Wikipedia:Toon bewerking ter controle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Overzicht beheerpagina's
Zie WP:TOON

Onder het bewerkingsveld zit een Toon bewerking ter controle-knop. Wanneer je hierop drukt krijg je een voorbeeld van hoe het artikel eruit gaat zien zonder dat je het artikel werkelijk opslaat. Het wordt aanbevolen om deze knop te gebruiken voordat de tekst wordt opgeslagen, zodat eventuele fouten nog kunnen worden verbeterd. Minder bewerkingen in een artikel zorgt ervoor dat anderen de veranderingen beter kunnen controleren en zorgt tevens voor een overzichtelijkere paginageschiedenis.

Wanneer je delen van een artikel wil verschuiven, opdelen of samenvoegen is het wel verstanding om al gemaakte veranderingen eerst op te slaan voordat je daaraan begint. Dit omdat deze kleine wijzingen na het verschuiven niet meer goed zichtbaar zijn.

Alles in één keer opslaan voorkomt ook bewerkingsconflicten, omdat anderen dan het artikel niet langs zien komen bij recente wijzigingen, waardoor het minder waarschijnlijk is dat ze het artikel gaan bewerken terwijl je er nog mee bezig bent.

Als je bent aangemeld, kun je in je voorkeuren de optie "Voorvertoning boven bewerkingsveld weergeven" aanklikken. Zo krijg je eerst de pagina zoals die zal zijn wanneer je de pagina opslaat, dan het bewerkingsveld (dit is het standaardgedrag). Als deze optie niet is gekozen krijg je eerst het bewerkingsveld en daaronder de nieuwe versie van de pagina. Zie Help:Voorkeuren.

Met de optie "Toon bewerking ter controle" krijg je de nieuwe versie te zien, terwijl je met de knop "Wijzigingen bekijken" de verschillen kunt zien vergeleken met de laatst opgeslagen versie.

Als je de optie "Toon bewerking ter controle" gebruikt, kun je ook de bewerkingssamenvatting controleren, en of nieuw aangebrachte links naar de juiste pagina's linken.

Inloggen en preview[bewerken | brontekst bewerken]

Indien je bij het inloggen geen vinkje zet voor "Aangemeld blijven" kun je gebruik maken van "Toon bewerking ter controle" om te voorkomen dat je inlogtijd verloopt, wat zou inhouden dat de bijdragen die je doet niet onder je gebruikersnaam worden toegevoegd, maar onder je ip-adres. Door regelmatig op "Toon bewerking ter controle" te klikken wordt de timer herstart, waardoor je ingelogd blijft. Indien je niet langer bent ingelogd kan de knop "Toon bewerking ter controle" je hiervan bewust maken, zodat je kunt inloggen en daarna je werk kunt opslaan onder je gebruikersnaam. Dit kun je controleren door te kijken of je gebruikersnaam helemaal bovenaan de pagina wordt vermeld.

Indien je niet bent ingelogd, open dan Special:Userlogin in een nieuw scherm (klik met rechtermuis op de link en selecteer "Open link in new window" of vergelijkbaar). Dan inloggen en vervolgens ga je terug naar je bewerking en klik opnieuw "Toon bewerking ter controle" om te zien of het goed gaat. Merk op dat de eventueel geplaatste vinkjes voor de selectievakjes "Dit is een kleine wijziging (uitleg)" en "Deze pagina volgen" verdwenen zijn, zodat je indien je het wenst deze opnieuw zult moeten aanvinken.

Wanneer je een grote bewerking doet, kun je overwegen om de inhoud te kopiëren naar het klembord van je computer. In zeer zeldzame gevallen hebben de servers van Wikipedia kuren, en kun je je werk kwijtraken.