Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Sokpoppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


System-config-users.svg Verzoekpagina voor sokpopcontrole
Klik hier om direct een verzoek te doen
Zie WP:VP/S
Zie WP:VP/CU
Zie WP:SOKPOP
Gebruikers die een gefundeerde reden hebben om misbruik van sokpoppen te vermoeden, kunnen dat hier melden. Een checkuser kan uitgevoerd worden door één van de checkusers en een moderator kan vervolgens indien nodig gepaste acties ondernemen. Doe je verzoek chronologisch. Geef bij een verzoek duidelijk aan wat de reden ervan is (motiveer deze met links) en link de accounts: mocht je vermoeden dat een bepaalde gebruiker gezien de aard van het vandalisme een geïdentificeerde structurele vandaal is (en dus een nieuw aangemaakte sokpop gebruikt), dan kun je dit eerst nakijken op Wikipedia:Checklijst langdurig structureel vandalisme en in het checkuserverzoek ook naar die vermelding daar verwijzen.
Procedure voor de aanvrager:
 1. Zorg dat u ingelogd bent. Plaats het verzoek tot checkuser op deze verzoekpagina onderaan het kopje "Nieuwe verzoeken". Dit kan desgewenst door middel van het aanpassen van de volgende voorbeeldtekst:
  {{subst:Aanvraagcheckuser|Hoofdgebruikersaccount|Vermoedelijke sokpop|Motivatie voor checkuserverzoek|~~~~}}
  Wilt u meer dan twee accounts laten vergelijken, link dan de andere accounts in de sectie "Motivatie voor checkuserverzoek" door middel van het sjabloon {{lg}}.
  Denk eraan uw motivering te voorzien van relevante links: onvoldoende gemotiveerde of onjuist gelinkte verzoeken kunnen niet in behandeling worden genomen.
 2. Wacht af totdat uw verzoek wordt uitgevoerd of afgewezen. Dit kan een paar dagen duren, maar de checkusers houden deze pagina wel degelijk in de gaten.
 3. Na de bevindingen van de checkuser zal een moderator indien opportuun maatregelen nemen.
Niet rechtstreeks bij een verzoek betrokken gebruikers worden verzocht eventuele opmerkingen en vragen onder het kopje 'Commentaar van andere gebruikers' te plaatsen. Voor meer informatie over het gebruik van checkuser op de Nederlandstalige Wikipedia, zie het checkuserbeleid (Engelstalig) en het privacybeleid. Afgehandelde verzoeken worden na een week gearchiveerd. De jaararchieven zijn hier te raadplegen.


Verzoeken[bewerken]

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Juliettemonart & 2a02:1810:b41a:3c00:5c71:92d3:7269:1bb3[bewerken]

 • Motivering verzoek voor checkuser:
 • [1] (foto weg)
 • [2] (foto weg)
 • [3] (foto weg, ingelogd)
 • [4] (foto vervangen door minder goede foto, ingelogd)
 • [5] (foto vervangen door minder goede foto)
Het heeft er alle schijn van dat Juliettemonart bezig is met een bewerkingsoorlog om haar foto in het artikel te krijgen. Dit hoeft geen bewust sokpopmisbruik te zijn, maar ik kan Juliettemonart geen waarschuwing sturen zo. Alexis Jazz (overleg) 18 okt 2018 01:14 (CEST)
Bevindingen (door checkuser)
Commentaar van andere gebruikers

Kustboy59 & 2a02:a448:ce93:1::/64[bewerken]

Eerst een vraag: De lijst van bewerkingen is zeer lang. Welk vermoeden van misbruik van sokpoppen is er gerezen? Elly (overleg) 17 okt 2018 18:21 (CEST)
De hele range die op 10 oktober is geblockt, al die bewerkingen. Ik zie er deze gebruiker in, ik kan er verder niets over zeggen. Het enige is dat het waarschijnlijk moeilijk te bewijzen is. Hij heeft mobiel ingelogd in een periode die voor checkusers nog na te gaan is. Is dat in dezelfde geblockte range, dan is dat het misbruik (via een IP aanvallen, terwijl hij hier een account heeft), maar dat is dus hetgene dat ik zelf niet kan bewijzen, alleen dus een inlog vanaf dezelfde range, maar dan door de geregistreerde gebruiker. Als dat niet te bewijzen of na te gaan is, dan houdt het op. - Richard kiwi Overleg 17 okt 2018 19:18 (CEST)
Dank. Ik denk dat mijn vraag niet duidelijk was. Ik bedoel dit: Aan welke van de vier genoemde punten op Wikipedia:Sokpopmisbruik heeft de persoon achter deze gebruikersnamen/IP adressen zich schuldig gemaakt? En welke edits zijn dat dan geweest? Geef svp. de betreffende links. Elly (overleg) 17 okt 2018 19:59 (CEST)
Volgens mij heb ik het duidelijk uitgelegd. Meer heb ik niet toe te voegen. Als je er zo niets mee kunt (ik heb aangegeven hoe en wat in tegenstelling tot wat je zegt) wijs het dan maar af. Verder even goede wikicollega's hoor. Vr. groet, - Richard kiwi Overleg 17 okt 2018 21:03 (CEST)
Ik snap het niet en zie het niet. Voor Gebruiker:Kustboy59 zie ik geen bewerkingen die op misbruik lijken. Gebruikersaccount "Niels5596" bestaat niet en heeft dan ook geen enkele bewerking gedaan. Maar misschien ziet een andere CU die tevens moderator wel een reden voor een controle. Elly (overleg) 17 okt 2018 21:29 (CEST)
Niels5596 is zijn vorige account, dat noemde ik alleen voor de zekerheid, zal wel overgezet zijn, net als die andere die ik niet volledig schreef vanwege privacy en nog eentje. Dat zijn geen sokpoppen, dat schreef ik al. De vraag was of Kustboy59 (die verder geen vandalisme vertoont) die bewuste aanvallen op gebruikers heeft uitgevoerd via die IP-range, meer niet. Ik kreeg daar een hint over via mail. Grote kans dat hij niet heeft ingelogd via die range hoewel er wel mobiel is ingelogd, dus een kleine kans van wel en daarom heb ik zoiets van 'laat maar'. Als Ellywa of een andere checkuser het toch nog na wil kijken, dan vind ik het prima en zo niet, dan ook. Ik hou het hierbij, anders wordt het een brij aan informatie en dat werkt waarschijnlijk verwarrend. - Richard kiwi Overleg 18 okt 2018 01:21 (CEST)
Bevindingen (door checkuser)
Commentaar van andere gebruikers
PS ik weet (bijna) dat deze persoon het is, maar zonder checkuserbewijs zegt dat (helaas) niets.. Richard kiwi Overleg 16 okt 2018 23:20 (CEST)
Als je iemand verdenkt van blokontduiking zul je man en paard moeten noemen. Met de huidige vaagheid zal een checkuser inderdaad niets kunnen. The Banner Overleg 17 okt 2018 21:48 (CEST)
Het is geen blokontduiking, degene is niet geblokkeerd. - Richard kiwi Overleg 18 okt 2018 01:21 (CEST)

Voor afhandeling moderator[bewerken]

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

PopeYvesII & PopeOfYves[bewerken]

Bevindingen (door checkuser):
Slagen imho voor de ducktest. De bijdragen van PopeYvesII zijn te lang geleden om gegevens over het gebruikte IP op te vragen. IP adres van PopeOfYves off-wiki doorgegeven zodat moderator beslissing kan nemen. Geen andere gelinkte gebruikers aangetroffen. Elly (overleg) 4 okt 2018 15:30 (CEST)
Commentaar van andere gebruikers
IP-adres ook geblokkeerd. Natuur12 (overleg) 4 okt 2018 17:23 (CEST)
Top! Wmb kan dit naar afgehandeld. Dank Elly en Natuur12, mvg Rode raaf (overleg) 4 okt 2018 17:40 (CEST)

1az-fse[bewerken]

 • Hoofdgebruikersaccount: 1az-fse (overleg | bijdragen | bloks)
 • Sokpop: 2001:983:BDBB:1:45CC:C93C:3E68:B1D6 (overleg | bijdragen | bloks) en gerelateerde IP-adressen uit dezelfde range
 • Motivering verzoek voor checkuser: Zowel de anonieme IP-bijdragen als die van 1az-fse hebben een sterke voorkeur voor auto's, en beiden maken aan de lopende band artikeltjes aan die sterk wiu zijn. Meestal zijn het alleen lijstjes met eigenschappen, zoals die in een infobox thuis horen. Veel van dergelijke artikelen zijn dus ook genomineerd en meestal daadwerkelijk verwijderd. Zowel de ingelogde persoon als IP's hebben meerdere malen andere artikelen van een wiu- of nuwegsjabloon voorzien zonder dat daar een zinnige reden voor was en zonder het te melden op de beoordelingslijst. Deze verwijdering van een nominatiesjabloon door 1az-fse, op een artikel dat werd aangemaakt door 2001:983:bdbb:1:2034:b1e8:3bae:75bc, wijst ook in die richting.
  Tot zover alleen een verdenking van sokpopperij, maar nog geen misbruik. Maar op mijn OP wordt hier gesuggereerd ("de anonieme gebruiker had die pagina aangemaakt") dat het om verschillende personen zou gaan, en dat neigt wel naar misbruik, als het inderdaad om dezelfde persoon gaat. Vandaar mijn verzoek om dit uit te zoeken, en de ingelogde persoon eventueel van dezelfde waarschuwingssjablooon te voorzien als de IP's. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 3 okt 2018 10:36 (CEST)
Is er een checkuser die dit verzoek wil beoordelen? Trijnstel (overleg) 7 okt 2018 19:01 (CEST)
Opmerking Opmerking Ik heb een donkerbruin vermoeden dat deze persoon in de ingelogde versie, die op de avond van 2 oktober plotseling stilgevallen is, inmiddels gereïncarneerd is in de persoon van Gebruiker:Snelle auto, die op de ochtend van 3 oktober actief werd, gezien diens interesses, taalfouten en werkwijze. Full pentagon.svgErik Wannee (overleg) 7 okt 2018 21:37 (CEST)
Excuses voor vertraging, positief, beide accounts komen van de /64-range van het genoemde IPv6 adres. Geen andere accounts aangetroffen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 7 okt 2018 23:27 (CEST)
Uitgevoerd Uitgevoerd. Accounts geblokkeerd, IP voor drie maanden en gebruiker gewezen op de ontsnappingsclausule. Trijnstel (overleg) 7 okt 2018 23:49 (CEST)

159.100.67.82[bewerken]

Eerste reactie Checkuser: Volgens de definitie op Wikipedia:Sokpop, zijn dit geen sokpoppen, maar mogelijk dezelfde gebruiker die niet ingelogd van verschillende IP adressen werkt. Checkusers kunnen bij een controle - eventueel - als er sprake is van misbruik - zien welke gebruikersnaam aan de IP adressen gelinkt is. Aan welke gebruikersnaam of gebruikersnamen wordt nu gedacht? Elly (overleg) 3 okt 2018 19:08 (CEST)
Geen idee of er ook nog een 'echte' gebruikersnaam is (hoewel Gebruiker:Carolus meteen opkwam); in ieder geval lijkt me dit blokontduiking, vandaar dit verzoek. Paul Brussel (overleg) 3 okt 2018 19:27 (CEST)
Carolus is geblokkeerd sinds 2010. De IP adressen die nu genoemd worden komen niet voor in het dossier dat destijds is aangelegd. Het is niet mogelijk om met een Checkuser actie een verband te leggen. Elly (overleg) 3 okt 2018 23:41 (CEST)
Dat vreesde ik al, Elly (dank voor je (re)acties!), maar ik weet ook verder niet wat met deze zaak te doen, vandaar mijn moderatorverzoek daar ik blokontduiking vermoed. Paul Brussel (overleg) 3 okt 2018 23:46 (CEST)
Wat over blijft is de duck-test. Als het betreft onderwerpen en schrijfstijl overduidelijk dezelfde persoon is kan op basis daarvan ook aangenomen worden dat het sokpoppen zijn. MatthijsWiki (overleg) 4 okt 2018 06:07 (CEST)
Maar voor een checkuser of moderator is hier nu niets te doen. Ik zit niet goed genoeg in de zaak Carolus om te weten of dit een sokpop is, en dan nog is het veel te lang geleden. Ik raad aan om het in de gaten te houden en bij misbruik een verzoek te doen op WP:VIB. Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd dus. Trijnstel (overleg) 7 okt 2018 23:54 (CEST)
159.100.67.82 blijft knoeien in bijdragen van 145.131.217.181 op Overleg:Behaghel von Adlerscron, tenzij het hier natuurlijk om dezelfden gaat. Paul Brussel (overleg) 8 okt 2018 12:58 (CEST)
een verzoek om IP blokkade doen dan. Checkusers kunnen hier niets betekenen. Elly (overleg) 8 okt 2018 13:32 (CEST)
Uitgevoerd. Paul Brussel (overleg) 8 okt 2018 13:34 (CEST)

Driehonderd & Driehondert[bewerken]

De gebruikersnamen lijken wel erg veel op elkaar. Indien beide medewerkers identiek zijn, is het sokpopperij/blokontduiking. Mogelijk zijn er nog meer onontdekte sokpoppen, daar ook graag een controle op. The Banner Overleg 10 okt 2018 22:48 (CEST)

Bevindingen (door checkuser):
Uitgevoerd Uitgevoerd. Check is negatief, de gegevens van Driehonderd zijn niet gelijk aan die van Driehondert. Japiot (overleg) 10 okt 2018 23:33 (CEST)

Ik heb Driehondert mijn excuses aangeboden. The Banner Overleg 10 okt 2018 23:40 (CEST)

Gus12345678910[bewerken]

 • Hoofdgebruikersaccount: Gus12345678910 (overleg | bijdragen | bloks)
 • Motivering verzoek voor checkuser: Hallo, Kunt u aangeven of de privacyschendende bewerking op de pagina Avans Hogeschool door deze gebruiker gedaan is vanaf een van de netblokken (deze, deze of deze) van Avans, zodat ik kan achterhalen welke student de dader is, en ik deze er op aan kan spreken? Zo ja ontvang ik graag het gebruikte ip-adres. Alvast bedankt. Peter (overleg) 12 okt 2018 15:11 (CEST)
Bevindingen (door checkuser): de nodige informatie off-wiki doorgegeven Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 15 okt 2018 20:22 (CEST)
Bedankt voor de info. De betreffende student wordt aangesproken op zijn gedrag. Peter (overleg) 16 okt 2018 08:54 (CEST)