Wikipedia:WikiUilen/2020

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Online Nieuwjaarsbijeenkomst WMNL,
16 jan. 2021

De WikiUilen 2020 zijn op 16 januari 2021 uitgereikt aan de meest gewaardeerde bijdragers aan de Nederlandstalige Wikipedia over 2020. De uitreiking vond plaats tijdens een online nieuwjaarsbijeenkomst van Wikimedia Nederland.

De WikiUilen 2020 zijn toegekend in zes categorieën. Alle nominaties en stemmen zijn door actieve gebruikers van de Nederlandstalige Wikipedia per e-mail ingediend bij de WikiUilen Academie. Alle nominatoren en stemmers worden bedankt voor hun inbreng.

NieuwkomerUil[bewerken | brontekst bewerken]

Nieuwe gebruikers zijn de toekomst van het project. Om hen extra welkom te heten wordt deze aanmoedigingsprijs gegeven.

De NieuwkomerUil 2020 is uitgereikt aan Themanwithnowifi.

  • Themanwithnowifi is sinds medio 2019 actief, schrijft veel artikelen, voornamelijk over sport en is een zeer vriendelijke gebruiker.

SchrijversUil[bewerken | brontekst bewerken]

Tekstschrijvers zijn de kern van Wikipedia. Nieuwe artikelen zijn altijd welkom en ook het uitbreiden van artikelen is belangrijk. Het afgelopen jaar is er veel werk verzet en de auteurs verdienen het om in het zonnetje gezet te worden.

De SchrijversUil 2020 is uitgereikt aan Paul Hermans.

  • Paul Hermans schrijft sinds 2003 en neemt foto’s over de Vlaamse cultuur, erfgoed, musea en museumcollecties. In alle stilte werkt hij artikel na artikel af, met de nodige nauwgezetheid. Hij geeft advies, waar dat passend is, en gebruikt Wikidata om onderwerpen en pagina’s te registreren en aan te vullen.

IllustratieUil[bewerken | brontekst bewerken]

Een illustratie is belangrijk om een onderwerp goed weer te geven. Afbeeldingen verspreiden kennis die vaak niet in woorden te vatten valt. Illustraties geven een artikel meerwaarde.

De IllustratieUil 2020 is uitgereikt aan Mr.Nostalgic.

  • Mr.Nostalgic bracht als vrijwilliger meer dan 1 miljoen foto’s naar Wikimedia Commons, en die worden meer dan 100.000 keer gebruikt op de Nederlandstalige Wikipedia. Gelukkige instellingen waren: Museum Rotterdam, Nationaal Archief, Amsterdam Museum, mode-tijdschrift De Gracieuse, e-codices, Rijksmuseum, Gemeente Haarlem, Fotobureau De Boer -en vele andere.

Vlijtige handen blijven vaak onopgemerkt. Redigeerwerk vindt plaats op de achtergrond. Redacteuren bekommeren zich om belangrijke kleinigheden, zoals het oplossen van fouten, helpen bij moeilijke syntax, werken aan sjablonen, actualiseren, aanbrengen van opmaak en verbeteren van de taal.

De RedactieUil 2020 is uitgereikt aan JanB46.

  • JanB46 doet veel redactiewerk waar Wikipedia beter van wordt. Het redactiewerk dat hij doet is van grote klasse. Hij valt niet altijd op, met het werk dat hij doet.

SamenwerkingsUil[bewerken | brontekst bewerken]

Wikipedia is een samenwerkingsproject. Samenwerking is cruciaal voor de kwaliteit van de encyclopedie. Wikipedia leeft dankzij de toewijding en betrokkenheid van haar deelnemers waar extra aandacht voor mag zijn.

De SamenwerkingsUil 2020 is uitgereikt aan Encycloon.

  • Encycloon is rechtvaardig en hulpvaardig, ook achter de schermen en als moderator.
Dit jaar vielen ook de nominaties voor de WikiprojectUil onder deze noemer.

In de virtuele én niet-virtuele wereld worden projecten georganiseerd die voor een verrijking zorgen op Wikipedia en elders. Initiatieven die vrije kennis beschikbaar maken, helpen Wikipedia vooruit in haar missie.

De ProjectUil 2020 is uitgereikt aan het project Schrijfwedstrijd.

  • Schrijfwedstrijd was een primeur als eerste Wikipedia-schrijfwedstrijd ooit. Sindsdien heeft de Schrijfwedstrijd voor vele artikelen van hoge kwaliteit gezorgd, waaronder veel etalage-artikelen.