Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
Zie WP:AV
Zie WP:AVP
Zie WP:VPA
Zie WP:VPV
Zie WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Een verzoek dat behandeld is, wordt verplaatst naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk in het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onder aan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 21 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Henan (China) naar Henan[bewerken]

De doorverwijspagina lijkt mij niet nodig, aangezien de enige andere betekenis een Zweeds dorp is van nog geen tweeduizend inwoners dat bovendien anders geschreven wordt (nl. als Henån). Dit rechtvaardigt m.i. hoogstens een “zie artikel”-constructie, en dan nog… De Chinese provincie Henan heeft zo'n 95 miljoen inwoners. Overigens hebben alle verwijzingen naar Henan betrekking op de Chinese provincie. De wafelenbak (overleg) 24 mei 2017 10:23 (CEST)

Die laatste opmerking snap ik niet, wat bedoel je met verwijzingen? Niet dit neem ik aan. Mvg, Taketa (overleg) 24 mei 2017 10:38 (CEST)
Oeps, ik merk dat ik dat te snel getypt had; ik bedoelde dat er 224 verwijzingen zijn naar Henan (China) (Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Henan (China)) en slechts acht naar Henån (Speciaal:VerwijzingenNaarHier/Henån), waarvan slechts drie verwijzingen op inhoudelijke pagina's (nl. vanuit Orust, Najad en Länsväg 160). Dit slechts om te zeggen dat de Chinese provincie veel vaker voorkomt. Overigens maakt geen enkele Wikipedia een doorverwijspagina van Henan, zelfs de Zweedse niet (zie sv:Henan). De wafelenbak (overleg) 24 mei 2017 11:41 (CEST)
Ok duidelijk. Taketa (overleg) 24 mei 2017 12:20 (CEST)
Als er ook maar de geringste verwarring mogelijk is, heeft een doorverwijspagina zin. Het is immers een hulpmiddel om bij het juiste artikel uit te komen. De verwijdering van de doorverwijspagina lijkt mij daarom een heel slecht plan. The Banner Overleg 24 mei 2017 11:43 (CEST)
Henan heeft meer dan 50.000 keer zoveel inwoners als Henån… En is, als bakermat van de Chinese beschaving, ook ontiegelijk veel bekender. Daarbij, een doorverwijspagina is niet het enige hulpmiddel, het zieartikel-sjabloon lijkt mij hier veel beter geschikt. De wafelenbak (overleg) 24 mei 2017 11:56 (CEST)
Je hoeft niet altijd een doorverwijspagina te gebruiken. Bij een duidelijke hoofdbetekenis is een amsterdamconstructie en optie. Dit kan zo'n geval zijn. Echter het is een gevoelig onderwerp. Consensus is onwaarschijnlijk. Dit kun je beter via een peiling of stemming afhandelen. In de archieven [1] [2] kun je een tiental voorbeelden vinden van zulke peilingen en stemmingen. Daarna een verzoek hier. Mvg, Taketa (overleg) 24 mei 2017 12:20 (CEST)
Ik heb de doorverwijspagina maar even aangevuld met andere zinvolle zoektermen. The Banner Overleg 25 mei 2017 17:11 (CEST)
Henan dat ook wel als Honan wordt geschreven mag niet verward worden met Hunan dat ook wel als Hoenan geschreven wordt. Norbert zeescouts (overleg) 25 mei 2017 18:38 (CEST)

Europese Autoriteit voor voedselveiligheid naar Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid[bewerken]

De v kan gewoon met hoofdletter geschreven worden, zie hoe de EU het zelf spelt. Ymnes (overleg) 26 mei 2017 15:36 (CEST)

Daniel Petrov (wielrenner) naar Danail Petrov[bewerken]

De Bulgaarse transcriptie duidt op het tweede. Daarnaast is er een Bulgaars wielrenner (fr:Daniel Petrov, Daniel Petrov) met de naam Daniel, dus dit is enkel verwarrend. Yannick1 (overleg) 27 mei 2017 14:29 (CEST)

Het gaat er niet om of jij dit verwarrend vindt, maar of de naam voor de Bulgaarse wielrenner doorgaans als Daniel of als Danail voorkomt (in Nederlandstalige media en literatuur). WIKIKLAAS overleg 28 mei 2017 21:24 (CEST)

Heuvel der Kruisen naar Kruisheuvel[bewerken]

Kruisenheuvel, Kruisberg en Kruisenberg vind ik allemaal ook best, maar Heuvel der Kruisen (omslachtig!) wordt deze heuvel bij mijn weten alleen door Wikipedia-klonen genoemd. Fransvannes (overleg) 29 mei 2017 11:38 (CEST)

Het lijkt me niet echt nodig deze titel aan te passen; zowel Kruisheuvel als Heuvel der Kruisen komen veel voor. Eigenlijk zou het Berg der Kruisen moeten zijn, of Kruisberg, maar die benaming is in het Nederlands blijkbaar niet gangbaar. Volgens mij voldoet de huidige situatie echter. De wafelenbak (overleg) 29 mei 2017 12:11 (CEST)

Banka-Billiton naar Bangka-Belitung[bewerken]

Cfr. nieuwe BAN-lijst: [3]. De wafelenbak (overleg) 29 mei 2017 20:54 (CEST)

Billiton naar Belitung[bewerken]

Cfr. nieuwe BAN-lijst: [4]. De wafelenbak (overleg) 29 mei 2017 20:54 (CEST)

Riouwarchipel naar Riau-archipel[bewerken]

Cfr. nieuwe BAN-lijst: [5]. De wafelenbak (overleg) 29 mei 2017 20:54 (CEST)

Behandelde verzoeken[bewerken]

Lijst van GroenLinks' partijvoorzitters naar Lijst van besturen van GroenLinks[bewerken]

Het oorspronkelijke artikel Lijst van besturen van GroenLinks is zo goed als leeggehaald door gebruiker KlaasZ4usV en vervolgens hernoemd naar Lijst van GroenLinks' partijvoorzitters. Dat artikel bestond echter al. Wijzigingen door KlaasZ4usV zijn ongedaan gemaakt: ik kan de pagina niet terug hernoemen naar Lijst van besturen van GroenLinks omdat er meerdere personen aan de doorverwijzingspagina hebben gezeten. Ecritures (overleg) 8 mei 2017 18:58 (CEST)

BWC. Vanmiddag is om 8 mei 2017 15:13 de pagina Lijst van besturen van GroenLinks hernoemd naar Lijst van Groenlinks' partijvoorzitters echter er was al een lijst Lijst van partijvoorzitters van GroenLinks. Dus graag de pagina terug, zo het was 8 mei 2017 15:09. Al vast bedankt, Lidewij (overleg) 8 mei 2017 19:02 (CEST)
Dooorverwijzingspagina Lijst van GroenLinks' partijvoorzitters graag verwijderen ivm foutieve nominatie Ecritures (overleg) 8 mei 2017 19:06 (CEST)
Ik heb getracht het oorspronkelijke artikel in lijn te brengen met de besturen (nu ook alleen voorzitters) van VVD en alle anderen, omdat nu alleen GroenLinks een uitzonderingspositie innam. Dat zouden we met NPOV in gedachten niet moeten willen. Het probleem was dat er al zo'n voorzitterslijst was van GroenLinks. Daarmee is het dus het simpelste deze gewoon te wissen in plaats van je extra werk op de hals te halen. Ik ben bang dat Ecritures zich niet in de voorgeschiedenis heeft verdiept en maar wat roept ten koste van mij. Klaas `Z4␟` V:  8 mei 2017 19:10 (CEST)
Klaas een pagina van 15 apr 2009 gaat niet nuweg omdat jij dat graag zou willen. De situatie moet terug hoe het was op 8 mei 2017 15:09. En hoe het verder gaat met de VVD, dat zal gelijk ook op de verwijderlijst besproken moeten worden. Lidewij (overleg) 8 mei 2017 19:39 (CEST) De voor geschiedenis is dat Paul Brussel vanmorgen vroeg de pagina van de Besturen van de VVD van 14.137 bytes naar 976 bytes (wegens WP:punt tav een andere pagina die hij had genomineerd, waar meerdere tegenweg zijn) zette en de naam ging veranderen. Geen overleg, een mededeling op het overleg.Lidewij (overleg) 8 mei 2017 19:45 (CEST)
Geen {{nuweg}}, maar de gewone TBP-procedure. De lijst stikt van de "NE"-personen, net zoals dat voor kortwieken/hernoemen met VVD-besturen het geval was. Hier was er al een Lijst van partijvoorzitters van GroenLinks. Vandaar gewoon verwijderen; had ik eerder moeten zien :-( Had een hoop werk voor mezelf, jou en straks (evt.) de mods gescheeld. Klaas `Z4␟` V:  9 mei 2017 09:49 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd - Ik heb de oude situatie hersteld: er is nu Lijst van besturen van GroenLinks en Lijst van partijvoorzitters van GroenLinks. Verzoek aan alle betrokkenen om eerst de uitkomst van de discussie over de relevantie van deze en andere artikelen af te wachten, en vervolgens middels overleg te bepalen wat de eventuele nieuwe namen van de artikelen zouden moeten worden (maar ik zie geen reden om aan de nu herstelde namen iets te veranderen; hooguit sneuvelt er een artikel omdat de inhoud onvoldoende relevant wordt gevonden). WIKIKLAAS overleg 9 mei 2017 10:14 (CEST)

Old-school hip hop naar Old-school hip-hop[bewerken]

Ik wijzigde vorig jaar al de titel van Old school hiphop in Old-school hip-hop (dus zoals ik het nu ook wil hebben). Maar een paar maanden later kwam Maiella langs en wijzigde de titel in Old-school hiphop. Dat was dus geen goede beslissing, want daarmee maakte Maiella er quasi een Nederlands woord van (hiphop versus het Engelse hip-hop) maar dan met onjuist spatiegebruik. Dat had ik dus gewoon ongedaan moeten maken, maar ik volgde per ongeluk en:Old-school hip hop, wat ik niet wilde. De meeste moderne Engelse woordenboeken spellen hip-hop (Oxford, Collins, Chambers, Merriam-Webster), met uitzondering van Longman, die beide noemt (dus ook hip-hop), en merkwaardig genoeg de Advanced Learners-versie van de zojuist genoemde Oxford, die tegen de eigen Oxford in geen optie met koppelteken geeft. Ook de Encyclopædia Britannica spelt hip-hop. Op de Engelstalige Wikipedia is recent voorgesteld en:Hip hop te hernoemen naar Hip-hop, maar dat voorstel loopt nog. Naar het schijnt spelt de muziekencyclopedie Grove wel hip hop, maar ik kan het lemma niet inzien (mogelijk geven ze ook een alternatief mét koppelteken). Al met al zie ik de titel graag gewoon weer terug zoals hij was voordat Maiella langskwam, want ik had de titel correct verbeterd. Zoeken in mijn papieren Engelse woordenboeken (ik heb twee planken vol) heeft me niet op andere gedachten gebracht. ErikvanB (overleg) 9 mei 2017 06:06 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Overigens is het artikel ooit aangemaakt met 'hiphop' ;) Richard 9 mei 2017 11:47 (CEST)

Nieuwe Lijst Buitenlandse Aardrijkskundige Namen[bewerken]

Hier zal heel wat moeten veranderen, vermoed ik… Om te beginnen, wat China betreft:

Dat impliceert alvast de volgende artikelen:

De wafelenbak (overleg) 10 mei 2017 16:41 (CEST)

Ik heb er alvast drie doorgehaald die volgens mij eigennamen betreffen, en die niet mee veranderen doordat de geografische entiteit waarna ze vernoemd zijn nu een andere naam krijgt. WIKIKLAAS overleg 10 mei 2017 19:53 (CEST)
Daar kan ik mee leven. Ik ben er wel nog een vergeten:

De wafelenbak (overleg) 11 mei 2017 08:28 (CEST)

  • Opmerking Opmerking: Sinkiang heb ik zojuist hernoemd in Xinjiang. Veel van de andere voorstellen kunnen ook door niet-moderatoren geïmplementeerd worden (bijvoorbeeld omdat de nieuwe naam nog niet in gebruik is of slechts als doorverwijzing naar de oude naam zonder bewerkingsgeschiedenis). Hier graag alléén verzoeken plaatsen waarvoor dat niet geldt.Richard 11 mei 2017 13:57 (CEST)
   • Je hebt gelijk; ik heb alle titels zelf kunnen aanpassen, behalve Nanjing, Guangzhou en Qaidam. Als je daar nog voor kunt zorgen is het in orde. De wafelenbak (overleg) 11 mei 2017 19:06 (CEST)
    • Uitgevoerd Uitgevoerd, bovenstaande drie hernoemd. Als dat alles is, dan kunnen we dit onderdeel als afgesloten beschouwen. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 11 mei 2017 19:36 (CEST)

Confuciustempel van Sjanghai naar Confuciustempel van Shanghai[bewerken]

Dit is het enige artikel op de Nederlandse Wikipedia met Sjanghai in de titel i.p.v. Shanghai. De wafelenbak (overleg) 11 mei 2017 19:57 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Had je overigens zelf ook gekund, het was in dit geval geen modactie. Machaerus (overleg) 11 mei 2017 21:07 (CEST)

Bourbourg naar Broekburg[bewerken]

Hoewel Broekburg niet op de lijst van de Taalunie staat ligt het onmiskenbaar wel in Frans-Vlaanderen en conform de richtlijnen dient dan de Nederlandstalige naam: Broekburg te worden gebruikt i.p.v. de Franstalige naam Bourbourg. De Nederlandstalige naam is tevens gangbaar in het Nederlandse taalgebied (zie uitgebreide overleg artikel). Dit is niet bedoeld om de discussie opnieuw te beginnen maar als afronding en dient tevens in het ligt gezien te worden van bovenstaande twee verzoeken.

Dankjewel, LeonardH (overleg) 17 mei 2017 07:32 (CEST)

Juist als het in Frans-Vlaanderen ligt en dus in Frankrijk schrijft de richtlijn voor dat voor de naamgeving van het artikel het endoniem (Bourbourg) wordt gebruikt tenzij er een Nederlandse naam staat op de Taalunielijst voor Frankrijk ([6]) en/of de Taalunielijst voor Frans-Vlaanderen ([7]). In dit geval ontbreekt 'Broekburg' op beide lijsten en dus dient dit verzoek te worden afgewezen. - Robotje (overleg) 17 mei 2017 07:50 (CEST)
Nee dat staat uitdrukkelijk niet in de betreffende richtlijn. Er staat in de richtlijn als uitzondering voor Frans-Vlaanderen gebruik de Nederlandstalige naam. Waarbij de lijst van de Taalunie als hulpmiddel kan dienen voor de spelling van de plaatsnamen e.d. Waarom anders een uitzondering als het geen uitzondering is volgens Robotje. Maar ik ga de discussie niet weer opnieuw voeren. Graag wat wederzijdse verdraagzaamheid.LeonardH (overleg) 17 mei 2017 07:55 (CEST)
Tot 7 mei 2017 liep er een peiling over het verwijderen van die uitzondering (zie [8]). De uitslag was 28 stemmen voor opheffing (61%) en 18 stemmen tegen opheffing (39%). Ik dacht dat de tekst al conform de uitslag was aangepast aangezien een overduidelijke meerderheid voor het beëindigen van die uitzondering was. Nu nog even snel in strijd met de beslissing van de gemeenschap (LeonardH heeft zelf ook zijn stem uitgebracht en is twee keer geblokkeerd geweest i.v.m. zijn wangedrag rondom die peiling dus die peiling kent hij drommels goed) dat artikel hernoemen lijkt me te bizar voor woorden. - Robotje (overleg) 17 mei 2017 08:15 (CEST)
(na herhaald bwc): Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Zoals aanvrager bekend is, heeft ditzelfde verzoek vorige maand een- en andermaal tot hevige discussie geleid, een herhaling van de discussie die daarover in maart ook al gevoerd was. Wanneer aanvrager nu stelt dat deze titelwijziging dient als afronding van de discussie, dan had ik op z'n minst verwacht een link aan te treffen naar een discussie over dit lemma waarbij de gesprekspartners tot consensus komen. Een dergelijke link ontbreekt. Wel neem ik het volgende waar: (1) in een Opiniepeiling is evenmin consensus bereikt, maar spreekt een meerderheid zich uit voor een richtlijn waar het nu ingediende verzoek juist tegenin gaat; (2) op de overlegpagina van het artikel is na 17 april (één dag na het vorige hernoemingsverzoek) het overleg verstomd; (3) de geschiedenis van bijdragen van de aanvrager geeft geen reden om aan te nemen dat er op een andere plaats overleg is gevoerd over deze kwestie. Op grond van deze observaties valt niet te verwachten dat er nu ineens wel overeenstemming zou zijn over het nu ingediende verzoek en dat een naamswijziging slechts de afronding van overleg zou zijn. Conform hetgeen bovenaan deze pagina vermeld staat, wordt dit verzoek dan ook afgewezen. Tevens wil ik aanvrager verzoeken niet een vijfde verzoek tot naamswijziging in te dienen tot er inderdaad sprake is van consensus. Machaerus (overleg) 17 mei 2017 08:19 (CEST)

Vrij-katholieke Kerk naar Vrij-Katholieke Kerk[bewerken]

Is een instituut met leden, net als de Rooms-Katholieke Kerk. Zie ook Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. Wikiwerner (overleg) 15 mei 2017 21:43 (CEST)

Even voor de volledigheid: de spelling met drie hoofdletters is tevens hier (de website van het kerkgenootschap zelf) terug te vinden. De Wikischim (overleg) 15 mei 2017 21:46 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd, Machaerus (overleg) 17 mei 2017 08:23 (CEST)

Douai[bewerken]

De naam Dowaai staat nu op de lijst van de Taalunie vermeld als historisch en die namen gebruiken we niet als titel. De betreffende plaats ligt niet in Frans-Vlaanderen dus valt ook niet, los van welke interpretatie dan ook, onder een nu nog vermelde uitzondering in WP:BGN. Daarom gaarne:

Bedankjewel, ♠ Troefkaart (overleg) 16 mei 2017 15:14 (CEST)

Linselles & Bondues[bewerken]

Linselles en Bondues staan niet op de lijst van de Taalunie, de betreffende plaatsen liggen niet in Frans-Vlaanderen dus vallen ook niet, los van welke interpretatie dan ook, onder een nu nog vermelde uitzondering in WP:BGN. Daarom gaarne:

Bedankjewel, ♠ Troefkaart (overleg) 16 mei 2017 22:50 (CEST)

Het is mij ook niet duidelijk waarom ik deze wijzigingen niet kan uitvoeren, maar in het geval van Linselles zijn er wegens een haperend toetsenbord drie v's in de naam terechtgekomen die er echt niet horen, dus enige spoed is vereist. ♠ Troefkaart (overleg) 17 mei 2017 09:17 (CEST)


Michel Pierre Kalist naar François Kalist[bewerken]

Kalist is bekend als François Kalist. Anderstalige Wikipedia's spellen ook 'François Kalist'.
(Hernoemen lukt mij niet omdat de redirect al is bewerkt.) Muijz (overleg) 20 mei 2017 17:57 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd Milliped (overleg) 20 mei 2017 18:05 (CEST)

1) Bến Thành-markt naar Ben Thanh-markt 2) Hồ Chí Minh naar Ho Chi Minh[bewerken]

Reden. - ErikvanB (overleg) 11 mei 2017 23:03 (CEST)
En ook:

Allemaal met een weergaveprobleem in de titelfont. Dit is een begin, want er zijn nog meer Vietnamese bestuurlijke gebieden (en andere Vietnamese namen), die onmogelijk nu allemaal door te lopen zijn. ErikvanB (overleg) 12 mei 2017 00:00 (CEST)
 • Allemaal Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd, wegens gebrek aan consensus en een daaruitvloeiende BTNI. Mocht de gemeenschap eens hier een stemming over organiseren ben ik wel bereid aan het opzetten daarvan mee te werken. Zie hier wat gedachten die ik daaromtrent had. PS: Ik denk dat de renderfouten waar collega ErikvanB het over had overigens vermoedelijk wel gefixed zullen worden; het correct af kunnen beelden van Unicode is in 2017 een vereiste voor iedere browser. Milliped (overleg) 20 mei 2017 18:15 (CEST)

compleet verzoek met alle discussie verplaatst naar overlegpagina

Kantons van Douai[bewerken]

Nu Douai de huidige naam is (zie hier) graag ook de kantons hernoemen:

Alvast bedankt, Hanhil (overleg) 19 mei 2017 19:40 (CEST)

compleet verzoek met alle overleg/discussie verplaatst naar overlegpagina

Nederlandse Rooms-katholieke kerkprovincie naar Nederlandse rooms-katholieke kerkprovincie[bewerken]

Graag dit ongedaan maken, want het is onlogisch. ErikvanB (overleg) 20 mei 2017 14:30 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd - RonaldB (overleg) 21 mei 2017 01:19 (CEST)

Overleg:Hawaï (staat) naar Overleg:Hawaï[bewerken]

Het artikel staat op Hawaï. Wikiwerner (overleg) 28 mei 2017 18:59 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd - Het artikel en de OP waren op 5 juni 2013 hernoemd naar "Hawaï (staat)" met als reden "Consequentie bij benaming Amerikaanse staten"; maar kennelijk zonder overleg, want Kippenvlees1 draaide dezelfde dag nog de hernoemingen weer terug, maar vergat kennelijk deze OP. WIKIKLAAS overleg 28 mei 2017 21:37 (CEST)


Ar-Raqqah naar Raqqa[bewerken]

Wegens de nieuwe Taalunie-lijst Buitenlandse Aardrijkskundige Namen ([9]). De wafelenbak (overleg) 27 mei 2017 15:50 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd. Sowieso de meest gangbare variant. Milliped (overleg) 29 mei 2017 13:05 (CEST)