Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
Zie WP:AV
Zie WP:AVP
Zie WP:VPA
Zie WP:VPV
Zie WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Een verzoek dat behandeld is, wordt verplaatst naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk in het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onder aan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 21 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Amnesia (Belgische muziekgroep) naar Amnesia (band)[bewerken]

De toevoeging (band) is een stuk eenvoudiger en gebruikelijker, zie ook Wikipedia:BENOEM. AnarchistiCookie Overleg 13 jul 2017 18:46 (CEST)

De huidige toevoeging komt omdat er in 2015 nog sprake was van 5 bands met die naam en Amnesia (band) een dp was. Wikiwerner heeft dit in 2015 omgezet naar een redirect naar Amnesia, waar alleen de Belgische band nog op staat. Zijn de bands die niet overgezet zijn niet relevant of hadden die ook op de DP Amnesia moeten staan? Mbch331 (Overleg) 13 jul 2017 19:08 (CEST)
Iemand heeft deze verwijderd, met nmm ongeldige reden. — Zanaq (?) 13 jul 2017 20:16 (CEST)
In dat geval kun je bands waarvan jij denkt dat ze met een ongeldige reden zijn verwijderd terugzetten. Als dat gebeurt, hoeft dit verzoek niet uitgevoerd te worden. AnarchistiCookie Overleg 14 jul 2017 22:13 (CEST)

Functioneel rekenen naar traditioneel rekenen[bewerken]

Ik heb dit artikel enkele jaren geleden geschreven onder de naam 'functioneel rekenen'. Inmiddels heb ik een boek over deze materie geschreven en vind ik de titel 'traditioneel rekenen' beter. Zie [1]. Wie kan het verplaatsen? Alvast bedankt! Onderwijsgek (overleg) 14 jul 2017 20:11 (CEST)

Traditioneel rekenen is een redirect zonder geschiedenis. Deze hernoeming moet je zelf kunnen uitvoeren. Mbch331 (Overleg) 14 jul 2017 20:34 (CEST)

De Vliegende Hollander (Richard Wagner) naar Der fliegende Holländer[bewerken]

Bij geen enkele andere Duitstalige opera wordt een Nederlandse titel gebruikt, vergelijk Die Entführung aus dem Serail, Die Zauberflöte, Der Freischütz, Götterdämmerung, Der Rosenkavalier enz. enz. enz. Dat geldt niet alleen voor Wikipedia, ook in het algemene spraakgebruik is dit absoluut niet gangbaar. Er zou hoogstens (misschien) iets voor te zeggen zijn als bij opvoeringen in Nederland vertalingen werden gebruikt, maar dit is nooit het geval. Zelf titel veranderen lukte niet, vandaar dit verzoek. Hartenhof (overleg) 16 jul 2017 12:09 (CEST)

Lijkt toch redelijk gangbaar. ([2], [3]) — Zanaq (?) 16 jul 2017 17:16 (CEST)
Dat valt uit die links natuurlijk niet zonder meer te concluderen. Natuurlijk kom je 'de Vliegende Hollander' daar nogal vaak tegen, daar gáát de opera immers over. Het is echter niet duidelijk hoeveel van die 'hits' daadwerkelijk 'De Vliegende Hollander' gebruiken als naam voor de opera (zeker als geen aanhalingstekens gebruikt worden in de zoekopdracht). Er zitten er zeker een paar tussen, maar ook heel veel zinsneden van het type
  • "Haar vader is erg geïnteresseerd in de schatten van de Vliegende Hollander"
  • "De kapitein van dit spookschip is de Vliegende Hollander"
  • "Vooral in de vorige eeuw kwam het verhaal van De vliegende Hollander voor in allerlei toneelstukken en boeken." (en dan even verderop "Der fliegende Holländer wordt van 25 jan. t/m 21 febr. tien keer uitgevoerd door de Nederlandse Opera in het Muziektheater in Amsterdam.").
Mijn encyclopedie uit de jaren 80 geeft in ieder geval 'der fliegende Holländer' als naam voor deze opera (in het lemma "Vliegende Hollander" dat primair over de legende in zijn algemeenheid gaat). Paul B (overleg) 16 jul 2017 19:20 (CEST)
Voor de mythe zelf is er het nuttige lemma De Vliegende Hollander (volkskunde). De opera van Wagner, met een Duitse titel, zoals alle Duitstalige opera's een Duitse titel hebben die ook op de NL-Wiki wordt gebruikt, moet niet afwijkend worden behandeld. Zie Doktor und Apotheker, Der Vampyr, Die Walküre, Die Fledermaus, Hänsel und Gretel, Ariadne auf Naxos, Die Gezeichneten (opera), Erwartung. Moet ik doorgaan? Hartenhof (overleg) 16 jul 2017 20:06 (CEST)
In de meeste gevallen lijken opera's met hun oorspronkelijke naam geschreven te worden, zelfs als er een goed Nederlands alternatief voorhanden is (vb. Guillaume Tell en niet Willem Tell). Uitzondering is onder meer De Stomme van Portici, die echter eerder bekend is van de geschiedenisboeken dan van de concertzaal. Mij lijkt het allebei verdedigbaar. De wafelenbak (overleg) 17 jul 2017 11:22 (CEST)
Zelfs bij De Stomme van Portici zou ik (ondanks de voor Nederland en België meer historische dan artistieke betekenis van dit werk) de voorkeur geven aan de eigenlijke titel omdat deze opera nooit in een andere taal dan het Frans is opgevoerd. Opera's laten zich veel moeilijker vertalen dan een toneelstuk en in het Nederlands gebeurt het nooit (gelukkig maar). Hartenhof (overleg) 17 jul 2017 12:11 (CEST)

Hernoeming Franse kazen[bewerken]

In een eerder verzoek kwam de Bleu d'Auvergne aan de orde: hier was op zeker moment de kwalificatie 'AOP' (beschermde oorsprongsbenaming) onderdeel gemaakt van de artikeltitel, dus Bleu d'Auvergne AOP. Het 'AOP' maakt echter geen onderdeel uit van de naam, zoals ook betoogd in dat verplaatsingsverzoek. Na consultatie in het Wikipedia:Redactielokaal (en melding van die discussie op Overleg:Lijst van Franse kazen en Overleg:Beschermde oorsprongsbenaming) hierbij de volledige lijst van Franse kazen met AOP waarvan ik de titel niet zelf kon wijzigen:

De rest kon wel gewijzigd worden, dus het valt nog mee. Paul B (overleg) 16 jul 2017 12:46 (CEST)

P.S. Nadat de hernoeming is afgerond zal ik beginnen de links verder goed te zetten en de linkteksten ook te ontdoen van het 'AOP'. Paul B (overleg) 16 jul 2017 12:48 (CEST)

Luchthaven Menorca terug naar Aeropuerto de Menorca[bewerken]

Gebruiker Leo 0607 51 heeft willekeurig wat luchthavens hernoemd, zonder acht te slaan op de technische gevolgen (redirects, sjablonen) en gevoerd overleg en consensus. Deze ene pagina lukt me niet. ErikvanB (overleg) 17 jul 2017 04:44 (CEST)

Caldera (geografie) naar Caldeira[bewerken]

Zie [4]. Nu ook de enige spelling in de Dikke Van Dale (Online). Heureka (overleg) 26 jul 2017 11:27 (CEST)

Valérie de Bue naar Valérie De Bue[bewerken]

Schrijffout in de naam van deze nieuwe minister in de Waalse Gewestregering. Zie Franstalige Wikipedia, haar eigen website, alle krantenwebsites, ... 2A02:2C40:100:B20B:0:0:1:1A0C 26 jul 2017 12:49 (CEST)

  • Opmerking Opmerking Dit is inmiddels al door een andere gebruiker uitgevoerd. Lijkt mij ook prima zo.Mvg, Flag of Belgium (civil).svg TheDragonhunter | Vragen? 26 jul 2017 17:03 (CEST)

Missie (katholieke Kerk) naar Missie (Katholieke Kerk)[bewerken]

Een verzoek om titelwijziging naar twée hoofdletters [K], als uitvloeisel van de stemming van anderhalf jaar geleden.
Nota Bene: Die stemming ging over de keuze tussen twee of drie hoofdletters in Rooms-Katholieke Kerk. Ik zie geen besluitvorming om rigoreus [Katholieke Kerk] te gaan veranderen in [Rooms-Katholieke Kerk]. Dat kan helemaal niet, want dat is niet hetzelfde. Ongeveer vanaf het jaar 1050 kun je spreken van een Rooms-Katholieke Kerk. Voordien is het gewoon de Katholieke Kerk. – Maiella (overleg) 27 jul 2017 17:55 (CEST)

Behandelde verzoeken[bewerken]

Pools-Russische Oorlog (1605–1618) naar Pools-Russische Oorlog (1605-1618)[bewerken]

Dit streepje (—) gebruiken we niet in de titel van een lemma. – Maiella (overleg) 7 jul 2017 00:25 (CEST)

Lijst van beschermde gebieden in Peru naar Lijst van nationale parken in Peru[bewerken]

In één lijn met de naamgeving van de Lijst van nationale parken in Bolivia, Lijst van nationale parken in Chili etc. etc. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 jul 2017 09:24 (CEST)

  • Uitgevoerd Uitgevoerd - De lijst bestond bovendien ook uit allemaal artikelen die de naam "Nationaal park van ..." droegen, dus deze titel dekt ook de lading nog eens beter. Ik begrijp niet wat @Huhsunqu: bewogen heeft toen die de titel wijzigde. WIKIKLAAS overleg 7 jul 2017 14:07 (CEST)

Tijn naar Tijn Kolsteren[bewerken]

In vrijwel alle nieuwsartikelen over het overlijden van Tijn wordt de volledige naam gebruikt. Ik zie dan ook geen reden om enkel de voornaam te gebruiken. Tijn kan een redirect worden of (misschien beter) een dp. GeeJee (overleg) 7 jul 2017 20:50 (CEST)

Ooops, is zojuist al uitgevoerd! GeeJee (overleg) 7 jul 2017 20:51 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd - Reeds uitgevoerd zoals hierboven aangegeven. Mbch331 (Overleg) 12 jul 2017 13:05 (CEST)

Biest (melk) naar Colostrum[bewerken]

Colostrum is de naam van de eerste melk van mensen én zoogdieren. Biest wordt alleen voor koeien gebruikt. Zie de tekst van het artikel. Kattiel (overleg) 9 jul 2017 12:02 (CEST)

Ik ken nochtans wel wat vroedvrouwen die van biest spreken als ze het over kraamvrouwen en hun borelingen hebben. Norbert zeescouts (overleg) 9 jul 2017 12:25 (CEST)
Je hebt gelijk, op internet vind ik inderdaad biest ook voor mensen. Al wordt dan meestal colostrum gebruikt. Ik heb het artikel intussen zo aangepast dat het wat mij betreft zo kan blijven. Kattiel (overleg) 9 jul 2017 17:36 (CEST)
Maak een nieuw artikel over Colostrum en laat de biest bij de kalfjes. Ik bij kalfjes nog nooit het woord colostrum gehoord. Hoeveel dagen heet melk colostrum en melk biest bij vrouwen? Lidewij (overleg) 9 jul 2017 18:51 (CEST)
Het artikel heet Biest (melk), daarin staat al: Bij koeien wordt colostrum biest of griest genoemd. In Moedermelk staat het volgende: Colostrum is de melk die tijdens de zwangerschap uit de borsten komt en de melk die de eerste paar dagen wordt geproduceerd. Ik ben er niet voor om er twee artikelen van te maken. Kattiel (overleg) 9 jul 2017 19:34 (CEST)
Ik was vanmiddag van plan om wat je vanmiddag schreef bij biest terug te zetten, zulke kromme tenen kreeg ik er van. Zoek een goed boek en ga niet af op het internet, die schrijven wat op Wikipedia stond. Ik heb een donker bruin vermoeden, dat wat men bij mensen colostrum noemt de griest bij de afgekalfde koe is. Dus de éérste melk. Wat hierna komt is biest en vanwege de andere samenstelling mag deze de eerste dagen niet in de melktank. Na een dag of 14 noemt men het geen biest meer. Wat mij geleerd is dat griest niet geschikt is voor menselijke consumptie. Wil men zieken helpen wordt bv een deel van de tweede melk gebruikt, het deel wat te veel is voor het kalf. Lidewij (overleg) 9 jul 2017 20:20 (CEST)
Lidewij, ik zal deze discussie verplaatsen naar Overleg:Biest (melk), zodat anderen kunnen meelezen. Groet, Kattiel (overleg) 9 jul 2017 20:30 (CEST)
Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd - Volgens mij is hernoeming niet meer nodig. Mbch331 (Overleg) 12 jul 2017 13:05 (CEST)

Zeeslag bij Kamperduin naar Zeeslag bij Camperduin[bewerken]

De oorspronkelijke titel van de pagina was gespeld met een C. In november 2009 is de pagina op onterechte gronden hernoemd naar Kamperduin.

In de 18e eeuw was de spelling van de plaatsnaam nog niet gestandaardiseerd en bestonden de beide spellingen gebroederlijk naast elkaar. Vanaf de 19e eeuw is de huidige spelling met een C gemeengoed geworden. Alleen in een aantal historische publicaties is de K voort blijven leven. De argumentatie dat destijds de plaatsnaam met een K geschreven werd snijdt dus geen hout. Daarenboven is het geen gebruik historische spellingen aan te houden. Zo spreken wen niet van de rederijkerskamers van Amstelredamme noch van de romeinse villa's bij Noviomagus (hoewel dit laatste te verdedigen zij zijn).

De bewerker van destijds heeft niet gereageerd op mijn verzoek om zijn visie hierop (Overleg_gebruiker:Canidæ#Zeeslag_bij_Kamperduin).

Wimw (overleg) 2 jul 2017 16:53 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd - Mbch331 (Overleg) 12 jul 2017 13:08 (CEST)

Full Motion Video naar full motion video[bewerken]

Geen eigennaam, en conform spelling op ENWP. Hernoemen niet mogelijk door gehannes met categorieën voor redirects. Paul B (overleg) 9 jul 2017 15:36 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd - Mbch331 (Overleg) 12 jul 2017 13:08 (CEST)

Atmosferische god naar Weergod[bewerken]

Een god die zich met de atmosfeer bezighoudt? Een elitaire, niet erg gangbare benaming (bingsearch). Daarentegen word je door het aantal bronnen met weergoden overdonderd (omvergeblazen?). Dan maar een verzoek tot omtiteling. (Weerberichten op televisie gepresenteerd door atmosferische mannen of vrouwen...? Ik zie dat niet gebeuren.) VanBuren (overleg) 13 jul 2017 19:57 (CEST)

  • Uitgevoerd Uitgevoerd - Had je zelf ook moeten kunnen doen, want de redirect had geen geschiedenis, en je beschouwde dit als een niet-controversieel verzoek, anders was het hier niet geplaatst. Maar goed, ik doe het met plezier voor je hoor. WIKIKLAAS overleg 14 jul 2017 12:29 (CEST)

IJsselJazz naar IJsseljazz[bewerken]

Iemand had dit gedaan. Nu noemt de organiserende stichting het festival weliswaar vaak IJsselJazz, maar niet altijd (1, 2), en de stichting is officieel geregistreerd als IJsseljazz (zie ook hier), wat dan de doorslag geeft. ErikvanB (overleg) 16 jul 2017 00:51 (CEST)