Wikipedia:WikiUilen/2016

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het beeldje dat in iedere categorie uitgereikt is

De WikiUilen 2016 zijn op 21 januari 2017 uitgereikt aan de meest gewaardeerde bijdragen aan de Nederlandstalige Wikipedia over het afgelopen jaar. De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het Museum Volkenkunde in Leiden.

De WikiUilen 2016 zijn toegekend in zes categorieën. Alle nominaties en stemmen zijn door actieve gebruikers van de Nederlandstalige Wikipedia per e-mail ingediend aan de WikiUilen Academie. De Academie wil alle nominatoren en stemmers bedanken voor hun inbreng.

NieuwkomerUil[bewerken | brontekst bewerken]

Womans Medical College of Pennsylvania.jpeg

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten wordt deze aanmoedigingsprijs gegeven.

De NieuwkomerUil 2016 is uitgereikt aan:

Ecritures
Sinds maart 2016 uitgebreid aan de slag gegaan, onder andere met het schrijven van biografieën en Parijs gerelateerde onderwerpen vanuit het Engels.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Camel's Face, close-up (Iran, 2004).JPG

Onze schrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen moet zeker aangemoedigd worden. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om uitgelicht te worden.

De SchrijversUil 2016 is uitgereikt aan:

Ceescamel
Heeft tal van artikelen over musici, componisten, symfonieën en liederen gecomponeerd.
Tetradrachm Athens 480-420BC MBA Lyon.jpg

en aan:

Heinonlein
Onze etalage pronkt met prachtstukken van de hand van deze schrijver. Hierbij komen onderbelichte onderwerpen aan bod zoals schepen en Madagascar. Ook algemene onderwerpen zoals de bultrug behoren tot het oeuvre.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Aurora australis dancing over an LED illuminated igloo.jpg

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Dit werk dient zeker geïllustreerd te worden.

De IllustratieUil 2016 is uitgereikt aan:

Natuur12
Helpt op Commons met raad en daad en helpt anderen bij het uploaden van vele duizenden foto's. Hiernaast wordt nog tijd gevonden om foto's over allerlei onderwerpen bij te dragen, waaronder veel personen en insecten.

RedactieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Gebreide aap techniek rondbreien.JPG

Vele vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Hun werk vindt plaats in de achtergrond en ze zijn er wanneer je ze nodig hebt. Zij bekommeren zich om kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

De RedactieUil 2016 is uitgereikt aan:

Ellywa
Voor de inzet om de artikelen van Wikipedia steeds te blijven verbeteren op allerlei manieren. Van het toevoegen van afbeeldingen, bronnen en kleine stukjes tekst, tot het herschrijven, snoeien en objectiever maken.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Bag of kruidnoten.jpg

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

De SamenwerkingsUil 2016 is uitgereikt aan:

Ciell
Een drijvende kracht achter meerdere projecten die bijdragen aan een evenwichtige encyclopedie. Vriendelijk in de communicatie en gaat uit van goede wil en helpt gebruikers off wiki op weg.

ProjectUil[bewerken | brontekst bewerken]

Naturalis Biodiversity Center - Museum - Exhibition Biotechnology 11 - Large multicolour model of DNA.jpg

Ook buiten het internet worden er projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en daarbuiten. Initiatieven die de vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

De ProjectUil 2016 is uitgereikt aan het:

Project Naturalis
Om een goed artikel te kunnen maken zijn er afbeeldingen nodig om deze te illustreren. Om meer afbeeldingen van planten en dieren te krijgen wordt er samengewerkt met Naturalis, wat er onder andere voor gezorgd heeft dat er meer dan 250.000 afbeeldingen vrijgegeven zijn voor gebruik in de artikelen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie WikiUilen ceremony 2016, 21 January 2017 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.