Wikipedia:Wikiproject/Gendergap/Ontwerp/België/Wiki Women Design/Project

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

“Women have always been there, but we have overlooked their contributions.”[1] (Design criticus Alexandra Lange, 2018).

Er bestaan nauwelijks historische studies over vrouwelijke ontwerpers uit Vlaanderen en Brussel. Dit heeft grotendeels te maken met de ondervertegenwoordiging van vrouwen in designarchieven en -collecties.[2] Literatuur geeft echter wel aan dat in architectuur- en ontwerpscholen vrouwen veeleer in de richtingen vormgeving, interieurontwerp, mode en toegepaste kunsten studeerden, terwijl mannen zich meer met architectuur en stedenbouw inlieten.[3][4] Het bewaarde erfgoed heeft een enorme impact op de canonvorming, zodat vrouwelijke ontwerpers grotendeels onzichtbaar blijven. Deze onevenwichtige representatie heeft ook impact op het ontbreken van vrouwelijke rolmodellen voor de huidige en toekomstige generaties van designers.[5][6][7][8]

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) wil deze achterstand inhalen door het registreren en ontsluiten van data en kennis op Wikipedia en andere Wikimedia-platformen over vrouwen die hun stempel hebben gedrukt op onze ontworpen omgeving: van grafisch ontwerp en interieurarchitectuur tot mode en productdesign. Dit sluit aan bij de algemene problematiek waarbij vrouwen op Wikipedia grotendeels afwezig zijn, zowel als onderwerp als in hoedanigheid van auteur. In samenwerking met partners in het cultureel-erfgoedveld, het academisch veld, het ontwerpveld en de Wikipediagemeenschap wil het VAi deze gender gap wegwerken. Hierbij sluiten we aan bij internationale succesvolle initiatieven zoals "More female architects on Wikipedia" geïnitieerd door N-ails in Berlijn, ArchiteXX in New York en Parlour in Melbourne.

Het is een bewuste keuze om dit erfgoed te registreren via Wikipedia en zijn aanverwante projecten. Een van de doelstellingen van de dienstverlenende rol van het VAi voor de beleidsperiode 2019-2023 is om de bestaande netwerken te activeren om het designerfgoed participatief te beheren en te ontsluiten. Met Wikimedia kan Wiki Women Design verschillende actoren actief betrekken rond de geschiedenis en het cultureel erfgoed van design. De basisfilosofie van Wikipedia is dat iedereen informatie kan toevoegen die meteen opnieuw rechtenvrij herbruikbaar is. Dit maakt het tot een waardevolle tool om collaboratief kennis op te bouwen. Via dit project wil het VAi daarom ook onderzoeken hoe Wikimedia optimaal kan worden ingezet om kennis over een bepaald thema uit te breiden en te verrijken.