Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/De vrouwen die je nooit hebt ontmoet/Jury

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Juryrapport[bewerken | brontekst bewerken]

Logo De vrouwen die je nooit hebt ontmoet 2017

De jury van de schrijfwedstrijd De vrouwen die je nooit hebt ontmoet van maart 2017 had een behoorlijke kluif aan het beoordelen van alle inzendingen, waardoor de jurering lang heeft geduurd. De jury had uit vier leden moeten bestaan, maar er hebben uiteindelijk drie personen actief aan de jurering deelgenomen. Het eindoordeel van deze drie juryleden was unaniem.

In totaal zijn 83 nieuwe artikelen geschreven en is één artikel sterk uitgebreid. Twee artikelen zijn beperkt uitgebreid. Volgens de regels moest worden geschreven over vrouwen, over vrouwenorganisaties of over feministische bewegingen. Alle geschreven en uitgebreide artikelen zijn biografieën van vrouwen en vallen onder deze thema's.

Er zijn voor deze wedstrijd twee prijzen beschikbaar gesteld.

De prijs voor de meeste punten is overtuigend gewonnen door DirkVE, die maar liefst 60 lemma's schreef, goed voor 448 punten. De artikelen van DirkVE gingen veelal over schrijfsters en actrices, maar ook over feministes, sportvrouwen en politci. Op een welverdiende tweede plaats volgde Cookies4Me die met 19 lemma's, alle over sportvrouwen, veelal snowboardsters, 135 punten verzamelde.

De andere prijs was bestemd voor degene die het beste artikelen wist te herschrijven naar genderneutraal. Tijdens de wedstrijd bleken drie artikelen herschreven te zijn. Dit betrof belangrijke verbeteringen, maar het waren naar het oordeel van de jury geen herschrijvingen naar genderneutralere versies. Alle nieuwe artikelen bleken bovendien genderneutraal geschreven te zijn. De jury complimenteert de deelnemers daar uiteraard van harte mee! De jury heeft daarom besloten alle artikelen te beoordelen op een aantal meer algemene aspecten zoals schrijfstijl, taalgebruik, originaliteit, brongebruik, degelijkheid, aandacht voor persoonlijk leven en prestaties van de beschreven vrouw zelf.

Uitgaande van deze criteria is naar het oordeel van de jury het artikel Frances Harper het beste. Dit artikel over de de Afro-Amerikaanse schrijfster en feministe Harper gaat diep in op de prestaties van deze vrouw, en is uitermate boeiend om te lezen. Het artikel Frances Harper is geschreven door DirkVE die daarmee ook deze prijs heeft gewonnen. Vergeleken met de andere goede artikelen is het artikel over Harper net wat degelijker, geeft het meer inzicht in het persoonlijke leven en de prestaties van deze vrouw, worden veel bronnen gegeven en is het taalkundig en stilistisch beter. Voor een tiental andere artikelen van de hand van DirkVE had de jury eveneens veel waardering. In het bijzonder voor het artikel over de Keniaanse policus en vrouwenrechtenactiviste Martha Karua. Ook hier laat DirkVE zich van zijn beste kant zien. Vermeldenswaardig is tenslotte het artikel over de moniale Katharina van Bora van de hand van Weerbarstig2012.

Ook de andere deelnemers, CaAl, Bornio12 en SvenDK, zijn we erkentelijk voor hun lemma's die een verrijking betekenen voor Wikipedia. Ook deze artikelen heeft de jury met veel plezier gelezen.

De coördinator van de wedstrijd, Ciell, zal actie nemen zodat de prijs bij de winnaar terecht komt.

Namens de jury, Elly (overleg) 2 mei 2017 20:53 (CEST)

Juryleden[bewerken | brontekst bewerken]