Wikipedia:Wikiproject/Mineralen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Overzicht beheerpagina's
Inactief Dit project vertoont geen activiteit, en is in de archiefcategorie voor Wikiprojecten opgenomen.
Dit project kan in principe altijd weer geactiveerd worden, haal dan dit sjabloon weg en voeg het project toe op Wikipedia:Wikiproject.

Titel[bewerken]

Wikiproject mineralen

Doel[bewerken]

Dit Wikiproject heeft als doel een goede beschrijving met foto op te stellen van ten minste 1000 mineralen op de Nederlandstalige wikipedia.

Deelnemers[bewerken]

Wil je mee doen? Leuk! Zet gewoon je naam bij deze lijst!

Te beschrijven mineralen[bewerken]

Beschreven mineralen[bewerken]

Infobox voor mineralen[bewerken]

Voor een voorbeeld-infobox en de code voor een nieuwe infobox zie: Sjabloon:Infobox mineraal

Gebruik: knip en plak volgende tekst en vul de velden in. Wanneer er geen waarde wordt opgegeven in een veld zal deze niet worden getoond in de uiteindelijke tabel.

Gebruikte syntaxis[bewerken]

De syntaxis/het sjabloon die/dat ik gebruik bij de mineralenartikels is ongeveer als volgt:


Het [[mineraal]] mineraalnaam is een [[hydraat|gehydrateerd]] [[natrium]]-[[aluminium]]-[[sulfaat]]-[[silicaat]] met de [[chemische formule]] Na8Al6Si6O24(SO4)·(H2O). Het [[tectosilicaat]] behoort tot de [[veldspaatvervanger]]s.

==Eigenschappen==
Het witte, grijze, bruine, groene of blauwe noseaan heeft een glas- tot vetglans, een blauwigwitte [[streepkleur]] en de [[splijting (kristal)|splijting]] is perfect volgens het kristalvlak [110]. De gemiddelde [[soortelijke massa|dichtheid]] is 2,34 en de [[Hardheidsschaal van Mohs|hardheid]] is 5,5 tot 6. Het kristalstelsel is [[isometrisch]] en het mineraal is niet [[radioactiviteit|radioactief]].

==Naamgeving==
Het mineraal noseaan is genoemd naar de [[Duitsland|Duitse]] [[mineralogie|mineraloog]] [[K.W. Nose]] ([[1753]] - [[1835]]).

==Voorkomen==
Noseaan komt voornamelijk voor in [[silica]]-arme en [[veldspaat|alkali-rijke]] [[stollingsgesteente|stollingsgesteenten]]. De [[typelocatie]] is de [[Laacher See]] in de [[Duitsland|Duitse]] [[Eifel]].

==Zie ook==
*[[Lijst van mineralen]]
*[[Veldspaatvervanger]]

[[Categorie:Mineraal]]
[[Categorie:Tectosilicaat]]
[[Categorie:Sulfaat]]
[[Categorie:Verbinding van natrium]]
[[Categorie:Verbinding van aluminium]]


Het staat wel netjes zo vind ik en het is overzichtelijk. Makkelijk in te delen naar de verschillende chemische elementen. Torero 26 mrt 2006 23:10 (CEST)


Wikidata-logo-en.svg Mineralogy task force