Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Fotowedstrijd/2013

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Kunstwerken in openbaar gebied[bewerken]

Goedendag, Op de volgende site http://www.wikilovesmonuments.nl/doemee/ staat: In de Nederlandse Auteurswet staat echter dat de architect of kunstenaar geen bezwaar mag maken tegen het gebruik van zijn of haar werk op een foto op voorwaarde dat het gebouw of het kunstwerk permanent zichtbaar is vanaf een openbare plaats. Een openbare plaats is de openbare weg, een openbaar park of een openbaar gebouw.

Mijn vraag is: indien de kunstwerken als een tijdelijke dus niet permanente tentoonstelling op de openbare weg staan, mag je foto's hiervan dan zonder bezwaar op wiki zetten? groetAgaath (overleg) 9 aug 2013 20:00 (CEST)

Een kunstwerk geplaatst voor bepaalde tijd = "tijdelijk" => Geen foto's voor wikipedia. Een kunstwerk geplaatst voor onbepaalde tijd met de bedoeling "permanent", zelfs al zou het daarna om welke reden dan ook verplaatst worden, weer voor onbepaalde tijd, wel foto's toegestaan. Ook reclameborden zijn meestal niet bedoeld voor permanent => geen foto's voor wikipedia. Gebouwen zijn permanent, wel foto's toegestaan vanaf openbaar terrein. --Havang (overleg) 9 aug 2013 21:58 (CEST)
Kleine aanvulling, ze vallen niet onder de uitzondering van Freedom of Panorama, maar ze kunnen nog wel door een andere reden vrij van rechten zijn. Als de kunstenaar al meer dan 70 jaar terug overleden is, dan zijn ze uiteraard weer wel public domain. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 9 aug 2013 22:42 (CEST)
Bedankt voor de uitleg Agaath (overleg) 14 aug 2013 22:59 (CEST)

Wederopbouwklassement[bewerken]

Beste mensen, onder het kopje wedstrijd en prijzen staat de volgende zin: Voor het wederopbouwklassement (gebouwen gebouwd na 1940) zijn de volgende prijzen beschikbaar. Kunt u wat meer vermelden over het wederopbouwklassement en hiernaar ook een link plaatsen? Met vriendelijke groet Agaath (overleg) 19 aug 2013 20:01 (CEST)

Hoi Agaath,
Het Wederopbouwklassement betreft 98 Rijksmonumenten en 89 kandidaat-monumenten uit de wederopbouw periode, die te vinden zijn in deze en deze lijst. Er verschijnt binnenkort een blog dat er wat meer over vertelt en die info zal ook op de wedstrijd pagina's verschijnen. Vriendelijke groet, Ciell 30 aug 2013 13:57 (CEST)
Maar ook gemeentelijke monumenten die na 1940 gebouwd zijn vallen onder dit klassement. Mvg, Bas (o) 30 aug 2013 14:55 (CEST)
Hartelijk dank. Het bewust kijken naar en het fotograferen van deze gebouwen, wordt een nieuwe uitdaging. Mvg, Agaath (overleg) 31 aug 2013 09:11 (CEST)
Welk monument nummer moet worden ingevuld in commons:Template:Proposed Rijksmonument (is dit trouwens een officeeel sjabloon)? HenkvD (overleg) 1 sep 2013 19:32 (CEST)
Volgens mij is de laatste afspraak dat enkel provinciale, gemeentelijke en rijksmonumenten meedingen voor WLM. Dus ook voor de wederopbouwmonumenten enkel als ze in deze categorieën vallen. Als het goed is zijn al deze nummers erbij gezocht. Maar het is dus ook zeer goed mogelijk om gewoon in de gemeentelijke monumentenlijsten wederopbouwmonumenten te vinden die meedoen (alles met bouwjaar na 1940). Mvg, Bas (o) 1 sep 2013 21:19 (CEST)
Klopt, het genoemde template was gemaakt toen er nog over nagedacht werd wat het beste was. Het bouwjaar moet trouwens wel op de lijst staan, dus als dat er niet staat, en je kan het wel in een bron vinden, even aanvullen met bronvermelding in de bewerkingssamenvatting. Etersheim - Etersheimer Braakmolen met zeilen.jpg Akoopal overleg 1 sep 2013 22:28 (CEST)

Zichtbaarheid in de lijst[bewerken]

  • Ik heb de foto's van onze strooptocht geupload via de tool die de lijst met gemeentelijke monumenten beschikbaar stelt. Het resultaat is wel op commons zelf terug te vinden maar niet in de lijst. Zorgt iemand voor het zichtbaar worden in de lijst of is het de bedoeling dat zelf te doen?
  • In alle gevallen zou het ook wel waardevol zijn als je aan zou kunnen aangeven dat je van plan bent bepaalde monumenten te fotograferen, of dat je dat net gedaan hebt. Dubbel fotograferen is geen ramp, maar er valt nog zoveel vast te leggen dat je dubbel werk beter kunt voorkomen.

Groet 94.212.84.85 14 sep 2013 09:46 (CEST) / Garmtkl (overleg)

Je kunt de foto's gemakkelijk zelf in de lijsten zetten , door in de editmode van de lijst de titel met weglating van het voorvoegsel <<File:>> aan het eind van de betreffende monumentregel te plaatsen achter <<image=>>. Voorbeeld:Ik heb gisteren DEZE LIJSTmet foto's gevuld. --Havang (overleg) 14 sep 2013 16:37 (CEST)
Het is niet verplicht om het zelf te doen. Aan de hand van Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Nederlandse Erfgoed Inventarisatie/Ongebruikte foto's van gemeentelijke monumenten en Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/Nederlandse Erfgoed Inventarisatie/Ongebruikte foto's worden (als het goed is) de niet geplaatste foto's in de lijsten geplaatst. HenkvD (overleg) 15 sep 2013 09:40 (CEST)

Wijziging monumentnummers in de lijsten?[bewerken]

Is het toegestaan in de maand september monumentnummers in de lijsten te wijzigen? --Havang (overleg) 14 sep 2013 16:31 (CEST)

Ja, als de wijziging correct is wel. De lijsten op Wikipedia hebben geen reserveringen mbt WLM (het is dus net zoals elke andere maand). Mvg, Bas (o) 14 sep 2013 19:04 (CEST)
Volgende vraag: het regionaal archief Nijmegen is bezig nieuwe nummers voor de objecten in Nijmegen te definieren en heeft een oproep geplaats om te wachten met uploaden tot de nieuwe nummers zijn ingevoerd. Is dat wachten nodig, gelet op WLM? Of regelt een bot de correctie van de nummers in de fotofiles? --Havang (overleg) 14 sep 2013 19:10 (CEST)
Sorry ik had de vraag zo snel niet gezien. Nu uploaden kan al, we moeten daarna zsm de gemeentelijke nummers overnemen, en dan wordt dat denk ik handmatig de foto's aanpassen. Ook bij de rijksmonumenten zijn er nog foto's met foute (oude) nummers. Mvg, Bas (o) 26 sep 2013 15:19 (CEST)
ER waren al zo'n 60 foto's geplaatst, dat is te overzien, in october te doen. --Havang (overleg) 26 sep 2013 17:37 (CEST)

Foto monument in Frankrijk[bewerken]

L.S. Deze maand een foto, avondschemering, van het viaduct de Garabit (spoor) (monument) gemaakt. M.i meer dan uitstekend gelukt. Uit het buitenland monumenten foto's ? Hoe, neen, ja???

Met vriendelijke groeten, Niek Drieënhuizen

Beste Niek,
Ook in Frankrijk is er een versie van Wiki Loves Monuments. Het Viaduc de Garabit heeft als monumentnummer PA00093592. Via deze link kun je foto's van Franse monumenten uploaden. Vergeet daar niet het monumentnummer te vermelden (PA00093592).
Mvg, Bas (o) 26 sep 2013 15:16 (CEST)

lijst van de wederopbouw 1959-1965 verkeerde straatnaam en monumentnummer[bewerken]

Goedendag, Ik heb een foto gemaakt en geplaatst in de lijst van de wederopbouw 1959-1965. Foto bij: Huis Buchem File:Offenbachlaan 5 in Rotterdam (1) Woonhuis uit 1961.jpg in de lijst staat Tsjaikofskilaan 5, dat moet zijn Offenbachlaan 5 (zie de link bij mijn foto) Ik heb het adres veranderd. Het monumentnummer geeft nadat ik die bij mijn foto plaatste een verkeerde link, waar kan ik het juiste nummer vinden? Groet Agaath (overleg) 29 sep 2013 18:53 (CEST)

opgelost door niet het sjabloon "rijksmonument", maar "gemeentelijk monument" te gebruiken. Rudolphous (overleg) 29 sep 2013 19:44 (CEST)
Bedankt Rudolphous Agaath (overleg) 30 sep 2013 15:30 (CEST)

3D foto's met UAV[bewerken]

Hoi, zou het een idee zijn om een Grant aan te vragen bij de Wikimedia foundation voor de aanschaf van 4 UAV's voor het maken en uploaden van 3D opnames van monumenten ? Zie Onbemand_luchtvaartuig#Gebouw_inspectie. De VisualSFM software kan dan gebruikt worden. Wikipedia T-shirt aan tijdens de opnames en je hebt een uitstekend PR nieuwswaardig verhaal. Een link hier [1] voor UAV specs Gr. mion (overleg) 7 dec 2013 12:12 (CET)