Wikipedia:Uitgelicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Overzicht navigatie

Elke dag van het jaar wordt op de hoofdpagina een lezenswaardig artikel uit de Nederlandstalige Wikipedia samengevat onder de noemer uitgelicht. Hiertoe zijn 366 sjablonen beschikbaar. Na een jaar wordt de cyclus automatisch herhaald, voor zover tussentijds geen andere artikelen worden geselecteerd en samengevat. De uitgelichtjes zijn bedoeld om bezoekers via deze manier naar artikelen te laten navigeren.

Op Wikipedia:Uitgelicht/Richtlijnen staat een voorstel voor richtlijnen voor de uit te lichten artikelen.

  • Het artikel wordt om 24.00 uur 's nachts (MET/MEZT, dus Belgische/Nederlandse tijd) automatisch vervangen, indien de pagina Sjabloon:Uitgelicht_<dag>_<maand> bestaat.
  • Elke maand heeft een eigen subpagina met een overzicht van de uitgelichte artikelen uit die maand. Dit maakt het ook eenvoudig om een artikel van de dag aan te maken en/of te bewerken.
  • Uitgelichtjes van vóór 8 september 2005 kun je hier terugvinden.
  • Hieronder staat een overzicht van alle maanden en van de 10 voorbije en 10 toekomstige artikelen.

PS. Als de wijzigingen van de sjablonen niet meteen zichtbaar zijn op deze pagina: ververs pagina


Uitgelicht (maand):
januari februari maart april mei juni juli augustus september oktober november december


7 oktober

Vlag van de Duitse Democratische Republiek

Duitse Democratische Republiek

De Duitse Democratische Republiek was een communistische staat in Europa. Op 7 oktober 1949 nam de door communisten gedomineerde Provisorische Volkskammer in Oost-Berlijn de grondwet van de nieuwe staat aan. De Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED) zou hierdoor ruim 40 jaar de eigenlijke machthebber zijn in de DDR. (Lees verder)

 
Voorbije 10 dagen Komende 10 dagen
6 oktober

Daimler-Benz 190 (1956)

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz is een automerk uit Duitsland, in 1926 ontstaan als gevolg van de fusie tussen de Daimler Motoren Gesellschaft van Gottlieb Daimler en de firma Benz & Cie. van Carl Benz. Tegenwoordig is het het merk onderdeel van Daimler AG. Onder het merk Mercedes-Benz worden personenauto's en -busjes, bestelwagens, bussen, vrachtwagens en andere voertuigen geproduceerd. Daarnaast is Mercedes-Benz eigenaar van onder meer Maybach en Smart. Tevens is het grootaandeelhouder van het in seizoen 2010 nieuwe Formule 1-team Mercedes Grand Prix. (Lees verder)

8 oktober

De Nieuwstraat in Kerkrade ofwel de Neustraße in Herzogenrath

Nieuwstraat

De Nieuwstraat in Kerkrade ofwel de Neustraße in Herzogenrath splitst de nauw verbonden steden en vormt tevens de rijksgrens tussen Nederland en Duitsland.

In deze straat was er tijdens de Tweede Wereldoorlog sprake van sterke smokkel. Vooral kinderen speelden aan beide kanten van de afscheiding met elkaar, ze gooiden bijvoorbeeld ballen naar elkaar over het obstakel heen. Langzaam ontdekten de autoriteiten dat veel van deze ballen eigenlijk ballonnen of sokken waren, gevuld met smokkelwaar. Meestal was die smokkelwaar koffiebonen. Tevens weigerden de douanebeambten het bevel om op kinderen te schieten, waardoor de smokkel een populaire activiteit voor de kinderen werd. Het douanekantoor merkte op dat de smokkel voor de kinderen niet alleen afwezigheid van school als gevolg zou kunnen hebben, maar ook gevolgen voor de gezondheid. (Lees verder)

5 oktober

Tux, de mascotte van Linux

Linux

Linux is een besturingssysteem dat voor het eerst werd vrijgegeven op 5 oktober 1991 door Linus Torvalds. Hij creëerde een monolithische kernel, geïnspireerd op Minix. Sinds de eerste vrijgegeven versie 0.02 zijn er verschillende versies via het internet verspreid. Linus Torvalds zelf werkt op dit moment bij The Linux Foundation in de Verenigde Staten. De mascotte van het project is Tux, een pinguïn. (Lees verder)

9 oktober

John Lennon in 1868

John Lennon

John Lennon (Liverpool, 9 oktober 1940 – New York City, 8 december 1980) was een Engels popmusicus, vredesactivist en oprichter van de Liverpoolse groep The Quarrymen, die later bekend werd als The Beatles. Samen met Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr had Lennon met deze groep een belangrijke rol in de popmuziek. (Lees verder)

4 oktober

Plaats van de ramp, gezien in westelijke richting

Bijlmerramp

De Bijlmerramp is de benaming voor de vliegramp waarbij op zondag 4 oktober 1992 een Boeing 747-vrachtvliegtuig, vlucht 1862 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al, neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Amsterdamse Bijlmermeer.

De ramp kostte 43 mensen het leven, onder wie de driekoppige bemanning en de enige passagier van het vliegtuig. Buiten de 43 geregistreerde doden waren er mogelijk ook slachtoffers onder illegale flatbewoners te betreuren. Hun exacte aantal heeft men nooit kunnen achterhalen. (Lees verder)

10 oktober

Satellietopname van Cuba

Cuba

Cuba is een land in Midden-Amerika. Het verklaarde zich onafhankelijk na de Spaans-Amerikaanse Oorlog op 10 oktober 1898. De onafhankelijkheid werd internationaal erkend op 20 mei 1902. Politiek gezien is Cuba een socialistische/communistische dictatuur. Cuba werd tussen 1959 en 2008 geleid door Fidel Castro, die op 24 februari van dat jaar opgevolgd werd door zijn broer Raúl. Sinds de jaren zestig, toen de Cubaanse Revolutie in communistisch vaarwater kwam, hanteert de Verenigde Staten een handelsembargo tegen Cuba. (Lees verder)

3 oktober

Twee schepen, uitgerust met een dynamic positioning-systeem

Dynamic positioning

Dynamic positioning is een systeem dat automatisch de positie en koers van een schip constant houdt door gebruik te maken van de eigen schroeven. Werkzaamheden op zee die anders niet mogelijk zouden zijn, doordat er bijvoorbeeld niet geankerd kan worden door pijpleidingen op de zeebodem, zijn door dynamic positioning wel uit te voeren. Dynamic positioning kan absoluut zijn, waarbij een positie ten opzichte van de zeebodem wordt vastgehouden, of relatief, waarbij een bewegend object, zoals een ander schip, een ROV of een drijvend productieplatform, wordt gevolgd. Ook kan een koers ten opzichte van wind en stroming worden vastgehouden, waarbij het benodigde vermogen om op positie te blijven minimaal is. (Lees verder)

11 oktober

Een glas port

Port

Port of porto is een zoete wijnsoort uit Portugal, met een alcoholgehalte dat tussen 18 en 20 procent ligt. Om port te kunnen maken, zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort van belang. Alleen druiven uit de Dourovallei in het noorden van Portugal worden gebruikt voor de port productie. Klimatologische omstandigheden spelen de belangrijkste rol bij het verkrijgen van druiven voor de kwaliteitsport, die vintage port genoemd wordt. De naam port is afgeleid van de havenstad Porto. (Lees verder)

2 oktober

Tian Tan Boeddha, Boeddhabeeld in de Mahayana-stijl op Lantau eiland, Hongkong

Boeddhisme

Het boeddhisme is een religie die Gautama Boeddha ongeveer 500 v.Chr. in India stichtte, waarbij ascese belangrijk is. Boeddhistische monniken richten zich op het bereiken van het Nirwana, het einde van begeerte, aversie en verwarring. De verplichtingen voor leken zijn relatief beperkt, wat het tot een succesvolle missionaire religie maakte. Belangrijk bij de verspreiding was het monasticisme waarbij monniken bij elkaar leven in kloosters. Het breidde zich geleidelijk over andere delen van Azië uit en speelde een rol in de spirituele, culturele en sociale ontwikkeling van de oosterse wereld. Tegenwoordig telt het boeddhisme ongeveer 415 miljoen aanhangers. (Lees verder)

12 oktober

Christoffel Columbus

Christoffel Columbus

Op 12 oktober 1492 stuitte Christoffel Columbus op de Bahama's na een tocht van 6000 kilometer over de Atlantische Oceaan. Hij had gehoopt met zijn tocht Azië te bereiken, maar stuitte in plaats daarvan op een Nieuwe Wereld. Zijn ontdekking van Amerika vormt een keerpunt in de wereldgeschiedenis. 12 oktober wordt daarom in veel landen herdacht als Columbusdag. (Lees verder)

1 oktober

Tibet

Tibet

Tibet is een geografisch gebied en een voormalige zelfstandige staat op het Tibetaans Hoogland. Het heeft historisch een eigen volk, cultuur, taal en twee religies: de bön en het Tibetaans boeddhisme. Sinds de invasie van Tibet van 1950-51 behoort het tot de Volksrepubliek China en is het staatkundig verdeeld over een aantal Chinese provincies, waaronder de gehele Tibetaanse Autonome Regio en delen van Sichuan en Qinghai. Cultureel worden ook Ladakh en Sikkim in India, Bhutan en sommige delen van Nepal tot Tibet gerekend. (Lees verder)

13 oktober

Snooker

Snooker

Snooker is een biljartspel voor twee spelers of twee ploegen waarbij alle gekleurde ballen weggespeeld moeten worden. Er zijn in totaal 22 ballen: vijftien rode, zes andere kleuren (geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart) en een witte bal. Het is het best vergelijkbaar met pool. De belangrijkste verschillen tussen pool en snooker zijn de afmetingen: een snookertafel is in de regel groter dan een pooltafel, de ballen zijn kleiner en lichter en de keu is bijgevolg dunner. (Lees verder)

30 september

UB40 in 2010

UB40

UB40 is een Britse pop- en reggaegroep afkomstig uit Birmingham. De band werd in 1978 opgericht door een groep werkloze vrienden die behalve hun jeugd ook de liefde voor reggaemuziek deelden. De naam van de band is afgeleid van een voormalig formulier van de Britse sociale dienst om een werkloosheidsuitkering aan te vragen. UB staat in dat formulier voor Unemployment Benefit. UB40 was in de jaren tachtig en negentig zeer populair in Nederland. De groep brak in 1983 met het album Labour of Love definitief door. (Lees verder)

14 oktober

Bewegende tektonische platen

Platentektoniek

Platentektoniek, plaattektoniek of schollentektoniek is de wetenschappelijke theorie die zowel de geografische ligging van continenten, oceanen, gebergten en andere structuren in het aardoppervlak verklaart als de geologische structuren in de aardkorst en de plek waar aardbevingen en vulkanisme voorkomen. Volgens de theorie is de lithosfeer – de buitenste, gemiddeld ongeveer 100 km dikke laag in de Aarde – verdeeld in tektonische platen of schollen, die onafhankelijk van elkaar over het aardoppervlak bewegen. De beweging wordt aangedreven door stromingen in de onderliggende asthenosfeer.(Lees verder)

29 september

Jackie Chan

Rob-B-Hood

Rob-B-Hood is een in 2006 in Hongkong uitgebrachte film van het genre actiekomedie. De film is geproduceerd en geregisseerd door Benny Chan, die ook meeschreef aan het scenario. De hoofdrollen worden gespeeld door Jackie Chan, Louis Koo en Michael Hui. De film werd op 29 september 2006 alleen in Hongkong, China en Zuidoost-Azië uitgebracht en kreeg daar over het algemeen positieve recensies. (Lees verder)

15 oktober

Pietà van Michelangelo

Pietà van Michelangelo

De Pietà van Michelangelo is een beroemd beeldhouwwerk van Michelangelo. Het bevindt zich in een kapel aan de rechterkant van het schip van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. De Franse kardinaal Jean Bilhères de Lagraulas bestelde de Pietà in 1498, waarschijnlijk voor zijn graftombe in de Sint-Pieter. Jacopo Galli, een beschermheer van de kunst, speelde een bemiddelende rol bij de opdracht en verzekerde de kardinaal ervan dat Michelangelo het fraaiste beeld van marmer in het toenmalige Rome zou creëren. (Lees verder)

28 september

Lenticellen op een vlierstengel in half juni

Stengels

Stengels van planten zorgen voor stevigheid en voor het transport van water, mineralen en assimilaten. Ook zorgen stengels voor de groei, zowel in de lengte als in de dikte. Plantenstengels bestaan uit leden en knopen. De knopen zijn vaak verdikt. Op de knopen van stengels zitten de bladeren. Bij houtachtige gewassen zijn de twijgen bedekt met een kurklaagje. Op het oppervlak van deze twijgen zitten lenticellen, vergelijkbaar met huidmondjes bij bladeren. Deze zorgen voor gasuitwisseling door de kurklaag heen. (Lees verder)

16 oktober

Himmler in 1942

Heinrich Himmler

Heinrich Luitpold Himmler (München, 7 oktober 1900 – Lüneburg, 23 mei 1945), met een bijnaam ook wel bekend als "Reichsheini" was een Duits nationaalsocialistisch politicus. Hij was tevens de leider van de SS (Reichsführer-SS) en een van de leiders van de NSDAP. Himmler wordt gezien als een van de hoofdverantwoordelijken voor de Holocaust en is daarmee een van de grote oorlogmisdadigers uit de Tweede Wereldoorlog. De familie Himmler stamt, zo meende Himmlers vader, uit Zwitserland. (Lees verder)

27 september

Een T-Ford

T-Ford

De T-Ford (Ford model T) was een auto die op 27 september 1908 in productie werd genomen door Ford. Eerst werden de auto's nog stuk voor stuk in elkaar gezet; later voerde Henry Ford de lopende band in, volgens eigen zeggen geïnspireerd door de werkwijze in een slachterij in Chicago. Door de massaproductie was het een betaalbare auto. Een lopendebandwerker bij Ford kon destijds een T-Ford kopen voor vier maanden loon. In 1918 bestond de helft van alle auto's in de Verenigde Staten uit T-Fords. De productie van de T-Ford werd voortgezet tot 1927, en er werden in deze periode meer dan 15 miljoen van deze voertuigen verkocht. (Lees verder)

17 oktober

Biodiesel

Biodiesel

Biodiesel is een type biobrandstof, een duurzame energiebron, die gemaakt wordt uit plantaardige olie of dierlijk vet. Biodiesel wordt vaak toegepast in een mengvorm met uit aardolie verkregen diesel.

Toen Rudolf Diesel zijn eerste dieselmotor bouwde, was deze bedoeld voor olie geperst uit pinda's. Tegenwoordig zijn dieselmotoren niet meer geschikt om zonder aanpassingen te werken op pure plantaardige oliën of gebruikte plantaardige oliën. Deze zijn te stroperig en geven veel roet. (Lees verder)

Alle dagen

januari 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
februari 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29
maart 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
april 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
mei 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
juni 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
juli 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
augustus 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
september 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
oktober 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31
november 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30
december 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - 9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18 - 19 - 20 - 21 - 22 - 23 - 24 - 25 - 26 - 27 - 28 - 29 - 30 - 31

Zie ook