Wikipedia:Wikiproject/Cochrane in het Nederlands

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wikipedia: Wikiproject/Cochrane in het Nederlands[bewerken]

Via de projectpagina Wikipedia: wikiproject/Cochrane in het Nederlands worden bijdragen aan artikels over gezondheidszorg onderbouwd door recente Cochrane reviews te koppelen aan bestaande Nederlandstalige artikels.

Over het project zelf: Het Nederlandstalige project werd gestart in september 2019 door Cochrane Belgium. Aanvankelijk werd via een pilootfase bekeken hoe de Cochrane Reviews konden worden gekoppeld en welke onderwerpen daarvoor in aanmerking kwamen. Dit gebeurde in samenspraak met en onder toezicht van het Belgische Centrum voor Evidence-Based Medicine (CEBAM) te Leuven.

Het Cochrane Wikipedia Partnership[bewerken]

Een van de doelen van het Cochrane-netwerk is het zoveel mogelijk produceren en verspreiden van kwaliteitsvolle evidentie naar een zo breed mogelijk publiek. In 2014 ging Cochrane daartoe een partnership aan met de Engelstalige Wikipedia. Sindsdien kan Cochrane nuttige bijdragen leveren om artikels met een medische achtergrond te onderbouwen. Betrouwbare evidentie op Wikipedia zorgt ervoor dat gebruikers goed geïnformeerde beslissingen nemen in hun leven.

Cochrane Belgium[bewerken]

Cochrane Belgium is de Belgische tak van deze organisatie die ondertussen uit meer dan 130 landen bestaat. Zij nemen de taak op zich om mee te helpen om de Nederlandstalige medische informatie te onderbouwen met vertaalde informatie uit recente Engelstalige Cochrane Systematic Reviews. Uiteraard verwelkomt Cochrane graag eenieder tot dit project, of je nu nieuw bent op Wikipedia of Cochrane of niet.

Hoe kan jij bijdragen tot dit project?[bewerken]

  • Voeg nieuwe evidentie toe aan Wikipedia: Kies een Cochrane Review uit de bibliotheek van Cochrane Reviews. Zoek een geschikte plek op Wikipedia waar deze evidentie een verbetering van het artikel kan betekenen > Parafraseer de inhoud zo dat gebruikers die niet thuis zijn in de materie de evidentie kunnen begrijpen > klik op 'bewerken' en voeg de evidentie toe, met de verwijzing naar de Cochrane review. < Klik op wijzigingen publiceren.
  • Je kan jezelf aan het project toevoegen via het dashboard of contact opnemen met marleen.corremans(at)cebam.be. Langs deze weg kan je ook ondersteuning krijgen om de gebruikte woordenschat zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.