Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki Women Design

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Logo Wiki Women Design - Vlaams Architectuurinstituut

Schrijfsessies Mediabestanden opladen FAQ Resultaten ISA Tool

“Invisibility is a sign that there is still much more work to do.” – Jane Hall[1]

Wiki Women Design (2020-2021) is een project, geïnitieerd door het Vlaams Architectuurinstituut, om data en kennis over vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op onze ontworpen omgeving te registreren, beschrijven en te ontsluiten: van grafisch ontwerp en interieurarchitectuur tot mode en productdesign.

Door middel van schrijf- en redactiesessies (edit-a-thons) die het Vlaams Architectuurinstituut organiseert in samenwerking met de partners, maken studenten, onderzoekers en vrijwilligers deze informatie toegankelijk op Wikipedia en andere Wikimediaplatformen. Zo streeft het project op een participatieve manier naar een inclusieve registratie van designerfgoed.

Tevens kunnen in het kader van dit project ook foto's, audio, videobestanden worden opgeladen over vrouwelijke ontwerpers en hun werken.

Het Vlaams Architectuurinstituut realiseert dit project dankzij de steun van de Vlaamse Overheid.

Project & doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Vlaams Architectuurinstituut wil met Wiki Women Design bijdragen tot een meer inclusieve, gelaagde en meerstemmige beschrijving van het cultureel erfgoed van onze ontworpen omgeving en gebruik maken van de Wikimediaplatformen om op een participatieve wijze deze geschiedenis te documenteren. Hierbij sluiten we aan bij internationale succesvolle initiatieven zoals WikiD: Women, Wikipedia, Design geïnitieerd door N-ails in Berlijn, ArchiteXX in New York en Parlour in Melbourne. Meer informatie over het project vindt u hier.

Veel vrouwelijke ontwerpers bleven onder de radar van onderzoekers, musea, archiefinstellingen, curators en verzamelaars. Dit project wil de bijdragen van vrouwen aan het cultureel erfgoed in België uit de schaduw van de geschiedenis halen. Een betere erfgoedzorg, inclusief de registratie van deze actoren via de infrastructuur van Wikimedia, draagt ertoe bij om de zichtbaarheid te verbeteren en bronnen beschikbaar en bekend te maken. Lees hier de doelstellingen van het project op korte en lange termijn.

Wikipedia will only contain ‘the sum of all human knowledge’ if its editors are as diverse as the population itself: you can help make that happen. And I can’t think of anything more important to do, than that.

— Sue Gardner, Wikimedia[2]

Voor het project Wiki Women Design is het Vlaams Architectuurinstituut op zoek naar archiefmateriaal van vrouwen die een impact hadden op de ontworpen omgeving in België. Heb je interesse in dit project of wil je graag bijdragen als organisatie, onderzoeker of vrijwilliger? Ben jij in het bezit van archiefmateriaal over vrouwen die een impact hadden op de ontworpen omgeving in België of heb je weet van archiefmateriaal of collecties die zich bij andere organisaties of privépersonen bevinden? Laat het ons weten!

Schrijfsessies[bewerken | brontekst bewerken]

Het Vlaams Architectuurinstituut organiseerde in 2020 en 2021 in samenwerking met projectpartners 12 schrijfsessies in Vlaanderen en Brussel. Deze schrijfsessies nemen de vorm aan van een edit-a-thon. Een edit-a-thon is een gekend format waarbij gemeenschappen samen komen om over een bepaald onderwerp gezamenlijk te schrijven en te publiceren. Het doel is om nieuwe editors op te leiden en de kwaliteit van de artikelen over het onderwerp te verbeteren.

 1. Digital Student Edition #1, 11 december 2020 (KASK, KU Leuven, UGent)
 2. Digital Student Edition #2, 14 december 2020 (Universiteit Antwerpen)
 3. Vrije inschrijving, van 11 december 2020 tot eind 2021
 4. Docomomo x ULB, Faculté d'Architecture La Cambre Horta, 29 maart -2 april 2021
 5. Design Museum Gent, 21 april 2021
 6. Museum voor Kunst en Geschiedenis, 15 mei 2021
 7. Vlaams Architectuurinstituut, 20 mei 2021
 8. UHasselt x PXL-MAD x Z33 x Modemuseum Hasselt, 21 mei 2021
 9. Design Museum Gent x Flanders DC, 16 juni 2021
 10. AR-TUR x Erfgoed Noorderkempen x Kempens Karakter x Berg en Nete x Erfgoedcel k.Erf x Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, 21 juni 2021
 11. Modemuseum Hasselt x MoMu Antwerpen x Eperon d'Or Izegem, 28 juni 2021
 12. Matrimony Days: L'architecture qui dégenre, Design Museum Brussels, Faculté d'Architecture La Cambre Horta (ULB) 24 september 2021

Vanaf 2022 wordt dit project verder gezet met nieuwe partners en samenwerkingen:

 1. VROUWENTONGEN: interieur architectuur

Wikipedia-artikels schrijven: Hoe doe ik dat?[bewerken | brontekst bewerken]

Iedereen is welkom om Wikipedia-artikels te schrijven. Om de kwaliteit van Wikipedia hoog te houden, houdt de Wikipediagemeenschap er wel een aantal regels op na. Om ervoor te zorgen dat jouw artikel niet gewist wordt, verzamelden we voor jou enkele tips & tricks.

Onderwerpen voor artikels[bewerken | brontekst bewerken]

Je kan volledig vrijblijvend bijdragen aan Wiki Women Design (2020-2021) door zelf een artikel aan te maken, te vervolledigen of te vertalen over een vrouw en/of de stempel die ze drukte op de Belgische ontworpen omgeving.

Hier vind je een lijst van onderwerpen die we samenstelden. Je vindt er voorstellen van profielen en onderwerpen in de verschillende ontwerpdisciplines.

Je schrijft best in via deze inschrijfknop, zodat je vrije bijdrage gelinkt wordt aan het project Wiki Women Design. Zo worden je bijdragen steeds geregistreerd als deel van het project.

Blijf op de hoogte[bewerken | brontekst bewerken]

Om op de hoogte te blijven van Wiki Women Design, de resultaten van het project of om nieuws te ontvangen over de schrijfsessies, heb je verschillende opties:

Een groep van experten stuurt het project inhoudelijk aan. De groep omvat zowel profielen met inhoudelijke expertise over Belgisch design, als specialisten op het vlak van de Wikimedia-projecten.

Archieven en musea Hogescholen en universiteiten Organisaties Erfgoedcellen

In het kader van Wiki Women Design hebben we een bibliografie opgesteld.

Het bewaarde erfgoed heeft een enorme impact op de canonvorming. De ondervertegenwoordiging van vrouwen in ontwerparchieven en -collecties is één van de belangrijkste redenen waarom veel vrouwen grotendeels onzichtbaar bleven. In het kader van dit project hebben we een lijst opgesteld van publiek toegankelijke archieven van vrouwelijke ontwerpers en ontwerpbureaus of organisaties waar vrouwen actief waren.

Hier vind je een overzicht van de persaandacht de Wiki Women Design ontvangen heeft.

Hier vind je een lijst van de artikels die al geschreven werden binnen Wiki Women Design.

Content
Tools
Documentatie

Gelijkaardige initiatieven[bewerken | brontekst bewerken]

De voorbije jaren hebben verschillende organisaties over de hele wereld reeds succesvolle initiatieven genomen om de "gender gap" op Wikipedia weg te werken. Deze initiatieven kan je hier bekijken.

Het opzetten van een WikiProject[bewerken | brontekst bewerken]

Met de begeleiding van Wikimedia Belgium is het WikiProject Wiki Women Design (2020-2021) opgezet kunnen worden.

Op deze pagina vind je hoe wij de organisatie van het project en de schrijfsessies hebben aangepakt, alsook reeds bestaande gebruiksaanwijzingen.

Pagina's die met Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki Women Design/ beginnen