Wikipedia:Wiki Loves Earth 2014

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo
Nationale parken in Nederland.

Wikimedia Nederland startte in navolging van enkele andere landelijke Wikimediaverenigingen op 1 mei 2014 een project om de Nederlandse natuur in woord, beeld én geluid op Wikipedia en Wikimedia Commons ruimer aandacht te geven: Wiki Loves Earth. Sinds 2010 heeft Wikimedia Nederland met succes de foto­wedstrijd Wiki Loves Monuments georganiseerd. Inmiddels zijn er van 85% van de Nederlandse Rijksmonumenten foto’s beschikbaar en is de fotowedstrijd tot 2 keer toe uitgeroepen tot grootste fotowedstrijd ter wereld. Deze formule werd dit keer toegepast op een ander onderwerp: de natuur in Nederland. In 2014 werd een start gemaakt met het aanvullen en verbeteren van de informatie over Nederlandse natuurgebieden op Wikipedia en Wikimedia Commons.

De Nederlandse activiteiten waren een vervolg op de start die het voorgaande jaar met Wiki Loves Earth werd gemaakt door Wikimedia Oekraïne. In 2014 heeft een groter aantal landen over de hele wereld deelgenomen.

In oktober 2014 heeft Wiki Loves Earth in Nederland een duurzaam vervolg gekregen in het Project Natuur.


De fotowedstrijd Wiki Loves Earth richt zich op foto's en geluiden uit nationale parken in Nederland, mits ingezonden tussen 1 mei en 30 juni 2014. Alle ingezonden foto’s zijn direct beschikbaar onder vrije licentie en kunnen ter illustratie worden gebruikt bij Wikipedia artikelen.

De wedstrijd richt zich op het verzamelen van foto’s die gemaakt worden in één van de nationale parken in Nederland. De volgende categorieën worden onderscheiden:

  • Fauna
  • Flora
  • Landschappen
  • Panoramafoto’s
  • Mens in de natuur

De wedstrijdperiode liep van 1 mei tot en met 30 juni 2014. Beelden die gedurende deze periode werden ingezonden via Wikimedia Commons dongen mee naar de prijzen.

Deelnemen is dit jaar niet meer mogelijk. De deelnamepagina stond hier!

Locatie van de workshop van 3 mei: Buitencentrum Weerribben Wieden

Start van het project[bewerken | brontekst bewerken]

Foto's en geluiden konden ingezonden worden vanaf 1 mei, maar op 3 mei 2014 was de kick-off in Nationaal Park Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel. Het team van Wiki Loves Earth Nederland was van 13 tot 16 uur aanwezig in het “buitencentrum” van Staatsbosbeheer in Ossenzijl. (52° 48′ 25″ NB, 5° 55′ 40″ OL) Er werden leuke activiteiten georganiseerd, zoals een (vaar-)excursie met de boswachter.

Meer informatie via de projectpagina; inschrijven is gewenst.

Dag van de Nationale Parken[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 mei heeft het team van Wiki Loves Earth Nederland op drie verschillende locaties acte de presence gegeven:

Schrijfworkshop in Friesland[bewerken | brontekst bewerken]

Op 9 juni vond een schrijfworkshop plaats in Nationaal Park De Alde Feanen, zie voor meer informatie de projectpagina.

Ingestuurde foto's en media[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]