Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Achtergrond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen welkom!
Uitreiking
WikiUilen 2015
WikiUil
De ProjectUil
is uitgereikt aan het
GenderGap-project
ter waardering van
het uitstekende werk
in het verbeteren van
onze encyclopedie.

Met dit project op de Nederlandstalige Wikipedia willen we bewerkers en vrijwilligers ondersteunen om de gendergap in ons taalgebied te verkleinen. De gendergap op Wikipedia betreft oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren, ondervertegenwoordiging van 'vrouwelijke' thema's en interessegebieden.

Iedereen is welkom om bij te dragen aan dit project: man of vrouw, jong of oud, actief bewerker of beginner. Je kan bijdragen op een manier die je zelf prettig vindt: Wikipedia-lemma's schrijven, bewerken of bestaande lemma's vertalen, (nieuwe) bewerkers helpen en aanmoedigen, helpen bij de organisatie van projecten en evenementen, beeldmateriaal bijdragen en nog veel meer.

Dit vrijwilligersinitiatief wordt ondersteund door het kantoor van Wikimedia Nederland. Lees ook de projectpagina op de verenigingswiki van Wikimedia Nederland. In 2013 heeft de Vereniging Wikimedia Nederland opdracht gegeven tot een onderzoek[1] onder de achterban van Wikimedia Nederland, Wikipediabewerkers en het grote publiek. In 2015 werd dit onderzoek herhaald[2].

In het onderzoek uit 2013 heeft 88% van de deelnemers zichzelf als man geïdentificeerd: in 2015 was dit nagenoeg gelijk gebleven op 89%. Echter identificeerde 11% zich in 2015 als vrouw, tegenover 6% in 2013: een stijging van 5 procentpunt. Ongetwijfeld kleurt dit nog steeds de inhoud op Wikipedia en Wikimediaprojecten: oververtegenwoordiging van onderwerpen die mannen interesseren, ondervertegenwoordiging van 'vrouwelijke' thema's en interessegebieden. Dit is een internationaal probleem. Ook op de Engelstalige Wikipedia werd bij onderzoek een gelijkaardige gendergap geconstateerd.

  1. Wikimedia Nederland: Resultaten onderzoek Motivaction onder WMNL-leden, Wikipediabewerkers en het grote publiek. Maart 2013.
  2. Wikimedia Nederland: Resultaten onderzoek Motivaction onder WMNL-leden, Wikipediabewerkers en het grote publiek. Voorjaar 2015.