Wikipedia:Wikiproject/Biologie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.

Het wikiproject biologie is niet zo zeer een zelfstandig project, maar probeert een overzicht te bieden van welke projecten op het gebied van biologie er op de wikipedia zijn. Daarbij wordt met het begrip "wikiproject" meer bedoeld dan de officieel als zodanig aangemelde projecten.

Dit wikiproject biologie is in het leven geroepen na het opzetten van het Portaal:Biologie.

Op deze pagina kunnen ook de lijstjes van nieuwe, te verbeteren en gewenste artikelen gemakkelijk worden bewerkt, via het betreffende kopje onder Voortgang.

Aangemelde wikiprojecten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Wikipedia:Wikiproject/Planten.
  De doelstelling van dit project om steeds meer wilde bloemen en planten op de wikipedia te beschrijven. De doelstellingen van 250, 500, 1000, 1500 en 2000 soorten zijn al behaald, we zijn nu op weg naar de 2500. Zie ter inspiratie bijvoorbeeld Belgische Rode lijst (planten), waar nog veel soorten zonder artikel op staan.
 • Wikipedia:Wikiproject/Dieren.
 • Wikipedia:Wikiproject/Uitsterven. Dit WikiProject heeft als doel een goede beschrijving op te stellen van het fenomeen uitsterven en tevens van de uitgestorven dieren en planten.
 • Wikipedia:Wikiproject/Kwaliteitsoffensief Biologie. De doelstelling is om de kwaliteit van artikelen op te krikken totdat ze als "uitstekend" kunnen worden gewalificeerd. Het proces maakt gebruik van peer review. In eerste instantie zal het ook nodig zijn om de kwaliteitseisen te formuleren. Artikelen die als "uitstekend" worden gekwalificeerd kunnen ook dienen als voorbeeld voor andere artikelen. Voorlopig is dit een opzet, graag commentaar.
 • Wikipedia:Wikiproject/Neurowetenschap.
  Doelstelling is het opkrikken van het niveau van de huidige artikelen betreffende neurowetenschap, en daarna wellicht beginnen met het uitbreiden van het aantal artikelen.

Niet aangemelde wikiprojecten[bewerken | brontekst bewerken]

Het is hierbij enigszins arbitrair wat nu wel en wat niet een "project" is. Hier wordt een project gebruikt in de zin dat er een centrale pagina is waar de gewenste artikelen op een rij staan, en waar ook duidelijk gewerkt is of wordt om de reeks artikelen aan te maken.

Bij de beschrijving van een organisme of organismegroep (taxon) is het de gewoonte om een taxobox te plaatsen voor de taxonomische indeling. Daar zijn speciale sjablonen voor aangemaakt. Zie Help:Gebruik van de taxobox.

Op het Portaal:Biologie wordt ook bijgehouden welke nieuwe artikelen er zijn verschenen en welke artikelen gewenst zijn of beter kunnen.

Nieuwe artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Te verbeteren artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Gewenste artikelen[bewerken | brontekst bewerken]

Artikel van de week[bewerken | brontekst bewerken]

Elke week een nieuw artikel van de week, bewerken gaat het best vanaf de overzichtspagina Portaal:Biologie/Uitgelicht.

Nog niet aangemaakt.

Zet je naam erbij als je meewerkt of mee wilt werken aan het onderhoud van het Portaal:Biologie of aan één van de genoemde projecten. Een commentaarregel over waar je denkt het meest actief te zijn is prettig.

 1. Svdmolen, opzet portaal, artikel van de week
 2. Taka, onderhoud portaal in zijn algemeenheid
 3. TeunSpaans, alleen planten en vlinders. Ik doe niets aan portalen.
 4. Ucucha (overleg), zoogdieren; ook onderhoud zoogdierenportaal
 5. Veenhoven, portaal reptielen opzetten en onderhouden
 6. Pmaas, zoogdieren, uitgestorven dieren en planten
 7. Lycaon, vooral kreeftachtigen(Crustacea) maar eigenlijk alles ;-) (echter geen portalen).
 8. Maxim Stoyalov
 9. MismeretMonk, celbiologie, dinosaurussen en evolutie.