once sang." Mevrouw Ri is niet de zangeres uit het Pochonbo Electronic Ensemble, maar niettemin een (voormalig) zangeres. Woodcutterty|(?) 30 jun 2015 19:39 (CEST)
    • Dat heb ik gewoon niet gelezen. Feit blijft dat ze vooral bekend staat als "vrouw van" en niet als zangeres. Trijnstel (overleg) 30 jun 2015 23:29 (CEST)

Toegevoegd woensdag 01/07, af te handelen vanaf 15/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd donderdag 02/07, af te handelen vanaf 16/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd vrijdag 03/07, af te handelen vanaf 17/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zaterdag 04/07, af te handelen vanaf 18/07[bewerken]

 • ...

Toegevoegd zondag 05/07, af te handelen vanaf 19/07[bewerken]

 • ...
1rightarrow.png WP:VC/D
Direct te verwijderen

Alleen in geval van werkelijke onzin of echt duidelijke (spel)fouten, waar geen discussie over zal bestaan. Deze pagina is niet bedoeld voor discussie of stemmingen. Bij onenigheid of discussie omtrent een nominatie wordt aangeraden zich te wenden tot de gewone verwijderprocedure. Voor de exacte criteria, zie richtlijnen voor moderatoren.

Als je een pagina hernoemd hebt wegens een duidelijke spelfout, vergeet dan niet het label op Wikidata aan te passen.

Kandidaten directe verwijdering[bewerken]