Wikipedia:Wikiproject/Film/Kwaliteitsschaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een archiefpagina Gelieve onderstaande teksten NIET te wijzigen of er commentaar op te geven.

Deze kwaliteitsschaal met betrekking tot filmartikelen toont overzichtelijk in welke klasse de filmartikelen kunnen worden ingedeeld.

Klasse Criteria Lezerservaring Redacteurservaring Voorbeeld
Etalage artikel EA Een etalageartikel heeft alle infoboxen, heeft een uitgebreide verhaal- en personagebeschrijving en biedt veel achtergrondinformatie. Rode links komen zelden voor. Daarnaast heeft het artikel vaak één of meer afbeeldingen. De lezer hoeft geen externe bronnen te raadplegen omdat alles over de film in het artikel staat. De tekst leest prettig en het artikel ziet er overzichtelijk en grammaticaal goed uit waardoor informatie snel is opgezocht en het artikel goed te begrijpen is. Een toevoeging is zelden nodig, tenzij er nieuwe informatie over de film aan bod komt, zoals een vervolgfilm. Gulliver's Travels (1939) (tot check op 5 mei 2009)
A Een A-Klasse filmartikel is bijna helemaal compleet en zou in de review kunnen worden geplaatst. Infoboxen zoals in Klasse-D zijn aanwezig, verhaallijn en personagebeschrijving is uitgebreid en er is achtergrondinformatie aanwezig. Dit moet de lezer inzicht kunnen geven in de totstandkoming van de film. De lezer zal op het eerste moment niets ontbreken, maar kleinigheden (triviale feiten) missen nog. Taalfouten kunnen nog in de tekst zijn geslopen. Ook kan het voorkomen dat er rode links bij de acteurs staan. Nuttig voor iedereen. Filmfans zullen kleine dingen missen. Taalfouten, rode links opvullen en kleine toevoegingen zullen het artikel goed genoeg maken voor een eventuele etalageplaats. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan (tot check op 5 mei 2009)
B Een B-Klasse filmartikel is al zeer uitgebreid. Infoboxen zoals bij D zijn toegevoegd en er is veel informatie aanwezig. Verhaal en personages worden al uitgebreid beschreven, hoewel er nog meer uit te halen is. Voor een filmkijker zal er al bijna niets meer ontbreken. Achtergrondinformatie is toegevoegd, maar mist soms essentiële informatie. Nuttig voor veel mensen, omdat er weinig ontbreekt. De verhaal- en personagebeschrijving is óf niet uitgebreid of zelfs nog niet toegevoegd. Hier moet aan gewerkt worden. Ook is achtergrondinformatie nog van belang. Omdat sommige kopjes ontbreken, moeten deze nog worden toegevoegd. The Godfather (tot check op 5 mei 2009)
C Een C-Klasse filmartikel beschikt overde meest belangrijke kopjes. Toch zijn deze kopjes vaak niet uitgebreid en bieden ze een minimale hoeveelheid informatie. Uitbreiding staat dan ook centraal in deze klasse. Een lezer kan uit dit artikel al veel informatie halen omdat vaak alle kopjes aanwezig zijn. Maar omdat de informatie nog niet optimaal is, ontbreken nog dingen waardoor de lezer eventueel andere bronnen moet raadplegen. Aan een C-Klasse artikel kan nog veel worden toegevoegd. Achtergrondinformatie, uitbreiding verhaal en personagebeschrijvingen zullen het artikel bevorderen naar een B-Klasse. The Thing (tot check op 5 mei 2009)
D Een D-Klasse filmartikel bevat alle infoboxen en bijna alle kopjes. Informatie is op sommige punten uitgebreid, vaak op slechts één punt: óf verhaal, óf prijzen, óf personages. Uitbreiding is dan ook essentieel. Een lezer heeft aan dit artikel meer dan aan een beginnetje omdat de informatie gestructureerd is neergezet en het artikel meer informatie geeft over de inhoud van de film. Toch zal de lezer geen compleet beeld van de film krijgen. Uitbreiding is van belang in alle opzichten: allereerst zullen kopjes moeten worden toegevoegd alvorens deze verder uit te breiden. In principe is ook nu nog iedere toevoeging nuttig. Thunderbirds Are Go (tot check op 5 mei 2009)
Beg Een Beg-Klasse filmartikel heeft minimaal een introzin waarin jaar, regisseur en hoofdrollen staan en zelden een infobox met informatie. Alleen infoboxen en een introzin komen ook geregeld voor; dit zijn ook beginnetjes. Een lezer zal weinig aan het artikel hebben. Als het van het bestaan afweet kan het opzoeken uit welk jaar het komt om op die manier andere bronnen te raadplegen. Bij een beginnetje is iedere toevoeging nuttig. Allereerst zullen overige infoboxen moeten worden toegevoegd en vaak zal een verhaal beschrijving uitgebreid of zelfs toegevoegd moeten worden. Vanuit een beginnetje kan een fimmartikel al meteen één tot drie klassen hoger worden geplaatst. Making a Living (tot check op 5 mei 2009)