Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
Zie WP:AV
Zie WP:AVP
Zie WP:VPA
Zie WP:VPV
Zie WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Een verzoek dat behandeld is, wordt verplaatst naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk in het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onder aan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 21 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Nieuwe verzoeken[bewerken]

George Van Raemdonck naar George van Raemdonck[bewerken]

Graag terughernoemen. Graf (!), opschrift, opschrift, artikelen, Google Earth. Mvg, ErikvanB (overleg) 10 nov 2017 18:31 (CET)

De website van Boechout heeft het over het George Van Raemdonckpark. Ook op zijn geboorteakte is het Georgius Van Raemdonck. Dbnl spreekt ook over George Van Raemdonck. Akadunzio (overleg) 11 nov 2017 01:42 (CET)

Federatie van Katholieke Kringen en Conservatieve Verenigingen => Fédération des Cercles catholiques et des Associations conservatrices[bewerken]

officiële naam, terugdraaien van vandalisme-actie van een problematische gebruiker. De betreffende gebruiker blijkt te zijn hervallen in ongewenst gedrag, voor dit gedrag / gelijkaardig gedrag is hij al meermaals en langdurig geblokkeerd geweest van wikipedia. Overleg lijkt geen vat te hebben op deze gebruiker.

Over dit soort gedrag werd in het verleden ondermeer gesteld: Dat er rondom Akadunzio vaak problemen zijn, blijkt ook uit het feit dat dit in ruim twee jaar tijd inmiddels de achtste ArbComzaak is rondom zijn persoon. ... Er in het algemeen sprake is van een "patroon van problematisch gedrag" en een "patroon van ongewenste bewerkingen". (Blokkeerlogboek Akadunzio, Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Conflict_Akadunzio-LeeGer#Uitspraak en Wikipedia:Arbitragecommissie/Zaken/Verzoek tot deblokkade na blokkade door Wutsje).

 • Wikipedia:Het systeem bespelen (Met het bespelen van het systeem wordt bedoeld het opzettelijk misbruik maken van algemeen aanvaarde regels en richtlijnen binnen een project. Hierbij worden de regels en richtlijnen geïnterpreteerd op een manier die indruist tegen de bedoeling ervan. Het is een wijze van misbruik waarmee verstorende bewerkingen of manipulaties uitgevoerd worden, waarbij de bestaande consensus verstoord en ondermijnd wordt.)
 • Wikipedia:Bij twijfel niet inhalen (geen zaken "verbetert" die niet duidelijk fout zijn).

Bjelka (overleg) 12 nov 2017 20:19 (CET){{

Tegen Tegen Dit is geen vandalisme actie. De gangbare Nederlandstalige benaming is 'Federatie van Katholieke Kringen en Conservatieve Verenigingen. Deze benaming wordt door verschillende historici zoals Els Witte of Marc Reynebeau gebruikt. BTNI en dergelijke gelden niet bij de benaming van artikelen. Als er een gangbare Nederlandstalige naam bestaat dient die gebruikt te worden. een google search op deze benaming levert maar liefst 154 hits. Overduidelijk het bewijs dat deze benaming in het Nederlandse taalgebied gangbaar is. En ik denk ook niet dat ik de regels opzettelijk fout of manipulatief interpreteer. Als er een gangbare Nederlandstalige titel bestaat, dienen we die te gebruiken. De Nederlandstalige benaming vindt men terug in verschillende boeken en artikelen, zoals in het overleg vermeld. Akadunzio (overleg) 19 nov 2017 16:39 (CET)

Heks (persoon) naar Hekserij[bewerken]

Ongelukkig gekozen titel omdat het onderwerp veel breder is dan de heks als persoon. Wij hebben geen artikel "Hekserij", en dat is nogal gek. Zie Overleg: Heks (persoon) voor verdere motivatie en discussie. Ik plaats dit verzoek hier omdat de gewenste titel Hekserij voor het ogenblik een dp is. J.G.G. (overleg) 20 nov 2017 12:40 (CET)

Behandelde verzoeken[bewerken]

Exophtalmus naar Exophthalmus[bewerken]

Dit artikel is door Vegavis hernoemd van exoftalmus naar exophtalmus met als reden: "Veruit de meest gebruikte vorm in Nederlandse medische literatuur. Voorkeursspelling NTVG" Exoftalmus geeft zeven en exophtalmus acht treffers in het NTvG (=Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde), waarbij in de meeste gevallen echter gewoon exophthalmus in plaats van exophtalmus in de pdf zelf staat. Met dit minieme verschil lijkt exophtalmus toch niet echt de voorkeursspeling van het NTvG te zijn. De vorm exophthalmus geeft echter 98 treffers en is de vorm in Pinkhof Geneeskundig woordenboek (2012) (de overige twee spellingen ontbreken). Overigens schrijft Pinkhof (2012) als synoniem exoftalmie (ook de vorm in Van Dale Groot woordenboek van het Nederlands (2015)). Daarbij is de Griekse medeklinkerreeks -φθ- (die in ὀφθαλμός zit) wel omgezet naar Nederlands -ft-. Dat heeft er mee te maken dat de vorm met uitgang -ie een vernederlandste afleiding is en de vorm met -us niet/minder. Pinkhof (2012, p. 921) meldt: "schrijfwijze 'oft...' in vernederlandse afleidingen". Grieks -φθ- omzetten naar -pht- is overigens een Franse spellingsregel en niet een Nederlandse spellingsregel. Wimpus (overleg) 31 okt 2017 20:52 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd – Nog een dag gewacht maar geen enkele reactie, en verzoek is grondig beargumenteerd. WIKIKLAAS overleg 1 nov 2017 22:24 (CET)
  • Mee eens. Mij ging het om de oude spelling met een f (exoftalmus). Die f deed pijn aan mijn ogen. Helaas vergat ik in mijn verbetering de extra h toe te voegen. Vegavis (overleg) 2 nov 2017 10:14 (CET)

Sportvereniging Orderbos terug naar SV Orderbos[bewerken]

Iemand heeft eerder dit jaar zitten rommelen met herbenoemingen van deze pagina: zie Geschiedenis, zonder daarbij eventueel andere pagina's zoals navigaties aan te passen. Club en andere bronnen hanteren de SV variant. En dit is tevens conform andere Nederlandse amateurvoetbalclubs. ARVER (overleg) 19 okt 2017 09:34 (CEST)

De club gebruikt 'sv' in kleine letters... Richard 25 okt 2017 15:07 (CEST)
Excuus voor de late reactie, had je antwoord over het hoofd gezien. Het klopt wat je zegt, maar het is ook een beetje de consequentie van het gebruik van de voorvoegsel. Het is echter ook voor onderhoudsprojecten niet te doen als we overal exact de schrijfwijze moet aanhouden van de clubs. Aangezien er al meer dan 10 verschillende schrijfwijzes van SV zijn. En clubs zelf ook regelmatig van schrijfwijze veranderen. En vandaar dat het liefst voorvoegsels bij Nederlandse clubs in hoofdletters gezet word. ARVER (overleg) 2 nov 2017 07:38 (CET)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Er heeft niemand anders gereageerd (ook niet om bezwaar te maken). Richard 2 nov 2017 16:23 (CET)


Hans van Mierlo (D66) naar Hans van Mierlo[bewerken]

Gelieve - op grond van de hoofdbetekenis - Hans van Mierlo (D66) te hernoemen naar Hans van Mierlo. Deze lemma-titel is echt volstrekt belachelijk en vergelijkbaar met Amsterdam (Nederland). Berretta cardinalizia.png RJB overleg 5 nov 2017 23:43 (CET)

Wat is hier precies het probleem dat opgelost moet worden? Zijn er mensen die nu niet het juiste artikel kunnen vinden? GeeJee (overleg) 6 nov 2017 00:00 (CET)
RJB bepleit, mi terecht, dat er een duidelijke hoofdbetekenis is, in dat gevl gebruiken we een Amsterdam constructie, steun voor het voorstel dus. Peter b (overleg) 6 nov 2017 00:02 (CET)

@GeeJee, het is mij volkomen onduidelijk wat hieraan verder valt uit te leggen. Er is één hoofdbetekenis, en dat is de alom bekende Nederlandse staatsman Hans van Mierlo. Dat er in Vught ook ooit een wethouder is geweest met diezelfde naam, doet daar niets aan af. Vergelijk het dan desnoods met Wim Kok en Wim Kok (scheidsrechter). We hebben toch ook niet Wim Kok (PvdA) en Wim Kok (scheidsrechter)? Van Mierlo was bovendien niet alleen "D66", maar hij was ook vice minister-president, minister van Buitenlandse Zaken, minister van Defensie en Minister van Staat. De titelaanduiding slaat dus nergens op. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 6 nov 2017 01:12 (CET)

Eens met RJB. Ik kan niet zo snel vinden wie deze titel verzonnen heeft, maar ben wel benieuwd naar diens overwegingen om te kiezen voor deze constructie. Vinvlugt (overleg) 6 nov 2017 08:55 (CET)
Ik heb de dp nog wat uitgebreid met een wetenschappelijk bureau en een derde persoon. De wethouder van Vught was trouwens ook - al dan niet waarnemend - burgemeester van drie verschillende gemeenten. Misschien minder bekend maar net zo E als de landelijke politicus. The Banner Overleg 6 nov 2017 11:04 (CET)
Volgens mij wordt de E-heid van de anderen niet betwist, maar wordt er een pleidooi gehouden voor een hoofdbetekenisconstructie. Ikzelf heb echter slechte ervaringen met discussies met notoire voorstanders van DP's, dus ik trek me weer schielijk terug uit de discussie. Vinvlugt (overleg) 6 nov 2017 11:12 (CET)
Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - Gezien de statistieken komen er maar erg weinig mensen terecht op de DP. Het overgrote deel van de bezoekers komt al in 1 keer terecht op de pagina Hans van Mierlo (D66). Er wordt niet echt een probleem opgelost. Waar de enkelingen vanaf de DP heen gaan is niet te zien. Pompebled.svg Freaky Fries (Overleg) 6 nov 2017 11:23 (CET

Dan is het wellicht een goed idee om Wim Kok te hernoemen naar Wim Kok (PvdA). Het dombo argument van TheBanner, dat de andere Van Mierlo ook E is, geldt natuurlijk evenzeer voor de andere Wim Kok. Anders had die hoe namelijk geen lemma! Ik ga deze kwestie overigens aanmelden bij overleg gewenst. Het gaat mij niet zo zeer om de "vindbaarheid" - die is door alle doorverwijspagina's verzekerd - maar omdat het volstrekt belachelijk om bij een zo algemeen bekend persoon zo'n idioot achtervoegsel te hebben. Als zou men hier lemma's hebben als Frank Sinatra (zanger) of Coco Chanel (modeontwerpster), of Vincent van Gogh (kunstschilder)? Daarover ging destijds de hoofdbetekenisdiscussie. Niet eens primair over de vindbaarheid. Wordt vervolgd dus.– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door RJB (overleg · bijdragen)

Wat jammer dat je niet eens het debat aan kan gaan zonder persoonlijke aanvallen nodig te hebben. Triest. The Banner Overleg 6 nov 2017 23:17 (CET)
Er zijn nog geen andere Frank Sinatra's of Coco Chanellen, maar voor het overige zijn dat prima voorstellen. Er is niks mis met dergelijke achtervoegsels tussen haakjes. — Zanaq (?) 7 nov 2017 03:06 (CET)
Ik heb net de wijzing doorgevoerd bij Wim Kok. Als we nog een banketbakker tegenkomen die ook Wim Kok heet, kunnen we die op de dp erbij plaatsen. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 7 nov 2017 03:47 (CET)
Wat mij betreft prima zo, maar we hadden hier ooit eens de regel om af te blijven van bestaande gevallen, juist om dit soort onproductieve discussies te voorkomen. Dat werkte een paar jaar goed. Je gedraagt je hier als een kleuter. GeeJee (overleg) 7 nov 2017 07:08 (CET)
Dat is nog eens een sterk argument: "je gedraagt je als een kleuter"! Ik maak ernstig bezwaar tegen de titel Hans van Mierlo (D66). Als een honkballer is die John F. Kennedy heet, dan hernoemen we het lemma van de president toch niet naar John. F. Kennedy (Democraat)? Ik wil best door jou beledigd worden, maar doe dan wat beter je best, alsjeblieft! Berretta cardinalizia.png RJB overleg 7 nov 2017 15:17 (CET)
Beste RJB, mijn ervaring met voorstanders van "altijd een DP": niet mee in discussie gaan. "Er is niets mis met een DP" en "Wie zijn wij om te bepalen wat de hoofdbetekenis is?" zijn vaak gehoorde "argumenten". Terwijl het onderscheid maken tussen hoofd- en bijzaken toch bij uitstek een competentie zou moeten zijn om aan dit project mee te werken. Mijn advies: laat gaan! Frustrerend, vind ik ook, maar het is niet anders. Vinvlugt (overleg) 7 nov 2017 15:24 (CET)
Van een werkelijke discussie is in die gevallen inderdaad nauwelijks sprake. De argumenten zijn wel zo'n beetje uitgekauwd in de afgelopen tien jaar. Het argument "wie zijn wij om te bepalen wat de hoofdbetekenis is" kan ik me zo gauw niet herinneren, in ieder geval niet bij zulke duidelijke gevallen, maar soit, het zal vast weleens gezegd zijn. Beide partijen hebben op zichzelf (ook) zinvolle argumenten, maar laten zich niet door de andere partij overtuigen. Daar zullen we het dan mee moeten doen. Op een gegeven moment zul je moeten accepteren dat (in jouw ogen) potsierlijke constructies blijven staan, ondanks de overvloed aan (in jouw ogen) goede redenen om daar een eind aan te maken. Paul B (overleg) 7 nov 2017 15:37 (CET)
He getver, heb je Paul B weer met zijn nuance Knipogende smiley Vinvlugt (overleg) 7 nov 2017 15:44 (CET)
Inwendig vloek ik natuurlijk iedere keer dat ik feitelijk word gedwongen "Boornsterhem" te schrijven, maar ja, wat doe je eraan? Pick your battles, zou ik zeggen. Paul B (overleg) 7 nov 2017 17:25 (CET)
Hier een DP-voorstander. Wie zijn wij om te bepalen wat een hoofdbetekenis is. We moeten informatie beschikbaar maken voor de lezer en dat dienen we zo consequent en eenduidig mogelijk te doen. Enkel een hoofdbetekenis als andere onderwerpen daarvan zijn afgeleid. Bij namen ben ik sowieso altijd voor een naam met betekenis tussen haakjes, gelijk aan de kwestie met de scheepsnamen. Maar goed, met het grote 'ik wil geen dp want dan kom ik niet direct op het artikel wat IK het belangrijkste vind'-argument is het moeilijk discussiëren. Nietanoniem (overleg) 9 nov 2017 09:12 (CET)
Beste Nietanoniem, mijn argument tegen sommige DP's is ook niet dat ik dan niet rechtstreeks op het artikel kom, maar dat er mijns inziens in een aantal gevallen echt sprake is van een hoofdbetekenis, die je dan niet moet ontsieren met een (soms potsierlijk) achtervoegsel. Bijvoorbeeld in het geval van Hans van Mierlo, Wim Kok, Michael Jackson of Amsterdam. Doen alsof wij niet kunnen bepalen wat de hoofdbetekenis vind ik, in dit soort (voor mij) overduidelijke gevallen erg vreemd: een encyclopedie schrijven bestaat voor een groot deel uit het onderscheiden van hoofd- en bijzaken. Maar goed, ik probeer te accepteren dat het in deze discussie moeilijk tot consensus komen is. Vinvlugt (overleg) 9 nov 2017 09:41 (CET)
Een "potsierlijk" achtervoegsel is minder storend dan een "potsierlijke" prominente melding bovenaan. Bovendien kan het als promotie opgevat worden een minder bekend onderwerp prominent bovenaan een artikel over een zeer bekend onderwerp te vermelden. (En dat doe ik: wikipedia is niet bedoeld om zaken bekender te maken dan ze al zijn.) — Zanaq (?) 9 nov 2017 18:38 (CET)

Waterford United FC in Waterford FC[bewerken]

Club is weer van naam veranderd. Nu redirect. - Agora (overleg) 6 nov 2017 13:50 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd - Done! - Pompebled.svg Freaky Fries (Overleg) 6 nov 2017 14:05 (CET)

Wim Kok (PvdA) naar Wim Kok[bewerken]

 • Kan deze WP:PUNT-actie worden teruggedraaid? Deze titelwijziging heeft plaatsgevonden n.a.v. een discussie op deze verzoekpagina over Hans van Mierlo. Hanhil (overleg) 7 nov 2017 06:41 (CET)
  • Uitgevoerd Uitgevoerd Ja, heel vervelend RJB, nu moet ik onnodig werk doen. Joris (overleg) 7 nov 2017 08:32 (CET)
   • Ach, arme, arme Joris. Kun je misschien uitleggen waarom Wim Kok geen dp is, maar Hans van Mierlo wel? Berretta cardinalizia.png RJB overleg 7 nov 2017 15:23 (CET)
    • Ja zeg, doe even normaal RJB. Ik ben het volledig eens met jou en anderen dat Hans van Mierlo een onzinnige DP is, ik vind het erg vervelend dat je op deze wijze je punt wil bewijzen waardoor je anderen met werk opzadelt. Ik heb wel wat beters te doen. Joris (overleg) 7 nov 2017 16:54 (CET)
     • Je had, Joris, ook gewoon de DP Wim Kok kunnen laten bestaan. Dat is logisch, vergeleken met de dp Hans van Mierlo, en dan had je wat vroeger naar je werk kunnen gaan. Berretta cardinalizia.png RJB overleg 7 nov 2017 17:04 (CET)
      • Jij bent inderdaad net een kleuter zoals hierboven al werd gezegd. Joris (overleg) 7 nov 2017 19:53 (CET)
       • Dat had inderdaad gekund: er is geen enkele verplichting om een mooie verbetering ongedaan te maken. — Zanaq (?) 7 nov 2017 18:30 (CET)

Koninrijk Hongarije (1526-1867) naar Koninkrijk Hongarije (1526-1867)[bewerken]

Zou iemand de pagina Koninrijk Hongarije (1526-1867) naar Koninkrijk Hongarije (1526-1867) willen verplaatsenDe pagina Koninklijk Hongarije (1526-1867) naar Koninkrijk Hongarije (1526-1867) verplaatsen maar dit mislukte omdat ik de verkeerde naam intikte bij het veranderen van de naam. Met vriedenlijke groet, Bean 19 (overleg) 9 nov 2017 19:20 (CET)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd en meteen ook de typfouten in redirects naar die pagina maar opgelost. Machaerus (overleg) 9 nov 2017 20:57 (CET)

Verzoek tot verwisselen van Knopendiagram en Knoopdiagram[bewerken]

De gebruikelijke en meest voorkomende term is 'knoopdiagram', het diagram van een knoop. Madyno (overleg) 14 nov 2017 00:04 (CET)

Goodwill (financieel begrip) naar Goodwill[bewerken]

De laatste is een doorverwijspagina geworden toen Goodwill (maatschappelijke organisatie) aangemaakt werd. Deze is verwijderd als NE. Wikiwerner (overleg) 12 nov 2017 20:32 (CET)

Kia Morning naar Kia Picanto[bewerken]

Graag zie ik de pagina Kia Morning hernoemd worden naar Kia Picanto, gezien het model hier in Europa als Picanto bekend staat. De pagina Kia Picanto kan dan hernoemd worden naar Kia Morning. 62.238.30.40 13 nov 2017 21:42 (CET)


Ferrer Ferrán naar Ferrer Ferran[bewerken]

Ferrer Ferrán its an artistic name. Ferrán in catalan is written with á, but in this case is not. You can check its website and this source Triplecaña (overleg) 15 nov 2017 12:18 (CET)

Uitgevoerd Done - Pompebled.svg Freaky Fries (Overleg) 15 nov 2017 12:57 (CET)

delen Politiewet 2012 naar Politiewet 1993[bewerken]

Op 11 augustus 2013 werd het lemma Politiewet 1993 hernoemd naar Politiewet 2012, omdat dit 'plaats zou bieden aan toevoeging van actuele zaken'. De hernoemer verloor daarbij uit het oog dat niet het fenomeen 'politiewet' werd beschreven, maar het fenomeen 'Politiewet 1993'. De Politiewet 1993 en de Politiewet 2012 zijn twee aparte fenomenen die beide onafhankelijk van elkaar encyclopedisch relevant (kunnen) zijn en dus ook onafhankelijk van elkaar kunnen worden beschreven. Immers, dat er een nieuwe wet is betekent niet dat de oude wet niet meer in voldoende gezaghebbende en betrouwbare bronnen beschreven wordt. Het leeuwendeel van het huidige lemma beschrijft de Politiewet 1993 niet vanuit het oogpunt van de Politiewet 2012, maar als zelfstandig onderwerp. Reeds daarom is splitsing wenselijk. Ik zou dit – uiteraard – zelf kunnen doorvoeren door te copy-pasten, maar dan blijft er niets van de oorspronkelijke geschiedenis (en dus naamsvermelding) over. Vandaar het verzoek om de sectie Politiewet 2012#Politiewet 1993 te verplaatsen naar het lemma Politiewet 1993, inclusief de relevante geschiedenis (van voor 11 augustus 2013). N.b. zie ook Overleg:Politiewet 2012 waar de hernoemer reeds akkoord ging met terugplaatsen. Met vriendelijke groet Perudotes (overleg) 15 nov 2017 13:54 (CET)