Wikipedia:Terugdraaier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Terugdraaiers (of rollbackers) zijn gebruikers met het gebruikersrecht die met één druk op de knop de laatste bewerking op een bepaalde pagina kunnen terugdraaien, samen met alle opeenvolgende eerdere bewerkingen die door dezelfde gebruiker op die pagina zijn gemaakt. Hierbij worden alle wijzigingen van de laatste bewerker ongedaan gemaakt en automatisch als gecontroleerd gemarkeerd. Gebruik van deze optie is daarom alleen gepast in het geval van overduidelijk vandalisme of spam. De gebruikersgroep "terugdraaier" bestaat sinds 2011, toen het voor niet-moderatoren mogelijk werd om deze knop te gebruiken.

De voorwaarden om terugdraaier te kunnen worden

De terugdraaiknop is automatisch ingeschakeld en beschikbaar voor alle moderatoren, andere gebruikers kunnen het onder voorwaarden aanvragen op: Wikipedia:Aanmelding terugdraaiers.

De voorwaarden: een gebruiker moet minstens drie maanden actief zijn en vijfhonderd bewerkingen gedaan hebben. Daarnaast moet hij/zij minstens een maand aan vandalismebestrijding gedaan hebben of er anderszins mee te vertrouwen zijn (bijvoorbeeld door langere ervaring hiermee op vergelijkbare Wikimedia-projecten). Andere gebruikers kunnen op de verzoeken reageren of eventuele bezwaren uiten. Men kan daarbij gebruikmaken van de sjablonen {{steun}} of {{bezwaar}}. Dit is echter geen stempagina, zoals aanmeldingspagina's voor moderatoren of bureaucraten. Een bureaucraat zal, in principe, na minimaal 24 uur het verzoek wel of niet uitvoeren (al naar gelang de ervaring met vandalismebestrijding van en het vertrouwen in de gebruiker).

Zie de lijst van gebruikers die het terugdraaiers recht hebben gekregen, exclusief globale terugdraaiers en stewards, die het recht hebben gekregen over alle Wikimedia-projecten.

Hoe het werkt

De (rollback) terugdraaiknop, in het Nederlands: [één bewerking terugdraaien]

De terugdraaiknop werkt als volgt

 • Klik bovenaan op de tab "geschiedenis".
 • Naast de versie die je wilt herstellen, zie je de knoppen "Ongedaan maken" en "Terugdraaien" staan. Klik op "Terugdraaien".
 • De terugdraaiknop verschijnt alleen naast de meest recente wijziging van een pagina.
 • Als de pagina opnieuw wordt bewerkt voordat je op de terugdraaiknop klikt, krijg je een foutmelding.
 • Je kunt niet kiezen welke versie wordt teruggezet. Het is altijd de laatste versie die niet gemaakt is door de auteur van de meest recente versie. Deze versie heeft misschien ook problemen, dus wees voorzichtig.
 • Als er meerdere opeenvolgende bewerkingen op de pagina zijn door dezelfde auteur, zullen ze allemaal worden teruggezet. Om er maar een paar te verwijderen, moet je de wijzigingen handmatig terugdraaien.
 • De terugdraaiknop kan niet gebruikt worden op een pagina die maar door één persoon is bewerkt, want dan is er niets om naar terug te draaien.
 • Je kunt terugdraaien niet gebruiken om een herziening die verwijderd is of die verborgen is terug te zetten. Als je dat probeert, krijg je een foutmelding te zien.
 • Terugdraaien gebeurt onmiddellijk; er is geen bevestiging of voorvertoning (hoewel er een pagina wordt getoond waarop je de wijzigingen kunt zien die je hebt gemaakt). Als samenvatting wordt daarbij Wijzigingen door $2 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door $1 opgegeven, waarbij $1 en $2 vervangen worden door de respectievelijke gebruikersnamen.
 • Terugdraaien wordt automatisch als gecontroleerd gemarkeerd.
 • Terugdraaien wordt ook gemarkeerd als een "kleine bewerking".

Toegestane situaties

Standaard terugdraaien is alleen toegestaan bij de volgende situaties:

 1. Om duidelijk vandalisme en andere problematische bewerkingen terug te draaien waarbij de reden voor het terugdraaien volstrekt duidelijk is.
 2. Om bewerkingen die je zelf hebt gemaakt terug te draaien (bijvoorbeeld bewerkingen die je per ongeluk hebt gemaakt).
 3. Om wijdverspreide bewerkingen (door een misleide gebruiker of slecht functionerende bot) die niet nuttig zijn voor de encyclopedie te herstellen, op voorwaarde dat je een verklaring geeft op een geschikte plaats, zoals op de relevante overlegpagina.
 4. Soms is het nodig om wijzigingen van een bot terug te draaien of is er een andere situatie waarbij je vele wijzigingen moet terugdraaien. In dat geval is het handig om je reverts als botwijzigingen te markeren. Dat kun je doen door de parameter bot met als waarde 1 aan de URL mee te geven door ?bot=1 of &bot=1 toe te voegen, bijvoorbeeld https://nl.wikipedia.org/wiki/Speciaal:Bijdragen/Blokpop?bot=1. In de terugdraailinks zou dan ook bot=1 moeten staan. Het gevolg is dat je revert als een botwijziging wordt gemarkeerd.[1]

Onopzettelijk gebruik van terugdraaien

Omdat terugdraaien slechts een enkele klik vergt, zonder om bevestiging te vragen, kunnen zelfs ervaren gebruikers soms per ongeluk op terugdraaien klikken wanneer ze ergens anders op proberen te klikken. Mocht dit gebeuren, zet je bewerking dan handmatig terug, met een bewerkingssamenvatting als "Zelf terugzetten per ongeluk gebruik van terugdraaien" of autorevert. Je zou het terugdraaien kunnen terugdraaien, maar dit kan verwarring veroorzaken voor anderen die de paginageschiedenis bekijken.

Misbruik van het terugdraaibitje

"Standaard" terugdraaien bevat niet de mogelijkheid om een aangepaste bewerkingssamenvatting te geven. Terugdraaien mag alleen in bepaalde situaties gebruikt worden. Gebruikers die het terugdraaien misbruiken door het te gebruiken om bewerkingen die uitgaan van goede wil terug te draaien in situaties waarin normaal gesproken een verklarende bewerkingssamenvatting verwacht zou worden, of het terugdraaibitje gebruiken tijdens een bewerkingsoorlog kunnen hun terugdraai-rechten kwijt raken.

Zie ook