Wikipedia:Verzoekpagina voor moderatoren/Sokpoppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


System-config-users.svg Verzoekpagina voor sokpopcontrole
Klik hier om direct een verzoek te doen
Zie WP:VP/S
Zie WP:VP/CU
Zie WP:SOKPOP
Gebruikers die een gefundeerde reden hebben om misbruik van sokpoppen te vermoeden, kunnen dat hier melden. Een checkuser kan uitgevoerd worden door één van de checkusers en een moderator kan vervolgens indien nodig gepaste acties ondernemen. Doe je verzoek chronologisch. Geef bij een verzoek duidelijk aan wat de reden ervan is (motiveer deze met links) en link de accounts: mocht je vermoeden dat een bepaalde gebruiker gezien de aard van het vandalisme een geïdentificeerde structurele vandaal is (en dus een nieuw aangemaakte sokpop gebruikt), dan kun je dit eerst nakijken op Wikipedia:Checklijst langdurig structureel vandalisme en in het checkuserverzoek ook naar die vermelding daar verwijzen.
Procedure voor de aanvrager:
 1. Zorg dat u ingelogd bent. Plaats het verzoek tot checkuser op deze verzoekpagina onderaan het kopje "Nieuwe verzoeken". Dit kan desgewenst door middel van het aanpassen van de volgende voorbeeldtekst:
  {{subst:Aanvraagcheckuser|Hoofdgebruikersaccount|Vermoedelijke sokpop|Motivatie voor checkuserverzoek|~~~~}}
  Wilt u meer dan twee accounts laten vergelijken, link dan de andere accounts in de sectie "Motivatie voor checkuserverzoek" door middel van het sjabloon {{lg}}.
  Denk eraan uw motivering te voorzien van relevante links: onvoldoende gemotiveerde of onjuist gelinkte verzoeken kunnen niet in behandeling worden genomen.
 2. Wacht af totdat uw verzoek wordt uitgevoerd of afgewezen. Dit kan een paar dagen duren, maar de checkusers houden deze pagina wel degelijk in de gaten.
 3. Na de bevindingen van de checkuser zal een moderator indien opportuun maatregelen nemen.
Niet rechtstreeks bij een verzoek betrokken gebruikers worden verzocht eventuele opmerkingen en vragen onder het kopje 'Commentaar van andere gebruikers' te plaatsen. Voor meer informatie over het gebruik van checkuser op de Nederlandstalige Wikipedia, zie het checkuserbeleid (Engelstalig) en het privacybeleid. Afgehandelde verzoeken worden na een week gearchiveerd. De jaararchieven zijn hier te raadplegen.


Verzoeken[bewerken]

Nieuwe verzoeken[bewerken]

Voor afhandeling moderator[bewerken]

Afgehandelde verzoeken[bewerken]

JH2018 & 16-tal accounts[bewerken]

Uitgevoerd Uitgevoerd. Gebruiker en 44 sokpoppen geblokkeerd. Nu nog dezelfde sokpoppen laten aanpakken die we vonden op anderstalige wiki's en wikidata. KroySquare.jpgDirkVE overleg 2 nov 2018 14:47 (CET)

Aantal HOP-pers[bewerken]

Aantal gebruikers met zelfde soort gedrag: Hernoemen, Ontregelen Pleite: HOP-pers. Hernoemen van een artikel, de redirect bewerken en daarna niets meer van gezien, dubieus dus.

Veelal opgemerkt door gebruiker:Dagdeel, meldingen op WP:AV, hoop geen verzoeksconflict te veroorzaken, ♠ Troefkaart (overleg) 2 nov 2018 12:21 (CET)

Ik ondersteun dit verzoek zeker! Zat nog even te twijfelen maar dit lijkt mij ook de juiste weg. Dagdeel (overleg) 2 nov 2018 20:32 (CET)
Bevindingen Checkuser
Uit de "global account information" blijkt dat dit sokpoppen zijn, en elders al geblokkeerd, dus een moderator kan hier denk ik meteen verder mee. Ik zal intussen kijken of er nog meer sokpoppen zijn op NL Wikipedia. Elly (overleg) 2 nov 2018 23:34 (CET)

Uitgevoerd Uitgevoerd. Inderdaad sokpoppen. Nog twee andere gebruikersnamen aangetroffen. Welke moderator wil off-wiki de resultaten zien met 5 namen en IP? Elly (overleg) 2 nov 2018 23:57 (CET).

Uitgevoerd Uitgevoerd. Accounts geblokkeerd. IP-adressen blokken heeft geen zin want zijn mobiel en zeer dynamisch. Trijnstel (overleg) 3 nov 2018 00:07 (CET)

JH2018 & Jrefhy[bewerken]

Bevindingen (door checkuser)
Uitgevoerd Uitgevoerd slaagt volledig voor de duck test, hier is vermoedelijk geen check nodig. KroySquare.jpgDirkVE overleg 15 nov 2018 13:02 (CET)
Toch even gedaan voor het ip-adres. Aldaar geen sokpoppen aangetroffen en het adres is doorgemaild aan DirkVE voor het dossier. Japiot (overleg) 15 nov 2018 22:55 (CET)
Bedankt. KroySquare.jpgDirkVE overleg 16 nov 2018 07:28 (CET)

Hotelmedia Starz[bewerken]

Uitgevoerd Uitgevoerd - Niet een standaard verzoek, maar omdat dit lijkt op een en dezelfde gebruiker, heb ik gekeken. Hotelmedia Star Trips (overleg | bijdragen | bloks), Media Hotel Star (overleg | bijdragen | bloks), Media Hotel 5 Stars (overleg | bijdragen | bloks) zijn gelijk. Daarnaast is er een ander groepje met Hotelmedia Starz (overleg | bijdragen | bloks) en Wikitoolbox (overleg | bijdragen | bloks). Lastig onderzoek omdat er bewerkt werd op gebruikerspagina's. Daarnaast is er al veel gevonden, geblokkeerd en zelfs verwijderd. Daarom duurde het even voordat ik Expedia Hotelmedia (overleg | bijdragen | bloks) vond. Dossier met ip-adressen stuur ik naar Kattenkruid. Japiot (overleg) 17 nov 2018 17:37 (CET)
Bedankt. De gebruikers en ip-adressen zijn geblokkeerd. Alles voor onbepaalde tijd. Ik hoop dat dat oké is. Een van de ip-adressen is anderhalf jaar geleden een jaar geblokkeerd geweest voor iets soortgelijks. Kattenkruid (overleg) 18 nov 2018 01:53 (CET)

FrDr[bewerken]

 • Gebruiker:FrDr en IP-addressen 212.239.169.67, 213.49.99.212, 62.235.56.239 : Volgens mij is deze gebruiker al eerder zeer dringend verzocht of gemaand geen anonieme/niet-ingelogde bewerkingen te maken omdat daardoor lastig was te overleggen over buitensporige/buitenproportionele bewerkingen. -- martix (overleg) 17 nov 2018 15:21 (CET)
Niet uitgevoerd Niet uitgevoerd Ik zie geen reden voor een sokpoponderzoek, zie daarvoor de 4 punten. Het echte probleem is dat deze gebruiker te vaak kleine wijzigingen doorvoert. Wijs hem daarop en wijs deze gebruiker ook op het feit dat je kan instellen dat je automatisch aangemeld kan blijven.Japiot (overleg) 18 nov 2018 22:00 (CET)

Vandalisme op Martin Garrix[bewerken]

 • Hoofdgebruikersaccount: Jozienus (overleg | bijdragen | bloks)
 • Vermoedelijke sokpoppen: 94.214.30.225 (overleg | bijdragen | bloks) en 87.255.35.206 (overleg | bijdragen | bloks)
 • Motivering verzoek voor checkuser: Jozienus begon gisteren met het toevoegen van informatie aan Martin Garrix over een zogenaamde stiefbroer van de dj. Aanvankelijk twijfelde ik, ook omdat er een bron bij stond (weliswaar Instagram, maar toch). Aangezien ik nergens bevestiging kon vinden, draaide ik het terug en wees ik hem op zijn overlegpagina op het gebrek van een goede bron. Vandaag voegde een IP-adres eerst de informatie over de 'stiefbroer' weer toe, en nadat dit weer was teruggedraaid meldde een ander IP-adres ineens dat de naam van de stiefbroer het alter ego van Garrix zou zijn. Hoogst onwaarschijnlijk. Op het eerste gezicht lijken dit twee vaste aansluitingen te zijn, dus vraag ik me af wat bij wat hoort. Vanaf welk IP-adres heeft Jozienus bewerkt of horen ze allebei bij hem? En zijn er nog meer sokpoppen? In de tussentijd heb ik het artikel een week semi-beveiligd. Dank alvast voor het checken. Trijnstel (overleg) 21 nov 2018 23:56 (CET)
Bevindingen (door checkuser): Uitgevoerd Uitgevoerd. Negatief. Ik kan geen link leggen tussen account en IP-adressen. Guitarjpeg.jpgGroucho NL overleg 22 nov 2018 20:33 (CET)

Shmurak & Brun88 (en meer)[bewerken]

 • Hoofdgebruikersaccount: Shmurak (overleg | bijdragen | bloks)
 • Vermoedelijke sokpoppen: Brun88 (overleg | bijdragen | bloks), Glovacki (overleg | bijdragen | bloks)
 • Motivering verzoek voor checkuser: In eerste instantie had ik Shmurak aangedragen op WP:VP/EB#Geregistreerden november 2018. Brun88 dook toevallig net op terwijl ik dat bericht gisteren aan het opstellen was. Zojuist kwam ik erachter dat Glovacki in 2016 al soortgelijke bewerkingen heeft gedaan. Deze laatste is misschien niet meer met de CU-tools aan de andere accounts te koppelen, maar collega's op de Oekraïense WP kunnen daar wellicht bij helpen; aldaar is het omvrangrijke sokpoppenmisbruik al aan het licht gekomen. Zie verder WP:VP/EB. (Wellicht dat dit globaal aangepakt dient te worden, vanwege de grootschalige inzet van deze en gerelateerde accounts op vele wikis.) Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 1 dec 2018 15:02 (CET)
Eerst een vraag. Waaruit blijkt het sokpopmisbruik van de drie genoemde editors op de Nederlandstalige Wikipedia? Zie deze pagina met vier punten die onder misbruik vallen. Ik zie bijv. Brun88 momenteel bezig met infoboxen/importeren uit Wikidata. Shmurak doet dat ook. Glovacki is al meer dan een jaar niet actief hier. Elly (overleg) 1 dec 2018 16:13 (CET)
Goedemiddag Elly, het invoeren van rechtstreeks gebruik van Wikidata-gegevens is vooralsnog controversieel. Shmurak is daarop gewezen op zijn OP, het vers (en speciaal voor dit doel) aangemaakte account Brun88 voldoet aan de ducktest, en Glovacki (twee jaar geleden al gewezen op het ongewenste van precies dezelfde aanpassingen) is op uk-wiki geblokkeerd als zijnde een sokpop van Shmurak. Daarmee wordt voldaan aan punt 4: "Met behulp van sokpoppen de indruk wekken dat er meer steun is voor een bepaald voorstel of standpunt". Met vriendelijke groeten — Mar(c). [O] 1 dec 2018 17:04 (CET)
Bevindingen (door checkuser)
Geconstateerd dat Shmurak en Brun88 inderdaad sokpoppen zijn, tezamen met nog vijf andere gebruikersnamen. Relatie met Glovacki valt niet vast te stellen. Ik geef de gegevens door aan internationale checkusers en aan moderator NL Wikipedia. Wie? Elly (overleg) 1 dec 2018 23:56 (CET)
 • Blokmatig afgehandeld. Met dank voor de moeite en de informatie - Magere Hein (overleg) 2 dec 2018 08:21 (CET)

Helmondsleven & Kepdegamer[bewerken]

Bevindingen (door checkuser): Beide gebruikers komen van hetzelfde school-ip. Dus mogelijk dezelfde, danwel twee samenwerkende vriendjes. IP kan op verzoek off-wiki gedeeld worden. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 24 nov 2018 00:07 (CET)
Kennelijk nog niet afgehandeld. Als de checkuser me die gegevens kan emailen dan zal ik het afhandelen. Dank alsvast voor de moeite. Magere Hein (overleg) 1 dec 2018 17:05 (CET)
Via wikimail gedaan, alvast bedankt. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 2 dec 2018 09:52 (CET)
Dank daarvoor. Mijn inschatting is: bewerkingspatroon suggereert twee leerlingen van dezelfde school, die mogelijk naast elkaar zitten. Geen sokpoppen dus. Bijbehorend IP-adres is een oude bekende, vermoedelijk uit Deurne. Het is nu wat laat om het hierover aan te pakken. Ik houd deze accounts en dat IP-adres in de gaten. Bij herhaling volgen blokkades. Groet, Magere Hein (overleg) 2 dec 2018 11:04 (CET)