Wikipedia:Tijdelijke banner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op 5 juli 2018 zal het Europese Parlement over de nieuwe auteursrechtenrichtlijn stemmen. Deze zal de vrijheid op het internet drastisch inperken.

In plaats van de Europese wetgeving over auteursrechten te moderniseren, zodat deelnemen aan informatiegemeenschappen vergemakkelijkt wordt, verzwaart deze richtlijn de toegang tot het internet met nieuwe hordes, filters en inperkingen. Wordt ze aangenomen, dan kan het onmogelijk worden om een krantenartikel op sociale netwerken te delen of via een zoekmachine te vinden.

Het wetsvoorstel is inmiddels door meer dan 70 prominente informatici afgewezen, onder wie de oprichter van het wereldwijde web Tim Berners-Lee [1], evenals 169 academici [2], 145 organisaties op het gebied van mensenrechten, persvrijheid, onderzoek en informatica [3] en de Wikimedia Foundation [4].

Op deze gronden is hier nu dit protest om een vrije en open encyclopedie met verifieerbare inhoud te kunnen blijven aanbieden. Daarom wordt nu dit appel gedaan aan de afgevaardigden van het Europese Parlement tegen de huidige tekst van de richtlijn te stemmen en het debat te heropenen, rekening houdend met de talrijke voorstellen van de Wikimedia-verenigingen, te beginnen met het schrappen van artikel 11 en 13 en aangevuld met de uitbreiding van panoramavrijheid voor de gehele EU alsmede de bescherming van het publieke domein.

https://meta.wikimedia.org/wiki/SaveYourInternet