Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
Zie WP:AV
Zie WP:AVP
Zie WP:VPA
Zie WP:VPV
Zie WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Een verzoek dat behandeld is, wordt verplaatst naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk in het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onder aan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 30 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Inhoud

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Armeens-katholieke Kerk naar Armeens-Katholieke Kerk[bewerken]

De schrijfwijze met 3 hoofdletters is geheel in lijn met dit voorschrift van de Taalunie (punt 11) en met de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. Verder wordt deze schrijfwijze elders aangetroffen, zie bijv. deze tekst op website van de KRO. De Wikischim (overleg) 23 okt 2016 15:09 (CEST)

Oudrooms-katholieke Kerk naar Oud-Rooms-katholieke kerk, Oud-rooms-katholieke kerk, Oud-Rooms Katholieke Kerk, Oud Rooms-Katholieke Kerk, Oud Rooms Katholieke Kerk of Oud-Roomskatholieke Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift en de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. Er zijn meerdere schrijfwijzen gangbaar (zie bijv. ook [1], [2] en [3]), maar uitgerekend de huidige titel is helemaal nergens buiten WP terug te vinden en wordt door geen enkel voorschrift ondersteund. De Wikischim (overleg) 23 okt 2016 11:01 (CEST)

Chaldeeuws-katholieke Kerk naar Chaldeeuws-Katholieke Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift en de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. Schrijfwijze met drie hoofdletters wordt ondersteund door meerdere bronnen zoals [4], [5], [6]. De Wikischim (overleg) 23 okt 2016 10:57 (CEST)

Macedonisch-orthodoxe Kerk naar Macedonisch-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift en de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. Schrijfwijze met drie hoofdletters wordt verder onder andere door deze bron gesteund. De Wikischim (overleg) 23 okt 2016 10:46 (CEST)

Cypriotisch-orthodoxe Kerk naar Cypriotisch-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift en de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. Verder ondersteunt ook deze bron de schrijfwijze met drie hoofdletters. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 18:52 (CEST)

Servisch-orthodoxe Kerk naar Servisch-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift, de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen en externe bronnen zoals [7]. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 17:38 (CEST)

Russisch-orthodoxe Kerk naar Russisch-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift, de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen en externe bronnen zoals [8]. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 17:38 (CEST)

Roemeens-orthodoxe Kerk naar Roemeens-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift, de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen en externe bronnen, bijv. [9]. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 17:00 (CEST)

Georgisch-orthodoxe Kerk naar Georgisch-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Per dit voorschrift, de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen en bijv. deze bron (uit 1999). De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 15:28 (CEST)

Bulgaars-orthodoxe Kerk naar Bulgaars-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Zie dit voorschrift, de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen evenals websites als deze en deze, die ook de spelling met drie hoofdletters aanhouden. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 14:22 (CEST)

Oosters-orthodoxe Kerk naar Oosters-Orthodoxe Kerk of naar Oosters-orthodoxe kerken[bewerken]

Zie onder meer dit voorschrift en de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 11:38 (CEST)

 • De Oosters-orthodoxe kerkgenootschappen zijn van elkaar los staande kerken; de onderhavige benaming is een groepering. Daarom is hier de regel voor kerkgenootschappen niet aan de orde, en is de correcte benaming Oosters-orthodoxe kerken - Skuipers (overleg) 22 okt 2016 11:44 (CEST)
  Merk op dat de "gewone" schrijfwijze oosters-orthodox is, niet Oosters-orthodox. Maar dat maakt natuurlijk niets uit voor de benaming Oosters-orthodoxe kerken, als die wordt gekozen als titel voor het artikel. Overigens zijn er ook voor Oosters(-)Orthodoxe Kerk wel attestaties te vinden, [10], [11]. Echt fout lijkt me dat dan ook niet. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 18:56 (CEST)
  Wat betreft de beginletter ging ik uit van de artikelvermelding, die uiteraard een hoofdletter aan het begin heeft (slechts enkele uitzonderingen op deze regel op wiki-nl). In de tekst van het artikel komt geen hoofdletter aan het begin, tenzij aan het begin van de zin. De aangehaalde verwijzingen zijn zo te zien niet altijd geschreven door een autoriteit - Skuipers (overleg) 22 okt 2016 19:11 (CEST)

Oosters-katholieke Kerken naar Oosters-katholieke kerken of naar Oosters-Katholieke Kerk[bewerken]

Laatste schrijfwijze komt ook hier voor. Zie verder dit voorschrift van de Taalunie (m.n. punt 11) en de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 11:28 (CEST)

 • De Oosters-katholieke kerkgenootschappen zijn van elkaar los staande kerken; de onderhavige benaming is een groepering. Daarom is hier de regel voor kerkgenootschappen niet aan de orde, en is de correcte benaming Oosters-katholieke kerken - Skuipers (overleg) 22 okt 2016 11:44 (CEST)
  Uiteraard voor wat betreft het hoofdartikel. Merk daarnaast op dat de schrijfwijze van zichzelf oosters-katholieke kerken is, zie bijv. Onze Taal. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 17:42 (CEST)
  Wat betreft de beginletter ging ik uit van de artikelvermelding, die uiteraard een hoofdletter aan het begin heeft (slechts enkele uitzonderingen op deze regel op wiki-nl). In de tekst van het artikel komt geen hoofdletter aan het begin, tenzij aan het begin van de zin - Skuipers (overleg) 22 okt 2016 19:10 (CEST)

Hiërarchie van de rooms-katholieke Kerk naar Hiërarchie van de Rooms-Katholieke Kerk[bewerken]

Per de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen en relevante voorschriften elders. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 10:56 (CEST)

Armeens-apostolische Kerk naar Armeens-Apostolische Kerk[bewerken]

Zie dit voorschrift van de Taalunie (punt 11) en verder per de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 10:48 (CEST)

Koptisch-orthodoxe Kerk naar Koptisch-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Zie dit voorschrift van de Taalunie; de voorbeelden bij punt 11 zijn volkomen hiermee in lijn. Verder is de schrijfwijze met 3 hoofdletters bijv. hier terug te vinden. De huidige titel wordt daarentegen door geen enkele gezaghebbende bron gedekt en is waarschijnlijk het gevolg van een kettingfout. Verder per de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 10:43 (CEST)

Grieks-orthodoxe Kerk naar Grieks-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Zie dit voorschrift van de Taalunie; bij punt 11 wordt de schrijfwijze met 3 hoofdletters letterlijk als een van de voorbeelden gegeven. Het is dan simpelweg ridicuul om hier een andere, "eigen" schrijfwijze (met 2 hoofdletters) te hanteren. Verder per de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 10:43 (CEST)

Pools-orthodoxe Kerk terug naar Pools-Orthodoxe Kerk[bewerken]

Zie ten eerste dit voorschrift van de Taalunie; het voorbeeld bij punt 11 (Grieks-Orthodoxe Kerk) is bijna hetzelfde. In de schrijfwijze met drie hoofdletters wordt meegegaan door externe bronnen, zie bijv. deze website. Er was dus geen enkele serieuze reden om dit opnieuw te wijzigen. Verder per de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 10:43 (CEST)

Syrisch-orthodoxe Kerk van Antiochië terug naar Syrisch-Orthodoxe Kerk van Antiochië[bewerken]

Zie ten eerste dit voorschrift van de Taalunie; het voorbeeld bij punt 11 (Grieks-Orthodoxe Kerk) is bijna hetzelfde. Verder zijn er genoeg externe bronnen te vinden die hier de schrijfwijze met drie hoofdletters aanhouden, bijv. [12], [13] en deze website. Verder per de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 10:43 (CEST)

Sociale leer van de Rooms-katholieke Kerk naar Sociale leer van de Rooms-Katholieke Kerk[bewerken]

Zie de uitslag van Wikipedia:Opinielokaal/Hoofdlettergebruik bij namen van kerkgenootschappen. Er is een week de tijd geweest om met reacties/bezwaren te komen, wat niet is gebeurd. De Wikischim (overleg) 22 okt 2016 10:27 (CEST)

Mitella[bewerken]

Behandelde verzoeken[bewerken]

Montone (doorverwijspagina) naar Montone (na de doorverwijzing uit Montone (gemeente) te hebben verwijderd)[bewerken]

Er is ihkv. Schrijfweek Italië een prachtig artikel over de gelijknamige rivier aangemaakt niet door mij, maar ik merkte het bij deskundige controle op  Klaas `Z4␟` V:  25 sep 2016 18:05 (CEST)

Afrikaanse tijgerspin naar Argiope trifasciata[bewerken]

De naam "Afrikaanse tijgerspin" is door mijzelf verzonnen, en is dus geen officiële Nederlandse naam voor deze soort. Dit geldt ook voor zwartgele argiope (Argiope aurantia), wat letterlijk uit het Engels is vertaald. Ook moeten de doorverwijzingspagina's Afrikaanse tijgerspin en Zwartgele argiope definitief worden verwijderd.

Bovenstaande geldt overigens ook voor deze pagina's die ook door mijzelf zijn gestart:

1geron (overleg) 31 aug 2016 00:12 (CEST)

De visnetspin staat in mijn spinnengids de anderen kan ik zo 1,2,3 niet vinden. -B kimmel (overleg) 31 aug 2016 09:47 (CEST)
 • Het oorspronkelijke verzoek (Afrikaanse tijgerspin en Zwartgele argiope) Uitgevoerd Uitgevoerd. Bij de rest wordt geen nieuwe naam voorgesteld. 1geron, ik stel voor dat je die artikelen zelf een andere naam geeft en daarna verzoekt de ontstane doorverwijzingen te verwijderen. Mag ik verder aannemen dat je voortaan niet zelf meer namen verzint? Richard 2 sep 2016 11:21 (CEST)
 • Bij nadere bestudering blijkt noordse komkommerspin ook gangbaar met bron. Ik heb die terug hernoemd. Zal op een mogelijk rustig moment binnenkort de andere spinnen ook checken op de lijst van Arabel waar de noordse komkommerspin op terug te vinden was. Lymantria overleg 27 sep 2016 15:02 (CEST)
  • Nagelopen. Ook de gele spoorspin en mediterrane grasspin komen op de Belgische lijst voor met deze Nederlandse naam. Ik heb deze twee derhalve ook terughernoemd. Lymantria overleg 28 sep 2016 14:05 (CEST)

Kruisdraging (iconografie) naar Kruisdraging[bewerken]

Bij het opstellen van dit artikel heb ik het de titel "Kruisdraging (iconografie)" meegegeven omdat de naam "Kruisdraging" al in gebruik was voor de doorverijwpagina over het thema. Achteraf gezien vindt ik het meer aangewezen om de doorverwijspagina ook consequent zo te noemen (rename die ik ondertussen heb uitgevoerd) en het artikel Kruisdraging (iconografie) te wijzigen in Kruisdraging, omdat dit artikel uitlegt wat de kruisdraging is en hoe ze in de kunsten werd voorgesteld. Ook de artikels over "kruisiging", "verrijzenis" etc. dragen die naam.Jean-Pierre Remy (overleg) 30 sep 2016 08:45 (CEST)

 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Hier is geen overduidelijke hoofdbetekenis, dus en hoofdbetekenis- of Amsterdamconstructie is niet aan de orde. Ik heb de doorverwijspagina weer op de oude plaats gezet. Richard 30 sep 2016 10:15 (CEST)

Occitanië (regio)[bewerken]

Svp verplaatsen naar Occitanie. We hanteren op nlwiki voor de Franse regio's de Franse namen - Skuipers (overleg) 2 okt 2016 11:15 (CEST) - aangepast - Skuipers (overleg) 2 okt 2016 13:48 (CEST)

Steun Steun - zolang er geen bron is voor Nederlandse namen van regio's moeten we geen zelfverzonnen vertalingen gaan gebruiken, ook niet als ze voor andere versies van die naam (zoals Normandie/Normandië) wel gebruikt worden, wat voor het ene gebruik van een vertaling geldt geldt nog niet automatisch voor de andere. Ik kan me voorstellen dat dat veranderd maar voor die tijd horen we de Franse namen te gebruiken. - Tengwa osse.svgTengwa rómen.svgTengwa osse.svgTengwa óre.svg - (Gebruiker - Overleg) 3 okt 2016 09:13 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd Mocht de Taalunie met een aanpassing komen zullen we dat dan wel weer meenemen. Milliped (overleg) 3 okt 2016 09:29 (CEST)

OS X naar macOS[bewerken]

Sinds versie 10.12 heet OS X officieel macOS, een verplaatsing is dus op zijn plaats. macOS verwijst momenteel door naar Mac OS. YannickFran (overleg) 27 sep 2016 20:58 (CEST)

! Wachten.
Hmmm... Wikipedia maakt op de eerste positie van de naam van een artikel geen verschil tussen hoofd- en kleine letters. macOS is dus hetzelfde als MacOS. Of het handig is om twee verschillende artikelen te hebben waarvan de naam slechts één spatie verschild ('MacOS' vs. 'Mac OS') lijkt mij vragen om problemen. Het artikel 'OS X' heette tot 16 september 2012 'Mac OS X', een naam die op 'Mac OS' ook genoemd wordt.
Zou het een idee zijn deze artikelen eerst samen te voegen? Richard 28 sep 2016 11:07 (CEST)
Welke artikelen zouden samengevoegd moeten worden? Mac OS is natuurlijk een volstrekt ander systeem als OS X (wat nu macOS heet). De Duitse en Engelse collega's, die de hernoeming al wel verwerkt hebben, lijken geen probleem te hebben met de gelijkenis. Je kan natuurlijk bovenaan de artikelen naar elkaar verwijzen. Sjoerd de Bruin (overleg) 3 okt 2016 13:15 (CEST)
In Mac OS (met spatie) staat al een hoofdstuk over Mac OS X. Ook staan daar in de infobox hervat, de versie 10.12 en het jaar 2016. In het artikel dat nu OS X heet, staat het is de opvolger van Mac OS 9. 'Volstrekt ander systeem' lijkt mij dus een beetje te sterk uitgedrukt en samenvoegen lijkt mij een serieuze optie. Denk er nog eens over na als je wilt.
Dat de Engelstalige collega's geen probleem lijken te hebben? Er staat niet voor niets For the classic Macintosh system (1984–2001), see Classic Mac OS. For the current Mac system (2001–present), see macOS boven. De Duitstalige collega's doen iets vergelijkbaars.
Dat gezegd hebbende: ook hier kan er natuurlijk gebruik gemaakt worden van {{Zie artikel}}. Dat lijkt me eigenlijk wel een must. Ik ga de hernoeming straks op de gevraagde manier uitvoeren en genoemd sjabloon op beide pagina's invoegen.
Uitgevoerd Uitgevoerd (over een paar minuten dan). Richard 5 okt 2016 13:14 (CEST)

Arend Pronk naar Arend Pronk (wiu)[bewerken]

Graag dit artikel in de gebruikersruimte te zetten, zodat aanvullende relevante gegevens verzameld kunnen worden. Pronke72 (overleg) 3 okt 2016 11:25 (CEST)

Station Praha Masarykovo nádraží naar Praha Masarykovo nádraží[bewerken]

Pleonasme, 'nádraží' betekent 'station'. 83.208.207.158 6 okt 2016 02:39 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd KroySquare.jpgDirkVE overleg 6 okt 2016 06:16 (CEST)
Veel dank! 83.208.207.158 6 okt 2016 06:20 (CEST)

Hotel Savoy (Katwijk) naar Villa Allegonda[bewerken]

Het hotel is verdwenen en de nieuwe eigenaar laat het gebouw weer in originele staat (Villa Allegonda) terugbrengen. De huidige naam is al(weer) Villa Allegonda. M.v.g. - Richard KiWi Overleg 5 okt 2016 16:13 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Richard 6 okt 2016 13:21 (CEST)

The P.M.R.C. can suck on this naar The P.M.R.C. Can Suck on This[bewerken]

Spreekt voor zich; er staan geen hoofdletters in de titel van het artikel. AnarchistiCookie (overleg) 6 okt 2016 20:24 (CEST)

 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Zie dit taaladvies: Het Engelse systeem kan voor Engelse titels in Nederlandse teksten worden overgenomen (de a-zinnen hieronder), maar het heeft de voorkeur om de Nederlandse conventie te volgen (de b-zinnen hieronder). Oorspronkelijk is het artikel wel met een overdaad aan hoofdletters in de titel aangemaakt. De naam van het artikel is later gewijzigd, maar de inhoud is daar (jammer genoeg) niet op aangepast. Richard 7 okt 2016 11:01 (CEST)
  • Oké, dat wist ik niet. Bedankt voor de link/uitleg. Ik heb overigens wel een vraag; zouden andere artikelen zoals A Clockwork Orange (wordt als voorbeeld genoemd in het artikel) dan niet hernoemd moeten worden? Volgens taaladvies.net heeft het de voorkeur om "de Nederlandse conventie te volgen", in plaats van de titel uit het Engels of een andere taal overnemen. Wikipedia lijkt daar niet heel consequent in te zijn, gezien het feit dat ook veel andere titels van artikelen volgens de Engelse conventie worden geschreven. AnarchistiCookie (overleg) 7 okt 2016 21:03 (CEST)
   • @AnarchistiCookie: zoals je weet, wordt Wikipedia niet door één persoon geschreven. Sommigen laten zich aan een voorkeur van de Taalunie niets gelegen liggen, anderen weten niet eens dat er zo'n voorkeur bestaat. Dat er verschillende methoden gebruikt zijn en worden, is dan ook niet zo vreemd. Als je van reeds bestaande artikelen (zoals A Clockwork Orange) om deze reden de naam wijzigt, zijn er meestal mensen die op basis van Wikipedia:Bij twijfel niet inhalen beweren dat dat niet mag: de Naam met Drie Hoofdletters is immers (al verdient hij niet de voorkeur) ook toegestaan? In het geval van The P.M.R.C. ... heeft iemand die hernoeming ooit uitgevoerd en zo te zien is dat relatief onopgemerkt gebleven. Ik zei het al: jammer genoeg is het niet in het artikel zelf doorgevoerd. Dat ga ik zometeen alsnog even doen heb ik zojuist gedaan. Richard 10 okt 2016 10:32 (CEST)
    • Aha, dan snap ik het. Bedankt voor het uitleggen! AnarchistiCookie (overleg) 10 okt 2016 11:35 (CEST)
     • Bedankt voor het vragen ;) Richard 10 okt 2016 16:50 (CEST)

Lijst van afleveringen van The Finder (seizoen 1) hernoemen naar Lijst van afleveringen van The Finder[bewerken]

De serie bestaat maar uit één seizoen, dus het is overbodig om daar "seizoen 1" bij te zetten. Het artikel zal dan dus geen seizoensoverzicht, maar serie-overzicht worden. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 7 okt 2016 22:46 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Ik zag overigens pas nadat ik de hernoeming gedaan had, dat deze pagina een verwijzing naar de oude naam bevatte ;) Richard 10 okt 2016 10:14 (CEST)
  • Bedankt! Het artikel werd in het verleden een paar keer hernoemd, dus dat is denk ik de reden dat er meerdere redirects bestaan. Dinosaur918 (vragen of opmerkingen?) 10 okt 2016 18:54 (CEST)

Microsoft Surface (tablet) naar Microsoft Surface[bewerken]

De Surface-lijn is al enige tijd niet meer enkel een lijn van tablets, daarbij kent haast kent de PixelSense tafels nog als Surface en is PixelSense zelf ook opgevolgd door Surface Hub. Het lijkt me wenselijker dat de pagina over Microsoft Surface dus wordt verplaatst naar "Microsoft Surface" zonder de "(tablet)" erachter. Met een "Bedoelt u Microsoft PixelSense" link boven het artikel.YannickFran (overleg) 27 sep 2016 21:03 (CEST)

! Wachten – ook hier. De constructie die je voorstelt, wordt een Amsterdamconstructie genoemd. Ik denk dat zo'n constructie in dit geval te verdedigen is, maar er zijn mensen die ook in dit soort gevallen de voorkeur aan een 'gewone' doorverwijspagina geven. Open even een overlegje op overleg:Microsoft Surface (tablet) (en kondig dat aan op Wikipedia:Overleg gewenst) om te voorkomen dat er pal ná het hernoemen geharrewar ontstaat. Richard 28 sep 2016 11:18 (CEST)
 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Geen reactie op bovenstaande gekregen, geen overleg gestart. Richard 10 okt 2016 10:21 (CEST)

Republiek China (1912-1949) terug naar Republiek China[bewerken]

Graag terugzetten naar de originele titel. De huidige titel dekt niet de lading van het artikel. Brimz (overleg) 30 sep 2016 20:32 (CEST)

Een betere titel lijkt me wel gewenst (ik had de titel gemodelleerd naar Republiek China (1911-1928), maar 1912-1949 is inderdaad niet zo accuraat), maar er zijn minstens drie artikelen met de naam Republiek China (Republiek China (1912-1949), Republiek China (1911-1928) en Taiwan; mogelijk meer). Aangezien Taiwan als huidig land met de naam blijkbaar geen voorrang krijgt, is een doorverwijspagina de enige oplossing — "Republiek China" dekt de lading ook niet. WOLF LΔMBERT WLM / 30 sep 2016 20:37 (CEST)
 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Voorgestelde naam is sowieso problematisch. Richard 10 okt 2016 10:21 (CEST)

Schrapnel naar Shrapnel[bewerken]

Is vorig jaar van titel gewijzigd. Mijn Van Dale uit 1974 geeft nog beide vormen, maar het Groene Boekje geeft thans alleen nog shrapnel (vgl. [14] en [15]). De verplaatsing destijds leek me sowieso onnodig, en de titel is nu zeker niet meer de gewenste, conform WP:Spellinggids en WP:BENOEM. Paul B (overleg) 8 okt 2016 23:25 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd door collega Milliped. Richard 10 okt 2016 10:21 (CEST)

Elisabeth von Hessen-Kassel[bewerken]

In verband met de aanmelding van JP001 als kandidaat voor het moderatorschap bekeek ik zelf ook maar eens zijn bewerkingen, waaronder zijn hernoemingen. Eén daarvan heb ik ongedaan gemaakt, maar nu kom ik nog Elisabeth von Hessen-Kassel en Elisabeth van Hessen-Kassel (1596-1625) tegen, die ook het gevolg zijn van zijn hernoeming. Ik raak echter de draad kwijt wat hij daar heeft zitten doen (ook de OP's zijn hernoemd). Kan iemand dit weer in orde krijgen? ErikvanB (overleg) 10 okt 2016 18:06 (CEST)

 • Volgens mij ging het niet bij het hernoemen, maar pal daarna mis. Ik heb deze vervolgactie teruggedraaid. De hernoemingsactie is verdedigbaar. Richard 10 okt 2016 18:18 (CEST)

Legale fictie naar Juridische fictie[bewerken]

Volgens mij, en ook volgens Woodcutterty (zie Overleg:Legale fictie), is "legale fictie" een anglicisme. FNAS (overleg) 11 okt 2016 10:52 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. De meeste fictie is legaal – in ieder geval in Nederland en België ;) Richard 11 okt 2016 11:53 (CEST)

Kokkinokremnos naar Pyla-Kokkinokremos[bewerken]

Graag verandering van van de titel van de pagina over de Late Bronstijd site op Cyprus. De naam van de site is 'Pyla-Kokkinokremos' en niet 'Kokkinokremnos'. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Glenn De hooghe (overleg · bijdragen) op 12 okt 2016 om 18.08 uur (CEST)

 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Beide artikelnamen komen op deze Wikipedia niet voor en hebben dat ook nooit gedaan. In andere artikelen komen de termen zo te zien ook niet voor. Er lijkt dan ook niets uitvoerbaar te zijn. Richard 13 okt 2016 10:56 (CEST)

DJSJ[bewerken]

aub de pagina "J* de B*" verwijderen. Ik heb eindeloos geprobeerd de biografie correct en overige informatie correct online te krijgen maar iemand blijft het eindeloos terug veranderen. Verder is het absoluut niet de bedoeling dat mijn echte naam op wikipedia staat. Of ik wil dat de informatie die ik plaats zo blijft staan of ik wil deze pagina offline hebben. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Djsnellejelle (overleg · bijdragen) 11 okt 2016 16:29 (CEST)

Jelle, je naam staat ook vermeld op bijvoorbeeld Discogs. Het is dus niet zo dat je echte naam buiten Wikipedia op internet niet bekend is. Richard 11 okt 2016 17:05 (CEST)

Ja dat komt doordat verschillende media elkaars informatie overnemen dus ik moet ergens beginnen. Aangezien een boel mensen wikipedia als bron gebruiken zou ik dat hier als eerste zien verdwijnen. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Djsnellejelle (overleg · bijdragen)

Okee. Even voor de goede orde: gaat het je eigenlijk alleen om je naam? Oftewel, zou de rest van het artikel in principe wel jouw goedkeurig wegdragen? In dat geval denk ik dat we beter even kunnen overleggen met de herplaatser van je naam. Richard 11 okt 2016 17:36 (CEST)
PS: we zitten hier nu strikt genomen op een pagina te overleggen die hier niet voor bedoeld is. Sowieso is dit niet de juiste plaats om te verzoeken een pagina te verwijderen. Ik haal bovenstaande over naar jouw overlegpagina en dan praten we daar verder, goed? Richard 11 okt 2016 17:36 (CEST)
PPS: ik heb in bovenstaande de naam van de pagina in kwestie vooralsnog verborgen. De pagina is onlangs hernoemd naar de volledige naam van deze persoon (die zijn echte naam liever niet in Wikipedia terugvindt), maar ook nog bereikbaar via de oude naam, nu redirect, DJ Snelle Jelle. Richard 11 okt 2016 17:43 (CEST)
Ik heb de pagina inmiddels ter beoordeling voorgelegd (voor verwijdering voorgedragen), omdat ik de persoon te weinig encyclopedisch relevant acht. Mocht de pagina verwijderd worden, dan is het probleem voor Jelle opgelost (als hij daadwerkelijk de Jelle is die beschreven is, want hoe kunnen we dat nagaan?) Het argument dat de persoon zelf niet graag met zijn echte naam vermeld staat is géén argument voor verwijdering. Die informatie is vrij toegankelijk. Het meest prominent aanwezig op deze website. Als Jelle echt liever niet had gehad dat zijn echte naam bij het grote publiek bekend werd, dan had hij daar eerder aan moeten denken. Als je dit achteraf recht wil zetten is Wikipedia niet waar je begint, maar waar je eindigt. En de gebruikersgemeenschap is dan niet de entiteit waar je je dan toe dient te richten. In dergelijk gevallen zul je je tot het Legal Team moeten richten. EvilFreD (overleg) 11 okt 2016 18:32 (CEST)
 • Opmerking Opmerking: hier naar afgehandeld, daar welke daadwerkelijke afhandeling dan ook op een andere plaats en wijze zal geschieden. Richard 13 okt 2016 12:59 (CEST)

Derde divisie (voetbal Nederland) in Derde divisie[bewerken]

Overbodige toevoeging, geen dp aanwezig. Nu redirect - Agora (overleg) 3 okt 2016 12:39 (CEST)

Graag nog even wachten, heb om nader uitleg gevraagd op de Overleg Pagina van Agora. ARVER (overleg) 3 okt 2016 12:52 (CEST)
Duidelijk antwoord gekregen en stem er mee in. Dus mag wat mij betreft ook uitgevoerd worden. ARVER (overleg) 3 okt 2016 13:09 (CEST)
Er zijn ook derde divisies in andere sporten die een eigen artikel hebben en op een doorverwijspagina zouden kunnen staan zoals de artikelen in Categorie:European Nations Cup Alice2Alice (overleg) 12 okt 2016 14:19 (CEST)
Inderdaad, en vergeet niet de Engelse "Third Division" die ook in het Nederlands vaak als 'derde divisie' werd aangeduid. En nog enkele. Inmiddels is er dus weer een DP, die vast nog niet volledig is, maar ik heb me voor nu beperkt tot dingen die ik daadwerkelijk aangeduid heb zien worden als 'derde divisie' zonder meer. Paul B (overleg) 12 okt 2016 15:30 (CEST)
Maar dit is in deze vorm dus helemaal geen dp. Er is geen enkele verwarring voor het begrip 'Derde divisie' en termen als 'third division' of 'Segunda Division B' hebben daar niets te zoeken. Dat zijn weliswaar ook derde niveau's, maar dat is niet waar een dp voor is. In België heette dat niveau tot voor kort bijvoorbeeld 'Derde klasse' ipv divisie. Agora (overleg) 13 okt 2016 12:44 (CEST)
Derde divisie is nu toch echt een DP. Die andere 'begrippen' hebben daar uitsluitend iets te zoeken als ze ook wel worden of werden aangeduid als 'derde divisie' zonder meer. Ik heb gecontroleerd (links zijn te geven) dat dat voor de hier genoemde competities inderdaad het geval is. Of dat vaak genoeg gebeurt/gebeurde om er een DP van te maken, daar zou je over kunnen twisten. Maar gewoon verklaren dat er 'geen enkele verwarring [is]' draagt niet bij aan een heldere probleemstelling. Paul B (overleg) 13 okt 2016 12:50 (CEST)
 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd. Zie kader hierboven: indien discussie ontstaat, moet elders verder overlegd worden. Richard 13 okt 2016 13:03 (CEST)
  Dat kan mogelijk op Overleg:Derde divisie. Paul B (overleg) 13 okt 2016 13:38 (CEST)

Eerste divisie (voetbal Oostenrijk) naar Erste Liga[bewerken]

Restant alle buitenlandse competities naar zoveelste divisie (land) hernoemen uit 2013 wat teruggedraaid is. Nu redirect. - Agora (overleg) 3 okt 2016 14:18 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Richard 13 okt 2016 13:03 (CEST)

Coïtus a mamilla naar Coitus a mamilla[bewerken]

In het Latijn wordt Coitus geschreven zonder trema op de i en in het Nederlands met trema. Daarom moet Coitus a mamilla zonder trema geschreven worden net als Coitus interruptus. Alice2Alice (overleg) 12 okt 2016 14:14 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Richard 13 okt 2016 13:03 (CEST)

Friet naar patat[bewerken]

Mijn bezwaar is simpel: De wiki pagina voor patat heet "friet", en het is blijkbaar niet open om te modificeren (tenzij ik er echt niets van begrijp). In het overgrote deel van Nederland, kijk maar op de kaart die op de pagina zelf staat hier heet patat gewoon patat. Een significant kleiner gedeelte van Nederland, en het noordelijke gedeelte van België (ook wel: Vlaanderen), noemt het "friet". Dit is bijna alsof de Nederlandse wiki pagina voor "brood" ineens "brea" zou heten, omdat Friezen het toevallig zo noemen. Ik vind dit, als fervent neerlandicus, niet kunnen. De titel van deze pagina hoort "Patat" te zijn. Want zo heet dat, in het Nederlands. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door John Hassink (overleg · bijdragen)

Had u al kennis genomen van de discussie en de argumenten op de overlegpagina? Dit verzoek is kansloos, want uit die overlegpagina blijkt allerminst consensus over een dergelijke hernoeming. Wees u er ook van bewust dat dit de Nederlandstalige Wikipedia is en niet een Wikipedia alleen voor Nederland. Ten laatste is het zo dat iedere Nederlander, ook in het Hoge Noorden, het prima begrijpt wanneer een bakje gefrituurde aardappelstaafjes 'friet' wordt genoemd, maar het gebruik van 'patat' zeker in Vlaanderen tot verbaasde blikken zou leiden. Verdere argumentatie vindt u al op Overleg:Friet. Paul B (overleg) 14 okt 2016 12:10 (CEST)
 • Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd collega Paul B verwoordt dit prima. Een moderator kan en mag nooit zonder consensus een verzoek uitvoeren ook. U kunt uw argumenten op de overlegpagina van het desbetreffende artikel plaatsen. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 14 okt 2016 12:11 (CEST)

Hominoidea naar Mensapen[bewerken]

Geaccepteerde Nederlandse naam maakt Latijnse naam overbodig. BoH (overleg) 14 okt 2016 18:22 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd, Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 15 okt 2016 10:25 (CEST)

Boris Paitsjadze naar Boris Pajtsjadze[bewerken]

Vertaling uit het Cyrillisch is Pajtsjadze, niet Paitsjadze. Er worden talloze fouten gemaakt bij vertalingen door de Engelse vertaling aan te houden, dit is zelfs mengelmoest Engelse vertaling en Nederlandse. Waterloo1974 (overleg) 17 okt 2016 12:27 (CEST)

 • Uitgevoerd Uitgevoerd. Richard 17 okt 2016 16:19 (CEST)

Spaakbeenslagader naar Polsslagader[bewerken]

Zoals afgesproken in de consensus medische nomenclatuur nederlandse naamgeving uit van Dale. Mx9 (overleg) 15 okt 2016 10:13 (CEST)

! Wachten. Ik voorzie een gebrek aan consensus. Bovendien is daar nog zoiets als BTNI – en spaakbeenslagader is niet fout. Zie bovendien Overleg:Bloedgas#Polsslagader. Richard 17 okt 2016 10:19 (CEST)
Mee oneens. Er is een consensus medische nomenclatuur, polsslagader voldoet aan die consensus. Mx9 (overleg) 17 okt 2016 10:27 (CEST)
Ter informatie en nog los van die peiling: als ik beide termen door Google prak, levert dat momenteel buiten wp 3000 hits op voor polsslagader en 273 voor spaakbeenslagader. Op Google Books is het beeld 241 tegen 58. Dat wijst er toch wel op dat polsslagader de meest gebruikte term is. Wutsje 17 okt 2016 12:24 (CEST)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd Richard 17 okt 2016 16:24 (CEST)
@Richard, op grond van welke overweging heb je deze naamswijziging uitgevoerd? Als dat gebeurd is op grond van het voorstel van Mx9, de zogenaamde "consensus medische nomenclatuur", dan is dat vanuit het oogpunt van dat voorstel wellicht niet juist. Dat stelt namelijk:
"Gebruik Nederlandse termen indien deze gebruikelijk zijn, d.w.z. indien deze in Nederlandse bronnen vaker gebruikt worden dan het Latijnse, Engelse etc synoniem, bv "voorste kruisband" in plaats van Ligamentum cruciatum anterius."
Desbetreffende voorstel verordonneert dus dat de namen ALLEEN maar Nederlandstalig mogen zijn "indien deze in Nederlandse bronnen vaker gebruikt worden". Is dat in dit geval ook zo? Wellicht kan de aanvrager dat eerst beter onderbouwen (en aantonen). Wimpus (overleg) 17 okt 2016 22:40 (CEST)
Zoals ook bij het hernoemen vermeld: omdat polsslagader gebruikelijker blijkt te zijn. Zie ook Wutsje hierboven. Overigens heb ik de naam spaakbeenslagader geenszins uitgeroeid. Richard 18 okt 2016 09:16 (CEST)


The Bloodhound Gang naar Bloodhound Gang[bewerken]

De groep behoeft geen lidwoord.[16][17][18] Oranjesam (overleg) 19 okt 2016 16:55 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd Milliped (overleg) 21 okt 2016 22:47 (CEST)

Libertair, Direct, Democratisch over redirect Lijst Dedecker[bewerken]

De partijnaam blijkt al even weer veranderd te zijn. Zo staat het ook op de website, bv. in het logo en op deze pagina. MichielDMNZoo icon.svg (overleg) 21 okt 2016 13:11 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd Milliped (overleg) 21 okt 2016 22:47 (CEST)

Wedden Dat Ik Het Kan naar Wedden dat ik het kan[bewerken]

Graag geen geschreeuw, maar gewoon Wedden dat ik het kan, zoals ook Ik wed dat ik het kan! en Lijst van afleveringen van Ik wed dat ik het kan! en zoals titels nu vaak al rustiger worden vormgegeven. ErikvanB (overleg) 21 okt 2016 22:20 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd Milliped (overleg) 21 okt 2016 22:47 (CEST)


Microsoft Surface (tablet) naar Microsoft Surface[bewerken]

De Surface-lijn is al enige tijd niet meer enkel een lijn van tablets (maar ook laptops, de Surface Hub, muizen, toetsenborden en in de toekomst nu ook AiOs), daarbij kent haast kent de PixelSense tafels nog als Surface en is PixelSense zelf ook opgevolgd door Surface Hub. Het lijkt me wenselijker dat de pagina over Microsoft Surface dus wordt verplaatst naar "Microsoft Surface" zonder de "(tablet)" erachter. Met een "Bedoelt u Microsoft PixelSense" link boven het artikel. Bij deze ook direct mijn excuses voor de vorige aanvraag, was het uit het oog verloren. Al vraag ik mij eerlijk gezegd af wat een discussie hierover gaat opleveren, de Wikipedia-titel is simpelweg fout en moet gecorrigeerd worden. Bij deze is er ook een overleg gestart op Overleg:Microsoft Surface (tablet) YannickFran (overleg) 15 okt 2016 11:27 (CEST)

Zanaq, kan je de statistieken toevoegen? Milliped (overleg) 21 okt 2016 22:46 (CEST)
Er moet helaas een nieuwe site gekozen worden. — Zanaq (?) 21 okt 2016 23:09 (CEST)
*voila* Sjoerd de Bruin (overleg) 21 okt 2016 23:20 (CEST)
Microsoft Surface Bezoekers  %
Microsoft Surface (tablet) 4757 77
Microsoft PixelSense 1369 22
Totaal 6126
 • 943 (15%) bezoekers voor de doorverwijspagina.
 • Gemeten over de afgelopen 365 dagen.

– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Zanaq (overleg · bijdragen)

Dank Sjoerd, Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd wegens geen consensus. (ik kan me voorstellen dat dit niet voor de eeuwigheid is trouwens) Milliped (overleg) 22 okt 2016 00:33 (CEST)

Laatwijk naar Lathuy met herstel geschiedenis![bewerken]

Geen officiële Nederlandse naam voor deze Waalse gemeente, de naam was enkel in de Middeleeuwen in gebruik. LeonardH heeft de titelwijziging trouwens op een incorrecte manier uitgevoerd. Sonuwe () 23 okt 2016 11:08 (CEST)

Omdat er geen titelwijziging was uitgevoerd maar de artikelen door knip- en plakwerk waren omgewisseld, stond de geschiedenis nog op de juiste plaats, twee bewerkingen herstellen was voldoende. ♠ Troefkaart (overleg) 23 okt 2016 11:44 (CEST)