Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Belgische Erfgoedinventarisatie/Website/Introductie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom op de website van WikiLovesMonuments voor België en Luxemburg!

Houdt u van Wikipedia, foto's nemen en prijzen ontvangen? Dan is Wiki Loves Monuments iets voor u!

Wiki Loves Monuments is een evenement waarbij iedereen foto's kan nemen van beschermde monumenten. Deze foto's kan u uploaden op Wikimedia Commons, een collectie van vrije mediabestanden. Later worden de gemaakte foto's vakkundig door onze jury gekeurd. Er worden prijzen uitgereikt voor de beste foto's. Doe ook mee!

In België wordt dit georganiseerd door vrijwilligers van onder andere de Nederlandstalige, Franstalige en Duitstalige Wikipedia, met steun van Wikimedia Nederland en Wikimedia Frankrijk.

Europa[bewerken]

Deelnemende landen

Wiki Loves Monuments wordt georganiseerd over verschillende landen in Europa. Het begon in Nederland, waarna vele andere landen zoals Frankrijk, Duitsland, ... volgden.

Doe mee![bewerken]

 1. Bepaal wat je gaat fotograferen – fotografeer een monument in België of Luxemburg: Vlaanderen, Wallonië, Brussels Hoofdstedelijk Gewest
 2. Neem foto's – Tips voor het fotograferen:
  • Zet de camera op een zo hoog mogelijke resolutie.
  • Neem meerdere foto’s per monument. Later kun je de beste uitkiezen of, als ze allemaal goed gelukt zijn, ze allemaal uploaden.
  • Als je een detailfoto maakt, maak dan ook een overzichtsfoto. Op die manier is de context duidelijk.
 3. Upload de foto's - Om mee te kunnen doen met de wedstrijd heb je een (gratis) account op Wikimedia Commons nodig. Nog nooit een account aangemaakt op Wikimedia Commons of op Wikipedia? Klik dan hier om een account aan te maken. Vergeet niet een e-mailadres in te vullen, of je kunt niet meedoen voor de prijzen!
  1. Log in op Wikimedia Commons via deze pagina.
  2. Ga naar het speciale WikiLovesMonuments-uploadformulier.
  3. Vul de velden in: oorspronkelijke bestandsnaam en gewenste bestandsnaam.
  4. Klik op upload.


Nieuwste editie[bewerken]

Wiki Loves Monuments is een evenement waar iedereen kan deelnemen door het maken van foto's van monumenten uit de monumentenlijsten en deze te uploaden voor gebruik op Wikipedia. De wedstrijd wordt in Europa in verschillende landen gehouden, zoals de kaart hier rechts toont. Het concept van deze wedstrijd is om in september 2011 zo veel als mogelijk foto's te uploaden van cultureel erfgoed van nationaal belang in België en Luxemburg om op die manier ons cultureel erfgoed zichtbaar te maken voor het publiek. De lijsten van deze monumenten van nationaal belang zijn bereikbaar via deze website.


Alle foto's worden geüpload op Wikimedia Commons onder een vrije licentie om het mogelijk te maken dat ze voor ieder toekomstig doel gebruikt kunnen worden. Wikimedia Commons is de online multimedia-bibliotheek, die bijvoorbeeld voor alle Wikipedia in iedere taal de illustraties verzorgt.

Gedurende de maand september heeft u de mogelijkheid om zo veel als mogelijk door u gemaakte foto's van monumenten te uploaden. De foto's hoeven niet gemaakt te zijn in september, enkel de foto's die in september geüpload zijn tellen mee in deze wedstrijd. Aan het eind van de wedstrijd zal een jury foto's selecteren die het beste het object representeren. De makers van de winnende foto's krijgen een prijs en erkenning tijdens de prijsuitreiking waarvoor alle deelnemers worden uitgenodigd.


Foto's van andere monumenten of onderwerpen, of foto's van monumenten die niet in de maand september worden geüpload, tellen niet mee in deze fotowedstrijd, maar zijn ook van harte welkom!