Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Overige

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Gtk-paste.svg Verzoekpagina voor overige verzoeken
Klik hier om direct een verzoek te doen
Zie WP:OV
Zie WP:VP/O
Weet je niet waar je je probleem of verzoek moet plaatsen, dan kun je die op deze pagina melden: voor verzoeken aan het OTRS-team kan Wikipedia:OTRS/Vragen gebruikt worden. Vragen voor alle gebruikers op de helpdesk.

Overleg zal naar de overlegpagina worden verplaatst.

Nieuwe verzoeken bovenaan plaatsen, zodat een chronologische volgorde ontstaat. Behandelde verzoeken ouder dan één week kunnen verplaatst worden naar het archief.
Gelieve te ondertekenen met 4 tildes (~~~~)

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

Europese Wetenschappelijke Foto Wedstrijd 2015[bewerken]

Vraag over Commons project waar Wikipedia aan bijdraagt: Op de Engelse Wikipedia staat deze maand een banner over de "European Science Photo Competition". Ik was enthousiast begonnen de pagina's waar dit naar linkt te vertalen naar het Nederlands, maar ik vroeg me af of dit dan ook op de Nederlandse Wikipedia met een banner ofzo onder de aandacht gebracht kon worden. Ik ben vrij nieuw hier, maar mijn intuïtie zegt dat ik zelf niet zomaar banner kan maken, dus daarom dit verzoek aan moderatoren. Fornyrðislag (overleg) 9 nov 2015 16:30 (CET)

Ik denk dat dat meer een project is van de Engelstalige gemeenschap dan Wikipedia als geheel. Alle taalversies zijn namelijk gebonden aan of een paar gemeenschappen. De Nederlandstalige Wikipedia wordt bijvoorbeeld hoofdzakelijk geschreven vanuit Nederland, België, Suriname en de (voormalige) Nederlandse Antillen. Hier is mij niks bekend over die wedstrijd. Dqfn13 (overleg) 9 nov 2015 21:58 (CET)
Nederland doet wel degelijk mee aan de wedstrijd, maar er wordt passief deelgenomen: er is geen lokale competitie, maar de inzendingen uit Nederland en België kunnen direct naar de Europese finale gestuurd worden. Daarom is het extra belangrijk dat mensen direct via de Nederlandse Wikipedia geïnformeerd worden (iets wat door mensen van Commons is besloten).Fornyrðislag (overleg) 11 nov 2015 15:16 (CET)
Niet meer nodig: ik zie dat hij er al staat. In ieder geval bedankt! Fornyrðislag (overleg) 16 nov 2015 14:24 (CET)

Verkiezingen arbitragecommissie[bewerken]

Vraag aan een bureaucraat: is het niet de bedoeling dat er nieuwe verkiezingen georganiseerd worden voor de laatste vacante plek in de arbitragecommissie, of blijft deze onbezet tot de verkiezingen van maart? Woodcutterty|(?) 3 nov 2015 20:22 (CET)

Hallo Woodcutterty, de bureaucraten hebben dit intern besproken en hebben geconcludeerd dat het beter is de reguliere verkiezingen in maart 2016 af te wachten. Dit is ook afgestemd met de leden van de arbitragecommissie. Groet, JurriaanH (overleg) 3 nov 2015 20:45 (CET)
Beste Woodcutterty, er zijn afgelopen twee maanden twee verkiezingen geweest. We denken dat een derde tussentijdse verkiezing direct er achteraan wat veel van het goede is. Het lijkt ons beter om te wachten tot de reguliere verkiezingen in maart. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 3 nov 2015 20:51 (CET)
Ik moet de bekendmaking van dat besluit gemist hebben, anders zou ik er op gewezen dat in de reglementen niet vermeld staat dat er afgezien kan worden van verkiezingen voor overgebleven plaatsen en al zeker niet dat de bureaucraten daar intern over zouden kunnen beslissen. EvilFreD (overleg) 3 nov 2015 20:53 (CET)
Eens met EvilFreD. Ik heb hier ook over nagedacht en mij zou het geen slecht idee lijken om een nieuwe kandidaatstelling te openen, waarbij de vragenronde van één week automatisch van start gaat zodra zich een kandidaat heeft aangemeld. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 3 nov 2015 21:02 (CET)
Beste EvilFreD, de mogelijkheid voor feedback kwam er nog aan. Maar gezien de discussie nu loopt heb ik die nu direct gecreëerd op Overleg Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal#Verkiezingen_arbitragecommissieintern. Er zijn meerdere precedenten waarbij gewacht is tot de reguliere verkiezingen. Ook de reglementen beperken zich tot de verkiezing en een herverkiezing. Dezen zijn beiden gehouden. Mvg, Taketa (overleg) 3 nov 2015 21:04 (CET)
Ik ben het lang niet altijd eens met EvilFreD, maar in dit geval wel... Dit is niet iets wat eventjes intern besproken kan worden & daarnaast mag het inderdaad niet eens. Bovendien is het gek dat het nergens aangekondigd is (WP:AC/M was bijvoorbeeld logisch geweest en niet dit). Trijnstel (overleg) 3 nov 2015 21:05 (CET)
Hoe kan iets aangekondigd zijn als er nog niet mee begonnen is. We bespreken iets en plaatsen vervolgens pas een discussie onwiki. Niet andersom. Het is begin november. Er is tijd. WP:AC/M is geen optie. Alleen de leden van de arbitragecommissie mogen die pagina inhoudelijk bewerken. Ik start een discussie, en een minuut later is er al de klacht dat de discussie niet is aangekondigd. Dat motiveert niet. Mvg, Taketa (overleg) 3 nov 2015 21:16 (CET)
Nee, ik had het over het plaatsen van de beslissing van de crats/arbcom. Dat de discussie is begonnen, is uiteraard prima. Trijnstel (overleg) 3 nov 2015 21:18 (CET)
Taketa: "Als er geen drie respectievelijk vier kandidaten zijn die het vereiste percentage voorstemmen halen, worden voor de overgebleven plaatsen nieuwe verkiezingen gehouden."
Daar staat niet: Als er geen drie respectievelijk vier kandidaten zijn die het vereiste percentage voorstemmen halen, worden voor de overgebleven plaatsen eenmalig nieuwe verkiezingen gehouden. Er zijn nog altijd geen drie respectievelijk vier kandidaten met het vereiste percentage voorstemmen, ergo nieuwe verkiezingen. EvilFreD (overleg) 3 nov 2015 21:08 (CET)
Er staat ook niet "worden met onmiddellijke ingang nieuwe verkiezingen gehouden". Als iemand aangeeft serieus kandidaat te willen zijn, kan er best een verkiezing komen; maar anders is het m.i. een zinloze exercitie. Hier had inderdaad wel beter over gecommuniceerd kunnen worden en mocht blijken dat de gemeenschap wel massaal op een verkiezing zonder kandidaten zit te wachten, kan deze geregeld worden. Onze inschatting was dat de gemeenschap daar niet massaal op zit te wachten, maar die kan fout zijn. CaAl (overleg) 3 nov 2015 21:13 (CET)
Het is volgens mij geen kwestie van waar de gemeenschap "massaal op zit te wachten", maar vaak krijg je bij tweede of derde verkiezingen wel meer kandidaten. Dat komt ongetwijfeld omdat mensen vaak wachten op kandidaten en als die maar uitblijven, dat ze dan zichzelf kandidaat stellen oid. Trijnstel (overleg) 3 nov 2015 21:15 (CET)
Discussie graag op Overleg Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal#Verkiezingen_arbitragecommissieintern. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 3 nov 2015 21:17 (CET)
(bwc's) CaAL, je zul mij niet horen beweren dat mijn interpretatie van 3.5 de enige juiste is, maar vooral dat er openlijk overlegd had moeten worden. Dit is niet aan de bureacucraten om intern te beslissen. Uit zogenaamde "precedenten" waar op gewezen wordt (zoals Overleg_Wikipedia:Arbitragecommissie/Stemlokaal/Verkiezing_oktober_2011/Uitslag, en ik herinner me een kandidaat die kort voor de nieuwe verkiezingen bedankte voor de AC, waarna besloten werd geen tussentijdse verkiezingen te houden), volgt niet automatisch dat nieuwe verkiezingen voor overgebleven plaatsen nooit meer gehouden hoeven te worden. EvilFreD (overleg) 3 nov 2015 21:20 (CET)
Hoi EvilFred, niemand zegt dat de bureaucraten dit intern beslissen. We hebben het besproken omdat wij geacht worden de verkiezingen te coordineren, te starten zeg maar. Dus voordat we starten bespreken we of dat een goed idee is. De arbcom ons advies verteld en hun advies gevraagd. En vervolgens leggen we het aan de gemeenschap voor. Geef het tijd. Met vriendelijke groet, Taketa (overleg) 3 nov 2015 21:30 (CET)
Jullie hebben dan duidelijk niet besproken wat jullie reactie op de vraag van Woodcutterty ging zijn, want daar stond niets over een bekendmaking van jullie conclusie. EvilFreD (overleg) 3 nov 2015 21:33 (CET)
Dat is inderdaad niet besproken en waren individuele reacties. En je snapt dat niemand serieus denkt dat je geen arbcomverkiezing kunt houden zonder dat iemand iets vraagt. Het is logisch dat we een aankondiging gingen doen. Mvg, Taketa (overleg) 3 nov 2015 21:38 (CET)

Wel of geen nuweg[bewerken]

Bij deze wijs ik op een artikelnominatie door IJzeren Jan, waarbij meerdere gebruikers aangeven dat er beter voor nuweg had kunnen worden gekozen. Het lijkt me handig dat er ook andere moderatoren naar kijken, want de conclusie zou heel goed 'direct verwijderen' kunnen luiden en dan is er natuurlijk actie nodig. Zie hier, onder 'Transitiepartij'. Apdency (overleg) 25 okt 2015 21:06 (CET)

Shoppen helpt niet. Dit was geen nuweg, het twee weken lang de gebruikelijke procedure laten doorlopen schaadt in dit geval de Wikipedia niet. Milliped (overleg) 25 okt 2015 21:12 (CET)
Eens met Milliped. Geen nuweg volgens de richtlijnen en TBP is geen stempagina voor nuweg. Natuur12 (overleg) 25 okt 2015 21:15 (CET)
Eens met IJzeren Jan, Milliped en Natuur12, het is geen nuweg volgens de richtlijnen. Ciell 25 okt 2015 21:19 (CET)
Wanneer is WP:SNEEUW dan wél van toepassing? Iedereen die in de nominatiesessie heeft meegepraat, inclusief IJzeren Jan, zegt dat het artikel kansloos is. Apdency (overleg) 25 okt 2015 21:20 (CET)
WP:SNEEUW is geen richtlijn, het is eerder een betoog. Ik zie heel vaak gebruikers op TBP roepen om nuweg zonder dat er grond voor is. Dat een artikel kansloos is is geen nuweg-reden. Ik denk dat we nuweg niet te ver moeten oprekken, want dat is het naar mijn idee sowieso al. Romaine 25 okt 2015 21:29 (CET)
Ik constateer dat er diverse moderatoren zeggen 'dit is geen nuweg-geval', echter niemand draagt daar een reden voor aan. Ik heb in de sessie aangegeven waarom ik vind dat het wel zo'n geval is. Maar ik ga er nu geen energie meer in steken. M. Korver heeft zijn 14 days of fame. Apdency (overleg) 25 okt 2015 21:38 (CET)
Volgens mij is de reactie dat het artikel niet voldoet aan de nuweg-richtlijnen. Van de acht punten in de nuweg-criteria zijn denk ik alleen punt 4, 5 en 6 relevant te bekijken. Punt 4 gaat over overduidelijke reclame: ik erger me al een aantal jaar aan dat alles wat maar gaat over een commerciële organisatie of organisatie met een bepaald doel, tot reclame gebombardeerd wordt. Ook hier is hier naar mijn idee echt geen reclame. Reclame is datgene wat gedaan wordt om de verkoop te bevorderen, aanhangers te werven, etc. Dat een artikel gaat over een organisatie die zoiets wil, betekent nog niet dat een onderwerp dan ook zelf reclame is. In dit artikel wordt geen poging gedaan te werven naar mijn idee, dus er is zeker geen "overduidelijk" in te zien. Punt 5 gaat over overduidelijke auteursrechtenschending: in het artikel zie ik citaten staan, ook al staan die citaten niet zo mooi opgemaakt en staan ze er niet zo duidelijk. Punt 5 vermeld verder een tekstdump, een onopgemaakte lap tekst, wat hier niet van toepassing is. Punt 6 gaat over overduidelijke zelfpromotie: het valt mij al langer tijd op dat er allerlei speculaties gedaan worden met nominaties, zonder ook maar enige onderbouwing voor dat woordelement zelf- in het woord zelfpromotie. Ook hier worden de grenzen te vaak opgezocht en naar mijn idee reeds mijlenver overschreden. Ik ben van mening dat wanneer een artikel NE is, het niet per definitie promotie is, al lijken daar sommige andere gebruikers anders over te denken. Daarnaast lijkt mij een trend te bestaan waarbij gebruikers alleen maar extremer proberen uit te drukken wat ze vinden, terwijl het in essentie gewoon een niet-encyclopedisch onderwerp betreft dat op die wijze prima beargumenteerbaar is en dan over 2 weken verwijderd wordt. Romaine 25 okt 2015 22:00 (CET)
Graag sluit ik me aan bij wat Romaine hierboven schrijft. Ik wil onmiddellijk toegeven dat dit een beetje een twijfelgeval was. Daarom heb ik ook speciaal de nuweg-criteria er even bijgehaald. Daarbij leek me vooral punt 4 van toepassing ("overduidelijke reclame"), alleen wordt aan de aldaar vermelde voorwaarden ("overgenomen van een andere website" en/of "de tekst is wervend en bevat geen beschrijvende delen") niet echt voldaan. Het probleem met dit onderwerp zit hem volgens mij niet zozeer in het artikel zelf als wel in het feit dat het onderwerp volkomen NE is, maar dat is geen nuweg-criterium. Daarom heb ik de keuze gemaakt om het artikel op de beoordelingslijst te zetten, want ook het argument "kansloos op TBP" is geen valide reden voor direct verwijderen. De aanmaker van een artikel moet immers altijd in de gelegenheid worden gesteld om de relevantie van het onderwerp aan te tonen. Gebeurt dat niet (wat ik in dit geval ook niet verwacht), dan gaat het artikel over twee weken onherroepelijk voor de bijl. Flag Slovjanskogo Jazika.svg IJzeren Jan 26 okt 2015 00:15 (CET)

Onjuist gebruik gebruikerspagina's[bewerken]

Wil een moderator eens kijken naar alle nieuwe pagina's in de gebruikersnaamruimte van nieuwe gebruikers? Veel pagina's bevatten onzin, soms al heel lang. https://nl.wikipedia.org/w/index.php?limit=50&tagfilter=&title=Speciaal%3ABijdragen&contribs=newbie&target=&namespace=2&tagfilter=&newOnly=1&year=2015&month=-1 Kukkie (overleg) 22 okt 2015 20:28 (CEST)

Je kan ze zelf nakijken en alles wat niet aan de regels voldoet nomineren voor (directe) verwijdering. Mbch331 (Overleg) 22 okt 2015 20:30 (CEST)
In aanvulling daarop: het zou ook wel netjes zijn als u deze nuweg-nominaties vergezeld zou doen gaan van een bericht op de overlegpagina van deze gebruikers waarin u ze uitlegt waarom de pagina verwijderd is en wat wel de bedoeling is. Woodcutterty|(?) 22 okt 2015 20:33 (CEST)
Dat heeft geen zin meer als de gebruiker al vele dagen inactief is, die zien we waarschijnlijk nooit meer terug. Kukkie (overleg) 22 okt 2015 20:36 (CEST)
Bloemisa810AWO maakte haar kladblokpagina, die u voor verwijdering genomineerd heeft, vanmiddag aan en liet een uur geleden nog een terugkoppeling achter. Woodcutterty|(?) 22 okt 2015 20:38 (CEST)
Dan ben ik die vergeten, sorry. Blijft staan dat ik het niet doe als een gebruiker al vele dagen inactief is. Kukkie (overleg) 22 okt 2015 20:42 (CEST)
Het is altijd netjes om het toch te doen. De gebruiker kan om verschillende redenen tijdelijk niet actief zijn. Zeker nieuwe gebruikers zijn niet elke dag actief, maar alleen als zij iets zien wat verbeterd kan worden. Ga altijd uit van goede wil en ook dat de gebruiker wel op de hoogte gesteld wilt worden. Dqfn13 (overleg) 22 okt 2015 20:47 (CEST)
Hoe groot is de kans dat een gebruiker die één onzinpagina, met hallo of iets dergelijks, heeft aangemaakt nog terugkomt? Vrijwel nihil, en jammer van mijn tijd. Kukkie (overleg) 22 okt 2015 20:48 (CEST)
Die kans wordt er in ieder geval niet groter op als gebruikers zien dat hun pagina's verwijderd zijn zonder dat ze daarover enige vorm van uitleg is verschaft. In mijn ogen is het gewoon een kwestie van fatsoen de gebruiker te informeren, ook als je denkt dat hij misschien nooit meer terugkomt. Als je denkt dat dat jammer is van je tijd kun je het misschien beter aan iemand anders overlaten, haast heeft het doorgaans toch niet als het om bijdragen in de eigen naamruimte gaat. Woodcutterty|(?) 22 okt 2015 20:58 (CEST)
Bij een pagina als Halo, pipo, dan geef je uitleg dat dergelijke bewerkingen niet gewenst zijn. Bij pagina's die in de eigen naamruimte staan en iets minder onzinnig zijn, maar bijvoorbeeld hoaxes bevatten dan geef je alsnog uitleg. Ik weet dat er mensen zijn/waren die als vandaal zijn begonnen, maar uiteindelijk uitgegroeid zijn naar nuttige gebruikers. Dqfn13 (overleg) 22 okt 2015 22:23 (CEST)

Inactiviteitsregel terugdraaiers[bewerken]

Goedenavond beste moderatoren,
Om eens even wat anders te doen, heb ik de lijst van terugdraaiers eens bekeken en kom tot de conclusie dat er 5 rollbackers zijn die al meer dan 1 jaar geen enkele bewerking meer hebben gedaan. Een daarvan zelfs al 2 jaar niet meer. Bestaat er ook voor terugdraaiers zoiets als een inactiviteitsregel ? Om jullie niet met nog meer werk op te zadelen heb ik uiteraard de namen indien dat nodig mocht blijken. Fijne avond verder, groet Malinka1 (overleg) 19 okt 2015 20:01 (CEST)

Volgens mij wordt dat bitje toegekend aan gebruikers die zelf een goed track-record hebben (dus hebben laten zien dat ze als gebruiker te vertrouwen zijn), en die enige vaardigheid hebben met betrekking tot het bestrijden van vandalisme. Als je van mening bent dat die vaardigheid verdwijnt door die een tijd niet toe te passen, dan zou er aanleiding zijn voor het "innemen" van het bitje. Zo niet, dan denk ik dat we geen ervaren gebruikers van ons moeten vervreemden door ze ongevraagd een recht af te nemen. WIKIKLAAS overleg 19 okt 2015 20:39 (CEST)
(na bwc) Een goede vraag. Er is niet, zoals wel bij moderatoren, een activiteitscriterium. Een terugdraai-bitje wordt na aanvraag toegekend als er voldoende vertrouwen is. Het enige beleid voor het verwijderen van het bitje staat op Wikipedia:Aanmelding terugdraaiers: "Gebruikers kunnen via deze pagina ook een gemotiveerd verzoek indienen tot verwijdering uit de terugdraaiergroep. Wanneer er geen (gemotiveerde) bezwaren door andere gebruikers zijn geuit, zal een bureaucraat het verzoek uitvoeren." De vraag is nu of het vertrouwen wegzakt bij lange inactiviteit. Wat mij betreft niet per sé, maar wellicht wat anderen betreft wel. Feit is wel dat er geen toegevoegde waarde is om het bitje toe te kennen aan iemand die het niet (meer) gebruikt. CaAl (overleg) 19 okt 2015 20:43 (CEST)
Het activiteitscriterium heeft niet zo veel betrekking op zaken als duidelijk vandalisme terugdraaien, als wel met taken die een zekere binding met de gemeenschap vergen. Dientengevolge is het niet noodzakelijk om een activiteitscriterium voor terugdraaiers in te stellen. Overduidelijk vandalisme blijft overduidelijk vandalisme, ook als je een heel jaar niet actief geweest bent. EvilFreD (overleg) 19 okt 2015 21:07 (CEST)
In de praktijk is er terdege wel een activiteitscriterium. Toen ik een paar jaar geleden door mijn eigen stomme gedrag een langdurige blokkade opliep, stelde Trijnstel prompt voor mij het bitje te ontnemen omdat ik het toch niet zou gebruiken (of woorden van gelijke strekking). Zie juli 2012: Wikipedia:Aanmelding terugdraaiers/Archief/2012The Banner Overleg 22 okt 2015 22:43 (CEST)
M.i. ging het daar - maar het is wel een erg oude koe die je uit de sloot haalt - niet alleen om jou activiteit. De vraag of je het bitje wilt toevertrouwen aan iemand die door "stom gedrag" (jouw woorden) een lange blokkade krijgt, zal mogelijk ook meegespeeld hebben. Er is trouwens ook een verschil tussen iemand die om onbekende redenen inactief is (zoals de personen in Malinka's lijstje), en iemand die aangeeft weg te gaan en nooit meer terug te komen (zoals jij destijds). CaAl (overleg) 23 okt 2015 08:32 (CEST)
Nee, inactief is inactief. Allen langs dezelfde meetlat graag. The Banner Overleg 23 okt 2015 08:50 (CEST)
Hoi The Banner, je had een blok van 1 week opgelopen en enkele dagen later werd dat verzoek door Trijnstel ingediend. Hierboven doe je het voorkomen alsof die blok zo lang was dat je daarom langdurig niet zou kunnen gebruiken. Dat lijkt me geen juiste voorstelling van zaken. Het verzoek om die rechten in te trekken begon wel met verwijzing naar die blok. Dan lijkt me wel erg kort door de bocht om aan te nemen dat het geschonden vertrouwen absoluut niet meegespeeld heeft bij het besluit om je die rechten te ontnemen. - Robotje (overleg) 23 okt 2015 17:06 (CEST)

Rode links en weesredirects bij afhandeling TVP[bewerken]

Goedendag, beste jongens en meisjes en dames en heren moderatoren. Eerder heb ik al gewezen op de achterstand in de afhandeling van de verwijderlijst, nu wil ik op nog iets anders attenderen. Wanneer ik mijn eigen nominaties van 14 dagen eerder nakijk om te zien hoe het daarmee is afgelopen, bekijk ik niet of nauwelijks de andere nominaties van die dag. Maar dit keer heb ik dat eens wél bij een paar dagpagina's gedaan. En wat mij opvalt is dat de afhandelend moderatoren wel genomineerde pagina's verwijderen, maar niet altijd controleren wat er nog naar linkt. Zo ontdekte ik aardig wat weesredirects, rode links onder "zie ook", rode links bij "zie hoofdartikel", rode links op de Biografielijst (die helemaal blauw hoort te zijn) en rode links op lijsten van onderscheidingen in de Militaire Willems-Orde (die ook geheel blauw moeten zijn). Eigenlijk behoort het tot de opruimtaak van sysops om dergelijke links bij het afhandelen eveneens te verwijderen, in mijn ogen. Ik besef dat het afhandelen al tijdrovend genoeg is, en ook nog eens frustrerend als op verwijderingen kritiek komt, maar ik vind wel dat hier bij stilgestaan moet worden. Waarschijnlijk is hierdoor Wikipedia vergeven van de onterechte rode links, want de oogst na het controleren van slechts enkele dagpagina's was al groot. – Verder wil ik er bij alle "gewone" gebruikers op aandringen beslissingen van sysops te respecteren en niet onder een vergrootglas te leggen, teneinde hun het werk niet nóg meer tegen de zin te maken. Alleen in heel, heel uitzonderlijke gevallen kan een terugplaatsingsverzoek of onmiddellijke hernominatie worden gedaan als een beslissing werkelijk niet goed doordacht lijkt te zijn geweest. ErikvanB (overleg) 12 okt 2015 05:18 (CEST)

Nobel streven. Het is mij alleen wel al meerdere keren gebeurd dat ik inderdaad een rode link verwijderde, omdat ik het artikel als NE verwijderd had, en dat deze vrij snel weer terug werd geplaatst omdat mijn verwijdering van de link niet goedgekeurd werd. Een moderator kan dus blijkbaar een beslissing over een artikel nemen, maar dat wordt dan niet ook altijd voor de link goedgekeurd. Dqfn13 (overleg) 12 okt 2015 09:58 (CEST)
Die redirects worden met behulp van Speciaal:GebrokenDoorverwijzingen geregeld verwijderd. Dat kan dan automatisch of semiautomatisch. Dat is de reden waarom ik ze laat staan want deze werkwijze is tijdbesparend. Wat betreft de links in artikelen, veel werk en grote kans om gerevert te worden. Nadat ik het een tijdje geprobeerd heb was ik er snel klaar mee. Natuur12 (overleg) 12 okt 2015 14:49 (CEST)

Vrede[bewerken]

Beste Moderatoren, ik heb beloofd om oude artikelen, nog zonder de nu gewenste refs, te verbeteren en aan te vullen. Dat gaat niet wanneer iedere bewerking een veldslag wordt met Paul Brussel. Hij grijpt iedere kans aan om me te beledigen of in een kwsaad daglicht te stellenen, wat erger is, het schiet niets op... Zou het geen goed idee zijn om Paul te vragen om mij en de te corrigeren artikelen een tijd met rust te laten zodat de artikelen onder het oog van, en in overleg met andere kritische maar redelijker wikipedianen kunnen worden gereviseerd? Ik wil het graag doen, maar op deze manier is het -misschien wel opzettelijk- ziekmakend en kan het niet lukken! Ik heb een aantal malen geprobeerd vrede met Paul te sluiten, maar daar gaat hij niet op in, integendeel... Misschien weet u een oplossing! Met vriendelijke groet, Robert Prummel (overleg) 9 okt 2015 02:47 (CEST)

Wat je natuurlijk ook kan doen, is een artikel dat je wilt verbeteren vanuit de hoofdnaamruimte te verplaatsen naar je eigen gebruikersnaamruimte (desnoods via een verzoek aan de moderatoren als de gemeenschap dat noodzakelijk acht). Ik denk niet dat Paul Brussel er enig bezwaar tegen heeft dat een door jou geschreven artikel dat opknapping behoeft (tijdelijk) uit de encyclopedie verdwijnt. Wat je er vervolgens in je gebruikersnaamruimte mee doet, zal hem verder ook worst wezen, dus je kunt er daar ongestoord aan werken. Op het moment dat je er klaar mee bent, zet je het artikel weer terug (of je doet een verzoek daartoe). Daarna is Paul Brussel (en met hem de rest van de gemeenschap) weer aan de beurt. EvilFreD (overleg) 9 okt 2015 04:30 (CEST)
Beste Fred, ik wil met de hele gemeenschap wel werken, maar Paul wil dat niet... Hij heeft, vrees ik, een ander doel. Robert Prummel (overleg) 9 okt 2015 14:17 (CEST)

Bureaucratentekort[bewerken]

Hoi moderatoren,

Basvb heeft besloten het bureaucraatbitje in te leveren. Dan blijven alleen gebruiker:Taketa, gebruiker:Kippenvlees1 en ikzelf over. Dat is wat weinig, zeker gezien we allen last hebben van volle off-wiki agenda's en dus niet altijd goed de tijd hebben om bv. de arbcomverkiezingen te regelen. Bij deze dus een oproepje om te overwegen je aan te melden. (Niet-mods die bureaucraat zouden willen worden moeten een tussenstop bij WP:AM maken.) CaAl (overleg) 25 sep 2015 09:31 (CEST)

Voor mij persoonlijk is het beter om de herbevestiging af te wachten. Sjoerd de Bruin (overleg) 25 sep 2015 10:46 (CEST)

Verwijderlijst[bewerken]

Is het bekend dat de afhandeling van de verwijderlijst elf dagen achterloopt? Natuurlijk mag het ook later, maar het wordt wel steeds meer werk om de achterstand in te halen. ErikvanB (overleg) 11 sep 2015 06:07 (CEST)

Klik hier =>WP:AM EvilFreD (overleg) 11 sep 2015 06:19 (CEST)
 :) Leuk gedaan. ErikvanB (overleg) 11 sep 2015 12:06 (CEST)
Een achterstand heeft vaak maar een reden en dat is onderbezetting. Sjoerd de Bruin (overleg) 11 sep 2015 12:07 (CEST)
Een andere reden is de vinnige sfeer bij meerdere discussies op de verwijderlijst en terugplaatslijst. In plaats van argumenten staat het er soms vol met ad hominems en andere drogredenen. De moderator die de nominatie vervolgens afhandeld, heeft het haast per definitie fout gedaan bij de helft. Dat helpt (in ieder geval voor mij) niet aan de motivatie om eens wat dagdelen af te handelen. CaAl (overleg) 11 sep 2015 12:30 (CEST)
Ik sluit mij daar graag bij aan... het gekrakeel zonder goede argumenten voor of tegen behoud maakt het niet makkelijker om een beslissing te nemen. Dqfn13 (overleg) 11 sep 2015 17:17 (CEST)
Klopt, Vroeger was het hier op Wiki heel plezierig! We discussieerden en een grapje kon er ook wel eens af. Nu worden veel persoonlijke aanvallen gedaan. Robert Prummel (overleg) 9 okt 2015 14:19 (CEST)

Samenvoegingsmethode Delta Lloyd[bewerken]

Dit (en dan vervolgens dit) mocht toch nooit? De auteurs staan dan niet in de paginageschiedenis, en als de redirect ooit verwijderd wordt, zijn de auteurs helemáál verdwenen. Je kan geschiedenissen samenvoegen, zo weet ik haast wel zeker. Neanderen is geen moderator. ErikvanB (overleg) 5 jun 2015 01:48 (CEST)

Dit is de gebruikelijke samenvoegmethode, zoals ook beschreven op Help:Samenvoegen van artikelen. Het is belangrijk dat in de bewerkingssamenvatting vermeld wordt uit welk artikel de tekst komt zodat daar de auteurs opgezocht kunnen worden. Als de redirect verwijderd wordt zijn inderdaad de auteurs ook verdwenen, dus: nooit redirects (laten) verwijderen als er ooit een echt artikel onder die titel gestaan heeft! :-)
MrBlueSky (overleg) 5 jun 2015 02:11 (CEST)
Ter aanvulling: de licentievoorwaarden vragen om naamsvermelding, en daar is vroeger een erg strikte interpretatie aan gehangen. Tegenwoordig is het productief kunnen bewerken belangrijker dan het gemakkelijk kunnen traceren van auteurs. --BDijkstra (overleg) 5 jun 2015 10:25 (CEST)
Oh ja? Heb ik ergens een beleidswijziging gemist? WIKIKLAAS overleg 5 jun 2015 10:34 (CEST)
Soms veranderen dingen gewoon zonder dat er beleid is opgesteld voor het oude of het nieuwe. Of is er ergens in een stoffig achterkamertje een richtlijn hieromtrent? --BDijkstra (overleg) 5 jun 2015 13:07 (CEST)
De richtlijn dat je de auteur van een bijdrage moet kunnen terugvinden, is volgens mij stevig verankerd in onze licentievoorwaarden. Dan mag er niet zonder duidelijk besluit mee gemarchandeerd worden. WIKIKLAAS overleg 5 jun 2015 13:47 (CEST)
Ik zeg alleen dat dat "terugvinden" nu wat pragmatischer wordt opgevat. Er is geen sprake van marchanderen met de voorwaarden zelf. --BDijkstra (overleg) 5 jun 2015 14:26 (CEST)
Het was mij niet bekend dat je geschiedenissen kunt samenvoegen. Je mag gerust mijn samenvoeging verwijderen om de pagina's met geschiedenis terug samen te voegen (en de overlegpagina's dan ook maar?). Neanderen (overleg) 5 jun 2015 22:07 (CEST)
Ja, de overlegpagina's dan ook. Ik geloof dat samenvoegen van geschiedenissen vrij ingewikkeld is en niet iedereen kan dat. Daarom duurt het wel eens wat langer tot er een moderator langskomt die het aankan. Dit herinner ik me tenminste van vroeger. Samenvoegen is eigenlijk de enige echt zuivere weg als je de licentievoorwaarden optimaal wilt naleven. ErikvanB (overleg) 12 jun 2015 14:34 (CEST)
Ik kan het niet aan! Ik bedoel, ik zou niet weten hoe. Is er nog een moderator die zich hiertoe geroepen voelt? RONN (overleg) 8 sep 2015 11:50 (CEST)

Persoonlijke aanvallen van Ymnes[bewerken]

Ik had het lef om een externe link naar een smartphone-video van Ymnes te verwijderen, wat me op een serie persoonlijke aanvallen ("altijd gedonder met jou", "vandaal", "vandaliseren van een artikel"). Zou een mod deze gebruiker eens willen onderhouden omtrent WP:GPA. Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:17 (CET)

Dat heb ik onderbouwd en juist het gedrag van Kleuske zelf is bedroevend. Ze meldt niet eens dat ze mijn naam noemt, wanneer blokkeert iemand haar een keer, want dit is echt niet de eerste keer met haar en ze wordt steeds de hand boven het hoofd gehouden. Belangrijk om het lezen is het volgende overleg: Overleg:Uppspretta. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:21 (CET)
Ondertussen haalt ze mijn onderbouwing weg[1] alsof het een PA zou zijn. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:25 (CET)
Je hebt niets "onderbouwd", je bent wild om je heen aan het slaan. Zelfs hierboven draai je de zaak om en zit te klieren in mijn bijdrage. Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:27 (CET)
Voor zover ik weet mag je geen overleg van anderen verwijderen als het geen pa is. Mijn kritiek op jou komt je misschien ongelegen, maar het is geen pa. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:28 (CET)
Iemand een vandaal noemen is een PA. De rest ook. Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:30 (CET)

Kan een moderator dit kopje terugzetten naar "Kleuske / Ymnes", dus neutraal. Ik heb geen pa uitgedeeld, zoals ik al aangaf. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:29 (CET)

Natuurlijk. Onschuldig als een pasgeboren lammetje. Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:30 (CET)
Hou je persoonlijke aanval voor je. Ter verdere uitleg: iemand die vandaliseert is een vandaal. Deze en deze bewerking (zonder in overleg te gaan, niet eens een reden te geven in de samenvattingsregel) is zwaar vandalisme. Daarom kan ik je een vandaal noemen. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:32 (CET)
En waarom kom je daar nu pas mee? Als ik "zwaar vandalisme" vermoed bij een medegebruiker, volgt een blokverzoek of op zijn minst een waarschuwing. Dit komt pas uit de lucht vallen nadat je geen poot aan de trapper kreeg in een overleg dat ik opende. Een hernieuwde PA, dus.
Een ironisch antwoord is overigens iets anders dan een PA. Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:36 (CET)
Je denkt toch niet dat ik met je te maken wilt hebben? Je hakt telkens met een botte bijl en je kunt een grote mond terugkrijgen (als je al overlegt). En als je dan kijkt hoe vaak een blokverzoek op REGBLOK tegen je wordt ingewilligd, bijna nooit, want dan wordt je weer de hand boven je hoofd gehouden. En als je niet oppast, dan smeer je de ander de schuld aan, zoals je nu ook doet. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:41 (CET)
En een hernieuwde PA... Wat is er niet duidelijk aan "persoonlijk" en "aanval"? Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:55 (CET)
Ymnes, jij had als plaatser van de link ook aan Kleuske kunnen vragen waarom zij de link verwijderde. En ja, Kleuske had beter meteen aan kunnen geven waarom zij jouw bewerking ongedaan maakte. Ga nu alsjullieblieft beide even wat anders doen in plaats van hier ruzie te zitten maken. Dqfn13 (overleg) 18 nov 2015 11:48 (CET)
Nee Dqfn13, Kleuske is geen klein kind en kan zelf ook praten. Hierboven toonde ik ook al twee vandalistische verwijderingen van haar. Je kunt haar niet altijd de hand boven haar hoofd houden. Roep haar liever een keer tot de orde, dat wordt hoog tijd. Altijd maar de schuld buiten Kleuske te zoeken... Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:54 (CET)
Kleuske staat op het punt e.e.a. te escaleren naar een blokverzoek wegens aanhoudende persoonlijke aanvallen. E.e.a. begint Kleuske namelijk zwaar de strot uit te hangen. Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:57 (CET)
Dat is dan echt een aanval op mijn persoonlijk. Ik heb hierboven linken gegeven. Dan hoop ik dat hij je terug in je gezicht vliegt, want dit is echt niet normaal. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:59 (CET)

Ik wou hier eerst naar kijken, maar door alle bewerkingsconflicten heb ik daar niet veel zin meer in. Het verzoek is daarom ook om op deze pagina en de overlegpagina van het artikel geen bewerkingsoorlogen meer te voeren over persoonlijke aanvallen of kopjes, anders worden er maatregelen getroffen. Sjoerd de Bruin (overleg) 18 nov 2015 11:31 (CET)

Kleuske komt altijd overal mee weg, en hierboven en op die pagina zie je weer eens waarom. Alles wat haar onwelgevallig is, haalt ze weg met onware argumenten waarmee ze feitelijk de ander persoonlijk aanvalt. Bah, want een slechte dienst bewijst ze Wikipedia toch telkens weer. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:35 (CET)
Kleuske doet haar best en maakt wel eens een foutje. Als ik "onware argumenten" had gedebiteerd, had je die kunnen ontkrachten, maar verder dan een PA of drie vier (wat je hier vrolijk voortzet) kom je niet. De gedachtengang is kennelijk "Als ik maar hard gennoeg schreeuw, heb ik dus gelijk". Kleuske (overleg) 18 nov 2015 11:39 (CET)
Ik heb je een vandaal genoemd omdat je vadadaliseerde. Dat is geen pa, dat is een feit. Dat jou dat onwelgevallig is, is duidelijk. Ymnes (overleg) 18 nov 2015 11:57 (CET)

  • Afgehandeld, de toelichting bij de afwijzing van het blokverzoek volstaat hier ook. Daarbij het advies om niet op de man of vrouw te spelen, maar op de inhoud van de discussie in te gaan. Beticht elkaar niet van vandalisme (geen van beiden is hier namelijk doelbewust de kwaliteit van de encyclopedie aan het verminderen) en trek elkaars intenties niet in twijfel. Als dat door de gespannen verhoudingen niet lukt, reageer dan even niet en bekijk de situatie later opnieuw. Lukt het dan nog steeds niet, laat de discussie dan - in het belang van het project - aan anderen over. Mathonius 21 nov 2015 10:20 (CET)