Wikipedia:Wikiproject/Het hele werk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie WP:HHW

Doelstelling[bewerken]

Dit project beoogt het op projectmatige basis uitbreiden van beginnetjes. Het verspreiden van kennis is immers niet alleen een kwestie van kwantiteit (zoveel mogelijk artikelen schrijven) maar ook van kwaliteit (voldoende uitgewerkte artikelen). Andersoortige beginnetjes worden ook aangepakt.

Werkwijze[bewerken]

Deelnemers kiezen uit onderstaand overzicht of het overzicht van nog niet onderverdeelde beginnetjes een artikel om uit te breiden c.q. weg te werken. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een van de oudste beginnetjes. Zie ook dit overzicht van 'grote' beginnetjes van minstens 5 kB (exclusief biologie-beginnetjes).

Het streven is om beginnetjes weg te werken door middel van inhoudelijke uitbreiding, eventueel onder vermelding van #hethelewerk in de bewerkingssamenvatting. Hierna kan het beginnetje-sjabloon verwijderd worden en wordt het nu volwaardige artikel aan de resultaten toegevoegd.

Bij beginnetjes die redelijkerwijs niet verder kunnen worden uitgebreid, kan het beginnetje-sjabloon verwijderd worden. Andere gevallen waarbij het sjabloon verwijderd werd (bijvoorbeeld een onderwerp zonder bestaansrecht) vallen ook binnen dit project.

Resultaten[bewerken]

Hier kunnen artikelen worden toegevoegd die zijn uitgebreid of op een andere manier als beginnetje zijn weggewerkt.

Weggewerkt[bewerken]

Na 50 artikelen kan deze lijst worden leeggehaald om te beginnen aan het volgende vijftigtal. Het huidige aantal al uitgebreide beginnetjes is 450.

 1. Tsangpa Gyare
 2. Dionysius V van Constantinopel - uit fr-wiki; deel overgeslagen dat lastig te begrijpen is
 3. Tsültrim Dargye (77e ganden tripa)
 4. Gram (Denemarken)
 5. Dilgo Khyentse
 6. Dragpa Döndrub (ganden tripa)
 7. Drie Juwelen (boeddhisme)
 8. François-Xavier de Mérode - was lang genoeg, sjabloon verwijderd
 9. Shuttarna I - er is echt niet meer over hem te vinden, dus dit moet het dan maar zijn
 10. Dusharra
 11. Yeshe Dönden - na nominatie, met dank aan Renevs
 12. Catervarius - opgeknapt n.a.v. nominatie op tbp
 13. Lucien Olivier
 14. Oest-Katav
 15. Frjazino
 16. Edward Sorin
 17. Eerstelingenoffer
 18. Lobito

Bekeken en bewerkt, maar nog steeds een beginnetje[bewerken]

 1. Halfer - iets uitgebreid, meer is er (online) niet
 2. Oord (maat) - iets geredigeerd, meer is er (online) niet
 3. Punta del Quemado - kleinigheid erbij en sjabloon verwijderd, wat mij betreft eigenlijk NE
 4. Julien - eigenlijk vooral een dp, over de naamsverklaring is weinig te vinden
 5. Kampong Sawah - het bestaat, maar online niks te vinden; al 10 jaar beginnetje in coma
 6. Bambao - na exact 11 jaar nog steeds een beginnetje, niks gevonden
 7. Wanani - ook precies 11 jaar oud, een korte zin erbij gedaan; sjabloon wel verwijderd
 8. Harlow Hill - kleinigheid toegevoegd; daarna zag ik dat iets uit de oude tekst verwijderd moest worden omdat dat monument heel ergens anders staat. Verder bleek hier[1] dat over de schrijver van dit gehucht vaker te doen is geweest.
 9. José Cassandra - zijn herverkiezing erbij gezet; nog steeds beginnetje
 10. Oikuul - verder niks gevonden
 11. Peruviaanse peseta - minimale infobox toegevoegd, meer is er niet
 12. Saadiyat Lagoons en Saadiyat Promenade - aanmaker is verzocht om actualisering; het zijn wijken in aanbouw
 13. Anguta - zie de OP van Het hele werk
 14. Apanuugak - geen enkele bron gevonden, genomineerd op TBP
 15. Akna - 1 bron erbij gedaan, die echter geen verdere info geeft
 16. Atrahasis - samenvoegverzoek gedaan naar Atrahasis-epos
 17. Artificio - komt niet voor in de census van 2017 [2]; het is bestuurlijk mogelijk een deel van Nogales of Calera, waar het tussenin ligt
 18. I'noGo tied - nog net te weinig informatie denk ik? idd te weinig om sjabloon weg te halen Koos van den beukel (overleg) 7 feb 2019 11:47 (CET)
 19. Bertholdus - Wordt hier [3] en hier [4] niet genoemd; verder niets gevonden.
 20. Bùi Chukerk - verder niets gevonden, staat ook niet in de Vietnamese wiki
 21. Eeyeekalduk - kleinigheid erbij maar sjabloon niet verwijderd
 22. Arnold van Horne (1360-1404) - niets te vinden over deze man. Heb slechts 1 klein feitje kunnen toevoegen.
 23. Bathanatos - Sjabloon weggehaald, maar het is nog steeds niet veel soeps. Er is gewoonweg niet meer bekend.
 24. Quintus Marcius Barea Sura - Helemaal niks te vinden over de beste man.
 25. Leotychidas I van Sparta - helaas, deze koning is niet meer dan een vage vermelding op vage lijstjes. Er is niets bekend over hem.
 26. Ecclesia docens - bron toegevoegd en Koreaanse taalversie verwijderd, die betrof iets anders

Deelnemers[bewerken]

Overige acties/mededelingen[bewerken]

 • In verband met het grote aantal beginnetjes bij landen & volken is dit project in het geografiecafé onder de aandacht gebracht. 8 dec 2018 16:59 (CET)
 • Op deze -niet volledige- lijst staan links naar een zeer groot aantal botmatige aangemaakte beginnetjes. Lang niet alles klopt (door twijfels over de betrouwbaarheid van de bronnen of onjuistheden bij de omzetting van data naar dit nederlandstalige project) en er zitten ook artikelen bij waarvan je kunt afvragen of deze enige encyclopedische waarde hebben. Ik ben in het verleden al eens bezig geweest met Indonesische kelurahans en niet-bestaande Poolse stations, maar het is een probleem van een nauwelijks te omvatten omvang. Als er gebruikers zijn die er mee aan de slag willen vind ik dat een goede zaak. Ik pas even, vooral vanwege de tegenwerking die ik ondervond. De Geo (overleg) 14 dec 2018 16:35 (CET)
  Inderdaad is dit ook nog best een punt van aandacht, bedankt. De Wikischim (overleg) 14 dec 2018 17:24 (CET)
  • Indonesië is hier een probleem, bij welk overleg is dit tot stand gekomen? Wie actualiseert de bevolkingsaantallen of grenzen? Ik heb er vorige maand eens een paar aangeklikt, sommige zijn niet meer dan een paar huisjes in het oerwoud, die de Indonesische eigennorm niet lijken te halen. Ik weet dat dit de Nederlandstalige wiki is en niet de Nederlandse, maar wie gaat deze artikeltjes nou ooit raadplegen. Inderdaad, vraagteken bij de E-waarde. Koos van den beukel (overleg) 14 dec 2018 19:17 (CET)
   • Niet alleen Indonesië, maar ook op andere plaatsen. Veel van deze botmatige gemaakte beginnetjes zijn gebaseerd op artikelen in versies van Wikipedia in andere talen van pakweg 10 jaar geleden, toen het lang niet overal even nauw werd genomen met de betrouwbaarheid. Als voorbeeld de Poolse stations waar ik in januari op stuitte: de bron is een poolse website van spoorenthousiastelingen. Niet alleen zijn veel stations -in tegenstelling tot wat het artikel beweert- al een tijd niet meer in gebruik, er staan ook vrij onbetekende "stations" van voormalige stoomtramlijnen en lijntjes voor bosbouw of industrie tussen. Sommige liggen in voormalig Duits gebied en hebben na 1945 (toen het Pools werd) niet meer gefunctioneerd. Die Poolse website verzint dan een Poolse naam en vervolgens komt zo'n vrij onbelangrijke halte van een Pruisisch stoomtrammetje hier binnen met een artikel over een Pools station. Zie b.v.: Station Olecko Stadion, omdat dit niet weg mocht heb ik het artikel Oletzkoer Kleinbahnen aangemaakt waarheen een aantal van deze artikelen nu heen verwijzen; of Station Czarna Białostocka Miasto langs een smalspoorbaan voor transport van hout, waarbij ook een overkoepelend artikel mij veel zinniger lijkt dan een aantal tweeregelige artikeltjes over "stations". De Geo (overleg) 15 dec 2018 22:51 (CET)
   • Zonet kwam ik toevallig de Mariannebrilvogel tegen. Ongetwijfeld met bot aangemaakt. Dan is waarschijnlijk niet opgepikt dat deze soort al een eeuw is uitgestorven, wat de externe link wél vermeldt. Maar ik heb besloten me niet met biologie te bemoeien. Koos van den beukel (overleg) 18 dec 2018 14:22 (CET)

Verzoekjes[bewerken]

Onder dit kopje kunnen suggesties gedaan worden voor beginnetjes die volgens een gebruiker relatief dringender aan uitbreiding toe zijn. Aan te raden is om geen onderwerpen te plaatsen waar veel specialistische kennis/kunde voor nodig is.

Graag beperkt houden tot tien artikelen, na opknapbeurten ontstaat er vanzelf weer ruimte voor nieuwe verzoeken. Eventuele opmerkingen over bronnen en/of inhoud zijn welkom.

 1. Maggie Hassan - Ik had deze versie genomineerd. Het Engelse artikel is hier. Op de verwijderlijst werd ik echter getipt over dit wikiproject, en daarom plaats ik het lemma hier. Inmiddels is het wel al ietsje uitgebreid en acceptabeler dan het was. ErikvanB (overleg) 26 jan 2019 18:04 (CET)