Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Artikel verplaatsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gtk-refresh.svg Verzoekpagina voor artikelverplaatsingen
Klik hier om direct een verzoek tot verplaatsing te doen
Zie WP:AV
Zie WP:AVP
Zie WP:VPA
Zie WP:VPV
Zie WP:VP/AV
Meestal kan een gebruiker zelf de naam van een artikel (dus niet van een afbeelding, bestand, categorie, gebruiker of sjabloon) wijzigen; de procedure daarvoor staat hier. Soms doen zich echter problemen voor, bijvoorbeeld doordat de beoogde nieuwe naam al in gebruik is, en moet er een moderator aan te pas komen. In dergelijke gevallen kan hier een verzoek tot hernoeming van het artikel worden gedaan.

Wanneer het verzoek geen onderhoudskwestie betreft (bijvoorbeeld verkeerd kopieer-plak-werk of een typefout), stel de wijziging dan eerst voor op de overlegpagina van het artikel. Wanneer daar consensus bereikt wordt of als niemand binnen redelijke tijd reageert, plaats dan pas het verzoek tot uitvoering van de wijziging hier. Deze pagina is niet bedoeld voor discussies. Verzoeken waarbij discussie ontstaat zullen worden afgewezen, waarna er verder overlegd dient te worden op een relevante overlegpagina. Mocht je een dergelijk overleg extra onder de aandacht willen brengen, zie dan bijvoorbeeld WP:OG.

Een verzoek dat behandeld is, wordt verplaatst naar het kopje Behandelde verzoeken onderaan, zodat een nieuw verzoek steeds gemakkelijk in het eerste blok te vinden is. Plaats een nieuw verzoek onder aan de lijst onder het kopje Nieuwe verzoeken, zodat de oudste verzoeken bovenaan staan en de volgorde chronologisch blijft. Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~).
Afgehandelde verzoeken worden na 21 dagen automatisch gearchiveerd naar het archief.

Nieuwe verzoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Reovirus naar Reoviridae[bewerken | brontekst bewerken]

Huidig artikel beschreef en beschrijft nu het de familie Reoviridae, maar kan deze pagina helaas niet vernoemen daar moet een moderator aan te pas komen om deze taxonomie kloppend te maken. Melvinvk (overleg) 29 jan 2020 23:22 (CET)

! Wachten - Zullen we eerst even kijken of er op Overleg:Reovirus reactie komt? Encycloon (overleg) 29 jan 2020 23:40 (CET)

Historische Vereniging (Heemkundige Kring) naar Heemkundige kring[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Overleg:Historische vereniging (heemkundige kring). Encycloon (overleg) 3 feb 2020 09:59 (CET)

RoomeR naar Roomer[bewerken | brontekst bewerken]

De bedrijfsnaam is Roomer met kleine letter op het einde. In de zoekbalk 'roomer' typen, lukt niet om deze pagina te vinden. Jeroen Michels (overleg) 4 feb 2020 13:59 (CET)

Dan zou het naar Roomer (drank) moeten, maar uit welke bron blijkt dat het geen hoofdletter moet zijn? Op de eigen site lijkt nog wel consequent van RoomeR gesproken te worden. Encycloon (overleg) 5 feb 2020 08:40 (CET)

Milvische brug naar Milvische Brug en Slag bij de Milvische brug naar Slag bij de Milvische Brug[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdletters. - AGL (overleg) 9 feb 2020 17:53 (CET)

En waarom hoofdletters? Akadunzio (overleg) 9 feb 2020 17:57 (CET)
@AGL: zou je dit verzoek iets verder kunnen toelichten? Encycloon (overleg) 15 feb 2020 22:18 (CET)
Een expliciet taaladvies in dezen kan ik niet vinden, maar min of meer vergelijkbare Nederlandse vertalingen als Rode Plein en Sixtijnse Kapel krijgen volgens de nieuwste editie van de Dikke Van Dale twee hoofdletters. En ook volgens de Spellingwijzer Onze Taal schrijf je Sixtijnse Kapel met twee hoofdletters. Ik vermoed dus dat het analoog daaraan inderdaad Milvische Brug moet zijn. Bij Milvische brug denk ik aan een Milvische brug (alsof er meerdere Milvische bruggen zouden zijn), terwijl ik bij Milvische Brug denk aan de Milvische Brug. — Matroos Vos (overleg) 16 feb 2020 03:26 (CET)

BASE Company naar redirect BASE (telecommunicatie)[bewerken | brontekst bewerken]

"BASE Company" is opgedoekt na overname door Telenet. Het artikel beschrijft aldus niet langer dat bedrijf, maar het Telenet-onderdeel en telecom-merk BASE. BASE is al bezet, maar de oude redirect lijkt mij geschikt als artikelnaam. MichielDMN 🐘 (overleg) 9 feb 2020 20:42 (CET)

Half Smiles of the Decomposed naar redirect Half smiles of the decomposed[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds enige tijd ben ik bezig met het (her)schrijven van alle artikelen rond Guided by Voices. Vele artikelen ontbraken en hebben inmiddels een plaatsje gekregen. Daarbij heb ik (bij album- en liedtitels) sentence case aangehouden, oftewel De eerste letter van een titel is een hoofdletter. Eerdere artikelen waren opgemaakt volgens title case, oftewel Elke Eerste Letter van Vrijwel Elk Woord In een Titel Is een Hoofdletter. Beide zijn zover ik weet toegestaan. Maar om toch enige consistentie in de reeks te hebben, wil ik alle bestaande artikelen omzetten naar sentence case. Daar horen ook titelwijzigingen bij, waar dit de eerste van is. De oorspronkelijke auteurs lijken niet meer actief op Wikipedia en bezwaar uit die hoek zal dan ook uitblijven. maarten|wpbe|mp 13 feb 2020 13:51 (CET)

Het lijkt me niet dat of de oorspronkelijke auteurs bezwaar komen maken relevant is. Het lijkt dus wel degelijk een gevalletje BTNI, tenzij de gemeenschap van mening is dat gelijktrekken gewenst is én dat zinkast de voorkeur heeft boven titelkast. — Zanaq (?) 15 feb 2020 10:25 (CET)
Beste Zanaq, voordat we met met termen als BTNI gaan strooien. Voorzover ik weet is er geen regel die zegt dat zinkast de voorkeur geniet, maar is er ook geen regel die het omgekeerde stelt. Wel is er een advies van de Taalunie. maarten|wpbe|mp 15 feb 2020 13:30 (CET)

Behandelde verzoeken[bewerken | brontekst bewerken]

Coronavirus (coronavirinae) naar Coronavirinae[bewerken | brontekst bewerken]

op dit moment is de huidige titel erg dubbelop. Melvinvk (overleg) 27 jan 2020 13:50 (CET)

Zie ook hier, waar vooralsnog geen consensus is. Encycloon (overleg) 27 jan 2020 14:56 (CET)
Ik weet niet wat er allemaal gebeurt met de namen, maar in elk geval is er nu een artikel Ccoronavirinae met een overtollige 'c' aan het begin, die daar snel van af moet. Graag hernoemen naar Coronavirinae. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 27 jan 2020 18:12 (CET)
Nee, naar Coronavirus. — Zanaq (?) 27 jan 2020 18:21 (CET)
(na bwc:) De voorgestelde hernoeming doorvoeren met een spelfout in plaats van dit verzoek afwachten en/of de discussie in het Medisch café voortzetten is een weinig collegiale manier van samenwerken.
In het Medisch café blijkt geen consensus voor de structuur zoals Melvinvk die zonder overleg heeft doorgevoerd en ik zal dit daarom weer terugzetten naar de beginsituatie. Vanuit daar kan eventueel alsnog weer worden hernoemd, nadat daar consensus over gebleken is. Encycloon (overleg) 27 jan 2020 18:22 (CET)
Er stond wel een en ander op Overleg:Coronavirus waarvan het mogelijk wenselijk is dat het bewaard blijft, en mogelijk door alle verplaatsingen ook niet hoort bij de verwijderde pagina. — Zanaq (?) 27 jan 2020 18:35 (CET)
Om 18:28 deed ik deze verplaatsing. Heeft jouw opmerking van 18:35 dan ergens anders betrekking op? Encycloon (overleg) 27 jan 2020 18:44 (CET)
Mogelijk (niet). Ik overzie het niet geheel. — Zanaq (?) 27 jan 2020 18:47 (CET)
Op dit moment dus Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd vanwege geen breder gedeelde overeenstemming. Mvg, Encycloon (overleg) 27 jan 2020 18:44 (CET)

Gamelle naar Gamel[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de Dikke Van Dale wordt dit woord als "gamel" gespeld. Het lemma "gamelle" is fout geschreven. Probleem is dat er al een ander lemma bestaat met als titel "Gamel" verwijzend naar een bestuurslaag in het regentschap Cirebon van de provincie West-Java, Indonesië. Fruitpunchline (overleg) 28 jan 2020 15:29 (CET)

Voor een dergelijk probleem hebben we de doorverwijspagina uitgevonden, dus dat is geen reden om niet te hernoemen. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 28 jan 2020 17:15 (CET)

Jesse Marsch (voetbaltrainer) naar Jesse Marsch[bewerken | brontekst bewerken]

Geen andere artikelen met deze naam te vinden op NLWP of Wikidata. The Banner Overleg 28 jan 2020 19:50 (CET)

  • Uitgevoerd Uitgevoerd — Zanaq (?) 28 jan 2020 20:00 (CET)

Zwarte Beien naar Swarte Beien[bewerken | brontekst bewerken]

De veronderstelde Nederlandse naam is totaal niet gangbaar en wordt bovendien niet vermeld op de relevante Taalunielijst. Zie verder Talk:Zwarte Beien, zie ook hier. Alvast bedankt, Wutsje 23 jan 2020 19:02 (CET)

Coronavirus naar Coronavirussen[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn meerdere coronavirussen, en in de naamgeving van artikelen over taxons is het gebruikelijk om bij een soortnaam (species) de enkelvoudsvorm te gebruiken, en bij alle hogere taxons (geslacht, familie, orde, klasse, stam etc.) de meervoudsvorm. Het gaat bij de coronavirussen om een familie, net als herpesvirussen, egels en mensachtigen. Er is geen valide argument waarom er bij coronavirussen ineens een enkelvoudsvorm zou moeten zijn. Melvinvk hernoemde het zonder toelichting naar de enkelvoudsvorm, en lichtte dat later op de OP toe met het ondeugdelijke argument dat 'familie' enkelvoud is. Zie ook de OP. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 28 jan 2020 22:08 (CET)

Hoezo nou weer gelijk ondeugelijk, ga ook uit van mijn goede bedoelingen. Melvinvk (overleg) 29 jan 2020 23:22 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd - per consensus op de overlegpagina. Encycloon (overleg) 29 jan 2020 23:50 (CET)

Motorpoint Arena (Sheffield)[bewerken | brontekst bewerken]

Kan een moderator even kijken wat wijsheid is met dit theater. De naam was tot en met 2015 Motorpoint Arena naar een sponsor, In de periode 2015-2017 was het weer de Sheffield arena, en vanaf 2017 de FlyDSA Arena door sponsoring van het nabij gelegen vliegveld. De naam moet gewijzigd worden, zelf zou ik gaan voor Sheffield Arena een andere optie is FlyDSA Arena. Micnl (overleg) 23 jan 2020 17:08 (CET)

Onder welke naam staat het theater bekend in de gezaghebbende bronnen? Encycloon (overleg) 27 jan 2020 14:11 (CET)
Als ik Google op Sheffield arena kom ik verwijzingen tegen FlyDSA Arena. Micnl (overleg) 27 jan 2020 16:59 (CET)
Het lijkt er inderdaad op dat FlyDSA Arena algemener gebruikt wordt dan alleen door het theater zelf. Zal ik het artikel daarheen verplaatsen? Encycloon (overleg) 27 jan 2020 17:26 (CET)
Op basis van google is dat denk ik de beste optie. Micnl (overleg) 27 jan 2020 17:35 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd - Naar FlyDSA Arena gezet. Encycloon (overleg) 29 jan 2020 23:54 (CET)

Melkzuurhydrogenase naar Lactaatdehydrogenase[bewerken | brontekst bewerken]

Ongebruikelijke (wellicht verouderde) naam voor het enzym. In de literatuur die ik hierover zou raadplegen – Medisch laboratoriumonderzoek, Interne geneeskunde en leerboek Immunologie, en zelfs in het Farmacotherapeutisch Kompas (vergelijk deze en deze searches) – kan ik uitsluitend de schrijfwijze 'lactaatdehydrogenase' vinden. Ik vermoed dat de naam ook wetenschappelijk gezien foutief is, zie daarvoor de overlegpagina. TheBartgry (overleg) 31 jan 2020 18:48 (CET)

Het artikel noemt de voorgestelde titel niet eens. — Zanaq (?) 31 jan 2020 18:51 (CET)
Excuus, dat had ik nog niet veranderd. Je bent ook zo snel! TheBartgry (overleg) 31 jan 2020 18:52 (CET)
Waarom de oude naam (uit de inleiding) weghalen? Updaten is niet het vervangen van oude informatie door nieuwe, maar het aanvullen van oude informatie met nieuwe. — Zanaq (?) 31 jan 2020 18:58 (CET)
Ja dat is waar. Ik dacht dat een vermelding in de infobox wel voldoende was, ik heb het toegevoegd. TheBartgry (overleg) 31 jan 2020 19:11 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd - Encycloon (overleg) 3 feb 2020 21:05 (CET)

Jay Z naar Jay-Z[bewerken | brontekst bewerken]

De naam wordt overal geschreven als Jay-Z. Lemma777 (overleg) 3 feb 2020 20:51 (CET)

Kun je de eerste zin van het artikel dan ook nog updaten? We lopen achter. Encycloon (overleg) 3 feb 2020 20:58 (CET)
Ik dacht ik wacht het nog af totdat het verzoek wordt uitgevoerd. Maar zijn naam wordt overal vermeld op die manier. Hier werd de update ook al aangegeven. Lemma777 (overleg) 3 feb 2020 21:19 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd - Encycloon (overleg) 3 feb 2020 21:27 (CET)

Llorona naar La Llorona[bewerken | brontekst bewerken]

Het lidwoord La wordt telkens in een adem vernoemd. Johannesgrillet (overleg) 3 feb 2020 11:56 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd - ook conform inhoud en La Malinche. Encycloon (overleg) 8 feb 2020 20:54 (CET)

Léon Devos naar Leon Devos[bewerken | brontekst bewerken]

Naam wordt zonder accent geschreven. Akadunzio (overleg) 9 feb 2020 14:19 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd. Milliped (overleg) 9 feb 2020 14:33 (CET)

Internationale Federatie der Bouw- en Houtbewerkers naar Internationale Bond van Bouw- en Houtarbeiders[bewerken | brontekst bewerken]

Herhaling vermits vorig verzoek blijkbaar zonder behandeling is gearchiveerd. Meest gangbare Nederlandse titel is Internationale Bond van Bouw- en Houtarbeiders. Dit levert in tegenstelling tot de huidige titel (0 hits) op Delpher veertien hits op. Ook in Google Books is deze benaming veruit de meest gangbare Nederlandstalige benaming. De huidige titel is ook taalkundig fout vermits bouwbewerkers geen Nederlands woord is. Akadunzio (overleg) 21 dec 2019 01:05 (CET)

Voor het overzicht: hier het vorige verzoek. Encycloon (overleg) 22 dec 2019 19:51 (CET)
Ik ben dus Voor Voor (vanwege gangbaarheid, conform WP:TITEL). Encycloon (overleg) 18 jan 2020 21:41 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd Milliped (overleg) 9 feb 2020 14:37 (CET)

Toyota Stadium naar Toyota Stadium (Texas)[bewerken | brontekst bewerken]

Er bestaat ook een Toyota stadion in Japan, meerdere verwijzingen naar Texas behoren naar Japan te gaan. Ik denk dat dit het meest duidelijk is. Micnl (overleg) 11 feb 2020 17:14 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd, tevens doorverwijspagina aangemaakt en links langsgelopen. Machaerus (overleg) 11 feb 2020 21:10 (CET)

COVID-19 terug naar 2019-nCoV[bewerken | brontekst bewerken]

COVID-19 is de naam van de aandoening die het virus veroorzaakt en niet de naam van het virus zelf. Netzoals dat SARS wordt veroorzaakt door SARS-CoV. 2019-nCoV is/was wel een tijdelijke naam het virus lijkt nu SARS-CoV-2 genoemd te gaan worden. Als het hier naar verplaats wordt vindt ik dat ook niet erg. Maar op dit moment zit de huidige constructie de aanmaak voor de aandoening in de weg. Melvinvk (overleg) 11 feb 2020 22:33 (CET)

De WHO ([[1]] noemt het virus nog steeds 2019-nCoV en de ziekte nu Coronavirus Desease-19. De laatste hernoeming van het artikel 2019-nCoV naar COVID-19 was inderdaad prematuur. Ik stel voor het artikel terug te benoemen naar 2019-nCoV en te beveiligen voor titelwijzigen anders dan door moderatoren. Op de overlegpagina kan dan rustig en met betrouwbare bronnen (niet nu.nl) besloten worden of en wanneer de naam nogmaals zou moeten wijzigen. COVID-19 kan een dp worden naar 2019-nCoV. Zwitser123 (overleg) 11 feb 2020 22:56 (CET)
Uitgevoerd Uitgevoerd - alleen het verplaatsen van het kladblokartikel niet. Encycloon (overleg) 12 feb 2020 06:48 (CET)

Smoothie (drank) naar Smoothie[bewerken | brontekst bewerken]

Geen bezwaren op de samenvoegpagina. «BKannen» 12 feb 2020 18:40 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerdbdijkstra (overleg) 12 feb 2020 19:08 (CET)

Fractionatie naar Fractionering[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is blijkbaar een anglicisme. Door collega TheBartgry is de tekst aangepast, nu moet de titel nog volgen. Woudloper overleg 5 feb 2020 06:08 (CET)

Voorstellen voor wat er tussen de dan toe te voegen haakjes moet komen te staan? Want fractionering bestaat al en gaat over iets anders. Wutsje 5 feb 2020 07:37 (CET)
Aangezien -ering en -atie vaak uitwisselbaar zijn en beide varianten in gebruik lijken te zijn, stel ik een gecombineerde dp voor met beide betekenissen. En wederom zie ik geen reden om de titel die het al een tijd had niet te noemen, en vermoedelijk ook niet om bij het artikel over cryptografie de andere mogelijkheid niet te noemen. — Zanaq (?) 5 feb 2020 08:15 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd Geen moderatoractie nodig. Hernoemd naar Fractionering (mengsel) en Fractionering (cryptografie). Fractionatie is nu een redirect naar de dp Fractionering. Misschien is iets anders als (mengsel) beter. Ik dacht zelf aan (scheikunde) maar dan voelen de procestechnologen zich mogelijk buitengesloten. Ook daar zou echter geen moderatoractie voor nodig zijn. — Zanaq (?) 15 feb 2020 10:40 (CET)

Er bleek ook een dp Fractioneren te bestaan (en Fractionatie (genetica) en redirect Fractionering (genetica)). Fractioneren is nu de gecombineerde dp geworden: om deze desgewenst te verplaatsen is vermoedelijk wel moderatoractie nodig. — Zanaq (?) 15 feb 2020 11:08 (CET)

De Nieuwe Maan (televisieprogramma) naar De Nieuwe Maan[bewerken | brontekst bewerken]

De Nieuwe Maan” is nu een doorverwijzing naar De Nieuwe Maan (televisieprogramma). Dit lijkt te betekenen dat deze naam niet gebruikt wordt voor iets anders dan dit programma. Lemma777 (overleg) 15 feb 2020 16:08 (CET)

Opmerking Opmerking De Nieuwe Maan zou ook een redirect kunnen worden naar Nieuwe maan (doorverwijspagina) (vgl. De Halve Maan). Encycloon (overleg) 15 feb 2020 19:35 (CET)
Van die doorverwijspagina was ik niet op de hoogte. Dat lijkt me inderdaad beter. Lemma777 (overleg) 15 feb 2020 19:52 (CET)
Oké, ik heb de doorverwijzing aangepast (wat overigens geen moderatoractie is). Encycloon (overleg) 15 feb 2020 20:03 (CET)