Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Sokpoppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


System-config-users.svg Verzoekpagina voor sokpopcontrole
Klik hier om direct een verzoek te doen
Zie WP:VP/S
Zie WP:VP/CU
Zie WP:SOKPOP
Gebruikers die een gefundeerde reden hebben om misbruik van sokpoppen te vermoeden, kunnen dat hier melden. Een checkuser kan uitgevoerd worden door één van de checkusers en een moderator kan vervolgens indien nodig gepaste acties ondernemen. Doe je verzoek chronologisch. Geef bij een verzoek duidelijk aan wat de reden ervan is (motiveer deze met links) en link de accounts: mocht je vermoeden dat een bepaalde gebruiker gezien de aard van het vandalisme een geïdentificeerde structurele vandaal is (en dus een nieuw aangemaakte sokpop gebruikt), dan kun je dit eerst nakijken op Wikipedia:Checklijst langdurig structureel vandalisme en in het checkuserverzoek ook naar die vermelding daar verwijzen.
Procedure voor de aanvrager:
 1. Zorg dat u ingelogd bent. Plaats het verzoek tot checkuser op deze verzoekpagina onderaan het kopje "Nieuwe verzoeken". Dit kan desgewenst door middel van het aanpassen van de volgende voorbeeldtekst:
  {{subst:Aanvraagcheckuser|1=Hoofdgebruikersaccount|2=Vermoedelijke sokpop|3=Motivatie voor checkuserverzoek|4=~~~~}}
  Wilt u meer dan twee accounts laten vergelijken, link dan de andere accounts in de sectie "Motivatie voor checkuserverzoek" door middel van het sjabloon {{lg}}.
  Denk eraan uw motivering te voorzien van relevante links: onvoldoende gemotiveerde of onjuist gelinkte verzoeken kunnen niet in behandeling worden genomen.
 2. Wacht af totdat uw verzoek wordt uitgevoerd of afgewezen. Dit kan een paar dagen duren, maar de checkusers houden deze pagina wel degelijk in de gaten.
 3. Na de bevindingen van de checkuser zal een moderator indien opportuun maatregelen nemen.
Niet rechtstreeks bij een verzoek betrokken gebruikers worden verzocht eventuele opmerkingen en vragen onder het kopje 'Commentaar van andere gebruikers' te plaatsen. Voor meer informatie over het gebruik van checkuser op de Nederlandstalige Wikipedia, zie het checkuserbeleid (Engelstalig) en het privacybeleid. Afgehandelde verzoeken worden na een week gearchiveerd. De jaararchieven zijn hier te raadplegen.


Verzoeken[bewerken]

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Voor afhandeling moderator[bewerken]

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

Clitch141[bewerken]

 • Hoofdgebruiker: 67.173.14.92 (overleg | bijdragen | bloks)
 • Vermoedelijke sokpop: Clitch141 (overleg | bijdragen | bloks)
 • Motivering verzoek voor checkuser: Het IP-adres heeft enkele lemma's aangemaakt die ter verwijdering zijn aangedragen. De splinternieuwe gebruiker Clitch141 verwijderde één van de nominatiesjablonen, werd daarvoor door Kattenkruid gewaarschuwd, en verwijderde daarna opnieuw een nominatiesjabloon van een lemma van de anoniem. Indien de aanmaker langs die weg zijn eigen lemma's tracht te ontnomineren, is dat misbruik van sokpoppen. ErikvanB (overleg) 26 mei 2019 04:54 (CEST)
Bevindingen (door checkuser)

Dit lijkt op een persoon die eerst anoniem werkte en op 25 mei werkte via een gebruikersnaam aannam. Er wordt niet gedaan alsof het IP en de ingelogde gebruiker twee verschillende personen zijn die beiden hetzelfde standpunt steunen. Een IP adres is bovendien geen sokpop van een ingelogde gebruiker (of omgekeerd), zie de definitie van een Wikipedia:Sokpop. Ik zie daarom geen grond om een Checkuser uit te voeren. Elly (overleg) 26 mei 2019 15:03 (CEST)

Dus is dit iets anders dan bijvoorbeeld onder IP-adres een artikel aanmaken en het met TWEE sokpoppen verdedigen? Met één mag wel, maar met twee mag niet? ErikvanB (overleg) 26 mei 2019 15:48 (CEST)
Ik merk nog op dat het account uitsluitend gebruikt is om drie nominaties te verwijderen. Daarvoor werd speciaal ingelogd, en daarna werd weer onder IP gewerkt. ErikvanB (overleg) 26 mei 2019 16:09 (CEST)
Ja, ik zie dat wel als iets anders. Ik interpreteer werken als ingelogde gebruiker en daarnaast via het eigen IP niet als sokpop-gebruik. Lees svp. even de definitie van een Wikipedia:Sokpop, de eerste paar zinnen. Niettemin kan een moderator in dit geval oordelen dat er een maatregel nodig is, dat staat los van de controle. Elly (overleg) 26 mei 2019 21:59 (CEST)
Oké. Hartelijk dank voor je reactie. Mvg, ErikvanB (overleg) 27 mei 2019 04:04 (CEST)
 • Ik zie geen reden om nog een blokkade op te leggen. Encycloon (overleg) 4 jun 2019 19:02 (CEST)

Dreamian & Balboa Baggins[bewerken]

 • Hoofdgebruikersaccount: Dreamian (overleg | bijdragen | bloks)
 • Vermoedelijke sokpop: Balboa Baggins (overleg | bijdragen | bloks)
 • Motivering verzoek voor checkuser: Nieuw gebruiker die net na de laatste bewerking van Dreamian opgestart is. Deze begint onmiddellijk en uit het niets met gecontesteerde bewerkingen die teruggezet werden (zie [[1]] . Daarenboven bewerkt BB vooral pagina's op Dreamians volglijst (DENK, DierAnimal, Partij voor de Dieren, Veganisme, ....). Dit ZOU ook (ben dit natuurlijk niet zeker en vandaar deze aanvraag) kunnen kloppen omdat Dreamian op de volglijst Edits bewaken staat en deze tracht te ontlopen. Daarnaast kreeg hij opmerkingen op zijn OP door gebruik:Encycloon (DierAnimal en door gebruiker:MichielDMN (PVDD) op pagina's die nu net bewerkt worden. Eventueel ook aan het adres 2001:1c03:3f04:8b00:4405:5b7f:957a:fa14 als dat kan? Inbreuk grotere gedragenheid laten uitschijnen en ontlopen controle van de editswatchlist. Vdkdaan (Gif mo sjette) 1 jun 2019 13:25 (CEST)
Bevindingen (door checkuser)
Na ruggenspraak met andere CU's besloten om controle uit te voeren. Deze gebruikers werken van hetzelfde IP adres. Er is nog een derde sokpop aangetroffen. Welke moderator kan ik de gegevens toesturen? Elly (overleg) 2 jun 2019 11:10 (CEST)
Stuur maar aan mij, Elly. Magere Hein (overleg) 5 jun 2019 06:18 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd Elly (overleg) 5 jun 2019 09:13 (CEST)
Commentaar van andere gebruikers
Zeg, zou jij mij eens niet zo willen achtervolgen? Heb je nou echt niks beters te doen? Wat heb ik jou ooit aangedaan dat je mij continue lastig valt? Dreamian (overleg) 1 jun 2019 13:49 (CEST)
Ik kan me in ieder geval wel voorstellen dat het irriteert als je hier voor de derde keer dezelfde - reeds uitgebreid besproken - BTNI-wijziging tegenkomt. (Zoals gezegd staat het je vrij om een breder overleg op te starten over een eventuele standaardisering.) Encycloon (overleg) 1 jun 2019 14:07 (CEST)
Dreamian, heb je liever dat ik je zonder bewijs beschuldig? Ik vraag gewoon een controle. Het is blijkbaar ook Encycloon opgevallen dat er gelijkenissen zijn. Als blijkt dat jij dit niet bent, dan is er geen probleem. Als jij dit wel bent bewijst het gewoon dat je het gedrag waar je op bent aangesproken niet wenst aan te passen. Naast irritant vooral ook heel schadelijk voor wikipedia. Daarnaast heb je "mij" niets aangedaan, wel wikipedia. Het enige dat ik ook doe is vandalisme en POV-puscher weren, en dat is het beters alhier. Ik zal in elk geval de bevindingen afwachten alvorens van leer te trekken. Vdkdaan (Gif mo sjette) 1 jun 2019 20:11 (CEST)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd - blokmatig afgehandeld. Voor overleg over deze blokkade en een eventueel beroep op de onstappingsclausule kan Dreamian zijn overlegpagina nog bewerken - Magere Hein (overleg) 5 jun 2019 09:45 (CEST)

Flyingd & 2001:980:6130:1:502f:550f:46fd:a751[bewerken]

Bevindingen (door checkuser): Uitgevoerd Uitgevoerd maar geen link tussen Flyingd (overleg | bijdragen | bloks) en 2001:980:6130:1:502f:550f:46fd:a751 (overleg | bijdragen | bloks). Japiot (overleg) 8 jun 2019 18:22 (CEST)
Commentaar van andere gebruikers

Dreamian & APE(...)[bewerken]

Uitgevoerd Uitgevoerd Ja, dit is dezelfde gebruiker. Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 8 jun 2019 18:08 (CEST)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd - blokkade OT, zoals in de richtlijnen is vastgelegd. Encycloon (overleg) 8 jun 2019 18:24 (CEST)

Bobzwamborn & RietVerlinde[bewerken]

Uitgevoerd Uitgevoerd Ik kan het met de CU-tool niet bevestigen. Geen uitsluitsel, maar het lijkt me waarschijnlijk een en dezelfde gebruiker. Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 8 jun 2019 18:05 (CEST)
Commentaar van andere gebruikers
Had je de ducktest soms uitgevoerd? Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 4 jun 2019 16:57 (CEST)
Hoe bedoel je? Op basis van de gegeven observaties vermoed ik dat dit dezelfde persoon is, maar dit wil ik graag zeker weten (en mogelijk hoort 62.45.180.74 (overleg | bijdragen | bloks) er ook bij). Encycloon (overleg) 4 jun 2019 17:10 (CEST)
Ik denk gezien deze (van RietVerlinde) en deze (van 62.45.180.74) bewerkingen ongeveer dezelfde persoonlijke aanval is hoogstwaarschijnlijk dezelfde persoon daarachter zit. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 4 jun 2019 17:29 (CEST)
Dat moet haast wel ja. Ik hoop dat er uitsluitsel gegeven kan worden door een checkuser. Encycloon (overleg) 6 jun 2019 23:40 (CEST)
Het lijkt erop dat de CU vertraging heeft. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 7 jun 2019 09:33 (CEST)
Ja... Encycloon (overleg) 8 jun 2019 17:11 (CEST)

En ik kan snappen dat het bloed irritant kan zijn. Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 8 jun 2019 17:29 (CEST)

Zijn er ook andere CU 's die via een CU kunnen bevestigen dat het om dezelfde persoon gaat of gaat dat niet meer lukken vanwege de leeftijd van de accountbijdragen en de accounts zelf? Nieuwsgierige Gebruiker (overleg) 10 jun 2019 13:11 (CEST)
Een andere CU heeft geen andere hulpmiddelen dan die Groucho heeft gebruikt, dus er is geen noodzaak hier meer inspanning in te steken lijkt mij. Elly (overleg) 10 jun 2019 14:55 (CEST)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd, RietVerlinde is OT geblokkeerd. Trijnstel (overleg) 10 jun 2019 23:22 (CEST)