Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
Zie WP:AV
Zie WP:AVP
Zie WP:VPA
Zie WP:VPV
Zie WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Een verzoek dat behandeld is, wordt verplaatst naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk in het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onder aan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 21 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Nieuwe verzoeken[bewerken]

OJK Klal Israël naar OJG Klal Israël[bewerken]

Graag de pagina's OJG Klal Israël (huidige naam) en OJK Israël (oude naam) samenvoegen onder OJG Klal Israël. Eventueel OJK Klal Israël handhaven met verwijzing naar de actuele naam OJG Klal Israël, met de huidige lemma-tekst. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door EricPB (overleg · bijdragen) op 8 september 2017 om 15.29 uur (CEST)

@EricPB: wat bedoel je precies met OJK Israël? Er is geen artikel met die naam en dat is er ook nooit geweest. De inhoud ervan kan dan ook niet samengevoegd worden met het artikel OJK Klal Israël. Dat artikel kan uiteraard wel hernoemd worden. Op de website van Klal Israël wordt wel OJG maar niet OJK gebruikt. Richard 8 sep 2017 19:55 (CEST)

Het artikel heeft nu de naam OJK Klal Israël en OJG ... routeert daar kennelijk automatisch naar toe. Hernoemen lukte mij niet, maar dat zou ik inderdaad het liefste zien! Dus inderdaad het lemma wijzigen in OJG Klal Israël.

Er zijn diverse vragen. In de inleidende zin staat de naam als "Open Joodse Gemeente (Kehille) Klal Israël". Is dat de officiële naam? OJK en OJG zijn afkortingen, kennelijk van "Open Joodse Kehille" en van "Open Joodse Gemeente". Op basis waarvan moet dan de keuze voor OJG gemaakt worden? En als die keuze eenmaal is gemaakt, moet het artikel dan niet de volledige naam krijgen, of is de afkorting in de praktijk de naam? WIKIKLAAS overleg 11 sep 2017 12:51 (CEST)
@Gebruiker:Wikiklaas: de website van de organisatie gebruikt zelf 'OJG Klal Israël' (bijvoorbeeld in de zin 'De OJG Klal Israël te Delft [...]'). Het lijkt me dus eigenlijk een kwestie van een simpele hernoeming en het 'samenvoegen' uit het oorspronkelijke verzoek een misverstand.
Uitgevoerd Uitgevoerd. Richard 11 sep 2017 13:04 (CEST)
Dit verzoek gaat weer even terug naar boven. Ik stel hier net diverse vragen, onder meer over de officiële naam, en of het gewenst is om de afkorting te gebruiken. Koud tien minuten later wordt het verzoek uitgevoerd zonder dat er een vraag is beantwoord, maar uitsluitend op basis van "de naam op de website". Dat is niet zorgvuldig en wat mij betreft niet akkoord. WIKIKLAAS overleg 11 sep 2017 13:14 (CEST)
De vraag die ik afgelopen vrijdag stelde was beantwoord. De vorige naam van het artikel klopte niet, de huidige wel. Over de wenselijkheid van een verdere wijziging in Open Joodse Gemeente / Open joodse gemeente / alleen maar 'Klal Israël' / ... kan zeker verder gesproken worden, maar moet dat hier gebeuren? Richard 12 sep 2017 10:05 (CEST)

Dank, want zoals het nu is (titel OJG Klal Israël) is het perfect! – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door EricPB (overleg · bijdragen) 13 sep 2017 13:41‎ (CEST)

Perfect in de ogen van betrokkene EricPB vermoedelijk, maar ik zie geen enkel objectief argument, en bij het doen van een verzoek is het goed gebruik dat grondig te verantwoorden, waarvan hier dus geen sprake was. WIKIKLAAS overleg 16 sep 2017 16:34 (CEST)

Diverse artikel, overbodig hernoemd door Maiella[bewerken]

Allen zijn in strijd met WP:BENOEM die vraagt om eenduidige en eenvoudige titels. Indien mogelijk ook graag een beveiliging tegen verdere verplaatsingen. The Banner Overleg 17 sep 2017 10:23 (CEST)

Ik lees: "omzeilen van een overbodige disambiguatie". Sic.
Allen zijn in overeenstemming met WP:BENOEM, eerste en tweede bullit (onder het kopje principes). Aldaar wordt ook expliciet vermeld dat de principes van de eerste en tweede bullit voorrang hebben boven de derde bullit. Ik citeer:
Principes:
 • Zorg ervoor dat de paginatitel een vlag is die de lading dekt.
 • Eenduidigheid gaat boven eenvoud. Wanneer een woord of uitdrukking verschillende betekenissen heeft, benoem je pagina dan zo exact mogelijk. Laat niets te raden over.
Maiella (overleg) 17 sep 2017 11:24 (CEST)
En de artikeltitels waren eenduidig, eenvoudig, uniek en dekten de lading voordat jij besloot de titels complexer te maken door er extra informatie in te proppen. The Banner Overleg 17 sep 2017 11:29 (CEST)
Nadat u had besloten de titels zogenaamd eenvoudiger te maken door een specificatie tussen haakjes niet bedoeld ter disambiguatie zonder pardon te schrappen. – Maiella (overleg) 17 sep 2017 14:34 (CEST)
Nadat ik inderdaad overbodige delen van de titel, doorgaans aangeduid als overbodige disambiguaties, had geschrapt. Dit ter verbetering van de encyclopedie en de vindbaarheid van artikelen. The Banner Overleg 17 sep 2017 14:39 (CEST)
Wat betreft de individuele items.
 • Er zijn ten minste 3 belangrijke bomaanslagen geweest in Ankara, de hoofdstad van Turkije. Het lemma is kennelijk aangemaakt onder de titel Bomaanslag in Ankara (2015). Daarna is The Banner op de proppen gekomen met de kwalificatie "overbodige disambiguïteit". En nu komt hij op de proppen met de kwalificatie "omzeilen overbodige disambiguatie". Kennelijk zit hij om werk verlegen. En dan kan hij nog meer nuttige informatie uit de encyclopedie naar het afvoerputje leiden. – Maiella (overleg) 17 sep 2017 11:39 (CEST)
 • Het lemma over de loonhervormingen in de Sovjet-Unie heeft specifiek betrekking op de periode 1956-1963 onder Chroesjtsjov. Het is éen magere alinea met een fraaie afbeelding van een postzegel. Ik zie niet de intentie om er een algemeen lemma van te maken over loonpolitiek en loonhervormingen gedurende het gehele bestaan van de Sovjet-Unie (1922-1991). – Maiella (overleg) 17 sep 2017 11:50 (CEST)
 • In de Russische geschiedenis sinds 1917 waren er 5 CUC's, waarvan 3 in de Sovjet-Unie tot 1937 of 1938. 2 CUC's uit de tijd van de Russische Revolutie waren een kort leven beschoren, maar niet onbelangrijk. Daarna was het Heel-Russisch Centraal Uitvoerend Comité de belangrijkste. Op de overlegpagina is uiteindelijk besloten tot de titel Centraal Uitvoerend Comité (Rusland), omdat "Heel-Russisch" een beetje ongelukkig klinkt (archaïsch?), kennelijk wel een correcte vertaling uit het Russisch. De discussie (2012) door en/of met de oorspronkelijke auteurs van het lemma over de gewenste titel kunt u lezen op de bijbehorende overlegpagina. Deze discussie alleen over de juiste titel is omvangrijker dan het hele lemma. En in 2015 is de thans gewraakte titel geïmplementeerd. Men is dus niet over éen nacht ijs gegaan. In zijn wijsheid heeft The Banner op 24 augustus jl. om 16.01 uur na hoogstens 4 minuten beraad besloten tot titelwijziging met de kenmerkende bewerkingssamenvatting "overbodige disambiguatie". Kennelijk is hij een Rusland-expert, want ik ben niet in staat om in 4 minuten alle relevante info bekijken, zoals daar zijn: het lemma, het overleg; het Engelse lemma, de Engelse doorverwijspagina, en de 4 andere Engelse lemmata ter zake. Ik moet ook maar eens een cursus snellezen gaan doen ... – Maiella (overleg) 17 sep 2017 13:15 (CEST)
 • Ach, wat een leuke beweringen over mijn tijdsinvestering maar volledig bezijden de waarheid. The Banner Overleg 17 sep 2017 13:57 (CEST)

Behandelde verzoeken[bewerken]

Bijzondere Bijstands Eenheid naar Bijzondere Bijstandseenheid[bewerken]

De huidige titel is een spelfout, zie Overleg:Bijzondere Bijstands Eenheid. Gollem (overleg) 5 sep 2017 22:20 (CEST)

Forward Lease Rotterdam naar Rotterdam Basketbal[bewerken]

Als het niet nodig is (en het is hier niet nodig) graag geen voortdurende hernoemingen en misbruik van de encyclopedie voor sponsordoeleinden. De vereniging heet Rotterdam Basketbal, zoals ook op hun website vermeld is en zoals ze bij de Kamer van Koophandel ingeschreven staan onder nummer 40342437. Hadden ze niet meer zo geheten, dan stond er 'uitgeschreven' o.i.d. Eerder was er een sportclub met wel tien redirects omdat zo'n beetje elk halfjaar de sponsornaam veranderde en daar is toen ook voor de echte naam gekozen. ErikvanB (overleg) 8 sep 2017 01:30 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd - Dat eerdere team was een wielerploeg die ineens naar een product van de sponsorende vloerenfabrikant genoemd moest worden; en toen was de limiet wel bereikt. WIKIKLAAS overleg 8 sep 2017 02:37 (CEST)

Cfk naar CFK[bewerken]

Deze doorverwijspagina betreft uitsluitend de hoofdletterafkorting. Als ik in het zoekveld [cfk] intik, dan is er geen disambiguïteit en dan wil ik via een redirect rechtstreeks naar het lemma over de chemische stof. – Maiella (overleg) 26 aug 2017 10:54 (CEST)

Lijkt mij niet handig. Het zoekvenster is tot op zekere hoogte hoofdletterongevoelig. Als ik in het zoekveld [cfk's] intoets (volledig in kleine letters), vindt hij ook het (onjuist gespelde) CFK's. Ik denk wel dat de andere betekenissen wat vergezocht zijn. Charles Foster Kane heeft geen eigen lemma en in het artikel over Cristina Fernández de Kirchner staat weliswaar dat ze 'dikwijls' zo genoemd wordt, maar in de gegeven bron komen alleen 'CFKArgentina' en 'simply CFK' voor. Als ik jou was, zou ik misschien een balletje opgooien op 'overleg gewenst' om de doorverwijspagina helemaal op te heffen. Richard 29 aug 2017 16:18 (CEST)
Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Geen reactie meer gekregen. Richard 11 sep 2017 13:09 (CEST)

FlevOnice naar Flevonice[bewerken]

Sports & Fun park Flevonice (voorheen alleen kunstijsbaan in de natuur 'FlevOnice') heeft haar naam veranderd met oog op de nieuwe zomer- en winter propositie waarbij de hoofdletter O (FlevOnice) niet goed past volgens de directie van het bedrijf. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Icollou (overleg · bijdragen) 7 sep 2017 11:36 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd. Richard 11 sep 2017 13:09 (CEST)

Koninklijke Muntschouwburg naar De Munt[bewerken]

De Munt heet zichzelf De Munt en niet De Koninklijke Muntschouwburg. Daarbij heten de Engelstalige en Franstalige pagina's "La Monnaie", het equivalent van "De Munt". Het gebruik van "De Munt", maakt overigens deel uit van de communicatiestrategie van het operahuis. Het boek Het verhaal van De Munt, van Isabelle Pouget, gebruikt ook "De Munt" in de titel en niet "De Koninklijke Muntschouwburg". Verder wordt de naam "De Munt" gebruikt op alle sociale media, de websit, in alle digitale en alle printcommunicatie. Jlanssie (overleg) 7 sep 2017 13:07 (CEST) jlanssie, webmaster bij De Munt

Wijzigen naar "De Munt" zal helaas niet gaan, aangezien dat een doorverwijspagina is. Dan wordt het dus op z'n best "De Munt (Brussel)". Een alternatief is "Koninklijke schouwburg De Munt". Iets vergelijkbaars hebben we met Carré en Koninklijk Theater Carré. Overigens is niet de "communicatiestrategie" van de schouwburg doorslaggevend voor de keuze van de artikeltitel, maar de officiële naam van de schouwburg. Communicatiestrategieën hebben de neiging veel vaker te veranderen dan officiële namen, ongeveer zo vaak als er een nieuwe "strateeg" aan het roer komt. WIKIKLAAS overleg 7 sep 2017 14:17 (CEST)
"De Munt (Brussel)" kan ook niet, want ook daar zijn er meerdere van: het munt-instituut zelf, het museum dat in dat munt-instituut is gevestigd, en de schouwburg. Als ik me niet vergis, staat op de gevel van de schouwburg overigens "Theatre Royal de la Monnaie - Koninklijke Muntschouwburg" en niet "La Monnaie - De Munt". Mvg, Trewal 7 sep 2017 14:52 (CEST)
Indien gewenst, kan hier op een andere plaats verder over nagedacht en overlegd worden. Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd – op dit moment. Richard 11 sep 2017 13:09 (CEST)

Klopboor hernoemen naar Klopboormachine[bewerken]

Dit artikel gaat niet over een boor maar over een boormachine. Zoals ook in de inleidende alinea van het artikel Boor (gereedschap) te lezen valt, wordt een boormachine verwarrend genoeg vaak 'boor' genoemd; het lijkt mij niet de bedoeling dat Wikipedia nog meer verwarring veroorzaakt. NB Een zoekopdracht bij Google naar 'klopboor' levert voornamelijk zoekresultaten voor 'klopboormachine' op. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 15 sep 2017 16:41 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Klinkt logisch. Richard 15 sep 2017 16:55 (CEST)
  PS: Erik, wat denk je van de drilboor? Dat is niet eens een boor(machine) en alternatieven als 'sloophamer' of 'breekhamer' worden ook voor andere gereedschappen gebruikt... Richard 15 sep 2017 17:06 (CEST)
Inderdaad. En handboor bijvoorbeeld. Ik denk dat er nog meer zijn. Bij handboren is het nog verwarrender, want inderdaad wordt dan meestal een handboormachine gedoeld, maar soms ook een boor die je met de hand het hout in draait: een fretboortje. En daarom durfde ik dat artikel nog niet te hernoemen. 'Drilboor' is ook een wat vreemd geval. Ik denk er nog over na en kom zo nodig hier terug als ik hulp nodig heb. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 15 sep 2017 17:12 (CEST)

Kimiko Date-Krumm naar Kimiko Date[bewerken]

Date scheidde in september 2016 van haar man, waarna ze terug haar meisjesnaam aannam. Takk (overleg) 16 sep 2017 09:11 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd - Mbch331 (Overleg) 16 sep 2017 09:54 (CEST)

Port of Den Helder Kings naar Den Helder Suns[bewerken]

Graag de pagina Port of Den Helder Kings (oude naam) hernoemen naar Den Helder Suns (huidige naam). Het betreft namelijk in beide gevallen de proftak van BV Noordkop. Eventueel Port of Den Helder Kings handhaven met verwijzing naar de actuele naam Den Helder Suns. Ik heb de informatie van het meest recente artikel al toegevoegd aan het hoofdartikel. – FabioDekker (overleg) 17 sep 2017 14:12 (CEST)

Beiden zijn artikelen. Bij hernoeming worden ze niet samengevoegd, dus is hernoeming niet mogelijk. Beide artikelen moeten samengevoegd worden en dat loopt niet via deze pagina. Mbch331 (Overleg) 17 sep 2017 14:16 (CEST)
Beide artikelen zijn (wat informatie betreft) samengevoegd, maar ik kan moeilijk een artikel leeghalen en verplaatsen. Op welke pagina kan ik wel terecht? FabioDekker (overleg) 17 sep 2017 14:52 (CEST)
Een andere gebruiker heeft het artikel inmiddels hernoemd naar BV Noordkop. Mbch331 (Overleg) 17 sep 2017 15:41 (CEST)
Dat was uiteraard niet de bedoeling. Nu zal ik keurig een discussie starten op Wikipedia:Samenvoegen (hier moest ik dus zijn, bedankt!). MvG, FabioDekker (overleg) 17 sep 2017 18:02 (CEST)
Dan is hier voorlopig niets te doen, dus voor de administratie Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Mbch331 (Overleg) 17 sep 2017 18:58 (CEST)


Overleg:Coradia Polyvalent naar Overleg:Régiolis[bewerken]

Overlegpagina is blijven staan bij een hernoeming van het artikel. Wikiwerner (overleg) 16 sep 2017 20:15 (CEST)

Probleem is dat de helft van het overleg bij Régiolis hoort en de helft bij Cordia Polyvalent. Mbch331 (Overleg) 16 sep 2017 23:06 (CEST)
Creatief opgelost. Milliped (overleg) 18 sep 2017 11:08 (CEST)

Lijst van plattelandsgemeenten in Gelderland terugzetten naar Lijst van plattelandsgemeenten in Gelderland (1816)[bewerken]

De oorspronkelijke titel van dit artikel, dat door The Banner op 29 mei 2017 is hernoemd, is juist en volledig. De huidige titel is dat niet, want deze suggereert de toestand weer te geven die nu ook geldt en dat is niet zo. In Tabel van gemeenten in Gelderland staan de huidige gemeenten in deze provincie en daar zijn heel wat verschillen mee. De Geo (overleg) 17 sep 2017 13:22 (CEST)

Er is hier sprake van twee heel verschillende zaken: ten eerste een lijst van plattelandsgemeenten, zoals geldig in de begin decennia van de 19e eeuw. Het begrip steden en plattelandsgemeenten is later afgeschaft hoewel ik nog niet heb kunnen achterhalen wanneer. Ten tweede: het artikel Tabel van gemeenten in Gelderland geeft de huidige gemeenten weer, zonder het onderscheid in steden en plattelandsgemeenten dat een slordige 200 jaar geleden van toepassing was en na verschillende herindelingen. The Banner Overleg 17 sep 2017 14:30 (CEST)
Als ik het goed heb, heeft de invoering van de Gemeentewet in 1851 een einde gemaakt aan dat onderscheid. The Banner Overleg 17 sep 2017 16:38 (CEST)
Zou zo maar kunnen Glimlach Michiel (overleg) 17 sep 2017 16:43 (CEST)
Dat kan allemaal wel zo wezen The Banner. Maar jij hebt dit artikel hernoemd en nu staat er een titel boven die niet duidelijk maakt dat het om een situatie van 200 jaar geleden gaat. Het begrip plattelandsgemeente wordt namelijk ook nu nog volop gebruikt in het dagelijks spraakgebruik. Dus de naamsverandering moet ongedaan gemaakt worden. De Geo (overleg) 17 sep 2017 21:16 (CEST)
Het lijkt mij niet dat er verwarring kan ontstaan tussen beide lijsten. The Banner Overleg 17 sep 2017 22:03 (CEST)
En anders kan men een dp aanleggen. — Zanaq (?) 17 sep 2017 22:53 (CEST)
Waarom staat deze pagina eigenlijk in de hoofdnaamruimte? De lijst is overgetikt uit deze bron (p. 258) en voorzien van eigen commentaar. Zie ook de overlegpagina. Iedere context en duiding ontbreekt. Lijkt me meer iets voor Wikisource. Woody|(?) 17 sep 2017 22:14 (CEST)

Lijst van plattelandsgemeenten in Utrecht naar Lijst van plattelandsgemeenten in Utrecht (1816)[bewerken]

Verzoek gelijk aan het bovenstaande. De oorspronkelijke titel van dit artikel was juist. De huidige titel is dat niet, want deze suggereert de toestand weer te geven die nu ook geldt en dat is niet zo. In Tabel van gemeenten in Utrecht staan de huidige gemeenten in deze provincie en daar zijn heel wat verschillen mee. In de 19e eeuw kan in bestuurlijke zin het onderscheid in steden en plattelandsgemeenten wel zijn verdwenen, maar het begrip plattelandsgemeente wordt ook nu nog volop gebruikt in het dagelijks spraakgebruik. De Geo (overleg) 18 sep 2017 15:37 (CEST)

District Tkvarchel maar Tkvarchel (district)[bewerken]

Gebruikelijke naamgeving van administratieve eenheden waarbij wij de Nederlandse vertaling "district" gebruiken. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 21 sep 2017 14:00 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd Milliped (overleg) 21 sep 2017 14:04 (CEST)

Mikado (doorverwijspagina) naar Mikado[bewerken]

Er is niet duidelijk sprake van een hoofdbetekenis, daarom heb ik Mikado hernoemd tot Mikado (spel), wat plaats vrijmaakt voor een gewone dp Mikado. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 18 sep 2017 16:48 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Richard 21 sep 2017 14:27 (CEST)


Telenet Oostende naar BC Oostende[bewerken]

Telenet is ondertussen geen sponsor meer van deze club. Akadunzio (overleg) 22 sep 2017 18:24 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd