Wikipedia:Verwelkom bewerkingen van anoniemen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een essay. De pagina beschrijft niet een officiële regel of richtlijn, maar geeft enkel de mening weer van de auteur(s). Voel je vrij om aanpassingen te maken of erover te discussiëren op de overlegpagina.
Overzicht beheerpagina's

Het feit dat iedereen op Wikipedia bewerkingen kan doen is een zegen voor Wikipedia. De bron van deze bewerkingen doet er enkel toe voor Wikipedia voorzover dit de kwaliteit aangaat of legale status. Daarom moet ook het maken van bewerkingen door anoniemen worden aangemoedigd ongeacht of dit door nieuwkomers wordt gedaan of zelfs door oudgedienden die de behoefte voelen om opnieuw terug te keren in de anonimiteit.

Wikipedia toont zijn ware gezicht uitgerekend bij de eerste interacties met nieuwe gebruikers. Daarom moeten we ons vriendelijk opstellen zowel tegenover nieuwkomers als anonieme passanten. Op het moment dat Wikipedia bekend staat om zijn vriendelijke houding naar nieuwkomers en anoniemen, kun je ook een vriendelijker houding terug verwachten van nieuwe bezoekers naar Wikipedia.

De mogelijkheid van anoniemen om te bewerken is zelfs een Foundation-issue, dat wil zeggen dat het direct door het bestuur van de Wikimedia Foundation wordt opgedragen en onaanvechtbaar is.

Iemand de mogelijkheid afnemen om anoniem bij te dragen is een laatste redmiddel[bewerken | brontekst bewerken]

Zelfs gebruikers die de fout in zijn gegaan moeten als anoniem welkom blijven, mits ze dit op een normale en hoffelijke manier doen. De straf om iemand zelfs deze mogelijkheid af te nemen, moet enkel worden opgelegd als iemand helemaal niet reageert op mildere waarschuwingen of afname van privileges. Zelfs als men hier wel voor kiest moet dit te allen tijde slechts voor een beperkte periode gelden.