Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Sokpoppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


System-config-users.svg Verzoekpagina voor sokpopcontrole
Klik hier om direct een verzoek te doen
1rightarrow.png WP:VP/S
1rightarrow.png WP:VP/CU
1rightarrow.png WP:SOKPOP
Gebruikers die een gefundeerde reden hebben om misbruik van sokpoppen te vermoeden, kunnen dat hier melden. Een checkuser kan uitgevoerd worden door één van de checkusers en een moderator kan vervolgens indien nodig gepaste acties ondernemen. Doe je verzoek chronologisch. Geef bij een verzoek duidelijk aan wat de reden ervan is (motiveer deze met links) en link de accounts: mocht je vermoeden dat een bepaalde gebruiker gezien de aard van het vandalisme een geïdentificeerde structurele vandaal is (en dus een nieuw aangemaakte sokpop gebruikt), dan kun je dit eerst nakijken op Wikipedia:Checklijst langdurig structureel vandalisme en in het checkuserverzoek ook naar die vermelding daar verwijzen.
Procedure voor de aanvrager:
 1. Zorg dat u ingelogd bent. Plaats het verzoek tot checkuser op deze verzoekpagina onderaan het kopje "Nieuwe verzoeken". Dit kan desgewenst door middel van het aanpassen van de volgende voorbeeldtekst:
  {{subst:Aanvraagcheckuser|Hoofdgebruikersaccount|Vermoedelijke sokpop|Motivatie voor checkuserverzoek|~~~~}}
  Wilt u meer dan twee accounts laten vergelijken, link dan de andere accounts in de sectie "Motivatie voor checkuserverzoek" door middel van het sjabloon {{lg}}.
  Denk eraan uw motivering te voorzien van relevante links: onvoldoende gemotiveerde of onjuist gelinkte verzoeken kunnen niet in behandeling worden genomen.
 2. Wacht af totdat uw verzoek wordt uitgevoerd of afgewezen. Dit kan een paar dagen duren, maar de checkusers houden deze pagina wel degelijk in de gaten.
 3. Na de bevindingen van de checkuser zal een moderator indien opportuun maatregelen nemen.
Deze pagina dient niet voor discussies, stemmingen of commentaar van niet betrokken derden; daarvoor is de overlegpagina bedoeld. Hier graag enkel het verzoek neerzetten, zodat de pagina helder en overzichtelijk blijft voor checkusers en moderatoren. Hier toch geplaatst commentaar wordt verplaatst naar de overlegpagina. Daar kunt u verder vragen en overleggen. Voor meer informatie over het gebruik van checkuser op de Nederlandstalige Wikipedia, zie het checkuserbeleid (Engelstalig) en het privacybeleid. Afgehandelde verzoeken worden na een week gearchiveerd. De jaararchieven zijn hier te raadplegen.


Verzoeken[bewerken]

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Voor afhandeling moderator[bewerken]

Retrorick wikipedia, Flabbergast11 en 193.173.48.53[bewerken]

 • Retrorick wikipedia (overleg | bijdragen | bloks)
 • Flabbergast11 (overleg | bijdragen | bloks)
 • 193.173.48.53 (overleg | bijdragen | bloks)
 • Motivering verzoek voor checkuser: Retrorick wikipedia begon als anonieme bewerker op 22 juni. Eerder werd via dit ip-adres niet bijgedragen. Op 23 juni werd het account Retrorick wikipedia aangemaant, maar er werd ook daarna nog volop bewerkt door het ip, en vrijwel uitsluitend geëxperimenteerd en geklierd buiten de hoofdnaamruimte via het account. Anoniem werd er gekliederd en vandalisme gepleegd ín de hoofdnaamruimte. Op 27 juni beweert Retrorick op de Helpdesk dat personen binnen dezelfde instelling als waar hij verblijft verantwoordelijk zijn voor het geklieder, en niet hijzelf. Op het eerder bekliederde artikel (vv Jonker Boys), verschijnt echter op 23 juni Flabbergast11, die een teruggedraaide bewerking van Retrorick wikipedia herstelt, waarmee hij (als het effectief sokpoppen betreft) een grotere steun suggereert voor een bepaald standpunt (punt 4, WP:Sokpopmisbruik). Op 18 juli verschijnt op de overlegpagina van dat artikel een bijdrage door het ip, die evenwel ondertekent wordt met Retrorick Wikipedia, waarmee in ieder geval is aangetoond dat Retrorick niet is gestopt met anoniem bijdagen na de aanmaak van zijn account. Is dit één en dezelfde gebruiker die een loopje met de gemeenschap neemt (en minstens één keer sokpopmisbruik pleegde), of is het verhaaltje op de helpdesk plausibel en betreft het hier mogelijk meerdere gebruikers onder hetzelfde ip-adres? EvilFreD (overleg) 24 jul 2015 00:12 (CEST)
Bevindingen (door checkuser): Uitgevoerd Uitgevoerd Mijn conclusie is dat er meerdere gebruikers vanaf 1 IP-adres bezig zijn. Verhaal op de helpdesk lijkt me plausibel. Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 24 jul 2015 10:32 (CEST)

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

DemianNL86 & Elroy1986[bewerken]

Bevindingen (door checkuser): Uitgevoerd Uitgevoerd positief. Ook het ip-adres op steigerplank hoort erbij. Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 24 jun 2015 18:24 (CEST)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd bedrijfsrange geblokkeerd; accounts buiten gebruik gesteld. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 9 jul 2015 09:16 (CEST)

EVDPOL & 2001:981:447:1:AC0E:4462:F002:9597[bewerken]

Bevindingen (door checkuser):Positief, tevens Technica B.V. (overleg | bijdragen | bloks) aangetroffen. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 9 jul 2015 00:46 (CEST)
 • Uitgevoerd Uitgevoerd bedrijfsrange geblokkeerd; accounts buiten gebruik gesteld. Symbole-faune.png MoiraMoira Baseball (crop) transparent.png overleg 9 jul 2015 09:47 (CEST)

Seraver en Phil123[bewerken]

Een opvallende eenstemmigheid, zowel bij het indienen van beveiligingsverzoeken als met betrekking tot de onderwerpkeuze. Beiden houden zich uitsluitend bezig met de politieke partij Groen en suggereren daarbij consensus op de verzoekpagina voor moderatoren. Kleuske (overleg) 15 jul 2015 16:35 (CEST)

Ik mis even het misbruik. Ik zie dat ze beiden betrokken lijken bij Groen, ze doen toevallig beiden een beveiligingsverzoek, maar voor verschillende personen, en zie geen overlap in artikelen zo op het eerste gezicht. Maar misschien zie ik iets over het hoofd? Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 15 jul 2015 20:02 (CEST)
Zowel op de overlegpagina van het artikel waarin Seraver zijn punt trachtte door te drukken als op de verzoekpagina voor mods wordt punt 4 in het artikel Wikipedia:Sokpopmisbruik geschonden. Kleuske (overleg) 15 jul 2015 20:11 (CEST)
Negatief, het zijn wel collega's, ze komen deels van eenzelfde adres, maar ik heb goede redenen om aan te nemen dat het wel verschillende personen zijn. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 16 jul 2015 00:25 (CEST)

Doumbiodoris en Werner76[bewerken]

Positief, komen beiden van dezelfde IP-aansluiting. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 17 jul 2015 21:05 (CEST)
 • Op zijn overlegpagina beweert Doumbiodoris dat Werner76 zijn zoon is. Kan die bewering nagetrokken worden? Akadunzio (overleg) 21 jul 2015 17:20 (CEST)
  • Hoe wil je dat doen? Sjoerd de Bruin (overleg) 21 jul 2015 17:21 (CEST)
   • Een checkuser kan toch nagaan of dit via verschillende computers gaat. Akadunzio (overleg) 21 jul 2015 18:17 (CEST)
    • Ook als er maar een computer in het spel is, kunnen het twee personen zijn. Vader en zoon die allebei dezelfde computer gebruiken. Dus als de uitslag is dat er maar een computer is, weet je nog niets. En als ze allebei dezelfde computer (met zelfde OS en browser) hebben, kan het zijn dat een CU nog niet kan onderscheiden dat het twee computers zijn. Mbch331 (Overleg) 21 jul 2015 18:25 (CEST)
     • Er zijn meerdere computers in het spel, maar beide accounts hebben die gebruikt. Dat zegt dus niets. Het kan best een zoon zijn, dat kan ik dus niet zien. Aan de mods dat te beoordelen, maar als vader en zoon op deze manier aan dezelfde discussie mee te doen zonder dat bekend te maken is in ieder geval niet handig. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 21 jul 2015 19:43 (CEST)

Uitgevoerd Uitgevoerd - gisteravond al afgehandeld en Doumbiodoris gemeld dat er gebruik gemaakt kan worden van de OC. Dqfn13 (overleg) 21 jul 2015 14:48 (CEST)