Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
Zie WP:AV
Zie WP:AVP
Zie WP:VPA
Zie WP:VPV
Zie WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Een verzoek dat behandeld is, wordt verplaatst naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk in het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onder aan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 21 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Henriette Roland Holst[bewerken]

Te hernoemen naar Henriëtte Roland Holst over een vervuilde redirect. Ref haar biograaf, J.P. van Praag. Vinkje83 (overleg) 15 feb 2018 23:09 (CET)

Verschillende bronnen gebruiken verschillende schrijfwijzes. De biografie van Elsbeth Etty heeft het bijvoorbeeld over Henriette Roland Holst, zie hier. Misschien eerst eens discussie hierover via Overleg:Henriette Roland Holst? GeeJee (overleg) 20 feb 2018 11:19 (CET)
Hier de geboorteakte. GeeJee (overleg) 20 feb 2018 11:25 (CET)

Thomas Hardy (schrijver)[bewerken]

Te hernoemen naar Thomas Hardy, als hoofdbetekenisconstructie. Thomas Hardy geldt als een van de grote Engelse schrijvers, en ik denk dat de andere personen slechts voor een enkeling interessant zijn. Zolang de andere pagina's niet eens aangemaakt zijn, is het sowieso onlogisch om eerst zo'n doorverwijspagina door te moeten. Overigens weet ik niet zeker of ik dat hier aan moet vragen. Floortje Désirée (overleg) 21 feb 2018 11:44 (CET)

Ja, dat moet je hier aanvragen (na eventueel overleg elders). Hernoemen lijkt nergens voor nodig, het is op deze manier prima. — Zanaq (?) 23 feb 2018 19:03 (CET)
Waarom is hernoemen nergens voor nodig? Thomas Hardy is qua status vergelijkbaar met Jane Austen, zie o.a. Maarten 't Hart over Thomas Hardy. De naamgenoten op de doorverwijspagina lijken gewoon gekopieerd van de Engelse, die nota bene zelf een hoofdbetekenisconstructie gebruikt. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er in Nederland voor hen enige belangstelling is.Floortje Désirée (overleg) 23 feb 2018 21:45 (CET)

Unitas (Wageningen)[bewerken]

Unitas (Wageningen) staat binnen Wageningen bekend als JV Unitas en is bij de KvK ingeschreven als Unitas Wageningen. Het lijkt mij dan het logischt als deze pagina wordt verplaatst naar Unitas Wageningen of naar JV Unitas. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Unitas Wageningen. Mvg, Q.Zanden Overleg 23 feb 2018 18:05 (CET)

Het lijkt beter om die (bebronde) informatie eerst in het artikel te verwerken voordat er een titel wordt gekozen die niet volgt uit de inhoud van het artikel. — Zanaq (?) 23 feb 2018 19:22 (CET)

Behandelde verzoeken[bewerken]

Vlag van Hengelo (Overijssel)[bewerken]

Er bestaat zowel een Vlag van Hengelo (Overijssel) als een Vlag van Hengelo (Gelderland). – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Vis met 1 oog (overleg · bijdragen) 3 feb 2018 20:49‎

Wat moet er verplaatst worden en waar naar toe? Mbch331 (Overleg) 3 feb 2018 21:12 (CET)
Ik neem aan dat Vlag van Hengelo weer terug moet naar Vlag van Hengelo (Overijssel) zodat Vlag van Hengelo een DP kan worden, als er inderdaad een Vlag van Hengelo (Gelderland) is. We hebben daarover nog geen artikel, maar op Hengelo (Gelderland) staat een vlag. Paul B (overleg) 3 feb 2018 21:15 (CET)
Maar ik zie dat het Vis inmiddels zelf al gelukt is? Paul B (overleg) 3 feb 2018 21:16 (CET)

SABAM naar Sabam[bewerken]

Het is Sabam. Zo staat het ook in de statuten (“Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers”, en als Franse benaming: “Société belge des auteurs, compositeurs et éditeurs”, afgekort “Sabam”.). ErikvanB (overleg) 31 jan 2018 12:06 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd – Donorprincipe. WIKIKLAAS overleg 6 feb 2018 12:38 (CET)

Transport Express Régional naar Transport express régional[bewerken]

Het franse artikel en de Franse merknaam zijn fr:Transport express régional, dan is het vreemd om daar hier van af te wijken. Het lijkt me dat we de officiele naam en de locale, Franse hoofdletterconventie zouden moeten aanhouden. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 1 feb 2018 09:44 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd – Donorprincipe. WIKIKLAAS overleg 6 feb 2018 12:38 (CET)

Station Genève Cornavin naar Station Genève-Cornavin[bewerken]

Naam is met koppelteken. Vunz (overleg) 6 feb 2018 11:46 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd – Donorprincipe. WIKIKLAAS overleg 6 feb 2018 12:38 (CET)

Oranjegebergte[bewerken]

Graag oude betekenis terug Oranjegebergte = gebergte in Suriname en daar dp naar andere betekenis, de oude naam van een gebergte in Nieuw-Guinea voor 1962, nu Jayawijayagebergte. HWN (overleg) 23 jan 2018 08:49 (CET)

Geen actie meer nodig. WIKIKLAAS overleg 6 feb 2018 14:05 (CET)

Giant Inverted Boomerang (achtbaan) naar Giant Inverted Boomerang[bewerken]

Onnodige haakjestoevoeging. Rickie97 (overleg) 6 feb 2018 13:11 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd - Machaerus (overleg) 7 feb 2018 13:37 (CET)

Marlux-Napoleon Games naar Marlux-Bingoal[bewerken]

Naam 2018, nu redirect Agora (overleg) 1 feb 2018 10:33 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd - Machaerus (overleg) 7 feb 2018 13:43 (CET)

Amerigo naar Paard van Sinterklaas[bewerken]

Wil hier eindelijk eens werk van maken. Zie overleg: Amerigo. Paard van Sinterklaas zonet gewijzigd in Paard van Sinterklaas (doorverwijspagina). Paard van Sinterklaas is slechts een redirect. Globe.svg Druyts.t overleg 13 jan 2018 12:28 (CET)

Amerigo zou een dp moeten worden naar het internationaal veel bekendere schip en de schrijver waar zowel het schip, het paard en Amerika naar genoemd is (Vespucci). Norbert zeescouts (overleg) 13 jan 2018 13:42 (CET)
Beter om de doorverwijspagina gewoon onder Paard van Sinterklaas te laten en Amerigo te hernoemen naar Paard van Sinterklaas (paard), zoals ook in genoemd overleg aangegeven. — Zanaq (?) 13 jan 2018 15:06 (CET)
Die hele doorverwijspagina Amerigo is nu een wel erg gekunsteld verhaal. Amerigo (schip) is nergens voor nodig, want het schip heet net als de ontdekkingsreiziger voluit "Amerigo Vespucci". Bovendien is het op een dp helemaal niet de bedoeling om via redirects naar andere artikelen te verwijzen, maar de directe links te geven (en verder is het bij de nu gemaakte keuze vreemd om op die dp dan wel een link naar het schip, en niet een naar de ontdekkingsreiziger te geven). En dan blijft er voor "Amerigo" voorlopig maar één artikel over waarnaar gelinkt wordt (aan album en single is bij ons geen artikel gewijd), en dat is dat paard. WIKIKLAAS overleg 13 jan 2018 20:58 (CET)
Het artikel zegt duidelijk Amerigo of voluit Amerigo Vespucci. Het schip wordt dus wél met slechts Amerigo aangeduid. De ontdekkingsreiziger wordt níet met slechts Amerigo aangeduid. Of artikelen bestaan is geen overweging, slechts of de links verwijzen naar encyclopedische betekenissen. De link naar het paard op de dp is een ongelijke doorverwijzing die dus niet gerepareerd moet worden. Naar het schip zou wel rechtstreeks verwezen kunnen worden want dat is een gelijke doorverwijzing. — Zanaq (?) 13 jan 2018 22:24 (CET)
Voor de duidelijkheid: wmb is alles zo goed en hoeft dit verzoek niet meer uitgevoerd te worden. — Zanaq (?) 15 jan 2018 16:14 (CET)
De juiste verwijzing is naar Amerigo Vespucci (schip, 1931) Stunteltje (overleg) 30 jan 2018 23:02 (CET)-
Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - titelwijziging naar Paard van Sinterklaas is niet wenselijk, omdat deze laatste een dp is. De verwijzingen zijn op dit moment, voor zover ik zie, zodanig ingericht dat men altijd vrij eenvoudig uitkomt bij waar men zoekt. bovendien is er gegeven bovenstaande reacties geen consensus over de vraag of een betere verwijsstructuur mogelijk en/of wenselijk is. Machaerus (overleg) 7 feb 2018 13:48 (CET)

Willem I van Gelre (hertog) naar Willem I van Gelre[bewerken]

Er bestaat maar één Willem I van Gelre, dus de toevoeging voegt niets toe. Michiel (overleg) 8 feb 2018 15:38 (CET)

  • Is al uitgevoerd. Je mag IJzeren Jan ervoor bedanken. WIKIKLAAS overleg 8 feb 2018 20:22 (CET)

Firmin van den Bosch naar Firmin Vanden Bosch[bewerken]

Graag jullie mening over dit overleg (gekopieerd van mijn overlegpagina) n.a.v. van mijn vraag op de overlegpagina van AurelianusCaesar:

De echte schrijfwijze van de familienaam van deze advocaat/magistraat lijkt wel degelijk Vanden Bosch te zijn (en niet Van den Bosch), zie ook de huwelijksaankondigingen (bewaard in de Univ.bib UGent), de brieven van hem in dezelfde bib, en de schrijfwijze van zijn naam op zijn boek "Sur le Forum et Dans le Bois Sacré" (dat ik in mijn bezit heb).
Op internet (en zelfs in de universiteitsbib.) worden de twee schrijfwijzen door elkaar gebruikt, en dat is redelijk verwarrend.
Om het nog erger te maken: zijn zoon Jean (1910-1985; oud-ambassadeur in Congo) vind je in de UGent-bib (zie hieronder – wel een officiële publicatie!) en op internet alleen onder de naam “Van den Bosch”, evenzo op Jeans boek "Pré-Zaïre: le cordon mal coupé: document" (1986).

Het lijkt me daarom aangewezen om, zoals je suggereert, de kop boven het lemma te (laten) veranderen in Firmin Vanden Bosch, maar de naam Jean Van den Bosch in deze tekst en in Jeans eigen lemma ongewijzigd te laten.
-------------------------------------------------------- 
https://lib.ugent.be/catalog/rug01:001759225
Titel: Coups de plume / Vanden Bosch, Firmin ; lettre-préf. Hermann de Baets.
Auteur (persoon): Van den Bosch, Firmin, Baron, 1864-1949 viaf
De Baets, Hermann, 1856-1922 viaf 
Editie: 2e éd.
Uitgever: Gand : Siffer, 1892?
29 p.
-------------------------------------------------------
Zoon Jean: 
https://lib.ugent.be/catalog/rug01:002269374
Titel: La représentation extérieure de la Belgique / Jean Van den Bosch. 
Auteur (persoon): Van den Bosch, Jean
Auteur (organisatie): Ministère des affaires étrangères et du commerce extérieur. Services de l'information
Uitgever: Bruxelles : Ministère des affaires étrangères et du commerce extérieur, 1961.
Beschrijving: 16 p.
-------------------------------------------------------
AurelianusCaesar (overleg) 30 jan 2018 14:39 (CET)

Wat te doen met de naam van het artikel Firmin van den Bosch? - JanCK Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg (overleg) 30 jan 2018 17:13 (CET)

Volgens de geboorteakte (Peer, 1864, akte 58) is het wel Firmin Vandenbosch. Ook zijn huwelijksakte (Petegem-aan-de-Leie, 1893 akte 13) vermeldt als naam Vandenbosch. Mij lijkt het dus logisch zijn officiële naam te gebruiken. Akadunzio (overleg) 6 feb 2018 20:08 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Artikel hernoemd in Firmin Vandenbosch. Bedankt voor de juiste spelling. JanCK Sinnbild Radfahrer, StVO 1992.svg (overleg) 9 feb 2018 00:03 (CET)

G. J. Schutte naar Gerrit Jan Schutte[bewerken]

Zoals hij heet. Paul Brussel (overleg) 9 feb 2018 18:08 (CET)

Ummeli100[bewerken]

Hier gaat iets verschrikkelijk fout (gebruikt hernoemt meerdere maken gebruikerspagina) waardoor een moderator-ingreep nodig is om dit weer recht te poetsen. Ik geloof dat het de bedoeling was om het artikel over Prof. Schutte te plaatsen. The Banner Overleg 8 feb 2018 23:20 (CET)

Is inmiddels ook uitgevoerd maar hier niet gemeld. The Banner Overleg 10 feb 2018 00:09 (CET)
Verzoek niet gezien, vandaar dit niet beantwoord. Ik kwam een vraag om hulp tegen op WP:HA en loste het direct op. Mvg, Taketa (overleg) 10 feb 2018 03:03 (CET)

Zetas[bewerken]

Gaarne Zetas verplaatsen naar Los Zetas.

Zie wikidata waar de meeste anderstalige lemma’s zo heten. Bovendien wordt in de media deze term ook gehanteerd. Vr groet Saschaporsche (overleg) 10 feb 2018 08:52 (CET)

  • Uitgevoerd Uitgevoerd. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 10 feb 2018 10:26 (CET)

TriploïdeTriploïdie en TetraploïdeTetraploïdie[bewerken]

Goedenacht, graag volgens conventie deze twee titels wijzigen (bijvoeglijk → zelfstandig naamwoord). Zie ook Haploïdie/Diploïdie/Hexaploïdie.

Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 12 feb 2018 01:16 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd, Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 12 feb 2018 01:24 (CET)
Top, bedankt! — Mar(c). [O] 12 feb 2018 01:25 (CET)

Staf de Clercq naar Staf De Clercq[bewerken]

Het gaat hier over een Belg, dus de Belgische regels voor hoofdlettergebruik in familienamen zijn hier van toepassing. KAdEIkE [!?] 19 feb 2018 10:22 (CET)

Dit is volgens mij geen strakke regel. Hier zijn uitzonderingen op. GeeJee (overleg) 20 feb 2018 11:26 (CET)
Misschien niet, maar in het artikel zelf wordt "De" ook met een hoofdletter geschreven en bij mijn weten is die schrijfwijze in ieder geval gebruikelijker. Daarom Uitgevoerd Uitgevoerd. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 20 feb 2018 12:16 (CET)

Adriaan Loosjes (predikant) naar Adriaan Loosjes (1689-1767)[bewerken]

Er is nog een predikant en letterkundige, zie: Adriaan Loosjes, dus levensjaren zijn alleen onderscheidend. Paul Brussel (overleg) 20 feb 2018 10:17 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 20 feb 2018 12:16 (CET)

Het Nationale Park De Hoge Veluwe naar Nationaal Park De Hoge Veluwe[bewerken]

Graag hernoemen naar de oorspronkelijke titel. Het is hier niet gebuikelijk om een artikelnaam te voorzien van een lidwoord. De titel is vanochtend gewijzigd door een nieuwe gebruiker die blijkbaar iets met het park heeft (zie ook Overleg gebruiker:Evert Bos - account aanvankelijk aangemaakt als Gebruiker:Dehogeveluwe)
Drieënhalf jaar geleden speelde dit ook al. Zie: Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen/Archief/2014 08 (nr.4). Toen is dit ook teruggedraaid. De Geo (overleg) 23 feb 2018 17:23 (CET)

  • Hier was geen moderator voor nodig - inmiddels weer hernoemd naar de oorspronkelijke titel. Hanhil (overleg) 23 feb 2018 17:38 (CET)
    • Dat is dan de tweede keer in korte tijd, ik heb het gisteren ook al terug moeten draaien. Misschien er maar aan gaan denken om de titel te gaan beschermen. Dqfn13 (overleg) 23 feb 2018 20:09 (CET)