Wikipedia:Wikiproject/Cultuur/Vlaanderen/Iedereen Leest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schrijfsessies  Resultaten 

Wikipedia is vaak een eerste stop wanneer je iets opzoekt over jeugdliteratuur. Wil je weten in welk jaar Bart Moeyaert laureaat werd van de Astrid Lindgren Memorial Award? Daarvoor kan je op Wikipedia terecht. Maar zoek je informatie over auteur Laïla Koubaa of over illustrator Charlotte Peys? Dan stuit je binnen Wikipedia op een rode link want deze pagina’s bestaan (nog) niet. Het aanbod over jeugdliteratuur is beperkt op de Nederlandstalige Wikipedia.

Iedereen Leest werkt samen met Wikimedia België, meemoo, Villa Verbeelding en het Letterenhuis om de kwaliteit en hoeveelheid artikels over jeugdliteratuur op Wikipedia te verhogen. Dit project heeft als doel Wikipedia te verrijken met content over relevante (Vlaamse) jeugdauteurs- en illustratoren zodat deze representatief is voor het huidige literaire veld.

Wil je ook meeschrijven aan het grootste informatieplatform en Vlaamse jeugdauteurs en illustratoren zichtbaar maken? Lees hieronder over de eerste vier edit-a-thons en schrijf je in.

Wikimedia België.svg
  • Iedereen Leest: referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering
  • Wikimedia België
  • meemoo: Vlaams instituut voor het archief dat zich inzet voor digitale archiefwerking van organisaties in cultuur, media en overheid
  • Letterenhuis: letterkundig archief van Vlaanderen en museum over 200 jaar literatuur in Vlaanderen
  • Villa Verbeelding: museum voor jeugdliteratuur en illustratie

Kadering project[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugdliteratuur.org was een website van Iedereen Leest waarop bio- en biografische informatie van jeugdauteurs- en illustratoren, nieuwtjes en lestips werden verzameld. In 2020 koos Iedereen Leest ervoor op een meer toegankelijk wijze aandacht te geven aan jeugdliteratuur, met name op de eigen website én op Wikipedia. Jeugdliteratuur.org werd gearchiveerd en de inhoud werd met behulp van Wikimedia België toegevoegd op Wikipedia. Bestaande Wikipedia-pagina’s werden aangevuld en nieuwe pagina’s werden aangemaakt. Tevens werd biografische informatie van 2000 auteurs geüpload naar Wikidata. De lestips werden toegevoegd aan de databank van KlasCement.

Meer informatie over het project leest je hier en hier.

Wil je mee de zichtbaarheid van Vlaamse jeugdauteurs- en illustratoren op Wikipedia verhogen? Kruip dan in je pen!

Naar aanleiding van de 50ste verjaardag van Jeugdboekenmaand, in maart 2021, organiseert Iedereen Leest samen het Letterenhuis en Villa Verbeelding schrijfsessies. Onder begeleiding van meemoo en Wikimedia België kunnen geïnteresseerden auteurs- en illustratorprofielen beschrijven op Wikipedia.  

Lijst van mogelijke onderwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Om het huidige literatuurlandschap te capteren op Wikipedia is het van belang om relevante auteurs en illustratoren toe te voegen.

Een overzicht van (voornamelijk Vlaamse) jeugdauteurs- en illustratoren staat op Wikidata. Een query genereerde een Wikidata lijst, die vervolgens werd aangevuld met namen uit jeugdliteratuur.org. De opsomming is een startpunt om aan de slag te gaan. De bedoeling is de rode namen weg te werken door nieuwe artikels te schrijven.

InschrijvenVolgende edit-a-thons staan op de planning:

𝗨𝗣𝗗𝗔𝗧𝗘: 𝗼𝗺𝘄𝗶𝗹𝗹𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗲𝗿𝗹𝗲𝗻𝗴𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗰𝗼𝗿𝗼𝗻𝗮𝗺𝗮𝗮𝘁𝗿𝗲𝗴𝗲𝗹𝗲𝗻 𝘄𝗼𝗿𝗱𝗲𝗻 𝗱𝗲𝘇𝗲 𝗲𝗱𝗶𝘁-𝗮-𝘁𝗵𝗼𝗻𝘀 𝘂𝗶𝘁𝗴𝗲𝘀𝘁𝗲𝗹𝗱. 𝗩𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲𝘇𝗲 𝗲𝗲𝗿𝘀𝘁𝗲 𝗿𝗲𝗲𝗸𝘀 𝘃𝗶𝗻𝗱𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗵𝗲𝘁 𝗯𝗲𝗹𝗮𝗻𝗴𝗿𝗶𝗷𝗸 𝗺𝗲𝗻𝘀𝗲𝗻 𝗯𝗶𝗷𝗲𝗲𝗻 𝘁𝗲 𝗸𝘂𝗻𝗻𝗲𝗻 𝗯𝗿𝗲𝗻𝗴𝗲𝗻 𝗼𝗽 𝗲𝗲𝗻 𝗶𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗲𝗿𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗹𝗼𝗰𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘄𝗮𝗮𝗿 𝗷𝗲 𝗳𝘆𝘀𝗶𝗲𝗸 𝗮𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘀𝗹𝗮𝗴 𝗸𝗮𝗻 𝗺𝗲𝘁 𝗯𝗿𝗼𝗻𝗻𝗲𝗻. 𝗪𝗶𝗹 𝗷𝗲 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗼𝗴𝘁𝗲 𝗯𝗹𝗶𝗷𝘃𝗲𝗻? 𝗚𝗲𝗲𝗳 𝗱𝗮𝗻 𝗮𝗹𝘀𝗻𝗼𝗴 𝗷𝗲 𝗲-𝗺𝗮𝗶𝗹𝗮𝗱𝗿𝗲𝘀 𝗶𝗻, 𝗱𝗮𝗻 𝗵𝗼𝘂𝗱𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗷𝗲 𝗼𝗽 𝗱𝗲 𝗵𝗼𝗼𝗴𝘁𝗲 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗻𝗶𝗲𝘂𝘄𝗲 𝗿𝗲𝗲𝗸𝘀 𝗲𝗱𝗶𝘁-𝗮-𝘁𝗵𝗼𝗻𝘀![bewerken | brontekst bewerken]

Je kan deelnemen op de locatie van jouw voorkeur. Tijdens de sessie van 6 of 17 maart ontdek je hoe Wikipedia werkt en welke schrijfregels er gehanteerd worden. Nadien kies je een jeugdauteur of illustrator, krijg je bronnenmateriaal en ga je aan de slag! Er zijn experts aanwezig om jouw vragen te beantwoorden of feedback te geven tijdens de tweede sessie op 13 of 24 maart. Je krijgt bovendien een unieke gratis rondleiding in het Letterenhuis of Villa Verbeelding, twee inspirerende lees- en schrijfplaatsen. Naast je enthousiasme heb je ook een eigen laptop of tablet nodig.

Hoe werkt Wikipedia?[bewerken | brontekst bewerken]

Ben je nieuw op Wikipedia? Je kan je gemakkelijk registreren.

De volgende video's en artikels helpen je op weg:

Voorbeeldpagina's[bewerken | brontekst bewerken]

Extra tips voor het schrijven van een biografie vind je hier: Help:Standaardvorm voor biografieën

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina's die met Wikipedia:Wikiproject/Cultuur/Vlaanderen/Iedereen Leest/ListeriaBot/ beginnen