Wikipedia:Wikiproject/Erfgoed/UNESCO

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van de UNESCO

Het Wikiproject Erfgoed UNESCO is een klein subproject van Wikiproject Erfgoed ten behoeve van de artikelen over de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op het moment van schrijven (augustus 2013) zijn er 981 erfgoederen.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Werelderfgoedlijst voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Werelderfgoedlijst is een lijst met Werelderfgoed, samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO op voordracht van de aangesloten landen. De Overeenkomst voor het Werelderfgoed is door 190 van de 193 bij de UNESCO aangesloten landen geratificeerd.

Het materieel werelderfgoed bestaat sinds de 37e sessie van de Commissie (2013) uit 981 werelderfgoederen verspreid over 160 landen. Hiervan zijn 759 cultuurerfgoederen (C), 193 natuurerfgoederen (N) en 29 gemengde erfgoederen, die een combinatie van beide zijn (C/N). Er staan 44 werelderfgoederen op de lijst van bedreigd werelderfgoed, omdat ze als werelderfgoed gevaar lopen om in hun waarde aangetast te worden door bijvoorbeeld bebouwing, ontbossing, illegale activiteiten of oorlog.

Stappenplan[bewerken]

De grote meerderheid van de artikelen is al geschreven. Zie hier voor de voortgang hiervan. Het meeste werk zit dus in de controle van het onderstaande.

Het doel van dit project om alle artikelen over de werelderfgoederen te schrijven en minimaal te voorzien van:

 • De normale opmaak van een artikel
 • Een vermelding in de inleiding van het lemma (als bv een hele stad werelderfgoed is)
 • Een gevulde infobox
 • Een omschrijving van het erfgoed
 • Een externe link naar de website van UNESCO (sjabloon)
 • Een afbeelding
 • Een link naar Wikimedia Commons (als die aanwezig is)
 • De correcte categorie
 • Interwiki
 • Coördinaten
 • Een redirect vanaf de officiële titel van het erfgoed naar de Nederlandse titel (bv Galápagos Islands)

Om systematisch te werk te gaan, wordt er gebruik gemaakt van de links van de website van UNESCO. De website gebruikt nummers voor haar erfgoed. Sommige links worden niet gebruikt; deze liever niet verwijderen uit de lijst, maar melden dat de link nergens naartoe verwijst (zie 5).

Meehelpen[bewerken]

Ook hiervoor is uw hulp van harte welkom. Vul na het afronden van bovenstaande stappen uw gebruikersnaam in bij "Afgewerkt door" en schrijf de (officiële, Engelse) titel van het werelderfgoed op de plek van de "XXX" (met de Nederlandse naam tussen haakjes erachter). Een collega zal vervolgens controleren of er aan alle stappen voldaan is. Als dit zo is, dan zet deze Wikipediaan zijn gebruikersnaam (~~~~, graag mét datum dus) bij "Gecontroleerd door". Opmerkingen mogen achter of onder het desbetreffende erfgoed geplaatst worden.

Voor de duidelijkheid: We werken hier met een dubbelcheck. Heeft u gecontroleerd of er aan alle punten is voldaan? Dan schrijft u uw naam bij "Afgewerkt door". Iemand anders zal vervolgens een tweede controle doen en deze persoon zet, als hij/zij concludeert dat er inderdaad aan alle punten is voldaan, bij "Gecontroleerd door" zijn gebruikersnaam.

Inschrijven voor dit project is niet nodig; we zien uw naam vanzelf verschijnen bij afgewerkt erfgoed.

Checklist[bewerken]

Werk bij voorkeur vanuit de subkopjes om bewerkingsconflicten te voorkomen. Bedankt voor uw medewerking.

001 - 199[bewerken]

200 - 399[bewerken]

400 - 599[bewerken]

600 - 799[bewerken]

800 - 999[bewerken]